mandag 31. desember 2007

2008 - nytt år med nye (om ikke så mange) muligheter...

Egen forskning i Kina?
2008 blir et spesielt år. Første halvdel kommer til å bli mye jobbing mot siste halvdel.

Dersom det blir slik at Per skal ha 3. semester i Beijing, må jo jeg være med! Og da må jeg ha med meg en del av mine bygdebøker og andre viktige kilder. Det er dessverre begrenset hvor mye man kan bære, så jeg må nok starte skanning og utvelgelse av hva jeg ønsker å ha med. Dette vil ta mye tid, og bør startes umiddelbart når vi kommer hjem til Vålerenga.

Kirkebøkene finner jeg jo på Digitalarkivet så de er alltid "med". Så får jeg heller be Arkivene om oppslag dersom det er noe som ikke er på nett. Særlig Oslo Byarkiv er veldig hjelpsomme, også via epost.

DIS-jobbing
I begynnelsen av februar 2008 vil vi avholde kurs for nye og "gamle" registratorer i prosjektet "Kristiania 1923" - KraFT1923. Dette prosjektet startet for 3 år siden, men måtte avblåses pga for dårlig skanning av registrerings-materialet.

Siden vi sannsynligvis reiser til Beijing blir det lite DIS-jobbing på meg framover, og jeg kommer nok kun til å være med på Øvre Romerike-gruppa, hvor det er bra med ildsjeler som kan kjøre løpet helt fint uten meg, og altså i KraFT-oppstarten.

Moderator-jobben på Slektsforum er allerede en jobb jeg gjør kun på nett, så det bør være kurant. Andre ikke-nettbaserte foreningsting får nok andre ta seg av...

Og så får jeg heller kommer sterkere tilbake i 2009.....

Godt nyttår DISere og andre slektsforskere rundt i det lange land!

søndag 30. desember 2007

Å få slekta på sølvfat...

For et par dager siden fikk jeg en epost fra min kjære slektning Liv. Hun hadde kost seg litt hjemme i hulen sin, og hovedkosen gikk ut på å lese noen gamle 1700-talls kirkebøker. I disse bøkene fant hun noen av våre felles slektninger, som vi tidligere bare har hatt "FS"-kilder på. (Familysearch)

Familysearch er, som tidligere beskrevet, et fantastisk hjelpemiddel, som stadig setter oss på nye spor etter nye (og gamle) slektninger.

Ofte når jeg bruker Familysearch til å finne noe, registrerer jeg hendelsene med en helt spesiell kildehenvisning, som senere er enkel å finne igjen. Dette gjør Liv også, slik at vi jobber helt likt. På den måten er det veldig enkelt å samarbeide om den felles slektslinjen vi har.

Jeg fikk en epost fra Liv som for eksempel fortalte meg dette:

Kildeinformasjon: Buskerud fylke, Norderhov, Ministerialbok nr. 4 (1758-1774), Kronologisk liste 1763, side 96.
Dåp til Kiersti Guulsdatter (øverst venstre kolonne):
Faddere: Joen Gaard?? (Gaardhammer), Ole Nielsen, Guri Olsd., Inger Ammunsd, Guri Christensd

Legg merke til at Liv har prøvd å tyde fadderne også. Dette hjelper meg veldig, og om jeg ikke er enig, svarer jeg med en epost, eller går på DISchat og diskuterer dette med henne der.

Liv og jeg har jobbet sammen med våre slektninger nå i noen år, og vi blir både bedre slektsforskere, og bedre venner av det!! (Liv sin mormor er søster til min farfars far).

Takk for opplysningene, Slektning!!!

fredag 28. desember 2007

Meg - en betalt slektsforsker?

Jeg fikk en videresendt epost forleden dag - fra et firma i Colorado, USA som ønsket å komme i kontakt med en person som var interessert i å ta slektsforskeroppdrag i Norge. Fryd og glede!

