lørdag 28. februar 2009

Slektskafé i Slektsforskernes Hus

Da skinner sola over Enga, og det er et ypperlig vær for spasertur til Grønland med nypakket sekk og snørte sko. Det blir nok en travel dag, det er mange som har meldt at de vil titte innom. Jeg harkjøpt litt biteti til kaffen, og andre har bakt. Kanske Silje rakk å bake brownies og!!
....


Da er vi nesten oppe og går rundt bordene, hjelperne har kommet, både vertinne Synnøve og andre hjelpere. Noen gjester har også kommet.

Vi har 2 stasjonære pc'er som inneholder både Ancestry og Genline, fritt tilgjengelig for alle som kommer innom. Vi håper at de blir flittig brukt! På kjøkkenet er det både kjøkkenskrivere og bibliotekvakter, historikere og slektsgale.

Besøket i dag kunne ha vært bedre, men vi klager ikke når konkurrenten er sol og fint vær, Barnas Holmenkolldag og en stor haug med sport på TV! Torill skulle nok heller ha vært hjemme!

Et par av kafé-gjestene gikk hjem med store smil om munnen, de fikk hjelp til å løse noen floker, knekke noen nøtter, og tips til å jobbe videre! Ingenting er bedre!

Arbeidsforholdene for gjestene var upåklagelige, men når de måtte ned i nederste hylle bak kassene innerst i kroken, kunne det nok røyne på for noen hver! Lårmusklene fikk nok prøvd seg!

Torill fikk øra på stilk når hun hørte stedet Hendricks, og Akershus-inger som havna der. Da var ikke veien lang for mannen som fikk hjelp av Solveig, til å hoppe over gulvet i midten, og lande hos Torill. De fant nok ut at skomakern ikke var kjent for Torill men... moro var det lell! sd

Vi har fått "fast ansatte" i kafeen. Slektshjelperavdelingen har Solveig, Torill og Jan. De hjelper til med USA, Norge og Sverige, viser og snakker, peker og søker. Så har vi Liv som også er en kløpper på slekt,men hennes hovedoppgave i dag var å få folk på nett i Pentagon avd. Lakkegata. Selv solgte jeg DIS-pins for en anselig sum, i NSF-biblioteket hadde vi hjelp av bibliovakt Terje.

På kjøkkenet var vår nyansatte Slektsforskernes Husmoder Synnøve, som også er en slektssøkende med aner fra nord! Flere andre kjente var også innom, og jeg lurer på hva de holder på med ... alle disse kara med medlemsnummer lavere enn mitt fødeselsår...

Stemningen var upåklagelig, og neste kafe er siste lørdag i mars! Alle velkommen!

Har du lyst til å prøve Genline (svenske kirkebøker) eller Ancestry så er Slektsforskernes Hus i Lakkegata 21 helt klart stedet! Åpningstider finner du på Norsk Slektshistorisk Forenings hjemmesider www.genealogi.no

Ta deg en tur da!!!


fredag 27. februar 2009

Det er Lailas dag i dag...

Gratulerer med dagen alle Laila'er!

I dag har Laila navnedag. Jeg har vel aldri tenkt så mye på det, annet enn at det av og til er noen som følger med på slikt, og jeg får en SMS på mobilen. Men, med TorillJ i min nære sfære, ja da visste jeg at det ville komme en "gratulerer med dagen" i dag. Hun er nemlig "navnefreak" - og følger med på alt sånt!

Så i dag altså, Laila

Det er 11671 kvinner som har Laila som første fornavn.

Det er 6456 kvinner som har Laila som eneste fornavn.

Laila
Betydning:«natt» (arabisk), «hellig» (finsk-samisk)
Opprinnelse:arabisk, finsk-samisk
Mye brukt i:Norge Finland Sverige Danmark
Navnedag:27. februar (Norge)
5. juli (Sverige)
Varianter og popularitet i Norge (2005)
Laila:11 852 kvinner. Rangert som nr 44.
Leila:282 kvinner. Rangert som nr 624.
Leyla:<>
Lajla:285 kvinner. Rangert som nr 621.
Layla:<>
Andre relaterte navn
Kjæleformer:Laikku, Lailu, Lallu, Lape
Andre former:LallaKilder: www.ssb.no og www.wikipedia.no

torsdag 26. februar 2009

Riksarkivet...

I dag har jeg igjen vært på arkivbesøk, denne gangen på Riksarkivet. Det er alltid hyggelig å komme dit (også) - og i foajeen sitter Scuritassen og ønsker meg velkommen. Han var der også når jeg jobbet på RA for et par år siden, og kjenner igjen en gammel traver.

Riksarkivet ligger nydelig til oppe i skogkanten ved T-banestasjonen Sognsvann. Det er ca 4 minutter å rusle opp, og bakken opp er alltid bar, uten is!

Mitt ærend i dag var kun et kort men viktig et, jeg skulle titte i en liten slektsbok for et prosjekt jeg har vært med å jobbe med. Slektsboken var på bare 30 sider, og inneholdt akkurat den informasjonen jeg var ute etter for å kunne melde "løst" til TorillJ. Jeg vil derfor minne de trofaste lesere på Christian F. Scheels hjemmeside som er fyllt med oversikter over både bygdebøker og slektsbøker! Når jeg fant at det var skrevet en bok om den familien jeg lette etter, sjekka jeg først BibSys og fant ut at bokafantes på Nasjonalbiblioteket. Dit fikk jeg ikke dratt, men jeg ringte så til Biblioteket på Riksarkivet, og der var boka. Jeg kjørte studenten til Blindern, og dro så opp på lesesalen.

