mandag 30. mars 2009

Yndlingsarkvet mitt - Oslo Byarkiv

I dag fikk jeg en utrolig hyggelig e-post fra Anette på mitt Yndlings-arkiv, nemlig Oslo Byarkiv

Hold av 26. mai da vil nemlig Byarkivet ha en dag spesielt satt av til Slektsforskning! Fryd og Glede!

Med foredrag, kveldsåpent og med ekstra bemanning (bedaming?) på lesesalen, blir dette helt suverent! Jeg kommer tilbake med mer senere, men har du Oslo-slekt? Hold av datoen!

Sjøl har jeg ei linje som har holdt seg i Oslo siden 1801 i hvertfall, og den er det kjempegøy å jobbe med.

Min 4x tippoldefar Jørgen Schultz i 1801 i Akersgata her var han Vægter!
Min 2x tippoldemor Berte Marie Jensen f. 1814 i Agersgaten i 1865-tellinga i Storgata
Min tippoldefar Alexander Jensen bodde i Rødfyldgata i 1875-tellinga
Min oldefar Torbjørn Normann født i Lakkegata 20 i 1883, og som var Skredderlærling på Gjerdrum i 1900, og
Min bestefar Birger født i Deichmansgate i 1907
og pappan min Carl Bjørn som også er vokst opp i Tigerstaden, men ble født i Trondheim... noe som jo var helt tilfeldig.... og jeg som da er født "på landet" - men som havna på Vålerenga, bare et spytt og et steinkast fra Grønland hvor oldefar hadde skredderverksted i Brugata.

Et par av disse personene er nevnt også i et tidligere innlegg, mne da med fokus på fotoalbum

søndag 29. mars 2009

Slektsforskernes koffert...

Når man skal på tur, må man pakke lurt.

Jeg pakker alltid lurt. Vi har viktige ting i håndbaggasjen, og resten i check-in... og vår check-in denne gangen ser listen slik ut:
1. stk kufjert - stor, inneholdende følgende viktige remedier:
 • 1 stk stor sammenleggbar bag med hjul (glade hjul)
 • 1 stk Våre Røtter
 • 1 stk siste nr. av St. Halvard fra Oslo Byes vel
 • 1 stk Den glemte Skrften - om gotisk skrift av Knut Johannessen
 • Kompendium fra HiVolda SLG101
 • 10 dame-cowboy-indianer pocket til biblioteket på klubbhuset!
Kofferten veier (med alt) ca 11 kilo. Ikke gæli!

Drømmenes Land

Lance Hansen har norske aner. Han bor i Cook County, ved Lake Superiour, i Minnesota. Han er lokalhistoriker og slektsforsker, og får skrå blikk av naboer og sam- bygdinger. De synes han vet for mye om seg. Han vet jo alt om folket. Vet hvor de kom fra, vet hva de kom til, og han stiller spørsmål ved alle de spennende familiehistoriene! Jeg har vært med på å rakne familie-historiene til amerikanere selv, så ... jeg skjønner hvordan Lance Hansen har det!

Lance Hansen er ikke bare av norsk avstamning og lokalhistoriker og slektsforsker, han er også "skogspurk" - Forrest Police" i Cook County (altså i Minnesota, ikke i Illinois). Han finner et nakent lik med joggesko. Og en sjokkert naken unggutt kun iført joggesko.. Ved Baragas kors, i skogen ved Lake Superior. Og de er norske!

Vidar Sundstøl er et nytt bekjentskap for meg, og jeg ble anbefalt denne boken av min kjære nabo Kari, som er like sprø som meg når det gjelder slektsforskning! Dette må du bare lese!!

Jeg har ikke kommet til enden enda , så jeg vet ikke hvordan dette slutter. men - bak på boken står det
"Sundstøl har svært gode personkarakteristikker, og beskrivelsen av naturen er så tydelig at skog, vann og himmel materialiserer seg, rent fysisk, opp fra boksidene. (...) Jeg vil garantert lese fortsettelsen.” - Anne Catherine Straume."

Resten vil jeg ikke fortelle. Dette er en utrolig bok, som alle av "min sort" må lese!
Løp og ..... kjøp eller lån!

Les om Vidar Sundstøl her: http://no.wikipedia.org/wiki/Vidar_Sundstøl

lørdag 28. mars 2009

Slektskafé i Slektsforskernes Hus

Igjen er det benket, duket og klart for uformell slektsprat i Slektsforskernes Hus, og det renner på med folk.

Koselig var det at HelgeH tok med seg sitt minimini-bær og kom oppom! Vi har flere kjente og enda flere ukjente fjes i dag, og det er utrolig morro. Stemmesurr - vi hører surr om slektsprogrammer, Ancestry har kø, og Slektsforskernes Hus-moder Synnøve har fullt opp å gjøre på kjøkkenet.

Vi har også med oss Otto med sin kjære BK og han har fullt opp å gjøre. Vi får se hvordan dette utvikler seg!


Dørklokka ringer og ringer og det kommer stadig inn folk. Så mye besøk har nok ikke NSF hatt i biblioteket sitt på lenge heller. Og, en av gjestene våre hadde med seg noen bøker som kunne innlemmes i biblioteket! Supert.

Noen ganger har vi sittet og vært 5-6 "hjelpere" og 2-3 gjester, men i dag har det rent inn med gjester fra fjern og nær. Vi har også fått prominent besøk fra Holmestrand - nemlig LivO som tok turen innover til Tigerstaden.

Otto fikk litt å jobbe med når Mai-Jill fra Vålerenga kom med sin reinstallerte bærbare, og måtte ha hjelp med litt "error" og sånn!

Dette er en utrolig fin måte å få medlemmene til å bli kjent, mange har truffet hverandre i dag, og vi har 1 stk Blix (Harald fra styret vårt) og to som er i slekt med Blix (men ikke med Harald fra styret!) Morsomt!

En kar kom og viste oss en flott slektsbok han har laget, skikkelig produkt innbundet og greier.

Vi håper på en kafé til før ferien, og satser på siste lørdag i mai, selvom det er pinsen. Mange av våre medlemmer er hjemme, pensjonister eller alene, og vi tror det er kan være hyggelig selvom det altså er "pinse" - det er nok flere som er bortreist i påsken!

fredag 27. mars 2009

Romerikssang

I hylla mi har jeg mye rart. Blant annet et nr. av "Kjenn ditt Land, som ble gitt ut av foreningen ved samme navn. Det nr. jeg har er fra Oktober 1928, og er redigert av Skolebestyrer B. A. Grimeland.

Inni dette specialnummer over Romerike, som kostet den store sum av kr 1.50, er det tatt inn en sang om raumarene, Romerikingene. Denne sangen - med noter og alt, var tilegnet Sangkoret Fossegrimen i Blaker, og er laget av J. Stortrøen. De som kan noter greier nok å få melodien og.

torsdag 26. mars 2009

Reparere, montere, restaurere, registrere...

Det er bedre med en montør enn med ingen montører!

I et par uker har en stygg eske stått nede i stua i påvente av bedre rygg og mindre mas. Så i dag bar jeg opp plater og greier og har da starta montering av en Malm kommode fra Ikea.... (har en sofa fra Ikea fra før hvor far aldri har denga mor...)

Kommoder er uovertrufne, og vår nye kommode skal erstatte en gammel stygg Ikea kommode som har levd sitt liv på badet i 15 år, så nå er det på tide å skifte den ut.... og da må mor til Persien...

Den var forunderlig lett å få sammen i skjelettet så det er nok en "catch" ett eller annet sted... takk Ikea for at du satte på skinnene til skuffene sjøl, det sparte mine stakkars fingre for noen tunge skruer der ser jeg.... jaja det skal bli deilig å få litt finere og større plass til ting og tang på badet!

Etter to timer har jeg jammen satt sammen en flott kommode, veide sitt, over 30 kilo, så dette er tunge saker, og den har fire store fine skuffer!Dette var bra, Ikea!! Bra passform! Og delene passa fint!

Så da er det bare å få pussa opp badet så det står til den nye kommoden.

onsdag 25. mars 2009

Slektsforskerdagen 2009 - planleggingsmøte nr. 1

Da har vi hatt første møte i koniteen for Slektsforskerdagen 2009. Det er bare å merke av datoen.... 31. oktober. Vi har fått med to personer utenfra styret, men som er "erfarne DISsere" - greit og flott med nytt "blod". Da får man også litt nye vinklinger og nye tanker og ideer. De to nye har fått beskjed om å tenke hardt, og vi skal ha nye møter etter påske.

Det store spørsmålet vi stiller oss, og som vi skal jobbe med er hvor vi skal ha arrangementet i år. I fjor var vi i Pilestredet 35, som ga oss en aha-opplevelse i hvordan det er å være i et stort rom- et lokale som faktisk passet til vårt arrangement! Dessverre så kommer det en gjeng lærere, og disse går visst foran oss i køen. Jaja - vi får finne oss et annet sted, kanskje det blir bedre?

Kriteriene er:
 • Flotte utstillingslokaler med plass til minst 20 utstillere
 • Stilige auditorier med alt teknisk utstyr
 • Gourmet vafler og skikkelig kaffe for salg av hyggelige kafe-verter
 • Trikk, buss, tog og t-bane til døra
 • Parkeringsplasser til hundrevis av biler, gjerne valet-parkering
 • Rom til alle våre gode ideer om forskjellige aktiviteter
 • Internett så bredt og kjapt at vi nesten ikke merker at vi er der.
 • Og prisen - den må være lavere enn en amerikansk minimum-lønn
Ok - dette var fleip, men når vi først skal flytte på oss, kan vi kanskje tenke litt større omgivelser, og gjerne utenfor Oslo sentrum. Kanskje vi greier å finne de ultimate lokalene? Spennende!!!

Tema for Slektsforskerdagen 2009 er Familieminner. Dette gir oss også rom for å være kreative, og vi satte ord på mange morsomme tanker om utstillinger, utstillere, foredrag osv. Spennende!!!

lørdag 21. mars 2009

Slektsgranskerdag på Riksarkivet

Når man kommer inn i Riksarkivets foaje, er den første man hilser på Sekuritassen. På dagen er det en kær fra Nord-Norge, på kvelden er det Solveig! Solveig ble "bestukket" første gang vi hadde møte, med en DISKopp. I dag, siden det var lørdag, bestemte Petter og jeg at hun skulle få DISPin. Hun har lov å bli bestukket med ting til verdi under 50 kroner... Se så fin pin hun har på slipset sitt!!

Det er utrolig moro å være på RA - siden jeg jo har jobba der, og har vanka der i mange år! Kjente over alt, både gamle sjef Svein, rettelærer i Volda Kristian og andre....

Standen satte vi på plass på Riksarkivets kantine i Folke Bernardottes veg, og Grethe Flood har akkurat holdt foredrag. Jeg har ikke programmet foran meg, så jeg vet ikke helt hva hun har snakket om, hun kan mye og vet hvordan hun skal fortelle om det! For et par år siden, hadde hun foredrag for DIS-O/A om Digitalarkivet og dets søkefunksjoner!

Det skal skje forskjellige ting utover dagen, men "The Happening" for oss er lunsjen, da kan vi møte folket og kanskje skaffe oss noen nye medlemmer? Spennende er det i hvertfall. Vi har med noen "Røtter", noen "pins", siste utgave av Slekt og Data, (det ble fint, handler om noe vi alle får glede av senere). Og jeg fant et annonsebilag for Kulturminneåret som jeg kommer til å blogge litt senere. Der sto det mye spennende som har med både aktiviteter i DIS å gjøre, og temaet for Slektsforskerdagen 2009, Familieminner.

Resultatet av dagen: 1 nytt medlem innmeldt, mange som sa de skulle melde seg inn, 2 stk som hadde vært medlemmer, som skulle melde seg inn igjen, 5 Våre Røtter solgt, 1 pin solgt, og 25 brosjyrer og 10 Slekt og Data revet bort!!! Kult!

torsdag 19. mars 2009

Møter i Slektsforskernes Hus - igjen!

Da har jeg igjen vært i Lakkegata 21, og effektive som vi er, slo vi 2 fluer i ett smekk.

Torill (med DIS-Norge hatt), Håvard fra NSF, Mette kontorleder og meg, hadde først ledermøte om tilstanden i vårt flotte Slektsforskernes Hus, og vi hadde noen realistiske ideer om hvordan vi kan samarbeide om aktiviteter.

Mette kontorleder dro for å synge pent, og Håvard kunne ta seg litt fri, mens Torill byttet hatt, og ble med meg fra kjøkkenet til kursrommet, og vi hadde Styremøte i DIS-Oslo/Akershus.

Mange viktige saker, og oppfølging/videreføring sto på sakslista. Noe er spennende, annet er ren rutine. Morsomt med et par nye i styret, og deilig med flere "gamle". Kontinuitet er viktig!

En av de viktigste aktivitetene vi har for tiden, er kurs i alle varianter, og vi håper vi kan tilby kurs til både nybegynnere og viderekommende utover i perioden. De som er medlemmer tilknytta Oslo/Akershus får epost fra oss, og invitasjoner, informasjon, opplysninger, oppfordringer og annet vil dumpe ned i inboxen til de som har oppgitt rett adresse!

Lykke til nye og gamle styremedlemmer - vi skal få nok å henge tenna i!!!

tirsdag 17. mars 2009

Jessheim Slektsforskning og møte med Romerike Historielag

Da har vi sittet her og søkt og snakket. Det er litt stille, vi skulle ønske at det var flere innom. Men, det er hyggelig med oss og! Og en viktig ting for oss i OA, jeg har hatt et hyggelig møte med Leder Tom i Romerike Historielag om samarbeid! Det var givende og dette skal vi jobbe videre med.

Tom kom med ønske om samarbeid på følgende fronter:
 • Kurs for nybegynnere
 • Gravminner
 • Folketellingen 1875
 • Medlemsfordeler for medlemmer i våre begge foreninger
 • Tingbøkene for Romerike
 • DIS-Nedre Romerike?
Dette er aktiviteter vi helt klart har snakket mye om for kommunene på Nedre Romerike også, vi er jo igang på Øvre! Så her har vi noe å jobbe med, og det er utrolig interessant med samarbeide med historielag og slektshistorielag rundt i kommunene.

Vi ses neste torsdag på Historielagets Hus!!!

Jessheim Bibliotek og kulturuka

Hvert år arrangeres Kulturuka i Ullensaker. Denne uka er det aktiviteter i hvert eneste egnede lokale. Gamle og unge blir aktivisert, og det er arrangementer for en hver smak og figur!
De annonserer 84 arrangementer på 10 dager, og det er jo storslagent!

Sakset fra Ullensaker Kommunes hjemmesider:
Det er 7. gang Kulturuka gjennomføres i dette formatet i Ullensaker. Hele 10 dager syder og koker det av kulturaktivitet på 40 ulike kulturarenaer rundt om i Ullensaker. Grendehus/velhus, kirker, bo- og aktivitetssentrene, menighetshus, frivilligsentralen, skoler, kulturskolen, kulturhuset, bibliotekene, storsentrene, Galleri Jessheim, Herredshuset, ungdomsklubbene, Flysamlingen, Ullensaker museum, Kløfta gamle skole, Rådhusplassen, m.fl. fylles av medvirkende og publikum.
Sitat slutt

Vi er med for 5- eller 6 gang, i sammen med Ullensaker Historielag. Her stiller vi "mannsterke" med mest damer (og Ole) for å gi hjelp eller bare snakke med folk. Vi har med oss både litt bøker og databaser, cder, www.ancestry.com og www.genline.se
og masse annet fint. Håper det kommer noen og besøker oss!!

Etter at vi er ferdig, kommer det storfint besøk, nemlig forfatteren Karsten Alnæs! Kanskje vi blir for å høre på han og?
Det blir nok blogget av flere utover dagen, da det er mange kjente med!

torsdag 12. mars 2009

Riksarkivet fikk en gave som vi får glede av!

Ved utbruddet av 2. verdenskrig var Kjell Løchen en ganske vanlig ung mann. Han var 27 år, bosatt i Oslo da han valgte å reise ut og melde seg til kamp mot tyskerne.

Den 11. mars 1941 starter Kjell Løchen sin "reiseprotokoll" som følger ham gjennom Sverige, Russland, Tyrkia, Irak, Iran, India, Sri Lanka, Sør-Afrika og Trinidad, før han etter 6 måneder ankommer Canada!

Riksarkivet har fått hans 2 Reiseprotokoller i gave. Denne er full av pengesedler, minner, gjenstander, reklame, avisklipp, fotografier og annet. Han har skrevet ca 100 dager av de 6 månedene han var på reise. Sammen med dagbøkene fikk også Riksarkivet en omfattende brevsamlig. Dette finnes fritt tilgjengelig på Riksarkivets lesesal, og har arkivsignaturen Privatarkiv nr. 1455.

På Riksarkivets nettsider kan vil vi hver dag fra i 10. mars, fram til i 22. september få se en ny "dag" fra Reiseprotokollen. Dette blir spennende lesning!

Her kan du lese Riksarkivets forord og der er også oversikt over alle datoene som er publisert. Denne blir det moro å lese, og de har også lagt ut skanna bildene og tingene som er limt inn i bøkene. Det første vi møter er Kjell Løchens Passerseddel

Jeg gleder meg til å lese denne hver dag!

Fargene på lenkene i bloggen min er uleselig for meg og en del andre, så jeg legger lenken i klartekst her.
http://www.arkivverket.no/webfelles/lochen/forord.html

Bilder og kilder: Arkivverket.

onsdag 11. mars 2009

DIS DIS DIS - trabelt og moro!

Siden jeg ikke har bedre vett, så sa jeg altså ja til ett år til som første-propell i DIS-Oslo/Akershus.
Det betinger, men jeg har jo et flott arbeidssomt styre med, som skal få lov til å ta en god skjerv av arbeidet!

Før påske skal vi ha en god del aktiviteter og møter, som involverer hele, deler eller enkeltpersoner i styret, eller bare meg sjøl. Fram mot sommeren kommer det stadig mer, og så stilner det gjerne av litt. En liten kjapp kalender for neste uke...

17.03: Jessheim Bibliotek - Åpen dag fra 12-17 (DIS-Øvre Romerike)
17.03: Innleveringsfrist kl 14 Arbeidskrav 3 på Høyskolen i Volda (iiiik)
19.03: Slektsforskernes Hus - først møte med leder i DIS-Norge og leder i NSF, så første styremøte med det nye styret!
20.03 Slektsforskernes Hus - møte angående opplæringsprosjekt
21.03: Riksarkivet - Slektshistoriedag - DIS-O/A stand
---
28.03: Slektsforskernes Hus - Slektskafe
01.04: Riksarkivet - medlemsmøte med tema "De Reisende" foredrag av Inger Kvenodd!

