onsdag 22. september 2010

DIS-Øvre Romerike medlemsmøte igjen!

Da har vi kommet i gang på Øvre Romerike igjen. Kveldens fremmøte var som vi håpet - drøyt 25 personer. Alle like interessert i å høre Torkel R. Bråthen fra Statsarkivet i Oslo fortelle oss om hva slags slektsopplysninger vi kan finne i skifter til forskjellige tider, og hvordan vi skal jobbe med dem. Torkels lysark vil vi få tilsendt, og vil bli lagt på DIS-Øvres web senere.

Torkel fortalte etter foredraget en utrolig gledelig nyhet. Og siden han fortalte den til forsamlingen, tar jeg sjansen på å fortelle litt om den her, selvom det ikke blir lansert riktig enda. Nemlig at Statsarkivet i Oslo har dataregistrert alle skiftekortene som står i de flotte gamle skuffene på lesesalen. Materialet skal masseres og jobbes litt mere med, for så å bli lagt på Digitalarkivet! Alle hjerter gleder seg, dette blir superbra! Noen dato for offentliggjøring er ikke gitt.
 
Skifter vil være tema i Arkivmagasinet som kommer ut nå i oktober, og skiftter vil også være tema for Riksarkivets utstilling i Skattkammeret. Her vil det bli vist fram godbiter og rariteter, og det er flott om utstillingen blir klar til Slektsforskerdagen 2010 - 30. oktober!

Tema for Slektsforskerdagen 2010 er "På Flyttefot". Skifter kan være en viktig kilde til å finne igjen utflyttede slektninger. Kanskje noen barn hadde reist til Amerika? Giftet seg og flyttet ut av bygda, inn til byen? Døtre som hadde gifta seg står ofte oppført med mannens navn og bopel. Altså kan dette være en gullgruve.

Husk dog at de aller fattigste,  usmenn og jordløse oftest ikke hadde noe å skifte, så her ble det sjelden holdt noen skiftebehandling.Men - uansett så skulle alle dødsfall meldes. Sjekk dødsfallsprotokoller - de finnes også her på Digitalarkivet sammen med skiftematerialet!! Torkel har lovet oss lysarkene fra foredraget sitt, så jeg sier ikke mer om det her og nå, men ta titten på materialet!http://www.arkivverket.no/URN:sk_read


  

Ingen kommentarer: