onsdag 30. april 2008

Brukergruppe for slektsprogrammet Legacy

Endelig skal vi kanskje greie å stable på beina en brukergruppe for Legacy igjen i Oslo! Kanksje vi får en avlegger i andre deler av vårt store lag også etter hvert? Vi får sjå!

Første møtet blir i Slektsforskernes Hus 22. mai. Da skal vi ha et oppstartsmøte, og vi håper på en fast stamme som kan jobbe sammen om de forskjellige møtekveldene. Vi har også en styrerepresentant med i gruppa, noe som gjør at vi holder oss opptatert på hvordan ting fungerer direkte.

Vi har også brukergrupper for The Master Genealogist og Brother's Keeper. Disse har holdt på en god stund, og er faste og fine i formen. Gruppene er ikke utelukkende for medlemmer, men ikke-medlemmer som blir med, oppfordres til å melde seg inn i foreningen etter hvert. Dette også for å være med på å betale husleie og andre driftskostnader som vi har.

Da har vi bare igjen å få laget en gruppe for Embla-brukere, og kanske en for Mac-programmer også. Noen som tar tak??

tirsdag 29. april 2008

Slektspodcast...

Jon Anders fra DISchat er blitt et nytt og ungt innslag i styret i DIS-Norge. Han er også den eneste jeg kjenner med norsk Slektspodcast!

Programmet til Jon Anders er seriøst, veldig bra og behagelig lest og skrevet, og inneholder både DIS-aktiviteter og hans egne erfaringer og tips når det gjelder sletksforskning. Den inneholder også litt musikalske innslag, noe som gjør det hele til noe mer enn.

I siste episode (nr. 9) snakker han om både vårt landsmøte som er behørig blogget både her og der, og om at han nå har kommet inn i styret. Han minner også om noe viktig jeg har "glemt" å blogge, nemlig lanseringen av Augustus 2. Men - jeg har husket å legge ut info på nyhetssidene til KROA så der kan man gå videre og lese mer.

Jon Anders forteller også om hvordan han jobber med å få tak i etterkommere og nålevende mennesker. Hør og lær!

Kjempeflott, Jon Anders, det er moro å se at ny teknologi kan brukes også i vår "gamle" hobby!

Inn for landing etter kurskveld 3

Da har jeg landet etter gårsdagens kurskveld, som var litt milepel for meg. Liv har litt om kurskvelden også, samt et lite bilde.

Torill har jo vært den som stort sett har tatt de foredrag/temaer som har vært forberedt, mens vi andre har vært med som innspill/sidelinje/ballvegg. Men altså, i går var det min tur til å forberede temaer til kurset, og Liv og Torill var innspillere/sidelinjeslitere/ballvegg (og Torill kokte kaffe)

Den første kvelden tar vi en presentasjonsrunde med våre kursdeltakere, der de forteller om seg sjøl, hvordan de har jobbet med slekta, programbruk osv, og selvsagt, hvilke forventninger de har til kurset. Så legger vi opp kurset til en del av ønskene til deltakerne, slik at alle får litt av det de ønsker!

Mine 2 temaer i går var

  • Arkivene (Hva finner vi hvor - og hvor finner vi hva)
  • System i sysakene (Få skoesken inn i datamaskinen)
Utfra noteringsaktivitet og spørsmål virket det som temaene falt i god jord, og tilbakemeldinger fra kursdeltakere gir meg mot til å kunne kjøre disse temaer på en neste kursrunde også - men jeg vil da ta inn noen tips jeg har fått underveis.

Det å holde kurs er en utrolig lærerik opplevelse, og vi lærer å kjenne medlemmene på en annen måte. Noen kommer oftere på medlemsmøter, andre kaster seg ut på DISchat, og flere har startet etterlysninger på Slektsforum. Så det betyr at å kurse folk - både i DISressurser og å gi dem tips og ideer til hvordan jobbe med slekt, programmer, kilder, bøker og hus, ja det hjelper dem til å få en artigere hobby og et bedre resultat!

Når vi er ferdig med runde 2, vil vi sette oss ned og evaluere - ta med det beste fra begge kursene, og igjen invitere til en ny kursrunde for nybegynnere!

