tirsdag 30. november 2010

Registreringssentralen for Historiske data ...

er visst en godt bevart hemmelighet. jeg liker å bruke den for landsdekkende søk i folketellingene. Og - ved å bruke den avanserte søkemotoren for folketellinger kan vi benytte oss av fødestedskoder, noe som gjør denne siden helt unik når det gjelder søking.

Jeg har skrevet et par artikler om denne metoden å søke på, den ene finnes i Slekt og Data nr. 2/2008 (for den som er medlem i vår eminente forening). Jeg har også fortalt om denne metoden på flere nybegynnerkurs og i andre foredragssammenhenger, og jeg har skrevet om den i messeavisa til Slektsforskerdagen 2010.

Siden Folketellinga for 1910 lanseres med brask og bram ved midnatt, tenkte jeg at dette kunne være et passende tema for bloggen min i kveld. Jeg regner med at de fleste sitter og nistirrer på Digitalarkivet 1910, klare med nyspissa knottetotter, kruttsterk kaffe, neddratte rullegardiner og ektefellen låst inne i skapet under trappa. Her skal intet forstyrre!

Men, tenkte jeg å tipse om Registreringssentralen for Historiske data, som lanserer 1910-tellinga samtidig, slik at man har noe å trøste seg med dersom man ikke finner dem man leter etter! Men altså - ta deg tid til å sjekke ut søking med Fødestedskoder.

Litt fra min artikkel i Messeavisen SFD2010:
Folketellingene 1865 og 1900 og 1910 er fullregistrert (har noen mangler, men dette er i originalene) og ligger ute både hos www.digitalarkivet.no og hos www.rhd.uit.no . Den siste, Registreringssentralen for historiske data (RHD), har en godt gjemt hemmelighet, nemlig søking på fødestedskoder. RHD sitt hovedformål med dataregistrering av folketellingene har vært forskning, Derfor kodet de en del opplysninger, slik at de går an å finne selv om skrivemåter er kildetro fra originalmaterialet.  Særlig en kode kan være aktuell når vi leter etter våre flyttede slektninger, allerede i 1865-tellingen, nemlig søking med fødestedskode.

Velg FT Avansert, for så å klikke på ”Følgende fødestedskoder kan brukes”.

Fylkesvis, samt utlandet har fått egne fødestedskoder..
Ullensaker har fødestedskode 0235

I stedet for å legge inn Ullensaker som fødested, velger jeg fødestedskoden 0235

Søkeresultatet gir andre resultater enn forventet, nemlig en mengde mennesker som faktisk ikke er registrert med ”Ullensaker” som fødested, men gårdsnavn eller annexet Hovin! Eller skrivemåter man ikke kunne ha tenkt seg, for eksempel Uhlsager. Ikke rart jeg ikke fant personen jeg lette etter, han var flytta til Fet, og sto som født i Haavi Annex.

 
Jeg velger ”Fødested” fra nedtrekksmenyen, og legger inn 0235

Søkeresultatet blir overraskende, og jeg forstår hvorfor jeg ikke finner alle mine slektninger ved å søke på ”Sørum”, ”Ullensaker”, Kristiania” osv…

 
Ved søk på fødested Ullensaker på den vanlige måten, fikk jeg 4.674 treff, med fødestedskode fikk jeg 7.458 treff! Dette er altså en utrolig ressurs for å finne de personene vi tror er ”borte”. Jeg ville aldri ha funnet Johan Svensen ved å søke på ham som født i Ullensaker, han står som født i ”Haavi” (Hovin) Prgj, heller ikke Christian Andersen ved søk på Ullensaker, han er oppført med fødested Frogstad i tellingen.

Så prøv denne flotte ressursen du og, dersom du lurer på hvor dine slektninger har flyttet. 


Et interessant søk var også å velge Fylke: Oslo, alle andre felter blanke untatt Fødested:
Fødestedskode 0301- (altså - for å trekke ut de i Oslo som er født i Oslo (med koden 0301)
Her kom det opp over 130.000 i 1900 som IKKE var født i Oslo!

Samme søk, velg fylke Oslo, la alle andre felter untatt ett være blanke:
Fødestedskode 0301 (altså uten - , for å trekke ut de i Oslo som er født i Oslo 
Det var faktisk bare drøyt 100.000 i 1900! 
Sjekk skrivemåtene så skjønner man at det ikke er lett å finne dem 

Dette forteller at ved landsdekkende søk i den mest vanlige søkemotoren, altså på Digitalarkivet, hvor man kanskje skriver inn fødested Kristiania, ja så vil man ikke få opp brøkdelen av de som var født i Kristiania (som var skrivemåten på Oslo i 1900-tellingen. 

Lykke til folkens, nå er det bare 50 minutter igjen!


3 kommentarer:

Greta sa...

Fint at du skriver om dette Laila, for det er jo simpelthen genialt. Har hatt masse bruk for den muligheten sjøl så jeg veit.

Laila Christiansen sa...

Ikke sant Greta! Den er helt unik, og jeg ble SÅ glad når jeg fikk svar "ja" på mitt spørsmål om dette, og at RHD la den ut i det hele tatt!

Greta sa...

Hei igjen.
Hadde ikke vært inne på tellinga ennå, men prøvde nå og du gjetter det aldri; fant ikke bestemor på Digitalarkivet, men selvfølgelig på RHD. 1-0 til dem.