onsdag 30. september 2009

Slektsforskerdagen 2009 - New Zealand

For første gang i vår 8 år lange karriere som Slektsforskerdag-arrangører, skal vi i år ha en som stiller med New Zealand-kilder! Det blir spennende å se om det kommer noen bort til Vidar, som er spesielt interessert i slekt som reiste til NZ

Vidar Øverlie har mye kunnskap om nordmenn som dro til New Zealand, og han har samlet kildemateriale, og laget seg sin egen database over nordmenn. Dette materialet vil han bruke til å hjelpe de som trenger det på slektsforskerdagen!

1. New Zealand Society of Genealogists sine CD'er
- New Zealand Electoral Roll 1881
- Early Wellington Settlers
- War Census, National Registration Act, 1915
- New Zealand Society og Genealogists Index
- New Zealand Electoral Roll 1893
- New Zealand Marriages, 1836 - 1956
- Burial Locator
2. Norwegian in New Zealand, a Register of Norwegians Naturalised in New
Zealand, by John Parsons
3. Vidar Øverlies register over norske utvandrere til New Zealand
4. Norsewood, the centennial story, by A. L. Andersen
5. Tracing Family History in New Zealand, by Anne Bromwell

Det finnes også et nettsted, http://www.norsewoodcemetery.co.nz/ som har en del informasjon.

Bildet er av seilskipet Høvding, som seilte til New Zealand fra Kristiania med emigranter. Bildet har jeg fått av Vidar.

tirsdag 29. september 2009

Slektsforskerdagen 2009

Det er mye som skal på plass når man skal arrangere Slektsforskerdag! Mye går på ren rutine, dette har vi gjort før, men så må man jo finne på litt nytt og.

I år har vi valgt å lage en "messeavis" istedetfor å dele ut masse flyers. Denne avisen ble på 16 fargerike sider, og går i trykken i morra. Vi har fått noen annonsører, slik at vi ikke bruker hele budsjettet på blekka, og vi tror den blir fin! Både artikler om årets tema "Familieminner", info fra forskjellige utstillere, og info om foreningen vår har fått plass.

Ellers er det mye brosjyremateriell fra foreningens aktiviteter som skal produseres og kopieres opp, så her går hjemmetrykkern for fullt, og fargelasern i Lakkeli skal få kjørt seg utover ja....

Vi er snart i mål!

lørdag 26. september 2009

Slektskafe igjen med mange gjester og full rulle!

Da har det igjen kaffe og DIS-vafler i Slektsforskernes hus igjen. Det er bra aktivitet, både på biblioteket, på kjøkkenet og i kursrommet. Til og med jeg har fått jobbet litt med egen slekt i dag, det vil si min svigerinne Tone sin familie fra Forsand i Rogaland. Bygdebøkene for Forsand fantes biblioteket, og da ver veien kort til å finne i hvertfall 2-3 generasjoner bakover, og barn og inngifte. Litt å jobbe med når høsten blir mørkere og vinteren varmere!!

Liv er stadig i SFH - til hverdags som konsulent på kontoret, og til fest som gjest på vår kafe. På bildet hjelper hun en av gjestene våre med litt slektsprogram.

Hyggelig med både de faste gjestene, og nye gjester! Og Håvard fra NSF fikk godt besøk mellom hyllene på biblioteket. Det at NSF åpner sitt bibliotek er helt uvurderlig, og vi håper dette fine samarbeidet kan fortsette! De har fast åpningstid på torsdag ettermiddag/kveld, og lørdag fra 11-14. Ta turen, det er verdt det!

Slike uformelle kafeer hvor vi jobber med egen slekt, hjelper hverandre og skravler over en kaffekopp, er en flott måte å møte andre slektsforskere på. Det er alltid noen som kan noe om et område, har litt mer kunnskap om en spesiell kilde eller som har jobba med akkurat det arkivet. Og som er klar til å fortelle mer om akkurat dette!

Så, neste gang vi inviterer til kafe, ikke nøl, men ta turen!

onsdag 23. september 2009

Vålerenga... ikke fotball med kirkebøker!

I dag fikk jeg spørsmålet om kirkebøkene fra Vålerenga snart ville bli skanna og lagt ut på nett. Og til det vil jeg si:

Sjekk innom - følg med! Det kommer stadig ut nytt fra forskjellige steder i dette lange land!

Kirkebøker for Vålerenga inneholder p.t:

MINI-1 1899-1915 Fødte/døpte
MINI-2 1899-1924 Ekteviede
MINI-3 1899-1930 Døde/begravede, dødfødte
MINI-4 1915-1929 Fødte/døpte
MINI-5 1924-1936 Ekteviede


LYSN-1 1899-1910 Lysninger
LYSN-2 1911-1918 Lysninger
LYSN-3 1919-1932 Lysninger
LYSN-4 1932-1947 Lysninger
LYSN-5 1947-1959 Lysninger
LYSN-6 1959-1969 Lysninger

FREG-1 1916-1924 Fødselsregister

Husk, 10-11 oktober, da er det fotoutstilling i Vålerenga kirke!

tirsdag 22. september 2009

Familieminner og Gretas blogg!

Den våkne leser har nok fått med seg at vi jobber iherdig med Slektsforskerdagen i Oslo. Tema for Slektsforskerdagen er "Famlieminner" - et utrolig vidt begrep.

Greta vil på Slektsforskerdagen ha en stand hvor vi vil at gjestene våre vil ta med seg sitt Familieminne, og fortelle historien om dette. Enten til Greta som noterer ned, eller foran kamera. Senere vil vi forsøke å overføre dette til Digitalt fortalt, eller på annen måte formidle dette ut.

Som oppvarming til Slektsforskerdagen har Greta funnet fram sin gamle minnekoffert, som hun skrev om første gang 17. september. Og i går åpnet hun kofferten sin, og framover får vi nok vite mye om henne, dette blir personlig, og utrolig moro! Jeg måtte tenke litt selv, på min konfirmasjon, hvor er kortene mine tro? Og så arti det er å se Gretas første slektstre! Kjempegøy.

Hils på Greta på hennes blogg, her rett inn på det som har etikett "Familieminner"

Bildet har jeg ærlig og redelig stjålet hos Greta! :-)

mandag 21. september 2009

Farvel Norge!

Da har jeg vært på haugenbok.no og bestilt en rykende fersk bok som jeg har gledet meg til å få i Slektsforskerens Hule.

Det var Tove på Nasjonalbiblioteket som fortalte at boken skulle komme (og det ser fatkisk ut til at den kom nå 17. september). Jeg har selvsagt lest om denne boken før, men tiden strekker ikke til å følge med på alt. Kanskje det kan være en tanke å spørre Sverre Mørkhagen om å komme og holde et foredrag for DIS-O/A?

Fra Gyldendal.no leser man:

Sverre Mørkhagen- Utvandrerne til Amerika
For første gang på 60 år kommer en samlet fremstilling av den norske utvandringen til Amerika – en råbarket historie fylt av vilje og håp, offer og savn, en historie alle norske familier har et eierskap til.

17. mai 1837 sto enken Gro Jonsdatter Rue med sønnen sin ved Tinnsjøen i Telemark. Sammen med 57 sambygdinger skulle hun legge ut på den lange reisen til Amerika. Gro var en av de første som utvandret fra Norge til Amerika. Nærmere en million nordmenn skulle følge i hennes fotspor. Sverre Mørkhagen skildrer denne gigantiske folkeflyttingen i full bredde. Vi kommer tett inn på enkeltmenneskers dramatiske liv og får ny innsikt i hva som drev dem over havet. Det har vært forsket mye på denne viktige perioden i norsk historie, og forfatteren har på en imponerende måte overført disse funnene til god fortellekunst. Boka er rikt illustrert. Andre bind, om innvandrernes skjebne i Amerika, utkommer i 2011.

søndag 20. september 2009

Etterkommere i hopetall!!

Vi trenger ikke å gå bakover for å bedrive slekts-forskning her i gården!! Her kommer slekt på løpende bånd som perler på en snor!

Disse to her er mine kjære foreldre, som i januar 2010 har gullbryllup - 50 år!!! Det er ikke gæli synes jeg! Mamma fylte 70 i 2008, og pappa fyller 75 i 2010! Da blir det FEST!!!

Disse to har altså fire yndefulle barn. Inkludert meg da... 3 gutter og meg....

