søndag 30. november 2008

Ledersamlingens dag 2

Som jeg sa til lederkollega TorillAa på DISchat i dag - jeg må si jeg er stolt og glad for at vi to tok initiativ til denne samlingen! Synd du ikke kan være her sammen med oss, TorillAa - (selvom Arthur gjør en glitrende jobb han).

Dag to er like spekket med matnyttige temaer, og det er viktig og interessant å høre hva andre har av erfaringer. Og, det er moro å kunne komme med innspill sjøl også, om hvordan vi gjør ting i DIS-O/A.

Det viktigste temaet vi har snakka om i dag, er Medlemsutviklingen, hvordan vi skal beholde de medlemmene vi har, hvordan verve flere og hvordan vi skal utvikle det produktet vi har til et mer fristende tilbud.

Nå er det mer tema, Strategi og DIS-Norge!

Det er spennende og viktig!

lørdag 29. november 2008

Merkevarebygging

Pål Sparre-Enger holder foredrag for oss om å bygge merkevarer. Kjempeinteressant, og til og med jeg skjønner hva han snakker om!

Merkevarehjul
1. Egenskaper - de fysiske målbare karekteristika som utgjør produktet
2. Fordeler - Brukerfordelene som springer ut av disse egenskapene
3. Verdier Får meg til å føle meg/Får meg til å føle at...
4. Personlighet - Hvis prokduktet var en person, hvordan ville du beskjrive ham/henne
Essens

Nå skal han vise oss hvordan vi kan bygge merkevaren DIS.

Da er vi igang på Clarion Hotell!

TorillJ har nå åpnet showet, og vi har hatt presentasjonsrunde. Alle som er her er kjente fjes, og det er trivelig å møte alle igjen.

Lunsjen var utmerket, og det setter standarden for middagen. Koselig hotell, men det er vanskelig å finne fram! Innendørs altså!

Ute laver snøen ned, og jeg er glad at jeg har en rød bil, som synes. TorillJ skal få låne snøkost når vi skal hjem.

Ledersamling for småsjefene i DIS

Da er man pakket og klar, og nesen skal pekes nordover mot Gardermoen og Clarion Hotel. Dette er jo mine hjemtrakter, men jeg har ikke anledning til å stikke innom barndomsheimen denne gangen (heller).

For tre-kvart år siden, sendte Lederkollega TorillAa i Sør Trøndelag, og "yours truly" en forespørsel til DIS-Norges styre, om at vi ønsket oss en slik ledersamling, der vi får felles informasjon, trøst og ny inspirasjon til å drive oss videre i vårt virke for våre medlemmer.

Styret v/TorillJ tok fatt i ideen, og en skikkelig heftig agenda er satt sammen til oss. Her skal det informeres og inspireres, trøstes og spises!

Det skal bli spennende å høre foredraget "Merkevaren DIS" ved Pål Sparre-Enger, og noen av de temaene vi skal diskutere er viktige og spennende.

  • Slektsforskerdagen
  • Web-sider
  • Medlemstallene våre (hvordan beholde medlemmene våre)
  • DIS-Norges Strategi
Jeg håper bare at vi rekker alt uten at det blir masete - her er det mye å ta tak i!

fredag 28. november 2008

TorillAa har flyttet inn på Digitalpensjonatet!

Lederkollega i DIS-SørTrøndelag har jobbet iherdig ved siden av sitt lederverv. Hun har nemlig dataregistrert protokollen over Ilens kirkegård 1885-1903. Original tittel på protokollen er Kartbog over Ilens kirkegård 1885 - 1903. Gamle Ilens kirkegård er i dag borte og erstattet med parkanlegg.

Torill har hatt med seg gode medarbeidere, TorillJ, og EspenB. som har korrekturlest materialet.

Lyst til å ta en titt? Torills Digitalpensjonatrom nr. 181

Les mer om Digitalpensjonatet her

torsdag 27. november 2008

Thanksgiving - takksigelsesdag

Thanksgiving engelsk for «takksigelsesdag». Dette er en årlig høytidsdag som feires flere steder i verden av forskjellige grunner.

I mitt andre eller var det tredje yndlingsland, USA, feires Thanksgiving den fjerde torsdagen i november, altså i dag. Helgen varer i 4 dager, nemlig fra torsdag til søndag. Den viktigste matretten for Thanksgiving er kalkun... og da snakker vi svære kalkuner. Vi har i USA en komfyr som er ca 120cm bred... og der er det god plass til en ganske voksen kalkun.

Opprinnelsen til den amerikanske feiringa begynte med pilgrimmenes første høsttakkefest i 1621. De engelske nybyggerne takket Gud for naturens gaver, og i følge tradisjonen sammen med indianerne. Det var imidlertid først da Presidenten, Abraham Lincoln i 1863 innførte Thanksgiving som nasjonal fridag, at feiringa fikk det omfanget og posisjonen den har i dagens USA. Thanksgiving blir likevel fremdeles betraktet som et uttrykk for takknemlighet for høstens avlinger og livets gaver.

Thanksgiving helgen har en annen tradisjon, nemlig starten på julehandelen. Black Friday er i morgen. Da starter all jule-sjopping, og vi er bare amatører når det kommer til denne ekstremsporten! "Black Friday" er ingen offesiell høytidsdag, men mange amerikanere tar faktisk fri denne dagen for å være med på startskuddet for verdens sjoppemåned av en annen verden!

Ordet "Black Friday" kommer fra den ekstreme handels-villige trafikken på denne dagen etter Thanksgiving Det er (selvsagt) handelsstanden som har gitt navn til dagen, det forteller at de snur de røde underskudds-tallene til positive svarte tall!

Jaja - jeg synes vel det er tidlig å starte julesjoppingen i slutten av november, men - må man så må man (ref. gårsdagens innlegg om julestemning i Lakkegata)

Og ja - jeg har selvsagt Kalkun i ovnen... om bare et lite bryst.

onsdag 26. november 2008

Solnedgang og julestemning i Lakkegata!

Da har jeg vært julenisse i Lakkegata i dag - jeg har laget julekalender til de flinke ansatte, Mette Kontorleder, Liv Konsulent og Jan-Ivar Sekretær.

Så har de noe usunt å kose seg med i dagene før jul! Må ha litt! Det var litt jobb, men så koselig å gi bort da. Masse fin sjokolade og litt deilige diggete ting. Kanskje jeg må stikke ned til morraskaffen og få smake litt?Så var det solnedgangen da....

Den har lett for å være flott på denne siden av sommeren, Torill blogga den for noen uker siden... . i dag Plaza, For noen brennende farger!

Navn - fortsetter...

Vi skulle altså egentlig hett Larsen....
I Norge i dag er det 1.486 som heter Normann. Det er jo ikke så mange. Men, det er 39.605 som har Larsen som etternavn. Så da er det jo greit å være Normann da. (Navnet Christiansen er ikke så værst det heller, bare 3.902 personer som bruker det som etternavn)

Larsen
Hvorfor Larsen? Hvor kom Lars fra da? Torbjørns Normanns far var jo ingen Lars. Han var jo en Alexander. Med Theodor foran. Noen ganger bak. Men han var også en Larsen. Theodor Alexander Larsen var gift 3 ganger, og fikk 7 barn. Av disse 7 var det 2 som døde små. 5 vokste altså opp, og bare 2 av disse 5 brukte navnet Larsen til de ble voksne. Alle barna har etterkommere men vi har kun "kontroll" over etterkommere etter 3 av dem! Så her er det mer å jobbe med.

Men det var Larsen altså. Jeg trenger kun å gå en generasjon lenger tilbake for å finne opprinnelsen til Larsen. Lars Jensen var født i 1819 på Fjulsrud i Hole, Buskerud. Han flyttet inn til hovedstaden ihvertfall før 1846, da han giftet seg i Oslo Domkirke med Berthe Marie Andreasdatter Bruun fra Akersgata.

Så da vet vi i hvertfall at det var en Lars. Og linja hans bakover i Buskerud har vi jobbet mye med. Det er faktisk enda en Lars til 2 generasjoner bak Lars som kom til Kristiania, så navnet har vært godt innarbeidet i familien.

Det var Theodor Alexanders søster, Karen Dorthea Larsdatter sin etterkommer Elisabeth som sendte meg brev forleden, og som jeg skrev om her og her. Henne kommer jeg tilbake til, fordi hun har nemlig sendt meg et par spennende familiebilder! (Uten Larsen)

tirsdag 25. november 2008

Navn - inspirasjon fra Torill

Torill har i dag skrevet om sitt etternavn Johnsen.

Det ga meg inspirasjon til å fortelle om mitt pikenavn, Normann.

Normann er et familienavn med gammel opprinnelse, det skal være to store slekter særlig som bruker dette navnet. En som stammer fra nord, og en fra Drammensområdet. Ikke siter meg på dette, jeg har ikke forsket på det.

Fordi:
og legg merke til hvor de bodde når han ble døpt i 1883... Lakkegata 20. Kan ikke være langt unna Lakkegata 21, selvom nr. 20 i dag ikke eksisterer lenger.

