onsdag 24. juni 2009

Sommerstille på blogg og slekt og DISsefronten...

Da har sommeren senket seg over Vålerenga, over slektsforskings- og foreningsfronten. Sola skinner over Enga, og da er det bare å innrømme at arbeidslysta fordamper fortere enn morgenduggen.

I går var det St. Hans, feiring over hele DIS-landet så vi på DISchat, bål og båt, vin og vann. Det er utrolig moro med DISchat, der kan vi bedrive seriøs slektsforskning, stemme på "Grampri" og altså, feire St. Hans.

St. Hansfeiringa er iflge Wikipedia.no er knyttet til gamle, før-kristne midtsommertradisjoner som har blitt markert på ulikt vis over hele Nord-Europa, oftere som en folkelig fest enn en kristen høytid. I Norge feires særlig sankthansaften som en sommerfest 23. juni, mange steder med store sankthansbål hvis været tillater det.

Men - nå er St. Hans altså over, og for mange var dette datoen da man fikk lov å tråkke barbeint i gresset. Jeg husker ikke om det var vi eller venninnene mine som hadde det påbudet, men slik var det.

God sommer folkens!

fredag 19. juni 2009

Styremøte med sommeravslutning!

I går hadde styret i DIS-Oslo/Akershus den tradisjonelle sommeravslutningen. Først seriøst styremøte med viktige saker, vedtak og diskusjoner, og så ut på byen og nyte et måltid bedre mat. Vi vandret med freidig mot fra Slektsforskernes Hus i Lakkegata til Bangkok Thai i Grønlandsleiret 27. (Knallbra mat, men kanskje minst 2 nydelige servitører i manko....)

Vi hadde foruten styret i år invitert de som driver programgruppene våre,de har gjort en flott uegennyttig innsats, og brukergruppene er nå etablert og faste. Veldig bra!

God sommer, alle i DIS-O/Astyret og andre tillitsvalgte, takk for innsatsen!

(Bildet under er tatt av Torill med mitt kamera, jeg lurer fælt på hva Trygve ser etter....)

onsdag 17. juni 2009

Postkassa mi - Slekt og Data nr. 2-2009

Jeg har flere ganger blogget om den fine postkassa mi. Her for eksempel og her er det jammen bilde av den og!

Jo altså - denne fine kassa på innsiden av porten gir mye hygge, (litt regninger og, men flesteparten av dem kommer via nettbanken, så de ser jeg nesten ikke liksom). I dag kom det en hyggelig hilsen fra Bjartegutten med blogg for de søte, i form av konfirmasjonsbilde! Nydelig ung mann ja! Det var i tillegg en litt større sending, nemlig Slekt og Data, med tema Bygdebøker. Hyggelig at en av våre ivrige DISchattere har vært tema-redaktør for bladet denne gangen, nemlig Oddvar Munro-Jenssen, som også er ivrig med egen blogg.

Jeg gleder meg til å lese bladet, skal kose meg med det i sola på verandaen her på Vålerenga. Bladet ser veldig bra ut. Hyggelig å se at bladet har et par utrolig flotte bilder, som er tatt av vår egen Monica Betten. Hun også er mye på DISchat og har selvsagt en egen blogg.

tirsdag 16. juni 2009

Oppdrag utført! Familietreff i USA til uka!

For kun få dager siden skrev jeg om et oppdrag jeg hadde fra USA, om faren og sønnen som ikke har visst om hverandre hele sine liv (64 år må det bli). Nå har de snakket sammen, Bill har fått to nye halvsøstre, faren har fått en ny sønn, og familien skal møtes allerede på tirsdag om en uke i Miami! Dette er helt utrolig moro og mesteparten av at dette kan skje er min skyld! Takk også til Fredrik i Asker, som har det med å være til stor hjelp både her og der (forrige gang i Beijing, Kina når vi trengte transport til en cruisebåt).

Jeg håper jeg får lov av familien å lage en artikkel om dette, med litt bilder og med navn og kilder. Det hadde vært fantastisk. Det å kunne vise hvordan man kan finne nålevende personer uten å egentlig vite noe som helst i utgangspunktet, og med å bruke de kildene man har tilgjengelig!

lørdag 13. juni 2009

Christiansen - en skikkelig internasjonal familie!

Min andre halvdel, mannen i huset, "Persen", har slekt og familie i flere hjørner på vår runde jordklode. Hans besteforeldre på fars-siden kom til Norge litt før 1900, fra Nürnberg og Flensburg i Tyskland. Dette har nok gjort noe med etterslekten, de har blitt internasjonale, språkføre og glade i å reise. I tillegg har familien en utrolig romslig takhøyde for å oppleve nye land og mennesker av annen opprinnelse enn steinrøysa vår.

"Persen" sjøl er jo som den oppvakte leser har forstått i tidligere innlegg, språkinteressert utover det som er bra for seg, og jobber med både kinesisk og russisk på universitetsnivå. Han har jo også gått på universitet i Arizona, USA. Vi elsker å rase rundt omkring og se andre deler av verden, og håper å oppleve mange fler!

Vi har i den aller nærmeste famlien min manns eldste bror og hans engelske kone oppvokst i Zimbabwe. Disse to har 3 barn, og barna har bodd mange år i Tyskland og Norge. Språket rundt middagsbordet der var vel en kakofoni av norsk, engelsk og tysk . Den ene datteren bor i dag i et land i Sør-Amerika med mann og nydelige tvillinger, den andre datteren har en flott sønn med far fra Peru.

Min manns nest eldste bror er mer "norsk" i familiesammenhengen, med 2 døtre fortiden bosatt i Norge. Den ene datteren har en mann med Ungarske foreldre og disse to har 3 vakre jenter. Denne lille familien dro og bosatte seg i Sør-Afrika, og har akkurat kommet hjem til Norge igjen med glitrende engelsk-kunnskaper! Super måte å lære språk på! Den andre datteren har foreløpig "bare" gått på skole i flere år i Texas, USA og Australia, men holdt familien (mann og ett sett aldeles herlige tvillinger) stort sett hjemme i Norge.

I dag har vi vært i en liten familie-sammenkomst i familien Christiansen. Dette på grunn av at Pers onkel Christian, født i 1903, dro til Amerika i 1926, og bosatte seg der. Christian sin sønn, Christian (fremdeles bruker han navnet Christiansen), født på selveste 17 mai for 76 år siden, var på besøk i Norge med sin kjære Nancy. Så da måtte vi til "vestkanten" en tur.

Barndomshjemmet er i nærheten av holdeplass for trikken, så jeg slapp å krøke min vonde rygg inn i bil, noe jeg var veldig glad for! Koselig var det også å møte andre fra Pers familie som vi ikke har sett siden vi giftet oss i 2001.

Og tenk! Det morsomme, de var interessert i slektsforskning (mulig jeg til og med fikk vervet et nytt medlem til DIS-O/A) og i bunader! Så da gikk praten lystig både på norsk og engelst rundt bordet.

Under ses emigrantprotokollen for Pers onkel Chris, som emigrerte til USA i 1926, han ankom Ellis Island 5. november 1926. Det er utrolig hvor mye informasjon disse nyere skips-manifestene gir!

fredag 12. juni 2009

Spennende oppdrag på slektsfronten!

Jeg jobber for tiden med 2 veldig spennende, og veldig ulige slektsforskeroppdrag. Ingen av dem er belagt egentlig med taushetsplikt eller "hemmelighold", men jeg vil ikke avsløre navn osv, siden det gjelder å finne nålevende personer.

Det ene oppdraget er kanskje den mest spennende. Jeg har jo tidligere nevnt at jeg jobber litt for et firma i USA (for knapper og glansbilder, men det er moro da).

Oppdraget var som følger:
Klienten Bill fra California hadde på dødsleiet til sin mor fått beskjed om at far ikke var far, han hadde en annen biologisk far enn den han var vokst opp med. Den biologiske faren skal ha vært flyver for Norge, under krigen. Finn faren! Jeg har nå funnet faren, og etter det jeg har funnet ut, så lever han enda, 87 år gammel. Han bor i Florida, Klienten Bill har god råd, så da regner jeg med at han fyker avgårde til Miami så snart han har fått bekrefta at faren er i live. Det er også 2 halvsøstre av ham i Florida, men disse har jeg ikke gitt dem navnene på enda, da det kan være at de ikke er interessert. Det finner vi ut av ved neste korsvei.

Det andre oppdraget er av en annen karakter, men der er det også å finne nålevende personer. Via veteranlaget til Telemarksbataljonen har vi fått spørsmål om å finne personer etter en stor (egentlig 2) skips-katastrofe. Dette er helt på frivillig basis selvsagt. I 1942 ble en norsk båt, MS Herstein senket utenfor Australia. Nesten hele mannskapet ble tatt til fange av japanerne, og skulle fraktes med fangeskipet Montevideo Maru 1. juli 1942 ble Montevideo Maru torpedert av den amerikanske ubåten Sturgeon (SS-187), ca 65 sjømil vest for Kapp Bojeador, Luzon Filippinene.

