fredag 24. april 2009

Folketellinger i USA føderale og statlige

Statlige/føderale censuser
I USA ble det, som mange kjenner til, avholdt føderale folketellinger (census) hvert 10. år. Den aller første i 1790, og den sist tilgjengelige i 1930. Dette er en uvurderlig kilde til å finne våre emigrerte slektninger.

Men mange stater hadde sine egne censuser mellom de føderale. Disse kan gi mye mer opplysninger, og dekker ofte "hull" i familiehistorien mellom hvert 10-år.

De kan hjelpe oss til å finne f.eks. barn som ble født og døde i mellom de 10-årlige censuser. Dette kan være det eneste stedet man kan finne spor av et barn født mellom to 10-år. De hjelper oss til å snevre inn antall år man trenger å lete etter f.eks. vielsesdatoer eller dødsdato.

I tillegg til å fylle hull mellom de føderale tellingene, kan state-censuser også gi informasjon man ikke finner i de føderale. Innholdet i disse statlige censuser varierer fra stat til stat og fra år til år. Noen har mindre og noen har mer informasjon enn man finner i den føderale censusen.

Husk når du finner familien din i en census - bla deg litt fram og tilbake i det samme området, det kan være flere familiemedlemmer der!

Kansas 1915
1915-census for Kansas stat inkluderer informasjon om folket kan lese, og til og med hvor mange bøker det finnes i hjemmet (se bildet under - kolonne helt til høyre). Denne tellingen ber også om informasjon om hvor personen bodde før han/hun kom til Kansas. Da skulle man oppgi stat/territorium eller land dersom man var utlending.
Iowa 1925

Mange nordmenn havnet i Iowa. I den statlige census for Iowa i 1925, var det 15.162 personnavn med fødested Norge! Denne 1925-census er en gullgruve. Den spør nemlig om foreldrenes navn, inkludert mors pikenavn, fødested og alder ved siste fødselsdag, i tillegg til foreldrenes vielses-sted! Andre spørsmål er vedr. kirketilhørighet (husk at det ikke var/er statskirke i USA), husleie og detaljer om utdannelse og militærtjeneste.

Bildene her viser min oldemors tante Selmas sønn Ole og hans familie i Iowa, hvor Selma er ført opp med sitt pikenavn. (klikk på dem så blir de større - censusen er på 2 sider - fortløpende bortover).

kilde: www.ancestry.com og "Genealogist's companion and sourcebook" av Emily Anne Croom (2003)

Ingen kommentarer: