søndag 31. mai 2009

Til og med en slektsforsker må ha mat!

Sol er undervurdert. Mat og vin er undervurdert.

Vi har i dag oppgradert alle tre til å være totalt på høyden av det vi kan tenke oss som viktige ingredienser i en vakker herlig dag.

Først et par deilige sprudlende i Ringnes på hjørnet vårt, så ned på Enga Bar og Kafe. Sammen med kjempegode venner tusla vi ned for å nyte litt deilig spise, og hva diska de ikke opp med!

Fløtete deilig suppesaus med masse krydderier og blåskjell av en annen verden, jummi! Deilige hvite og brune viner, og så en smørdampa kveite med himelaget hollandaise saus. Jummi (var så deilig at jeg glemte å fotografere for evig het!)

Det tar litt tid og krefter å komme seg gjennom et lite lass med blå skjell, og i tillegg få i seg den deilige sausen som de har lett for å komme sammen med!

men - vi greide det til slutt, og da var jeg helt...

Forrige gang jeg blogga om Enga Bar&Cafe, var det litt mindre sol og mye mer smerte.. men maten var også da fisk fisk fisk (Skrei)

lørdag 30. mai 2009

Presentasjonene fra Oslo Byarkivs Slektshistoriske dag!

Lars Rogstad og Leif Thingsrud holdt begge foredrag på Slektshistoriedagen på Byarkivet 26. mai. Jeg har skrevet og bildet denne seansen her.

Nå har karene kommet med sine presentasjoner, og lagt dem ut på web til stor glede for oss som var der, og sikkert også de som ikke var der!

Dette er utrolig lærerike manuskripter, og begge er greie å lese/skjønne uten at vi hører foredraget. Takk Leif og Lars!

Finn manuskriptene her hos Oslo Byarkiv.

onsdag 27. mai 2009

Ullsøkning by heart... Ullensaker Historielag - Kulturvernprisen 2009!

Jeg er ullsøkning. Og stolt av det! Mamma er oppvokst i Ullensaker, med foreldre fra Romerike (Sørum) og Sverige, og besteforeldre fra Romerike (Sørum og Gjerdrum) og selvsagt... Sverige.

Når jeg så starta med min slektsforskning, så fant jeg ut at pappan min var Oslogutt så det holder med 5 generasjoner rett bakover inn i gryta, og litt svensk han og. Pluss at jeg fant ut at farmor har en bestefar fra Ullensaker. Og det er moro å se at han er i slekt med mamma, og det i Ullensaker!! Pappa visste ikke at han var ullsøkning en gang. Og nå viser det seg at mamma og pappa er 9-menninger...

Men dette skulle altså ikke handle om akkurat det - men jeg ville bare presisere at jeg er ullsøkning da - og ikke bare Vålerengel!

Ullensaker Historielag
Ullensaker Historielag - som jeg selvagt er medlem av - er tildelt Ullensaker Kommunes Kulturvernpris for 2009! Prisen består av den herlige sum av 25.ooo kroner, som jeg er sikker på at historielagets godt-jobbende styre har god bruk for i sitt arbeide.

Kommunen skriver: Prisen kan tildeles privatpersoner, frivillige organisasjoner, bedrifter, skoler og offentlige instanser som på frivillig eller støttet grunnlag har nedlagt en innsats i forhold til kulturvern. Dette kan eksempelvis være pietetsfull restaurering av verneverdige bygninger, stilmessig videreføring av tilbygg, vern om kulturlandskapet, opparbeidelse av historiske sti- og vegfar, vern om tekniske kulturminner, allmennyttig informasjonsmateriell om kulturvern, m.m.

Og - hvorfor fikk Ullensaker Historielag denne prisen?

Ullensaker Historielag ble den 20. mars 2009 overrakt Ullensaker Kommunes kulturvernpris for 2009. Prisen ble overrakt i forbindelse med en festforestilling i Ullensaker Kulturhus. Den ble gitt for lagets arbeide med å dokumentere, istandsette og formidle Ullensakers lokalhistorie og kulturminner. Prisen er et diplom (over) og 25.ooo kroner.

DIS-Oslo/Akershus v/KROA, Bodil Fagerthun og Vidar Holum og i senere år litt meg selv, har hatt et godt samarbeide med slektsgruppa til Ullensaker Historielag. Vi er stolte og glade for å ha Ullensaker Historielag som en god samarbeidspartner og håper dette samarbeidet fortsetter!

