onsdag 27. februar 2008

Kristiania og vannet....

Jeg skrev tidligere i dag om Oslo Byarkiv. Byarkivet har mange flinke folk, som skriver om mangt og mye fra byen vår!

Anne Marie Noraker har skrevet en god artikkel om vann, renslighet og mangel på sådan, som jeg har lyst til at flere leser!

Hun nevner bl. a vann-postene. Jeg tillater meg å låne et bilde fra Vålerenga Historielag sin samling, jeg tror nemlig dette er den posten som er nevnt i artikkelen, den på Galgeberg! Gutten må være Milton, som også er eier av bildet.

En bok som også handler mye om vann i Kristiania er "Krestiane Kristiania" - skrevet av Torill Thorstad Hauger. Dette er en herlig bok fra byens litt tidligere tid, hvor jentene og kvinnene stadig var våte på henda! De må ha vært en utrolig slitsomme de gode gamle dager!!!

Torill har skrevet en mengde bøker om byen vår, som alle er vel verd å lese (og å eie) - Måne over Eikaberg skal jeg fortelle om en annen gang!

Artikkelen ja, den begynner sånn:

Koke, skrubbe, bære vann

Artikkel av: Anne Marit Noraker

Avhengige av vann har vi alltid vært. I dag er det bare å vri eller trykke på kraner og knapper, og vips så flommer dette vårt viktigste næringsmiddel nettopp dit hvor vi trenger det, og i ønsket temperatur. For oss er det selvfølgelig. For våre forfedre, for ikke å snakke om våre formødre, ville det ha vært rene trolldommen.

Klikk her for å lese artikkelen, den er vel verdt tiden!!

En fridag med Liv og Byarkiv...

Tirsdagen er min fridag til å stort sett gjøre det jeg bør gjøre, nemlig ta fri fra taster og alt. Men greier man det? Nix!

Byarkivet
Liv og jeg dro på Oslo Byarkiv, (bildet viser litt av lesesalen, kunne ikke ta bilde andre veien da det var "framandfolk" til stede...)

Liv jobbet med en del folketellinger for å hjelpe noen andre, samt at hun sjekket litt av det hun registrerer i Folketellingen 1923.

Selv har jeg tenkt å lage en liten historie-greie om Lakkegata 21, det har vært hus der siden 1877 i hvertfall. Sikkert før og, men til nå har jeg sporet branntakster osv dit. Folketellinger forteller at det alltid har bodd mange mennesker her.

Vi er usikre på adressen vår, noen bruker Lakkegata 19-21, andre bare 21. Vi brukte Lakkegata 19 de første ukene selv..... Så vi tar med litt om 19 og, der var det nemlig et "herberge" i hine hårde. Der bodde det stadig ca 40 karer og en vaktmesterfamilie. Vi får se hva vi finner ut om dette også!

Brunsj
Etter vårt besøk på BA, gikk vi i det våte været til Big Horn hvor vi fikk oss en skikkelig brunsj. RV-glass til 75 kroner var noe i overkant, særlig for en vin som koster under hundrelappen for flaska.... men maten var deilig og rikelig, så vi gir terningkast fire, siden maten var super, servicen var super, men altså noget stive priser når vi snakker lunsjtid.... (ja - terningen er knæbba fra VG...)

Forberedelser
Helgens kurs for nye kraftere, og koselørdag for gamle kraftere nærmer seg, og vi har fått klar nye bunker og program-cder. Det er ikke lenge før vi kan få igang korrekturleserne, noe som igjen gjør at vi nærmer oss første bolk med utlegging på Digitalarkivet!

lørdag 23. februar 2008

Sugeborg Alsdasie

Jeg fikk lyst til å dele en liten kuriositet.

Ancestry.com har jeg skrevet om før. Men - jeg har vel ikke nevnt at det kan være litt vanskelig innimellom fordi de som har indeksert alle kildene.. de er kinesere!

