fredag 30. november 2007

Obituary - en gullgruve!

I USA er det helt vanlig med nekrolog/obituary etter "vanlige" folk, ikke bare de som har gjort noe stort, gjort noe lenge, eller gjort noe mer enn folk flest.

Mange obit's er veldig innholdsrike, mens andre kan være noe mer nøkterne og korte. Men - ofte inneholder de i hvertfall et lite resyme av livet til den avdøde, utdannelse, yrker, ekteskap, barn, og familie som døde før - og som lever etter den døde.

Den obituarien jeg har her (klikk for å se den leselig), er en ganske nøktern en, men den inneholder alt jeg trente å vite for å finne slektninger videre. Særlig navnene på barn og barnebarn er her veldig nyttige. Dersom den avdøde har døtre, står det som regel deres navn som gift, og hvor disse bor. Dette er uvurderlig informasjon dersom man leter etter nålevende slekt etter emigrantene.

Det lønner seg ofte å benytte genealogy-society i det område man tror/vet den avdøde bodde, for å få gjort oppslag. Avisene har ofte ikke ressurser - og noen tar seg stivt betalt bare for å se etter, så enda mer for å oversende resultatet. (For å finne disse gen.soc. se mitt innlegg tidligere om Rootsweb - Town/County-søk, hvor du finner linker til mange slike.

I nyere tid er faktisk mane obituaries søkbare på nett hos den aktuelle avisen (kun de siste par tre årene stort sett). Google er din venn!

Ingen kommentarer: