torsdag 3. september 2009

Oslo Byleksikon - et oppkomme av informasjon!

Oslo Byleksikon ble gitt ut første gang på 1930-tallet. Mannen som skrev nesten alle artiklene i den første utgaven var Aksel Arstal. Han hadde en målsetting med boka, nemlig:

"Boka skal inneholde det en osloboer bør vite om den byen og den omegnen han jamnllig ferdes i".

Denne boken er "et must" for den som er glad i Oslo, for den som driver slektsforskning i Oslo, den som bor i byen, eller den som bare liker å lese om byen. Den er proppfull av informasjon!

Den fjerde utgaven kom ut i 2000, og er vel allerede noe utdatert. Boken inneholder artikler om alle byens gater og veier, plasser, parker, torg, broer og kaier. I tillegg er det egne artikler om skoler, kirker, kirkegårder, mueeer, sykehus, kinoer og teatre. Kjente bygninger, løkker, idrettsanlegg og lag er omtalt, sammen med en rekke andre bygninger, bedrifter og kommunale institusjoner.

Leksikonet er dessverre utsolgt, ikke en gang hos www.antikvariat.net fant jeg et eneste eksemplar av den siste utgaven. Så dersom du finner den på et loppis eller noe - kjøp kjøp!

2 kommentarer:

Eva sa...

Jeg var så heldig få kjøpt utgaven fra 1938 for 2o kr.på loppemarked i våres. Mye spennende lesing der....

Laila Christiansen sa...

2000-versj0nen er verdt allle penger om du får tak i den, den er enormt mye bedre (men 1938-versjonen er bedre enn ingenting. Men akk utdatert selvsagt).