Dette er den første Normann i min familie. Oldefaren min het Larsen i 1900-tellingen, da han bodde på Ask i Gjerdrum som skredderlærling. Det var en kjent sak at man ikke kunne gå rundt og være håndverksmester med et navn som Larsen.... så han kutta det like gjerne ut, og ble altså en Normann.

Helt greit for meg, jeg synes Normann er fint jeg. Derfor har jeg også beholdt det som mellomnavn, selvom navnet mitt ble litt langt, så måtte jeg bare ha med Normann. Eneste Normann i Sverigesgate jeg!

Laila Normann Christiansen.

søndag 23. november 2008

Postkassa mi - denne gangen St. Hallvard

Jeg har tidligere hyllet den grønne kassa som henger innenfor porten vår. I går var den fyllt med opptil flere morsomme ting! En av dem var:

St. Hallvard
Jeg er medlem i Selskabet for Oslo Byes Vel - og får derfor tidsskriftet St. Hallvard i posten med jevne mellomrom. Dette er et illustrert tidsskrift for byhistorie, miljø og debatt. Tidsskriftet inneholder hvert nummer flotte bilder fra byen vår, og en rekke gode artikler. Moro er det selvsagt også at DIS-Norges egen Bernt Bull er leder her!

Innholdsfortegnelsen
lover flere spennende stunder i godstolen:
  • D/S "Børøysund" - 100 år
  • Bykart uten dato (en artikkel av avdøde Erik Melvold, en av de største bypatrioter vi har hatt!) - Dette bykartet vil jeg ha!
  • Artikkel om nye kulturhistoriske skilt, denne gangen med tema "Den Sivile Motstandskampen"
  • Mange flotte bilder av fotograf Tore H. Røyneland
  • Halvor H. Blindern, mannen og graven

Kulturhistoriske skilt
er Oslo Byes Vels skiltprogram, og ble lansert i 1990. Dette er folkeopplysning i kortform, og finnes "på veggen der det skjedde".

Kriteriet for skiltene er:

At stedet er knyttet til en betydningsfull person, begivenhet eller virksomhet, eller at objektet har en bemerkelsesverdig høy alder

På Vålerenga har vi faktisk 3 av disse morsomme skiltene.

Lurer på hva postkassa mi får av godbiter til uka jeg, det kommer alltid mye fint nå de to siste månedene før jul!

lørdag 22. november 2008

En travel lørdagsformiddag...

Da har formiddagen gått med til bibliotekbesøk.

Først på Deichmanske, for å få lånt Hovin-soga (Telemark) for å komplettere ei linje i USA-prosjektet. Endelig ei bok jeg fikk låne med hjem uten fjernlån, de hadde et utlånseksemplar! Biblioteker er supre, og så så hyggelig det er der! En kar satt til og med borti et hjørne og sov! (Jeg tok ikke bilde, man er ikke slem...

Så bar det til Lakkeli, for å avlevere diverse remedier, videokanon, ny flatskjerm til NSF-Biblioteket og boble-konvolutter til Liv for utsending av KraFT-cder. I Slektsforskernes Hus satt Kristian Bibliotekvakt, og kunne fortelle om en stor artikkel om Tinn-slekter i Gjallarhorn nr. 41. Da var det jo bare å få den og nå skal det leses til øyet blir stort og vått.
Kristian Bibliotekvakt og jeg snakket også litt om Slektsforskerstudiet som foregår ved Høgskulen i Volda (nettstudium) - noe jeg har tenkt å ta fatt på etter hvert også. Greit å få papirer på det man kan!

Siste stoppested på dagens utflukt var også den mest stressende, nemlig sammen med alle de andre i matbutikken. 1300 kroner fattigere, men med et lykkelig og mett kjøleskap rikere, (fyllt opp med kjøtt fra både gris og kalkun, dertil hørende tilbehør og litt annet digg) så ser livet mye lysere ut med en gang!

onsdag 19. november 2008

Tilbake til Sveariket...

I går var jeg på Jessheim og fortalte litt om svenske kilder til slektsforskning. En annen gang kan vi kanskje gå litt mer inn i konkrete eksempler, men det ble ikke så mye tid til det denne gangen.

Siden jeg da er i svenske-modus, fant jeg ut at jeg har en bok i hylla mi, som jeg skal ta med meg til Englewood Genealogy Society. De skal få den av meg. Det er "Your Swedish Roots" - a step by step handbook. Denne boken skal jeg gå skikkelig gjennom en gang til først, og så skal jeg gi den bort til biblioteket der nede, de har nemlig stadig personer innom som lurer på sine svenske røtter.

Boken er skrevet av Per Clemensson ved Landsarkivet i Göteborg, og Kjell Andersson som er journalist og historiker.

