fredag 30. november 2007

Obituary - en gullgruve!

I USA er det helt vanlig med nekrolog/obituary etter "vanlige" folk, ikke bare de som har gjort noe stort, gjort noe lenge, eller gjort noe mer enn folk flest.

Mange obit's er veldig innholdsrike, mens andre kan være noe mer nøkterne og korte. Men - ofte inneholder de i hvertfall et lite resyme av livet til den avdøde, utdannelse, yrker, ekteskap, barn, og familie som døde før - og som lever etter den døde.

Den obituarien jeg har her (klikk for å se den leselig), er en ganske nøktern en, men den inneholder alt jeg trente å vite for å finne slektninger videre. Særlig navnene på barn og barnebarn er her veldig nyttige. Dersom den avdøde har døtre, står det som regel deres navn som gift, og hvor disse bor. Dette er uvurderlig informasjon dersom man leter etter nålevende slekt etter emigrantene.

Det lønner seg ofte å benytte genealogy-society i det område man tror/vet den avdøde bodde, for å få gjort oppslag. Avisene har ofte ikke ressurser - og noen tar seg stivt betalt bare for å se etter, så enda mer for å oversende resultatet. (For å finne disse gen.soc. se mitt innlegg tidligere om Rootsweb - Town/County-søk, hvor du finner linker til mange slike.

I nyere tid er faktisk mane obituaries søkbare på nett hos den aktuelle avisen (kun de siste par tre årene stort sett). Google er din venn!

Norway-List

Jeg har igjen meldt meg inn på Norway-List hvor jeg har vært "av-og-på-medlem" i mange år. Karla "ruler" med myk og kjærlig hånd, og følger med at alle oppfører seg ordentlig. Noe de aller fleste gjør.

Norway-List er en epost-liste, som genererer veldig mye epost. Sist jeg var medlem, var det rundt 2000 medlemmer, hvorav ca 3-400 er nordmenn, resten er stort sett amerikanere som leter etter sine norske/svenske tipper og onkler og tanter og... Noen dager kunne det komme opp i ett par hundre mailer (dvs i løpet av natta - det er jo en tidsforskjell på minimum 6 timer, avhengig av årstid og geografi).

Siden det er overvekt av amerikanere, er det selvsagt også overvekt av bønner om hjelp i Norge. Hjelp til å lese kirkebøker nå de har kommet på nett, hjelp til å oversette folketellinger, noen har brev fra gamle oldefar i Norge til bestefar i Minnesota som de ønsker oversatt, det er et vell av forskjellige spørsmål.


Jeg har benyttet meg av denne enorme hjelpsomheten den andre veien også, nemlig å få hjelp i USA. Siden jo mange av de som er på lista er norsk-amerikanere, og slektsforskere, så sitter hjelpen løst. Mange bor jo og i de "norske" statene, Minnesota, Wisconsin, Dakotaene, Iowa og Nebraska (ikke lenger mange nordmenn i Lapskaus Avenue og ved Lefse Curtain i Brooklyn).

Jeg har fått hjelp til å finne særlig dødsattester og nekrologer (obituaries), som kan være enorme kilder for oss som leter "over there". Jeg skal skrive litt mer om "obituary" senere.

Så, dersom du føler at du har en inbox som kan tåle mail-trykket, og du ønsker litt oppfriskning på engelsken, er Norway-List stedet. Les på siden til Karla hvordan du melder deg på.

Trykket på lista er særlig stort rundt jul/yuletide, hvor det skal snakkes lutafish, diskuteres forskjell på ribs og ribbe, forskjell på nissen og Santa.... og selvsagt er det en enorm trafikk før 17. mai og bunader blir temaet. Det samme, hvert år.

torsdag 29. november 2007

men .. hvordan er det med Gunnar!!!

Da har vi endelig fått mer beskjed, Martha og Leroy har vært på både tråd og epost! De forsikrer oss om at jeg kan nyte soloppgangen i et relativt helt og tørt kjøkken fra ca 14. desember... da er jeg faktisk mer lykkelig enn jeg kunne håpe på!!

Gunnar er derimot fremdeles en ubeskrevet høy og mystisk en - vi vet ikke hvor våt han er på bena... men - det kan være at han er tørrere enn han ønsker å være! Han skal få nystrikkede vadetøfler av adoptivmor til jul!!!

Vel - vi vet fremdeles ikke hvor mye vann som har rent inn i vår lille innendørs ferskvanns-seilasbane, men det er fremdeles litt igjen. Tørkemaskinene går for fullt, og Leroy - my man - jobber som et piska skinn - han fortjener en nisse, og det skal han få. Den skal snakke norsk, og spise seigmann!

Ferieplanleggingen utsettes, nå er det Gunnar Sjiraffesen som gjelder

Da er første beskjed kommet om vannlekasjene på hytta.... hele kjøkkenet er strippet for skaper og benker... det er forsåvidt greit.... gulvteppene i stua er nok og gått heden/fløyten/ad undas.... (stryk det som ikke passer)... men hvordan har det gått med Gunnar???? Gunnar... med de laaange bena... stakkars.

Gunnar Sjiraffesen er født og oppvokst i en liten gavebutikk på Aruba, der han bodde som mannekeng i vinduet i flere år. Vi forelsket oss tvert i denne 2 meter høye karen, fikk ikke prutet en cent, og kjøpte ham ut av slaveriet for 100 dollar, og fikk ham med oss hjem. Det var mange som stoppet og glante når vi gikk ombord i Legend of the Seas med Gunnar under armen.... Vi har dresset ham opp med tversoversløyfe, og satt ham bak silkeparaplyplanten, slik at han alltid har litt grønt å kose seg med.


Jaja - håper i hverfall at han ikke har blitt for våt på bena....

Ferieplanleggingen fortsetter...

Da fikk jammen ferieplanleggingen et litt annet fokus gitt....

Juleferien var liksom egentlig i boks på en måte, men nå blir det ikke bare fryd og glede.

Formannen i condo-association på "hytta" ringte i går ettermiddag og fortalte at naboen i 2. etasje har hatt vannlekasje.... og det naturligste for vann i fri utfoldelse, er å renne nedover.. og nedover i dette tilfellet er vårt kjøkken... Vi vet ikke skadeomfanget, men vann er vann, og vann er vått. Han fortalte at kjøkkeninnredningen hadde fått skader i hvertfall.

Vi får mer informasjon utpå dagen i dag, etter at de har vågna der i palmesus og vakker soloppgang. Heldigvis er forsikringer og alt i orden, så vi regner med at det økonomiske er greit. Men det er med litt mageknip jeg nå gleder meg til jul....

tirsdag 27. november 2007

Ferieplanleggingen har begynt..

og det kan kjede vettet av de fleste som ikke er involvert i dem!

Nå gjelder det sommerferien 2008, siden både jula og påsken liksom ikke er noe tema, det er fast med palmesus, margaritas og store bifferser.. uff så ekkelt!!!

Men - altså... sommerferien!
Siden jeg er i den litt spesielle situasjonen, at jeg er gift med sjefen, som i tillegg er språkfrik, reisesjuk, og student på Blindern, så er jeg liksom litt prisgitt hans luner og lyster (uten at jeg egentlig har noe i mot det selvsagt ...)

Kinastudenten min.....
Dersom alt går bra med eksamener og slikt, så blir det Kina. Det kan jeg snakke om i timesvis. Jeg har lest et par bøker (som visstnok ikke er på topp-lista til de som er liksom skal være lærde og sånn på Kina, men som fikk meg til å gå med på å bli med, så de må være bra!) Torbjørn Færøvik har skrevet en mengde reiseskildringer fra Asia. 2 av dem står nå i min bokhylle, nemlig bøkene Kina - og Xanadu (i Marco Polos fortspor). Fantastisk lesning! Og om dette ikke er godkjent av dederre, så fikk de i hvertfall meg til å få lyst til å dra til dette rare landet!

Elvekrus
Dersom vi bestemmer oss for ikke å reise til Kina til sommeren, ja så blir det mest sannsynlig elvekrus igjen - og jeg håper inderlig at det blir sammen med Liv og Bjørn, som vi var på elvekrus med sommeren 2007. M/S Marshal Kochevoy var vårt hjem i 12 dager!

Vi hadde en fantastisk tur - og et slikt cruise ga mersmak, og Kina-studenten kunne tenke seg St. Petersburg - Moskva i en slik båt... jeg tror jeg blir med jeg? Og - tenk om Liv og Bjørn kunne blitt med og! Det hadde vært fabelaktig. Nå kan de jo både øl, stor og liten, pektopah og all ting på russisk!! Og - Per kan lese menyene, så vi er jo helt trygge på å ikke sulte ihjel!

Så - da er modus satt på reisefeber, og vi får se hvor vi havner. Om vi havner i Kina (Beijing University) så tror jeg vi får besøk....

Jeg kan nå telle til 3 på kinesisk, si hei, hade og takk. Jeg kan også si "hei, snakker du mandarin?, (akkurat som det spiller noen rolle... jeg skjønner jo ikke bæra) og i tillegg kan jeg skrive navnet mitt! Det gjør det hele litt lettere... tror jeg.

mandag 26. november 2007

Rootsweb - det eldste - og gratis!

Rootsweb har vært i gang i mange år. Det er fremdeles gratis, men er kjøpt opp av min venn Ancestry.com. Jeg liker å kikke litt rundt på Rootsweb, det er alltid noe man har oversett, eller det kommer en ny epost-liste eller en ny kildeavskrifts-side.

Hvor er byen!????
En av de mange spørsmålene jeg stadig får - på chat eller på epost, er hvor i all USA er det eller det stedet? Hvordan skal jeg finne ut? SusannS spurte meg på chat i dag - Clarks Corner... hvor er det da? Hvordan finner jeg det ut?
og da kan jeg være eplekjekk og breial - og svare i løpet av kort tid

CityStateCounty
ClarksCornerCTWindham
ClarksCornerVAFauquier
ClarksCornerNYSaratoga
ClarksCornerARStFrancis
ClarksCornerMEWaldo
ClarksCornerKYMetcalfe

ved å søke i denne databasen:
Rootsweb Town/County Search

En av mine favoritter i denne databasen er hvordan jeg kan finne linker til "genealogy-sites" i det området jeg leter. Klikker jeg f.eks. på Saratoga i tabellen over, så får jeg opp dette:
Saratoga Genalogy Links via Rootsweb

Jeg har fått masse hjelp via disse Genealogy Societies som jeg finner via disse sidene. Akkurat nå har jeg f.eks god hjelp av George i California (letingen etter Tove og Gro sin bestemor).

Kjenner du noen som skal til USA på ferie, be dem reise innom en lokal "WalMart" og kjøpe med et stort "RoadMap" for hele USA - de er utrolig detaljerte, og inneholder mange pitte små byer og steder man ikke visste ekstisterte!

torsdag 22. november 2007

En utrolig database har kommet på Ancestry!