Den påfølgende uken håper jeg å få til et møte i et par komiteer vi har på gang, men det er ikke alltid like lett å samles for travle personer. Et besøk på Oslo Byarkiv er også påkrevet, og vi må få igang et par korrekturlesere i Kristiania1923-prosjektet. Alt dette før vi håper å kunne sette oss på flymaskin til Florida igjen.....

tirsdag 10. mars 2009

Fra familiealbum...

Det eldste av disse bildene, er av min tippoldefar Theodor Alexander Larsen født i Fjerdingen i Kristiania i 1854. Sammen med ham på bildet er datteren Ragnhild Signe, som var født i 1877. Så da tror jeg det bildet er tatt ca 1889-1890 Kanskje det ble tatt på hennes konfirmasjonsdag i 1892? Vanskelig å si med ungdommen på den tiden. Theodor Alexander var gift med Julie Caroline Marie Johnsen, født i Rødfyllgata på Grønland i 1854. Hun døde allerede i 1888, men hadde da rukket å få 6 barn.
Det neste bildet er tatt hos samme fotograf, og det er de to yngste i barneflokken til Theodor Alexander og Julie. Det er min oldefar Torbjørn Normann f. 1883 og lillesøster Brynhild Rina f. 1886. Det bildet skal være tatt i 1889. Når Torbjørn og Brynhild ble født, bodde familien på Grønland. De er begge døpt i Grønland Kirke.

Så er det bilde av lille Birger Normann, født i Deichmansgate 2 i Kristiania i 1907. Han ble døpt i Jacob kirke, kirken i Hausmannsgata, som i dag er kulturkirke. Bildet er tatt på hans 1-års dag i 1908. Han er sønn av Torbjørn på det forrige bildet! Birger er min farfar. Birger ble i 1930 gift med min farmor Solveig Ruud, og de fikk 4 barn.

Dette bildet er også en skatt. Det er av min farfar Birger, min far Bjørn, min eldste bror Jan-Erik og hans sønn Thomas! Det bildet er tatt i 1980 på min nest yngste brors konfirmasjon. Thomas er i dag en voksen kar som fyller 30 år 3 april! og - han er onkel til lille Emma under, datter av hans søster Lisa og hennes mann Tom

Sju generasjoner i et blogginnlegg, det er vel ikke galt!?

mandag 9. mars 2009

"Byoriginaler" på Vålerenga

Kjennetegnet ved en ”byoriginal” er gjerne en opptreden blant andre mennesker som krysser grensen for det som kanskje oppfattes som normalt. Ofte vekker disse skikkelsene glede og sympati. Noen setter sin ære i å vekke oppmerksomhet, andre gjør det mindre bevisst. Byoriginalene hadde sin glansperiode mot slutten av 1800-tallet og på begynnelsen av 1900-tallet. På Vålerenga og andre deler av Oslo Øst hadde vi flere ”byoriginaler” også i seinere år.

”Kyter’n” ble født i Islandsgata 12 i 1910. Han er døpt Wilhelm Holteberg Hansen. Han er kjent som Vålerengas dikter, og døde på Vålerenga Gamlehjem 73 år senere, i 1984. Kyter’n hadde det tøft, og ble arrestert for overtredelse av ”løsgjengerloven”. Han skrev mange dikt om det å være på kanten av samfunnet, som alkoholiker og flere opphold i institusjoner.

Vålerenga Historielag jobber med en bok om Kyter'n og hans liv og diktning. Det skal bli spennende å se resultatet. Det er en stor jobb å samle inn alle diktene som Kytern' skrev. Navnet "Kyter'n" fikk han fordi han alltid hadde noe å komme med, og skrev ofte på MoM-sidene i Arbeiderbladet helt fram til sin død i 1984.

”Sving-deg” het egentlig Karl Rognstad og var født i 1890 på Elverum. Han fikk senere ”kallet” og vandret rundt i gårdene, forkynte og sang. Han gikk alltid som om han hadde det travelt, alltid pent kledd i slips, jakke og bukse, og hatt med blank brem. Nede i gårdene fremførte han sine tekster og sanger. Etter fremføringa pakka dem som kunne av se noe, noen mynter inn i avispapir og kastet ned til ham. Ungene løp rundt og samlet inn ”kollekta”. Det meste gikk nemlig til kirken, for han beholdt bare det han trengte.

