lørdag 31. mai 2008

KraFT-kafe nr. 2 i Slektsforskernes Hus!

Da er Liv i gang her i SFH igjen, med å vise 2 nye registratorer hvordan de får alle Kristianiaborgerne over fra skjemaform på papir og inn i en database som til slutt skal ut på nett.

Sjøl har jeg pratet litt introduksjon, og fortalt om prosjektet.

Programmet vi bruker til å registrere folket heter RHDreg1923 - (ikke akkurat laget av Bill Gates, men det kræsjer heller ikke så mye).

Programmet er spesiallaget for akkurat dette prosjektet, og ikke noe annet.

Vi har til nå fått inn ca 20 "bunker" i det nye prosjektet, og Marit har korrekturlest ca 40 bunker fra det gamle prosjektet. I hver bunke er det mellom 250 og 300 personer, så vi har til nå ca 18000 personer registreres.

Til slutt skal vi altså ha alt ut på Digitalarkivet sammen med alle andre digitaliserte kilder!

fredag 30. mai 2008

DIS-Ungdom i farta - får avisoppmerksomhet!

Da er ungdommen i gang, og har fått sitt første avisoppslag!

Per-Olav og Saritha er 2 av våre ca 25 medlemmer under 25 år, som i tillegg er av de mest aktive på DIS-chat!

Avisa Nordland sin journalist, Helen Hillevi Ruud, har tatt tak i Per-Olav, som var initiativtakeren til Ungdoms- medlemskap, og hans makker i Nordland, Saritha. Disse to har satt i gang med storproduksjon av brownies og MikkeMus-vafler for å trigge slektsinteressen i Bodø-regionen! (Les artikkelen her i pdf-format.)

Vi har også et par riktig så unge slektsforskere i Oslo-regionen også, så vi skal nok få til noe her også etter hvert. Vi må bare få knabba oppskriften fra DIS-Salten først! (særlig MikkeMusvaflene høres skikkelig fristende ut).

Torill reiser til Bodø i morra for å overvære ungdomsinvasjonen på Bodø Bibliotek, og jeg gleder meg til å lese hennes rapport etterpå!

Lykke til Per-Olav og Saritha!

torsdag 29. mai 2008

De første forberedelsene til SFD2008

SFD 2008
Og - hva er det liksom? SFD? Jo - Slektsforskerdagen - den siste lørdagen i oktober. Hvert år markerer vi Slektsforskerdagen i hele landet. I 2007 holdt DIS-Norges lokallag, og noen slektshistorielag, mer enn 30 forskjellige arrangementer i hele landet! Fantastisk! Jeg tror faktisk det var SFD-arrangementer i alle fylker! Forhåpentligvis greier vi minst like mange i år!

"De som reiste ut"
Årets tema er min favoritt, nemlig "De som reiste ut" - og jeg håper vi greier å få til noen flotte timer hvor deltakerne skal fokusere på emigrasjon og utfart fra vårt lange land. Både utstillere og foredragsholdere blir bedt om Emigrasjon-fokus, om det er til New Zealand, Sverige, De vestindiske øyer, Kina eller Drammen.

Flere utreisemål enn USA
I Shanghai Museum finnes det en modell av et hus fra det gamle Shanghai. Dette huset ble bygget av en nordmann. Siden jeg i sommer skal til Shanghai, skal dra tilbake til dette museet, som ligger under det kjente landemerket, TV-tårnet, og prøve å finne ut om denne karen, hvem var han, og hvorfor havnet han i Shanghai? Og når? Det var også en som "reiste ut"! Kanskje jeg greier å lage en bilde-reportasje om dette huset til SFD 2008?

Jaja - det blir mye å styre med framover, vi må blant annet få utstillerne itl å bli mer utstilliske!

Spennende!

onsdag 28. mai 2008

Huset på Prærien...

Husker vi bøkene? Laura Ingalls - som havnet i Plum Creek i Minnesota?

Familien Ingalls drømte "the American dream". Som så mange nordmenn gjorde. Historien ble skrevet av Laura Ingalls Wilder, som fortalte utrolig malerisk fra sin barndom! I hvertfall husker jeg at jeg for 35 år siden leste disse bøkene! Så etter hvert ble de filmatisert. Nå har visstnok også Disney nylansert en film om denne familien, og jeg må bare se den gamle før jeg i det hele tatt vurderer å la meg lure til å myse på Disney-versjonen!

Jeg husker ikke så mye fra hverken bøkene eller filmen, men jeg husker at det var noen Nelson og Oleson der, og at jentene het Laura, Mary og Carrie, og at Charles Ingalls ble spilt av Michael Landon (den gang: sukk). Nå skal jeg se de første episodene og mimre! Stryke lommetørklærne først kanskje? Ikke behagelig å sippe i et skrukkete og stivt lommetørkle!

Jeg gleder meg som en unge til gjensynet, særlig fordi jeg i ettertid har hørt at de var flinke med å tegne historien, verden og lokalhistorien var laget så bra som det var mulig å gjøre!

Jeg bør vel se på Utvandrerne igjen også etter å ha sett gjennom denne første "season" av Huset på Prærien" for å få det hele i et skandinavisk perspektiv!

Lommetørklær ja.. hvor var strykejernet?

tirsdag 27. mai 2008

Oppfølging av Emigrantseminaret - full rulle i Slektsforskernes Hus!

Da er vi ferdig med vårt aller første Helgeseminar i DIS-Oslo/Akershus, og etter tilbakemeldingene å dømme, har det vært svært så vellykket.

I kveld var det egen prøving som var det store, og vi hadde fått tak i et abonnement fra Ancestry.com, som alle fikk litt glede av. Søkeintensiteten og iveren var høy, og jeg føyk frem og tilbake som en strikk for å svare på spørsmål fra de som trengte hjelp.