Fredag er alltid en god dag, med forventning om 2 dager fri til å gjøre hva man vil. Denne helgen er satt av til egen slekt, og å planlegge hva av slektspapirer jeg skal ha med til Englewood på juleferie.

Noe jeg regner med å bruke mye tid på, er ancestry.com som serverer nye godbiter på løpende bånd. Forrige gang jeg skrev om Ancestry, var når de la ut sine "plat-maps" - nå har det kommet en enda mer fabelaktig database...

Jeg driver nok litt ubetalt reklame for Ancestry.. det vil si.. jeg får lov å betale for å drive reklame!

Den basen som kom torsdag 22. november var nemlig en base som inneholder 16489 personer med oppgitt fødeland Norway! Og alle disse 16489 personene har søkt om Pass! Og - det mest fantastiske er at det er kopi av hele søknads-dokumenetet. De fleste av de som fikk pass skulle selvsagt ut og reise, og igjen langt de fleste av disse skulle selvsagt hjem til Norge på besøk.

Basen inneholder søknader om pass fra 1795 til 1925, altså en stor base! Den inneholder også nødpass (pass utstedt andre steder enn i USA til US-statsborgere).

Ved å søke etter folk født i Ullensaker fant jeg Olaus Haug, som er en av gjengen fra Ullensaker som havnet på stedet det ikke går an å uttale, nemlig Punxutawny. Min gode slektsforskervenn, og en av de ivrigste DISserne vi kjenner, har denne tråden gående på Slektsforum.

Akkurat denne søknaden til Olaus inneholder brev (oversatt til engelsk) fra hans bror i Oslo, den inneholder bilde av Olaus, og den inneholder slektsopplysninger, fødselsdato, arbeidsgiver osv. Altså en helt unik kilde. Jeg legger bilder av søknaden her også, da jeg synes alle bør se den.Nybegynnerkveld - fullsatt med tente lys

Torill er i gang, og alle deltakerne har presentert seg.
Det ble en i minus og en i pluss, så da er det fullt! 15 tente lys!
Boken "Våre Røtter" blir presentert, og hvordan den brukes i praksis.

Torill skal gå gjennom en del kilder som ligger på nett, samt en del kilder som ikke ligger på nett. Hun nevner også kildekritikk og hva som er primær-kilder. Torill har laget et flott info ark, som alle har fått delt ut. Dette er en avart av "Ti tips" som ligger på DIS-Norges hjemmesider.


Her ser dere de tente lys..


De tente lysene får også informasjon om hvordan man søker på Digitalarkivet - hvordan man får flest treff. Det er viktig informasjon, for eksempel å bruke "børjar på" - ikke "er lik" når man skal søke frem noen.

Flere interessante spørsmål har kommet opp, og Torill svarer med stor kunnskap.

Nå skal vi over på DIS-Norges Internettsider Her er det mange flotte ressurser de aller fleste kan få bruk for. Vi snakker om f.eks. Gravminner og Genealogiske ressurser, Slektsforskerbasen og andre ressurser mange ikke kjenner/bruker.

Kl. 20.00 .. Kaffepausen er over og nå er Liv i gang med å vise Slektsforum. Hvordan man logger inn med brukernavn og passord fra "baksiden på Slekt og Data". Etter hvert vil hun gå over i DISchat, for de som har det mer travelt.

Etter Liv tok jeg over og raste gjennom emnet Familysearch, som mange bruker som "en kilde", men som jeg flere ganger presiserte, dette er ingen sådan, men et flott hjelpemiddel. Jeg viste raskt hvordan man kan søke, se forskjell på donerte data og kirkebokavskrifter, og å se hva som er med i IGI av kirkebokavskrifter. Nettstedene Hammerum og Norway-List IGI-Prosjekt er gode steder å ha med når man skal bruke Familysearch på en effektiv måte. Jeg refererte også til Livs artikkel om søking på Familysearch.

Etter å ha ryddet opp, satt kaffekoppene i oppvasken og slukket lyset, var det tre fornøyde flinke jenter som gikk hjem.

Da er forberedelsene i gang...

Torill jobber iherdig med å få på plass alt som skal på plass. Bord og stoler hadde Liv allerede fiksa - så vi som kom sist og plutselig bare kunne rigge oss til. Liv koker til og med kaffe!!

Første kursdeltaker er også på plass - hun benytter seg av bibliotekets herligheter mens hun venter på at vi skal bli ferdig og til resten av de 14 påmeldte har kommet.

Vi venter spent!

Nybegynnerkveld i Lakkegata - med nybegynner på begge sider!

Da er sekken pakket og klar til ukens høydepunkt på spennings-barometeret. Det er vel første gangen jeg skal holde "kurs" - selvom jeg har holdt et par foredrag i min tid som DISser... kjenner det er en liten sommerfugl i magen når jeg tenker på det. Mitt tema skal være Familysearch og hvordan man skal bruke dette fantastiske hjelpemiddelet.

For - det er det det er, et hjelpemiddel. Ikke en kilde. Og - dersom man bruker det sånn jeg og noen av mine nære slektsvenner gjør, ja da er man garantert å ikke "gå i baret" , men få god hjelp til videre søk etter slekt både i Norge og andre land.

Jeg får stadig spørsmål som for eksempel "hvordan visste du at de ble gift i Oslo Domkirke, de bodde jo på Sørum i Akershus" - da kan jeg si: "jo jeg tok et kjapt Ekteskapssøk på Familysearch -og der kom de opp, så var det bare å slå opp i de skanna kirkebøkene, og vips, der var de....