Det var stille på lesesalen, bare 4-5 andre gjester der utenom meg. 3 av dem var personer jeg kjente fra våre DIS-O/A-møter!

Etter den kjappe visitten i "The dusty halls of Wisdom", tok jeg turen innom utstillingen de har for tiden i Skattkammeret. På en plakat på veggen i utstillingen står det:

"Skatter fra Arkivets Dyp" er spesielle dokumenter som oppbevares i Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo. Fra mørke magasiner har vi hentet praktdokumenter som utmerker seg ved at de er særskilt vakkert skrevet, tegnet eller dekorert. Arkivskattene er ikke bare visuelt tiltrekkende, men også skjellsettende ved at de speiler store historiske begivenheter, representerer noe nytt og viktig, eller forteller merkverdige historier. Arkivdokumenter er som regel skrevet på papir eller pergament, men vi viser også gjenstander, kart og fotografier."


Den anbefales!! Her var det stilt ut håndskrevet brev av Petter Pettersen Dass, det var kart og kirkebøker i original, og det var noe som rørte meg, nemlig tegningene som ble tegnet av norske barn når Kong Olav V døde i 1991.

Utstillingen skal være tilgjengelig helt til 18. oktober, så du har god tid!

onsdag 25. februar 2009

Oslo Byarkiv...

Første gangen jeg hadde gleden av å besøke Oslo Byarkiv, var i 1998. Den gangen holdt de til i det vestre tårnet i Rådhuset. Der var det trangt og litt støvete, papirer på alle ledige horisontale flater, og Leiv Thingsrud var alltid hjertelig tilstede.

I dag holder dette fantastiske arkivet med sine kjempeflinke serviceinstilte medarbeidere til i Maridalsveien 3.

I 1916 kjøpte Schous Bryggeri opp Christiania bryggeri og to år senere overtok Nora mineralvannfabrikk brusproduksjonen som forble i kvartalet inntil Oslo kommune overtok rundt 1970. Oslo Byarkiv har fått lokaler i det gamle brus-og fruktlageret til Nora som ble omformet av arkitekt Fredrik Torps ombygginger.

Langs Maridalsveien ligger blant annet den gamle direktørboligen som ble bearbeidet av henholdsvis arkitekt Henrik Bull og Erik Glosimodt. Bull er kjent for Nationalteatret og Historisk museum, mens Glosimodt er kjent for bl.a Dovrebanens stasjonsbygninger. I dag er bygningen utleiet til frivillige organisasjoner og kommunale virksomheter.

Jeg er der stadig,
og det var hyggelig når jeg kom inn i dag og May-Liss sier: næmmen det var lenge siden sist! Og hun sier: du greier deg vel selv, men du får si fra om jeg skal ringe på Anette.

Lokalene er utrolig flotte, og det er nesten synd at det ikke er flere som benytter seg av de kildene de kan trylle fram for oss slektsforskere. Og for andre som er interessert i byens historie!

Nå er ikke Byarkivet til for å sørge for oss slektshforskere alene, men de er der for at vi alle lokalhistorisk interesserte skal bruke de kildene de har samlet!

Oslo Byarkiv er DIS-Oslo/Akershus' samarbeidspartner i KraFT1923-prosjektet. De har satset mye ressurser på prosjektet, og vi håper vi snart er "på nett" med resultater av vår jobbing og deres monetære innsats! Kanskje i løpet av første kvartal?

Lesesalen i Byarkivet er et kapittel for seg, det eneste som mangler der er trådløst nett til publikum. Men - dette handler jo selvsagt om....akkurat.... budsjetter!


mandag 23. februar 2009

Nybegynnerkurs del 3

I dag er det igjen full rulle i Slektsforskernes Hus. NSF har styremøte, og vi har 17 stykker på kurs. Det går unna!

Det er en utrolig lydhør og ivrig gjeng vi har som "elever" her i Lakkeli. 17 påmeldte går greit det. Spørsmålene hagler, og vi prøver å svare som best vi kan.

Kveldens temaer er blant annet
 • Slektsforum
 • DISchat (hvor får vi hjelp)
 • Familysearch og registreringa av 1875-tellinga
 • Bygdebøker og slektsbøker - til glede og besvær
 • DIStreff
 • Arkivene og kildene - hva finner vi hvor/hvor finner vi hva
pluss mange avbrudd og innspill. Kjempegøy! Mange prøvde seg inn på DISchat i kveld, som chatterne merket!

Det vi har funnet ut, er at vi trenger å lage et kurs som går på det "digitale". Altså mer på det å søke, lete, skanna kirkebøker, databaser, googlesøk osv osv osv!

søndag 22. februar 2009

Travelt postbud... uten frimerke

E-post krever mye av folk, blant annet at man skal svare omtrent før man har åpnet og lest innholdet i skrivelsen som har kommet gjennom luften. Før i hine hårde var det brev med frimerke (se eksempel til høyre) som gjaldt, og da hastet det ikke slik! Det var greit om det tok en uke eller 3 om man fikk svar!

I dag er livet anderledes. "Alt skal skje så fordømrandes fort nå for tida" sang Øystein Sunde.... og nå gjelder det som det aldri før har gjullet!

Det å få minst 50 e-poster hver dag som man må forholde seg til kan være en utfordring i seg selv. Noen krever mer oppmerksomhet enn andre. E-postene er mange, men de kan deles inn i noen hovedkategorier.

DIS-Oslo/Akershus - medlemskontakt - i dag har det vært mange forespørsler om hjelp til adresse-endring og e-postadresse-endring, et par ville ha hjelp til å finne vedtektene til DIS-O/A, og ca 10 medlemmer fortalte at de ikke hadde andledning til å komme på årsmøtet vi skal ha 4. mars. En trengte hjelp til forskjellig i forhold til slektsprogrammer, og 3 lurte på hvilke programmer vi anbefaler! Pluss at det har kommet flere forespørsler om møtet vi skal ha på Jessheim 17. mars.

DIS-Oslo/Akershus - andre forespørsler to forskjellige foreninger har kontaktet oss for å få oss til å komme å holde innlegg/foredrag på møter. Så er det kontorets ansatte som lurer på noe, (de sendte selvsagt e-post på fredag, men siden det er "jobb-relatert" for dem, så trenger ikke de å få svar før de kommer på jobb igjen.... og DISputt redaktøren vår trenger innspill, og vi skal ha kurs utover må vite! Her skjer det ting som forventer aksjon umiddelbart!

DIS-Oslo/Akershus - interne eposter i styre-sammenheng her har det vært stille, men mange utgående og et par inngående har det blitt.

DIS-Norge - lenke-samlingen på DIS-Norges web er fantastisk, og her er det stadig noe man må forholde seg til.

Opplags-epost - den kategorien som i dag har hatt flest inn-poster, så det kan virke som noen har "sladra" om at jeg har bygdebøker for mange av bygdene i Akershus. Her har det gått varmt fram og tilbake til USA til 2 forskjellige mottakere/avsendere i dag - og den artigste i dag var fra Vivian i USA som hadde slekt som havna i Wisconsin. Slekta kom fra Nes/Vinger, men var innom Ullensaker før de dro via Kampen og så til USA. Artig å kunne hjelpe, og her har det flagra epost fram og tilbake i hele ettermiddag/kveld.

Flere andre oppslagr har det også være spørsmål om i dag, hjelp i både Gjerdrum og Oslo. Det er så moro å kunne hjelpe! Jeg er hellig overbevist om at slektsforskere er den mest hjelpsomme varianten av mennesket som finnes!

Facebook-epost har en tendens til å bli "overwhelming" men i dag var det en utrolig hyggelig mail fra Kikki, en gammel venninne jeg ikke har hatt kontakt med på 25-30 år. Og - når jeg så bildet av henne på Facebook, så hørte jeg latteren hennes i bakhodet mitt, utrolig hvordan noen små detaljer vekker minner!

Familie og venner Heldigvis har det også vært e-post fra gode venner og slekt, som ønsker alt godt, forteller hyggelige ting! Sånne e-poster er de beste, men akk dessverre litt sjeldne. Det er nok fordi jeg er håpløs sjøl til å holde kontakten!!

jaja - det var søndage..

tirsdag 17. februar 2009

Skatter fra Arkivets Dyp!

Riksarkivet og Statsarkivet i Oslos åpnet 29. januar ny utstiling i Skattkammeret! De tidligere utstillingene har vært kjempebra, og jeg vil ikke tro at den nye utstillingen er noe dårligere. Siden jeg har jobbet "bak kulissene" i Riksarkivet, og sett hvor hardt de jobber for å få til disse utstillingene, er det moro å se hvor bra de blir også!

2008 var Wergelandsåret, og da var selvsagt Skattkammeret hele året fyllt med Wergelandske remedier! Auditoriet som brukes til DIS-Oslo/Akershus' sine medlemsmøter, heter jo Wergelandssalen! Henrik var jo tross alt Riksarkivar, så det er flere grunner til at hans fotspor er godt synlige i Riksarkivbygnngen. Arkivverket har faktisk en nettutstilling om den godeste Wergeland

Nå er det nytt år med nye utfordringer. Den nye utstillingen har fått navnet "Skatter fra Arkivets dyp". Her vil vi få se dokumenter med vakre tegninger og segl, viktige statsrettslige dokumenter og artigheter, kuriositeter og uventede papirer. Alt skatter fra arkivene vi nok aldri ville fått se dersom de ikke hadde lagt dem ut til oss for å bli besett i Skattkammeret!

(bildet viser den eldste kirkeboken vi har i Norge, nemlig Andebu (Vestfold), Ministerialbok nr. 1 1623-1738

Riksarkivet skriver bl.a.:
Vi viser både papirdokumenter, diplomer fra middelalderen, kart, tegninger og gjenstander. Her finner du det aller eldste diplomet i Riksarkivet, et pavebrev fra 1189, kong Karl Johans godkjenning av det norske flagget og barnetegninger fra Slottsplassen etter kong Olavs død i 1991.

Utstillingen vil ha samme åpningstider som Lesesalene, og være tilgjengelig for oss fram til 18. oktober. Kanskje vi får til en kvelds-tur for OA-medlemmene og?