Denne damen fant jeg i dag:
Name: Sugeborg Alsdasie Nestager
Arrival Date: 30 Oct 1903
Estimated Birth Year: abt 1875
Age: 28
Gender: Female
Port of Departure: Liverpool, England
Ethnicity/Race-
/Nationality:
Norwegian
Ship Name: Cedric

Dette er ikke noe vanlig norsk navn nei...
Jeg kikket på originalen, et liste over passasjerene på Cedric fra Liverpool til New York... der står det vitterlig Ingeborg Olsdatter Nestager.... ikke lett å skjønne kinesisk, men det er søren ikke lett å skjønne norsk heller skjønner jeg

Vålerenga Historielag - en fantastisk forening!

En av mine mange baller som foreløpig holder seg i luften, er Vålerenga Historielag. Jeg satt i styret i laget i flere år som styremedlem, blekkeredaktør og vevkjerring, før jeg tok mitt første år som leder i DIS-Oslo/Akershus. I fjor sa jeg nei til ledervervet i O/A - og ja til å ta tak i hjemmesidene til VHL igjen. Historielaget har forresten snart 500 medlemmer!

Nå koser meg med å legge ut litt som kan være av interesse for Vålerenga-interesserte. Jeg snakker da om bydelen Vålerenga, ikke sporten i første rekke, men vi har selvsagt også med en del artikler om idrettshistorien! Et nært og langt vennskap med VIF og Aldermannsligaen har resultert i flere samarbeidsprosjekter, og vi har selvsagt en egen idretts-gruppe i Historielaget. Samarbeidet har også medført boken "VIF - Fra Sotahjørnet til Bohemen" og en dvd med samme navn


Historielagets leder gjennom mange år, Even, gjør en innsats man sjelden finner andre steder. Han er fantastisk interessert, inspirerende og kunnskapsrik, og har et stå-på humør som gjør at alle rundt ham også ønsker å strekke seg det lille ekstra! Selvom Even ikke er gammel "vålerenggutt" så er det få som kan mer om Vålerengas historie enn det Even kan!

En annen ildnende sjel som gjør mye synlig arbeide er Knut Roar som lager medlemsbladet "Mer Gammelt enn Nytt". Han tok over etter meg når jeg ga meg. Knut Roar er født og oppvokst i vårt nærmiljø, og er et oppkomme av historier selv. Knut Roar var også medforfatter i boken "Vålerenga- Bydel med Sjel". Denne boken er dessverre utsolgt både fra forlaget og oss.


Hjemmesidene våre er kanskje ikke de mest fancy og med mest dilldall - men vi ønsker å fokusere på historien, og være lettleste, samt at sidene skal kunne oppdateres uten for mye jobb. Kanskje du finner noe interessant der? Eller kanskje du har en historie eller et bilde å dele med oss?

torsdag 21. februar 2008

GenealogyBank - rentefritt?

Jeg fikk i dag vite om en amerikansk aktør på det kommersielle slekts-markedet. Denne aktøren er Genealogybank.com - og det kan se ut som dette blir et nytt og seriøst tilskudd til skogen av betal-tjenester vi stadig får tilbud om fra ”over there”.

Jeg leser på Dick Eastmans blog at dette ser bra ut, og at dette kan være noe av stor interesse. Jeg kommer til å følge nøye med framover for å se om det skjer ting i store skandinaviske områdene, som gjør det interessant å abonnere for meg.

Tjenesten inneholder flere forskjellige typer kilder:

  • Historiske aviser
  • Historiske bøker
  • Historiske dokumenter
  • Obituaries
  • Social Security death index (som blir oppdatert ukentlig)

Spennende med konkurranse i dette markedet, slik at prisene kan senkes. Selv om jeg mener bestemt at en slektsforsker ikke kan regne med å få alt gratis slik som vi gjør i steinrøysa Norge, vi er privilegert og heldige. Det er dyrere å ha barn engasjert i en hobby i Norge enn den hobbyen jeg bruker masse tid på....


tirsdag 19. februar 2008

Oppdatering på .. - Lykken er..

Vel det ble litt "hordete" på Jessheim!

Faktisk hadde vi ca 15-20 medlemmer med venner innom, og det er bra - midt i vinterferien, og det største trekkplaster er kaffe og vaffelkjeks!!