Et av bevisene på tett samarbede er de kirkebøkene for Ullensaker som er dataregistrert og lagt ut på Digitalarkivet - tirsdagskveldene har vært mange på Jessheim Bibliotek!

Gratulerer, det var vel fortjent! Og - så flotte hjemmesider dere har fått til!!


tirsdag 26. mai 2009

Bilder fra åpen dag på Byarkivet

Det var jammen en hel horde som tok turen til Byarkivet i dag. Mange kjente fjes, både fra OA -møter og fra chatten!

Første foredrag av Lars Rogstad om personhistoriske kilder i Byarkivet inneholdt de viktigste kildene vi trenger for å finne folket vårt i Oslo/Kristiania.

Jeg har blogget om disse kildene før, fra foredraget til Leif Thingsrud på Jessheim for et par år siden.

Foredraget om matrikler og skattemanntall av Leif Thingsrud var derimot med masse nytt, og jeg håper vi får tilgang til foredraget slik at vi kan lese det nærmere. Det var såpass mye nytt, at jeg ikke tar sjansen på å si noe om det før jeg har fått tilgang til manuset til hans foredrag.

Det er utrolig moro å se at det kommer så mange når Byarkivet satser, og åpner sine dører! Moro var det også å høre at folket hadde lest om arrangementet først på OAs hjemmesider, og også på min blogg!! Det var mange som rakk opp hånda når det var spørsmål om hvor de hadde fått opplysninger om hvor de hadde fått info om arrangementet!

I Pausen var det kaffe og BA-kjeks (Lignet mistenkelig på OA-kjeks). Praten gikk livlig, og det kom enda flere, og jeg la merke til flere kjente. Hilste på Otto, hilste på HenningA, PerS og Solveig, JanE, og mange andre kjente fra møter og arrangementer i foreningen.

Arti var det også å møte Knut Roar fra Vålerenga Historielag, som i dag kom for å jobbe med slekt, ikke med Vålerenga! Jeg må huske på byvandringen med Knut Roar og resten av Historielaget til Kværner den 8. juni!

Etter foredragene var det minst 20 som ble igjen for å lete og søke i Byarkivets mange kilder. Det er nok noen som får seg en aha-opplevelse, og noen som får med seg ny ukjent slekt hjem. Jeg hører noen damer diskuterer seg sjøl i adressebøkene og!

Dette var et utrolig vellykka arrangement, og jeg håper, og tror, at vi kan lage noe sammen med Byarkivet senere. En samtale med Lars Rogstad fortalte at det kan være veldig stor interesse for dette i Byarkivet også!

Sennende spennende!

Heldags på Oslo Byarkiv!

Jeg skriver stadig om Oslo Byarkiv, eller slekta mi i Oslo. I dag skal det være langdag for slektsforskeren på Byarkivet, og jeg skal ta med meg pc'n min og være der noen timer. Mulig jeg må ta med meg en matpakke og?

Kl. 12: Personhistoriske kilder i Oslo byarkiv
- foredrag ved Lars Rogstad, Oslo byarkiv
Kl. 13: Matrikler og skattemanntall som kilde for slektshistorikere
- foredrag ved Leif Thingsrud, Riksarkivet

Men før foredragene skal jeg jobbe i lesesalen, og håper ikke det kommer for mye folk med en gang. Det er ikke nok lesemaskiner til mer enn 3-5 personer på en gang. Så min plan er å starte med adressebøker og adressekalendere (de får vi ikke se i original pga at bøkene er i oppløsning, og så jobbe med folketellingene etterpå.

Oslo Byarkiv har flere skatter mange ikke er klar over, og noe av dette ligger på nett.
Sjekk denne lista - her er det en del databaser, indekser og registre over arkiver vi kan ha stor glede av for å finne både slekt og byhistorie!

Det kommer nok mer etter hvert om dagen!

lørdag 23. mai 2009

Ukens kulturminne - og bunaden!

Jeg har tidligere skrevet om Kulturminneåret 2009 her og spesielt om Digitalt fortalt. På nettsiden finner man også en slags "digitalt fortalt" nemlig Ukens Kulturminne. Hver uke blir et spesielt tema tatt opp, og fordypet. Denne måneden med nasjonaldag og andre vårlige aktiviteter, har helt typiske kulturminner skilt seg ut og fått egen omtale.

Uke 18, som inneholder datoen 1. mai, hva er vel et mer naturlig kuturminne enn Arbeiderfanen?

