onsdag 30. januar 2008

Da var dagens KraFT1923 møte over...

Og hva kom ut av det? KraFT-fulle vedtak!

Kurset på lørdag er i boks, Byarkivaren spanderer lunsj (noe skal vi ha igjen for skattepenga våre, ikke sant....) Det er jo egentlig helt utrolig at Byarkivaren (og Oslo kommune) er med på dette prosjektet! Det koster dem masse penger, og mer kommer det til å bli! Men det koster oss i DIS-O/A masse og - av både penger og menneske-ressurser. Det er vi som gjør "jobben"! Og det å ha en så flott gjeng å jobbe sammen med er kjempebra!

Vi håper at vi skal få lagt ut på Digitalarkivet etter hvert som vi får ferdig et visst antall personlister. Dette blir en fin gulrot, og noe vi kan vise nye registratorer! Jeg gleder meg som en unge til å komme igang igjen!

Liv vil være vår støttespiller på den heldigitale måten å registrere på, med registrerings- materialet kun på CD. Det blir den mest miljøvennlige og den billigste måten å få denne tellingen digitalisert på. Da slipper vi å bruke en hel skog med papir, og den skogen koster jo også masse penger å få gjennom en laser-printer.!

Ellers er det alltid moro å ha møte med folk fra Arkivverket, både By- og Riksarkiv, da får man vite litt mer om enkelte ting, og mine ører blafrer av glede når det kommer nyheter om digitaliseringer av forskjellige kilder! Vi fikk høre masse interessant, og jeg gleder meg til å få lov til å gå ut med noe av det!!!!

Vi ses på lørdag!

tirsdag 29. januar 2008

Sta(t)s-arkivet på Kongsberg....

...er et koselig arkiv fyllt med herligheter for Vestfold, Telemark og Buskerud. De som jobber der er hyggelige og kunnskapsrike, og de vet ikke hvilken fot de skal stå på for å gjøre deg fornøyd.

Jeg fant dessverre ikke nok informasjon om det jeg jobber med i Tinn for tiden, men en vielse i 1719 på egen slekt i Hole i Buskerud fant jeg, og det er glede og fryd for både Liv og meg!

Det å kunne sitte på Stas-arkivet på Kongsberg (SaK) med egen pc og ikke ha nett tilgjengelig, gjør at jeg blir enda mer fornøyd med min mobiltelefon, som har god 3G, og kommuniserer flytende med min kjære Lenovo R60. Da kan jeg jobbe med folketellinger og kirkebøker mens jeg sitter med kilder og bøker som jeg reiser til SaK for å kose meg med.

Kantina har selvbetjening, kaffe og te, og litt yoggi og sjokolader, man må derfor huske på å ta med seg litt kosemat så man ikke blir helt tynn og mager. Jeg tok med et par deilige baggiser med masse ost og skinke, som vi koste oss med til lunsj. Det er kos å ha med noen på arkivtur, enten man jobber med felles slekt eller ikke. Men, særlig felles slekt, da kan man diskutere funn, se sammen, lese og tyde, og ha felles gledeshyl (hviske hviske) når gleden er stor!

Jaja - fredag blir det å sitte i Lakkegata, mer Tinn-studier - der er et fabelaktig bibliotek, og det er trådløst nett som alle har glede av!!!!

I morgen: KraFT møte på BA!

Prekæs!

mandag 28. januar 2008

Hvem er dette??

Denne karen sto gjemt nede i Riksarkivets magasiner - men hvem var/er det?

Jørgen på RA mente at han kommer fra Børsen?

Kan det være en gammel børs-direktør?

Det hadde vært moro å løse gåten!

Barten ser ut som den var tegnet på....

Første dag i den travle uge...

Da var første dag over i den travle uken over. Først var jeg en tur på lesesalen, og fikk gravd litt i Tinn Soga. Jeg ser nå hvorfor feil oppstår, når man ikke sjekker opplysninger man finner i bygdebøkene. Her er det altså feil i bygdeboken som har blitt kopiert og kopiert, til den har blitt en "sannhet". Jaja - vi får se hva skiftene på Kongsberg sier i morgen!