Jeg fikk tid til å hjelpe 2 med slekt i USA - med nesten fulltreff på begge, før armer sa fra, og Liv måtte innover for å rekke sitt tog ut til landet.... Hun rakk det akkurat!

DIS-Øvre Romerike - lykken er Jessheim Bibliotek!

Da er vi klare til å ta imot hordene på Jessheim Bibliotek. Det vil si - det er vinterferie, så det blir ikke horder akkurat - men noen kommer det nok!

Vi har hatt flere møter her oppe, med forskjellige foredrag. Alle bra besøkt, og med glade møtedeltakere som synes det er hyggelig med DIS-aktivitet i lokalmiljøet, ikke bare der inne i den store farlige byen!

Lokalhistorierommet på Jessheim Bibliotek er en fryd, med masse bøker (selvsagt, det er jo et bibliotek!) - og med trådløst nett, flere fische-lesere og positive bibliotekarer! Her kan vi boltre oss hele kvelden, og trenger ikke stresse ut før alarmen går klokka 21. Kjempeflott!

Kveldens møte skal være uformelt, uten tema. Bare snakke og drikke kaffe, hjelpe hverandre og drive egen slektsforskning.

Kanskje det blir arbeidsgruppa som blir sittende og drikke kaffe? Det gjør ikke noe, vi har mye å snakke om, og trenger litt tid til å få avklart noen møtetemaer framover. Noen har foreslått Livet på Finnskogen, og det er en god ide! Vi trenger også noe vi kan ha som sommeravslutning, kanskje en utflukt i det grønne? Tur til Sveariket kanskje? Mange romerikinger har slekt i Sverige, og det er jo ikke så langt til grensen....


Vi får se, mye kan skje!

mandag 18. februar 2008

Nybegynnerkurs - slektsprogrammer og tente lys
Kvelden i Lakkegata har stått i slektsprogrammets tegn. Det har blitt en fin gjeng som nå har kommet på kurs for 4. gang

Torill var først ute - med sitt fine foredrag om slektsprogrammer. Hun forklarer godt og greit om temaet, og vet godt hva vi trenger å vite.

Det er alltid noe å tenke på når man har tenkt å få slekta inn i en datamaskin. Jeg startet med mitt Legacy etter et par år med Family Tree Maker. Nå har Legacy kommet på norsk, og det er til fryd og glede for alle!
  • hvorfor vi bør ha slektsprogram (hjernen går full)
Før pause fikk vi også en kjapp demonstrasjon av Embla. Kaffepause med påskemarsipan var populært.

Etter pause fikk vi så en liten demonstrasjon av TMG. Spørsmålene er mange, og tiden flyr fort, så vi må dessverre bryte av for å få plass til også både Legacy og Brother's Keeper også.

Neste mandag skal vi ha en ekstern foreleser som vil lære oss viktige ting om kilder og metoder i slektsforskningen.

Torill har lagt ut en annen versjon av klassebildet

lørdag 16. februar 2008

Sjoppe DISse Installere Kopiere ...

DISse...
En lørdag i DISsingens tegn er vel ikke noen sjeldenhet når man er leder i det største lokallaget i DIS-Norge.

En del viktige brev har blitt forfattet og sendt, så da er det bare å vente spent på utfall og svar!
Jeg har også begått en artikkel til DISputten, for å få informasjon om KraFT1923 ut til alle i foreningen. Denne er oversendt redaktøren, så får vi bare se hva hun sier! En annen viktig ting jeg er nødt til å gjøre, er å lage studieplan for et seminar vi skal ha, for å få det meldt inn til Folkekulturforbundet. Her kan vi søke støtte til våre kurs, dersom de er innenfor de rammer og regler som FKF har satt.

Sjoppe...
Endelig har jeg også fått kjøpt meg en overmåte lovlig lisens på Office. Den jeg hadde før, var lovlig for meg... den gangen jeg fikk den (skoleversjon) - men den var nå så gammel at den var moden for Grønmo. (Men - har ikke hatt hjerte til å slette v. 2000 enda da...) Jeg har også fått rota meg til å få kjøpt en ekstern hardisk i dag. En snerten liten sak, liten nok til å ha i en
dameveske. Da snakker jeg om en liten dameveske. Med plass til 160 GB bør den kunne hjelpe meg gjennom en opprensking av min stasjonære pc, som kneler snart av mine ustrukturerte lagringer litt her og litt der.

