tirsdag 27. januar 2009

Økonomisk krise også i slektsforskerverden?

Jeg fikk mars-2009 nr. av Family Tree Magazine nå i jula (på tide synes jeg, 2 måneder før er på sin plass!

Det som slo meg med dette nr. var at det tegner situasjonen i den virkelige verden! Vi må plutselig forholde oss til bankkonti og valutakurser, lønningsposer og utgifter! Sukk, kan ikke andre ta seg av dette da, så kan jeg bare forske på slekta og se om jeg har en rik onkel i Amerika? (litt nærmere enn Conrad Hilton, han har alt lovet bort pengene sine til noen andre).

Det er mange interessante artikler i FTMagazine. Denne gangen særlig, fordi vi her i Norges lange land er så heldige at våre kilder ligger åpent og lekkert til - uten så mye som et lite "koster kr." foran.

Artiklene inneholder tips og vink hvordan man får det meste ut av sine surt og sårt oppsparte midler. Vi ser selvsagt bort fra at noen faktisk må ha både mat og tak over hodet, bleier og bensin og et par andre totalt unødvendige saker og ting.

Først ser jeg en prisliste jeg gjerne vil gjengi, dette for å vise hvor utrolig heldige vi er her i steinrøysa:

Civil War pensjon - kopi av record $ 75
Social Security Application (etter SSDI-søk) $ 27 (pluss at det tar 3-6 måneder å få svar)
Vital Records (Født/Ekteskap/Dødsfall) snittpris $ 13 (NY er dyrest med $ 30, mens Florida er billigst med $ 5)
Leie av mikrofilm hos FHL (Mormonersenteret) $ 5,5o pr. rull
Ancestry.com USA-abonnement pr. år $155.40
Ancestry.com World-abonnement pr. år $299,40
Footnote abonnement $69,55 pr. år

I Norge betaler vi kanskje for kopier, og kanskje for porto. Jeg synes vi har det bra her i steinrøysa vår jeg!

I morgen skal jeg lese og blogge artikkelen "Genealogy Free-For-All" i det samme bladet hvor ingressen sier:
"STOP! Don't pay for these 11 family tree research essentials - we'll tell you how to get them for free!"

mandag 26. januar 2009

Skumle menn i arkivene!

En ivrig slektsforskerkollega som jeg stadig finner i forskjellige fora, er Tom. Han har tatt tak i de sorte får, og registrert følgende som han har lagt i sitt Pensjonatrom på Digitalarkivet
  1. Register: Domsakter for Akershus festnings slaveri og arbeidsanstalt 1768-1878
  2. Register fangealbum ved Botsfengslet 1885-1894
  3. Register til fangealbum ved Akershus Festning Arbeidsanstalt og Landsfengsel 1901-1910
Heldig er de som har slike spennende sorte får i familien! Det er utrolig mye å finne dersom man har en arrestant i slekta, som for eksempel et bilde! Eller nøyaktige beskrivelser av kjennetegn.

Selv har jeg foreløpig kun et par løsgjengere og fyllesvin, som jeg har funnet i "Mangelsgården" (Prindz Christian Augusts Minde). Jeg har ikke jobbet noe særlig med å finne ut hvorfor de var der, så her har jeg en jobb å gjøre.

Jeg har også funnet at en av mine svenske tippetipper ble "dømd for støld i Strømstad" i 1845. Det var godt å se når alt kom til alt at det var brød han hadde stjålet fra bonden, ikke gull!

Jeg må huske på å få ut av Tom hvor disse albumene er, og hvilken arkivreferanse de har!

(Kanskje en ide å få lagt i dokumentasjonen til avskriftene på Digitalarkivet, slik at man har en god kildehenvisning).

fredag 23. januar 2009

Endelig litt igang etter altfor lang ferie....

Det å ha ferie er veldig deilig.....

Jeg har hatt ferie nå i nesten 6 uker. Dvs ... de 2 siste ukene var dessverre ikke ferie, men forsinkelse pga sykdom. Nå har vi kommet oss hjem, sykdom eller ikke sykdom, og vi kan begynne så smått på vanlige hverdagsaktiviteter igjen! Når de nærmeste man har blir rammet av sykdom, blir hele livet snudd på hodet, og man må bli med rundt, og i samme stund snu prioriteringene også. Avlyse eller sette nye møter, aktiviteter overført til andre (men på ingen måte dårligere) hender, mindre aktivitet både på chat og andre kanaler, og ikke minst, ikke tid til slektsforskning, nå har det vært "levende" slekt som har stått i fokus!

Heldigvis har ting roet seg litt ned nå, så jeg kan være litt aktiv igjen. Men - jeg kan ikke love å gjøre annet enn akkurat det jeg må de nærmeste ukene. For tiden er det de aller nærmeste og jobb som må prioriteres knallhardt, og så får DIS og røtter komme i minst 2. rekke (kanskje til og med 3. rekke, jeg har fått beskjed om å tenke på meg selv også.....)

For mine trofaste lesere som har sendt e-poster om "hvorfor blogger du ikke mer" .. og "har du fått en annen blogg som du oppdaterer"... osv, neida, jeg har ikke det, bloggen har ligget brakk i et par uker. Jeg lover å bli mer plagsom på skrivekløefronten igjen!

De som ventet på et referat fra møtet i Englewood Genealogical Society, må nok dessverre vente forgjeves, da dette møtet måtte avlyses fordi jeg måtte prioritere anderledes. Men - vi var på julemøtet, og de har lagt noen bilder og skrevet litt fra dette møtet i sitt Timelines...

Men - nå ser vi framover, jobb, studier, slektsforskning og foreningsarbeide! Jeg har gått gjennom min første forelesning i Slektsforskning på Høgskulen i Volda, og gubben har vært på 2 russisk-forelesninger på Blindern. Her skal leses og studeres utover våren!

Lurer på hva vi skal bli når vi blir store?

tirsdag 13. januar 2009

Lille Marcus, nytt lite løv på familietreet!

Lille Marcus kom til verden i begynnelsen av januar, og han er det fjerde lille grandtantebarnet!

Jeg gleder meg til å komme hjem og hilse på den lille krabaten!

Velkommen til verden, Marcus!

søndag 4. januar 2009

Englewood Genealogical Society

Da er det snart klart for morgendagens møte i EGSF

Jeg synes det er artig å se hvordan andre foreninger jobber, og jeg var selvsagt på medlemsmøtet i foreningen 17. desember for å se hvordan de gjør. Litt anderledes enn oss, men allikevel samme interesser og aktiviteter!

Medlemsblad
En interessant ting å legge merke til hos EGSF er deres medlemsblad Timelines (du finner lenker til alle nr. på høyresiden på deres hjemmeside). Bladet er fritt å laste ned for alle. Her er det mange gode tips å lese om, også for oss nordmenn som leter etter slekt i USA. EGSF bruker ikke penger på papirutgaven av sitt medlemsblad, annet enn til å sende til samarbeidsorganisasjoner og biblioteker..

En god ide, som vi i DIS-OsloAkershus i hvertfall skal lukte litt på etter hvert, både av økonomiske og arbeidsmengde-grunner. Vi har nå en utmerket redaktør, som vi ønsker skal fortsette sitt glitrende arbeide, og det kunne til og med være aktuelt å utvide med flere utgaver i året, men da nettutgaver. Og også å utvide vår web-side med mer aktuelt slektsforskerstoff og artikler. Det skal bli spennende å se hva vi etter hvert kan få til på begge fronter.

Møtet i morgen
Det blir et lite og intimt møte i morgen på biblioteket. Vi blir mellom 6-8 personer, og alle har interesse i enten Sverige eller Norge. Noen har funnet mye sjøl, noen har fått hjelp av meg eller folk på Slektsforum Jeg kommer til å vise hvordan man registrerer seg og bruker Slektsforum og også at de er velkommen på DISchat for å få hjelp og eventuelt være til hjelp. Jeg har også forberedt litt lenker osv til de viktigste sidene på nett for både Norge og Sverige, slik at folket kan jobbe litt selv. Sverige er jo dessverre innesperret bak penge-vegger for det meste, men det finnes jo noe som kan brukes gratis. Dessuten er amerikanere jo vant med å måtte betale for å lete bla. på Ancestry.com

Så ja, morgendagen blir spennende!lørdag 3. januar 2009

Onkel i Amerika - rik eller fattig...