Lakkegata og kurs ....
blir også spennende, vi har ikke hatt kurs der før. Bare det å møblere til alles tilfredshet blir en oppgave for flinke jenter, alle må jo få sitte ordentlig og se godt. Og så må de få kaffe selvsagt. Regner ikke med at jeg skal koke den... lager alltid for sterk kaffe. Så må vi få opp prosjektor og slikt så alle ser det vi sier.... ja dette er oppgaver for flinke jenter. Og det er jo bra at vi er 3 av oss som er flinke!

Jeg kommer tilbake med bilder og mer fra kurset senere i kveld.

onsdag 21. november 2007

Slekt i Oslo... drøm for meg, mareritt for noen?

Leif Thingsrud fortalte i går om migrasjon i Norge, hvorfor folk flyttet fra bygda og inn mot byene, hvem som var de største gruppene av innflyttere til byene, og hvordan vi finner disse i kildene. Dette kommer det nok en artikkel om, så jeg skal ikke foregripe den :)

Mange kvier seg for å lete etter slekt i Oslo/Kristiania. Egentlig er det enklere enn man tror, dersom det var normale omstendigheter, og man kjenner noen detaljer om den man leter etter.

Kirkebøkene for Oslo/Aker/Kristiania
For det første, så er det ikke mange kirkesokn i Kristiania før midt på 1860-tall. Aker ble ikke delt før tidlig 1860, og Østkantens Katedral - Grønland kirke kom i 1857-1858. Så det var altså ikke så mange kirkesokn:
Aker - start 1656
Garnisonsmenigheten - start 1734
Oslo Domkirke - start 1648
Oslo Hospital/Gamlebyen - start 1734
Rikshospitalet kvinneklinikken/Fødselsstiftelsen - start 1818

For å finne hvilke kirkesokn en gate tilhørte, må man kunne litt by-geografi på den tidlige tiden. Noe kartmateriale kan man finne her hos Byarkivet, der finner vi også en enorm kunnskap om byen!
Jeg knottet inn Kredsinndelingen med Alfabetisk gateregister for noen år siden, den er ideell akkurat rundt 1899-1900. Den må brukes i sammenheng med Soknehistorikken fra Riksarkivet.

Oslo Byarkiv finner man mesteparten av det man trenger for å kunne finne slekt i byen. De har for det første Terje Bergersen, som er kjempeflink og hjelpsom, og så har de kildene. Unike kilder vi ikke kommer unna om vi vil kartlegge slekt i Oslo. Mye på film, og masse man kan se på i papiroriginal. Byarkivet har laget noen egne fakta-sider om det vi trenger så jeg bare linker til disse her, de er "must see" for deg som vil finne igjen slekt i tigerstaden

Adressebøkene
de kommunale Folketellingene
Hjemstavnsavhør

Det finnes masse flotte kilder for byen vår, som gjør at vi kan finne og kartlegge livet til slekta som bodde der. Ikke få hetta når du finner noen som flyttet til Aker/Kristiania - ta det med godt humør! Oslo kan være letter enn du tror!

tirsdag 20. november 2007

Møte i DIS-Oslo/Akershus Øvre Romerike

Vi er nå klare til å ta i mot hordene - Ivar og Vidar skal bare bære de siste stolene opp. Kaffen er klar, og vi tar en pust i bakken før vi tar imot gjestene.

Kveldens foreleser, Leif Thingsrud, vil fortelle oss om hvordan vi skal finne igjen slektninger som flyttet fra landet og inn til byen - Bønder til Byen... jeg håper det kommer riktig mange, fordi dette er lærerikt for alle som har folk som flyttet til Oslo, uansett hvor i landet de kommer fra.

Kl 1820:

Thingsrud er nå i gang med å fortelle om hvorfor bønda reiste til byen.
Ca 30 personer sitter som tente lys, og vi hører om alt fra kirkebøker, folketellinger, adressebøker, hjemstavnsforhør, skattelister, dødsfallslister, skifter.... Nå kan vi snart alt!

mandag 19. november 2007

Lederen i DIS-Oslo/Akershus måtte trekke seg

og det er veldig trist. Han hadde helt konkrete, personlige grunner til å trekke seg, og de kunne ikke forenes med det å være kreativ og ledende for en stor forening. Arvid sitt engasjement og maler-iver i Lakkegata vil aldri glemmes!!

Siden jeg stadig har noen følehorn inn i styret, fikk jeg beskjed om dette i kveld, og nå ser jeg at Torill Leder har skrevet om det på sin blogg.

Jeg håper foreningen står han av, men enda mer inderlig håper jeg at Arvid får ordna det som er bakgrunnen for at han var nødt til å trekke seg midt i perioden.

Lykke til, både Arvid og OA!

DISsere har det aldri kjedelig...

Denne dagen har vært som alle helt vanlige dager. Minst 2 timer av arbeidstiden har gått med til DISsing... pluss at jeg jo alltid gjør litt DISsing som ikke er for foreningen, men for noen andre eller meg selv...

Først på morgenen tar jeg alltid DISchat med morra-kaffen. Tar en titt inn på DIS-Norges Slektsforum, om det er noen som trenger min hjelp til for eksempel å flytte et innlegg eller slette et dobbelt innlegg... eller kanskje noen trenger hjelp til å finne en emigrant? Det siste gjør at jeg ofte blir forsinket ut døren hjemme...