Installere...
Den nye Office-pakka er installert på "bæret", men ikke på "sjefen" enda. Siden jeg har tenkt å omorganisere litt på "sjefen" drøyer jeg den. Det fine med denne pakka jeg kjøpte var at jeg med god samvittighet og loven i hånd kan installere på alle maskinene i huset! (3 lisenser i en pakke). Sånt liker en som jobber i "bransjen".....

Kopiere...
Resten av ettermiddagen kommer til å gå med til å kopiere over bilder og skrivelser, ting og tang, dette og hint, hummer og kanari, .... til den nye lille dingsen. Så får vi se om ikke morgendagen gir "blanke ark og....."

Jaja - vi prekæs!

fredag 15. februar 2008

Lakkegata - et sted å være III

ja.. å var jeg her igjen da - i Lakkeli som jeg kaller det foreløpig... det blir flott å få et ordentlig navn på denne slektsforskerens høyborg her i tigerstaden snart!!

Hovedgrunnen til mitt besøk her på kontoret i dag var å få på plass igjen det trådløse nettet i min bærbare PC. Og, nå er det altså på plass! Jeg sitter nemlig i Lakkeli og forsiktig knotter dette. Fryd og glede! Den neste viktige grunnen var å få pratet litt med Liv om diverse OA-jobbeting, (i DN-lunsjen hennes stakkar) - og å få i meg litt mat (kyllingsalat, kjempegod!!)

Enda en grunn for å være i Lakkeli var å møte Harald og Marit for å ta i mot KraFT-bunker de har hentet i Byarkivet. Disse skal vi bruke på KraFT-kafeen 1. mars.

Jeg tar meg også litt til rette i Biblioteket, for å slå opp i bygdebøker og annet jeg ikke selv har hjemme i bokhyllene mine. Men, det blir lite egen slektsforskning om dagen, da armene og fingrene krangler. Konsentrert knotting og museklikking i Legacy blir litt vel mye, når det skal knottes i andre sammenhenger i tillegg.

Foreløpig har jeg levert inn 2 ferdige prosjekter til min "arbeidsgiver" i USA, og det kan se ut som det blir mer. Kjempegøy, og veldig interessant!

Det hadde dog vært artig om de hadde funnet en Romeriks-etterkommer som trenger hjelp, da hadde jeg følt meg mer på hjemmebane liksom!

Til og med Slektsforum vansmekter pga mine knottetotter og travle tider, men heldigvis er også Torill med som moderator i ett av "mine" fylker, samt at Susann ordner seg bra på sitt Svenske forum.

Alt i alt så er alt greit!

onsdag 13. februar 2008

En småkaotisk og ineffektiv arbeids- og DISsedag

Etter et langt styremøte, hvor mange flinke folk kaster ut en masse ideer, må lederen sortere og analysere inntrykk, uttrykk, avtrykk og påtrykk.

Jeg har jobbet iherdig i dag med et par viktige saker vi har vedtatt vi skal jobbe med, så får vi se hva vi greier å få ut av resultatet i løpet av kvelden!!

Flere kurs er i kjømda - forhandlinger er igang om et seminar som skal gå over en helg med oppfølging på en kveld etter helgen....

Jeg har også gått gjennom litt jobb-greier, og funnet ut at jeg kanskje burde konse litt på det og? Jaja - vi får se...

Monkey with a Deathwish

Jeg fikk en epost i dag med en videosnutt i. Denne apen er bare helt herlig! Regner med at tigrene er vennene hans, og kanskje litt unge, men allikevel da!!

tirsdag 12. februar 2008

Det første styremøte i en ny periode...

er alltid litt spennende.

Det var et stort styre som møtte i Lakkegata i dag, 10 ivrige og arbeidslystne! En måtte dessverre melde forfall pga jobb. En annen har blogget om styremøtet vårt, nemlig Torill, DIS-Norges leder som også sitter som styremedlem i vårt styre.