Kanskje vi etter hvert greier å lage en slik skikkelig gjennomført bok for norskamerikaneren og?

mandag 17. november 2008

Nordbygata 19 i 1923 et lite krypinn med stort hjerterom!

(klikk på bildene og de blir mye større)

Den oppmerksomme leser har sikkert fått med seg at jeg har slekt som levde rundt Vaterlands bro... Grønland.

I Nordbygata 19 bodde altså Oscar Karelius Pedersen, født i 1851 "hersteds" og som i 1923 var arbeidsudyktig. Han bodde med kona Karen Dorthea (tippoldefars søster), og unger, svigerbarn, leieboere og midlertidig tilstedværende og sikkert et par potteplanter og en pus.

Og. Legg merke til fødselsårene på disse menneskene. Alle er voksne.

De bodde på 1 rom og et halvt kjøkken! De hadde strøm til lys, men ikke noe særlig mer. De må ha sovet på skift. Lurer forsåvidt også på hvordan et halvt kjøkken ser ut! (men jeg vet jo at de delte kjøkken med en annen leilighet)

I 1924 bodde Oscar og Karen i samme leiligheten men da var det ikke så trangt om saligheten. Ingen voksne barn bodde hjemme, men Oscar og Karens niese, Ragnhild Signe Larsen, søsteren til min oldefar og til LivO's mormor, bodde i leiligheten. Hun har forsvunnet for oss, dette er det siste sporet vi foreløpig har etter henne.

Det morsomme med å lese denne tellingen fra 1924, er at der står navnet Ragnar Emanuel Johansen, som er slektning av Elisabeth som jeg fikk brev fra i forrige uke!

Alt henger sammen på et vis, og nå ser vi at navnene får sjel, etterkommere og slektninger! Spennende å høre mer fra Elisabeth, kanskje hun til og med har bilder av disse personene?

Det er moro å lese disse folketellingene fra Kristiania. Jo nyere, jo mer informasjon. Fra 1904 har folketellingen med fødselsdato. En veldig viktig detalj når det gjelder å få bekrefta om vi har funnet rett eller feil person!

lørdag 15. november 2008

Postkassa vår..

Jeg er så barnslig at jeg synes det er morsomt å gå i postkassa. Den grønne, (vår er i tre faktisk) ute. Som regel er den fyllt av konvolutter med vindu, men noen ganger er det noe mye mer spennende! For eksempel en lapp om en pakke... eller et kort fra venner på ferie. Noen ganger kan det være en lapp fra banken som forteller om penger inn på konto.. fryd og glede, eller det er langt og hyggelig brev fra gode venner som tar seg tid til den slags.....

Men - på torsdag, da var det en brun konvolutt i kassa - men håndskrevet adresse. Jeg tenkte at det sikkert var noe fra en forening jeg er med i, og la det nede i gangen i "innkurven" (dvs - på toppen av haugen som er større enn Dovrefjell). Men - den lå der, og ropte på meg, så det tok vel ca 20 sekunder før jeg gikk tilbake og rev den opp.

Brev fra slekt! Ukjent slekt!
Jeg har enda ikke prøvd meg på å finne slektsskapsordet, det må være "allmenning". Men - det var bare så morsomt, siden dette er Oslo-slekta! Den er veldig innfløkt, den er ikke så enkel å finne ut av, og den er stor!

Jeg synes dette bildet er så herlig. Disse to personene , som ser så alvorlige ut, Fisker Oskar Karelius Pedersen og hans kone Karen Dorthea Larsen (Karen er søster til min tippoldefar) som i hele livet bodde på Grønland, faktisk også i Lakkegata, åpnet hjemmet sitt, hvor lite det enn var. Uansett hvilken folketelling, hvilken nevø/niese/barnebarn jeg finner, de er faddere eller forlovere. Familen bodde hos dem, over kortere eller eller lengre tid. Til tider var det minst 5 utenom deres egne barn som bodde i hjemmet deres, som absolutt ikke var større eller rikere enn noen annens, heller kanskje fattigere. Men det virker som om hjertet og gjestfriheten var enorm!

Vi har i hvertfall funnet 9 barn født av Oskar og Karen, en av sønnene lekte på isen på Akerselva nede ved Grønland, og druknet bare 5-6 år gammel!

Dette er folket, og velkommen i familien, Elisabeth!

Jeg vil skrive litt mer om denne familien i morra, jeg synes det er så moro å bedrive slektsforskning rundt der jeg bor!!

onsdag 12. november 2008

Har du fått rar e-post?