Kurs ja - det var en flott gjeng som stilte på Riksarkivet i kveld, mange interessante og interesserte deltakere! Forskjellige infallsvinkler gjør at dette kan bli lærerikt og interessant også for oss som skal stå og "lære bort" - vi kommer nok helt sikkert til å lære ting av deltakerne også!

Vi var på en fin omvisning med Jørgen fra Riksarkivet, det var artig å se igjen de indre gemakker av "The Dusty halls of Wisdom". På lille lesesal satt det bare kjente (2 stk) - og i den store lesesalen satt det 1 person og studerte støvete originalmateriale. Jørgen fortalte om forskjellige kilder slektsforskeren kan studere nærmere i original på lesesalen. Han viste fram en del protokoller og materiale, for eksempel original-tegningen til det norske flagget, folketellinger vi må lese i original (1891-tellingen) og kilder som vi nå kan lese på nettet!

Etter Jørgens omvisning satte vi oss alle rundt et bord i kantina, og en presentasjonsrunde fortalte om at vi her har en gjeng med mange forskjellige utgangspunkt og forventninger! Dette blir moro!

For de som vil vite hva som finnes i mikrofilmsamlingen (blant annet) på Lille Lesesal, kan man se på Riksarkivets register over Mikrofilm. Ellers finnes mye interessant å finne i Felleskatalogen

Torill gjorde en glitrende jobb både som ordstyrer og tralle-skyver. Torill blir vel den som får den største jobben med kurset, men jeg tror at både Liv og jeg også kommer til å få tatt vår tørn og vel så det. Jeg tenkte å forberede noe om emigrasjonen til USA, og vil også fortelle litt om Familysearch og et par andre nett ressurser. Jeg håper vi får innredet Lakkegata med et par pcer, så vi kan ha abonnement på f.eks Genline, ArkivDigital og Ancestry der til glede for medlemmene!

I morgen er det å sette seg i bilen og kjøre til Kongsberg, først må jeg innom og kjøpe noe mat, det er ikke salg av mat i kantina på SaK, annet enn litt yoghurt og kaffe. En baggis blir nok tingen!


Lurer på hvordan Morten har det - han er i "paradiset" vårt i Englewood, og har gleden av å styre den siste runden med Forsikringsselskapet etter vannlekasjer. Men, han koser seg og - jeg vet det jeg vet det!.

Jaja - Tinn var det ja.. sjekke sjekke

Travel uke

Uken vi nå har startet er starten på en travel DIS-måned.

Ettermiddagen i dag vil jeg bruke på Riksarkivets lesesal, for å finne hode og hale på en Tinn-slekt jeg har fått i oppdrag å rede ut litt. Siden jeg fant ut at den forskningen som allerede var gjort, er riv ruskende gal, må jeg på lesesalen og dobbelt-sjekke litt i bygdebøkene for å få tips om hva som kan være rett, og hvor det har gått galt.

Fra klokka 18 vil vi, Torill, Liv, og jeg, starte vårt kurs for nybegynnere. Første kvelden vil vi være på Riksarkivet, hvor vi får leie kursrom med masse pcer, slik at alle kan prøve seg litt, og så vil vi ha omvisninger i både magasiner og på lesesalene. Det siste blir min "baby" - selvom Riksarkivet selv stiller med sin Jørgen som skal vise oss rundt.

I morra, tirsdag skal jeg til Kongsberg, håper at Liv også blir med (erteris), og jobbe på "Stas"-arkivet (Statsarkivet) hele dagen. Arkivbesøk er egentlig den beste delen av hobbyen med slektsforskningen, da det er utrolig moro å se i andre kilder (og originaler) enn det vi ser på nett.

Onsdag er det møte på Byarkivet med KraFT-gjengen, hvor vi planlegger kurset vi skal ha på lørdag på samme sted. Da håper vi at startskuddet for registreringen smeller så høyt at andre også får lyst til å være med. Foreløpig har vi ca 15 registratorer som skal i gang (3 er allerede i gang). Det blir spennende å se hvordan det går, denne gangen vil vi i mål!

Fredag har jeg fri, det vil si at jeg må jobbe litt med oppdraget mitt, mulig jeg må ned til Lakkegata en tur, og bruke litt bygdebøker der, eller at jeg må opp på Riksarkivet igjen. Vi får se hva de finner ut av sine brølere i USA (stol ikke på det andre har gjort, sjekk sjekk sjekk).