Med en agenda som inneholdt 11 saker, alle like viktige å få tid til og besnakket - og med en ivrig gjeng, ble det helt nødvendig for et par av styremedlemmene å stikke ned for å donere enda et lite bidrag til Europark i enden av bygget.

Vi gjorde ingen revolusjonerende vedtak, men vi fikk på plass en del faste oppgaver, noen nye temaer på medlemsmøtene, og sommerutflukten er forhåpentlig i boks! Noen detaljer må klarlegges, og så er det ut på tur i det grønne i juni!!

Spennende med 2 av de nye medlemmene i styret som er interessert i DNA-genealogi - National Geographics prosjekt The Genogaphic Project og det blir tema på medlemsmøtet vårt i september!

Så må vi se hva vi greier å få til av aktiviteter, både i Lakkegata og ute i våre regioner, som omfavner både Øvre Romerike og Nedre Romerike, Follo, Asker/Bærum og selvsagt Oslo.


Velkommen til en propellert vinter/vårsesong i DIS-Oslo/Akershus!

mandag 11. februar 2008

Lakkegata - et sted å være II

Torill har skrevet om nybegynnerkurs kapittel 3 i kveld, så jeg skal la det ligge. Hun skrev også litt om det jeg skal nevne, men det bryr jeg meg ikke noe om!

Det jeg vil nevne, er noe som egentlig var enda litt mer moro enn bare vårt kurs, nemlig det stadig kom folk. Etter at våre 15 deltakere var på plass, det rant inn med folk! Vi trodde etter hvert at det var en dør vi ikke visste om, slik at folk bare kom inn hoveddøren, vinket gjennom kursrom-vinduet til oss, gikk inn i biblioteket, for så å bli borte mellom bokhyllene. For så igjen å komme inn gjennom hoveddøren, for så å gå inn i ... osv osv! Det ble aldri fullt liksom!! Smil til det skjulte Kamera???

Etter hvert ble det stille. Fredelig nærmest. Og jeg kikket inn i biblioteket - der satt en meget fornøyd Håvard B. med sitt NSF-styre, og hadde sitt styremøte. De hadde bra plass, ikke noe problem, og så ut til å trives vel i det kjære biblioteket. Litt lenger inn i lokalet - i kjøkkenet - var det også et møte! Norsk Heraldisk forening hadde sitt møte der. Det var dit de mange gikk, for å virke forsvunnet!!! Så lenge vi har fått laget lukk-bare dører er ikke dette noe problem, det er bare flott! Et aktivt hus!

Det er helt fantastisk at vi kan utnytte lokalene på en slik måte! Med litt bedre planlegging kan vi også hjelpe hverandre slik at det hele foregår litt mer strømlinjeformet, og alle kan ha stor glede av å være samlokalisert med hverandre. Dessuten er det flott at lokalene utnyttes, alle stoler i arbeid!

Full rulle i alle hjørner!

Norwayheritage.com - et fantastisk prosjekt!

er et fantastisk nettsted, hvor den tidlige emigrasjonen til Amerika blir mer og mer, bedre og bedre dokumentert.

Stadig flere skipslister fra før 1875 blir transkribert og lagt ut, her er et forum for spørsmål og svar, og det er et vell av artikler og bilder. En fantastisk database over båter, skipslinjer og agenter finnes også, noe som gjør det mulig å kunne finne ut hvordan emigranten reiste. Når man har funnet det skipet man leter etter, kan man finne datoer for når den dro fra f.eks. Oslo, når den ankom Hull, eller kanskje gikk båten over dammen, helt til Amerikas land?

En interessant detalj finner jeg nede til høyre på siden, nemlig:

"On this day"
February 11 :
1893 - The S/S Pomeranian of the Allan Line ran into a severe storm, the bridge was carried away along with the chartroom and fore deck saloon, the second and third mate, 4 other sailors, and 4 passengers were swept to sea, the captain deadly injured.