Neste gang blir det klassebilde!

mandag 28. april 2008

Hør etter hør etter!

Denne er litt intern, men et svar på Skalden sitt kvad som kan leses via Torill sin blogg


Hør etter! Hør etter! Hør Lilledronningas ord!

Skalden fikk ei skikkelig takk
fra vårblotets utsendinger,
Dronning Torills jarler
hirdmenn,
leilendinger og legdekaller
treller og skjermtauser!
Hør etter!

Jeg vil riste en takk til skalden
skål skal han ha for sitt kvad
Runer ristes i husmannsbloggen
fra Lilledronningen på Enga
snart går ferden i østerled
til Landet i Midten
Men først skal vi kvede en takk
takk til han som kveda


DISsere i alle lag
blandt legdekaller og skjermtauser,
runeristere og slektsdiggere!
En takk fra leilendingene
særs fra Oslo/Akershus-steinen
vi som rister runer og stadig
er at bivåne på blafreskjermer!
En takk for det gilde vårblot.
En takk til Dronning Torill
som sa
2 år til skal bli!

søndag 27. april 2008

Helt om natta helt om dagen...

Vi er da igang med dag 2 av Landsmøtet på Gardermoen. Møtelederne Tone og Per Steinar har et godt grep om forsamlingen. Torill er klar og tydelig, og vi har både forslag og vedtekter å gå gjennom.

Først har yndlingsynglingen vår fått gjennom sitt forslag om Ungdomsmedlemsskap i DIS-Norge. Han la forslaget sitt fram på en utrolig feiende måte, saklig og proff! Vi har en kommende lederspire i blandt oss.

Gårsdagens festmiddag ble veldig bra, deilig mat og en koselig ramme, med Greta som en flott toastmaster og forsanger (kjempeflink til å synge!) ToreV kom som en overaskelse og kveda kvad og åpna på en skikkelig måte. Dronning Torill og hennes hoff!

Hedersbevisninger og DIS-bjørner ble delt ut - Torbjørn fra DIS-Salten, Viggo fra samme fikk velfortjente krystallklumper, og Dronning Torill fikk også en for sin kjempeinnsats. Flere fikk hederspriser, jeg fikk sjøl sammen med Lillian fra Hedmark pris for vår innsats på Slektsforum, og det satte vi stor pris på. Jeg fikk i tillegg bakroms-pris for jobben på Chat sammen med LivO og LivS. Flere andre fikk også hedersdiplomer, vel fortjent!

Stor var også overraskelsen som kom inn på lange ben med lange ting i hendene. Steinar Ofsdal var engasjert til å spille for oss! Jeg er kjempestolt over å kunne si at han er tremenningen til pappan min (og storebroren til LivO). Det var flott å høre på. Alle satte stor pris på dette innslaget.

Etter middagen testet vi baren.... den virket!

En stor takk til Liv på kontoret for innsats før og under Landsmøtet (og sikkert også etterpå når regninga skal deles.....)

lørdag 26. april 2008

Besøk utenfra på landsmøtet

Torill blogger hva som har skjedd av hedersbevisningsutdelinger og andre ting, samt lagt ut mine bilder hemningsløst.

Nå sitter vi og hører på Rolf Nyhus - han setter fingeren på frivillig arbeid - hvordan vi jobber og ser på oss selv som frivillige. Han er veldig opptatt av dugnadsånden.

Vi har også besøk fra flere fra andre foreninger blant andre lederen fra Norsk Slektshistorisk Forening. Jeg må vel si at vi behandler våre besøkende slett, Håvard har nemlig fått litt stemoderlig plass (eller er det stefaderlig? ...

Håvard og jeg skal snakke nærmere sammen om hva vi skal fikse og ordne i Slektsforskernes Hus - nå har vi penger, og vi kan slå ut håret litt! Dette blir bare så kjempebra!

Nå skal vi få dreis på SFH!!!

Landsmøtet er i gang


Dette er gøy! Å hilse på alle man bare ser her på Gardermoen! Viggo, Per-Olav, TorillAa, PetterS, HelgeH, VidarO, Alfchr, LivO, TorillJ, LivS... ja alle er jo her!!!

Nå er TorillJ i gang med åpningen - og vi har 91 stemmer fordelt på lokallagene. Jeg har 19 for OA, og TorillAa har 7 for ST! dette blir benken sin det tenker jeg!!!

fredag 25. april 2008

Pakket og klar - for Landsmøte på Gardermoen!

Ja - så er det kvelden før dagen, kufjerten står der med litt anstendig tøy til en bedre middag på Gardermoen Airport hotell - håper Liv har bestilt noe deilig mat!

Før maten skal det diskuteres, stemmes, leses, prates, ordnes, tales, fikses, stresses, telles og organiseres. Faktorenes orden er likegyldig.

Det er alltid utrolig moro å møte alle DISserne man kun har kontakt med via nett resten av året, og nå er det flere år siden sist siden vi stort sett alltid er bortreist når disse møtene går av stabelen. Sist var vel tillitsmannskonferanse i Moss i 2005.

Mye viktig skal diskuteres i helgen, både vedtektsendringer, strategiplaner og DIS-Norges budsjett for de neste 2 årene. Alt like spennende, også for oss i lokallagene!

Jaja - jeg får trekke dyna over hodet, så jeg er uthvilt til morradagen! Må først ned i Lakkeli og hente litt gjenglemte remedier, så er det opp på hjemmelige trakter for meg som jo er Ullsøkning!

Hjem kjære hjem, kåk kjære kåk.. og det er jo Vålerenga da!

Mat-møte i SFH


Da er jeg i Lakkegata igjen, og gjett hvem som er her... jo ... Liv og Torill og ei Engajente fra Åleby!!
Torill har vært ute og sjoppa mat til alle - og nå sitter vi her da - og spiser og chatter og snatrer.

Lakkegata er blitt et sted å være, også til lunsj!

tirsdag 22. april 2008

Artigheter i kirkeboka

Ofte kan man finne rariteter eller ekstra vakre kirkebøker. I dag fant jeg en Plukkefiskbok!

Lyst til å se med egne øyne?

Kildeinformasjon: Akershus fylke, Sørum, Ministerialbok nr. 2 (1759-1814), Fødte og døpte 1814, side 54-55.
Permanent sidelenke:

mandag 21. april 2008

Kursettermiddag i Lakkegata

Da har vi jentene sittet rundt kjøkkenbordet i Lakkegata, og diskutert forening og kurs og verdensproblemene. Middag er fortært, og litt jordbær og gulrotkake til kaffen.

Kveldens kurstema er Digitale ressurser og søking i disse, og så skal vi snakke litt om foreningens nett-ressurser. Vi har mye fint å vise fram fra DIS-Norges hjemmesider, og så vil Torill fortelle om hvordan man søker på Digitalarkivet - og finner de man ikke finner!

Folkene har nå begynt å strømme inn, og det sitter en forventningsfull gjeng og lurer på hva de skal få presentert i dag!


Det er moro å møte medlemmene på denne måten, vi lærer dem å kjenne. Moro er det også at 1 av våre kursdeltakere har vært flere ganger på DISchat - og har fått lastet ned slektsprogram, og får hjelp til å komme igang!

DIS - ekstraservice det!

lørdag 19. april 2008

Etterdønninger etter Jessheim-møtet

Jeg hadde masse å gjøre på møtet på Jessheim. Folk hadde spørmål om både USA-slekt og om Svensker. Jeg kan jo en del om begge, og må jo da i ilden som fortest.

Den vanskeligste var nok et av våre medlemmer Leif O. som trengte hjelp med en familie som havnet i Nord Dakota.

Jeg har jobbet en del i dag - og fant vel noe spennende han kan jobbe videre med, særlig fordi han ikke selv hadde greit å finne noe som helst om 2 av sønnene, som jo burde vært grei skuring.

Jeg fant i hvertfall at den ene sønnen (som ikke var å finne etter 1910-census (folketelling) i innrulleringen for 1. verdenskrig, og jeg fant ham også død med en forvanskling av fornavnet Bernt - til Brent - i 1968. (klikk på bildet og det blir stort)

Men jeg har enda ikke greid å finne noen etterkommere etter denne familien, jeg skal prøve og få Leif O. til å legge ut etterlysning på Slektsforum, slik at andre også kan være med å hjelpe!

fredag 18. april 2008

Kylling a la Beethoven...

Jeg er i det sultne hjørnet, og blogger litt mat med musikk til.

Huset her er fullt av diverse remedier som lager lyd - både et diiigert skikkelig svart og flott (men støvete) flygel, minst 3 saksofoner (på bildet en tenor og en liten altsaksofon), en bongobongotromme, gittarn til gubben, og et par blokkfløyter på loftet. Pluss vekkerklokka.

I dag er det flygelets tur til å lage mat. Det blir Kylling a la Beethoven - litt Pathetiquesk med innslag av Dover og Fantomet på Operaen!

Kyllingenfileten (Liveche) er smørt inn med en smørelse som kan vekke forgangne forfedre (god olivenolje, koriander, estragon, rosmarin hvitløk, ingefær og noen søte tomater, alt smæsja i en steinmorter og selvsagt, alt ferskt!) så etter noen timinuttere med smørning, ble den lagt i en form, og omgitt av en mengde grønne og røde saker, sjampinjong, flere søte tomater, en hel fersk hvitløk..... Den har også fått en liten svømmetur i hvitvin. Så en drøy halvtime i en god og varm ovn.


Nå står den i ovnen, og skal godgjøre seg i en halvtime, så får vi se om ikke Kylling a la Beethoven også kan gi meg styrke og mot til å få gått gjennom noen kirkebøker fra Ullensaker rundt 1720 etterhvert!

Bon appe - og god helg!
torsdag 17. april 2008

Lokalhistorisk magasin - alltid interessant!

Landslaget for lokalhistorie
er hovedorganisasjonen for den enorme historielagsbevegelsen i vårt lange land. Formålet er å vekke og øke interesse og kompetanse for kulturvern og lokalhistorie. Arbeidet for lokal og nasjonal kulturarv er viktig!

Lokalhistorisk magasin er bladet som skal informere og involvere. Det er medlems- og meldingsblad. Utrolig mange interessante artikler, både om lokalhistorie generelt, og om historielag spesielt!

Og altså, i dag datt det ned i postkassen min!

Birger Kirkeby
En trist melding - som jeg helt sikkert burde ha fått med meg for lenge siden, leste jeg i dette magasinet. Nemlig at Akershus' store bygdebokforfatter, Birger Kirkeby døde 26. desember 2007. Han har i hvertfall begått bygdebøkene for Nittedal og Hakadal, Eidsvoll, Gjerdrum, Nannestad og Enebakk (tatt ut av hodet en sen torsdagskveld). Kirkeby har også skrevet bøkene om Odalen, og Sauherad i Telemark!

Til Birger Kirkebys 80-års dag ble det skrevet et festskrift- her sto det blandt annet:
Ingen norsk bygdebokforfatter kan se tilbake på en så stor produksjon. vi kan nesten ikke tenke oss at denne rekorden noen gang kan bli slått"

Fram til 80-årsdagen hadde han skrevet 22.500 sider - samlet mellom stive permer!

Jeg har de fleste av hans bygdebok-sider i mine bygdebok-hyller!

tirsdag 15. april 2008

Jessheim Bibliotek - Kulturuke og Slektsgranskingens Dag

Sammen med Ullensaker Historilag skal vi i dag holde åpent slektshus på Jessheim Bibliotek. Dette er en del av den årlige Kulturuka, og det er vel 4 eller 5 året vi har dette arrangementet.

Utover dagen vil jeg komme med noen betraktninger og lure tanker kanskje? Hele dagen vil jeg være tilgjengelig på DISchat, og mulig kommer det spørsmål om hjelp!

Da har jeg hjulpet første mann, med litt trønderslekt - her satt vi og jobba..

Kaare Hans med etternavn som kirken der jeg ble døpt...

Koselig - full uttelling, og så arti kar!!


