mandag 31. august 2009

"Min kone forstår meg ikke"

Denne boken (og den omvendte) er gubbens lesetøy om dagen...

Russisk - Kinesisk Dictionary. Egenhendig innkjøpt i St. Petersburg! Han har selvsagt Kinesisk-Russisk også

Han kan trygt si "min kone forstår meg ikke"....

Greier vi å få til noe på Nedre Romerike?

I dag sender vi ut invitasjoner til våre medlemmer som er tilknytta kommunene på Nedre Romerike. De vil bli invitert til et møte i Historielagets Hus på Skedsmo - hvor vi vil måle interessen for en lokal gruppe for regionen Nedre Romerike. Greier vi det tro?

Det å få folk til å komme seg innover til Oslo, er ikke lett. Og det er fullt forståelig. Så derfor vil vi forsøke å få til noe ute i regionene. Øvre Romerike er allerede et faktum. Godt samarbeide med Ski Slektshistorielag er etablert. Da er det bare Nedre Romerike og Asker/Bærum igjen!

Vi håper bare at det kommer noen som er villige til å ta ansvar i gruppa og, som kan lage møter, som er kreative og initiativrike! Vi må ha det kreative ansvaret ut av styret.

Spennende!

lørdag 29. august 2009

Slektskafe i Slektsforskernes Hus!

Da er vaffelpressa igang i SFH, og gjestene tyter inn. Som jeg regnet med, er det stille, men noen gjester har vi fått. Det er ikke rart at folk kanskje finner på noe annet i dag, sola skinner både over Enga og indre by! Synnøve og Grete holder fortet på kjøkkenet, mens gjestene koser seg rundt i lokalene.

En av våre gjester har allerede fått full klaff på Genline med en ane fra Bromma i Stockholm, så da er vi fornøyd!!! I Slektsforskernes Har vi abonnement på Genline.se og på Ancestry.com

Det er hyggelig å møtes i uformelle omgivelser, og kafé-gjestene våre blir også kjent med hverandre. På store møter, blir det til at man snakker med de man kjenner fra før. Praten går i biblioteket om finneslekter, og Livet på Finnskogen!

På bildet ser vi Tore ivrig opptatt av sin Samuel August, født i 1842 i Bromma.

søndag 23. august 2009

Svenska Släktsforskardagar - dag 2

Da har vi fått i oss en deilig fruekost, og dagen har snart tenkt å begynne. Gårskvelden ble en flott affære, med Festmiddag og innslag av både konger og rockeartister, før hotellets management (haha) åpnet baren sin for å traktere oss til midnatt. En kjempekoselig kveld!

I dag er det på ny sing-and-dance på standen og vise våre svenske slektsforskerkollegaer hvordan vi begår slektsforskning i Norge.

Under ser man seg og SusannS - som har vært med på vår stand og sammen med oss hele helgen, og hun er jo svensk!

lørdag 22. august 2009

For et arrangement!

Som slektsforsker må jeg innrømme, jeg rusla rundt i 10 minutter i dag med tårer i øynene. Det var et herlig arrangement, som vi i Norge bare må ta lærdom av!!!

Første dag har det vært drøyt 1000 personer innom, i denne lille byen! Mange tilreisende, men dog! Utrolig bra! Det går gjetord om oss nordbaggar med de røda trøjor, vi gjør oss bemerket. Også med vår stand, som er rimelig utstyrt når det gjelder ting og papir, men for en tyngde vi har faglig!

Med NSF i samme bås, har vi enorm faglig tyngde (og den menneskelige tyngden er ikke gal den heller!!) - og vi har hatt et renn av folk i hele dag! Jeg har hatt et par skikkelige "Innertiere" på søk, og vi har benyttet oss av Synnøve i Slektsforskernes Hus for hjelp og assistanse! Superduptert!

Dette arrangementet ar gitt meg noe å drømme om - tenk om vi kunne lage en nasjonal SFD i Norge! Jeg vet drømmene har vært satt ut i ord, om enn ikke i live fra flere av de gamle traverne, men da har ikke vi unge "propeller" vært med på disse store messene før. Vi har bare drømt om å kunne ha et arr med maks 4-500 personer! Men nå! Ingen horde er for stor!!

Og hvem sa det ikke gikk an å være på Slektsforskerdag i Bunad!!!!

Vi får se hva morgendagen bringer, Norske-invasjonen til Sveriges land har vært en uforbeholden suksess, og vi håper vi får anledning til å være med med minst like store styrker neste år!

fredag 21. august 2009

Første kveld i EU!

Jeg måtte jo la Ella Hundapp få fri i helga, og leide en Golf. Trodde jeg. I stedet ble det en Hondapp!! Bilen var et lite råskinn, fløy lekkert nedover til EU som en annen flymaskin, og jeg brukte akkurat det Googlemaps sa - 4 timer og litt!

Turen var en ren skjær glede, den hadde alle ingredienser. Tutende trailere, veiarbeide, 50-soner , 30-soner.. (ja!!!) - tissepause med kjøp av deilige nybakte rundstykkeboller med gräddost og skinka, og pøspøsregn. Radioen i bilen var knallfin, og automaten funka både på vindusviskerne og giir. (Jeg rørte ikke vindusviskerne en eneste gang på turen, enda så kjørte jeg i pøsregn!!!! Sprøtt).

Det å kjøre alene, er et privilegium jeg unner meg når jeg kan, og særlig når jeg skal kjøre langt. Det er helt ok å ha med kjære gubben min selvsagt, han er en tyst og flink passasjer. Og et par andre flinke og snille mennesker jeg kjenner. Jeg liker å nyte utsikt, kjøre og se, prate litt med meg sjøl, og stoppe og ikke stoppe når jeg vil HERLIG. Og når Golfen jeg leier har plass til mange, og de ikke er der, da er det en stor og god atmosfære jeg kan nyte!

Jaja - når jeg kom til Falkøping (ikke direkte verdens navle (mer armhule) ble jeg møtt av to yndefulle møfrø, nemlig Hegesen og Livsen, som kosa seg med borte alenefest, mens resten av verden fra Norge var på ARN-tur. Åååå eia var jeg der!! Det var en sann fornøyelse å møte Hege, som jeg har hørt såå masse om, hun er en sprudlende herlig berte som jeg gleder meg til å bli mer kjent med. Åpen og glad, morsom og alvorlig. En flott blanding. Det gjør ikke noe om jenta var vakker og hyggelig i tillegg!!!

Vi rusla ned i Frejahallen, prøvde å få litt ting på plass, men det var ikke så lett med stiftemaskin i veska til Willy på hotellet.. og Willy var på tur.. så... vi stjærte litt opphengsgreier av naboen, men det ble ikke helt bra. Vi fikser i morra vi!

På kvelden dro 25 glade norbaggar på Aroy , hvor vi spiste og drakk en nydelig middag (faktisk en bedre thai-middag!!!) før vi rusla til Plantis og tok en kveldsdrink. Hvorfor vi ikke dro på hotellet? Se det forteller vi ved en senere anledning...

Arkiv Digital - gratis i helga!

For den som har svensk slekt, er dette helgen over alle helger. Jeg er på vei til Falköping (se gårsdagens innlegg) og alt dreier seg om Sverige over alt.

Jeg fikk en hyggelig epost i dag fra Arkiv Digital om at kildene deres er gratis i helgen under de svenske Slektsforskerdagene. Så her har du anledning til å lete litt på egenhånd!!

Prøv ut og se! Den andre aktøren i markedet er Genline.se som også har kirkebøkene på nett.
Genline har begrenset seg til kirkebøkene, mens Arkiv Digital også scanner andre kilder fra arkivene. Begge tjenestene er bra, og foreløpig utfyller de hverandre på kirkebøker, da Arkiv Digital ikke er landsdekkende riktig enda.

Jeg håper jeg får begge til å komme på våre Slektsforskerdager i Oslo 31. oktober!

Sjekk ut, les og lær!

torsdag 20. august 2009

Falköping - here we come!

Svenske slektsforskerdager -
en stor helg for både norske og svenske slektsforskere!

Da er jeg klar til en helg som kun skal brukes til DISsing, Slekting og møter med svenske kolleger. Spennende!

Siden min kjære gamle Ella (Hundappen min) begynner å bli gammel og skranten, har jeg leid meg bil som skal frakte meg trygt fram. Automagisk giring og radio er deilig når man skal kjøre langt, og min gamle Ella er nok ikke utstyrt med slikt luksuriøst utstyr. En liten matpakke og litt kaffe på termos skal også være med, så kan jeg bare stoppe der jeg vil på veien ned. Håper været er anstendig!

Som utskremt medarbeider vil også Synnøve fra DIS-OAs styre sitte på biblioteket i Slektsforskernes Hus fra kl 12 tl 14 på lørdag, i tilfelle vi trenger oppslag i noen bygdebøker eller slektsbøker. Hun vil være med via DISchat. Dette er en fin måte vise hvor mye flott slektsforskere kan hjelpe hverandre med, og hva DIS-Norges nett-tjenester kan hjelpe til med!