Forlis på hav og sjø
Mange av våre emigranter kom faktisk aldri fram til sitt bestemmelsessted. En rekke interessante artikler om katastrofer på hav, elv og sjøer kan leses på nettstedet. Den siste som er lagt ut, er om et forlis som skjedde på Lake Erie i 1852, her døde minst 62 norske emigranter, de fleste fra Slidre og Aurdal i Valdres. Helt nede i artikkelen er en liste over de man mener omkom, i alt 67 nordmenn.

Atlantic's passasjerliste gikk tapt når skipet sank. Navnene på de norske passasjerene ble senere gitt av Stephen Olsen fra Manitowoc i Wisconsin (opprinnelig fra Valdres). Han hjalp de norske immigrantene som tolk og guide. Hans liste over de omkomne ble trykket i tidskriftet "Skandinaven" 27. oktober, og i "Cristianiaposten" 22. november 1852.

Tidlige emigranter
Dersom man har emigranter som reiste fra Norge før 1867 - det var da politiet startet sin registrering av emigrantene - så er altså dette stedet. Sammen med kirkebøkenes utflytte-lister kan dette være den kilden som gjør at du finner dine emigranters utreise og overfart!

Nettstedet er kun på engelsk, men jeg tror de aller fleste greier å tråkle seg gjennom. Sidene er lettleste og fine i lay-out, og ganske enkle å forstå.

Lykke til med dine emigranter!

bark Anna Colbjørnsen
Norwegian emigrant ship sailed in 1863 from Bergen to Quebec mastered by Captain J. G. Balchen
Dag Bakka
Sjøfarendes aldershjem
Printed in the book Sjøfarende og Sjøtønnen by Dag Bakka jr.

Bildet hentet fra Norwayheritage.com

fredag 8. februar 2008

3 ting på en gang er KinderEgg!

Godteri - 3 ting på en gang er Kinderegg!!

Denne uka har vært et skikkelig KinderEgg!


Jeg er medlem i en rekke foreninger og klubber, bokklubber og lag - ymse, men allikevel beslektet. Jeg tør nesten ikke fortelle gubben hvor alle blader og magasiner kommer ifra, og vet ikke helt hva jeg skal gjøre nr vi reiser til Beijing.....

... NST kommer ....
Selvsagt er jeg medlem av Norsk Slektshistorisk Forening Fire ganger i året kommer Norsk Slektshistorisk Tidsskrift, et vitenskapelig tidsskrift som skal nytes i en konsentrert og tyst atmosfære! Denne uken kom tidsskriftet, som fremdeles ligger jomfruelig og uåpnet i hylla. Vidar DISoman har skrevet i sin blogg om NST. Jeg gleder meg også over NSF sitt medlemsblad, som ikke er så vitenskaplig, nemlig Genealogen. Det er et mer avslappet blad, hvor jeg som ikke er så vitenskaplig føler meg mer hjemme!

NSF har blitt en flott samarbeidspartner til DIS-Norge og DIS-Oslo/Akershus også, og jeg håper dette samarbeidet bare vil bli tettere i året som kommer! De har et herlig bibliotek, vi har mange medlemmer som trenger flere tilbud... vi har ... og de har.... dette kan være begynnelsen på et fantastisk vennskap!

.... krim og spenning
Så kom en bok fra Bokklubben Krim og Spenning, det er alltid fryd og glede i min del av sofaen når disse bøkene dukker opp i postboksen. Akkurat denne boken gleder jeg meg til å lese, selvom jeg ikke har noen store knytninger eller historier til krigens grusomheter. Allikevel synes jeg det er veldig interessant å lese om, og dessuten mener jeg at det er utrolig viktig at vi vet hva som skjedde. Tilgi men ikke glemme sa en nordnorsk nabo av meg på Grønland i Oslo for 20 år siden!

(Klikk på boken, så kommer du inn til BKS sin omtale av boken!)

Den forrige boken, Steinhuggeren, var for meg helt utrolig, siden min Oldefar Anders Karlsson kom fra Bohuslän til Hvaler i 1899.. og han var steinhugger. Men han ble heldigvis ikke myrdet av sin kone....

Og... vårt eget blad kom i dag - Genealogi 2.0
I formiddag kom Postman Pat med enda et blad i min postkasse, nemlig Slekt og Data! Fryd og glede x2.

Tone Redaktør har valgt å gi bladet et tema som er veldig "moderne" - både Facebook, Second World og SlektsWiki er temaer som har fått spalteplass.

Jeg gleder meg alltid over leder-innspillene til både Tone Redaktør og Torill DISleder, og jeg skal i kveld lese av hjertens lyst. I morra skal jeg selv skrive leder til DIS-Oslo/Akershus sitt medlemsblad, DISputten!

Slekt og Data blir også lagt på nett, men kun medlemmer av DIS-Norge kan lese disse der. Ved å gå til DIS-Norges hjemmeside, finner man knappen Slekt og Data - hvor man har inngangen til nesten alle tidligere utgaver av bladet!

Jeg kjører ikke "kritikk" av bladene, bare mine gledesutbrudd over hva som kommer i min postkasse - i løpet av en uke!! Og det er ikke lite, gubben i huset har fått sin krok, jeg har resten (av huset....)

torsdag 7. februar 2008

The Census Taker

Census Taker

(Author Unknown)

It was the first day of census, and all through the land;
The pollster was ready . . . a black book in hand.
He mounted his horse for a long dusty ride;
His book and some quills were tucked close by his side.
A long winding ride down a road barely there;

Toward the smell of fresh bread wafting, up through the air.

The woman was tired, with lines on her face;
And wisps of brown hair she tucked back into place.
She gave him some water . . . as they sat at the table;
And she answered his questions . . . the best she was able.
He asked of her children. Yes, she had quite a few;
The oldest was twenty, the youngest not two.

She held up a toddler with cheeks round and red;
His sister, she whispered, was napping in bed.

She noted each person who lived there with pride;
And she felt the faint stirrings of the wee one inside.
He noted the sex, the color, the age . . .
The marks from the quill soon filled up the page.

At the number of children, she nodded her head;
And he saw her lips quiver for the three that were dead.
The places of birth she 'never forgot';
Was it Kansas? or Utah? or Oregon . . . or not?
They came from Scotland, of that she was clear;
But she wasn't quite sure just how long they'd been here?

They spoke of employment, of schooling and such;
They could read some and write some . . .though really not much.
When the questions were answered, his job there was done.
So he mounted his horse and he rode toward the sun.
We can almost imagine his voice loud and clear;

"May God bless you all for another ten years."

Now picture a time warp . . . it's now you and me;
As we search for the people on our family tree.
We squint at the census and scroll down so slow;
As we search for that entry from long, long ago.
Could they only imagine on that long ago day;
That the entries they made would effect us this way?

If they knew, would they wonder at the yearning we feel;
And the searching that makes them so increasingly real?
We can hear if we listen the words they impart;
Through their blood in our veins and their voice in our heart.


Census 1870 - Lars Larsen og hans kone Karine (Kathrine) fra Myrer på Frogner i Sørum, deres første fødte Lewis/Laurits ble født i Oconto. Familien flyttet etter noen år til Lessor i Shawano Co, og de fikk mange barn!

Styre og stelle...

Dagen i dag har stått i DISsingens tegn, mye som må endres og ordnes når nytt styre skal i gang.
Dette styret må også skikkelig opp å gå på kort tid, slik at jeg kan ta meg velfortjente ferier og andre utenlandske krumspring uten at foreningen går i frø!

Styremøteinnkallinger og slikt er sendt til alle, og vi får håpe de aller fleste får tid til å komme på det første viktige styremøtet!

Det er alltid spennede med et nytt år i et nytt styre, særlig spennende i år, med så mange nye fjes!!

Jeg gleder meg!

onsdag 6. februar 2008

Svenske kilder på nett og Årsmøte

Kveldens Årsmøte i DIS-Oslo/Akershus startet med en presentasjon av et nytt tilbud til de som forsker i Sverige. Arkiv Digital ab digital-fotograferer svenske kilder og legger dem ut for bladsøk på nett. Mot et klekkelig gebyr selvsagt. De er ikke så heldige, broderfolket, som vi er her i steinrøysa. Men - med flere aktører kan det hende at prisene blir lavere og kvaliteten enda høyere??