I dag har vi vært i bursdagsselskap, hvor alle 4 oldebarna var på plass. Burde selvsagt ha tatt bilde av dem med oldebarna, men det ble litt kaotisk med 4 rønnere, 2 bikkjer, diverse andre og kaker og pølser og...

Disst tre er de nyeste oldebarna, Angelica, og hennes 2 fettere Dennis og Marcus. De er helt herlige alle tre, og skikkelig rønnere med humor og store smil! Og - du så søt Dennis er iført klesklypene til Lani!
Så har vi Benjamin, som kom fiks ferdig inn i familien vår, og er en helt herlig gutt, og som er storebroren til det eldste oldebarnet til mine foreldre! Benjamin er en flott gutt, som tar godt vare på lillesøsteren sin, og også de to hundene de har i familien, Staff-terrieren Chiquita og rottweileren Turbo.

Emma elsker å danse, hun har vist det før, og her er hun og ute og tripper!!! For noen unger!!!

Ferieplanlegging midt i alle andre oppgaver.

I dag er det søndag, det er fredelig i heimen, og villvinen rødmer ute på den hvite murveggen. Det er høst. Synes høsten er deilig jeg, med nydelige farger og klar luft. Denne høsten er mer hektisk enn normalt, av mange grunner.

Hjemme går ting litt saktere av flere årsaker, Slektsforskerdagen 2009 skal gjennomføres med toppkarakter både når det gjelder innhold og kunstnerisk utførelse. Vi skal også gjøre huset klart til å greie seg uten oss, selvom det ikke skal stå tomt, så må vi ordne en del, og vinteren kommer okke som. Og - oppi alt skal sommerklærne som skal ordnes og pakkes. Vi skal jo til varme strøk!

Siden vi skal være lenge vekke denne gangen, er det en del ting som må med. Foruten mine bereiste bygdebøker fra Gjerdrum (har vært med over dammen til USA minst 10 ganger), må jeg ha med en del andre bygdebøker og forskjellig for å overleve. Men, vi har denne gangen tenkt å bruke lang tid på reisa, nemlig Navigator of the Seas fra Malaga til Miami, USA! Ved å fly Norwegian til Sydlige Spanien (Malaga), får vi lov å ha med 4x21 kilo sjekk-in kofferter, og litt godt med håndbagasje. Da har vi god plass, og kan ha med det vi trenger.

Jeg skal også huske på å kjøpe med noe "ekte norsk" julepynt som skal gis bort i gaver til venner. Regner vel med at handelsstanden greier å minne meg på det når det nærmer seg starten på november, det er jo da jula starter ifølge butikksjefenes kalendere.....

onsdag 16. september 2009

Kina, Midtens Rike

Jeg var og gjorde et lite raid hos Tanum i dag, og en av bøkene jeg ikke kunne motstå, var Torbjørn Færøvik sin nye bok, "Midtens Rike", gitt ut i år på Cappelen.

Kina - en drøm
Mye er skrevet og sagt om dette enorme landet som vi kom til første gang i 2005, og som vi igjen hadde stor glede av å besøke i 2008. Vi forelsket oss totalt i landet, og Per, mannen i huset her, bestemte seg for å melde seg opp til Afrikansk-Asiatiske studier på Universitetet for å se om han kunne lære mer om denne verdensdelen (særlig språket selvsagt).

Kina er en drøm for historisk interesserte. På 3 uker i Kina følte jeg at alt vi så i Kina var hundrevis av år gammelt. Vi så jo både Den kinesiske Mur, Himmelske freds Plass, Den forbudte by, Sommerpalasset og alle de andre "must sees" i Beijing, vi var i Xian og så "Terrakottagutta", vi så tusenår gammel fiske-tradisjon i Guilin, vi så hundrevis av år gamle tradisjoner over alt!!! (kanskje utenom det vi så i Shanghai).

Jeg har lest hans bok "Veien til Xanadu" hvor han reiser i Marco Polo's fotspor gjennom Asia. En fantastisk reiseskildring! Jeg leste den før vi dro til Kina, og den gjorde at jeg gledet meg enda mer til å reise når jeg hadde lest den. Jeg leste også boken "Kina", hvor han leter etter kilden til Yangze. . En reise gjennom Kina på Yangze - elven jeg også har vært på - ChangChang, den lange elva - selve livets elv, Kinas pulsåre. Bøkene er fantastisk, jeg anbefaler dem dersom du er interessert i reiser og historie generelt, eller Asia spesielt.