Har du fått en rar epost fra DIS-Oslo/Akershus leder i dag? som avlutter omtrent som:

....kunne spores herfra til Albus Humlesnurr....

ja da er du ikke den eneste - og det er ikke Galtvort-rektoren eller hans kollegaer som er på trylletur!

Det er lederen i DIS-Oslo/Akershus som trodde hun sendte epost til seg selv via et testsystem, og da var det viktig at denne ikke lignet noe på noen annen test-epost sendt tidligere.

Så - ikke vær redd, Føniksordenen og Humlesnurr-legionen er helt klart på plass, men de er ikke innkalt i DIS Oslo/Akershus foreløpig!

Men- jeg ble litt glad når jeg endelig fikk en epost omtrent som denne, etter mange mange som ikke syns det var no moro:

Hihi,
jeg svarer nå allikevel - syntes den med Albus Humlesnurr var artig, jeg -
skjønte jo det var en test av et eller annet :-)
Må nok ta en tur borti Lakkegata en dag og hilse på dere, kvikker sikkert opp en grå novemberdag.
Ha en fin kveld.
hilsen B

Å sende e-post til 1930 personer på en gang...

E-post ut til folket (eller: er jeg en spammer?)

oa-medl... epostlisten...til 1930 medlemmer på en gang!
I vår fagre forening, fikk vi for noen år siden mulighet til å sende e-post til alle medlemmene på en gang. Ikke via et eget program, ikke med dumme html-koder, eller andre hindringer, men som en vanlig e-post hvor vi kanskje sender med et vedlegg, et bilde, en invitasjon eller andre interessante ting.

I DIS-Oslo/Akershus er det kun et par-tre personer som har lov å sende til alle medlemmene, da det kan gå hardt for seg dersom en person sender rare utsagn til 1930 personer på en gang!

Jeg svetter i henda når jeg sender av gårde mine informasjoner, invitasjoner, bekreftelser eller andre -er e-poster.

I dag har jeg gått helt av skaftet.

E-post nr. 1 Felles medlemsmøte, Ski Slektshistorielag/DIS-Oslo-Akershus
Først har jeg invitert hele DIS-Oslo/Akershus til å komme på møte på Langhuset på Langhus (selvsagt) 20. november. Lars Løberg skal komme og fortelle oss om skifter og disse dokumenters liflige hemligheter. Jeg håper inderlig at mange stikker bortom, både fordi det er fabelaktig å kunne invitere til et felles samarbeidsmøte med Ski Slektshistorielag, og fordi Lars Løberg er en utrolig kunskapsrik person.

E-post nr. 2 Reunion for Mac - Brukergruppe
Så - på DIS-Oslo/Akershus sitt styremøte i går - ble vi enige om å prøve en brukergruppe for det mest brukte slektsprogrammet for Macintosh, Reunion, så da måtte det sendes e-post til alle medlemmene om det også, siden folk er litt trege med å oppdatere sine medlemsprofiler. Men - etter få timer er det 5-6 interesserte, så her får nok Heidi noe å gjøre! Og det er bra, for hun er flink og energisk, og har masse å komme med! ( det første svaret kom etter 7 minutter)

E-post nr. 3 DIS-Øvre Romerike, en suksess-historie??

På Jessheim Bibliotek skal det være Sverige-møte tirsdag 18. november, og vi har i sakens anledning laget ny e-postliste for medlemmene tilknytta kommunene på Øvre. Og gleden var enorm når vi kunne sende ut informasjon til både DIS-Norge, DIS-O/A og DIS-ØR. Aktiviteten vår på Øvre Romerike har sørget for 28 nye medlemmer i løpet av 1 år. Dette viser at det er aktivitet som gjør at vi får flere medlemmer.

Så i dag har det altså vært så mye aktivitet fra min e-postserver at jeg sannsynligvis blir tatt for utagerende spamming-virksomhet?

tirsdag 11. november 2008

Det DISses nord i Akershus og i Oslo sentrum..

Tirsdager er liksom fridagen min da. Så når Hurdal Historielag kontaktet oss for å få til en "slektsforskerdag" i Hurdal - så passet det greitat de foreslo en tirsdag!

Hurdal Historielag er et aktivt lag, de har mange jern i ilden, og ønsker enda fler. Nå var det snakk om å samle de slektsinteresserte i bygda, og en annonse i avisen tiltrakk seg 11 interesserte hurdølinger. Noen helt "grønne" og et par skikkelig drevne, og noen midt i mellom. En flott gjeng, som også ønsker å komme på våre DIS-Øvre Romerike møter på Jessheim! Så - det som nok blir til Slektsgruppe i Hurdal Historielag, vil nok også bli noen nye medlemmer i DIS-Norge, med tilknytning til oss i DIS-Oslo/Akershus og da til slutt i lokalgruppa på Øvre Romerike.