Når jeg så kommer på kontoret, er det første jeg gjør (som regel) å få opp bæret (den bærbare) og logge på DISchat, starte opp Legacy slektsprogrammet, og starte DIS-Norges Slektsforum.

Dagen i dag har jeg brukt en del tid på å finpusse et innlegg jeg skal ha på DIS-O/A sin nybegynnerkveld torsdag 22, (om Familysearch) og på å forberede et medlemsmøte for DIS-Øvre Romerike som skal være i morgen.

Nybegynnerkvelden blir spennende, det er første gang vi arrangerer et sånt enkvelds-kurs. Vi er tre som skal holde innlegg, Torill Johnsen skal for eksempel ta for seg Digitalarkivet, DIS-Norges Gravminner og andre databaser for oss som leter etter slekt, Liv Ofsdal skal lære bort om DISchat og Slektsforum, og jeg selv skal altså snakke om Familysearch og lære bort søke-hemmeligheter der. Vi håper og tror at dette blir veldig lærerikt, også for oss tre som kursholdere! Det er første gang jeg skal holde "kurs" i noe - så det blir litt vel spennende for meg!

Jaja - jeg får ta meg en tur på DISchat og se om det er noen kjente der......

søndag 18. november 2007

Den som venter på noe godt...

Jeg mailet Sørum og Blaker Historielag i dag.

Det er tross alt snart jul, og da pleier det nemlig å foreligge nytt bind av de fabelaktige bygdebøkene for Sørum, Sørum Bygdebok - Bosettings- og næringshistorie. 2 gedigne bind står i hylla mi, nemlig Bind 1 - Lørenfallet, Vølneberg og Fosserud Kretser, og Bind 2 som favner Midtbygda. Forfatter Jan Horgen har til nå gjort en fantastisk innsats, sammen med flere frivillige fra historielaget og andre.

Svaret fra lederen kom etter ca 10 minutter, en responstid jeg synes er helt utrolig glitrende, sett i lys av at han sikkert er en travel kar!

Lederen i historielaget kunne fortelle meg at som seg hør og bør, kan jeg forvente hard pakke under slektsforsker-juletreet mitt i år og, nemlig bind 3 som skal omfatte Sørumsand. Boken vil ankomme historielaget 4. desember!

Neste bind kommer i 2009 (han nevnte ikke hvilken krets) I 2011 kommer det jeg venter på... nemlig Frogner! Siden mammas slekt kommer fra bla. Frogner, Myhrer gård, så er det liksom denne boken som blir Boken over alle Bøker!

I morgen skal jeg maile Hole Kommune, de driver nemlig også med nye bygdebøker, og disse er også nydelige (foreløpig utkommet 4 bind, disse ligger også på nett. Så får vi se om jeg kanskje får 2 harde pakker under juletreet mitt i år?

fredag 16. november 2007

Jøran er ferdig med å skanne kirkebøker!

På forsiden til Digitalarkivet ligger i dag en gledens nyhet, nemlig at de har skannet den siste kirkeboksiden. Eksakt 2.253.352 bilder – 11.413 kirkebøker skannet fra 3.143 mikrofilmruller. Utrolig! Og det morsomme for meg personlig å tenke på, er at jeg har fått lov til å være med på prosjektet, jeg har jobbet på Riksarkivets AKK-avdeling (Konservering og Konvertering - burde hett KoKo) med indekseringen av disse kirkebøkene! Det var moro å få være med "bak scenen" å se hvordan dette gikk til, både oss jentene (LivO, Mette og MegO) i jomfruburet som satt med selve indekseringen, Jøran og Åge på skannerne, Hardis på mikrofilmkameraet.... og Svein som satt og koordinerte det hele med kjærlig hånd!

Det var med andakt og ærefrykt jeg tok heisen ned i magasin A4 og henta traller fulle av originale kirkebøker for å kunne sitte med disse under indekseringen. Mange av bøkene er veldig slitne, de har tross alt levet i flere hundre år. En fantastisk følelse å få ta i de gamle nydelig skrevne bøkene fra Ullensaker, jeg er jo tross alt ullsøkning!

Nå er de altså snart ferdige med prosjektet, og slektsforske
re som leter i Norge er verdens heldigste! Dette er gratis (ja - litt av skattepengene mine går nok til dette, men det er jo greit :) ..... jeg sender noen gode takketanker til KoKo.. eh.. AKK-avdelingen, og selvsagt riksarkivirvarer og slike folk, og til Mette som sitter igjen alene i jomfruburet og indekserer til øynene blir store og våte, og musearmen blir støl!

Dette er en av de eldste kirkebøkene, Trøgstad Mini I-1 1645!Oppdatering - Gro og Toves bestemor

Nå tror jeg jammen jeg har funnet familien Anderson i folketellingen i USA i 1930.

Navnene passer veldig godt, både på foreldre og barn. Her er det bare å jobbe videre, og godsnakke George i Los Angeles inn på et bibliotek igjen for å sjekke et par dødsattester til.

Jeg prøver meg på å legge ut en kopi av census her - familien finnes litt nedenfor midten, Anderson Nils A og Marie.

Snart helg!

Fredag er en fin dag... selvom man altså er på jobb, og burde ha jobbet med jobbenting.. jobber litt da.... skriver en faktura, søker litt på Ancestry så en faktura til... kommer vel til å ta sin tid dette kvartalets fakturering....