Etter et par eposter fram og tilbake, ringte Elizabeth fra Colorado-firmaet og vi pratet lenge og vel. Jeg får faktisk litt betalt (uten å bli rik) for å gjøre prosjekt-oppdrag!!

Dette er en ny situasjon for meg, da jeg jo har brukt utrolig mye tid på å gjøre oppslag for andre. Men, dette blir litt anderledes, det er folk som ikke ønsker å gjøre jobben selv (eller ikke er istand til det), men de ønsker allikevel å kunne sette sammen et slektstre, eller finne nålevende etterkommere etter tippoldefar i Norge f.eks.

En ting er å gjøre enkeltoppslag, eller til og med å finne et par generasjoner, noen unger, eller hvor folk ble av. Men - når man får spørsmål om å bruke opptil flere dager av egen tid, da blir det litt anderledes. Jeg har betalt mange hundre dollar for å få på plass min egen familie i USA.

Det oppdraget jeg har fått, er å kartlegge både aner og etterkommere til et ektepar. Da har jeg faktisk ingen hemninger, det koster penger og tid. Foreløpig er prosjektet stipulert til 20 timer, jeg har foreløpig brukt halvparten, og føler vel også at jeg er ca halvveis!

Dette oppdraget er utrolig interessant, da jeg må lære meg lokalkunnskap om et område jeg ikke har en eneste egen slektning i! Så - ønsk meg lykke til, dette kan være begynnelsen på et langt og lykkelig samliv med firmaet. (etter hvert forteller jeg hva det heter, men venter til jeg har fått "lønn...."

mandag 24. desember 2007

Julegave fra DIS-Norge og Trygve Stokkan!

Endelig har den kommet!

Trygve og jeg snakket om "Våre Falne" for et par år siden, da jeg fikk kjøpt bokverket komplett hos Fretex for en femhundrelapp! Trygve var ikke snau - han kjøpte bokverket han også, satte i gang dataregistrering! Første visning ble for besøkende på DIS-O/A sin Slektsforskerdag 2007, nå er den endelig "offentlig"!

Jan Eri skriver på DIS-Norges nyhetsside:
"Minneskriftet Våre Falne 1939-45 med biografiske opplysninger om nesten 12.000 falne og omkomne under krigen ble utgitt 1948-1951 etter et initiativ fra regjeringen i 1945. Skriftet består av fire store bøker med bilder til nesten alle biografiene. I denne tjenesten kan du søke etter personnavn, stedsnavn, yrke, dødsårsak mm og dersom du får treff får du også vite hvor i minneskriftet du finner hvert treff. Denne søkbare indeksen til "Våre falne 1939-1945" er basert på en avskrift utført av Trygve Stokkan"

Bokverket inneholder biografier over hver enkelt person som er nevnt i boken. De aller fleste altså også med bilder!

Vi gleder oss - takk Trygve for jobben! Og - God Jul slektsforskere!

torsdag 20. desember 2007

Slektsforum - oppdatering på Albertine

Jeg skrev litt om Albertine her tidligere i dag... og hadde nesten gitt opp, da jeg tilfeldigvis snublet borti Tina Burnell fra Norge.. i DeKalb county.

Det finnes en Illinois Marriage Index på net, der fant jeg
BURNELL, JOHN B
OLISON, TINNIE
05/28/1896
DE KALB

dette syntes jeg var litt å jobbe videre med, siden Albertines far var en Olsen, og det er mye lettere å si i USA enn Albrigtsen! Så - etter at jeg lette framover i censuser, hvor Albertine har hatt forskjellige fødselsår, men i 1900 var hun født i Mai 1870 - og har brukt fornavn som Tina, Teena, Tinnie.... så fant jeg i 1930-census Albertine Burnell!!! nærmere kommer man ikke!

Fryd og glede, nå blir Ørjan glad!


Slektsforum -emigranter til besvær...

Det blir litt tid til å hjelpe andre også når man først sitter foran tastene.