”Skjeggen” vandret rundt i hvert fall på 1950-1960-tallet. Ingen visste sikkert hva han het. Han gjorde ingen fortred, og gjorde lite vesen av seg. Han vandret ensom rundt på østkanten, og var ofte på Vålerenga. Hver morgen kom han Enebakkveien mot Galgeberg. Han fikk alltid matpakke på faste steder. Det gikk selvsagt vandrehistorier om ham, blant annet skulle han ha vært steinrik! Han gikk alltid med henda på ryggen, alltid i de samme klærne: six-pence, tykk vinterfrakk og tykke bukser og beksømstøvler. Han var taus, sa ikke mye, og barna var aldri redd ham.

----

Vi har flere originaler i dag og, en av dem "Per med lua" døde nå rett over nyttår i 2009. Han satt på VG-kassa i Etterstadgata med skinnlua si trekt godt nedover øra, og hilste pent på alle som gikk forbi, drakk Cola av ekte merke (glassflaske) og røyka rullings. Han kunne nok være litt skremmende på noen, men han var aldri slem. De andre vil jeg ikke nevne, siden de altså er "nålevende" - og vi skal være forsiktig med å sette karakteristikker på mennesker vi ikke kjenner. Men - de er der og vel så det!

Bilder lånt fra VHL
Kilder: Vålerenga - bydel med sjel

fredag 6. mars 2009

Nattmenn II

For 3 dager siden skrev jeg litt om nattmannen i det gamle Christiania. Jeg ble litt nysgjerrig på denne karen, og søkte litt etter bøker skrevet om ham. Og jeg fant, bestilte, og har fått:
Kristian Kristiansens bok Jesper Nattmann.

Kristian Kristiansen har skrevet en romantrilogi fra Trøndelag på 1700-tallet, med herlige titler som:
Adrian Posepilt (1950)
Vårherres blindebukk (1952)
I den sorte gryte (1954)

Jesper Nattmann kom i 1957, og er også fra Trondheim på 1760-tallet. Bokens hovedperson, Jesper Munk, kommer til Trondheim for å prøve å få ut broren Julius fra tukthuset. Her sitter Julius på grunn av et hønsetyveri. Jesper vil også tjene penger til en ny skute, og tar det første arbeidet som byr seg. Han lar seg verve som "nattmann", uten å ane hva dette innebærer av fornedrelse og skam. Han blir isolert og utstøtt av byens borgere, og selv broren Julius vil ikke lenger kjennes ved ham. Av godhet og uforstand roter han seg opp i brorens forhold til taterjenta Kaina, og han føler at han synker stadig lenger ned i nattmannens mørke og ensomhet. Likevel mister han aldri håpet....

Dette høres jo ut som en skikkelig tåredryppende historie, så den blir nok lest i natt tenker jeg...

torsdag 5. mars 2009

Slekt og bilder..

I oktober-november 2008 ringte jeg til mamma, og ba henne se på et bilde som lå på webben til Romerikes Blad. Det var et bilde som ligna Myrer/ Myhrer gård, og tjukke slekta. Bildet viser hester og kjelker, og det tradisjonelle juleneket av havre. På østlandet var det ifølge kjennere tradisjon å sette ut julenek på julaften, så bildet kan være fra julaften, og familien klar til kirkeferd?

Bildet var vanskelig å forstørre, pga at det var lagt ut (forståelig nok) slik at de som var interessert i et printabelt bilde, måtte kjøpe en variant av høyere oppløsning. Jeg ringte til Akershus Fylkesmuseum, som hadde lagt ut bildet, og ba om en skikkelig digital kopi det var mulig å dra opp i enorme varianter. (Begrenset, når originalen ikke er enorm, men...)

Vi har nå fått bekreftet av familie at dette er slekt, men vi har ikke fått navngitt annet enn kusken med skjegg og svart hatt, det er nemlig min oldefar Andreas, som var gardbruker på Myrer i 1900, og pappa til min kjære bestefar Reidar som da var født i 1898. Familien var stor allerede i 1900-folketellingen, men den vokste litt til etter det også.

Bestefar Reidar (Rejdar i 1900-tellinga) var yngstemann i 1900, men fikk to søsken til etter 1900-tellinga, nemlig onkel Johs . født i 1903, og en søster som døde bare ett halvt år gammel i 1904.

Min bestefar vokste opp i en stor søskenflokk. 7 helsøsken, og 3 halvsøsken løp rundt på vakre Myhrer gård, og de fleste har vært en stor del av min oppvekst. Heldigvis har vi også fått lov til å bli kjent med menninger av forskjellig tall, når vi har vært på Myhrer i oppveksten. Det rare er at når jeg kom inn - etter 25 år - i gangen på Myhrer, så synes jeg at jeg kjente lukt av barndoms eventyr, selvom de hadde malt og malt flere ganger i huset der vi har slitt ut flere par barnesko!