Helgen må nok brukes til forberedelse av nybegynnerkvelden vi skal ha på torsdag i Lakkegata. Det blir et spennende konsept, Torill, Liv og jeg skal kurse nybegynnerne i nettsøk og annet viktig for en grønn slektsforsker! Det er alltid veldig moro å hjelpe folk, særlig å hjelpe dem til å få til ting selv! Så da blir denne nybegynnerkvelden ekstra spennende. Lørdag kveld er det ut på første jule-runde med gode venner, pinnemat på Dovrehallen det skal bli koselig.

I går kveld kom gubbertsen og fortalte om hans dag... han har svidd av noen tusenlapper (21 for å være nøyaktig) på leiebil for desember, og flybilletter til påske-turen. Deilig å vite, da er det i boks! Det deiligste er at han har fått tak i flybilletter Oslo/Newark/Sarasota - så da blir det bare å sette seg, så er man framme i løpet av null komma svisj.. nesten. Regner med at dere blir kjeda til døde av mine Florida-innlegg etter hvert :)

Jaja - fakturere var det ja....


torsdag 15. november 2007

Oppdatering - Gro og Toves bestemor

I dag har jeg fått svar fra George i Los Angeles, hvor han har skrevet av dødsattesten til Marie som reiste til Amerika i 1921. Hun giftet seg altså - og fikk minst en sønn som heter Ray/Roy - og nå vet jeg også at det er en John inne i bildet! Det vil si - sønnen John var den som fortalte om moren til de som skrev ut dødsattesten! Viktig informasjon!

Dette blir spennende, og jeg kommer til å bruke morgendagen til å sjekke rundt i kilder og hos slektsforskervenner "over there" for å se om jeg kan få tak i noe mer.

Jeg håper så inderlig at jeg greier å finne John og/eller Ray - og å kunne fortelle dem at de faktisk har en halvsøster her i Oslo, som ennå lever og er meget sprek og oppegående!

Følg med følg med, dette blir spennende§

Social Security Death Index (SSDI)

Jeg får stadig spørsmål om SSDI (Social Security Death Index).

Denne indexen (SSDI) er laget ut fra U.S. Social Security Administration's (SSA) Death Master
File.

SSDI inneholder ikke alle personer som har fått sitt Social Security Number (kort). Vanlige grunner er for eksempel:

  • Dødsfallet er ikke rapportert til Social Security Administration (SSA).
  • Dødsfallet skjedde før man startet med dataregistrering av "Death Master File"
  • Ca 98 % av dødsfallene i databasen skjedde mellom 1962 og nå.
  • Personen hadde ikke et Social Security Number
  • Etterlatte-pensjon blir utpetalt til en etterlatt.
  • Dødsfallet er så nytt at det ikke er i indexen enda
  • Mennesklig feil.
Flere steder på nett kan man søke i denne indexen. På Rootsweb og på Familysearch er dette gratis, men jeg tror de er litt senere med å oppdatere sine baser på nett. Hos Ancestry ligger dette inne i abonnementet, altså det er ikke gratis.

Dersom du får treff i denne indexen, kan du sende et brev til SSA i Baltimore, og får søknaden. Denne inneholder Navn og adresse, f.dato, f.sted, samt foreldrenes navn (med morens pikenavn). Den inneholder også arbeidsgiver. Du bør være sikker på at dette er "din" person før du sender bestillingen, da det koster $27, og det tar mellom 4-6 måneder å få svar!

Jeg bestilte de jeg "trengte" mens det enda var bare $12 pr. søknadskopi.... - men selvom prisen altså er mer enn fordoblet, har de ikke blitt noe kjappere......

Nytt om Krisitania 1923.(KraFT1923)

Da ser det ut til at vi er skikkelig i gang! Fikk beskjed i dag at det er lagt "bunker" på Byarkivet, klare til avhenting!

Får håpe vi får til en bedre logistikk på bunker - blir litt tungvindt å jogge byen rundt med dem. Kanskje få med et par joggeslaver!

Før var det slik at vi la bunker på både Byarkivet og på DIS-kontoret, så kunne folk velge hvor de ville hente. Men - de måtte jo da fraktes til og fra BA og til og fra DIS-kontoret.. og gjett hvem som fikk gleden ... yours truly!

Håper Liv kommer skikkelig igang med registrering fra CD, det kan bli gjennombrudd også for logistikken. Litt lettere å putte noen CDer i posten, enn bære rundt på bæreposer fulle av papir.

onsdag 14. november 2007

Å hjelpe folk med slekt i USA...

Min gode venninne Gro har et etternavn som ikke ligner Olsen... hun spurte meg for et par år siden om jeg kunne finne noe om faren i England - med dette etternavnet ... (som altså ikke ligner Olsen). Jeg fant en god del, ut av Norge, ikke lenger enn til England, og så tilbake til steinrøysa.

Gro har en søster Tove, som driver med denne sære hobbyen vår.. og hun spurte meg for bare et halvt år siden om jeg kunne sjekke litt i USA .. etter moren til denne karen som ikke heter Olsen (altså Gro og Toves bestemor) . Denne bestemoren har det uvanlige navnet Marie Amundsen når hun emigrerte, og giftet seg til Anderson. Jeg så gjorde, og fant damen. Hennes død var den jeg uten tvil fant indeksert i Social Security Death Index, og hun var også tilstede i California Death index. SSDI skal jeg fortelle mer om i morgen.

Gro visste at hennes bestemor - Marie - har minst en sønn, Ray/Roy - og nå skal vi se om vi finner ham! Bestemoren Marie har også en datter... Marie .. som er i live enda, og bor her i Norge. Marie er godt over 90, så her haster det!!