Ørjan hadde en interessant etterlysning på Slektsforum, og det er flere som har vært med på å prøve og finne Albertine og hennes sjebne i USA. Det som etter hvert har kommet ut av det, er at vi har funnet Albertines bror, Ole, og jeg har i dag sannsynligvis greid å finne Ole Albrigtsens datter Sadie, mens Albertine fremdeles er en gåte.

Jeg har igjen brukt Ancestry.com til dette, til og med til det jeg kunne ha funnet gratis på Ellis Island.org. Det er dessverre stadige feil i linking til de forskjellige skips-manifestene der, men nå har heldigvis Ancestry.com de samme manifester fra New York, (og enda flere) - slik at det er mulig å finne dem linket til riktig bildefil der! (dessverre ikke gratis..)

Det endelige beviset på at Sadie Steen er en Albrigtsen gjenstår, da jeg foreløpig ikke har funnet noe med fru Steens pikenavn. Men - dersom Margit dukker innom, er nok ikke løsningen langt unna, hun har nemlig noen fingertupper med gefyhl som ingen andre har (pluss venner som har tilgang til det utroligste).

Men - mannen - altså herr Steen er fra samme sted i Norge som foreldrene, Beiarn i Nordland. Det er en god indikasjon, folk havnet ofte på samme steder som medbygdinger. Det er et godt tips til alle som leter etter emigranter, finner du ikke "din" - se i andre kilder om sambygdinger dro, og om det er nevnt om hvor de havnet!

Bildet her er fra census 1930 - Sadie, mannen Thorie H. (Hagbart) og datteren Anna. Ved å klikke på bildet, blir det stort og lesbart.

mandag 17. desember 2007

Nordlandsslekt - gjennombrudd! (og litt annet)

Nordland
I dag har jeg hatt et lite gjennombrudd på Per sin slekt i Nordland. Jeg har nå nesten 100% fått bekrefta at den Giertrue som ble født på Grovatn i Sørfold var den som senere ble gift med den mer julenøtt-aktige Peder Eriksen. Jeg har tatt sjansen på å registrere henne, foreldre og søsken i Legacy-basen min, og så skal jeg senere se på unger osv og faddere, for å få en enda sikrere bekreftelse. Dette gjorde at jeg fikk inn 10 nye personer i databasen (dog med et lite flagg om at de kan være feil, men jeg er altså 99,99% sikker på at de er rett).

Jeg vil og få Gry til å sjekke i sin/vår Sørfold-slektsbok, og se om hun finner noe om Giertrue der. Siden hennes familie bodde på Grovatn i mange år, bør de stå der.

Akershus
Bygdebøker ja... jeg fikk i går en koselig melding om at bind 3 av Sørum Bygdebok er ferdig, og forfatter Horgen skrev i min gjestebok at den var klar for henting/sending også til meg. Jeg tror kanskje at jeg får den gratis, siden jeg har vært litt involvert i arbeidet!! Fryd og Glede!!! Blaker og Sørum Historielag gjør en utrolig bra jobb, og de har en flott hjemmeside. (Jeg må bare få smuglet inn denne boken uten at gubben ser det.... det er snart fullt i Sverigesgate....)

Ferie-modus
Det blir mer ferie-blogging enn seriøs blogging om dagen, siden jeg er på ferie... men - jeg kommer tilbake særlig om Gro og Tove sin bestemor, det er mulig jeg har napp på sønnene som da blir onkler til mine gode venner der hjemme i Oslo!

lørdag 15. desember 2007

Nordland - et vakkert fylke med vanskelig slekt!

Min kjære har en mormor fra Nordland. Det er veldig spennende, da jeg må lære meg masse nytt. Særlig geografi. Det er ikke helt enkelt.

Jeg har lagt ut en etterlysning på Slektsforum etter Peder, min kjæres tipp-tipp oldefar. Jeg startet innlegget i Sørfold, og det kan se ut som karen er fra Steigen, så moderator i forumet har vært en engel og flyttet innlegget til rett sted. Dette blir min julenøtt i år - å få bestemt/bekreftet denne Peder, og kanskje finne ut mer om hvordan familien levde.

