fredag 29. januar 2010

Social Networking - for genealogist part 1 (LibraryThing)

  
Sue Davis, the President of Englewood Genealogical Society opening the meeting,
and introducing Drew Smith
Drew Smith is an academic librarian with the University of South Florida in Tampa. He told us about what is out there for us crazy ones. Us geneaholics. (He is one of "us" - Drew Smith is an expert in digital genealogy, and he has a great genealogy-blog with lots of interesting and educational articles.  He is a regular contributor to Digital Genealogist, and is co-host of the Genealogy Guys Podcast. He was really interesting to listen to, and I am going to take the time to listen through the podcast-archive one rainy beautiful day. Looks like a lot of interesting stuff there!

Drew has written a book - Social Networking for Genealogists, and I have already gone through it to see what I really want to look into. (he also has a blog about that here)


One site Drew talked about, (he talked a lot about many sites) was the LibraryThing.com. This site has been there for a while, but I never really got into it. After listening to Drew for a few minutes, I thought: this must be the ultimate site for a bookworm like me, with lots of bookworm friends! To share what we have in our "dusty caves of wisdom" around the world.  I have tried it out some, put in around 50 books now, changed collection-names, tagged, searched and really had fun with it. Seems like a great one! I have now signed up for a lifetime membership ($25) and will put out my whole collection of the genealogy books I have. And, the very cool thing, I can find others that might have a book , to ask for a lookup! That is Social Networking for us!

A new book for my collection - the first book added in the LibraryThing.com

In the front row!
Pictures: Sue and Gene

onsdag 27. januar 2010

Scandinavian SIG (Spesial Interest Group) (swedish/norwegian branch)

Englewood Genealogical Society (FL) had their first Special Interest Group (SIG) meeting for members with Scandinavian research meeting today! At the wonderful Elsie Quirk Library, 12 people attended.Instead of me standing in the front talking and talking, everyone told about their research of their scandinavian (actually Norwegian and Swedish) relative, and then we discussed the matter. Really interesting, and we all could ask questions and learn! Great group!!

EGSF has many SIGs (Special Interest Groups), and it gives ideas like how to organize big societies into interest-groups.

Here are examples on SIGs this year:
 • British Isles SIG:
  Eastern States SIG: 
 • Canada and Tri-States are combined with Eastern States SIG 
 • Eastern Canadian Provinces, New England, Mid-Atlantic So. states: ME, NH, MA, VT, CT, RI, NY, PA, MD, DE, VA, WV, NC, SC, GA, FL, Quebec
 • MAC Computer Users - REUNION - A Genealogy Family Tree Software program class
 • Europe SIG: 
 • Midwest states SIG: 
 • Canadian Provinces, Midwest to Gulf
 • Beginning Genealogy SIG -
 • Family Tree Maker SIG
  Scandinavian SIG - with Laila Christiansen and Sue Davis
I will work on a document to send out to the group (and I will also put it here on my blog) after the seminar tomorrow Drew Smith will talk about  Social Networking for Genealogists 
"Specifically, you'll find chapters devoted to the following social networking concepts and services:
"* Blogs
* Collaborative editing
* Genealogy-specific social networks
* General social networking (Facebook)
* Message boards & mailing lists
* Photos & video sharing
* Podcasts
* RSS feeds
* Sharing personal libraries
* Tags
* Virtual worlds
* Wikis"
Note to self: Remember to buy book to take home to friend Torill

tirsdag 26. januar 2010

Kontakt med familie i USA!

I natt fikk jeg mail fra familien i USA som jeg skrev om i går. Fikk litt "hjerteklapp" - det er jo superspennende! Jeg fant familien på Facebook og, så nå er kontakt opprettet! Bilder av slekt har blitt mottatt, (som jeg har sett før) - men det betyr i hvertfall at dette er folk som er interessert, som har tatt vare på ting! Det blir spennende å se om de har kontakt med flere av familie-grenene, jeg kan ikke se at Colleen (som har vært på besøk før) hadde noe informasjon om denne linjen!


Her har slekten kommet inn på min side på Facebook, og lagt inn beskjed. Superdupert, og innholdet i mailen var blant annet det du ser nedenfor.