Først hadde jeg et lite "foredrag" om søking/leting/metoder som jeg også kopierte opp til alle, så de fikk de lenkene jeg liker å bruke. Etterpå var det ut på nett, og det var kjempeflott å få alle på nett, 3 utlånspcer, og resten hadde med egne!

Et par av deltakerne fikk skikkelige gjennombrudd, noe som var veldig gøy. Det som faktisk var mest moro, var at de fant løsninger sjøl! Leif jobbet med Berg fra Hurdal, en familie vi trodde var i Wisconsin, men havnet etter hvert i Minnesota, og Leif fant familien på egenhånd i folketellingene i Rushford i Minnesota. Gærmoro!

På bildet ses nesten alle kursdeltakerne, fordypet i egne søk, det var helt stille, bare knottingen og stønn, innimellom et gledesrop! Moro for alle, og særlig for meg, siden jeg hadde drømmen om dette seminaret! Det kommer fler!

Dersom noen trenger tips for å søke i USA, har jeg laget en egen side om dette - noen av lenkene er sikkert utdatert, men tipsene er de samme! http://www.lailas.net/emigrasjon jeg får bruke sommeren til å oppdatere sidene med litt nye lenker osv.

Etter 2 1/2 time i fullt kjør, var det deilig å havne i herlige Smia Galleri og høre smoooth jazz - en karaffel dyprød vin og et par små småretter. Herlig avslutning med min kjære på en ganske så hyggelig tirsdag!

Smia Galleri
er et helt herlig sted, som ikke bare er koselig både inne og ute, og drives av Petter og Merete, som begge er smeder og kunstnere! Smia serverer også kjempedeilig mat og har husets viner til anstendige priser. Jazz på tirsdag er ikke noe draw-back for å si det sånn!!

Bord til styremøte i DIS-O/A 10. juni er bestilt, da får vi nok løst de fleste verdensproblemer!

Noen som lurer på hvor Smia er? Vålerenga selvsagt - Vålerenga!

søndag 25. mai 2008

EmigrantSeminar dag to

I dag tar vi for oss kilder vi kan bruke for å finne våre emigrerte slektninger.

Det er moro å høre på Liv Marit, hun har vært på mange av stedene jeg har lyst til å dra til! Hun har fulgt flere av sine slektninger rundt i USA. Jeg gleder meg til boken hennes kommer.

Jeg har tatt med meg noen bøker fra egen hylle i dag, slik at folk kan se litt hva det er mulig å lese seg til, ikke alt ligger nemlig på Internett.

Flotte bøker bla. fra Torbjørn Greipsland - http://www.emigrantforlaget.no

Ikke lett heller med kirkebokføring i USA, pga at det ikke var noen statskirke. Det var 7 kirkesamfunn som var vanlige for nordmenn i USA, så det kan være mye kirkebøker å gå gjennom!

Mye av de andre kildene hun tar for seg, er det vi finner på nett,

 • www.ancestry.com
 • www.rootsweb.com
 • www.findmypast.com
 • www.genealogybank.com
 • ww.vitalrec.com
Det blir mye å ta tak i på tirsdag, da skal folket få lov til å prøve seg sjøl.

lørdag 24. mai 2008

EmigrantSeminar i Slektsforskernes Hus!

Liv Marit Haakenstad er i full gang med å fortelle om emigrasjonen til USA 1825 til 1930 (Fra Restaurationen til børskrakket i 1930).

Det skal bli spennende å følge med hva hun greier å lære oss etter hvert.

Dagen i dag skal vi bruke på "reisen" - og målet er å komme til USA og "settle down". I morgen skal vi se på kilder i 4 land, Norge, England, USA og Canada.

Canada er for mange upløyd mark, og det skal bli arti å se hva hun kan fortelle oss.

Det som Liv Marit presenterer, er et upublisert bokmanus. Denne boka blir lansert i september, og vi får kjøpt den på Slektsforskerdagen 25. oktober.

fredag 23. mai 2008

Til fots over Grønland....

I dag har jeg vært på tur igjen - ting må ordnes, fikses, "taimes" og tilrettelegges.

Først bort i Danmarksgata for å finne bilen min.. Og - hva skuet mitt nærsynte blikk!! En gul laaaang lapp under "hviskeren", på vinduet på min lille røde Ella! hrmf. jaja - sånn er det - Thats Life in a Big City. Jeg hadde ikke målt skikkelig fra eksospotta til der folk skal spasere.. det skal være 5 meter, ikke bare 4,8! puh.. jaja. Sånn er det!

Det er nå så mange biler på Vålerenga - at jeg kommer til å skrote min snart (om ca 10 år) og kjøpe meg en skuter! Kanskje.. i hvertfall et flexikort på Oslo Sporveier!

Vel vel - jeg dro nå ned da til en av de mange flotte gatene jeg har bodd i her i Oslo - faktisk første bopel i tigerstaden, Grønlandsleiret og det var vel ca 1980! Da bodde jeg nemlig i det som var Grønlandsleiret 55, tvers over gata for det tryggeste stedet i byen Grønlandsleiret 44! Her har jeg greid å øke vekta med 6 kilo på 3 måneder, ved hjelp av terteskjell med krem og ananas-ringer, og skolebollesenter!


Jeg har de siste dagene skrevet om det å la fredede hus råtne på rot, og la brente hus stå der til de raser ned... og min gamle hybel ligger nå på dynga! Jeg bodde i dette lille huset på Grønland, i Leiret 55. Grønlandsleiret 55-57 brant i 2000. Siden ble det stående og "råtne på rot". Dette er en forferdelig uskikk vi har fått, at gårdeiere lar husene forfalle, slik at de til slutt raser sammen! Det skjedde nemlig med Grønlandsleiret 55-57. Bildet under viser hullet der den gamle gården var!


