torsdag 30. april 2009

Romerike Historielag - DIS-Oslo/Akershus - episode 2

I dag har jeg vært i et veldig spennende lite møte, nemlig med lederen i Romerike Historielag. Vi møttes i Historielagets hus på Skedsmo, og for et hus det var! Huset er fra 1700-tallet og ligger på Skedsmo prestegård.

Her finnes både et nydelig bibliotek, flotte restaurerte tømmervegger med masse historie i, flotte gamle trapper, et kjøkken med god gammeldags komfyr, møterom med 30 stoler, internettopplegg, altså det man trenger for nyttige og hyggelige møter!

Det blir spennende å se hva vi greier å
få til, både når det gjelder utvidet DIS-aktivitet og rene samarbeidsprosjekter med RHL!

Det første møtet blir i september, og våre medlemmer på Nedre Romerike de som blir invitert hit på møte!

Romerike Historielag er en paraplyorganisasjon for historielagene på - nettopp - Romerike. De er veldig aktive, og har mange flinke folk i sin midte. Mange av medlemmene i historielaget er selvsagt også medlemmer i DIS - og omvendt. Historie, lokalhistorie og slektshistorie har lett for å gå inn i hverandre, og den ene interessen vekker liv i den andre.

Romerike historielag har en del spennende på sine hjemmesider, også for oss slektsinteresserte! Ta en titt!


mandag 27. april 2009

Oppdateringer på Ancestry!

Border Crossings USA-Canada
En ny interessant database på Ancestry.com denne uka kan løse nøtter for de som har slekt i Canada. Dette er er en database over folk som dro over grensen fra USA til Canada! Sitat fra Ancestry:
"About Border Crossings: From U.S. to Canada, 1908-1935
This database contains records of immigrants crossing into Canada from the United States between 1908 and 1935. These records consist of border entry lists and Form 30 (individual entry forms). Information recorded in these records may include: name of immigratn, port of arrival, date of arrival, age, gender, country of citizenship, birthplace, marital status, and last permanent address."

Social Security Death Index
Den 15. november i fjor skrev jeg om Social Security Death Index.
Dette innlegget kun for å si at nå er den oppdatert helt fram til mars 2009!

Jeg tar med fra innlegget sist:

SSDI inneholder ikke alle personer som har fått sitt Social Security Number (kort). Vanlige grunner er for eksempel:

 • Dødsfallet er ikke rapportert til Social Security Administration (SSA).
 • Dødsfallet skjedde før man startet med dataregistrering av "Death Master File"
 • Ca 98 % av dødsfallene i databasen skjedde mellom 1962 og nå.
 • Personen hadde ikke et Social Security Number
 • Etterlatte-pensjon blir utpetalt til en etterlatt.
 • Dødsfallet er så nytt at det ikke er i indexen enda
 • Mennesklig feil.
Har du slekt som har levet helt til nåtid, kan du kanskje finne dem her!

Lykke til!

Gratulerer OddvarJ!Jeg skrev i går om Lost i Slektsforskning - konkurransen som foregikk i helgen. Her er vinnerne! Gratulerer! Saritha fortjener en virtuell blomst for arrangementet

søndag 26. april 2009

Lost i slektsforskning?

For en god stund siden lanserte Saritha "Lost i slektsforskning" som en ide til en helgeaktivitet. Markedsføringen har kun vært gjort på DISchat og i Slektsforum. Folk har vel kanskje ikke helt skjønt hva dette skulle være, men nå ser de, og jeg tror gjetordet vil gjøre at det blir enda flere med neste gang. Kanskje fint for arrangements-komiteen at det først ble en "prøvekjøringsrunde"?Saritha la frem følgende program:

Helgen 24.-26. april

Hvor: Slektsforum.