Arbeiderfanene har en lang og ærerik historie. Disse fanene er en kulturskatt, minner over arbeiderbevegelsens kamp for rettferdighet og likeverd. Faner er fortsatt viktig innslag i 1. mai feiringen, men de aller eldste fanene er ikke lenger i bruk. De er tatt vare på sammen med arkivmaterialet etter arbeiderbevegelsen.

Uke 20 som inneholder datoen 17. mai, Pølse med Lompe! det er vel kun Grandiosa som er mer populær spise i Norge i dag. Denne artikkelen er et artig stykke lese, anbefales!

Uke 21 ble tilegnet Bunadstilvirkningen. For det er nemlig tilvirkningen av folkedrakten som er gammel, tradisjon. De gamle håndverksteknikkene som lever videre i en bunad. Kunnskapen er viktig, og dette er et eget fag. Arbeidet er både tidkrevende og krever spesialkunnskap og ferdigheter. Les mer her.

Sjøl er jeg mer enn gjennomsnitlig opptatt av bunader. Jeg startet en egen nettside "Norske Bunader" for mange år siden, og har hatt besøk av over 100.000 personer bare de 2 siste årene, den gamle telleren gikk i frø på 99.999 besøk. Nettsiden min er på engelsk, dette fordi det ikke finnes noen engelskspråklig side med "alle" bunadene (jeg mangler mange mange jeg også). Det er forskjellige personer og firmaer som har rettighetene til forskjellige bunader og drakter, slik at informasjon om disse er spredt på mange forskjellige nettsteder. Noen er ikke på nett i det hele tatt.

Bildene på mine sider er private - noen av svært dårlig kvalitet. Men jeg har allikevel valgt å la dem bli liggende. De eldste bildene er ofte av dårlig kvalitet pga datidens skannere, uvitenhet osv.

Alle bildene er lagt ut med godkjenning av fotograf, og også av den som er avbildet. De bildene som er fra brosjyrer og annet, har jeg fått tillatelse til å bruke, og stort sett har jeg fornavn på alle de som er avbildet også fra brosjyrene. Det gjør at siden blir mer "personlig" - dette er ikke en komersiell side eller noen som helst slags reklame, men altså for å vise bunaden i bruk på eieren, ikke på en modell.

Bildene over er fra 17. februar 2001 (de som hadde bunad på på vår bryllupsfest) og 17. mai 2002 på Vålerenga.

Så dersom dere møter en sprø dame med kamera når dere har bunaden på, så er det nok bare meg!! Besøk gjerne bunadsiden min http://www.lailas.net/bunads.

Og - har du sendt meg et bilde som jeg ikke har lagt ut? Send meg en epost, jeg har vært veldig travel de siste 2 årene, så bunadsiden har ikke fått den oppmerksomheten den fortjener!


onsdag 20. mai 2009

Skiftematerialet på vei ut til folket!

I går var jeg oppom lesesalen på Riksarkivet, og fikk en gledelig beskjed.

De har fått litt mer ressurser og jobber iherdig med å fullføre prosjektet med å få skiftematerialet ut til folket!

Dette er ingen liten jobb. Først skal alt materialet skannes og bearbeides og sjekkes og testes på noen fantastiske skannere. Deretter skal materialet indekseres. Indekseringen foregår i helt spesielle dataprogrammer, som også må produseres. Når indekseringen er ferdig, blir materialet lagt på nett. Men før det kan bli lagt på nett, må det også være brukervennlig søke-program som vi brukerne kan bla og jobbe i. Som vi skjønner, en stor jobb er lagt ned før vi får se resultatet!

Den aller største gleden var å høre at Dødsfallsprotokollene jo er en del av skiftematerialet.... og de kommer også! Oslo og Aker høres ut til å ligge godt an i løypa.

Når alt dette skal skje?? Jo ... det var snakk om allerede nå på denne siden av høsten! Altså mens vi enda valser rundt i bikini og solhatt med iskrem og jordbær!!

Hurra for Arkivverket! Jeg kan snart pælme den gamle fischeleseren!

tirsdag 19. mai 2009

Kommunale folketellinger i Kristiania (Oslo fra 1925)

Kristiania i tørre tall med kjøtt på beinet!
I Oslo Byarkiv i Maridalsveien 3 finnes det en skatt for oss med Oslo-slekt. Jeg har helt sikkert nevnt denne skatten før. Nemlig nær åtte hundre hyllemeter med kommunale folketellinger fra Kristiania og Aker!

I 1863 ble den første kommunale folketellingen tatt opp i Kristiania. Fra 1867 ble det holdt folketellinger nærmest hvert eneste år fram til 1954. Før 1899 kan det dessverre se ut som de synes det var helt unødvendig å ta vare på eldre tellingslister, og de ble kastet etter hvert som man hadde avholdt og jamført ny telling. Med unntak av 1883, er de andre tellingene før 1899 gått tapt.

Det ble altså holdt tellinger nærmest hvert år, utenom de årene det var statlig telling. Tellingsdato var 31. desember fram til og med 1905, mens det fra 1907 til 1920 var 1. februar. I 1911 ble det ikke holdt telling på grunn av den statlige tellingen 1. desember 1910. Ny statlig telling ble holdt 1. desember 1920 og fra 1921 gikk også kommunen over til å bruke 1. desember som dato for telling. På grunn av den statlige tellingen 7. oktober 1939 ble det ikke holdt telling det året. Ny telling ble derfor avholdt avholdt 15. september 1940. Deretter kommunal telling 1. desember 1941, 1942 og 1943. På grunn av papirmangel under krigen, ble det ikke holdt ny telling før 10. april 1946. Den nyeste tellingen vi får se pr. dato er 1948, pga 60 års klausul, og tellingsdato er 1. oktober (etter 1. oktober 2009 kan vi se 1949-tellingen).

Klausulering
Av hensyn til alminnelig personvern er alle kommunale folketellinger klausulert, sperret, for innsyn uten etter særskilt søknad. Denne sperrefristen er på 60 år. I motsetning til statlige folketellinger, som rammes av statistikkloven av 1907 - og sier 100 års sperrefrist på disse tellingene, og vi får derfor se 1910-tellingen 1. desember 2010.

lørdag 16. mai 2009

Den artigste MGP-festen på mange år!

Og det er ikke bare fordi det var norsk fra ende til annen! Men - det å være på DISchat med RV -enten om det er Reint Vann eller RøVvin, så ble det en knallmorsom kveld fra klokka 21 til godt over midten av natten!

Alle har hatt kommentarer og vi har prøvd å overdøve Synnøve, og vi har sunget, kommentert både livvidder, skjørtelengder, manneromper og skjortestørrelser. Og Synnøve Svabøes mangel på matte-kunnskaper, og hennes do-besøk. Hun er flink men ikke akkurat her!!

Men altså - takk for følget DISchattere, vi får stille chatte-sterke på finalen neste år!!!

Hva med Operataket?

Vi får vel lage en DISselåt!


Bildet av Alexander har jeg tatt sjøl :-)

16 mai - på 15. mai!

Her på Vålerenga har vi en utrolig hyggelig tradisjon på 16. mai. Noen ganger må denne tradsjonen flyttes til den 15, dersom for eksempel som i år, at 16. mai faller på en søndag!

Alle barnehagene (og her på Vålerenga er det minst 4 store) og jeg tror også 1-3 klasse på Vålerenga skole innerst i gata, med flaggborg og korps - tetter igjen hele gata utenfor her! Det synges og trommes, ungene flagger. Det er hundrevis av unger som er ute og spretter i den lille gatestumpen vår (som har husnr. helt opp til 18). Og jeg står i vinduet og snufser og blir like rørt hver gang! Ungene hadde lært seg "Ja vi Elsker" og når det ble stopp i toget, sto smurfene der og sang av hjertens lyst, og de kunne hele første verset. Og da snakker jeg om barnehageungene! Jeg har hørt dem har øvd seg hele uka, barnehagen ligger nemlig bare 4 små hus lenger inn i gata her.

De minste barna kan, som man skjønner, ikke være med i det store toget på Karl Johan, det ville ha blitt for mye mas og alt for vanskelig å holde styr på. Men dette er et fabelaktig alternativ! Bildet over viser bare den første 1/4 delen av opptoget, de brukte minst 15 minutter på å komme forbi her! (selvsagt med litt stopp og kø).

Koselig både for de som ser på, og for ungene!

torsdag 14. mai 2009

Alle elsker Grampri (eller. gratulerer Alexander Rybak og Norge)

Som den vågne leser har skjønt, så studerer herren i dette hus russisk. Og - da er det jo ikke til å komme vekk fra at det er stor stas når den unge norsk/hviterussiske hr. Rybak går hen og representerer kongeriket Norge i Moskva! Jeg får få gubben til å oversette en lykkeønskning fra DISchat i mora :)

Semifinalen var så spennende at vi på DISchat omtrent ikke visste vår arme råd, men - vi greide oss fint!

Gratulerer, og lykke til, Alexander!

Let etter Gjøgleren i Kristiania i 1923!

Et av de stedene på nettet jeg frekventerer, er Oslo Byarkiv.
(bildene har jeg klippet fra Oslo Byarkiv)

Jakten på Gjøgleren
I dag kom jeg hodestups inn i en (fiktiv) kriminalgåte, fra krysset Osterhougsgata/Calmeyersgate. Her har en lastebil blitt stjålet, (eieren er Avholdskafé-bestyrer Lund) og lastebilen er funnet igjen full av smuglersprit! Hvem kan ha vært så frekk at han eller hun har stjålet bilen Avholdskafé-bestyreren for å kjøre forbudt brennevin? Politiet trenger hjelp, det eneste de er sikre på er at det er "Gjøgleren" som står bak. Men de vet ikke hvem denne "Gjøgleren" er.

Ved å avhøre personene man finner i gatebildet, sjekke detaljer man finner rundt om, løser man gåten. Og husk å klikke på Adresseboken nederst også, da lærer du litt om historien i Kristiania på 1920-tallet. Ved hjelp av avhør og detaljer vi finner rundt i nærmiljøet, skal vi finne ut hvem "Gjøgleren" er.

Jeg greide det, så da greier sikkert andre det og! Denne var utrolig morsom, og med detaljer fra datidens historie, med bilder og tekst og lyd, er dette utrolig bra laget.

Aftenposten har også skrevet om Jakten på Gjøgleren!

Gratulerer Anette og Bård, våre gode venner på Oslo Byarkiv!

Alkoholens svøpe
Siden denne historien foregikk rundt Avholdskafeen Fredly (fiktig) på hjørnet av Calmeyersgate og Osterhausgata, måtte jeg sjekke litt om dette. For, også her på Vålerenga var det mange av familiene som måtte se fars lønn bli brukt til den "evinnelige spriten". Historiene er mange om konene som sto utafor Kværner for å vente på mannen når det var lønningsdag. Ellers ville hun ikke ha penger til mat og andre nødvendigheter til familien, og det ble forsorgen denne gangen også!

Flere avholdskafeer ble etablert i arbeiderstrøkene mellom skjenkestedene slik at folk kunne bli servert i et alkoholfritt miljø Brennevinsforbudet ble første gang innført i 1916. "Brennevinsdoktoren" ble snart et vanlig uttrykk, man kunne nemlig få lov å kjøpe vin og brennevin til medisinsk bruk, man måtte bare ha en resept fra lege. Den illegale omsetningen av alkohol var blomstrende. Smuglingen var velorganisert, og foregikk langs kysten av hele Sør- og Øst-Norge. I 1923 ble det skrevet ut hele 1,8 millioner resepter. Disse reseptene tilsvarte 0,8 liter 100 % alkohol per innbygger.

Min grandonkel fortalte om at en av min oldefars slektninger var med på "svartfiske" i Oslofjorden - smuglerbåtene kastet ut svarte kanner/tønner med sprit, og disse ble fisket opp av småbåter som rodde ut. Jeg har en mistanke om hvem av mine slektninger dette kan ha vært.

Lykke til i jakten på Gjøgleren!

onsdag 13. mai 2009

DIS-Oslo/Akershus er en del av Grasrota!

Jeg har full forståelse for de som mener at "Grasrotandelen min skal gå til Skolekorpset, Barnefotballen eller Jentekoret....". Men - det er faktisk en god del mennesker som ikke mener det. De har også rett til å kunne donere sin 5%.

De har nå et realt alternativ til svette småtasser som løper etter ball, ivrige smurfer med rosa bollekinn og Gammel Jegermarsj på 17. mai, menn som klør seg i hodet over et sjakkspill, eller trekkspillklubben i byen. Kultur i vårt land er et enormt begrep, fra syklubb til fotballsupporterklubber, og alle har rett til Grasrotandeler.

Jeg vil med en gang ile til og si at jeg har vært en del av Den Norske Korps-bevegelsen i 25 år, så jeg har vært en av smurfene som har løpt rundt med bollekinn og stilige dresser både sent og tidlig, blåst høy og ulende lyder ut av nypusset saksofon. Og jeg vet at denne og stort sett alle andre frivillige organisasjoner i vårt mangslungde kulturliv trenger monetære overføringer av dimensjoner for å få endene til å møtes.
Men altså - en del av vårt lange lands befolkning har ikke hjerte for hverken spreke løpende nabobarn med ball, eller unge som liker å spankulere i mer eller mindre takt med båtlue med dusk og tamburmajor foran med korte svingskjørt!

7 av DIS-Norges fylkeslag har nå fått registrert seg i Frivillighetsregisteret, og er en del av Grasrot-ligaen! For å lese mer om hva/hvor og hvordan du skal være med, gå for eksempel til DIS-Oslo/Akershus og les hvordan du kan være med! Slik kan vi få råd til å jobbe videre med både aktivitetene i Slektsforskernes hus, sette igang storsatsing på Kirkebokregistrering eller digitalisering av andre kilder til glede for slektsforskere og lokalhistorieinteresserte. Selvom økonomien foreløpig er ganske romslig, tar det kun et par år før vi er på nesten null, og da snakker vi om med dagens aktivitetsnivå på inntektssiden!

Kom igjen tipp så det svir! Tippe tippe tippe tippe...

tirsdag 12. mai 2009

Slekt i Gøteborg i Sverige? Dette kan være noe for deg!

En av de mange foreningene jeg er medlem av, er Gränsbygdens Släktsforskare (Dalsland, Bohuslän og Østfold). Her er jeg medlem fordi de sender ut et flott tidskrift 4 ganger i året.

Jeg åpnet endelig mars nr. av "Gränsposten" i dag - og der sto det om noe som jeg ikke var klar over, nemlig om adressebøker for Gøteborg fra 1850-1899 - skanna og lagt på nett i pdf-utgave!

Følgende står bla. å lese på Gøteborgs.se:

För dig som är släktforskare eller intresserad av Göteborgs historia kan de gamla adress- och industrikalendrarna komma till stor hjälp. De gamla kalendrarna var den tidens telefonkatalog och i dem kan du hitta göteborgarnas namn och adress samt näringsidkares annonser och adresser. Varje kalender innehåller också olika kuriosa om Göteborg såsom hur mycket det till exempel kostade att åka droska i slutet av 1800-talet"

På goteborg.se finner du også en del gamle interessante kart av Gøteborg, se og bli glad! Alt dette og mer til finner du her på http://www.goteborg.se - gå til "Bygga & Bo", så til "Bygga" og "Byggarkiv". (Jeg har med hensikt ikke lagt direkte link, da det kan være interessant å se på andre artikler på denne siden også.

Anbytarforum
En annen gledelig nyhet kom på Sannes (SusannS) sin blogg: (igjen gratulerer med stilig nytt design, SusannS): Anbytarforum er igjen gratis!!!

lørdag 9. mai 2009

Frigjøringsdagen 8 mai - med gave fra Digitalarkivet!

Noen småtasser spurte i går hvorfor det var flagg på huset på hjørnet. De trodde flagget bare ble brukt på 17. mai. Og noen ganger kan det jo virke sånn for en småtass.

Jeg prøvde forsiktig å forklare at det var mange dager i året vi satte ut flagget, og at de skulle spørre foreldrene sine om 8. mai. Disse var nok fra veldig småskole, så jeg ville ikke belære dem om "krig og fred og sånn".

Jeg skal heller ikke belære noen her om Frigjøringsdagen 8. mai (de som vil lese om den, kan f.eks. starte på Wikipedia og så jobbe seg videre. Viggers skrev i går om krigsfangeleire i Bodø-regionen.

Grunnen til at jeg tar opp gårsdagen er også relatert til krigens grufullheter, nemlig bokverket "Våre Falne" som ble utgitt etter forslag fra Stortingets presidentskap. Dette verket skulle være et minneskrift over de som falt eller omkom på grunn av krigen.

Minneskriftet inneholder korte biografier med bilde av de falne, og oversikt over de viktigste kampområdene. Johan Garder og Gudrun Johnson påtok seg redasksjonen av den boiografiske delen av minneskriftet. Minneskriftet er i 4 store bind, inneholder ca 11.000 biografier, og med bilder av den falne.