Nå skal jeg trekke ut pluggen her, og ta med meg Torbjørn i seng.

tirsdag 15. september 2009

DIS-Øvre Romerike, også liv laga!

Da har vi hatt møte på i DIS Øvre Romerike, på Jessheim Bibliotek (bildet), og blitt enige om at vi prøver ett år til, og legger om løpet litt.

Ca 15 personer satt rundt bordet, vi hadde kaffe og Gjendekjeks, og led ingen nød. Praten gikk livlig, og tanker om forskjellige temaer og innspill gikk lett over bordet.

Vi ble enige om å kutte ned på antall møter, vi ønsker å ha 2 møter på høsten og 2 møter på våren med foredrag/kåseri om et fengende tema, og at vi så inviterer medlemmene våre til å stille på våre felles møter med Ullensaker Historielag 1. tirsdagen i måneden. Dette gjør at vi frigir krefter i arbeidsgruppa, og det blir høyere oppmøte på temamøtene.

I høst vil vi ha kun ett møte, om det blir oktober eller november er usikkert, men det finner vi ut. Så ønsker vi å ha 2 møter etter nyttår, ett i februar og ett i april. Da rekker vi å få inn de som er ivrige i hagen sin.

Vi håper dette gjør at vi får flere til å komme på møtene, og at de som er med og jobber ikke sliter seg ut!

mandag 14. september 2009

Slektsforskerdagen 2009 - møte på Høgskolen i Oslo


I dag har vi hatt møte, komiteen for årets vakreste eventyr i Oslo. Slektsforskerdagen 2009!
Greta Hysvær, Jan Edner, Vidar Holum, Liv Ofsdal og undertegnede har hatt møte, hvor jeg pratet utstoppelig og engasjert som vanlig.

Vi er klare forsåvidt, og det aller meste er i rute. Messeavisen er på det nærmeste ferdig (de som ikke har bestilt annonse nå må stå...over til neste år). Et par koselige artikler, informasjon om utstillere, trikkeholdeplasser, tilbud og diverse annet kan leses i denne blekka, som vil være tilgjengelig for alle fra og med midten av neste uke via nett, og til biblioteker og andre noen dager senere. Den ble bra, takket være fine innspill fra komite og utstillere! Dette blir en knallbra dag, og jeg tror alle vil få det interessant, moro, koselig, fornøyelig, hyggelig og et par andre positive gloser!

Foredrag er i boks, PetterS tar seg av annonser, ToneM blir konferansier, ToreV blir med på fredagsrigging, vi har kafe-verter fra Studentunionen, og resten ordner seg etter hvert! Dette blir superdupert!

Da er det bare resten igjen, og vi kan gå over målstreken og juble. Men vi hviler ikke på våre laurbær! Vi må sette opp en skikkelig dreiebok for neste generasjon Slektsforskerdag-generalstab, slik at det blir lett å kjøre løpet neste år og!

Så, sett av dagen, 31. oktober kl 10-16 i Pilestredet 35. Det går IKKE an å gå feil!

søndag 13. september 2009

Slektsforskerdagen 2009 - forberedelser i full gang!

Alle DISsere kjenner Slektsforskerdagen (SFD blant kjennere). Denne siste lørdagen i oktober hvert år går slektsforskere mann av huse for å finne et arrangement nær seg! Det er nå minst ett arrangement i hvert fylke, og i noen fylker er det mange.

I Oslo arrangerer vi SFD for 8. år på rad, og for 5. gang er vi i Høgskolen i Oslo sine eminente lokaler. Pilestredet 35, hele første etasje, er full av slektsforskere og utstillere som har store og små ting og vise fram.

Familieminner
2009 er året for Kulturminner (les mer om Kulturminneåret 2009 her). Dette året er det satt hovedfokus på hverdagsminner. Slektsforskeren jobber ikke bare med datoer og navn, men også med historien rundt, familien, bilder, hus og gårder, eiendeler, spesielle familieklenodier og masse annet som forteller noe om menneskene som levde i tidlige tider og i lever i nåtid.

Knut Bryn, nestleder i DIS-Norge, kommer for å holde foredrag om dette temaet, "Familieminner i slektsforskningen". Det skal bli moro og høre!