Timeplan:
Fredag 24.04.2009
 • Kl 18.00: Lett oppvarming
 • Kl 20.00: Utlevering helgeoppgave og innlevering av Lett oppvarming
 • kl 22.00: Kveldsoppgave som skal innleveres kl 24.00
Lørdag: 25.04.2009
 • Kl 08.00 Morgensjokk
 • Kl 12.00 Utlevering Lunsjnøtt og innlevering Morgensjokk
 • Kl 13.00 Døgnoppgave (går over 12 timer) og innlevering Lunsjnøtt
 • Kl 16.00 Ettermiddag/kveldskos
 • Kl 19.00 Hurtignøtt
 • Kl 20.00 Innlevering av Hurtignøtt
 • Kl 22.00 Innlevering av Ettermidag/kveldskos
 • Kl 01.00 Innlevering Døgnoppgave
Søndag 26.04.2009
 • kl 12.00 Kaffekos med nonstop til
 • Kl 20.00 Innlevering helgeoppgave
 • Kl 21.00 Premietrekking
Og viktig: Man trenger ikke delta på alle oppgavene for å vinne og man må heller ikke være medlem i DIS!

Dette altså en helg fyllt med slektsforskning på egen slekt, og kanskje noen oppgaver for å gi en selv et tupp bak? Kjempemorsomt opplegg, og jeg håper virkelig at de lager flere slike helger, og at det blir flere deltakere!

Oppgavene var gode og varierte, noen ren slektsforskning, noen om å kunne bruke slektsprogrammet sitt til litt mer enn bare å registrere, men også vise fram resultater av forskningen man hadde gjort denne i helgen.

Konkurransen er ikke over enda, men synger vel på det siste verset. Blir du nysgjerrig? Sjekk ut Lost! forumet her: LOST der kan du se hvilke oppgaver som ble gitt, og hvordan deltakerne har løst oppgavene.Megaflott initiativ Saritha og resten av gjengen (ingen nevnt ingen glemt)!! (og hils resten av komiteen) Både Saritha og Per-Olav fra oppgavene over har sine blogger som er verdt å lese!

fredag 24. april 2009

Folketellinger i USA føderale og statlige

Statlige/føderale censuser
I USA ble det, som mange kjenner til, avholdt føderale folketellinger (census) hvert 10. år. Den aller første i 1790, og den sist tilgjengelige i 1930. Dette er en uvurderlig kilde til å finne våre emigrerte slektninger.

Men mange stater hadde sine egne censuser mellom de føderale. Disse kan gi mye mer opplysninger, og dekker ofte "hull" i familiehistorien mellom hvert 10-år.

De kan hjelpe oss til å finne f.eks. barn som ble født og døde i mellom de 10-årlige censuser. Dette kan være det eneste stedet man kan finne spor av et barn født mellom to 10-år. De hjelper oss til å snevre inn antall år man trenger å lete etter f.eks. vielsesdatoer eller dødsdato.

I tillegg til å fylle hull mellom de føderale tellingene, kan state-censuser også gi informasjon man ikke finner i de føderale. Innholdet i disse statlige censuser varierer fra stat til stat og fra år til år. Noen har mindre og noen har mer informasjon enn man finner i den føderale censusen.

Husk når du finner familien din i en census - bla deg litt fram og tilbake i det samme området, det kan være flere familiemedlemmer der!

Kansas 1915
1915-census for Kansas stat inkluderer informasjon om folket kan lese, og til og med hvor mange bøker det finnes i hjemmet (se bildet under - kolonne helt til høyre). Denne tellingen ber også om informasjon om hvor personen bodde før han/hun kom til Kansas. Da skulle man oppgi stat/territorium eller land dersom man var utlending.
Iowa 1925

Mange nordmenn havnet i Iowa. I den statlige census for Iowa i 1925, var det 15.162 personnavn med fødested Norge! Denne 1925-census er en gullgruve. Den spør nemlig om foreldrenes navn, inkludert mors pikenavn, fødested og alder ved siste fødselsdag, i tillegg til foreldrenes vielses-sted! Andre spørsmål er vedr. kirketilhørighet (husk at det ikke var/er statskirke i USA), husleie og detaljer om utdannelse og militærtjeneste.

Bildene her viser min oldemors tante Selmas sønn Ole og hans familie i Iowa, hvor Selma er ført opp med sitt pikenavn. (klikk på dem så blir de større - censusen er på 2 sider - fortløpende bortover).

kilde: www.ancestry.com og "Genealogist's companion and sourcebook" av Emily Anne Croom (2003)

søndag 19. april 2009

Kavaleristen - en bok om en soldat!

Det neste medlemsmøtet (6. mai kl 18 på Riksarkivet) i DIS-Oslo/Akershus handler om Kavaleristen. En bok som står i hylla mi hjemme, og som jeg ikke har hatt tid til å lese ennå!

Norsk Utvandrermuseum har laget en utstilling om denne karen, og vi håper vi greier å få den ned til vårt møte.


Sitat fra Bokkilden om boka
Boken handler om Bernt August Eriksen som kom fra Revhaug gård i Hærland i Østfold. Gjennom brev som han skrev til sin kone Anna etter han i 1884 forlot henne og emigrerte til Amerika, får vi innblikk i hans livshistorie. I Amerika endret han navnet sitt til Bent Howe og deltok i fire kriger på amerikanernes side.

Som kavalerist i US Army kjempet han først mot indianerne, så mot spanjolene på Cuba og Filippinene og senere mot muslimske, filippinske frigjøringsstyrker. Under 1. verdenskrig var han dessuten instruktør for amerikanske soldater - men til tross for sitt begivenhetsrike liv, glemte han aldri henne han hadde reist fra.


Det skal bli spennende å høre Ane-Charlotte, kanskje jeg får tid til å lese boken hennes før møtet også?

lørdag 18. april 2009

Tillitsmannskonferansen 2009 - helt uten meg!

Den årlige samlingen for DIS-Norges tillitsvalgte rundt om i landet arrangeres denne helgen. DIS-Oslo/Akershus er representert med 5 personer, 2 ferske styremedlemmer Synnøve og Harald, og min kjære nestleder Truls. Vi har også valgt å sende 2 personer utenom styret, nemlig Jan og Greta fra Slektsforskerdag-komiteen. Dette fordi en del av temaene på TMK er om temaet vi skal ha på Slektsforskerdagen 2009 - Familieminner. (dato å merke av kalenderen: 31. oktober). Det blir spennende å se hva Jan og Greta har med hjem av ideer, og også hva styret vårt får høre fra Truls og hans medreisende.

På DISchat kjører Viggo fra DIS-Salten fullt referat, så det er greit å følge med. Hvis man skjønner temaet, og man er kreativ og kjapp i hodet. Og det er jo jeg! DIS-Norges Torill Johnsen blogger og blogger, og vi kan se bilder og lese her

Lykke til på TMK på Gardermoen alle DISsere, jeg må innrømme at jeg skulle ønske jeg var der.

Men sånn er livet, man kan ikke være både i sola i FL og i sola på GM samtidig.. man må liksom velge sol!

søndag 12. april 2009

SLG101 på Høgskulen i Volda - og gammel gotisk skrift!

Da er jeg endelig ferdig med det nest siste arbeidskravet, oppgaveutkast nr. 3 i Del 1 av Slektsgranskerstudiet ved Høgskulen i Volda.

Studiet har nok vært litt "lett", jeg har tross alt holdt på med dette i 11-12 år. Men det har allikevel vært en del å lære. Pluss at jeg har vært nødt til å endre noen oppfatninger av ting jeg trodde jeg kunne! Og det er bra! Man lærer så lenge man har lever!

Den tøffeste oppgaven var den siste, der vi skulle jobbe oss gjennom et skifte fra 1735 (ja da Bjørn Tore, jeg knotta selvsagt leif). Jeg tror jeg har greid å besvare spørsmålene vi har fått, selvom tidlig 1700tall ikke er min sterkeste side faktisk. I hvertfall ikke når det gjelder skrifta! Jeg skylder igjen litt på mine plirende rødkantede skjelende grønne glugger, de liker ikke å bli utsatt for kråketær. Men jeg kan nok ikke bare skylde på dem, det er nok og litt at jeg ikke har satt meg ned for å gå tålmodig gjennom litt kurs og skriveprøver. (ja - jeg har fremdeles lopper i blodet og mark bak mamma)

Med meg i feriebagasjen har jeg hatt bla. Knut Johannessens bok "Den glemte Skriften". Boken pakket jeg med ene og alene fordi jeg skulle jobbe med den ovennevnte oppgaven. Og jeg fikk bruk for den flere ganger, til å slå opp i ord og særlig uhumske forkortelser.