Utover dagen ble det flere besøk ved bordet mitt, jeg fikk hjulpet nesten alle. Noen loset jeg over på Slektsforum, et par fikk jeg lurt til å gå på innmeldingssidene til DIS-Norge, og jeg har fått solgt 3 stk av "Våre Røtter".

Det å være med på slike maraton-dager er utrolig moro, men vi bør kanskje forandre konseptet - kanskje finne på noe nytt??

Uansett - kjempegøy! Dessuten fikk jeg beskjed om en ny femmenning i dag - håper og tror på linjen fra karen etter hvert. Mamma - etterkommer etter søsken av Jens Jacobsen på Kogstad!

Moro og å se folk fra nybegynnerkurset vårt - viktig med det å bli kjent med medlemmene våre!!

mandag 14. april 2008

Nybegynnerkurs i Slektsforskernes Hus!

Da er vi igang igjen med nybegynnerkurs i Slektsforskernes Hus.
Torill går gjennom Ti Tips for Slektsforskeren, noe hun har gjort noen ganger nå, og har skikkelig grep om deltakerne.

Vi startet med en presentasjonsrunde hvor vi fikk fram en del punkter som deltakerne vil lære mer om:

  • Utvandring til New Zealand, USA og Canada
  • Slektsforskning i Oslo
  • Offentlige arkiver/Arkivkunnskap
  • Adopsjon
  • Metodikk
  • Organisering av innsamlet materiale
  • Grunnleggende søking på nett etter slekt (Hvor og Hvordan)
  • Slektsprogrammer - hvordan velge/finne/installere
Som vanlig er gruppen veldig variert, yngste er veldigunge, den eldste er født i 1926! Noen kom med t-banen, andre med motorsykkel!

Dette blir nok også en fin klasse - vi gleder oss til nytt klassebilde på veggen!

Regnbuen over Enerhaugen...

En vakker regnbue - og jeg greide å fange den med kameraet i telefonen!!

Blokken i midten i bakgrunnen er Enerhaugen.

Ungdommen har kommet til DISchat!

En arti liten prat foregikk på DISchat for noen minutter siden. Det var unge Joakim på 13 og unge Per-Olav på nylig fylte 18 som pratet skole. Joakim fortalte gledestrålende om en flott karakter i tysk, og Per-Olav fulgte på, han også hadde fått bra uttelling på en prøve. Det er utrolig hyggelig at vi har fått inn disse ungdommene, det har dukket opp noen flere også den siste tiden.

Dette viser vel at interessen for slekt og historie nå brer mer om seg også blandt den oppvoksende slekten. Dette kan nok Internett ta en stor del av æren for. Kanskje også at barn og unge får lyst til å finne ut hvor de kommer fra i vår tid med mye flytting og familier med både dine, mine og våre barn. Slektstrærne får nok mange greiner i mange retninger!

Jeg håper og tror at rekrutteringen til vårt slektsmiljø bare blir større, og kanskje Per-Olavs forslag til vårt Landsmøte om Ungdomsmedlemskap i DIS-Norge kan være en ide til å få enda flere til å bli med i miljøet?

Stå på gutter!

søndag 13. april 2008

'Fotball', (1/1): Fotball er et merkelig fritidssyssel som ikke har noe på #slektsprat å gjøre :-)


Ok - jeg måtte bare blogge litt foppall i dag.

Siden jeg er Romeriking, men - takk som byr - jeg er fra Øvre Romerike!!

Foreløpig ser det ut som om Enga moser Fula - og det er forsåvidt veldig bra for Fula er forferdelig fule og fjåsete, faktisk formedelst fjollete!

Martin har vært min cowboy-helt lenge, han var faktisk stamgjest på Vålerengens vakreste Vertshus en liten stund (hadde med body-guard) - han var med på quiz!! Umåtelig hyggelig gutt! Han har jo vært med på mange bakgårdslag før han nå endelig fikk vett på å komme til Vålerenga!!

Bildet til venstre viser fra neden til oven og over til venstre:
DISchat, Martin og Dorpff/Irion Gewurstraminer lekker og smekker deilig vin til min flotte feiende fisk!