Oldebarnet til Peder kan ses på dette klassebildet. Bildet ble funnet i svigermors papirer, og vi ante egentlig ikke hvem vi kunne regne med å finne. Slektsforum ble igjen spurt, og vi fikk svar!
Det viste seg at skolestua var i Sennesvika på Vestvågøy. Jente nr 5 fra venstre i første rekke er min kjæres bestemor!

Bildet ble brukt i Vestvågøy Historielags kalender i 1996 - og det finnes en oversikt over alle som er med på bildet dersom noen er interessert.

En dag skal ferieturen gå nordover til Lofoten, jeg får bare håpe gubben blir med! Han er jo litt nordlending og!

torsdag 13. desember 2007

Fødsel, ekteskap og død - hvor i allverden er kildene?

Dersom man leter etter slekt i USA, er det ofte vanskelig å vite hvor man skal få tak i kilder. Hvis emigranten vår slo seg ned i et område med flere nordmenn, valgte de ofte å bygge kirke før de bygde skolehus. Dette resulterte også i at de hadde kirkebokføring som vi hadde her i Norge.

Mange av kirkebøkene finnes filmet i Norge, nemlig hos Utvandrermuseet på Hamar! Selvsagt ikke alt, men mye finnes her. Jeg har ikke vært der selv, men en telefon til museet kan nok fortelle hva de har.

Fødsel/ekteskap og død ble også registrert av "county-clerken" i fylket der folk bodde, vi kan kanskje kalle ham "fylkesmannen"? Les mer om dette her Vital Record Information. Et problem vi kan støte på, er at en hendelse er hos en instans i én tidepoke, for så å være i en annen instans i neste. Men, oftest får man tilbakemelding fra den man henvender seg til, med beskjed om hvor det er å finne. Som regel koster det litt å få denne informasjonen. Flere steder godtar kredittkort, som helt klart faller billigst på grunn av bankenes avsindige gebyrpolitikk.

Eksempel på Dødsattest

Det er umulig å lage en komplett linke-liste over kilder/steder for å finne kilder. Det beste er å be om hjelp av folk som bor i området man har behovet, og heller betale litt for dette. Et fantastisk sted å begynne, er Cyndis-list
tirsdag 11. desember 2007

Koffertmodus

Koffert-tenking
I dag blir det ikke mye slektsforskning eller annet festlig. Kun rydding og pakking...
Det å tenke koffert er jo i Norge ikke helt stuerent... lurer på hvor grunnen til det uttrykket kommer fra? Men altså i dag er jeg kun i koffertmodus. Vi skal jo ikke ha med oss noe, så da må jeg være lur! Jeg skal jo ha med litt gaver til venner i FL både litt bøker og norsk julemarsipan. Så da må man altså pakke lurt. Må jo ha med meg "bæret" da - og litt lesestoff.. jaja - jeg får se hva jeg får plass til...


Nordlands-slekt
Litt slekt blir det kanskje i dag allikevel, jeg skal se om jeg finner litt mer på nordlands-siden til studenten i huset. Det er moro med litt andre geografiske områder enn de man er vant med, da må man jo lære seg noe nytt! Og nå er det altså området Brønnøy/Steigen/Nord- og Sørfold som skal besiktiges litt nøyere. Jeg har hatt en etterlysning på Slektsforum etter denne gubbe-tippen, og fått et par tips som må sjekkes nøye ut. Barnebarnet til denne Peder, som jeg her leter etter, Sigrid Johansen havnet i Oslo, giftet seg og ble bestemoren til min kjære.