Jeg skal i hvertfall opp og se!

mandag 16. februar 2009

DIS-Oslo/Akershus og nybegynnerne

I dag er vi igang med kurskveld 2 av nybegynnerkurs-runde nr.3. Fullt hus, 15 medlemmer på plass, og 3 ivrige bortlærere.

Kvelden skal handle om både:og diverse andre viktige saker vi må vite. Pause med kaffe og sjokoladekjeks er viktig, også for å for å kunne snakke litt med deltakerne, og bli bedre kjent med medlemmene!

Dessuten så har jeg tenkt på å selge noen pins... de var kjempefine!

søndag 15. februar 2009

DISpes...

Da har nivå 3 laget DISpes-gruppen hatt sitt første møte, nemlig i Hedmarksgata 13. Kanskje mer kjent som Sats-Kampen?

Jeg har de siste 2-3 ukene vurdert seriøst å finne på noe lurt når det gjelder form og farge, og da jeg nevnte dette for SoaS Torill (SjefOverAlleSjefer) ble hun helt i fyr og flamme, og ikke til å stoppe. Så i formiddag har jeg startet min runde to som Sats-medlem (forrige runde er mange år og former siden). Og da får vi se hvordan det går.... (farlig å si dette offentlig da - da tør man ikke la være å gå heller!!!

Og ikke tro at det ikke ble DISset! På oppvarmingssykkelen planla vi morgendagens kurskveld for nybegynnerne, man er aldri for svett eller anpusten til å DISse litt! Vi fikk også snakket om DIStravel til USA 2010, og litt om planleggingen der, vi må jo snart bestemme oss for hvor vi vil dra!

Som Torill nevner i sin blogg, kanskje det er flere DISsere som har lyst til å prøve seg? Når mange DISser sammen så blir det jo en bølge...

Familieminner, kulturminneår, Digitalt fortalt, kulturminneløype...

Året vi nå er inne i, Kulturminneåret. Kulturminner er noe vi omgir oss med alle sammen. I vår private sfære kan kulturminnene være våre familieminner. Og - familieminner er tema for Slektsforskerdagen 2009.

(Et av vår families familieminner er bibelen til høyre, den ligger på min morfars familiegård etter at den kom til Norge fra Amerika på 1960-tallet)

Det startet...
I november var jeg på ledersamling i DIS-Norges regi. Her fortalte DIS-Norges nestleder Knut om temaet familieminner slik han tenker seg dette presentert på et slektsforskerdag-arrangement. (Mer om dette kommer jeg til å blogge om når vi har hatt vårt første møte i DIS-Oslo/Akershus' slektsforskerdag-komité. Den ene som sa ja til å være med i komitéen er Greta. Det blir spennende å ha en komité igjen som består av flere utenfor styret).

Digitalt fortalt
Men altså - kulturminner og Digitalt fortalt! Knut ga oss et eksempel på hva vi kan gjøre "Digitalt fortalt". Han hadde en mengde fine bilder av et familieminne, nemlig en gammel husmannstue. Denne laget han et digitalt lysbildeshow av, og han la på lyd - sin egen stemme, og musikk - som fortalte historien om de som bodde her. Dette var utrolig fint å se, og artig laget! Det er "Digitalt fortalt"!

Hvem og hva
ABM Utvikling (Arkiv, Bibliotek, Museum) har laget en konkurranse som går på dette. Har du sett den?

På Kulturnett sine sider kan du lese blant annet:

"En digital fortelling kan være en tekst med illustrasjoner, en video, en lydfil, animasjoner, fotografier eller en nettutstilling.
Fortellingene kan ta utgangspunkt i ulike typer kilder, både skriftlige og muntlige, de kan ta utgangspunkt i gjenstander og i personlige opplevelser"

Men hva er så et kultur- eller familieminne?

materielle kulturminner:
 • gjenstander
 • bygninger
 • kulturmiljøer

eller av immateriell art, slik som:

 • tradisjoner og skikker,
 • dans og musikk,
 • muntlige overleveringer
 • handlingsbåren kunnskap

Kulturminneløypa
er enda et spennende prosjekt innunder Kulturminneåret. DIS-Oslo/Akershus skal forsøke i samarbeide med Fortidsminneforeningen å lage en kulturløype i Oslo. Denne vil DIS-Oslo/Akershus sine medlemmer få vite mer om utover våren! Følg med på OA-webben!

lørdag 14. februar 2009

Deichman - en undervurdert verden for oss slektsforskere!

Bildet er tatt fra mesaninen og ned (av meg) - det er gammelt, men jeg synes det er utrolig morsomt!

I dag har jeg vært på Deichman, hovedutlånet på Arne Garborgs plass. Et lite "mekka" for oss som trenger mange bygdebøker på en gang, og Internett, og skikkelige åpningstider! Innerst i Lesesalen til Venstre finner du Avdelingen Vår!

Noen bra fasiliteter på Deichmanske, fysisk eller på nett er f.eks.:
Hovedutlånet har en flott lokalhistoriesamling, dekker hele landet! Og de har en enorm mengde slektshistoriebøker, men disse står ikke framme. Dersom det er noe du lurer på, så be om hjelp til å søke, de har magasinet fullt av snadder for oss som graver etter slekt.

En annen delikatesse på Deichmanske er Adressebøkene for Oslo, disse står også i magasinet, og du må be om å få dem opp på lesesalen.