Søndagen har vært herlig, Per har lest kinesiske gloser fra klokka halv sju til rundt klokka 15 - noe som er en god og effektiv arbeidsdag (han kom med en liten kommentar fra høyre: Lå og dro meg til halv sju i dag ja...)

Søndagen har ellers blitt brukt til for lite husarbeide. Jeg har ellers jobbet litt med både egen og andres amerikanske slekt, vi får besøk i juni, og da må vi ha noen nye og spennende slektninger på brettet!!

Fryd og glede - Vålerenga leder 0-3 på Åråsen - men så begynner de å sloss! jaja - blir nok noen kort her ... dumme menner!!

lørdag 12. april 2008

En dag full av resultater!

På morran i dag fortsatte jeg letingen etter Solem-folk som emigrerte til USA, og som ingen ante hvor kom fra.

Først fikk jeg bekrefta at folket var fra Nannestad, og at mannen i familien faktisk har røtter på Åmodt i Gjerdrum! Morsomt! Bygdebøkene for både Nannestad (Holter) og Gjerdrum er saumfart, og kirkebøkene like så. Beviset kom når jeg fant Niels Kristoffersen som nr 13 flytta fra Gjerdrum til Eset i Nannestad, så nå er vi vel i mål. Lurer bare på hvor Solem-navnet kommer fra!

I 1900-censusen ser man hele familien som emigrerte, noen har giftet seg, andre forble single. Arti å se!

Senere på dagen tok jeg turen til Deichmanske bibliotek for å putte nesa i bygdebøkene for Selbu. TorillAa har hjulpet med å finne en dåp i Selbu i 1718, og det var faktisk greit å finne, og jeg har fått bekrefta at det hun fant, og trodde var, stemte jusst presis! Så nå er siste fase foreløpig i boks når det gjelder MyGenealgist, og jeg kan igjen laste opp ferdig arbeid! Sjekk kom i posten for forrige fase i dag, så da er alle gla!

Tusen takk igjen for hjelpen, TorillAa, jeg hadde ikke fått det til uten deg! (Det blir nok en rv fra meg og se!

torsdag 10. april 2008

Endelig ny bær(bar)-pose!

Min bær(bar)-sekk har vært de fleste steder der jeg har vært. I USA minst 20 ganger, rundt på våre cruise på de 7 hav (noen av dem i hvertfall) og rundt omkring i Østen. Den har vært en trofast følgesvenn! Den har slitt og blitt slept, druknet og tørket, kastet og dyttet, skannet og undersøkt. Men - nå skal den få bli pensjonertsekk.

Bunnen har vært et sørgelig kapittel i et par år og jeg har hatt en plastpose inni så bæret har ligget tørt og trygt. Men nå måtte den altså melde pass.....

Så nå heter bær-posen Pierre - en ekte franskmann - lekker og snertin, stiv der den skal være stiv, og myk der den bør være det. Smale linjer, lekre lommer og jeg kan bære den som jeg vil, både holde hanken, slenge den over skulderen (det kjente brannmannsgrep) og evt. som en finne bærer kona - på ryggen. Pierre skal behandles med ømhet og omtanke, og masse TLC, så han holder bæret mitt tørt og trygt!

Fordi jeg fortjener det!

Folkemusikk - også en del av vår kulturarv!

og - når jeg kjenner en av de "unge" utøverne av folkemusikk, og har mulighet til å høre litt via hennes "MySpace"-side, ja da måtte jeg bare blogge litt om akkurat den.

Jeg kjenner veldig lite til dette med folkemusikk - faktisk ingenting - men det å sitte og tralle til Torill sine slåtter, springere, polser og særlig den nydelige Brurmarsj fra Melhus, og "Stille Lykke" Masurka - ja da går godfoten her!

Får helt fjellblikk og nasjonalromantiske følelser her!

Har du lyst til å høre litt? sjekk ut MySpace-siden hennes da vel!


Jeg tror at jeg skal kjøpe cden til Torill jeg - og kanskje til og med gi en til Pappa i bursdagsgave /hysj mamma) han har stor sans for fele og folkemusikk. Han har vel egentlig stor sans for all musikk det går an å høre på når jeg tenker meg om....