Sverige
Et av de mer aktive fora på Slektsforum er forum for spørsmål om Sverige. Vi får også mange spørsmål i epost, og på DISchat om hvordan man skal finne sine svenske slektninger. Dette tar vi med oss til SFD, og har bedt våre svenske venner om å sette sammet et foredrag om det å jobbe med svenske kilder. Det blir en stor stand med svenske DISsere, samt minst en stand med svenske kirkebøker på nett.


Utstillingen
Alle våre venner rundt i arkiv og bibliotek-miljøene er selvsagt på plass, og brukerrepresentanter for flere av de me

Resten av slektsforskerdagens hemmeligheter kan dere lese om på DIS-O/A sin hjemmeside, hvor det er satt av et eget menypunkt for Slektsforskerdagen 2009


tirsdag 8. september 2009

DIS Nedre Romerike!!!

Del 1 - før møtet
Da er vi klare, jeg, Torill og Otto (kulien vår). Vi har fått en koselig prat med fru Langeland i Husstyret, og kaffe fra første etasje. 40 stoler er satt ut i optimismens tegn, så vi håper det kommer noen!!!

Vi håper vi håper!

Torill blogger så tastene spretter borte i et hjørne, og jeg skal legge ut litt mer her når jeg kommer hjem. Bilder blir det nok også, både fra meg og Torill!!!

Del 2
DIS-Oslo/Akershus Nedre Romerike (DIS-Nedre Romerike er nå et faktum!

15-17 personer møtte opp for å høre hva DIS-Nedre Romerike kunne dreie seg om. Først hilste Tom Halvorsen, leder i Romerike Historielag, velkommen. Han fortalte om hva historielagenes paraplyorganisasjon holder på med i Historielagets hus, og hva Romerike Historielag har å by på i sitt bibliotek. Dette biblioteket er åpent hver torsdag, og inneholder enorme mengder med stoff, også for en slektsinteressert person! Private arkiver, bøker, donert materiale, bygdebøker osv osv finnes i hyller og skap, til og med en boks med vårt eget DISputten finnes her! Og.... et spøkelse!


Det aller mest gledelige var at vi greide å få til en arbeidsgruppe på 4 personer som skal dra igang DIS-Nedre Romerike, og vi skal lære dem opp slik at de blir helt selvpropellerende! Dette blir moro! Så dere som bor på Nedre Romerike, sørg for at dere sjekker e-post adressen i DISadmin, snart kommer invitasjon til det første medlemsmøtet!

Hva de skal drive med? Slektsforskning og relaterte aktiviteter vel! Gravstedsregistrering og fotografering, kursing, kilderegistrering.. og andre gjøremål som er helt naturlig for en slektsforsker.

lørdag 5. september 2009

Oppdatert Social Security Death Index

Jeg trekker stadig fram mitt gamle innlegg om SSDI.

På www.ancestry.com er det nå lagt ut oppdatering på Social Security Death Index. Den er nå oppdatert til minst august 2009!

Man må selvsagt ha abonnement, eller man må kjenne noen som har abonnement. Man kan også be om å få gjort oppslag via Emigrantforumet på Slektsforum, der er det mange hjelpsomme!

Lykke til!

fredag 4. september 2009

Håndmalte Slektstrær. For noen kunstverk!!


Slektsforskningen vår kommer til et punkt der vi føler at vi har nok til å enten lage oss en liten bok med slekta, skriver sirlig slekta inn i en prydtavle fra NSF, som faktisk er helt nydelig, eller... vi kontakter den damen jeg overfalt i Falköping. For noen kunstverk!! Dette er det vakreste jeg har sett når det gjelder slektstre med litt mer enn bare navn og tall.

På min runde rundt i hallene i Falköping kom jeg over flere som laget slektstrær. De var alle fine, men de Anna Murgia lager, ja de overgår alt jeg hadde forestilt meg av hvordan et slikt slektstre kan se ut. Jeg tagg til meg en brosjyre, som jeg fullt ut forstår ikke var helt gratis, men lovet Anna at jeg ville blogge om hennes vakre verk. Herved blogger jeg!

Ifra brosjyren som jeg greide å gråte til meg, stjeler jeg rått:

Ligger släkten dig varmt om hjärtat? Tillhör du de många människor som släktforskar? Eller är du bara intresserad av ditt ursprung?