Det er helt sikkert flere flotte tjenester på Deichmanske, men jeg har ikke benyttet meg av alle. Regner med at jeg kommer tilbake mer lovprisning av andre tjenester når jeg finner dem!

Så er du i Oslo, har ledig en lørdag så har Deichman åpent til klokka 16! Det er faktisk lov å bruke biblioteket til andre ting en slektsforskning og.....
torsdag 12. februar 2009

Sugeborg Alsedaise-syndromet...

Jeg jobber, som den oppvakte leser har oppfattet, en del med kilder i USA. Og - da finner jeg en del morsomme transkriberinger. Den artigste til nå har vært Sugeborg Alsedaise (Ingeborg Olsdatter).

Men denne er ikke gal heller!
Name: Revede Mardrinse Njust
Arrival Date: 22 Apr 1905
Estimated Birth Year: abt 1880
Age: 25
Gender: Male
Port of Departure: Liverpool, England
Ethnicity/Race-
/Nationality:
Norwegian
Ship Name: Baltic


Hva denne personen heter? jo, Brede Martinius Hansen Njust!

Kirker generelt og Vålerenga spesielt..


Før jeg flyttet til Vålerenga, var kirker bare bygninger som var der. Kanskje en barnedåp eller en konfirmasjon i familien i ny og ne, eller et bryllup eller en begravelse man måtte delta i. Men ellers har ikke kirker og det de har stått for, betydd noe særlig for meg.

Etter at vi flyttet hit til Vålerenga i 1994, skjønte jeg at "kjerka", som den heter her, betyr noe annet, noe mer, for en gjenomsnitts Vålerengel. Jeg tror vel ikke egentlig at kjerka her har noen større gjennomsnittstrafikk på vanlige søndager, (uten at jeg skal si det, siden jeg altså ikke frekventerer dette hus til "hverdags") - men det er ett eller annet med Vålerengen kirke (som den virkelig heter). Vi har selvsagt en helt spesiell sokneprest her også, den ikke helt sjenerte og bortgjemte, ikke helt ukjente Gelius. Han gjør jo sitt til at kjerka her på Vålerenga får en spesiell plass. Gelius er ikke bare lite ukjent og mye usjenert. Han er en ressurs for Vålerengas beboere. Pluss at han har vært forsidegutt på "Mer gammelt enn Nytt", Vålerenga Historielags medlemsblad (tegnet av Fred Ruud).

Kjerka på Vålerenga brukes til flere ting enn bare en kirke. Det jeg spesielt kjenner til, er Vålerenga Historielag og deres møteaktivitet, og arrangementer. I tårnet har historielaget sitt flotte kontor (som jeg har blogget om før). Kjerka blir også brukt til konsertlokale for korpsene og korene i bygda her, og det er selvsagt en del kjente artister som legger konserter og arrangementer hit. Men, det viktigste med kjerka på Vålerenga, det er hva den betyr for folk. Hvis man spør en Vålerengel hva som er viktigst på Vålerenga (se bort fra foppall og hockey) ja da svarer nok 90% "kjerka" og kanskjer resten "skoorn".

Det var Vålerenga spesielt. Men det med interesse for kirker generelt har også endret seg, etter at jeg startet med slektsforskning i 1997. Alle de viktigste handlingene vi leter etter for våre slektninger og familie, ja det er jo hendelser som skjedde i kirken, eller i tilknytning til kirken!
Det er kirkebøkene som blir saumfart, det er disse handlingene som er "beviset" på at tippetipp har eksistert. Bevis for fødsel, liv og død. Presten var folkeregisteret, presten holdt oversikten. Han hadde full kontroll på hva som skjedde, og hva som ikke burde skje. Noen ganger ser vi dette veldig tydelig i kirkebøkene. En kirkebok som er utrolig å lese, er en en avskrevet kirkebok for Elverum fra 1729-1739 (og leselig for de fleste fordi W. Lassen skrev den av i 1867, og dette har blitt maskinskrevet senere) Her står det mye spennende, trist og rart!

Så - det å gå på kirkegårder og i kirker for meg nå, ja det har blitt en "hobby" - og til sommeren håper jeg at Liv og jeg får tid til det vi har snakka om, nemlig å få tatt oss en tur i Grønland kirke og i Trefoldighetskirken. Begge disse kirkene har betydd mye for våre felles slektninger.

onsdag 11. februar 2009

Tiddelibom II


Ok. Siden det faktisk har kommet telefoner med tilbud om nødhjelp, vil jeg her komme med en tusen takk for gode tanker, og bevis for at vi i dag har jobbet som helter! Innlånt redskap fra gode Vålerenga-naboer, heiarop fra oven, og en blid postmann som også trengte hjelp... og ca 1 times tid etterpå kunne vi si work well done! Og bare så det er sagt, bilen kjørte rett ut, uten å bli dytta, uten å miste veigrep... super sjaffør! Nå er Ella vel parkert i Smalvollveien, og blir der til hr. Kommunen fjerner noe av det hvite... vurderer ski til jobben heretter...

tirsdag 10. februar 2009

Endelig i Slektsforskernes Hus igjen!

Jeg har ikke vært i Slektsforskernes Hus siden i fjor! Det var koselig å være der igjen, og det var også i dag "full rulle" i flere rom!

DIS-Oslo/Akershus styre har hatt styremøte med mange viktige saker - blant annet har pengeforvalter Kjell fortalt oss hvor mye Erteris og andre har jobbet inn i foreningen, og hvor mye de samme har brukt av midler. Ikke lite hverken den ene eller andre veien!

I kursrommet holdt HeidiS kurs i Photoshop Elements for mange av våre medlemmer jeg stadig ser på både møter og andre arrangementer. Det er en av de viktigste måtene vi kan bli kjent med medlemmene våre på, dette å holde kurs og andre litt mindre arrangementer hvor vi har tid til å bli litt mer kjent. Da kan vi også finne ressurspersoner til forskjellige aktiviteter vi ønsker å starte med!


Lørdag 28. februar er neste Slektskafé, da håper jeg vi har mange rundt bordene, både av besøkende og kafé-verter.

Vi har bestemt oss for at i 2009 skal vi forsøke å arrangere kafe hver siste lørdag i måneden, så får vi se om vi kanskje til og med kjører 2 lørdager etter hvert? Flere kaféverter søkes!! Både til kjøkkentjeneste, søketjeneste, snakketjeneste, trøstetjeneste og litt annet!

Nytt medlem
Til slutt vil jeg nevne at vi har fått minst ett nytt medlem i dag, nemlig "fettern til fattern", som har blitt pensjonist, Legacybruker og DIS-Oslo/Akershusmedlem! Dessuten er han firmenningen til TorillJ (les hvordan vi fant ut av dette) og tremenningen til LivO (som også skrev litt om dette ved nyttår).

Jeg får vel sende lenke til bloggen min til fettern til fattern ja....

mandag 9. februar 2009

Kontordag i hulen...

I dag har jeg ikke vært utenfor døra (skamme seg - det fine været!) Jo forresten, jeg har vært ute og hjulpet søplemannen, det er jo bare LITT vondt for dem å gjøre jobben sin om dagen. De kom ikke videre innover i gata her pga biler som står parkert både i hauger og utenfor. Men de kom til oss og naboen da, søplemenne. Snille gutter det tenker jeg!

Men - så har det vært desto mer produktivt i hulen, det er utrolig hvor mye papirarbeide som hoper seg opp, både jobbenting, privat og DISsing.

Det viktigste i dag var å få sendt av gårde forsikringsoppgjør på utlegg i forbindelse med sykehusopphold i FL. Reiseforsikringa vår har foreløpig vist seg å være helt super. Det ble nesten 9.000 penger det med hotell, utvida leiebil, bensin, og telefoner. For noen telefonregninger! Puh. Den ene mobilregningen er på 5.000 mer enn vanlig kvartal - og det bare for de siste 2 ukene av "ferien". Jaja - det koster å være norsk - i Utlandet!

Etter mye kopiering av bilag og utregninger og kursomregninger, ble det så litt jobbenting jeg måtte forholde meg til - det er jo tross alt arbeidsdag selvom man ikke helt har kommet seg ut av post-jammies i dag! Noen brev og slikt, litt support her og litt telefoner der, og så vips var jeg over i DIS-modus gitt!

Og der har jeg vært i flere timer nå, med å gå gjennom medlemsstatistikker for januar, hvor vi har fått 31 nye medlemmer, men vi har mistet 25. Og av de 25 medlemmene er det mange som ikke har gitt beskjed om at de ønsker å melde seg ut, de har bare ikke betalt kontingenten sin. Så her har vi mye å jobbe med. I løpet av uka så skal de få en epost fra oss i hvertfall. De nye medlemmene skal få et brev med frimerke på, i posten av meg. Alle 31.

Egentlig skulle jeg vært med Erteris i dag i Lakkeli for å kurse nybegynnere, men det er ikke alt som kan gå som planlagt i disse dager. 2/3 Erteris greier seg fint uten meg, så kommer jeg forferdelig plutselig tilbake neste mandag!

Resten av kvelden skal gå til Slektsforskerstudiet - er litt på etterskudd med lesing, men det bør vel gå og stå sin prøve. Mangler litt på å være helt i boks på første Arbeidskrav og - men det er ingenting som ikke kan fikses! Rom ble ikke brygget på en dag!

søndag 8. februar 2009

Tiddelibom...

Det fortsetter å ikke snø lite her på Vålerenga, og fra i dag av er jeg nok fotgjenger/kollektivmisbruker noen dager.

Siden hr. Kommunens måte å måke gata på er å flytte snøen sideveis innover bilene og fortauene våre, og ikke tar snøen med seg, så må jeg nok belage meg på å la den stå til en vakker dag. Heldigvis kommer det en smal traktor og dytter snøen godt inn under bilen fra innsiden og...

Den røde med det hvite på ... ja det er Ella...

Og yr.no sier kaldt og pent utover i uka - så det blir nok skikkelig fin vinter! Snøen er ren og fin enda og, så det er jo nesten vakkert!

lørdag 7. februar 2009

Det har slutta å snø lite.....

og for å være ærlig (og det skal man jo) så er ikke snø noe for meg. Det er greit "på landet" liksom, men det blir så innmari trangt her i byen!

Snømåkinga
Det har vært sagt mye vondt om kommunen, men Oslo Kommune er bra på minst en ting! Ser du at det er måka fint og flott på fortauet langs husveggen nedover gata? Jepp! Det gjør livet lettere å leve for vårs byboerne ja. Og det blir strødd og! Kjempeflott. Regner med at de sparer inn igjen dette på budsjett for brukne håndledd!


Noe positivt med været
Men det er en god ting med at det har slutta å snø så lite da... det er ingen dårlig unnskyldning for å bare være inne i hulen og rydde og vaske bokhyller, få orden på bygdebøker som har fått ligge i hauger og lader. Og kaste (usj - ja Torill!!) masse papirer (unødvendige utskrifter, original mat. tas selvsagt vare på i dertil egnede syrefrie oppbevaringsremedier). Nå skal det bli orden i sysakene!

En slektsforskende student med lederverv...
har aldri fritidsproblemer, så mellom salmiakk og papirkasser, så må jeg lese litt. Siden jeg har startet med studier i Slektsforskning på Høgskulen i Volda, må dette også få litt prioritert tid. Og det er artig! Jeg må også få laget saksliste til styremøte i DIS-Oslo/Akershus for tirsdag, og før det, på mandag, er det nybegynnerkurs i Slektsforskning i Slektsforskernes Hus. Så man har nok å gjøre inne når det ikke snør lite ute!

Alle snakker forresten om været, men ingen gjør noe med det....

fredag 6. februar 2009

Samefolkets dag!

I dag er det Samefolkets dag! Gratulerer med dagen!

Samefolkets dag ble feiret første gang i 1993, og feires samme dag i både Norge, Sverige, Finland og Russland. Les mer om dagen og Norgga Sámiid Riikkasearvi og hva de kjemper og jobber med og for!

Jeg har sjøl ikke en eneste liten dråpe samisk blod i mine årer, men jeg har en nevø og en niese som er halvfyllt med dette fargerike blodet! De bor her nede i "sør" - men har ikke på noen som helst måte fortrengt sitt opphav. Kofter blir brukt med stolthet til fest og nasjonaldager. Alle bildene av koftene på mine bunadsider er av mine tantebarns familie. Så selvom jeg ikke "føler meg" samisk, så føler jeg med, og følger litt med.

Jeg har dessverre aldri hatt anledning til å være i Finnmark, annet enn å fly til Kirkenes for å ta Hurtigruta ned til Bergen, men en vakker dag skal jeg!

Gratulerer med dagen, Thomas og Lisa og alle dere andre!

(og nevø Eirik i Sandnes som har fødselsdag i dag! (Siden han har lagt dette fine bildet av seg på Fjesboka, så tar jeg meg friheten og stjeler det til bloggen min).

torsdag 5. februar 2009

Wisconsin Historical Society og Ole Evinrude

Jeg skriver stadig om postkassa vår jeg...
Postkassa kan være både en god venn og en nærmest bitter fiende. I dag var den bare snill og grei. Så mye trivelig og positivt som kan komme i ei postkasse! Så mye triveligere det er å lese et brev som er håndskrevet på papir og sendt med det norske postvesen! Mange er sikkert uenig med meg, særlig siden jeg ikke en gang samler på frimerker! Men - det er noe ved dette papiret!

I dag var det det nye nr. fra Wisconsin Historical Society som dumpet ned i postkassa. Ikke en eneste regning! Fryd og glede!!

Bladet handler selvsagt mye om Wisconsins historie, og i dette nr. av bladet skrives det blant annet om en unik samling WHS har i sin eie, nemlig mer enn 40.000 negative glass-plater av forskjellig kvalitet. Mange av platene er ødelagt av tidens tann og dårlig oppbevaring, og nå jobber historielaget med å få satt sammen disse unike platene.

En av fotografene som har tatt disse bildene, het Andreas Larsen Dahl. Han var en kjent fotograf i Wisconsin, og tok mange bilder i området. Andre fotografer som også finnes blant disse glassplatene er H.. Bennet og Charles Van Schaick. De negative glassplatene dateres helt fra 1866 (borgerkrigen) fram til ca 1960. Det er et møysommelig arbeide, og jeg håper jeg en dag får anledning til å kunne se noen av disse bildene, som etter puslespillmetoden blir satt sammen og så digitalisert.

Wisconsin Historical Society jobber som mange andre historielag, med å samle inn og registrere bilder fra sitt område. På deres hjemmesider finnes pr. dato over 35.000 digitaliserte og registrerte bilder! Ta en titt da vel, kanskje du har en emigrant som dro til Wisconsin du og?

Ole A. Evenrudstuen
I bladet var det også en omtale av en bok i serien "Badger Biographies", en serie som skal gi unger i alderen 7-12 år innsikt om Wisconsins "real People".

Ole Evinrude - Ole Andersen Evenrudstuen, f. i Vardal i 1877, emigrerte til Amerika med sine søsken og mor i 1882. Familien slo seg ned i Wisconsin, og hadde som mange mange andre nordmenn, en farm. Ole var ikke ineteressert i gårdsdrift, han ville jobbe med motorer og båter.

Vi vet i dag hva dette har betydd for armlengden, folk trenger ikke lenger ro ro ro sin båt! Og i år fyller Evinrude-firmaet 100 år!

Ole Evinrude døde i Milwaukee, Wisconsin i 1934. Det står et minnesmerke over ham på Hunndalen.

Besøk

Og - akkurat når jeg hadde postet dette innlegget - så hadde besøkende nr. 13.000 vært innom på bloggen min! Takk for besøket, folkens!

tirsdag 3. februar 2009

Hole i Buskerud - eventyrlandet ved Tyrifjorden!