Turen hjem langs Hurdalsjøen var flott, men jeg fikk ikke stoppa for å ta noen bilder. Det var mange traktorer og annen trafikk, som gjorde det vondt å stoppe.

Kvelden går med til DIS-Oslo/Akershus styremøte, og der skal vi diskutere og bli enige om både dette og hint i kveld!

lørdag 8. november 2008

Full rulle i Slektsforskernes Hus

..
Biblioteket har åpent på lørdager!
I dag har jeg vært i Lakkegata igjen, og en av mine viktigste oppgaver var å hjelpe bibliotekvakt Elin med å komme inn på Genline. Altså - Sverige igjen! Vi fikk igang pc og ut på nett, første bud var å oppdatere virus-program og slikt, så bar det til Genline. Elin fikk en rask innføring, og så greide hun seg selv. Etter hvert fikk hun bibliotek-besøk også, og kunne varte opp med Tysklands-ekspertise til gjesten!

Siden det som sagt i overskriften var full rulle i Slektsforskernes Hus, var det altså mer som skjedde enn at biblioteket har lørdagsåpent, DIS-Oslo har igjen BK-kurs med 13 påmeldte. Masse blide folk, kjente og nye fjes i en skjønn forening.

Kursrommet
Det er veldig arti å se at det er folk som er på flere typer kurs, det vil jo si at våre kurs fenger, og at medlemmene våre har nytte av dem! Jeg traff et par som hadde vært på Photoshop Elements kurs, og de ville bare ha "mer mer mer", og en foreslo at det første kurset burde få en kveld til. Dette bør vi kunne etterkomme, Heidi Photoshop-ekspert skal få tilbakemeldingene fluksens!

Vi håper å kunne få til nye typer kurs utover i 2009, både rene slektsforskerkurs, og kurs som går på bruk av programmer vi omgir oss med i vårt leten og jobbing med slekt og slikt.

(Det var full rulle på kjøkkenet og, der sto nemlig mr. Kaffesuser og boblet over av ren arbeidslyst, kursdeltakere, biblioteksgjester og arbeidsfolk må ha kaffe! Men det ble dessverre ikke tatt noe bilde av mr. Kaffesuser...

Kontoret
Kontorleder Mette var også på plass ved pulten sin i dag - slik skal det være - full rulle og masse å gjøre, det gjør også at det blir travlere tider for kontorpersonalet vårt. Det er flott at vi nå har 150% stilling på kontoret, det merkes på service-graden mot lokallagene. En viktig nyhet fra kontoret, er at vi nå får statistikker som viser tilgang og avgang i medlemsmassen. Et flott verktøy å ha og som gjør det enklere å følge opp både nye medlemmer, og de som blir borte igjen kanskje etter bare ett års medlemsskap. Spennende!

fredag 7. november 2008

Enda mer Sverige...

Emigranten Populär
Siden jeg er i svenske-modus om dagen, så dro jeg på en virtuell Harry-tur i dag, til www.genealogi.se (Røtter)

Jeg har fra før en kjempefin CD Emigranten Populär, hvor jeg har funnet mange av mine Bohus-emigranter som dro til USA fra Sverige. Det vil si.. de som dro via Gøteborg. Og, der står også en del personer som dro til Norge, altså ikke bare Amerikafarere. Kildene for EmiBas Gøteborg er kirkebøkene.

Denne CD inneholder også noen andre mindre databaser, (Emibas Värmland, hvor kildene også er kirkebøkene) Emisjø, inneholder sjømenn fra vest-Sverige som mønstret av utenfor Europa. Emipass er utdrag av passjournalene i årene 1783-1860. Emisal inneholder passasjerer på Svenska Amerikalinjen. Emivasa inneholder Vasaordens medlemmer i USA och Emilarsson brevarkivet til emigrantagenten Bröderna Larsson & Co.

EmiBas
Men altså, sjopping. i dag bestilte jeg også CDen EmiBas, en forferdelig dyr historie, 645 SEK, men... må ha den bare må ha den!

Denne CDen inneholder informasjon om ca 1,1 millioner av de emigranter som dro fra Sverige fram till 1930.

Den har etter det jeg skjønner rimelig bra søkemotor, og bra mange parametere man kan søke på. Spennende!

Den vil også være til hjelp i andre sammenhenger også, for eksempel når jeg skal hjelpe folket på Slektsforum med deres kronglete svensker, eller når jeg skal hjelpe amerikanere som har gått seg ville i sine enorme geografikunnskaper (om at Norge er hovedstaden i Sverige for eksempel.....)