Midt inni alt dette, må jeg også styre på kontoret, hvor det nå er ferdigstillelse av regnskap, nye kvartalsfaktureringer, purrer av forskjellige grader må ut....

Jaja, det er fint vær i hvertfall!

søndag 20. januar 2008

En helg fyllt av levende slekt!

Denne helgen har vi kost oss med den slekten som lever samtidig med oss! Det skjer dessverre altfor sjelden! Mamma sa en gang: "Dere er oftere i USA enn på Jessheim" - og jeg bør nok se litt beskjemmet vekk, og innrømme at hun nesten har rett.

Denne helgen har vi vært både i 50 års fest til svigerinne Gunn, fest som varte til de små timer selvsagt, og på etterjulemiddag hos mamma og pappa. Mamma stilte med full tradisjonell julemiddag, med ribbe, pølse og medisterkake, og selvsagt riskrem til slutt!!

Min niese Erine var på plass med det seneste (foreløpig) blad på slektstreet, lille Dennis på drøyt ett år. (på bildet mine to nieser og grandnevø Dennis).

Jessheim ja.... Når jeg ser hvordan Jessheim og resten av Ullensaker kommune utvides og utbygges, så må jeg innrømme at jeg lurer på hvor det skal ende. Det Jessheim som jeg kjente er helt borte! Om dette er bra eller dårlig, ja det får nok andre ta stilling til... men, digert har det blitt!

torsdag 17. januar 2008

Stille på lesesalen...

"Lille Lesesal" - "Stille Lesesal"
Den nye maskin-lesesalen på Riksarkivet - "Lille Lesesal" - innerst bak den grønne døren, har nå blitt den "Stille Lesesal".

Jeg var oppom på tirsdag, hyggelig gjensyni kantina med flere kjente fra min korte tid som indexerer på AKK (eller KoKo) Avdeling for Konservering/Konvertering. Men - det var nesten ikke folk ved mikrofilm/kort apparatene. Det var en kar der foruten meg. De fleste bruker nå kirkebøkene på nettet....

Den store lesesalen var som vanlig halvfull av forskere, slektsforskere og andre som trenger å få vite om ting som kun finnes i "The dusty Halls of Wisdom"

Jeg måtte på lesesalen fordi det mangler litt fra Trønderfylkenes kirkebøker på "Skanna". Forsåvidt greit, da kunne jeg kikke i bygdebøker for de stedene jeg har jobbet med der nord og. Riksarkivets bygde- og slektsbok samling er helt unik. De har også mye annet i hyllene som kan interessere en med dilla på historie, lokalhistorie og slekt.

Ikke bare kirkebøker
Man skal huske på at det ikke bare er kirkebøker som finnes i denne "Lille Lesesal" - her finnes også mikrofilmet både skiftemateriale, folketellinger, adressebøker og ikke minst emigrantprotokollene. Disse er veldig ukomplette på Digitalarkivet. Jeg vet at arbeidsmengden for dette er enorm, og jeg tror derfor at emigrantprotokollene på Digitalarkivet vil fortsette å være ukomplett i overskuelig framtid. En viktig kilde til å finne dødsfall og skifter i nyere tid, er Dødsfallsprotokollene. Oslo, sammen med protokollene for Østfold og Akershus finnes på mikrokort på "Lille Lesesal". En annen viktig kilde som finnes i skuffene her er 1885-tellingen. Man er avhengig av gateregisteret som står i hylla for å finne hvor man skal lete, men resten går som smurt.


Så - selvom altså kirkebøkene nå ligger på nett (nesten alle) så må man regne med å ta turen til "The dusty Halls of Wisdom" nå og da- man bør faktisk unne seg gleden av å jobbe med originaler, møte andre som er like slektsgale som en selv..... og ikke minst - ta en matbit og en kaffekopp i kantina med de hyggelige prisene!

Ser deg på lesesalen kanskje?

onsdag 16. januar 2008

Hva starta det hele da? jo.. Bjørn!


I kveld har vi feira Bjørn sin 60 års dag. Felles gave fra alle vennene på Vålerenga var selvsagt på sin plass, og tema for gaven var Bjørn sin guttetur med Jimmy (sønn) og de andre kompisene. (Koffert og dollar er på plass!)

Alt er faktisk Bjørn sin skyld! At jeg ble slekts-frik! Bjørn og Unni har alltid vært interessert i lokalhistorie, de har vært ildsjeler i historielaget på Vålerenga! Dersom noen lurer på noe vedrørende historielaget, så sier folket - jammen, det er jo bare å ringe Bjørn!!!!


For ca 13 år siden møtte jeg Bjørn på vårt lokale hjørne, vi var begge ene og forlatt av våre feller. Bjørn fortalte at han og Unni hadde vært i Sverige og funnet tuftene av det som en gang hadde vært hjemmet til hans forgjengere, og at de også hadde funnet en smijerns-kjele og diverse andre rester av liv og levnet etter hans tipper!! Bjørn spurte om han kunne få kjelen (som de fant ved en tilfeldighet) og denne er nå i hans eie! Tenk det da!! Jeg ble helt hensatt, og bestemte meg! Bjørns opplevelser gjorde at jeg fikk dilla, og startet fluksens!!

Jeg har hjulpet Bjørn med å finne diverse detaljer rundt hans flyktige oldeforeldre, og han har hjulpet meg med å lokalisere mer håndfaste bøker. Vi jobber sammen i Vålerenga Historielag, hvor han sørger for å passe på penga....og jeg bruker dem opp. Unni, Bjørns herlige viv, er en av mine beste bestiser, og dette passer jo kjempebra!!

En av de store mysteriene i Bjørns bakgrunn er hans oldemor fra Idd/Enningdalen, og nå skal vi finne henne, vi har jobba i mange år, men nå er det enklere med kirkebøkene på nett!

....

søndag 13. januar 2008

Hjemme i Hulen min!

Det er ikke mye jeg savner fra Norge når vi er borte. Men - noen viktige ting savner jeg veldig, nemlig mamma og pappa, resten av familien med never og niser og de yndefulle små knøttene, våre gode og umistelige venner på Vålerenga og i omegnen...

... og sist men ikke minst... hulen min!!

For tiden er den noe rotete, men allikevel, jeg finner fram! Det er det viktige. Her har jeg alle mine slekts- og bygdebøker, printere, skanner, fische-leser, alt en ihuga slektsforsker trenger for å overleve en slapp søndag!!

Når jeg ser bildet her, så ser jeg at den er forferdelig rotete faktisk... jaja - rydde får jeg gjøre en vakker dag!

Den viktigste delen av Hulen er til venstre, nemlig bokhyllene. Der finnes pr i dag en god samling av forskjellige bygdebøker og slektsbøker, særlig mye fra Norges vakreste fylke, nemlig Akershus.

Bygdebøker...
.... er en viktig del av slektsforskerens dagligliv, da den gir mye historie rundt personer, hvordan de levde og hvordan familiene så ut. Mye er feil, men mye er også veldig veldig riktig! En fin detalj med bygdebøkene er at den kan ha bilder av de menneskene som bodde på gårdene, hus og hytte, og andre interessante opplysninger vi måtte ønske å ta vare på i vår søken.

Det er jo ikke bare om å gjøre å finne navn og dato! Livet til tippoldefar - hvordan levde han? Flytta han mye rundt? Hvordan greide han seg i livet? Mye av dette finnes det svar på i bygdebøkene, da forfatteren (særlig av nyere bygdebøker) har sydd sammen kildene, og laget skikkelige slekts- og gårdshistorier. Vi skal dog huske på at vi alltid sjekker og etterprøver informasjonen i de kildene vi har mulighet for å sjekke.

Bøker i utgivelse
To av de favoritt-bygder jeg holder på og forsker i, er midt i arbeidet med å gi ut nye bygdebøker Dette gjelder Sørum i Akershus og Hole i Buskerud . Jeg har hatt gleden av å være med på litt av kilde- innsamlingen til Sørum-bøkene, men måtte melde meg ut da det ble litt mye etter hvert med både jobb, leder-verv i DIS-Oslo/Akershus og andre ting. Men - gleden over bygdebøkene, den er der!! De fantastiske Holebøkene er på nett til tross for at disse altså ikke er "gamle" - dette er en utrolig service fra kommunens side.