Denne gården var mitt første møte med Oslo, og det var fantastisk! Det å bo i den gården, hvor alle bodde og jobbet sammen, tok vare på hverandre, og de eldre sørget for at vi småtassene ble tatt med ut, men tatt vare på! Suverent! Men nå er altså huset borte.... Det har stått som et utbrent sjelett i flere år, og i vår så begynte det å rase, og... nå er det altså borte!!! Ser du bildet - til venstre - der er det skyggen av et lite hus! Der bodde jeg!


Jaja - jeg måtte altså ordne nytt pass, siden det gamle nå går i oppløsning. Det traumatiske er at det er så fullt av herlige stempler og et visum til Kina! Nå er det også gjennomhullet, og totalt uønsket i alle verdensdeler! Det tok ca 2 timer av det som er igjen av mitt liv, kølapp, passfoto (grøssoggru) og snakke med damen! Jaja - jeg fikk nå fortalt hva jeg mener om sprø plastikk, og damen lurte fælt på hvordan jeg hadde kommet inn i både USA og Ukraina (kanskje land på U har problemer med Udelagte pass?)

Og - etter (s)passeringen over Grønland, lakket jeg bort til Slektsforskernes Hus, via Subway
hvor jeg fant noen syndefulle baguetter - og etter det fulgte Ella meg over til Oslo Byarkiv. Jeg vil fortelle mer om det ved en senere anledning - der var det nemlig gull å finne! Den som vet noe om Sebbelows stiftelse - snakk!!

torsdag 22. mai 2008

Svenskeslekt på Langhus

I går var jeg på DIS-farten igjen, vi hadde samarbeidsmøte med Ski Slektshistorielag på Lanhuset på Langhus.

Jeg holdt foredrag om det å finne slekt i Sverige, og etter foredraget hjalp jeg 3-4 personer med konkret slektsoppslag. 2 av dem gikk hjem overlykkelige, da jeg fant slekta etter noen raske søk, og kunne sende det hjem til dem på epost der og da! Kjempegøy.

Jeg har enda ikke greid å venne meg til dette å holde foredrag, men en vakker dag blir det kanskje en vane....

I ettermiddag får jeg dra ned til Lakkegata og hjelpe PetterS med litt praktisk før Legacymøte, og lørdag braker det løs med Emigrantseminar. Liv Marit har sendt meg sin disposisjon, og denne ser utrolig interessant ut! Jeg gleder meg!

onsdag 21. mai 2008

Gatelangs...

I går skulle jeg møte Liv på Oslo Byarkiv for å høre et foredrag om "Den store forvandlingen - en tidsreise fra fjøs og villagris i Aker til den moderne storbyen".

Jeg rusla nedover Strømsveien til Harald Hårdrådes plass. Et av husene jeg passerte i Strømsveien, fikk meg til å tenke på brannen vi hadde på Helsfyr 18. mai. Det står nemlig et gammelt trehus ut mot Strømsveien, det hører til eiendommen Opplandsgata 2, og råtner på rot. Det er selvsagt eieren som spekulerer i dette, for å etter hvert kunne rive det. (dvs at det skal ramle sammen av seg selv). Eieren har søkt om å få rive huset, men har fått avslag. Huset står der - stygt og farlig! Inn mot Opplandsgata ligger det også en tom gammel murgård, som også forfaller, det er stygt! Fysj! I 1900 bodde det mange mennesker i husene.

Lenger ned kom jeg til den koselige Skarpretterboligen, der det aldri har bodd noen skarpretter. Dette lille huset ligger i Agdergata 1/Justiskroken, og er ganske bra vedlikeholdt. Jeg mener å ha lest et sted at det bor(har bodd en musiker der. Huset så litt tomt og stille ut når jeg vandret forbi.

Dette er et litt koselig hus, som ligger en liten park, Klosterenga. Rett ved er det en barnehage (i Galgeberg 2).

Rusleturen gikk videre, nedover mot Harald Hårdrådes plass for å ta bussen, det svartnet litt på himmelen, og det så ut til å bli regn. På vei ned gikk jeg forbi en liten gatestump, lurer på om det var Vestfoldgata jeg? Små murbygninger som er malt i litt morsomme farger, trivelig så det ut! Og - de er også gamle disse murbygningene.

Det er mange av de gamle murbygningene som faktisk og er fine, noen av dem har flotte detaljer rundt vinduene og på etasjeskillere. Koselige tak-vinduer og franske balkonger. Det er ikke bare trehusbebyggelsen som må tas vare på!

Da Vålerenga ble innlemmet i byen i 1878 (Vålerenga tilhørte Aker fram til da) - ble det murtvang - og all nybygging måtte foregå i mur. De trehusene som var planlagt og påbegynt, fikk de allikevel å ferdigstille. Huset vårt i Sverigesgate er ferdigstillt i 1879, altså etter at Vålerenga ble en del av Christiania.

Etter foredraget ruslet Liv og jeg bort på Deichman for å putte nesene i et par bygdebøker (total bomtur for min egen del) - og få oss en liten lunsj på Cafe Deichman. Deichman har en undervurdert lokalhistorieavdeling, hvor de har det meste av bygdebøkene for hele landet. De har også mye rart nede i magasinet, som man kan få låne opp på lesesalen. En titt på Bibsys
før man drar på Deichman kan være lurt....

Deichman har forresten alle adressebøkene for Oslo - det kan være greit å vite...

mandag 19. mai 2008

Nybegynnerkurs - klassebildet!