Etter presentasjonen var det duket for kaffe og kringle, og Årsmøte. Dette gikk sin effektive gang med ToneMor som møteleder (tradisjonen tro). Alt som ble lagt fram ble enstemmig vedtatt. Så også valget av nytt styret (med endel flotte gjengangere). Jeg må innrømme at jeg lot meg overtale av valgkomiteens leder i går til å gripe lederklubba et år til.

Med en så flott styregjeng, og med Liv på på leasing, så blir dette et travelt og morsomt år tenker jeg! Deilig at det var noen av de "gamle" som blir med videre, godt med Kjell, Helge, Grete og Torill , og så flott med nytt blod!

Vi ses på møter og chat og i Lakkegata!

mandag 4. februar 2008

Lakkegata - et sted å være!

Det begynner å ligne noe i Lakkegata!

Noen småting står fremdeles igjen før ting går helt på nypolerte skinner, men det er ikke så hakkende galt!

En stor forbedring fra det vi hadde før i Ullevålsveien 1 er det i hvertfall. Og - jeg vet at de som har sin arbeidsplass der nede, de trives mye bedre i lokaler med masse vinduer og skikkelig luft. Det er låste dører på gateplan, slik at man ikke behøver å møte uhumske personer når man går i trappene, og det er skikkelige toalettforhold. På listen over positive ting er også heis og lyst og fint kjøkken!

Deilig er det og at trådløs forbindelse til det ytre rom (Internett) er på plass, det fungerer skikkelig bra (takk til Håvard), og nå er også callinganlegget installert. Fryd og glede!

Etter hvert vil nok mer egnede (les: en størrelse mindre) bord og stoler komme på plass på kursrommet, og lager-hyllene blir mindre synlige (les: skjult av forheng som bare lengter etter vaktmesteren for å bli hengt opp).

Det er alltid trivelig å komme opp og hilse på Liv som jobber på DIS-kontoret, ta en kaffekopp, og så sette seg i biblioteket med bygdebøker og den bærbare koblet trådløst til nett!

Nå er det bare å finne flere aktiviteter, lokalene bør være i bruk hver dag og kveld! NSF sitt flotte Bibliotek har for tiden åpent tirsdager og torsdager fra 11-20

Ta en tur da vel!

lørdag 2. februar 2008

KraFT1923 - da er kurset i gang!


Da er vi på Byarkivet - vi er i gang! Fryd og glede!!!

Etter å ha forsert skøytebanen utenfor i Maridalsveien 3, og lykkeligvis var vaktmestern igang med å strø, og Roar fra Byarkivet tok et hallingkast og slo seg noe veldig. Vi håper det går bra med ham!

Anette fra Byarkivet hadde gjort jobben sin, bunker og kursrommet var klargjort til oss. Vi vet også at hun har bestilt mat til oss, som vil komme om et par timer.


Kursstart kl 10:00....
Det er nå hektisk aktivitet her i Byarkivets kursrom. Alle som skulle komme, har kommet. Nesten.

De som ville ha, har fått kaffe, og nå skal vi snart ønske velkomen bare folk får lagt sine parkeringslapper i biler og hengt opp yttertøy

Etter navneopprop, (13 ivrige sjeler) og så mange kjente fjes! Liv er med som knotte-teknisk guru, og Lars skal være den som loser oss gjennom det hele med stø hånd!

.... etter pausen
er Liv sin tur. Hun viser oss på storskjerm hvordan hun registrerer (hun har registrert mange bunker tidligere, og regnes som en KraFT-rev. Durkdreven KraFT-rev!

Mye skal huskes på, mye må læres. Det er helt spesielle instrukser som skal følges, noe skal registreres slik, annet slik - man må bruke hodet og være lur!

Det virker litt forvirrende, men det blir lettere når man har registrert noen gårder. Vi har også en annen KraFT-durkdreven rev med oss, Bjørn H. som stiller kloke spørsmål, og det er lærerikt for alle.

Snart er det lunsj!