Det er satt opp vaktlister for standen vår, og jeg har satt meg opp på flere vakter. Første vakt både lørdag og søndag - må nok opp i otta! Gjeeeeeesp!

Siden dette blir min første deltakelse på dette årlige store arrangementet, blir det spennende å se hvordan de organiserer og arrangerer det. Kan dette være noe for oss i Norge også? Flere har gått ut og sagt at de ønsker å prøve. En gang i framtia kanskje?

Hjemmesiden til SSFD i Falköping

Reiseleder for den norske delegasjonen, Willy, har skrevet om selve arrangementet, og jeg henviser til hans blogg for å se program og omtaler!

Her må pakkes, og litt anna. huske på kamera kanskje?

tirsdag 18. august 2009

Sesongens første styremøte i OA!


Da er høstsesongen i DIS-Oslo/Akershus i gang. Første styremøtet er avsluttet i Slektsforskernes Hus, og høstens møter og arrangementer er fastsatt. Kurs, Slektskafeer, medlemsmøter og Slektsforskerdagen er på plass, og stort sett alt er i rute.

Medlemsmøtene i høst har følgende temaer
  • 2. september: Skiftematerialet blir digitalisert og lagt på nett! Presentasjon ved Kristian Hunskaar fra Riksarkivet
  • 7. oktober: DIS-Oslo/Akershus' 15års jubileum
  • 4. november: Lag slektsbok - DIS-Norges egen bok om å lage slektsbok!
  • 2. desember: 2 av våre egne forteller om det å få slekta på nett, forskjellige problemer og programmer.
Spennende!!!!

søndag 16. august 2009

Nordisk ordliste for slektsforskere

DDIS-Norge er med i et organisert samarbeide over landegrensene her i Norden. Dette heter Nordgen. ("Nordisk genealogisk samarbeidskomité") Samarbeidet startet i 1993.

"Nordgen" er en nordisk interesse- og samarbeidskomité, representanter fra de landsdekkende slektsforskerorganisasjonene i Norge, Sverige, Finland, Danmark og Island Komitéens formål er blant annet å fremme kontakten mellom landene, utveksle erfaringer og kunnskap, samt å stå for nordiske arrangementer med forskjellige tema. Møtene går på rundgang i de forskjellige landene, og i år skal komiteen møtes i Falkøping i Sverige, der hvor også de Svenske Slektsforskerdagene 2009 blir arrangert.

Et av de prosjektene Nordgen har jobbet med, som synes for oss vanlige slektsforskere, er en ordliste, hvor man får forklaring på ord som kan være vanskelige å forstå. Ordene blir oversatt til alle språkene.

Jeg slo inn ordet "Frälsegård" - og fikk svar prompte:

ID English Svensk Norsk Dansk Finsk Islandsk
1155tax-exempt farmfrälsegårdskattefri/adelig gård selvejergård ? rälssitila býli undanþegið skatti

En fin ressurs dersom man har slekt i et av landene, og/eller har litt vondt for å forstå godt!

lørdag 8. august 2009

Fremdeles litt blogg-tørke...

Det er fremdeles litt tørke på blogg her fra Sverigesgate. Hodet føles litt feil skrudd på om dagen, det er mye som er endret i heimen, slik at ting må tenkes på en annen måte.

Ferien er over, - og for en ferie! Liv har blogget hele reisen så fengende flott at jeg har latt den bli stående som minneboken for reisen. Selv jobber jeg på kjøkkenet med scrap-boken, den blir fin synes jeg, selvom det går sakte. Veldig sakte framover! Man tar jo så mange bilder! Det er aberet med digitalkameraet, man knipser jo villt og hemningsløst. Jeg velger i tillegg å ikke manipulere eller endre på bildene på pc før jeg skriver dem ut. Hvis det ikke da er noe helt spesielt som er bebildet og som være med men trenger litt hjelp. . Stort sett er det greie bilder, så jeg lar dem være sånn de er. Klipper litt her og skjærer litt der - med ekte saks og papirkniv, og så blir det så bra så!

Nå er det snart høst igjen, og DIS-OA vågner litt til liv. Aktiviteten har ikke ligget helt brakk i sommer, det er alltid noe som må ordnes, men det er merkbart roligere både på epost-fronten og på alle andre fronter i foreningslivet på sommeren. Men nå er det altså snart full fart igjen.

Svenske slektsforskerdager
ligger først i løypa av store ting, hvor jeg skal være med for første gang. Dette gleder jeg meg til. Jeg skal være med både på stand for DIS-Norge og som meg selv. Kjempespennende!