Arne 60 år
I kveld skal vi feire kompis Arnes 60 års dag, det blir stille og rolig, ikke noe organisert fest, bare litt gaver og sånn til Arne fra oss på hjørnet. Det er alltid koselig å markere runde år selvom man ikke tar helt av med store arrangerte selskap. Det er ikke alle som ønsker selskap, eller har anledning til å lage noe. Så da blir det heller en gave og litt kos på hjørnet i stedet.

Så denne siste dagen i Norge, ja den blir nok for kort..

mandag 10. desember 2007

Census i USA - en uvurderlig kilde!

Dersom du leter etter slekt i USA kommer du ikke utenom census - folketellingene. Disse er mange, og informasjonen varierer fra telling til telling. Selvsagt blir det mer og mer informasjon jo nærmere vår tid vi kommer. Siste census for USA som er tilgjengelig er 1930.

Det er artig å lese hva slags informasjon som skulle være med i disse census-skjemaene. Census fra 1790 skulle inneholde følgende:

  • head of household
  • free white males over 16
  • free white males under 16
  • free white females
  • all other free persons
  • slaves
Den nyeste census fra 1930 har med mye mer informasjon. Du kan se et tomt skjema her
Legg merke til en morsom detalj, i kolonne 9 skal det svares hvorvidt det er Radio i huset!

Hvert census år bestemte kongressen seg for en dato som "census day". Informasjonen gitt til "census-taker" skulle være som denne dagen, som nødvendigvis ikke behøvde å være den dagen "census-taker" kom og besøkte huset.

Personer som døde etter "census day" skulle inkluderes i census, fordi de var i live "census day". Barn født etter "census day" skulle ikke være med, fordi de ikke var i familien "census day".

Selvsagt ble ikke disse instruksjonene fulgt av alle "census-takers", men, husk disse reglene når du studerer census-skjemaene. Husk også på å notere deg dato for census denne står som regel øverst på skjemaet.

Her er datoene:
Census år Census Day
1790, 1800, 1810, 1820 Første mandag i august
(dvs: 2. august 1790, 4. august 1800, 6. august 1810, 7. august 1820
1830, 1840, 1850, 1860
1870, 1880, 1890, 1900
1. juni
1910 15. april
1920 1. januar
1930, (1940, 1950, 1960) 1. april

Følgende censuser er tilgjengelig (man kan søke selvom man ikke er medlem hos Ancestry.com
1930 U.S. Federal Census
1920 U.S. Federal Census
1910 U.S. Federal Census
1900 U.S. Federal Census
1890 U.S. Federal Census Denne er kun for ett par counties i ett par stater pga brann.
1880 U.S. Federal Census Digitalarkivet, Nordmenn i USA Familysearch
1870 U.S. Federal Census (Digitalarkivet, Nordmenn i USA
1860 U.S. Federal Census (Digitalarkivet, Nordmenn i USA
1850 U.S. Federal Census
1840 U.S. Federal Census
1830 U.S. Federal Census
1820 U.S. Federal Census
1810 U.S. Federal Census
1800 U.S. Federal Census
1790 U.S. Federal Census

Eksamensnerver på andres vegne...

Min kjære er akkurat nå på vei til Blindern, for å gå opp til eksamen i Kinesisk
Ja. Mandarin. Her har blitt lest og studert, skrevet og tegnet. Håret har ca annen hver gang blitt revet opp og klappet ned, CCTV er helt naturlig kanalvalg på TV på kveldstid, og lapper med kinesiske tegn ligger over alt. Til og med jeg har lært meg å skrive mitt navn med kinesiske tegn, og - det betyr "kom hit".......

Jaja - det vil vel helst gå bra, han skulle hvertfall ikke stryke fordi han ikke har jobbet nok, og da bør det gå bra, så mye som han har jobba! Lykke til gubben min! Snart juleferie!!!

søndag 9. desember 2007

Hjelpsomhet,, sykdom og slektsforskning

DISchat er et underlig og flott sted. Det er en "prate-kanal" for oss som driver med denne altoppslukende hobbyen Slektsforskning. Her møtes mange faste, og stadig nye slektsforskere til både koseprat og fagprat. Etter hvert har den faste stammen blitt en anselig mengde, som er innom flere ganger i uka. Andre henger på 24 timer i døgnet. Noen for å være med i praten hele tiden, andre for å komme innpå når det blir ropt "hjelp", eller for å komme med en lur kommentar eller tilleggsopplysning.