Jaja - takk for titten/lytten Torill!!

mandag 7. april 2008

Bunader - en del av vår kulturarv!

Jeg har en hjemmeside på nettet som handler om norske bunader. Jeg startet den rundt 2000, og har oppdatert den med veldig ujevne mellomrom oppgjennom årene. Særlig blir den oppdatert rett etter 17. mai selvsagt, da jeg løper etter folk med kamera og knipser og prater bunad.

Det var med stolthet og forundring jeg faktisk oppdaget at mine hjemmesider har blitt nevnt flere ganger - også som kilde, i papirutgaven av http://bunad.damm.no/ - et fantastisk verk om norske bunader og folkedrakter. I denne er også festdrakter tatt med, noe jeg synes er flott. Det finnes nemlig mange flotte festdrakter også - om de ikke akkurat tilfredsstiller bunadrådets krav om opprinnelse.

I dag fikk jeg en epost fra Simon i Amerika, han har en gammel bunad i sine gjemmer, som han lurte på hvor kommer fra. Det var en smal sak å fortelle, jeg kunne se med en gang at det var et prakteksemplar av en Vestfoldbunad. Han var sikker på at bunaden har vært i familiens eie siden minst 1910 - og det er jo fantastisk! Bildet til venstre er det jeg fikk fra Simon i Amerika.

Jeg har mange bunadbilder liggende som skal ut på nettet, men det er mye jobb å legge dem ut, da jeg også ønsker å ha informasjon om bunaden jeg legger ut. Og all informasjonen skal være på engelsk, da den mest av alt henvender seg til norsk-amerikanere. Nå er det så mange innpå sidene, at jeg tror vel også norske bunad-interesserte finner veien.

Kanskje jeg får rota meg til å få lagt ut flere bilder til 17 mai? Jeg alltid oppsving i trafikken fra 1. april og fram til 17 mai og noen uker etterpå. Da har folk fått bunad på hjernen, og alle skal selvsagt ha.

Jeg har selvsagt en grønn grønn grønn Romeriksbunad L46 som jeg er veldig glad i. Nå har jeg tenkt å foreslå for Heimen både krympefrie skap og stretch-ull så får vi se om det ikke blir 17 mai på meg og i år!

Lyst til å ta en titt på bunadsidene mine? http://www.lailas.net/bunads

lørdag 5. april 2008

Ellis Island Hospital


For hundre år siden, i skyggen av Frihetsgudinnen, ble et av verdens største sykehus bygget. Massivt og moderne ble denne kolossen bygget på to små øyer. Byggematerialet kom fra byggingen av sub-wayen i New York City. Dette sykehuset ble frontlinjen i forsvaret mot alle sykdommene immigrantene hadde med seg fra hele verden.

Ellis Island Hospital var det som ønsket velkommen, og som nektet folk adgang - skjebnens veikryss for hundrevis av tusen håpefulle immiranter. De som man så kunne helbredes, ble gitt innreise, mens de som ble dømt uhelbredelige, måtte reise tilbake.

Boken "Forgotten Ellis Island" - The extraordinary Story of America's Immigrant Hospital er en bok alle med interesse for Emigrasjonen til Amerika bør lese.

Bilder og illustrasjoner, interessante historier, boken anbefales! (Ikke oversatt til norsk, og den finnes ikke i norsk bokhandel, men dersom du handler hos www.amazon.com er den å finne i deres sortiment).

onsdag 2. april 2008

Folksomt på RA!

Jeg har akkurat kommet hjem fra OA-møte på RA. Så bra oppmøte, og så bra stemning! Fikk masse "velkommen tilbake som leder" hilsener fra folk, gode ord til styret, og positive meldinger over alt! Kjempehyggelig!

Møtet begynner allerede ute i vestibylen, hvor folk stadig kommer tidligere og tidligere virker det som. Halv seks var det virkelig folksomt, og klokka 18 var Wergelandssalen full av 110 ivrige hoder!

Først fortalte Kari fra Publikumsavdelingen om selve Riksarkivet og Arkivverket, etterpå fortalte Jørgen fra samme avdeling om Wergeland og utstillingen i skattkammeret. Begge deler like interessante!