Denne boken har faktisk vunnet pris fordi den er utrolig vakker! Og det er den! Det er en fryd å bla i den, og jeg tror faktisk at jeg skal jobbe meg gjennom noen gamle skifter jeg har liggende fra min slekt på Ringerike sammen med Knut Johannessen. Boka er ikke bare vakker, den er også ei lærebok i gotisk håndskrift. Den gir, ved hjelp av autentiske teksteksempler, transkripsjoner og forklaringer en presentasjon av den gotiske skriftens bruk og oppbygging.
Vi håper på å få til et kurs i gotisk skrift fra høsten, kanskje dette blir boken som skal brukes?

Jaja - jeg har slitt meg gjennom et skifte, jeg fortjener vel påskemiddag snart...

lørdag 11. april 2009

Newseum - forsider på "hele verdens" aviser!Jeg leste videre i "Timelines" i dag. Det er interessant å se hva andre finner - og så finne ut at det er brukendes for oss og!

Sjekk ut Newseum - som gir deg forsidene på papirutgavene av avisene rundt om i verden! Mange av avisene har nettutgaver, og etter det jeg ser, så gir denne siten deg også link til nettutgaven av avisen!

Hold musepekeren over de oransje "prikkene" som illustrerer byene, så får du opp forsiden på dagens papirutgave av avisen.

Klikker du på "prikken" får du opp forsiden. Jeg ba om både Shanghai Oriental, og jeg ba om Aftenposten, og.. jammen var de ikke der begge to! og oppe i høyre hjørne fant jeg link til nettutgaven av begge avisene!

Dette kan være et godt hjelpemiddel til å finne aviser - for eksempel til å finne "Obituaries" - Nekroliger - i vår tid!

Kos dere!

fredag 10. april 2009

SIG - Special Interest Groups - noe for oss i SFH?

Jeg fikk den digitale utgaven av Timelines i går, fra Englewood Genealogical Society of Florida. Jeg meldte meg jo inn der i desember 2008, og skulle hatt et møte der i januar. Men ting skjedde, så vi måtte avlyse/utsette det møte til en gang i framtia.

Men - noe godt kom ut av min kontakt med EGSF i desember 2008, nemlig Bill fra Venice som kom på møte i EGSF, og meldte seg inn i EGSF. Nå har han tatt ansvar, og starter en Special Interest Group for Skandinavia!

Foreningen har flere SIGs, for eksempel
 • Mac/Reunion
 • Britiske Øyer
 • Østlige Stater
 • Midwest Stater (der burde vi ha vært)
 • Nybegynner-gruppe
 • Family Tree Maker
 • Skandinavia m/Bill!
Kanskje dette er noe vi bør tenke videre på og, i samarbeide med Norsk Slektshistorisk Forening, de hadde tidligere sine "Bygdekvelder", vi har jo allerede våre brukergrupper....

torsdag 9. april 2009

Slektsforskning - en rimelig hobby!

Det å være slektsforsker med Norge som hoved-felt er ikke noe problem uansett hvor man befinner seg verden! Hverken praktisk eller økonomisk! Det man trenger, er stort sett et internett-abonnement, et lånekort på biblioteket og en grei PC.

For "den jevne" slektsforsker som jobber med slekt i Norge, holder det faktsisk nesten med Internett og tilgang til et folkebibliotek. På Internett får vi tilgang til det meste vi trenger av kirkebøker, og er vi heldige har flammene holdt seg unna prestegård og kirkebygg i de bygder og områder man forsker i. Digitalarkivet, som er en del av Arkivverket har skannet og indeksert alle innleverte kirkebøker i det lange landet vårt. Disse ligger på nett, gratis og tilgjengelig for hele verden. Folketellingene er også fritt tilgjengelig. Disse er ofte det første man begynner med når man setter seg ned for å finne slekta.