Montevideo Maru var ikke merket som krigsfangeskip, så amerikanerne visste ikke at skipet var fullt av allierte krigsfanger. Det skal ha vært minst 1000 fanger ombord. Det er skrevet mye om dette skipet og senkingen. Både her hos Australian War Memorial, og her på Wikipedia

Jeg har altså fått i oppdrag å finne nålevende slektninger til de norske sjømennene som omkom. Dette er en enorm jobb, og jeg har heldigvis fått hjelp fra noen av de flinke jentene på DISchat. Dersom noen som leser dette kjenner til en slektning, blir jeg overtakknemlig for en e-post!

Takk for hjelpa, jenter!

mandag 8. juni 2009

Sensuren har falt i Volda...

De fleste har vel fått med seg at jeg har vært student dette halvåret som har gått. Ved Høgskulen i Volda. Slektsforskerstudium. Arti å få papirer på det jeg kan!

Oppgavene var varierte og passe vanskelige synes jeg, og lagt slik opp at de var utfordrende for både den som var ganske så erfaren (som f.eks. meg) og løsbare for de som var litt lysere i grønnfargen.

1. Skrive 2 individuelle oppgåver, ei frå kvar av dei to første delane av emnet, i samsvar med nærare oppsette formkrav og framdriftsplan. Kvar oppgåve skal ha eit omfang på mellom 1.000 og 4.000 teikn utan mellomrom.

2. Skrive kortare kommentarar (responsar) til oppgåveutkast frå 2 medstudentar. Kommentar skal ha eit omfang av 500-1500 teikn utan mellomrom, og kan gjevast i forum.

3. Levere eit utkast til sjølvstendig individuell oppgåve innan fastsett frist.

4. Kommentere utkast til sjølvstendig oppgåve frå to medstudentar innan fastsett frist.

5. Levere endeleg versjon av sjølvstendig oppgåve innan gjeven frist (eksamensdato). Denne nr. 5 var altså eksamen.
Jeg hadde nesten nesten glemt at sensuren falt på fredag. Jeg er en elendig student, uten den minste selvdisiplin. Jeg trenger nok å måtte dra på forelesninger for å kunne ta til meg nyere lærdom. Men, vi har hatt flotte forelesninger på dette studiet også, selvom vi kunne høre på dem hjemme, akkurat når vi selv ønsket! Så jeg satt i sola i Florida og hørte på flere, og repeterte litt.

Jeg har vært heldig dette semesteret, da det meste var gammelt nytt. Men jeg har da lært et og annet, og fått litt mer øvelse i ting jeg ikke har jobba så mye med.

Vi var 14 studenter som leverte inn eksamen til mappa vår, og karakterene så sånn ut til slutt:

Hvor jeg havnet? tjaaa.. jeg var en av de to helt til venstre :-)

søndag 7. juni 2009

Gjest nr. 20.000!!!

Utrolig. Og jeg regner med at denne nr. 20.000 er Vidar fra hans blogg. "Oslo" som kom inn litt senere er meg selv, og den teller ikke, så...

Velkommen innom som gjest nr. 20.000 VidarO, hyggelig at du tar turen!!!

Grasrotandelen til Norsk Tipping!


DIS-Oslo/Akershus kom litt sent inn i Grasrotandel-programmet av den enkle grunn at vi måtte starte på "bunn" og få oss organisasjonsnummer. Men, i starten av mai var vi også med. Til nå har vi 18 tippere som synes det er fint at DIS-Oslo/Akershus får 5 % av det de tipper for, og ca 1800 kroner (1044,- fra 1. juni). Dette er supert! Vi håper selvsagt at enda flere husker på oss når de skal registrere sin mottaker av Grasrotandelen. Det er fremdeles bare en liten prosentandel av de norske tipperne som er med på å bestemme selv hva deres andel av overskuddet skal gå til! Husk å sjekke når du leverer tippingen neste gang! Det er kun 2 spill fra Norsk Tipping som ikke er med i Grasrot-andelen, nemlig Flax og Extra. Så, hva enn du tipper, husk Grasrot!

Kassereren i Vålerenga Historielag fortalte i går at de har fått 11.000 kroner fra Norsk Tipping for Grasrøtter 1. halvår! Det er utrolig bra! Gratulerer til Historielaget som jeg er et stolt medlem av!

For å finne en grasrot-mottaker, og hvordan du registrerer denne på ditt tippekort, se her. Det viktigste er at du gjør det, ikke bare hvem du setter opp som mottaker. (dette går ikke ut over din premie, og du betaler heller ikke mer for tippelappen din). Husk at det er mange typer lag og foreninger med, både voksne og barn, og all kultur og frivillighet er like viktig for at et lokalsamfunn skal bestå og ha gode vikår for alle som bor der.

Så husk! Grasrot grasrot grasrot for grasrota!

torsdag 4. juni 2009

Kraft1923 og Korrektur-lesing

For de som ikke helt skjønner hvorfor ting tar tid, så må jeg bare fortelle.

Oslo Byarkiv finnes et lite rom innerst i kroken, de kaller det forsker-celler. Og det er en celle. Liten. Plass til 2 pluss et bord. Og på bordet, masse papirer. PCer, skjermer, møss (ja mormor kalte flere mus for møss) Adressebøker, originaler fra folketellinga for Kristiania 1923, og sist men ikke minst, 2 av 3 fantastiske korrekturlesere. Dessverre har jeg ikke noe bilde av Marit Pettersen inne i cella, dette er også hennes arbeidsplass, men Harald og Marit Knutsen var der i dag når jeg hadde med kamera!

Marit og Harald leser korrektur på alt som er registrert fra papir-kopier, mens andre leser korrektur fra det som er registrert fra cd'er. Dette er 2 forskjellige måter å jobbe på, og papir-kopiene passer "Knutsens" best.

Marit og Harald har hjulpet til tidligere med korrektur av kirkebøker for Sagene, samt at de har registrert og korrekturlest senere Sagene materiale. De har i tillegg korrekturlest annet materiale fra Oslo, blant annet Johannes-kirkebøker som kommer ut etter hvert! Flinke folk det tenker jeg!

Jeg vil med dette gi en stor virtuell blomst til alle som er med på prosjektet, og forsikre om at det snart kommer noe på nett! Tør enda ikke å love noe, men det kommer!!!

onsdag 3. juni 2009

Med DIS-OA fra Nordre Gravlund til Oscar Braatens plass!

Det var en munter og opplagt kasserer Baltzersen som skulle lose oss rundt på Sagene i kveld. Oppvokst på den rette sia av Uelandsgate (altså det som er skille mellom Oslo Øst og Oslo Vest) og med hjerte for bydelen sin den dag i dag, er han et oppkomme av historier og anektdoter fra området. Mer enn 50 glade vandrere og en hvit hund hadde møtt opp for å være med på rusleturen.

Turen startet ved hovedinngangen til Nordre Gravlund, hvor Kjell snart fant ut at batterier til snakke-maskinen måtte kjøpes inn. Vi stanset ved minnesmerket over 20 medlemmer av Norges kommunistiske parti, som blei drept under andre verdenskrig. Det er utført av Odd Hilt. En liten kuriositet er at det på skiltet ved siden av monumentet står at det er 23 personer som er hedret, men det er bare nevnt 20, og også i originalkildene er det funnet bare 20.

Kjell er mer interessert i idrett enn det som er godt for ham, og han husker rundetider og annet som andre ikke visste hadde eksistert en gang. Men han er god på andre tall og, både årstall og regnskapstall! Det var en fornøyelse å høre ham fortelle med stor innlevelse!

Jeg skal ikke gå i detalj over alt Kjell fortalte på turen, da blir dette et veldig langt innlegg! For vi vandret videre, stoppet på grensa mellom øst og vest, tok turen bortom Sagene Kirke. Bak kirken, i kirkeparken, fortalte han om Fjotten Johansen som tok nakent morgenbad i fontena (han var uteligger, og sannsynligvis krigsseiler). Flere små og store stopp, alle med en interessant historie. Sagene Lunsjbar, Gjestis Furasjeforretning, Maridalsveien med de gamle husene.

Vi stoppet ved Kafe Solglimt som solgte brennevin som måtte drikkes rundt hjørnet, og som senere å bli avholdskafe med egen tv, Vøienvolden gård med sine gamle ærverdige hus. den flotte parken Myrløkka hvor folk satt og koste seg med medbrakt mat (uten engangsgrill) parken har egenfirkantet grønn offentlig toalett. (bildet)

På turen passerte vi også statuen av Hønselovisa som vi kjenner fra Oscar Braatens"Ungen", før vi gikk over elva hvor endene svømte lystig og lykkelig. Til slutt kom vi til Myrens Verksted som i dag er mer lokaler for NRK og andre mediebedrifter. Langs elva lå det en rekke store industribedrifter som var grunnen de viktigste arbeidsplassene i bydelen. Hjula og Seilduken for jentene, Myrens Verksted og andre store for mannfolka. Få kan skilte med mer enn 100 års familiehistorie på Sagene, de aller fleste er innvandrere fra andre deler av landet.