Med så mange personer samlet, er det en enorm kunnskap og hjelp som kan deles. Noen er eksperter på tyding av håpløse presters skriblerier etter for mye altervin, andre vet i løpet av nano-sekunder hvor de skal se for å finne et sted på kartet. Andre igjen har hyllene sine fulle av bygdebøker og slektshistorie, og synes det bare er hyggelig å sitte med nesa i sine bøker på andres vegne. I det store og hele tror jeg faktisk at slektsforskere er den mest hjelpsomme rasen som finnes! Det ser man også på de forskjellige etterlysningsfora som finnes på nettet, Liv har for eksempel skrevet om Slektsforum i sin blogg. Ved å kombinere disse to forskjellige fora, kan man komme enda et hakk videre i sin slektsforskning, det være seg om lokalhistorien der man leter, eller en ren personopplysning man trenger hjelp til.


I løpet av helgen har vi fått beskjed om at to av våre aller ivrigste hjelpere på DISchat ligger sykehus, den ene i Norge, den andre i Sverige. Begge kjemper for livet, og vi er mange som nå tenker på dem og håper de begge kommer seg på bena igjen. Vi får vel ikke lov å sende blomster til de avdelingene de ligger på, så jeg sender dem begge mange bli-frisk-tanker og virtuelle blomster!


God søndag!

fredag 7. desember 2007

Siste fredag i Norge i år..

Dette blir en travel helg, på både den ene og den andre måten.

Gubben leser så øyet blir skrått og vått (ja.. kinesisk) - eksamen på mandag. Det blir å liste seg så lett-på-tå hele helgen for å la ham jobbe ifred! Jeg får være slavepike, sørge for at han får i seg vått og tørt, pusse briller og sørge for nok papir å notere lure gloser på.

Selv må jeg ta siste titt på dokumenter og innskanninger jeg skal ha med meg over dammen, ingen bygdebøker i baggasjen denne gangen, vi reiser kun med håndbaggasje. Da må man pakke lurt. Nå vet jeg at noe av det jeg trenger finnes i andre chatteres bokhyller, så det skal nok gå bra!

Håndbaggasje betyr at jeg må være selektiv når det gjelder alt, ikke bare bygdebøker. Kun "tørrvarer" av gaver og slikt, et svært eksklusivt utvalg klær (les: omtrent ikke noe) og så betyr det til slutt at jeg kan gå litt berserk i butikkene når vi kommer frem. (Pluss kjøpe nye kofferter til å ta med masse ting hjem). Fryd og glede!

Julegavehandel blir i år forbigått i stillhet, jeg tar heller med meg litt småsaker hjem til tantebarn og andre verdige trengende fra USA. Tenker det er gøy med litt julegaver i midten av januar og jeg. Mange av tantebarna (og grandtantebarn) har fødselsdager rundt desember/januar også så da slår vi et par fluer i samme smekk! Lurt.


Vi vet jo forsåvidt ikke helt hva som kommer til å skje når vi kommer til Englewood denne gangen, da vi jo fikk uventet innendørs svømmebasseng på kjøkkenet. (Ufrivillig installert av naboene i 2. etasje)..... så vi får se hva som skjer. Kanskje vi bare snur i døra og fyker nedover til The Keys... eller noe annet spennende. Time will show. Jeg vil helst bare på "hytta" jeg da - så jeg håper inderlig at det er beboelig.