Venner i sykesengen
På kvelden i dag fikk jeg beskjed om at kjæresten til min forlover og gode venninne Grete har hatt en massiv hjerneblødning, jeg håper alt går bra!! Kjæresten har mistet førlighet i høyre side, og talegaven! Tenker masse på deg, vennen min! Siden jeg ikke har kommet meg ut for å kjøpe blomster, her er en virtuell blomsterbusk fra oss på Vålerenga til deg der ute på Landet en Steds!!

Før vi reiste hjem, ringte Runar fra Vålerenga, og fortalte at en felles venn Åse hadde falt og slått seg stygt i en trapp, 2 brudd på hjerneskallen. Hun fikk i tillegg en stygg hjerneblødning nå på fredag, mens hun lå på sykehuset. Hun skal være på bedringens vei, vi får bare håpe at alt går bra!

Blomsterbusken på bildet er enorm, så det er et par grener der til Åse og!!

Det er nå på tide at våre venner holder seg på bena!

tirsdag 8. januar 2008

Litt av hvert suser i hodet...

Jubileum
Jeg hadde et lite jubileum rett rundt nyttår. Faktisk, 1. nyttårsdag la jeg inn mitt innlegg på Slektsforum nr. 3001....

Det å ta titten på Slektsforum har blitt en daglig vane (eller uvane?) . Jeg er moderator (passepåperson og hjelpesåmyeduorkerperson) i Oslo/Akershusforumet, og i forum for Emigrasjon til USA/Canada, noe som selvsagt gjør at jeg passer ekstra nøye på, og ser om noen har et spørsmål jeg kan svare på.

Siden det blir mange spørsmål i de forskjellige fora, blir det for mye å hjelpe til med alt. Så jeg har begrenset meg til å svare på spørsmål i de fora jeg har egne interesser, og fora jeg vet jeg har litt lokalkunnskap. Noen ganger føler jeg også at jeg bør komme med spørsmål for å få mer informasjon om det som blir etterlyst, slik at det kan bli lettere å hjelpe for andre. Mange sitter gjerne med mye mer informasjon enn det de forteller i den første etterlysningen.

Norsk-amerikanere leter etter slekt...
I går ringte en dame til meg. Hun hadde hørt om meg via mannen sin, Bob. Han er advokat (pensjonert som de fleste er her nede) og pianist - en glitrende god pianist! Bob spiller som en gud, og han spiller på vårt favoritt-vannhull i Englewood hver fredag og lørdag. Kona til Bob er altså norsk-amerikaner, og drømmer om å reise til Norge før hun blir for gammel. (Her er du ikke for gammel til å reise før du ikke er i stand til det...)

Vel. Damen ringte meg altså, fordi ryktene om at jeg er "genealogist" er ute og rusler, og det er bare hyggelig! Fru P er født og oppvokst i Minnesota selvsagt, og hun skal sende meg et brev hvor hun forteller hva hun vet om sine besteforeldre. Så skal vi se om vi ikke finner ut hvor i Norge hun kan reise på besøk og finne sine røtter!

Det blir moro å lete, jeg har funnet nålevende slekt til 2 andre venner her nede, det er bare så moro! Den ene damen - med slekt i Valdres (Valders) har allerede vært på besøk hos norskeslekten, og den norske slekten har vært her i USA på besøk. Dessverre ønsker de ikke å komme hverken på trykk eller på nett!

....høygiret er satt inn
DIS-engasjement er noe man aldri tar ferie fra, i hvertfall ikke jeg. Jeg har jobbet en del med Kristiania 1923-prosjektet den siste uka, og håper vi er klare når jeg kommer hjem til kursing og igangsetting av registratorer. Vi har ca 10-15, og det er ikke dårlig, vi kjører en ny rekrutteringsrunde om litt.

Øvre Romerike
15. januar har vi møte på Jessheim. Arbeidsgruppa for lokal-gruppa på Øvre Romerike skal ha evaluerings- og planleggingsmøte.. Da skal vi evaluere høst-løpet, og se hva vi kan gjøre med vinteren og våren. Lokaler er greit, så vi trenger å få på plass temaer for de neste 4 møtene. Det blir spennende. Vi bør muligens få til noe ala det de har i lokal-gruppene på Møre, ukentlige/månedlige møter uten temaer, bare nøtteknekker-møter.