De fleste av Norges befolkning har en slektning i Amerika. Noen nære andre fjerne. Den slektningen som dro, dro for å få et bedre liv!

Endelig har Dagbladet noe om dette på forsiden, men det har vel mest med finans-krisa å gjøre....

Siden jeg ser at flere kommer inn her fra www.sol.no om dagen, vil jeg lenke til noen siter som virkelig gir info og hjelp til å finne slekt som reiste til Amerika.

Men husk... veldig få av onklene ble særlig rike, men de ble rikere enn de kanskje var før de dro fra steinrøysa der øst..

  • http://www.disnorge.no/genress DIS-Norges genealogiske ressurser
  • http://www.lailas.net/emigrasjon Min egen side siden jeg først snakker om dette
  • http://www.digitalarkivet.no Hovedstedet for norske slektsforskere
  • http://www.ancestry.com Hovedstedet for folk som leter i USA (betal-site)
  • http://www.rootsweb.com Et godt sted å starte
De fleste av de som kjenner meg og det jeg jobber med, vet at jeg har to spesialfelt, nemlig slekt i USA og slekt i Oslo. Jeg har blogget mye om temaet slektsforskning i USA. Når jeg ser jeg at Dagbladet.no endelig har forside-lenke på sine nett-nyhende-sider om "Har du en rik onkel i Amerika" - og denne går til "sol.no" istedet for til f.eks. www.disnorge.no eller www.digitalarkivet.no - ja da har ikke Dagbladet gjort jobben sin. (men det var vel for å reklamere for sol.no sine sider de har denne lenken så...) Jeg skal vel ikke klage på Dagbladet, men heller på sol.no. Dersom de skal ha en side med lenker til godsaker, burde den vært bedre enn dette. (de har husket å legge lenker til forskjellige DIS-sider, og det er jo bra).

Lenkesiten til sol.no viser at det brukes utrolig mye ressurser på å lage enda en side, enda en "portal", enda en "samling", enda en "oversikt". Tenk om vi kunne samles om å lage noe skikkelig som var til glede for alle?

Jeg er selvsagt stolt og glad på både mine egne og f.eks. slektsforskerkompis VidarO sine vegne, at de har god reklame for våre blogger på sol.no, men en del av de linkene de presterer der viser at de ikke helt har kunnskap om hva de snakker om. Skal man ha en lenke fra forsiden på en av landets mest leste nett-aviser, bør det være til noe som gir et riktig bilde av Slektsforsker-Norge og det som finnes av sider og ressurser. Mange av lenkene på sol.no går til steder som er utrolig dårlige, dårlig oppdatert eller fulle av råtne lenker. (noe er selvsagt veldig bra også)

Når jeg ser at den øverste lenken sol.no har lagt på sine sider er til "My Genealogist", og skriver "Har du forfedre i Storbritannia? Søk i databaser i England, Irland, Skottland, Wales og USA" så blir jeg direkte stum (og det skal litt til) siden www.mygenealogist.com er et firma, og de har en mengde ansatte som driver seriøs og god slektsforskning på oppdrag, jeg jobber faktisk innimellom for dem selv!! Det finnes ikke en eneste anetavle eller database på disse sidene.

De skriver også at linken www.norwayheritage.com, "Norway-Heritage Database med alle emigranter før 1875" - denne siden er flott den, men den har kanskje en promille av alle emigrantene som dro før 1875. Men denne siden har en enorm samling artikler, og en flott oversikt over skipene som dro, når de dro, og hvilke skip som korresponderte fra f.eks. England.

Jeg skal ikke klage på at Dagbladet endelig har tatt seg tid til å ha litt slektsforskning på forsiden - men tenk om den siden de lenket til hadde noe skikkelig!

Hvor er vi når vi trengs mest... her må vi på banen... det må da være kule amerikanere med norske aner og? Ikke bare Paris Hilton og et par andre partyløvinner?

endret litt 3.1.2009