Det er rart med det for unger som vokser opp på "landet" men ikke på "gård" - det er stas å få lov å være med i fjøs og havnehage, sjekke grisunger, trekke opp pottiter og gulerøtter... vel - når jeg prøver å dra fram disse barndomsminnene, må jeg innrømme at pottitferie ER oppskrytt....

Bildet av soldaten er altså min bestefar Reidar, født i juli 1898. Jeg er nesten hundre prosent sikker på at han også er en av gutta på bildet over rundt hestene. Og - bildet under er min kjære storebror Jan Erik, bare noen få måneder, på fanget til bestefar Reidar. Jan Erik ble også født i juli - 4 dager fra bestefars bursdag, bare 62 år i mellom!

onsdag 4. mars 2009

Oslo-foredrag først, så Årsmøte i DIS-Oslo/Akershus

Ca 60 medlemmer var med på møtet vårt i kveld, og fikk glede av Leif Thingsrud og hans enorme kunnskap om kilder til slektishistorie, særlig i Kristiania/Aker og resten av landet. Som jeg pleier å si, det han ikke vet om Oslo, er ikke verdt å vite. Både når det gjelder slekt og slikt, og Oslos historie. Han har skrevet en mengde artikler om emnene, og de er det alltid artig å lese! Leif tok for seg særlig folketellinger, adressebøkene, Fattigforhør/Fattigvesen, og skiftevesenet. Alle disse emnene fortjener hvert sitt foredrag. Vi bør nok snart ha et Osloseminar! Flaks var det at Leif også digger italiensk RV, siden det var det Truls hadde sjoppa! (Torill har greid å ta et fint bilde av Leif in action)


Årsmøtet var en rolig og sindig affære, hvor det ikke skjedde store overraskende ting. Kaffe og kringle fikk ben å gå på - og for en gangs skyld var det beregnet riktig, kun noen få kringlebiter igjen!

Det sittende styre sitter fortsatt, med 2 nye medlemmer inn, to gamle medlemmer ut, og to rokkeringer internt. Jeg har sagt ja til ett år til som leder, så får vi se hva det bringer. Jeg synes det er moro, greit å ha litt å pusle med liksom! Takk til gjengen, dere gjør en flott innsats, og det blir nok travelt neste periode også!! Det å være trygg på at regnskapet er så dønn i orden at det blir godkjent med nær trampeklapp, det sier sitt om vår kasserer!!

Jaja -det er vel bare å brette opp "armene"....

Nattmenn og rakkerunger.

I natt gikk strømmen i kvartalet vårt på Vålerenga. Vi vet ikke hvorfor, men det gjør jo ingen ting. Jeg måtte tenne stearinlys, og jobbe med bæret (den bærbare) på batteridrift, og med mobilt nett via telefon, var jeg ikke hjelpeløs. Men det var mørkt. Veldig mørkt!

Nattarbeiderne
Da kom jeg til å tenke på nattarbeiderne, de som holder Norge i gang mens vi sover! Bakere, Avisbud, Sykehusarbeidere, de som jobber med ting som må gjøres om natta når vi sover. Og, de som reparerer strømmen når den er borte på Vålerenga! Siden jeg mest holder på med det som ikke lenger er, men var, så måtte jeg lese litt om Nattmannen.

Nattmannen
Han ble kalt rakker. Derav ordet rakkerunge! Han var renovasjonsetaten i hine hårde. På 1600-tallet var det nattmenn i organisert form i byen. Nattmannen tok de jobbene andre hverken ville eller kunne gjøre. Arbeidet kunne være både urent og uærlig, og man ville miste ære når man utførte disse oppgavene. Nattmannen fungerte også som assistent for bøddelen.

Nattmannen i Christiania hadde blant annet følgende festlige oppgaver:
 • å tømme doene
 • å slakte og flå dyr
 • å feie pipene
 • å fjerne dyreåtsler
 • å kastrere dyr
 • å håndtere lik etter personer som var henrettet eller hadde tatt selvmord.

Nattmannskjerra luktet noe forferdelig, og den ble omtalt som "nattens fiol" på folkemunne. Natmandshaugen var det første stedet i byen hvor det bodde en nattmann. Natmandshaugen lå der det gamle Rikshospitalet var plassert. Her bodde han med familien, og på området lagret han avfallet som senere ble solgt til bønder som gjødsel.

Utover på 1700-tallet ble nattmannen mer offentlig tilknyttet, og hadde faste takster på sine tjenester. Byen vokste, og søple-problemene med det økende antall søple- og gjødselhauger.

Nattmannens bolig måtte flyttes da slottet ble planlagt. Fra 1823 lå boligen hans der Fagerborg kirke ligger i dag. Da Nattmannen flyttet, var naboene raske med å bytte navn på gata Rakkergata til Pilestredet. I 1801 bodde det ingen "nattmann" i Natmandsgaden

Nattmannsystemet ble avskaffet i 1871, da byen etter hvert fikk et mer moderne renovasjonssystem.