Slektskafe og calling i Lakkegata 19-21
Jeg håper også at vi får inn callingsystem i "Lakkeli" (håper navnet på huset snart blir bestemt) , slik at vi kan ha årets første Slekts-kafe der den 19. januar. Det trådløse nettet er på plass, så da er det kun calling som står igjen! Å ha møte-type kafe er en helt utrolig flott måte å treffe medlemmer på, uformelt og hjelpsomt for alle parter!

Min drøm er å kunne ha (i samarbeide med NSF) åpent hver lørdag. Evt. at vi jobber sammen med NSF og får et mer aktivt miljø også på dagtid i uka. Vi får se, nå er ting litt i vakum før vi kommer helt på plass i lokalene. (Og - enten leseren tror det eller ikke, jeg har vel egentlig ikke noe med noe å gjøre, annet enn at jeg er en brennende sjel med store drømmer...)

Nå skal jeg sove.. snart

lørdag 5. januar 2008

Kildene i databasen min... bedre og bedre dag for dag.

I dag har jeg fått ordnet opp i 8-10 "FS-kilder" (fra Familysearch) i databasen min, pluss at jeg har fått kilder på en del personer som var registrert helt uten kilder! Man lærer jo etter hvert, og i starten var jeg som så mange andre sløv (uvitende) om dette med skikkelig kildebelegg.

Akkurat det med "FS-kilder" er greit, fordi dette har jeg lagt inn med en konsekvent kildetype, med tanke på senere sjekking i originale kilder. Jeg stoler ikke på noe jeg ikke ser selv, og jeg håper og at andre sjekker det de får fra meg! Jeg kan ha lest feil, skrevet feil eller tolket feil, akkurat som andre.

Problemet er heller der det ikke er noen kilder. Blankt. Nothing. Ittno. Lurer på hva jeg tenkte når jeg reigstrerte inn en hel familie... uten noen form for henvisning til hvor jeg fant dem?

Det var nok i min lysegrønne periode! Noen kilder har også blitt borte i overgangen fra en gammel Family Tree Maker til min kjære Legacy. Heldigvis går det an å finne personer helt uten kildehenvisninger, så jeg får fikset opp i mine gamle brølere.

Så - moralen: Husk å legge inn kilder på alt du finner, uansett hvor du finner det! Og vær konsekvent, utnytt muligheten i slektsprogrammet ditt! Dersom du er konsekvent er det enkelt å finne fram, rette opp, kopiere eller gjøre andre ting med en kildehenvisning!

jaja "regge regge"

fredag 4. januar 2008

Skanna kirkebøker på nett, - bra men ikke så bra!

Arkivverkets ferdigstillelse av proskjektet Skanna Kirkebøker på Nett har fått stor omtale i landsdekkende medier, noe som også er bra for slektsforskerinteressen i landet!!

DIS-Norges leder Torill har vært på Frokost-TV og gjorde en utrolig flink framtreden, skulle ikke tro hun har gjort annet enn å være på TV! Flott jobba, Torill! Det var også flott å se Riksarkivar (og min gamle sjef) Ivar Fonnes, han har vært en pådriver for prosjektet, og det var veldig hyggelig å jobbe på Riksarkivet med de skannede kirkebøkene.

Min "ikke så bra" i forhold til dette? Jeg har liten unnskyldning for å dra til arkivene nå - nå må jeg forberede mye mer for å reise til mitt yndlings-"stas-arkiv" på Kongsberg. Dette er en institusjon med en servicegrad som fortjener mange blomster! Jeg får vel sette meg ned og forberede skifte-gjennomganger og andre typiske prosjekter som krever innsyn i original-kilder og kilder som kun finnes i stas-arkivet!

Det blir nok en Kongsbergtur utpå vinteren tenker jeg - kanskje Liv blir med og? Den slekta jeg har som er plassert i arkivhyllene på Kongsberg er nemlig felles med Liv.....

ses i "the dusty halls of wisdom"...