Da har jeg bestemt meg - og det blir dette bildet som kommer opp på veggen som det offentlige - NB2-2008. For en flott gjeng! Jeg håper vi får til det som kom opp som forslag - nemlig oppfølgings-kafe!!
Artig med dette bildet er de to som sitter foran, nemlig Jorunn og Silje - Jorunn er den eldste f. i 1926, den yngste Silje rundt 23 år!

Siste kveld på Nybegynnerkursrunde 2!

Da er det siste kveld med gjengen igjen, rart å tenke på! Det er hyggelig med disse kursene - vi blir kjent med medlemmene på en annen måte, noen har vi blitt i slekt med, men foreløpig har vel ikke kursdeltakerne blitt i slekt med hverandre. Noen er dog i slekt allerede fra før de kom (søsken og mann/kone)

Flere av kursdeltakerne kommer tidlig for å bruke biblioteket, bygdebøker og slektsbøker, og å få hjelp til slektsspørsmål. Noen kommer rett og slett for å låne internett - nettet hjemme er nede... og man må jo sjekke eposten! Dette viser at huset vårt kan brukes til flere ting på en gang.

Torill er i gang med å fortelle om det å lage slektsbok. Hun får folket til å lytte med stive ører og blanke øyne, og humre og le litt. Hva er tanken med slektsforskningen vår? Hvem skal vi lage slektsbok for? Hva vil vi ha med i slektsboken? Torill er kjempeflink!


St. Hallvard - Oslos skytshelgen

denne historien burde jeg lagt ut 15. mai, da det er "St. hallvards dagen". Den er klippet rått og brutalt fra Oslo Byarkiv sine sider, som inneholder mye interessant, men som jeg ofte glemmer å sjekke!

Sagnet om St. Hallvard

Hallvard Vebjørnsson ble født på gården Huseby i Lier et par tiår inn på 1000-tallet. Han var sønn av Vebjørn og kona Torny, som ironisk nok var kusinen til en annen helgen, Olav den Hellige. Hallvard var kristent oppdratt og hadde fulgt med sin far på flere utenlandsreiser for å drive handel.

Den 15. mai 1043, skulle den da et par og tjue år gamle Hallvard entre båten sin for å krysse Drammensfjorden. Da kom det løpende en kvinne som var forfulgt av tre menn som beskyldte henne for tyveri. Kvinnen bedyret sin uskyld og ba om å bli rodd over fjorden fordi hun fryktet for sitt liv. Hallvard trodde godt om kvinnen og rodde i vei med kvinnen ombord.

De tre mennene tok dem igjen med en annen båt og beskyldte Hallvard for å hjelpe den tyvaktige kvinnen. Hallvard nektet imidlertid å høre på mennene. Dette hisset dem opp, og til slutt tok en av karene buen og skjøt Hallvard med en pil i halsen. Kvinnen slo de i hjel, og likene ble rodd til land. For å skjule udåden ble kvinnen begravd i fjæra, mens storbondesønnen Hallvard ble dumpet i sjøen med en kvernstein rundt halsen. Men liket fløt opp igjen og ble funnet.

Ved Hallvars grav begynte det å skje mange andre jærtegn. Han ble dyrket som martyr fordi han døde i forsvar for en uskyldig kvinne, og fikk etter hvert status som helgen. I 1053 ga kong Harald Sigurdssønn ordre om å grave opp liket og flyttet det til Mariakirken i Oslo. Der ble det plassert i et forgyldt sølvskrin og satt bak alteret. I 1130 sto Oslos nye kirke ferdig. Den fikk navnet St. Halvardskirken, og det hellige skrinet ble flyttet dit.
Kilder:

http://www.katolsk.no/biografi/hallvard.htm

Line M. Grønvold "Oslo byvåpen: St. Hallvard bytter rekvisitter" i Tobias 4/2000.

Sagaen kaller Hallvard for yngling, og det eldste Hallvardsbildet viser en ung, lyshåret bondegutt. Det er da kanskje grunn til å hevde at det er misvisende når Hallvard i tre av utkastene til byvåpen fra 1890-tallet (over), fremstilles som en middelaldrende mann med skjegg. (Alle originaler i Byarkivet)

søndag 18. mai 2008

Noe av det værste som kan skje...

skjedde idag rett oppe i nabolaget i dag! Bare en drøy kilometer fra oss!

Vi var på hjørnet for å avslutte helgens feiringer og takke Worm og Roger for en flott dag....

Så kommer en av gutta inn og sier litt hektisk... "fyyyy fader" det ryker no "#/(&%!!#(=&" ... det bynte akkurat nå!
Siden røykeloven forbyr folk å røyke inne ved det rundeste bord av alle, så må gutta (og jentene) ut på trappa i Strømsveien for å ta timens magedrag. Og røyk - ja det skal jeg si deg det gjorde! Alle ut på trappa for å se selvsagt... gubben løp hjem for å lukke badevinduet - vi ville ikke ha røyk inn i heimen.

Nyhetene har jo fortalt at Timms Reperbane har .. eh.. hadde.. et langt treskur som har stått tomt i mange år, til redsel for mange av de som har hatt dette som nærmeste nabo. Og i dag skjedde det! Og jeg som skrev om kirkebrann i går!

Dette bildet har jeg tatt meg den frihet å klippe fra Oslo Byarkiv sine sider, og jeg lover å kjøpe bildet så jeg ikke er en fæl kjeltring. På bildet har jeg merket av Vålerenga Kirke, og den lange trebygningen som altså brant. Noen blokker er under oppføring i forkant,og dette er det som har blitt Agmund Bolts vei, en del av den veien hvor det altså tok fyr i noen av leilighetene. Bygnngsmassen til høyre er Timms Reperbane, og det som ser ut som en lang lang bygning - det er nok den som brant i dag! Utrolig rart og se! Heldigvis ble det ingen personskader, selvom det var flere leiligheter som ble veldig hardt skadd!