Naboland vi har lett for å sammenligne oss med (Sverige), har også kirkebøker og folketellinger (og andre kilder) tilgjengelig for den gemene hop, men mot et gebyr av størrelse tusenlapp eller mer. I Danmark er det gratis, men der ikke jeg kjent i kildene, og vil ikke nevne dem.

Norges flotteste vesen, bibliotekvesenet, har en tjeneste veldig mange ikke er klar over, nemlig fjernlån! Ved å se seg rundt, og lokalisere nærmeste bygning inneholdende mengder med lesestoff, har man hele landets (og et par andre lands) lokalhistorie innen rekkevidde, i hvertfall i løpet av en uke eller to. Også dette uten at man så mye som trenger å tenke på monetær utveksling. Flott, ikke sant? Mange biblioteker har også filmleser-apparater, slik at man kan fjernlåne f.eks. mikrofilmede aviser, som kan inneholde f.eks. nekrologer, dødsannonser, artikler om slekt og historiske begivenheter. Uvurderlig... og gratis!

Men, som den vågne leser kanskje la merke til, jeg har markert noen ord der oppe, nemlig "stort sett", "nesten" og "det meste"... vi kommer nemlig til et punkt, noen før, noen senere, til at vi må ut av stolen, kanskje til og med kjøre ett stykke, til "The Dusty Halls of Wisdom" - nemlig Arkivene. Skifter, Militære ruller og Sjøinnrulleringer... en del kilder er faktisk ikke tilgjengelig på nettet. De kommer ut etter hvert, men jeg har ikke tid til å vente..... så av og til må man altså ut av godstolen og ut av huset. Men, en glede her og: Det er gratis. På Riksarkivet/Statsarkivet i Oslo har de også endelig sagt JA til egen fotografering av kilder, så man trenger ikke en gang å betale for kopiering dersom man kun skal ha til eget arbeidsbruk!

Skjønner vi hvor heldige vi er? Jeg skjønner det. Her jeg sitter i Florida og leter i kirkebøker i Norge... gratis! Og i kirkebøker i Sverige.... som jeg må betale for (men jeg gjør det faktisk med glede, så lenge jeg har det tilgjengelig)

lørdag 4. april 2009

Ferie med planer og bygdebøker fra Gjerdrum

I min bokhylle hjemme er det nå litt ledig plass. Av den enkle grunn at jeg aldri reiser på Hytta uten Bygdebøkene for Gjerdrum! De har vært med meg over dammen hver eneste gang siden 1998 - det vil si at de har flydd over Atlanteren ca 55 ganger! Ikke rart folk tror en slektsforsker er helt skrudd!

Jeg har store planer for ferien:

Slektsforskerplaner:
 • Fortsette ryddingen i kilder i databasen
 • Fortsette å få skikkelige kilder på personer fra min første spede slektsforskerbarndom
 • Finne et par nøtter som tidligere ikke var villige til å bli funnet!
 • Jobbe videre med etterkommere fra et par av "mine" gårder i Gjerdrum (derfor bygdebøkene)
Kursplaner:
 • Lage forslag til nytt kurs for våre kjære OA-medlemmer (Slektsforskning på nett)
 • Lage et par egne Power-point foredrag til det ovennevnte kurs
Studieplaner:
 • Gå gjennom de to foregående oppgaver og forberede dem til Mappe-eksamen for SLG101 på Høgskulen i Volda
 • Løse Arbeidskrav 5, oppgave 3 - som virkelig krever sin hjerne, et skifte fra 1732 skal gjennomgåes og spørsmål besvares. (av den grunn har jeg med "Den glemte skriften".) Den skal inn 18. april. God tid.
DIS-planer:
 • Gå gjennom "mine fylker" for oppryddingsprosessen i Genealogiske Ressurser.
 • Finne gode temaer for medlemsmøter, både på Jessheim og i Oslo.
 • Gå gjennom 45 auto-utmeldte OA-medlemmer og sende dem en hyggelig epost
Litt jobbing hver dag så går dette bra.