Heldiggriser......
Vi er veldig heldige her i Norge. Ja for tenk, det er vi! Særlig slektsforskere må kunne si at vi har veldig veldig lite å klage på. Tenk å ha alt gratis rett foran knottetottene våre! Det er vel kun Norge og tildels Danmark som skjemmer bort sine slektsforskere og andre personhistorie-interesserte på den måten. Fryd og glede!

onsdag 5. november 2008

Femti medlemmer hører på Georg Apenes

Datatilsynets direktør gjennom snart 20 år, Georg Apenes, forteller oss om loven om behandling av personopplysninger, datatilsynets historie og Helge Seip den første direktøren.

Han nevner også egen slektsforskning, noe som gjør ham til rett person bak talerstolen når det gjelder personopplysninger og oss slektsforskere.

Tema for hans foredrag er Etikk i Slektsforskningen - på nett og i slektsbok.

F.eks. tar han fram at det kan være betente opplysninger i kirkebøkene - som dødsårsak og sted i dødsfallslistene i kirkebøkene. Det med å skåne privatlivet er viktig. Det at bestefar døde av hjertefeil er ikke så farlig, men at han døde på Botsfengselet, ja det er ikke sikkert at er like lett å fordøye.

Han snakker om folkeskikk. Privatlivets fred og personvern, det er folkeskikk. Å ta hensyn.

Vi skal tenke oss veldig nøye på hva vi legger ut på nett, både om oss selv men særlig om andre. Alle opplysninger kan brukes til noe, og "noe" kan være negativt. Slektsforskere har et særlig ansvar fordi vi samler informasjon, setter den i system, og kanskje legger den ukritisk ut på internett.

Døde personer har også et personvern, selvom det ikke er lovfestet. Men etisk, og for de med folkeskikk, så bør utlegging av informasjon om en død person brukes med forsiktighet.

Bibliotek-utlån, når boken er levert tilbake, da skal lånet slettes fra låntakers konto. Det skal ikke kunne trekkes ut lister hva slags litteratur en person liker. Dette er personvern.

Bruk hode! Folkeskikk! Vis Hensyn! Det er hans gjennomgangstone.

Et av spørsmålene Apenes fikk, var det med å legge ut opplysninger om nålevende fra slektsdatabasen ut på en hjemmeside. Han forteller at det er ikke forbudt. Men - man skal bruke vett og forstand. Det er ikke noe galt i å legge ut et navn og en fødselsdato . Det er data alle kan finne. Men dersom man i tillegg legger ut andre fakta, skillsmisser, mange ekteskap, baren utenfor og innenfor ekteskap osv, ja da går man ut av det som kalles hensynsfullhet, og etisk handlemåte, og det skal passe seg for å gjøre!

tirsdag 4. november 2008

Hele Sverige på CD-ROM

Vidar skrev forleden om den gamle Telefonkatalogen på CD.

I Sverige selger de fremdeles CDer med spennende innhold! Faktisk innhold som er riktig så interessant for oss som bedriver ekstremsporten Slektsforskning! Det å finne nålevende slekt i Norge er ikke helt greit. Men, i Sverige! Der har de faktisk gitt ut en CD med Sveriges befolkning både 1970 og 1980!

Mange andre CDer finnes også, og en del av dem til og med i min bokhylle. Emigranten Populär for eksempel, som inneholder flere tusen nordmenn også, som reiste via Sverige til Amerika, og mange svensker som reiste inn til Norge!

Annet materiale blir lagt på CD, for eksempel bokverket Rosenbergs Handlexikon öfver Sverige, som står i papirutgave i min bokhylle, men som nå er digitalisert og lagt på CD. Noen ganger synes jeg faktisk det er greit å ha ting lokalt, for eksempel på lange flyturer, greit å ha litt CDer å jobbe med da!

Sverigemodus fremdeles ja!

mandag 3. november 2008

Kursing av medlemmene våre!

I dag har jeg vært i Slektsforskernes Hus i enda et kurs-møte. Denne gangen med Liv og Torill, og vi har snakket gjennom programmet for nybegynnerkurset vi skal ha 1. helg i desember, det vil si helgen før jeg faktisk har tenkt å flate ut i sommer og sol - eller bare sol - i Florida!

For bare 2 dager siden var jeg i samme hus, men da med Charlotte fra DIS-Väst, og da var det SveaSem vi diskuterte. Ett skritt videre i dag, vi har fått tak i et glitrende lokale, så da er det bare opp til jentene fra Sverige om det passer for dem - helgen 14- og 15. februar 2009!

Lære lære lære - det er litt av livet!

Geografisk spredning - Sverige igjen!