På dette svarer jeg jo bare ja ja ja.... Anna sier videre:

Jag kan hjälpa dig att sammanställa din släktinformation till ett personligt konstverk att hänga på väggen! Tänk dig ett vackert handmålat träd, tryckt på väv av hög kvalitet, tillsammans med illustrationer och fotografier från din släkts historia. Tavlan blir ett underbart komplement till din släktsaga, och tas fram unikt för din släkt.....


Og jeg så noen av disse tavlene, rammet inn i vakre trerammer, fantastisk! De er store. Digre! Og de blir med private bilder, flere familier kan flettes inn i hverandre, spesielle personlige egenheter blir tatt med.... ja dette er noe av det fineste jeg har sett når det gjelder slike tavler. De blir laget på lerret, det er ikke noe "billig ræl". Men jeg tror faktisk at det er verdt det. "Fordi vi fortjener det"!

Ok - dette er litt reklame og, men jeg ble faktisk litt målløs, og det skal litt til.

Jeg håper vi får til at Anna kan komme på Slektsforskerdagen vår i Oslo, hun har enda ikke fått epost fra meg om saken, men jeg lovet å kontakte henne. Jeg fikk også lov til å bruke bilder og tekst i bloggen min, så hun vet at jeg har tenkt å skrive om henne!!!!

Vil du lese mer om Anna Murgia? http://www.illustramurgia.se

torsdag 3. september 2009

Oslo Byleksikon - et oppkomme av informasjon!

Oslo Byleksikon ble gitt ut første gang på 1930-tallet. Mannen som skrev nesten alle artiklene i den første utgaven var Aksel Arstal. Han hadde en målsetting med boka, nemlig:

"Boka skal inneholde det en osloboer bør vite om den byen og den omegnen han jamnllig ferdes i".

Denne boken er "et must" for den som er glad i Oslo, for den som driver slektsforskning i Oslo, den som bor i byen, eller den som bare liker å lese om byen. Den er proppfull av informasjon!

Den fjerde utgaven kom ut i 2000, og er vel allerede noe utdatert. Boken inneholder artikler om alle byens gater og veier, plasser, parker, torg, broer og kaier. I tillegg er det egne artikler om skoler, kirker, kirkegårder, mueeer, sykehus, kinoer og teatre. Kjente bygninger, løkker, idrettsanlegg og lag er omtalt, sammen med en rekke andre bygninger, bedrifter og kommunale institusjoner.

Leksikonet er dessverre utsolgt, ikke en gang hos www.antikvariat.net fant jeg et eneste eksemplar av den siste utgaven. Så dersom du finner den på et loppis eller noe - kjøp kjøp!

onsdag 2. september 2009

Høsten har kommet til Enga...

Nå er det høst. Det er jeg helt sikker på. Nesten. Det første sikre høst-tegnet er at jeg blir forkjøla. Nå er jeg forkjøla for andre gang på kort tid. Så da må det vel være høst? Fuggern ute er totalt spinnvill, den vil fly!

Høsten er også tiden da slekterne kommer ut av sommerdvalen. Det er på tide å tørke støv av tippoldemors inngifte tremenning, dra tippoldefar opp av papirskuffen, svinge blikket over Atlanteren og sjekke noen censuser, man har da selvsagt en tippoldeonkel i Amerika! På høy tid å legge ut noen nye følere etter bestefars fetters svigerfar på Slektsforum, ringe noen tremenninger som ble oppdaget før sommeren satte inn (man har jo så mye "bare" man skal gjøre før man kan ta en telefon må vite!) Legacy'en min forteller også at jeg har flere "gjøremål" som jeg må til Stas-arkivene for å få sjekket ut også. Travel høst blir det! Alt må gjøres før 6. november også!

Midt oppi all støvtørking og føling og sjekking og blikksvinging, der var det en forening som har starta opp sine aktiviteter igjen og gitt! Medlemsmøte i dag med Kristian Hunskaar som foredrar om skiftemateriale og slikt som vi trenger å lære mer om! Han skal vise litt av det som kommer digitalt etter hvert og (som jeg mener å huske at jeg har blogga gledestrålende om før...). Men det blir nok uten meg.

Jeg stikker nesa ned i puta mi igjen. Håper mannen har husket å kjøpe mer papirlommetørklær. Jepp. Det er høst!