Jeg håper og tror at i løpet av uken vil jeg få en epost fra George i Los Angeles med svaret - og så skal jeg komme med verdens vakreste gjenforeningshistorie her på bloggen min!

tirsdag 13. november 2007

Ancestry, ikke gratis, men fabelaktig bra!

Jeg har vært abonnent på Ancestry.com i mange år. Jeg har ikke tall på alle de som har hatt glede av at jeg har dette abonnementet. Og det er vel igrunnen derfor jeg har det og... (den største glede en kan ha, det er å gjøre andre glad...)

Jeg er forferdelig sløv til å lese nyhets-mailene fra Ancestry. Men forleden var det noe som fanget mitt blikk..... nye databaser...

Historic Land Ownership and Reference Maps, 1507-2000

Tenk å kunne supplere egen slektshistorie med eksakte, vakre og detaljerte historiske kart!
Med over 40000 kart og enda mer i vente, har de laget den største kart-samlingen, og dette er "land-ownership"-kart på nett! Dette er fantastisk.

Jeg har sett litt på disse kartene, og ser at de er detaljerte. De har navn på de som eide gården/landet, kartene er arkive
rt/indeksert på stat/county og township. Her kan du altså få detaljert informasjon om hvor folka dine bodde. De er fra forskjellige tidespoker.

Jeg har selv hjulpet noen med å finne sine slektinger i USA - og da fikk vi tak i en slik "plat-map". Ved hjelp av dette kartet, fant de ut hvor familien bodde. Når de så dro til USA for å finne nålevende etterkommere, var de også innom denne gården, det var faktisk bygninger som sto der enda etter de som slo seg der i hine hårde!

Jeg leser for tiden - for n'te gang - Wilhelm Mobergs "Utvandrene". Dette er en helt fantastisk historie, som setter fantasien i sving, og får meg til å vite enda mer. Jeg får helt gåsehud av å lese denne historien, den er slik jeg også har lest i min oldefars søsters brev til familien etter sin emigrasjon.

For noen drømmer de må ha hatt, de som reiste til "The land of hope and glory". Slo seg ned enten på prærien eller på steder som var til forveksling lik det de dro fra hjemme! Jeg lar meg alltid forundre av dette dette motet de må ha hatt, de som dro fra alt her hjemme, og til en helt ukjent verden!Dette bildet er av Lars Larsen og noen av barna, bildet er Lessor Twp, Shawano Co. Lars flyttet fra sin gård før 1910. Lars og min oldefars søster Karine emigrerte til Amerika i 1869. Første barnet ble født i 1870 - så han må ha bli født før de hadde fått opp et permanent sted å bo.

Det er mange etterkommere etter Lars og Karine i USA i dag - og for 2 år siden hadde vi besøk av Colleen, som er oldebarn, og min firmenning!


Tenner - noe for spesielt interesserte?

Jeg glemmer aldri den gamle damen jeg møtte i Florida for noen år siden. Hun var lett senil tror jeg, men veldig blid! Hun stoppet og hilste, jeg hilste og smilte tilbake... så san hun "Ah - you have wonderful teeth! Are they yours?"... jeg må innrømme at dette har blitt en god historie etterpå.

De føles ikke så wonderfulle i dag, etter 1 time på benken hos en kirurg. Han var snill og søt han da, men det er litt ekkelt å ikke kjenne at jeg sikler eller at nesa renner.... jeg vil ha fjeset mitt tilbake!

Jaja - om et par timer kan jeg igjen få i meg vått, lurer på hva det blir .....

Tidskrifter fra fjern og nær...

Dobra Otra!

Det er alltid arti å gå i postkassa... særlig når du er en sånn gærning som meg, som er medlem i alt som er av historielag, slektshistorielag, DIS og andre! Jeg har gått surr i tellinga, men regner meg som medlem av minst 7-8 forskjellige foreninger, og alle sender de meg blader. Og jeg koser meg like mye med alle! Min kjære bare rister på hodet, og stønner (på kinesisk selvsagt).

For 2 uker siden kom Hringariki fra Ringerike Slektshistorielag. Og for et blad! Etter det jeg ser, så er det min slekt i hvert eneste nummer! Det føles så seriøst, og det er alltid fullt av interessante artikler. Der er det innhold som teller, ikke skinnet i papiret!

Denne uka kom et blad som er litt blankere i papiret, men ikke mindre seriøst, nemlig Genealogen fra Norsk Slektshistorisk forening. Det gledet meg å lese Håvards leder, og jeg håper og tror at de nye lokalene i Lakkegata skal bli et skikkelig Slektsforskernes Hus. Det var også gledelig å lese at det ikke er planer om å "legge ned" biblioteket, da jeg synes dette er et utrolig flott tilbud til medlemmene. (også til medlemmene i DIS, som har tilgang til denne fantastiske samlingen).

Nå venter jeg bare på Slekt og Data - bladet fra min yndlings-forening DIS-Norge. Det er lovet nå i november....... Takket være en utrolig dyktig redaktør har SoD blitt et flott blad, med både medlemstoff og fagstoff.

Flere av bladene som har kommet det siste året pakkes ned og tas med når jeg skal på ferie, særlig Hringariki, NST og Skytilen fra Romerike Historielag. Disse leses nøye under en palme.

KraFT1923 - et barn med en trang fødsel...

Endelig endelig endelig!