Nattmannen Sivert og Bislett.
på begynnelsen av 1700-tallet het nattmannen Sivert. Det florerer en historie som gjorde det vanskelig for nattmannen å være ærllig. Sivert Nattmann, hans Rakkerunger og knekter ledet han en beryktet gjeng som gikk under navnet "Knivstikker-banden". I banden hans var også gjestgiveren ved vertshuset "Bi-saa-litt". De stjal, ranet og tok innimellom til og med livet av folk. Kjennetegnet var at de alltid var sotfarget i ansiktet. Sakte men sikkert ble det samlet bevis mot Sivert og kompanjongene, og de aller fleste ble pågrepet og henrettet. Henrettelsene fant sted blant annet på Galgeberg. Sivert Nattmann ble aldri tatt, de påsto at han hadde rømt til skogs da han forstod at spillet var over.

kilder:
Tostensen, Inge: Fra Nattmann til Renholdsverk
Tunby, Geir: Forunderlige Oslo

mandag 2. mars 2009

Nybegynnerkurs del 4 - siste kveld med gjengen

Det er jammen full rulle i Slektsforskernes Hus i dag også, møte både på kjøkkenet med skikkelig gjærbakst...(jeg greide å motstå fristelsen!) NSF har åpent bibliotek med en flink bibliotekvakt. SÅ det er stor aktivitet på ringeklokka....

For meg, Liv og Torill, er det siste kveld med gjengen, og vi har snart snakket dem i senk. Kveldens hovedtemaer er


 • DISadmin - oppdater opplysningene dine!
 • Hvorfor være medlem i DIS
 • Hvordan og hvorfor skrive slektsbok
 • Kaffepause med snakk og slekstprat.
 • Spørsmål fra folket
Som tidligere nevnt, er det en ivrig og lærevillig gjeng vi har på kurs, og de noterer og skriver så blekket skvetter. Mange har tatt med seg egen pc, og har kommet seg ut på nettet, og testet både DISchat og Slektsforum!

Mye skal ordnes i dag, vi skal selge "Våre Røtter", vi skal ta klassebilde, og vi skal dele ut kursbevis.
Klassebildet fra mitt kamera ble litt kornete, men alle er blide og pene!

søndag 1. mars 2009

Slektsforskerens søndag II

For ett år og et par-tre måneder siden, nemlig 10. november 2007, skrev jeg mitt første blogg-innlegg. Uten å egentlig vite hva jeg gikk til! Men - jeg leste gjennom dette innlegget akkurat nuh, og må jo egentlig si at det kunne vært skrevet ...i går? Det er mer enn 250 innlegg i denne bloggen, det har vært drøyt 14.000 besøk av fjerne og nære, og jeg har strukket lagringsplassen til Picasa/Google til yttergrensen!

Forskjellen fra den gangen og nå, er:

 • Gubben leser russisk
 • Jeg har begynt og trene (sukk)
 • Slektsforskningsstudiet i Volda har fått en ny student
 • Mamma har fyllt 70 år (hemmelig)
 • Vi har bare en bil, og den har vært mer i haug enn utenfor i vinter...
Ellers altså intet nytt under solen!!

Jeg ser at jeg skrev noe om at vi kanskje var i Kina, og der har vi jo vært! Men kanskje ikke så lenge som enkelte ville/trodde/kunne/skulle/måtte eller annet. Men vi var der! Problemet mitt var at de fleste der ikke snakka Ullsøkning...

"Han begynner å bli sprø - og taler nå både russisk, mandarin, i tunger og på diverse andre mål. Ikke lett for en stakkars ullsøkning å følge med!"
Nå er det vinter på Enga, og vi trenger mer å henge huet på. Jeg spurte Liv i går om hun kunne tenke seg å få et mål med slektsforskninga vår... nemlig å prøve oss på en etterkommerbok etter Gaute Isaksen fra Norderhov/Hole i Buskerud. Og - som den deilige vintersøndag det har vært, (dvs før jeg dro for å trene) ... fikk vi inn en ny slektning konditor Nicolay! Dette via DISchat i løpet av et kvarter! Hva vil så en intens jobbing bringe!

Ukas kalender viser at det vil bli en tøff vår - jeg skal til Slektsforskernes Hus mandag (nybegynnerkurs), , tirsdag, (møte med Ole og Petter fra Lenkegjengen i Genress) og Petter har fått meg til å igjen gå litt mer inn i Kirkebokregistreringen igjen. Kanskje vi får til noe før sommeren? Kurs i Augustus bør vi få igang) og siste tur til Lakkegata første uka i mars er torsdag (SFH-møte med Håvard og Torill og Mette)

Lisa har bursdag på onsdag, det må jeg huske på!!!