Kjell ble overrakt både deilig vin og liten blomst (til Sonja), og vi spaserte til Vertshuset Oscar Braaten for en lesk og litt biteti.

Hyggelig var det at 2 av medlemmene våre som ikke hadde anledning til å være med på runden, møtte oss ved bordene og tok en prat med oss! Hyggelig å hilse på dere, Eva fra DISchat og Sagene og Vibeke fra Godlia!

De som er mer enn gjennomsnitlig interessert i byhistorie fra Sagene og Torshov, bør ta turen hit. Flere andre av byens historielag er å finne på nett. En oversikt over historielagene finner du her

(alle bilder er mine egne)

tirsdag 2. juni 2009

Hektisk DIS-innspurt før ferien!

Det er alltid en del som skal gjøres, og ting som må på plass før sommeren. I DIS-sammenheng er det særlig planlegging av høsten som skal gjøres. Det er så greit med alt som er gjort!

Men, ferdig planlagt og først ut er DIS-Oslo/Akershus skal ha sin sommerutflukt med vandring fra Nordre Gravlund. Dette blir en spennende rusletur med livet langs Akershelva, industri, oppvekst, gamle hus, og kjente personer. Det er alltid spennende å se hvor mange som dukker opp, og hvor mye vær vi får! Vi ender opp på Vertshuset Oscar Braaten, for en liten regulering av væskebalanse.

Komiteen for Slektsforskerdagen 2009 skal ha møte, hvor vi skal møtes på Høgskolen for gå gjennom lokalene og få på plass noen viktige brikker. Vi ønsker å gjøre noe mer ut av "hjelp- og søke-stands" bla. Det er et arela med mange datamaskiner i lokalene, og disse håper vi at vi kan bruke mer fornuftig. Vi har ikke helt fått bestemt foredrag enda, det er særlig et foredrag relatert til tema "Familieminner" som skal holdes, og innenfor det temaet må vi altså finne på noe klokt og interessant! Temaet er valgt fordi vi er inne i Kulturminneåret, og DIS-Norge er medlem i Kulturvernforbundet.

Så er det komiteen for DIS til USA2010 som skal ha møte med noen som tilbyr å hjelpe oss med tur og arrangement. Den turen blir utrolig spennende, og vi ønsker å få inn så mye program som mulig. Vi må også være forsiktig slik at vi ikke sliter ut deltakerne med alt for mye bussturer, men noe må vi nok regne med! Vi håper på å kunne ha en mellomlanding i New York for å ta turen til Ellis Island, før turen går til Midt-Vesten. Det er vel ikke mange av oss slektsforskere som ikke har en slektning i familiedatabasen som dro til Amerika.

Koordineringsgruppa for Kristiania1923 må få til en registratorkafe igjen, og vi må ha en offensiv for å få tak i flere registratorer. Dette tar også en del tid. Heldigvis kan vi her bruke litt av tiden til vår innleide konsulent, til å blant annet sende ut registreringsmateriale.

Det ser ut som vi har alle medlemsmøtene til DIS-Oslo/Akershus på plass, med foredragsholdere både fra egne rekker, og eksterne. Nå er det å få jobbet inn en kursrekke for nybegynnerne, og et par andre kurs. Vi har fått kontakt med en som kanskje kan ta på seg å holde kurs i Gotisk Skrift for oss, og det har vi hatt mye spørsmål etter!

DIS-Oslo/Akershus fylte 15 år den 19. mai 2009. Dette skal vi feire på vårt medlemsmøte i oktober, og vi har fått satt ned en komite for jubileumet. Det skal bli spennende å se hva de greier å få til, jeg får ikke vite noe! Men en skrivelse om det jeg husker fra OAs historie, ja det skal de ha av meg. Jeg er nesten ferdig, så får vi se hva det blir til! Egentlig er fristen for levering 1. juni men... de får bare smøre seg litt med tålmodighet, håper jeg får levert det i dag.

Møtevirksomheten i selve Styret tar ferie med styremøte og sommeravslutning 18. juni. Det blir mange av oss som skal sitte pent rundt et bord og spise møblert med kniv og gaffel, og det er hyggelig.