torsdag 31. juli 2008

Nordmenn i Minnesota

En av de "norskeste" statene i USA var vel uten tvil Minnesota.
Dette er en helt uvitenskaplig oversikt, dratt rått ut av censusene på Ancestry.com
Tallene er helt sikkert feil, mange mangler, mange er dobbelt, og mange er oppført med feil fødested. Men - jeg tror det er sånn noenlunde greit forholdsmessig.


Folketall i Minnesota - hvorav antall født i Norge i hele USA, og av disse født i Norge bosatt i Minnesota ved tellingstidspunkt:

Census år
Totalt i Minnesota Totalt f. i Norge Av disse bosatt


i hele USA i Minnesota
1860 179221 44161 8465
1870 603194 118086 39979
1880 865105 65478 30530
1900 1932964 339047 104920
1910 2621558 414041 106548
1920 3161380 369497 90482
1930 2827833 224503 45420Tallene og kart dratt ut av indekserte census på www.ancestry.com

Kartet er verdt en klikk!

mandag 28. juli 2008

Hvor finner jeg stedet i USA`?

Et problem man ofte står foran når man skal lete etter folk i USA, er hvilken stat og hvilket county et sted ligger. Ofte kan dette være helt avgjørende for å kunne videre i ens søking etter slektninger. En viktig ting å huske på når man leter etter slekt i Amerika, er at sambygdinger ofte slo seg ned i samme county, og gjerne på samma sted. Og, ofte var det noen som dro først ("pionerene") for så å få over flere hjemmefra etter hvert!

Så, et viktig hjelpemiddel i søkingen utenom alle databaser og kilder vi kan ha tilgjengelig i hyller og på nett, er blant annet et godt kart. Jeg har tidligere skrevet om Rootsweb og RoadAtlas, og siden jeg altså stadig får spørsmål om det, tar jeg fram temaet igjen.

Kart.
På DIS-Norges Genealogiske Ressurser finnes en del linker til kart i USA. Disse bør testes ut. Det finnes også mange kart på Ancestry.com (betal-tjeneste).
En side med kart over de forskjellige statene i USA finner du hos MapsofWorld.

Ofte kan samme navn på et sted finnes i flere stater, som for eksempel byen Oslo, den finner vi i to counties i Minnesota, nemlig i Marshall og River Counties, og i Indian River County i Florida! Jeg drar jo stadig til stedet Englewood i Florida, men navnet finnes faktisk i så mange counties og stater at det viser hvor viktig det er å skrive stats-forkortelsen bak!

ityStateCounty
EnglewoodALTuscaloosa
EnglewoodORCoos
EnglewoodMABarnstable
EnglewoodNJBergen
EnglewoodTNMcMinn
EnglewoodMOJackson
EnglewoodPASchuylkill
EnglewoodTNWashington
EnglewoodILCook
EnglewoodLAStMary
EnglewoodLAMadison
EnglewoodOHMontgomery
EnglewoodORMultnomah
EnglewoodCAHumboldt
EnglewoodGAOconee
EnglewoodGAMuscogee
EnglewoodSCAnderson
EnglewoodPADauphin
EnglewoodCOArapahoe
EnglewoodMOBoone
EnglewoodNCCumberland
EnglewoodNCPitt
EnglewoodFLDuval
EnglewoodKSClark
EnglewoodINLawrence
EnglewoodFLSarasota
EnglewoodSDLawrence
EnglewoodTNObion
EnglewoodCliffsNJBergen
EnglewoodEstatesWVPutnam
EnglewoodForestNCGuilford
EnglewoodHeightsUTSaltLake

onsdag 23. juli 2008

Kinesisk slektsforskning

Siden vi nå er på vei hjem fra Kina, og Vidar nevnte det med kinesisk slektsforsknin før vi dro, kom jeg på dette temaet igjen nå når vi sitter p åflyplassen i Beijing, og venter med smerte og lengsel på at vi skal kunne boarde flymaskinen som skal fly oss over Mongolia og Russland til Helsinki.