Hole er en vakker kommune som ligger svakt oppover kanten av Tyrifjorden. Når jeg startet min slekting, visste jeg ingenting om mine buskeruske aner, men der er det en linje på pappas side som går med sjumilskritt fra Kristiania og over Sollihøgda til Nes i Hole.

Moro var det for noen år siden når min gode slekninge venn LivO hadde sin siste 29-års dag, (ja - det er da man fyller 50..) og en god slektsforsker- og chattevenn OlaH lovet Liv gave... en omvisning i slektsbygda vår! Liv er nemlig tremenning med min kjære pappa!! Vi dro av gårde med friskt mot, matpakke og gårdsnavn i sekken, og Ola var den fødte tur-guide. Han hadde laget en runde for oss av en annen verden, og hadde masse lokalkunnskap! Kjempemoro! Jeg lurer på hvor jeg har gjort av bildene jeg tok!

Hole Kommune er ikke bare vakker av utseende, den er også en kommune med gode kultur-tradisjoner. Nå kjenner jeg ikke kommunen som en innbygger, men når man står utenfor og ser inn, så kan jeg bare si... Bygdebøkene! Bygdebøkene!!

De jobber med bygdebøkene for Hole, og i hylla mi står de 4 første bindene. Nydelige bøker, fyllt med historie om bygda og om familiene og gårdene. Bilder, kopier av dokumenter... nydelig arbeide. Og for dem som trenger bare en side eller to - hva gjorde Hole Kommune? jo de la ut hele herligheten som pdf-filer!! Å du store mi ti!!

Bosettingshistorie for østsida av fjorden og Krokskogen skulle etter planen utgis i desember 2008. Utgivelsen er utsatt til mars/april 2009, da historien om gårder og plasser på Krokskogen, finnebosetting osv. er blitt mer omfattende enn forventet. Og den som venter på noe godt - venter jo da ikke forgjeves!

Bildet over viser hylla mi med de første 4 bindene - og alle fire ligger også på nett - det er fantastisk. Takk Hole kommune (og forfatter Gudmund Bakke med medarbeidere) - dette er supert! Jeg tror nemlig at de som ønsker å ha bøkene, de kjøper dem uansett om de ligger på nett eller ikke. En slektsforsker som kanskje har en eller annen tilfeldig forbipasserende, ja han trenger da vel ikke å kjøpe boka? Nei da går han inn på www.hole.kommune.no og finner det han trenger der. Har man mange aner... ja da aner du hva jeg vil si, ikke sant?

Løp og kjøp!

søndag 1. februar 2009

Romerikslaget i USA

Fra Romerikslaget News November 2008 (serving Akershus and Oslo Fylker)

I oktober 1989 samlet 13 etterkommere av Romeriks-immigranter seg i Minnehaha Lutheran Church i Minneapolis for å diskutere om de skulle organisere romerikingene i et Romerikslag.

Til tross for at det rundt i USA fantes 29 forskjellige "lags" (f.eks. Hadelandslag, Trønderlag, Solørlag osv), og noen av disse hadde vært i virksomhet siden 1910, hadde det aldri blitt etablert et lag for Romerike. Etter fem timers diskusjon, ble "Romerikslaget i Amerika" stiftet, med 11 vedtekter og visjoner som de fremdeles bruker i dag!

Romerikslag Organizing Committee avholdt ytterligere 2 møter i desember 1989 og januar 1990, for å diskutere mer detaljert om organisasjonen, og det første stevnet som skulle avholdes allerede i september. Nr. 1 av Romerikslag News ble publisert i januar 1990, 16 sider fyllt med detaljer om lagets stiftelse, om mål og vedtekter, og et brev fra Bjarne Grindem, den norske generalkonsul. Når de ga ut det andre Romerikelag News, var medlemslisten allerede på 70 navn!

Det første lag-stevnet ble avholdt 13-15 september 1990 i La Crosse, Wisconsin, og laget hadde da 104 medlemmer som møtte frem. Til og med 2 medlemmer fra Norge var med på dette Stevnet! Stevnets program var variert, med både slektsforskningsklasser, formell bankett to kvelder, utflukter til områder i Minnesota hvor mange Romerikinger slo seg ned (Rushford og Highland Prairie church). Deltakerne fikk hilse på "kubbestol woodcarver" Halvor Landsverk.

Dette var altså starten på Romerikslaget i Amerika. Teksten er fra Romerikslaget News (en rask oversettelse av meg). Siden jeg er romeriking (ulike deler øvre/nedre men romeriking!) er jeg selvsagt medlem i Romerikslaget. Jeg har vært i kontakt med Bill Naeset - V.P. for Genealogy - flere ganger, og jeg håper jeg får hilse på ham en vakker dag!

Det er arti å lese listen over styremedlemmer i laget; Botten, Naseth, Helgeson, Krigsvold, Skeel, Slettehaugh, Jarvar, Gulbranson, .. sounds norwegian to mee!!!

I 2009 skal Romerikslaget ha et felles stevne med Solørlag i Willmar, Minnesota 16-19. september. Om ikke vi greier å være med på stevnet, så kanskje vi greier å være med på noen andre stevner noen av de andre lagene har utover høsten? Neste år skal vi i hvertfall på Høstfest!