Jeg har mange planer som skal gjennomføres mens vi er på ferie, både DIS-jobbing (planlegging og invitasjon til KraFT1923 oppstart og kursing bl.a) og egen slektsforskning. Jeg håper også på å få tid til å dra til biblioteket i Naples, da jeg har hørt rykter om at de har en bra "genealogy-collection" der. Alltid moro å besøke slike når man er på farten. Kanskje jeg finner noe morsomt å ta med fra Norge? I Fort Myers, også bare en drøy times kjøretur unna, finnes det et Family History Center (Mormonerne) som også hadde vært artig å besøke.

Det høres nesten ut som både helgen og ferien blir trabel!! Jaja - ferie er jo egentlig å gjøre noe annet? Jeg gjør vel kanskje akkurat som jeg pleier også når jeg er på ferie... men jeg gjør det ihvertfall et annet sted!

God helg!


tirsdag 4. desember 2007

KraFT1923 Møte-tirsdag.. med nogo attåt!

Liv og jeg har vært på møte i dag. KraFT møte. Og det har ikke noe med styrketrening å gjøre....

KraFT1923 startet for mange år siden (dvs hvis 3 år er mange), har ligget litt i flere dvaler, men nå håper vi at dvalen er over, våren får vise...

Møtet i dag var bra, med litt flere enn vi pleier å være, både Anette fra Byarkivet (i Oslo), Lars (fra både oss selv- KROA - og Riksarkivet), Marit (korrekturleser og registrator) Liv (megaregistrator og testperson) og Vidar (løpegutt og 1. propell) selv er jeg koordinator og den som prøver å holde de andre i øra når ting stormer på toppen (og 2. propell).

Vi håper nå at vi kommer skikkelig i gang med kurs over nyttår, med mange gode og ivrige registratorer! Vidar har fremdeles drømmen sin... ferdig før den statlige 1910-tellingen kommer i 2010.

Så får vi se da.....

det attåt? Jo det er Vålerenga det....

mandag 3. desember 2007

Navn og deres opprinnelse.

Dette innlegget publiserte jeg 3. desember 2007. I dag ble det delt en artikkel om "rare" og "morsomme" fornavn på Facebook fra klikk.no/tv2.no  og der ble også navnet Rosine/Rosina nevnt. Flere andre navn også - og hvor de har sitt opphav. En del personer mener fremdeles at de "har sett i virkeligheten" navn som Rullegardina Parafina, noe jeg ikke tror noe på. Men - Rosina, det har jeg i slekta. Rosina skal komme fra Rose/Rosa, ikke fra Rosin.... men jeg re-publiserer dette innlegget allikevel jeg.

På klikk.no er det noen lister over navn som kan være interessant å ta en titt på

3. desember Svein og Sveinung navnedag. Jeg kjenner faktisk en felespiller som heter Svein... men ellers ikke mange.

Dette har jeg ikke endret fra mitt tidligere innlegg fra 2007:

På DISchat i dag kom det opp en bønn om hjelp til å bli kvitt 50 pakker rosiner. Det er ikke bare bare tenker jeg - men det kom vel noen ideer, og de vet nå hva de skal gjøre, de som sitter med denne "skatten... " Jeg synes rosinboller og julekake med brunost er kjempedigg, så jeg hadde nok blitt kvitt kanskje noen esker... men 50!

Da kom jeg på et navn jeg har i min slektsdatabase, nemlig min 5xtippoldemor. Hun het nemlig Rosina! Jeg har ikke anelse om hun så litt rosinaktig ut når hun ble født, men... navnet skjemmer jo ingen. Rosina ble født i Ullensaker i juni 1720, og hun giftet seg i oktober 1752 med min 5x tippoldefar Ole Nilsen Sagen fra Sørum. nedenfor ser du utsnitt fra kirkeboken for trolovelse/vielse i 1752. (klikk på bildet så ser du det større, her er navnet skrevet Rusina, jeg har sett både det og Rosina)

Man kommer borti mange rare navn når man driver med denne sporten.

Ole Nilsen Sagen og Rosina Christiansdatter levde i Sørum - og fikk minst en sønn, nemlig Ole Olsen. Ole Olsen og hans kone Edel fikk minst tre døtre, og en av disse ble kalt opp etter sin farmor, nemlig Rosina. Lurer på om de kalte henne for Lille Rosin(a)?

I dag er det 5 kvinner som har dette navnet som første fornavn, og færre enn 3 som har det som eneste fornavn (i følge Statistisk Sentralbyrå

Jaja - det var en tanke rundt dette med navn i denne regnfulle jule-forberedelsestid...

søndag 2. desember 2007

Helg med både fest og alvor!

Roars 50års feiring..
Nå er snart helgen over, og dagen i dag har gått med til å lage fotoalbum til 50års-jubilanten Roar som vi feiret i går. Det har blitt en tradisjon at jeg løper rundt og er mamarazzi på festen, tar hundrevis av bilder, og så skriver ut og lager et hyggelig fotoalbum til jubilanten. Det har blitt noen album, og det er veldig hyggelig. Klipper og limer, skriver og koser meg!

I morgen tidlig reiser jubilanten med samboeren Margaret på tur i 14 dager, men han vet ikke hvor han skal. Roar får ikke vite noe før de sjekker seg inn på flyplassen (hun håper hun skal greie å holde hemmeligheten helt til de kommer til Paris). Han vet kun at han trenger solkrem og badebukse, og at han skal mellomlande der de er mer glad i escargot og rødvin enn mye annet. Det blir veldig spennende å høre i morgen ettermiddag - de lovet å å sende en tekst- melding for å røpe hvor de er. Vi har noen mistanker, da Roar er gal etter forskjellige store farkoster, veldig glad i vann, og har hatt drøm om både å bli sjømann og brannmann når han blir stor!! Og - han fikk kikkert og flotte reisevesker og kofferter i gave fra oss i vennegjengen, så han har alt klart!

Oppdatert mandag ettermiddag: Og - vi tok litt feil!!! Roar lander om et par timer i Havana, Cuba!! For en femtiårs-gave!! Siden han fikk kamera av Nina i gave, regner vi med at vi får se mange bilder med høy sigarføring!

lørdag 1. desember 2007

Slektsforskerdagen - drodlemøte med alvor!

Ad-Hoc utvalget for Slektsforskerdagens framtid i DIS-Norge har hatt sitt første fruktbare møte.

Vi var 4-5 (nærmere 4) som var på møtet - og vi hadde ide-myldring blant annet på tema for de neste årenes arrangementer. Torill fra Trondheim hadde satt ned en flott liste som vi kunne lage mye moro ut av, og ideene rundt denne listen ble mange og gode. Vi kommer nok til å gi mange arrangementskomiteer grå hår når de får vite hva de skal jobbe med i åra framover!!

En viktig ting med det å ha et tema for et slikt arrangement, er ikke bare det at vi skal ha en felles "plattform" for aktiviteter og markedsføring, men for å få ideer og innspill til lokale sær-emner, dra nytte av egne og andre sine ressurser på foredrag, og å kunne ha noe å jobbe mot i løpet av hele året. Kanskje ved å bruke dette i mindre målestokk som tema på medlemsmøter, kurs og annet, for så å ha en "happening" på Slektsforskerdagen.

Det å jobbe med Slektsforskerdagen - særlig å jobbe på selve dagen - er helt utrolig moro, å møte medlemmer og andre, hjelpe folk med å komme igang, hjelpe folk med å finne slekt eller komme med tips om hvor de kan lete! Det er også moro å møte utstillerne, ofte de samme år etter år fra forskjellige institusjoner, og skravle og oppdatere seg på hva som er nytt i vår verden!

Jeg håper vår Ad-Hoc komites arbeide vil falle i smak hos de andre arrangementskomiteene rundt om i landet, og at vi kan komme med gode ideer om hvordan vi sammen kan markere Slektsforskerdagen rundt i landet.

Slektsforskerdagen - når den er??? Siste lørdag i oktober vel!