I Kina er det 3 ting som er viktig for familien
  • Kinas historie
  • Lokalhistorien
  • Klanen sin historie.
Av disse tre er det klanens historie som går lengst tilbake!

Jia Pu 家譜 og Shang-Dynastiet
Jia Pu (kan oversettes til genealogiske kilder) og Zu Pu kan gå så langt tilbake som til Shang-dynastiet 1523-1028 BC) . Zu Pu er opptegnelser om en klans historie og linjer. Jia Pu er opptegnelsene om familien. Zu Pu dokumenterer opprinnelsen til familienavn, migrasjonsmønster og familiebånd, anerekker, lokalhistorie og bosetting.

Familietrær fra Shangdynastiet er funnet notert på skilpaddeskjell, kubein og bronseplater. Før skrivekunstens opprinnelse, ble familiehistorien laget som knuter på rep og tau, små modeller av piler, sko, vugger, bronse-mynter, kneskåler fra griser og geiter ble bundet til tau. Dette for å vise kjønn, generasjoner osv. Informasjonen ble også muntlig overlevert fra generasjon til generasjon.

Klanens gode navn og rykte
Den skriftlige Zu Pu 族譜 inneholder opptegnelser om selve klanens migrasjonen, og sosial standard. Den inneholder også informasjon om veksten i klanen, hvor politiske, militære, og akademiske prestasjoner var viktige. Dette var viktig for at de neste generasjonene skulle kunne vite hva de hadde å leve opp til for at ikke klanen skulle få et dårligere navn og omdømme.

Mannlige linjer
Jia Pu og Zu Pu forteller lite om den kvinnelige delen av familien. Dette fordi det var den mannlige delen som førte familie navnet videre. Når en datter ble gift, ble hun ansett som medlem av mannens familie.

Historiens viktighet
I dag blir genealogiske kilder i Kina brukt også til å studere økonomisk historie, geografisk historie, lover, religion og kultur, og historie om kinesere som bodde utenlands. I Jia Pu kan man også finne arveregler og praksis, og biografi om historiske figurer og personer.

torsdag 3. juli 2008

Ferie?? Backup backup backup!

da er jeg nesten klar for ferie, og vil på egne og andres vegne minne alle og enhver om:

Backup!

Du trenger ikke å ha flotte maskiner, svære ekstradisker eller noe, men.. det er et par lure ting du bør gjøre før du drar på ferie! Husk - noen ganger kan det være en ekkel fyssak med maske og stripete genser som har vært innom før du kommer hjem!!


1. Alle bilder bør du allerede for kjempelengesiden ha brent på cd og lagt i hvertfall et annet sted enn på PCn! (gjerne også hos svigermor eller tante Agathe!). Jeg må innrømme at de bildene jeg vil ta vare på - ja dem skriver jeg ut og limer i album. Mye hyggeligere å kikke på!

2. Slekta? Den putter du inn i alle kriker og kroker, send på epost til fetter Per, lille barnebarn Oscar, opprett egen gmail-konto (www.gmail.com) eller send epost til venner og kjente med basen din! Du må ikke brenne cd, men få den ut av huset!

Dette er selvsagt akkurat de to viktigste tingene for en sær slektsforsker, så er det selvsagt alle de andre dokumentene og filene man må - bare må! ta vare på! Få dem over på et annet medium, og ut av pcn, ut av huset! Jeg liker å ha ting på papir og jeg da - men i hvertfall - husk at det kan skje dramatiske ting!

Jeg har sendt min Legacybase til flere epostadresser, så får vi håpe at den ligger der og godgjør seg til vi kommer hjem! Tenk - kanskje jeg har fått noen nye slektninger innen vi kommer hjem og??

Mine skriverier fra nå av vil være på feriebloggen - god sommer folks!

http://lailanc3.blogspot.com