Ok da - så lot jeg meg friste jeg og... men bare på tipper! At svenskeandelen er så stor - ja det visste jeg jo. Mormors begge foreldre var fra Bohuslän, og det gir meg jo 4 svenske oldeforeldre. Og, farfars mor var fra Bohuslän, der ble det ytterligere 2, og så var farmors mormor var fra Stocholm, så der var det enda en svensk slektslinje.

Så ja, det passer jo bra da at jeg er den eneste Normann i Sverigesgate på Vålerenga, selvom jeg kanskje burde ha bodd på hjørnet av Ullensakergata og Normannsgate på Kampen...

Innvandringen fra Sverige til Norge på 1800-tallet var stor. Fra Bohuslän til Østfold og så videre inn til hovedstaden, kom de for å få arbeid! En fantastisk database med mer enn 27000 svensker innflytta til Østfold finner man på Digitalarkivet. Jeg fant tipptippoldefaren min der, Carl Olsson Lilja når han flyttet til Fredrikstad. Hans familie ble i Sverige, men sønnen Anders kom til Norge noen år senere og bosatte seg etter hvert i Pulservika på Hvaler.

Det blir nok svenske-forskning på meg framover tror jeg, skikkelig kommet i svenskemodus ...

Tjena grabben!


søndag 2. november 2008

Svensker og slikt del 2

Da har jeg hatt gleden av å ha møte med Charlotte i DIS-Väst i dag - på kjøkkenet i Lakkegata.

Vi drodlet litt rundt tanken på et Sverige Seminar i Oslo (fra nå av kalt SveaSemi) og vi ble enige om at dette var noe vi vil prøve på!

Med en så positiv og kunnskapsrik gjeng som de har i foreningen m/venner i DIS-Vâst er det veldig moro å forsøke å lage slikt prosjekt. Etter vårt SveaSem blir det selvagt et omvendt seminar i Sverige. Vet ikke helt hva vi skal kalle det enda.. NorSemi kanskje?

Vi får se hva vi får til - dette er spennende! For den som lurer på når... jo vi kan si så mye som at vi håper på 2. eller 3. helgen i februar. Pris? I hvertfall ikke gratis, dette blir skikkelige saker, og vi må regne med at vi må betale litt for gode lokaler, gode foredragsholdere og skikkelig lunsj.... sted? Vi håper faktisk på et sted hvor det finnes veldig rimelig overnatting, navn og nummer kommer eventuelt i morgen, det kan jo hende at vi kan få med langveisfarende fanter og!

Så gled dere alle som har en Svenson eller Lilja i slekten, dette blir om både gård og grunn, yrker, kilder, bøker, mennesket og vandring!

Grensevandring - Hedmark/Värmland

Mennesket har til alle tider flyttet. Innenfor hjembygda, til nabobygda eller til nabolandet. Mange var de som reiste til Amerika eller enda lenger. Flytting - migrasjon - påvirker områdene folk flytter fra og til.

På 1800 og 1900-tallet kom mange svensker over grensen fra Sverige for å finne arbeid i Norge. Samtidig emigrerte hundretusener både fra Norge og Sverige til Amerika. Disse to migrasjons-fenomen er det prosjektet "Grensevandring" - Hedmark og Värmland jobber med.

Migrasjonsforskning har stort sett holdt seg innenfor nasjonale grenser, og et samarbeid over grensen vil åpne nye muligheter.

Historiske kilder har til nå vært vanskelig å koble sammen. Prosjektet "Grensevandrng" håper på å bedre dette. Det vil for eksempel være mulig å følge svenske arbeidsinnvandrere fra Sverige til Norge og tilbake igjen. Sammenkoblingen av de historiske kildene vil gjøre det lettere for alle som søker sine forfedre på begge sider av grensen. Samtidig åpner det et regionalt perspektiv for nye muligheter innenfor forskning og formidling.

Emigrantregisteret/Kinship Center i Karlstad og Norsk Utvandrermuseum i Stange jobber sammen om dette prosjektet. De vil jobbe for å skape et nettverk om migrasjonsbevegelsene mellom Norge og Sverige, og den felles historien omkring migrasjonen til Amerika og andre oversjøiske land.

Den felles databasen som prosjektet bygger opp, vil etter hvert bli tilgjengelig på Internett. Den webbaserte løsningen gjør at databasen oppdateres kontinuerlig, slik at publikum kan følge utviklingen av prosjektet og se hvilket nytt materiale som blir lagt inn. Materialet vil bli samlet fra flere forskjellige kilder for å gi et nyanert bilde av Grensevandrerne. Det er viktig å vite at databasen som bygges opp, inneholder kilder og personer fra hele Sverige. - fra brosjyren Grensevandring