DIS-Oslo/Akershus' Trygve Stokkan indekserte verket for noen år siden, og ga resultatet til DIS-Norge. Denne indeksen ligger søkbar hos her. Digitalarkivet la i går ut den skannede versjonen av hele verket. Bok 1 dekker A-G, bok 2 H-K, bok 3 L–R og bok 4 S-Å. Biografiene er ordnet alfabetisk etter slektsnavn. Bakerst i bok 4 er det tillegg og rettelser for alle fire bøkene.

Det finnes også et annet verk i min bokhylle, nemlig "Nordmenn i fangenskap" av Kristian Ottosen. Dette kan være til hjelp når man jobber med slekt som var med i 2. verdenskrig. Denne ble utgitt som et ledd i regjeringens markering av 50-årsdagen for landets frigjøring fra Hitler-Tysklands okkupasjon. "Publikasjonen" - på mer enn 750 sider - har informasjon om norske kvinner, barn og menn som ble berøvet sin frihet under krigsårene 1939-1945. Fortegnelsen over fanger er langt fra komplett, bla. fordi mange av fengselsprotokollene ble ødelagt av okkupasjonsmakten.

Den utgaven jeg har i min hylle er en nyutgivelse fra 2004. Denne har en del rettelser, pluss at det er fjernet en del personer som riktignok var fanger, men var i fiendens tjeneste.

fredag 8. mai 2009

Besøk på bloggen...

Det er utrolig at så mange som 18000 har vært innom bloggen min! Jeg sov nok når nr 18000 var innom på morgenen. Jeg er ikke så flink som Viggers til å føre statistikk, men jeg ser at mange kommer inn via forskjellige søkestrenger på Google. Mange har nok faste rutiner på å gå gjennom en liste fra sin egen blogg (dette kan jeg også se) og noen har satt opp "RSS"-feed på bloggen, at de kommer innom når jeg kommer med noen ord, enten de er lure eller ikke.

Min blogg er for det meste om slektsforskning, foreningsarbeide eller annet som rører seg i min lille sfære. Den er altså privat, selvom jeg er leder i DIS-Oslo/Akershus akkurat nå. Jeg nevner dette, siden noen har ytret at jeg er litt personlig av og til. Så altså, dette er en privat blogg med mine private tanker, gjøren og laden.

Takk for besøket folkens!

torsdag 7. mai 2009

Det ringte på døra i kveld...

og utenfor sto en god venn, som mistet faren sin for noen måneder siden. Kæren har et etternavn som jeg reagerte på, fordi det finnes garder på Romerike med hans etternavn, og han fortalte en gang at faren hadde jobba litt med slekta. Og - etter det han kunne huske var etternavnet fra Ullensaker!

Vi har snakka litt slekt, vår gode venn og jeg - og han mente det fantes et papir. Et stort papir. Det dekker hele sofaen her! Dette er det notert flere slekts-linjer på. Og i kveld kom han altså med dette papiret. Og det var stort. Det var nesten 2 meter bredt!! Det er mange kjente gårdsnavn på papiret, og jeg gleder meg til å gjøre et lite dypdykk i disse linjene han har satt opp!! Jeg ser Kjos, jeg ser Melby, jeg ser Rotnebo, jeg ser Elstad..... så spennende!!!

onsdag 6. mai 2009

Kavaleristen og en forunderlig kjærlighetshistorie!

Tema på DIS-Oslo/Akershus' medlemsmøte i kveld var boken "Kavaleristen".
Bent Howe (Bernt August Eriksen Revhaug) emigrerte bare dager etter at han gifta seg med sin Anna. Han skulle sende hjem penger til Anna, så hun kunne komme etter, men på grunn av tilfeldigheter og litt annet, kom det aldri noe penger hjem til Anna i Østfold. I stedet kom det et brev, 40 år etterpå fra Bent, og det er denne kontakten Ane-Charlotte Five Aarseth har skrevet bok om, brevene, Bent sin militære karriere i USA, og hans deltakelse i 4 kriger for Amerika!

En interessant historie, boken er interessant (jeg har endelig fått lest den) og Ane-Charlotte fortalte om dette på en personlig og fin måte, som gjorde alle litt grepet.