Etter foredragene ble så deltakerne delt inn i grupper, og halvparten sendt ut i fjellet.

Mens omvisningen foregikk, fortalte Torill, leder i DIS-Norge, om foreningen og foreningens arbeide. Dette gjorde hun 2 ganger, slik at også de som var sendt ut i fjellet første runde kunne få litt foreningskunnskap med seg ut i senvinter-mørket.

Jeg håper neste møte også vil bli like folksomt, selvom vi ikke enda riktig vet hva tema blir!

tirsdag 1. april 2008

Slektsforskerblader - fra USA

Et yndlingssted en regnværsdag i Englewood er den enorme bokhandelen Books-a-Million - som også har en suveren nettbokhandel. Der har de haugevis med bøker (selvsagt) - faktisk et par hyllemeter med slektsforskerbøker av ymse slag, og faktisk 3 magasiner som kun omhandler slektsforskning.

Jeg tok magasinene med hjem, og skal fortelle litt mer om dem senere.. men - de finnes altså i heimen her, jeg får se om jeg rekker å lese dem før de går ut på dato.
De tre bladene er ganske forskjellige, men henvender seg til den samme gruppen. Family-Tree utmerker seg litt synes jeg - men ancestry er og interessant ved første øyekast, Internet genealogy likeså. Jeg må nok lese dem nøye, og så komme tilbake med om jeg kanskje kjøper et abonnement. Regner med at VidarO mener FTM er det lure

Travle tider i vente..

Da er det slutt på slaraffenliv og mer sol enn mat!

I morra er det første medlemsmøte etter ferien, og vi skal ha magasin-mysing og kaffe-slabbedas. Jeg håper vi får tid til en lang ti-minutter med leder i DiS-Norge, Torill Johnsen. Hun skal fortelle litt om det forestående Landsmøtet i foreningen, lufte noen tanker og forslag som skal legges fram. Det er mulig vi får tid til en diskusjon også, hvem vet?

Fredag håper jeg å få tid til et møte med en datautstyrsleverandør til Lakkeli, vi skal ha en prosjektor opp i taket for å kunne gjøre kurs og møter mer effektive. I dag er det et kabel-surr uten sidestykke! Og vi bruker de største og tykkeste bøkene i biblioteket som byggemateriale for å få ting høyt nok. Nå skal vi ha takmontert utstyr!

Framover vil det gå slag i slag med både administrativt arbeide og med morsomme aktiviteter, særlig står Emigrasjonsseminaret 12-13 april, og Slektsdag på Jessheim 15. april fram som kjempegøy! Håper det kommer mye folk på Jessheim, slik at vi føler at tiden vår er verdt å sette av. Det neste store blir Landsmøtet siste helgen i april. Da skal det styres og diskuteres!

DIS-Øvre Romerike
er et faktum, og vi vil i løpet av 2008 formalisere arbeidsgruppen til et styre, og evt. få litt tips fra andre fylkeslag om hvordan de administrativt organiserer sine regionslag og lokale grupper. Kanskje vi etter hvert finner ut at vi trenger å utvide DIS-Øvre Romerike til DIS-Romerike (altså inkludere Nedre Romerike) Det hadde vært flott å få DIS-Oslo/Akershus med de forskjellige regionslag: DIS-Follo, DIS-Romerike og DIS-Asker og Bærum. Da vil aktivitetene våre komme ut medlemmene, ikke omvendt. Foreløpig er det vel ikke nødvendig med noe mer lokal oppdeling, men dersom det blir mange medlemmer i en kommune, kan det jo kanskje bli aktuelt med en lokal gruppe. Vi får se hva behovet er, og hva medlemmene etter hvert ønsker. Noen må gjøre jobben også!

Vi skal i mai ha et nytt møte i samarbeide med Ski Slektshistorielag - noe som er utrolig spennende og moro! Tema og program er ikke helt på plass, men datoen - 21. mai - er satt av! Kanskje vi etter hvert ser behovet og mulighet for et DIS-Follo gjennom dette samarbeidet?

DISframtiden er spennende - og sikkert ikke uten DISkusjoner og DISputter!