Jaja -jeg skal aldri nevne Brann mer! Bergen er en flott by....

lørdag 17. mai 2008

17 mai på Vålerenga med gamle og unge!

I ettermiddag har vi vært samlet hjemme hos Worm og Roger, i 2. etasje på hjørnet vårt. De åpner hjemmet sitt for venner og familie ofte, men særlig på 1. og 17. mai.

Et herlig venne-lag med gamle og unge, den eldste langt over 70, den yngste rundt omtrendt akkurat 12 og et halvt år. Alle er like velkomne, og i år var den yngste på besøk fra Danmark, og hadde aldri sett et slikt oppstyr som vi lager i Oslo by en nasjonaldag!! Jeg håper Lone og Marie hadde en flott dag i Oslo!

Vi har alle kost oss, fråtset i vanvittige deilige retter, både eget og annet drikke, Kjerstins potetsalat, Rogers potetgrateng, nydelige jordbær og ananas, Tonjes hysterisk deilige ostekake, med bær av en annen verden, hele skinker og oster, alt hva hjertet kunne begjære!

Og, ikke minst! Hørt Vålerenga Janitsjar, vårt eget lokale, som gir oss Ja vi elsker, Norge i Rødt, Hvitt og Blått, vi får marsjer vi kjenner og et par nye, og godfoten greier ikke å la vær takten! Men - når "Vålerenga Kjerke" ljomer mellom treplankene i Hedmarksgata 1 - ja da kommer stemmeprakten frem hos alle - enten de har den fra fødsel eller etter et par Braastad..., vi synger så tårene spretter og flisene fyker!

Jeg tror at de fleste som har vært borti Vålerenga på en eller annen måte, har hørt om kirkebrannen i 1979. Det er noe dramatisk og forferdelig ved en kirkebrann. Selvom man er utmeldt av stas-kirken, eller man egentlig ikke har noe særlig forhold til kirken i sitt eget sokn, så er det med kirkebrann noe som rører ved sjela til alle som hører til den.

Kirken (eller Kjerka som det vel heter her på Vålerenga) har en helt spesiell plass i Vålereng-sjela - selvom man ikke er "relliøs". Dersom man skal gifte seg, man skal døpe barnet sitt, eller man mister en nær, man vil på møte i Aldermanns- ligaen, Gubbelaget eller Historielaget - ja da er faktisk Kjerka på Vålerenga dit du går. Klanen har årsmøtene sine i "kjerka", Historielaget har kontorer i kirkebygget, vi har en fantastisk park rundt kirken.... og .. det er ikke til å tru, men presten vår, Gelius, han driver litt ap med vårs når han har sævver i hagen!! Vålerenga "hater jo bønder" - og det skal være sagt, alle som ikke bor på Vålerenga er "bønder" - til og med de som bor på Tøyen eller Grønland!

Jaja - det har vært en herlig dag som vanlig her på Vålerenga - og kjempekoselig var det at min kjære slektning og gode venn fikk med seg mannen sin og tok seg turen! Jeg tror de hadde det hyggelig og!!

17 mai er vi så gla'i ....

Så kom dagen - og været ... alle snakker om været, men ingen gjør noe med det!

Her blåser det nordavind fra alle kanter, det meldes snø både i Nydalen og på Skaugum.. jeg har tatt ut bunad-capen og regnstokken. Capen gjør at jeg ser ut som en bat-woman, men det får gå!

Jeg har forsåvidt også sett at bunadsparably både er "forbudt" - "harry" - og en del andre uttrykk som ikke egner seg på trykk her i bloggen min... men så lenge jeg fikk kjøpt den på Heimen Husflid, de som faktisk har mønster-retten til min bunad, ja da bruker jeg den jeg dersom det regner. Den er grønn. Grønn grønn grønn!

Nå er det snart så vi skal ut i været - så får vi se om ulla holder meg varm... den gjør i hvertfall det når det er 20-25 varmegrader.....

Ha en glitrende 17-mai ettermiddag alle!

fredag 16. mai 2008

16. mai i Sverigesgate

16 mai i Sverigesgate er en helt egen greie. Fordi nemlig i enden av gata der ligger Vålerenga Skole - småskolebygget - og rett over gata der ligger en barnehage.. masse grunnlag for barnetog!! Og - skolen har selvsagt Vålerenga Skoles Musikkorps - det korpset i byen som først kom med kule uniformer!

Jeg opplevde dette barnetoget 16 mai i fjor også! Så klok av glede, slo jeg opp alle vinduer og dører, og tårene kom allerede kvart over ni da skolekorpset donerte noen heftige trommevirvler og klingende trompetfanfarer omtrent rett under soveromsvinduet her!!

Jeg er jo selv av gammelt godt korpsmerke, begynte i skolekorpset med lakrisstang og altfor store fortenner i barneskolen. Hver gang jeg ser ei kalvbeint småjente med musefletter og klarinett tenker jeg.. åååå du skal få mye moro du jenta mi - bare du holder ut!

Jaja - nå er jeg "vaksin jinte" og kan bestemme sjøl. Som regel er det Bloody Mary og laks med eggerøre i stedet for pølser og cola - og korpsmusikken får vi intravenøst med sammen med Ringnes og Vålerenga Janitsjar i bakgården på hjørnet vårt!