I dag fikk jeg bekrefta fra Lars at det var levert inn filer til Byarkivet, slik at vi igjen kan komme igang med dataregistrering av den kommunale folketellingen for Oslo/Kristiania 1923! Mailer er sendt til de ivrigste fra forrige runde, så får vi se! Dette blir spennende!

Prosjektet KraFT 1923 startet som en drøm i 2003, og vi kom igang i februar 2005. Så viste det seg at skanningen som var gjort var for dårlig, og vi måtte dessverre avblåse hele prosjektet. Nå er vi igang igjen! Fryd og glede!

mandag 12. november 2007

Gravminner - framskritt!

Jeg ser at lederen i DIS-Norge er opptatt av søke-tall i Gravminne-basen på DIS-Norges hjemmesider. http://www.disnorge.no/lederblog/ - hun har rett - det er fantastisk!

En annen ting som er utrolig gledelig i Gravminne-sammenheng (sett med Romeriks-øyne, og da særlig Sørum- og Ullensaker øyne), er at kirkevergen i Ullensaker har gitt oss databasen sin over gravsteder på alle fire kirkegårdene i Ullensaker, og at det nå går medlemmer og fotograferer både på Furuset og på Ullensaker kirkegårder. Jeg snakket med fotograf Palmar H. på slektskafe på lørdag, og da var han på det nærmeste ferdig med Sørum, og skulle igang med Frogner! Fryd og glede Enebakk er også kommet ut nå i november - kanskje vi greier å bli ferdig med Akershus etter hvert?

Gravminner er en fantastisk kilde for oss, og det er viktig at vi får registrert/fotografert så mange som mulig før de blir slettet!

En stor honnør bør gå til de som er ute i felten for å registrere og fotografere, og ikke minst til de som sitter hjemme og ferdigstiller materialet for utlegging!

En ting jeg tenker på - det kommer jo nye graver til hele tiden, hvordan oppdateres dette tro?

Jeg lurer forøvrig på når jeg selv skal få tid til å få fotografert kirkegåden i Heni, Gjerdrum... man lover før man får tenkt seg om!

DSCN2902_1.JPG
Ny uke og nye muligheter!

Ny uke og nye muligheter! Så kom mandagen. Med et brak egentlig...
Dagen skal brukes til å lage kurs-innhold for nybegynnere om Familysearch. Arbeidstiden altså. Foreløpig er jeg litt usikker på hvordan jeg skal starte, jeg må finne noen eksempler tenker jeg. Kanskje jeg skulle ta utgangspunkt i en bygdebok.... da får jeg jo vist litt om det og. Tror jammen jeg gjør det.

Ellers ingen DISsing på tapetet denne uka, bare forberedelser til neste uke. Kanskje jeg til og med får tid til litt egen slektsforskning? Jeg må huske på å se på mail vedr. Norderhov famile som dro til Amerika og... alltid noen som vil ha hjelp. Hyggelig å kunne hjelpe og da. Ser også at det er flere av de som var på Slektskafeen på lørdag som har lagt ut etterlysninger på Slektsforum! Kjempebra, det er sånn det skal være! Jeg bør vel huske på å sjekke litt der i dag, jeg er jo moderator.

Må innrømme at jeg har begynt å tenke på kofferten som står på loftet og... den bør fylles med litt tøy til vi skal reise inn i solnedgangen....

Kvelden får bli som den blir, gruer meg forferdelig til i morra. Tannleger er noe herk faktisk.. dvs tenner er vel problemet ja.

IMG_3507_1.jpg

lørdag 10. november 2007

Slektsforskerens søndag

Det med søndag er en rar ting.... man har liksom så innmari mye å gjøre, men så får man ikke gjort noe... fordi Stieg Larssons siste murstein ligger borte i sofaen og roper! Jeg brøt sammen i 2-3 tiden, men så var det også annet som fristet - et gammelt 12 siders maskinskrevet dokument jeg for et par dager siden fikk fra en slektsforskervenn, med beskrivelser av livet på en gård i Ullenskaker fra før 1900. Fantastisk lesning!

Jeg har fått gjort litt da... av kjedelige unevnelige husmoring. Men - fritiden er for kostbar, og da blir det slekt og DIS som blir det viktige. Dessverre er det vel mer fortids-slekt enn nålevende slekt ...

Men - o glede! Jeg har funnet ut hvor tippoldefaren min døde. Gjennombrudd! Venner mener selvsagt jeg er helt på styr - dødsdato? Javel.. (de rister bedrøvet og medlidende på hodet). Dama er og blir skrudd!

En viktig ting jeg har fått gjort i dag, er å gå gjennom spørreskjemaene vi laget til DIS-O/As slektsforskerdag. Noen veldig interessante ting kom fram, som jeg skal lage en liten analyse på. Her er det ting tillitsvalgte i min yndlingsforening DIS-Oslo/Akershus bør kunne ta tak i, og bruke til neste Slektsforskerdag (2008). Jeg må innrømme at jeg både håper at jeg da er i Kina, og at jeg samtidig er i Oslo. Alstå er jeg en splittet personlighet!

Persen (min andre halvdel) leser kinesisk så øyet blir stort og vått - han har heldigvis innrømmet at han trenger briller) og eksamen 10. desember nærmer seg med hysteriske skritt. Han begynner å bli sprø - og taler nå både russisk, mandarin, i tunger og på diverse andre mål. Ikke lett for en stakkars ullsøkning å følge med! Greier meg forsåvidt med norsk... og så litt engelsk når jeg er på hytta!