Utrolig hyggelig at så mange som 70 personer tok turen i det fine forsommer-været opp til Riksarkivbygningen for å høre! Etter foredraget ble det som vanlig tid til kaffe og Synnøves OA-kjeks, og mange spørsmål og samtaler! Informasjon fra Nasjonalbiblioteket ved Tove Dahl-Johansen, om Norsk Amerikansk Samling, fra Norwegian American Genealogy Center ved Ellen Vollebæk og flere tips om søk i England ved ett av våre medlemmer. Mange gode tips ble utvekslet. Ellen minnet også om et seminar som arrangeres av NAHA Norge på Utvandrermuseet på Ottestad i juni, les om dette her

Digitalt Fortalt - helt enkelt!

Kulturminneåret 2009 har gitt oss flere interessante ting å gjøre, og være med på. For dem som liker å gå tur og i tillegg oppleve noe spennende, eller se noe interessant, er Kulturminneløypene et "must" - det er laget flere i samarbeid med kulturinstitusjoner og historielag osv rundt i det lange land. I Oslo og Akershus er det registrert ca 10 forslag til turer man kan gå.

men altså i dag:Digitalt fortalt!
Dette er en spennende måte å fortelle på. Men egentlig ikke noe anderledes, eller vanskelig! På DISchat ble det diskutert om dette var "for vanskelig" for den jevne slektsforsker. Til det må jeg bare si "neineineinei". Det er flere måter å delta på, utfra hver enkelt sitt ståsted når det gjelder digital kunnskap, eller hvordan man ønsker å uttrykke seg.

Digitalt fortalt
ble lansert 3. februar 2009 og er ABM-utviklings (Arkiv Bibliotek Museum) satsning i Kulturminneåret 2009. . Digitalt fortalt vil leve videre etter 2009.

DIS-Norge startet i dag, 6. mai, sin konkurranse Digitale familieminner. Her kan alle delta, og det er opp til hver enkelt hvordan man vil fortelle sin historie.
 • En tekst med ett eller flere bilder (i tekstbehandleren din)
 • En "lysbildefremvisning" med bilder og bildetekster (fra Powerpoint eller lignende)
 • En lydfil der en fortelling er lest inn, med f.eks. intervjuer.
 • En multimediafil med animasjoner, bilder, lyd osv.
Som du ser, altså noe for alle kunnskapsnivåer og ståsteder, det er jo ikke alle historier som kan/trenger å fortelles med fasinerende muldimediashow, men med en fin tekst og et bilde.

Hva et familiminne er?
Det kan være en gjenstand; en arvet sølje etter tippoldemor, en liten trekiste, konfirmasjonsvesten etter oldeonkel...
Det kan være et sted; den nedlagte husmannsplassen, et stabbur...
Det kan være et bilde; klassebildet til oldemor fra 1. klasse, et bilde av oldefar på 1års dagen, eller andre bilder, kanskje du har et helt familiealbum?
Det kan være en historie; har dere en familiehistorie som har gått i generasjoner? Kanskje en historie som viser seg å være usann, som du som slektsforsker har avslørt som akkurat - en historie?

Det er bare fantasien som setter grenser! Kom igjen!

mandag 4. mai 2009

Genea-Musing - Top 10 utfordring

Randy Seaver har en interessant blog (engelsk) og det siste påfunnet hans er å utfordre innom-titterne til å lage sin "Top-10 Genealogy Sites". Hvilke sider jeg mener er best kommer an på hvilken gren på familietreet jeg jobber med.

Min liste er utfra hva jeg bruker aller mest:

 1. Digitalarkivet databaser og skanna kirkebøker. En helt nødvendig site for alle som leter etter slekt i Norge.
 2. DIS-Norges Slektsforum - hvor slektsforskere møtes og hjelper hverandre.
 3. DIS-Norges Gravminner i Norge - finn slekt fra nyere tid.
 4. DIS-Norges Genealogiske Ressurser - hvor finner du hva, og hva finner du hvor?
 5. Registreringssentralen for Historiske data - glitrende søk etter folk man ikke finner i digitalarkivets folketellnger.
 6. Genline - svenske kirkebøker online og Arkiv Digital - svenske kilder online (den ene utfyller foreløpig den andre, bla. i geografi)
 7. Ancestry.com har det som gjelder for USA, men også for slekt i flere andre deler av verden, bla. Emigranten Populær (Svensk)
 8. Genealogybank.com - hvor jeg særlig bruker obituary-søk
 9. Familysearch.org - hvor man kan finne utrolig mengde data for videre søk, alt må selvsagt sjekkes ut, men veldig mye bra!
 10. Norwayheritage.com som gir en utrolig mengde med artikler om emigrasjon fra Norge, skipslister, agenter, linjer og annet.