Dette året blir det stille og fredelig, Persen skal lese ...

fram til vi skal til Worm og bakgården, høre på Vålerenga Janitsjar, stå på balkongen og vinke!
Rapport kommer!

onsdag 14. mai 2008

Forberedelser til neste ukes trabaser....

Som den observante leser kanskje har tatt til seg, så er det litt innspurt før sommerferie (eller hva man skal kalle 2 måneder på et universitet i Kina ...) det leses skrives studeres og leses i huset, og dersom herren i huset ikke gjør det glitrende på eksamen, er det ikke hans skyld!

Formiddagen har gått med til å jobbe med andres slekt - jeg får stadig oppdrag fra Mygenealogist, og det kan være litt pesete når jeg må ta det ved siden alt annet som kommer på. Men greit med lommepenger! Det vil si.. jeg sparer innkomsten, har lovet gubben et cruise når vi får tid! Mellom alle andre reiser og turer og cruise og .. puh - så får vi se om jeg ikke får lurt ham med til Hawaii eller Alaska - som er min neste cruisedrøm!

Ellers har jeg tatt fatt på manuskript/powerpointpresentasjon til foredrag om slekt i Sverige i dag - fant ut at det er en stund siden jeg har drevet med det ja... men det er allikevel de samme kildene som alltid. Noe mer har selvsagt kommet på nett - og jeg har nå kjøpt et halvårs-abonnement på ArkivDigital for å se om det kan være lurt å ha. ArkivDigital jobber i samarbeide med arkivene, de går ikke bara inn og kjøper filmede kirkebøker. Etter det jeg skjønner, så sitter gutta og jentene fra ArkivDigital på de forskjellige landsarkivene og avfotograferer. Det blir spennende!

Jaja - det blir kjedelige blogger om dagen, alt er jo bare må må må - jeg gleder meg til .. hmmm... jul? nei, nå gleder jeg meg til 21. mai ca kl 13.05! da er altså Persen ferdig med årets skriftlige eksamen i Kinesisk!

Og lurer du på hva dette betyr:

tirsdag 13. mai 2008

Bunadsidene mine...

Når jeg kjøpte bunaden min fikk jeg litt dilla på bunader, og siden jeg den gang allerede hadde startet litt hjemmesidesnekring, ville jeg prøve meg på en side om norske bunader, på engelsk, og med stort sett private bilder. Alle bildene på mine sider er "lovlige" - enten mottatt av fotografen, eller jeg har fått tillatelse til å bruke dem.

I disse 17-mai tider merker jeg stor pågang på sidene, og får stadig eposter med alle mulige spørsmål. Mange kan jeg svare på, og mange blir henvist til både Husflidsutsalg og Norsk Folkemuseum.

Siden 16 mai 2006 har jeg hatt over 80000 besøk på sidene, noe jeg synes er utrolig. Sidene mine kommer ganske høyt opp når jeg søker på "Norske Bunader" på google og....

Lyst til å ta en titt? Lailas Norske Bunader

Ancestry Weekly Journal ..

I helgen fikk jeg mail fra Ancestry, med hva som er nytt og gildt online denne uka.

For det første er nå Social Security Death Index oppdatert med innmeldte dødsfall til og med mars 2008! Bare i mars måned er det 137078 personer meldt inn døde til Social Security Administration. For - det er dette som er denne indeksen, altså ikke alle som er døde i USA, men alle som er meldt inn døde som tidligere har søkt om Social Security Number. Denne databasen ligger bak betal-muren på Ancestry. Men - den er også tilgjengelig på Rootsweb hvor den er gratis. Her er den ikke så oppdatert, kun fram til Februar 2008. Men - det bør vel holde for de fleste. Den finnes også gratis på Familysearch - oppdatert i hvertfall fram til Januar 2008 (ikke så lett å se)

En annen database som kan være interessant å bruke, dersom man er ute etter å finne nålevende personer, er Public Records på Ancestry. Denne databasen inneholder navn, adresser, alder eller fødselsdato, telefonnr. En utrolig database. Klikk på linken, og les om hva denne basen er laget av, og hva du kan finne!

Det kan vel virke som jeg er "kjøpt og betalt" av Ancestry. Men det er nok dessverre det motsatte, jeg er nødt til å kjøpe og betale.... Jeg bruker Ancestry.com hele tiden, særlig i forhold til å hjelpe andre med deres emigranter til USA.

Nå har jeg fått en epost fra Even i Vålerenga Historielag om hjelp i Sverige så jeg får åpne Genline og kaste meg over! Etterpå skal jeg i Lakkegata og hilse på Anne-Lise som kommer på besøk!

søndag 11. mai 2008

Koselørdag og DISsepinsesøndag

Gårsdagsettermiddag og kveld tilbragte vi med gode venner. Tonje og Runar skal gifte seg 8.8.08, og reiser på bryllupsreise til Thailand 4 dager etterpå. Siden de aldri har vært i Thailand, og aldri har spist thai-mat her i Norge, fant vi tiden moden til å innvie dem i en av Oslos herligheter, nemlig Chiang Mai Thai restaurant. De serverer masse deilig mat og det er vakkert og hyggelig i restauranten. Vi ble veldig mette og fornøyde.

Dagen i dag har gått med til DISsing og atter DISsing. Mail til medlemmene om flere møter, forberedelser til styremøte i DIS-Oslo/Akershus på tirsdag med utsending av saksliste og andre papirer, og forberedelser til et par foredrag jeg skal holde om svenskeslekt, og om emigrasjon til USA. Godt jeg har noe å gjøre!

