mandag 29. september 2008

Endelig litt slekt i Telemark!

I dag fant jeg ut at jeg skulle kaste meg over litt egen slekt, noe jeg ikke har gjort på ukesvis. Og da var det greit å begynne med slekta fra Myhrer, da den er stor, og det alltid er en eller annen person der som mangler litt informasjon.

Otto Andersen er en sønn av min tippoldemors bror, Anders Jensen Myhrer. Otto er født på Myhrer i Frogner i 1866, og havnet på Glosli i Nittedal. Kona, Kaia Amundsdatter er fra Fenstad i Nes, og sammen fikk de del barn, som det er spennende å følge framover.

Et av barna, Olaf, har jeg ikke jobba noe med, og i dag tok jeg tak i ham, og fryd og glede, jeg havnet litt utenfor det sentrale Akershus! Endelig til Telemark. Kona til Olaf, Kjersti Bjørnsdatter kom fra Midtbø i Lårdal. Så da har jeg et nytt fylke i basen min, og selvom det er litt "fjern" slekt, så er det uansett moro å gå på litt nye geografiske områder, selvom jeg bare kommer til å ta med hennes foreldre og deres vitale mål og data.

Bare lyden av "Telemark" får meg til å tenke på flotte bunader og herlig natur. Jeg har vært i Lårdal en gang, da padlet vi i vår grønne kano RiverPig på Bandak inn til Dalen hotell. Nydelig tur, nydelig mat, og så mye fint å se på hotellet - selv spøkelset fikk vi høre om. Den gangen var jeg ikke så interessert, så historien husker jeg ikke, men jeg må nok finne ut av dette nå.. med allmenninger i Lårdal!

Jaja - kanskje jeg finner mer slekt i andre spennende fylker etter hvert?

søndag 28. september 2008

Ny epostadresse. ... et styr!

Jeg har vært med på Internett på godt og vondt i en drøss med år, og hatt den samme epostadressen i alle årene. Nå er det slutt. Slutt mellom meg og c2i. Ubønnhørlig!

Jeg tenkte jeg skulle være lur, å lage en auto-svar post på min gamle, men det ble jo spamming. Folk fikk reklame om alt fra investeringer i Waggadoggo til Viagra, så den ble avstengt prompte! Men - det får ta den tiden det trenger, jeg er ute av c2i og inne i gmail!

Så alle som vil kontakte meg privat - min nye epostadresse er nå:

lailanc@gmail.com

DIS-adressene mine er selvsagt som før - dette gjelder bare private eposter!

lørdag 27. september 2008

DISere i Emigrantenes fotspor

I dag har vi vært på museumstur! De som valgte å ikke bli med, kan angre. Sånn at det er sagt.

Turen til Utvandrermuseet på Ottestad, var en avslutning av Emigrantseminaret som vi arrangerte i slutten av mai. Vi ville at turen skulle inneholde både kos, gøy og moro, samt en god slant mat og i tillegg en drøy porsjon fag.


Rundt 30 tente lys satt ved kaffekoppen og koste seg med biteti da Torill fortalte om sin tur til Trønderlagstevne og Tre Lag Stevne i Minnesota. Det å høre om turen får meg til å drømme enda mer om drømmen... DIS i Emigrantenes Fotspor! Og skal vi høre på stemningen blant våre med-reisende, så blir nok denne turen fullbooket før vi får lansert tanken blant våre mange medlemmer! Mer om dette senere.


Etter lunsj, tok vi turen ut i det fri, høstluften var full av liv, og fargene rundt oss fortalte oss at det snart er ubønnhørlig slutt på den varmere årstid. Kristin guidet oss trygt rundt, og fortalte om emigrantenes kår, hvorfor, når, hvordan og hvem, samt at omtrent 1/4 av "De som reiste Ut" faktisk kom tilbake. Husk at 1910-folketellingen for Norge inneholder opplysninger om den talte hadde vært emigrant til Amerika


Høydepunktet på ute-turen for meg var kirken, selvom jeg ikke er noe særlig religiøs. Kirker har en helt spesiell betydning for en slektsforsker, og da også en kirke som er flyttet fra Houston, Minnesota til Ottestad ved Hamar. Jeg har aldri stått på en prekestol før, men i dag gjorde jeg det. Håper jeg får bilde oversendt fra Jan etter hvert!

Kirken er utrolig vakker, lys og velholdt fantastiske blyglassvinduer og god lyd!

Døpefonten i kirken har en helt spesiell historie. En dame i Houston kjøpte denne døpefonten på en auksjon. Hun rosemalte den, og brukte den som blomsterbord. Etter hvert ble det kjent at kirken denne døpefonten hørte til, var demontert og sendt til Norge, og da ble det bestemt at den måtte "hjem". Og den står altså i dag i kirken på Utvandrermuseet - fremdeles rosemalt!

Kirken har det beste sitteredskap jeg har opplevd i en kirke, nemlig moderne stoler. De samler inn penger til å lage kopier av de gamle kirkebenkene, jeg er usikker på om jeg gjorde rett når jeg la 50 penger i bollen... men men - det er jo litt mer autentisk.

Etter runden ute i det fri ruslet vi tilbake til Administrasjonsbygget som inneholder både utstillinger og bibliotek med lesesal. Jeg greide selvsagt ikke å dy meg - det var jo bøker til salgs. Må innrømme at mine bøker nok ikke kom så lavt i pris som Petter sine gullfunn på loppis, men jeg er ikke mindre fornøyd allikevel!
(klikk på bøkene gir info)
fredag 26. september 2008

Ancestry - mer enn USA!

Det kommer av og til en skikkelig godbit på Ancestry.

Stadig får jeg epost eller spørsmål på chat eller på Slektsforum om emigranter som dro andre steder enn til Amerika. Særlig er Canada ofte oppgitt i emigrantprotokollene fra Norge.

Vi skal huske på at det var billigere å dra til Amerika via Canada. Mange, kanskje de fleste, av de som dro til "Quebec" eller "Halifax" skulle nok over grensen til The land of Hope and Glory, USA. Men - noen ble faktisk i Canada.

Nå har den kommet Canada immigration records, 1865-1935ancestry.com. Offisielle registreringer over immigrasjonen til Canada - både via skip og via grensepassering fra USA, og det er registre fra alle havnene i Canada.

Listene er altså fra 1865-1935, de inneholder 7.2 milloner navn. Mer enn 4.000 skip, 310.000 skannede sider.

Endelig finnes det altså noe som kan hjelpe dem som leter etter sine emigranter som kanskje/kanskje ikke havnet i Canada. I de litt nyere skips-listene står det endelig destinasjon, så det bør være mulig å kunne spore dem!

Lykke til jenter og gutter!

tirsdag 23. september 2008

Høst er slektsforskerens høysesong!

Høsten er her. Sommeren er over. Det er mildt og fint i været, i går var det faktisk skikkelig lunt og. Dagen i dag er bare noen timer gammel, så det er vanskelig å si hvordan dagen vil bli værmessig.

Høsten er en fin tid synes jeg - særlig når løvet har lagt seg skikkelig til rette på fortauet og man kan gå og vasse... svisj svisj svisj! Og at det er helt ok å sitte inne i hulen med tykke gode sokker og en stor kopp te foran pc'n midt på søndag formiddag. Sommer og sol og søndag skal jo som alle vet brukes ute i hagen eller på stranden eller.... Jeg sitter som regel i hulen.

En annen viktig aktivitet på høsten utenom å vasse i løv og å sitte foran pc'n er å ta turen på de forskjellige arkiver. Om sommeren går de på litt lavere turtall, med åpningstider som kun passer de som har gått over i heltids-slektsforskerens rekker. Men - nå når villvinen har blitt rød er det på tide å pakke sekken og komme seg ut. Ikke i skogen, men inn i lesesalen!

Dagens arkiv: Statsarkivet (Stas-arkivet) på Kongsberg, hvor skifter og andre kilder for Telemark og Buskerud skal finkjemmes!

Bildet viser villvinen i hagen i dag - knall rød!

onsdag 17. september 2008

Vålerengen Kirke og Vålerenga Historielag.

De som sier at de bor på Vålerengen, har aldri satt sine bein på Vålerenga, utenom de som er født før 1940. Men - de som sier de skal til Vålerengen kirke, ja de går bare bort til Hjaltlandsgata, og så til venstre. Og i dag har jeg vært i Vålerengen kirke, og ordna med litt nettverkskabler og sånn til fotoutstillingen til Vålerenga Historielag.

Vi som bor her sier vel ikke Vålerengen kirke heller - vi sier vel Vålerenga Kjerke. Og den som ikke har hørt sangen Vålerenga Kjerke har aldri vært på Ullevål Stadion når Vålerenga Foppall speller hjemmekamp. Det er forsåvidt helt greit, for det er en tåredryppende affære. Sangen altså. Når flere tusen voksne karer og berter står og synger og holder vintertøyet i lufta. Skjerf altså. Jeg må innrømme at jeg får gåsehud.

Men altså i dag så var jeg oppe i tårnet og ordnet med litt nettverksgreier, fordi LivO og PetterS skal være DISsere på fotoutstillingen 2. helgen i oktober. Dette er en mangeårig tradisjon, og i fjor var det minst 1000 personer innom mellom bildeveggene bak alterringen i kjerka. Styret var samlet for å gå gjennom bilder og bli enige om hva som skal stilles ut, og jeg tror utstillingen blir, om mulig, enda bedre enn i fjor!

I fjor hadde LivO og ego stand med slektsforskning og DIS som tema, og vi var umåtelig populære! Jeg regner med at de greier seg helt flott, bare husk å putte den røde kabelen inn i begge ender! Og - dere får ikke chatta dessverre....

Jeg vil forøvrig med dette gratulere Vålerenga Historielag med nye flotte lokaler i kjerka, dette viser igjen at Vålerenga kjerke kan brukes til masse!

Sjekk de vinduene!!
(Julekortet til øverst er tegnet av Fred Ruud, og kan kjøpes hos Vålerenga Historielag - dagens reklame)

tirsdag 16. september 2008

Jessheim Bibliotek - Slektskveld ved pc mellom bokhyllene

Fridagen i dag har vært i bibliotekenes tegn. Først var jeg på Deichman og tjente noen daler, før jeg dro hjem og ordna litt. Formen er ikke helt i hundre enda, men det går framover!

Etter en halvtime på øyet og litt klesvask, kom Liv og puttet oss inn i hennes flotte Ford med automat og TomTom, og vi dro oppover til Landet. Altså der kuer og andre koselige vesener bor. Og mamman min :) .

Nå har vi full rulle her, og det er ca 20 personer her. Kjempebra! !

Jeg har hatt 2 besøk ved min side, med USA-søk, og kunnet hjelpe begge. Så da vil jeg si at kvelden er bra for egen del. Og et overgangsmedlem fra DIS-Salten, som også fikk hjelp, og var veldig fornøyd med sitt første møte med DIS-O/A og Øvre Romerike! (Salten-mannen på bildet med skjegg til venstre).

I kveld har det blitt bestemt BK-kurs på Jessheim, og vi har fått med et par hjelpere til på Slektsforskerdagen.

Det er alltid trivelig på Jessheim, og vi stiller damesterke i dag - LivO, TorillJ og Ego. Styret i Øvre Romerike stilte også med bra dame/mannskap, så det er flott oppmøte!

Men Reidun er ikke her, så vi har ikke fått noe kaffe!

søndag 14. september 2008

Forberedelser til forskjellige DISse-aktiviteter..

Det å skulle dra på ferie i første halvdel av oktober kan gjøre en stakkar matt av mindre! Men jeg har vel i grunnen innfunnet meg med at dårlig samvittighet sender jeg hjem i posten...

Når man har vært med på det meste av OA-DISsing de siste 5-7 årene, så får man etter hvert litt erfaring og rutine. Og de aktivitetene som står for døren, er noe som krever akkurat det - nemlig erfaring og rutine! Jeg føler meg omtrent som Metusalem!!

Det store og viktige er selvsagt Slektsforskerdagen, som etter hvert vil få mer og mer plass også i denne bloggen, både hva utstillere og aktiviteter angår. Men - før dette eventyrlige evenemang...

Vålerenga Historielag og deres Fotoutstilling! Jeg har hatt gleden av å være med i historielaget på Vålerenga i en årrekke, både som varamedlem, styremedlem, blekkeredaktør og nå webansvarlig. Hjemmesiden er ikke den mest avanserte, men det er en utrolig populær side vi har, og vi får stadig nye medlemmer via hjemmesiden!

Fotoutstillingene de siste årene har hatt islett av DIS - nemlig fordi jeg stadig står med brosjyrer og reklamerer for Slektsforskerdagen som arrangerers bare 2 helger etter!

I år vil jeg "dessverre" være på en liten båttur når fotoutstillingen er, men jeg vet helt bestemt at med PetterS og LivO ved DISroret, så vil vår lille slektsforskerstand bli kjempebra!! Jeg har tatt med rød nettverkskabel ca 50 meter... så har du en slektsnøtt og er i nærheten av Vålerenga 2. helgen i oktober.. ja da vet du at Vålerengen Kirke er stedet!!

fredag 12. september 2008

Innlegg no. 3333 på Slektsforum...


i dag kom jeg til og runde et skikkelig urundt jubileum!

Innlegg nr. 3333 på Slektsforum! Det er vel ikke værst!?

Mitt nnlegg nr. 3333 var til Ole Nilsen i Australia, som leter etter Ullensaker familie. Jeg fant litt for ham, og har også sendt en epost til en Ullensaker-venn fordi han hadde denne familien i sitt DIStreff bidrag!

Så da kan jeg vel ta helga kan jeg ikke det da?

Feire med vafler tenker jeg - i morra... studenten min må jo ha mat også!

tirsdag 9. september 2008

Slektsforskerdagen 2008 - Høgskolen i Oslo!

Da har vi hatt møte nr. 2 på Høgskolen i Oslo - og legg merke til adressen Pilestredet 35! Ikke noe park - kun strede. Vi har vokst ut av gode gamle Pilestredet Park, lokalene har vært bra de, men nå er det selve Pilestredet som skal til pers!

Lokalene i Pilsetredet 35 (med inngang fra Holbergs Plass/Holbergs gate) har skikkelig tilgang for rullestolbrukere og andre bevegelseshemmede, vi får 2 flotte auditorier til vår disposisjon, Student-foreningen holder oss med mat og drikke, og vi for god plass til våre utstillere. Kan vi ønske mer?

I dette rommet kommer vi til å ha hoved-utstillingen, og vi håper å få til noe skikkelig kult med både Riksarkiv, Byarkiv, biblioteker og skikkelig søke-stand for de som leter etter sine emigranter! Jeg håper og tror at vi får bra besøk, og at folk blir fornøyd!

Felles tema for hele landets forskjellige arrangementer vil være "De som reiste ut" - det vil si emigrasjon i en eller annen form. Noen dro til Bergen, andre til Amerika! Våre foredrag vil nok mest handle om Amerika, vi har en helt egen SvenskeStuga, og vi håper på besøk fra selveste Amerika! Vi får se hvordan det går!

Jeg jobber fremdeles med drømmen om Høstfest i Minot 2009 - noe jeg vet at Torill DN-Leder drømmer om også. Tenk om vi får det til! Her spares penger, og alt av mynt puttes i et rør som snart veier 4 kilo! (Det er over 4 tusen norske penger oppi der!

Kvelden skulle ha gått med til styremøte i DIS-O/A men det ble dessverre ikke noe av. Sjefen (les: meg) har fått en type forkjølelse/omgangssyke som ikke er noe hyggelig for andre mennesker, så jeg valgte å avlyse møtet. Jeg regner med at de andre i styret synes det er greit, og de bør være glade for å ikke se meg i sofaen akkurat nå :-)

Jaja God bedring Laila, te er jo godt det og... Kvikne-te!

mandag 8. september 2008

Amerikaner med slekt i Norge

For et par uker siden fikk jeg altså to forskjellige eposter med spørsmål om to forskjellige familier her i byen.

På tirsdag i forrige uke var jeg jo på Oslo Byarkiv og fant masse fint, og i dag fant jeg en nålevende slektning til Deanne i South Dakota. Papirer og navn med telefonnr. og postadresser er behørig oversendt, så får vi se om det blir til noe!

Folket bodde på Vålerenga i mange år de, og flere av ungene ble døpt i Vålerenga Kirke! Kilder jeg har brukt, er kirkebøker, de kommunale folketellingene, og dødsfallsprotokollene. I tillegg ble gleden stor når jeg fant barn og barnebarn i DIS-Norges Gravminnebase til og med med bilde av en av gravene. Da var det "bare" å ringe til gravferdsetaten. Der var det som vanlig flott service, og jeg fikk de opplysningene jeg trengte, og som nå er videreformidlet til Deanne.

Spennende å se hva Deanne sier om saken!

søndag 7. september 2008

Der blogga han deg og sa kalven...

Stadig flere slektsforskervenner kommer seg ut i denne verden av knotteføre personer!

I dag kom altså Petter ut av "skapet" - noe jeg synes var veldig flott, fordi han er en veldig skrivefør kar, med bra humor og snert i sine skriftlige ytringer!

Til høyre på min bloggside ligger en del lenker, denne oppdateres etter hvert som folk får knotta og lagt ut, og jeg bør vel etter hvert oppdatere denne listen, så ingen blir fornærma!

Jaja - velkommen til vår knottentott-verden PetterS!

lørdag 6. september 2008

En videosnutt fra SFH 6.9.2008

KraFT-kafe nr. 3 i Slektsforskernes Hus!

Da er Liv og ego på plass i Slektsforskernes Hus - eller Lakkeli som jeg ynder å kalle det... vi sitter på kjøkkenet, og koser oss med kaffe og pc...

Vi har invitert KraFT-gjengen til å komme på en kopp kaffe, og håper på bra besøk. Kjeks og sjokolade er kjøpt inn, og kaffesusern går i bakgrunnen. Folket kommer ikke før om en times tid, så vi har tid til å forberede litt.

Det er viktig med litt sosialt rundt en aktivitet som foregår mest på hjemmebane, og det å kunne diskutere erfaringer, spørre andre hvordan de gjør ting, eller bare treffes for det sosiale altså.

Styringsgruppa hadde møte på Byarkivet på tirsdag, det vil si Anette fra Byarkivet, Vidar, meg og Liv fra OA og Lars fra Riksarkivet/OA. Hovedtema på vårt møte var korrekturlesing, og hvordan vi skal organisere det mest mulig effektivt. I OA har vi et par som er fantastiske på både registrering og korrektur, og disse vil, sammen med Marit 1. Korrekturinne utgjøre hovedgruppen av korrekturlesere, med hjelp av 2-3 til. Det blir spennende å se hvor mye vi greier å få ut i første bolk en gang fram på vinteren!

Apropos Oslo Byarkiv, i går, fredag 5. september, var Terje B. sin siste arbeidsdag på lesesalen. Jeg har vanka på lesesalen der siden de flyttet inn i Maridalsveien 3, og var også mye i tårnet når de var i Rådhuset. Det blir trist uten Terje, hans kunnskap og serviceinnstilling sto til gull! Nå blir det spennende å se hvem som skal ta over etter ham! Lykke til som pensjonist, Terje! Blomster ble sendt og forhåpentlig levert fra DIS-O/A!

tirsdag 2. september 2008

Oslo Byarkiv - "Mekka" for vårs med Oslo-slekt

Et av de viktigste stedene for en med Oslo (Kristiania) og gammel Aker-slekt er uten tvil Oslo Byarkiv! Her finnes mange flotte kilder til slektsforskeren, og selvsagt også til den som jobber med mer lokahistorie.

I dag har jeg sittet på lesesalen og jobbet med etterlysninger for Deanne og Mary, to etterlysninger som startet i Ullensaker hver for seg, og havnet på Vålerenga og på Grønland, henholdsvis i Enebakkveien og i Herslebsgate. I letingen fant jeg tilfeldigvis også farmors halvsøster i Schweigaardsgate, så her er det fryd og glede på flere fronter. Nå har jeg funnet at Deannes slektninger formerte seg også i Oslo, så det bør være fullt mulig å finne nålevende slektninger!

Ved siden av meg i maskin-rommet satt Arild, en blid og glad kar som i tillegg er lur! Han er nemlig medlem i DIS-Norge, og selvsagt en av "mine"!

Med familie både i Oslo og Trondheim, og med en nær slektning født i New York, har han litt å jobbe med. Og da er det flott at han også kunne fortelle at han har fått drivende bra hjelp på Slektsforum!


Her har jeg fått opp masse originalmateriale som jeg skal konsumere før jeg må i et møte med Anette (fra BA), Lars (fra RA) og med Liv fra DN/OA. Det skal diskuteres fremdrift av korrekturlesing av KraFT1923 materialet, og det blir spennende å se når vi greier å legge ut de første gatene på Digitalarkivet!

Jaja - lete lete lete

mandag 1. september 2008

OA-møte med storfint besøk fra USA!

Drøyt 50 personer har tatt seg tid til å komme til RA i dag for å høre Blaine Hedberg fortelle om sin organisasjon og hva de har å tilby oss som leter etter våre emigranter, da særlig i Midtvesten.

NAGC har en enorm samling av både bygdebøker, kilder om emigranter, og egenproduserte databaser. De som skal til Wisconsin må innom her! Høsten 2009 håper jeg på å få dratt til Høstfesten i Minot, da blir nok turen lagt via Wisconsin!

Mye av ressursene finnes kun i dette senteret, men de gjør oppslag, og tar oppdrag fra oss nordmenn som leter og leter. Pengene de tar inn på dette arbeidet brukes til å videre føre arbeidet, så de går til en flott sak!

Liv Marit var selvsagt hjertelig til stede, da Blaine Hedberg er en sentral medarbeider i hennes nye bok som kommer nå i september (og som vil bli å få kjøpt på Slektsforskerdagen 25. oktober.

Blaine er Executive Director for senteret, og han har med seg og styreleder Dan Huebner og styremedlemmene Ellen Vollebæk,David Hardy.

Besøket ble behørig "avtakket" med møblerte DIS-OA krus, og jeg fikk presang - en treskje av pæretre, håndlaget i Wisconsin!

Kaffe med kringle og vann uten te ble servert etter foredraget, og Blaine lovet å tenke veldig positivt på en deltakelse på Slektsforskerdagen 2008, og det passer jo godt!