onsdag 21. november 2007

Slekt i Oslo... drøm for meg, mareritt for noen?

Leif Thingsrud fortalte i går om migrasjon i Norge, hvorfor folk flyttet fra bygda og inn mot byene, hvem som var de største gruppene av innflyttere til byene, og hvordan vi finner disse i kildene. Dette kommer det nok en artikkel om, så jeg skal ikke foregripe den :)

Mange kvier seg for å lete etter slekt i Oslo/Kristiania. Egentlig er det enklere enn man tror, dersom det var normale omstendigheter, og man kjenner noen detaljer om den man leter etter.

Kirkebøkene for Oslo/Aker/Kristiania
For det første, så er det ikke mange kirkesokn i Kristiania før midt på 1860-tall. Aker ble ikke delt før tidlig 1860, og Østkantens Katedral - Grønland kirke kom i 1857-1858. Så det var altså ikke så mange kirkesokn:
Aker - start 1656
Garnisonsmenigheten - start 1734
Oslo Domkirke - start 1648
Oslo Hospital/Gamlebyen - start 1734
Rikshospitalet kvinneklinikken/Fødselsstiftelsen - start 1818

For å finne hvilke kirkesokn en gate tilhørte, må man kunne litt by-geografi på den tidlige tiden. Noe kartmateriale kan man finne her hos Byarkivet, der finner vi også en enorm kunnskap om byen!
Jeg knottet inn Kredsinndelingen med Alfabetisk gateregister for noen år siden, den er ideell akkurat rundt 1899-1900. Den må brukes i sammenheng med Soknehistorikken fra Riksarkivet.

Oslo Byarkiv finner man mesteparten av det man trenger for å kunne finne slekt i byen. De har for det første Terje Bergersen, som er kjempeflink og hjelpsom, og så har de kildene. Unike kilder vi ikke kommer unna om vi vil kartlegge slekt i Oslo. Mye på film, og masse man kan se på i papiroriginal. Byarkivet har laget noen egne fakta-sider om det vi trenger så jeg bare linker til disse her, de er "must see" for deg som vil finne igjen slekt i tigerstaden

Adressebøkene
de kommunale Folketellingene
Hjemstavnsavhør

Det finnes masse flotte kilder for byen vår, som gjør at vi kan finne og kartlegge livet til slekta som bodde der. Ikke få hetta når du finner noen som flyttet til Aker/Kristiania - ta det med godt humør! Oslo kan være letter enn du tror!

2 kommentarer:

LumLum sa...

Flott Laila her var det mange nyttige linker for oss bønder som havnet i byen, takk skal du ha.

Litt om møtet finner du også her:

http://www.disnorge.no/oa-ovrom/index.html

Hilsen
Vidarh

SynnoveM sa...

Det alfabetiske registret over gater skal jeg benytte meg av i fortsetelsen