Midt oppe i alt dette har jeg fått fortsettelse på oppdrag fra USA, som skal innleveres 19 mai, og jeg må prøve å få lagt inn familieopplysninger fra Mamma før Colleen kommer fra USA i juni, tenkte jeg skulle få laget en oversikt til henne.

så det går i hundre....

fredag 9. mai 2008

Datakonsulenten vår i Slektsforskernes Hus..

er da ferdig med første etappe av å gjøre kursrommet til et skikkelig kursrom.

Først har vi fått opp skikkelig projektor i taket, vi har fått masse strøm i veggene, vi har fått duk til kanonen som henger i taket.... dette blir så kjempebra!

Vi har også fått donert 2 pcer fra Høgskolen v/Vidar, og så har vi kjøpt 2 flatskjermer og fine muser uten en tråd, og de er koblet til den store verden via luftnett. Helsupert!

Otto har lovet oss BK-lisens til kursmaskiner, vi skal be de andre leverandørene om å donere en lisens, og så skal vi installere Genline på dem. Det blir supert!

Nå skal vi ha igang Legacy-brukergruppe, og Paal, nestleder i DIS-O/A skal være med og dra igang Embla-brukergruppe. Da har vi et supert tilbud til veldig mange av våre medlemmer! Når de da også har godt teknisk utstyr her i Slektsforskernes Hus, ja da er det ikke måte på hva vi kan få i stand.
Jeg hører det knotter i andre enden av bordet her også, jeg tror Torill er i gang med å blogge Lakkeli og!!

torsdag 8. mai 2008

En svartepus-far med stort og alt for varmt Vålerengahjerte

bra
Vi fikk beskjed på tirsdag at en god venn hadde skadet seg.

Steffen er en kær på min alder, verdens snilleste, med aner fra Nederland. Han har et stort varmt hjerte, særlig for dyr. For noen år siden sørget han for at en ringhalet nesebjørn - Ole fikk et godt hjem, da han "kjøpte" den (for 5 kroner) fra en person som ikke burde ha den, og tok den med hjem, før han etter hvert fikk den plassert i en trygg og fin dyrehage i utlandet sammen med artsfrender! Nå har Steffen en knallsvart gatepus, som passer på og holder orden her i Svenskegata vår. Stadig sitter Svartepus på panseret på bilen min når jeg skal dra på jobb, eller han sitter på et biltak og har full oversikt utover dagen! Ofte sitter Svartepus bare midt i gata og holder orden!

Men - nå har altså Steffen pusefar skadet seg - et uhell med brann i hagen hos mamman sin! Det har heldigvis gått veldig bra, han må nok regne med at den høyre armen vil være litt ute av drift en stund, men ellers har han faktisk vært utrolig "heldig"! Han sparer masse penger på pannelugg-klipp, trenger ikke å nappe øyenbryn, og kommer ikke til å stjele maskara hos noen av jentene...

så - hell i uhell - god bedring gode venn!

Du er ingen Brann-tilhenger vet du...

onsdag 7. mai 2008

Embla først ute på vår Slektsprogram-serie

Riksarkivet har inne en laaang trapp, denne trappen går rett opp i "herligheten" fra vestibylen, nemlig opp i lesesalene. Jeg har vært oppe og tittet i en bygdebok før møtet i dag.

Møtet
Vi bestemte oss på et styremøte at vi ville at de største slektsprogrammene skulle få komme og presentere seg. Vi valgte de som har komersielle interesser i Norge først, så kommer de litt mer på "frivillig basis" senere. Så - når Embla kunne, men ikke The Master Genealogist, kunne, ja da var det ikke noe problem å bestemme oss for at Stein Inge startet "serien".

Frammøtet er bra, rundt 50 interesserte personer (og selvsagt Otto er på plass for å få ideer til sin kjære BK). Otto skal bli invitert til å presentere BK rett over nyttår - vi er fullboka nå fram til jul med forskjellige temaer.

Det er arti å se et helt nytt program, jeg har aldri sett Embla i bruk før. Dersom jeg hadde sett det før Legacy - ja da er det mulig jeg hadde vært Embla-frik i stedet for Legacy-frik!

Etter foredraget til Stein Ole, vil vi ta en kaffe-kopp, og jeg skal informere om egne og andres aktiviteter. Det er ikke rent lite!

 • Riksarkivets brukermøte i morgen 8. mai
 • 13 mai har styret styremøte
 • 20 mai har vi møte på Jessheim
 • 21 mai har vi møte på Ski
 • 22. mai har vi oppstart av Legacy-møte i Lakkegata
 • 25-26 mai har vi emigrasjons-seminar i Lakkegata
 • 27. mai er det oppfølgingskveld for kursdeltakerne
 • 31. mai har vi registratorkafe for KraFT registratorene
 • 4. juni er det utflukt for DISsere til Folkemuseet på Bygdøy
 • 7. juni (kanskjer) drar vi til Glåmdalsmuseet med Øvre Romerike-gjengen
(Invitasjoner vil bli sendt ut til alle OA-medlemmer til alle aktiviteter OA arrangerer)

Det var visst det jeg har å gjøre de neste 2 ukene ja.. ikke mye tid til å kjede seg! Men det er kjempegøy, og det er kjempegøy å hilse på medlemmene våre!

På møtet i kveld er det flere fra kurset vårt, det er flere fra chatten (både PetterS og HenningA er her, og OlaG er her så jeg. Kjempearti!

tirsdag 6. mai 2008

Sol, fridag, sommerklær og folketellinger!

Det er en fantastisk sommerdag i dag - sola bare skinner og skinner inn i stua. Og her sitter jeg i hulen, og ser nesten ikke været! Bør vel snart gjøre noe med det! Jeg har store planer for dagen, både litt husmoring (pakke vekk ekle tykke vinterklær og pakke ut fine tynne sommer-ditto) jobbing med Mygenealogist-oppdrag, og så skal jeg se litt på hva som ligger av nytt på http://ftp.us-census.org/. Når jeg er ferdig med dette har vel sola gått ned...

Jeg har nevnt før at det meste av kilder fra USA er belagt med abonnementsavgift. Men - en site er gratis, nemlig USGenWeb - census project (census = folketellinger).

På denne siden: Census-oversikt får du akkurat det - en oversikt - over hvilke folketellinger som er transkribert. Dette er gjort av frivillige på lønnstrinn glede eller kanskje til og med på lønnstrinn egennytte - og så donerer de sine registreringer til USGenWeb prosjektet.

Jeg abonnerer på en epost-liste hvor jeg en gang i måneden ca får en liste over hvilke censuser som er nye siden sist. Selvom jeg også har Ancestry.com abonnement (kosta dollars) så er det faktisk ofte bedre avskrifter i disse frivillige censuser, da de kanskje har lokalkunnskap, de har fått noen til å korrekturlese for seg, eller de rett og slett har hatt en bedre original å transkribere fra.

Men - jeg får vel sette igang her...

søndag 4. mai 2008

Kursplanlegging på DISchat

Som den oppvakte leser vel har fått med, holder vi nybegynnerkurs i Slektsforskernes Hus.

Måten vi har lagt opp kursene på, gjør at de blir litt forskjellige for hver kurs, ut fra deltakernes ønsker, forventninger, ståsted, kaffesmak, kjøretøy og programbruk.

For å forberede hver kurskveld, tar vi derfor et møte på DISchat - hvor vi legger opp strategien, og vi møtes tidlig til en matbit og kaffekopp for å gjøre istand og diskutere de siste detaljene.

Morgendagens kurskveld vil handle om slektsprogrammer og bruken av disse, hvordan vi bruker våre programmer praktisk. Deltakerne har vel blitt litt indoktrinert på BK og Legacy, men det får stå sin prøve, det er der vi er gode. Torill kan BK inn og ut, og Liv og jeg er jo Legacy-freaks.

fredag 2. mai 2008

Bygdebøker i hulen min

Sørum Bygdebok bind 3
Jeg har ei bokhylle i hulen min - det vil si jeg har 2 bbb-reoler bak meg. De er nå fulle. Det holdt hardt da jeg i dag var og hentet bind 3 i Sørum Bygdebok - bosettings- og næringshistorie. Dette bindet omhandler Sørumsand på øst og vestsida av Glomma. Forfatter J.E. Horgen og hans medhjelpere gjør en enorm jobb med disse bøkene. Jeg gleder meg som en unge til bind 5, som skal omhandle Frogner. Da kommer vi liksom til "min" gård, nemlig der min kjære bestfar ble født, Myhrer i Frogner.

Det er faktisk laget noen hefter har jeg hørt, om en del garder i Sørum. Disse skal visstnok ligge på biblioteket i Sørumsand. Jeg bør vel ta meg en tur dit en dag. De har startet en slektshistoriegruppe der i tilknytning til Sørum Historielag.

Bokhylla mi...
Bokhylla mi ja... jeg må nok snart gjøre noe drastisk, for ingen bøker kan liksom ligge et annet sted. Jeg har gitt bort/solgt 3-4 bøker jeg ikke fant noe behov for, men resten... nei de må være her.

Hylla er bra oppdatert på bygdebøkene for de Romeriksbygdene jeg foreløpig har funnet slekt. Eidsvoll, Gjerdrum, Nannestad/Holter, Nittedal/Hakadal, Skedsmo, Lørenskog, Nes, Sørum og Ullensaker. Noen bøker er selvsagt bedre enn andre. Andre bygder som er representert er Kråkstad (Ski), Asker, Bærum. Jeg har selvsagt boka fra Hvaler som omhandler øya der mormor er fra, og Holebøkene, hvor farfars oldefar kommer fra. Ringerikske slekter står også her, men jeg mangler dessverre det utsolgte bind nr. 1. Til og med noen bygdebøker fra Nordland har jeg i samlingen, dette på grunn av Per sin mormor som kommer fra Lofoten.

Mye Oslo-bøker er samlet ser jeg - når jeg myser over, og jeg har også en god del emigrantlitteratur. Kanskje jeg bør få oppdatert lista over alle bøkene, det er lett å miste oversikten....

Kjøpe bygdebøker..
Jeg advarer stadig folk om bygdebøker og antikvariater. Mange kommuner har fremdeles bygdebøkene for salg nye i lokale bokhandlere (f.eks Nes bøkene - Ullensaker - bare for å ha nevnt to) Ofte ser jeg at begge disse ligger på antikvariatene til tusenvis av norske penger, noe som er uhørt, og derfor sier jeg alltid: Sjekk med kulturkontoret i den bygda du trenger bøker fra!

Bygdebøker på nett
Men - selvsagt - noen bøker er og blir utsolgt. Som for eksempel Nittedal/Hakadal-bøkene.
Her har vi da fått nettutgaven, så vi er allikevel rimelig lykkelige (jeg har riktignok denne i bokhylla selvsagt, men det er fint å kunne søke og, skulle bare ønske den var søkbar hele boka igjennom, ikke bare hver gård for seg). Kanskje dette kunne være noe for Nannestad kommune også? Og andre kommuner som ikke har planer om nytrykk av sine bøker?

En annen kommune som ser at det går an å kombinere nye bøker i papirutgave og samtidig på nett, er Hole kommune. De legger sine nye bøker ut på nett i pdf-format samtidig med at de kommer i salg. Du finner dem her.

Om det ikke er så mange, men det finnes faktisk flere bøker på nett. Oversikten finner du hos Lokalhistorisk Institutt - http://www.lokalhistorie.no