Her kan du se hva slags skatter man finner f.eks. i familiebibler:


Jeg vet ikke hvem som har skrevet inn dødsfallene, men flott at de har gitt jentene sine sine gifte navn, da er det mulig å finne dem igjen! Jeg vet at den 3. nederste, Emma Johnson døde i 1973, 102 år gammel, Martin Larsen døde i 1977 og Oscar Larsen døde i 1983. 

mandag 25. januar 2010

Ny familie funnet i Amerika! Juhuu!

Jeg jobber med et lite foredrag jeg skal holde på tirsdag, i Englewood Genealogical Society. Det er dannet (rett og slett fordi jeg er storsnutet) en Scandinavian Special Interest Group. Jeg blogget om dette i fjor, men pga at min kjære ble syk så måtte alle planlagte møter skrinlegges. Men vi prøver igjen!

Så i dag har jeg jobbet med en liten PowerPoint presentasjon, som skal gi litt tips om hva man må gjøre før man jumper dam-over, og litt om hva man trenger av informasjon før man svømmer ut i Atlanteren for å finne tippoldemors fotspor!

Jeg synes det er ok å vise til egen slekt, da kan jeg gi eksempler og ha et greip å henge ting på. Med bilder av kilder som kan vise konkret hva jeg snakker om. Så jeg gikk som vanlig på Ancestry.com og søkte opp Lars Larsen f. i Norway ca 1840. Dette har jeg gjort hundrevis av ganger, og jeg pleier å få opp census records osv... først 1900-census, hvor Lars bor som enkemann sammen med ungene sine.  Blant annet datteren Christine som er født i mai 1876. og som jeg har brukt mye tid på å finne ut av, men ikke har greid å finne konkrete bevis for om hun ble gift og fikk barn.
I 1910 hadde den moderløse familien flyttet, og her ses Christine 34 år gammel, fremdeles boende hjemme sammen dem faren og søsken. (ancestry.com)


Flere og flere kilder fant jeg- jeg glemte nesten hele foredraget, og det tar litt for lang tid å legge alt ut her nå. Jeg kommer til å vise mer av disse kildene senere. Men!

det som var spennende, var at jeg samtidig  fikk treff på denne, som er fra en person som har lagt inn sine data i på Ancestry.com!


Dette så unektelig interessant ut... fordi min oldefars søster, Karine (Christoffersdatter) var fra Myhrer i Sørum.... og Meyer er veldig nær!  Når jeg så gikk inn i denne record... så så jeg at det er slekt etter Lars og Karines datter Christine født i Lessor (evt. Oconto) i Wisconsin i 1876. Dette er kjempespennende!! Jeg har lagt melding til personen som har lagt ut disse dataene, så får vi se! Jeg fant faktisk en person til som har lagt ut info om samme familie, og der var det til og med bilde av Christine! Vil ikke legge ut dette før jeg har snakket med vedkommende.

Jeg har kommet i kontakt med etterkommeren etter et av barna til Karine og Lars, nemlig Colleen som har vært i Norge og besøkt oss 2 ganger. Les mer om dette bla. her Collens besøk og slektstreff. Colleen hadde ikke noe opplysninger om andre enn sin oldemor og et par søsken, og denne Christine visste hun ingenting om! Så nå er det bare å stå på! Jeg har litt om denne familien her http://www.lailas.net/myhrer/115.htm - dette blir utrolig spennende å se hva jeg oppnår av kontakt!!!

Kilder: Folketellingene (Census) fra Ancestry.com og Ancestry.com Public Family tree.

lørdag 23. januar 2010

fredag 15. januar 2010

Oslo/Kristiania og Aker - en administrasjonshistorisk oversikt...

For oss som begår slektsforskning i Kristiania/Oslo og Aker kan det av og til være grunn til å rive seg litt i håret. Hvor lå hva, hva var Aker, når ble Vålerenga og Grønland en del av byen, hvor gikk bygrensa i 1878...

Oslo ble ikke bygget på en dag, og alle veier fører ikke  rett til Grønland. Før 1948 måtte man via Aker for å komme inn til Oslo, og før 1925 het det ikke Oslo men Kristiania. Før 1878 lå Vålerenga i Aker, og før 1859 var også Grønland utenfor byens grense. Dette er ikke lett å holde orden på.


Oslo Byarkiv har laget en flott  tidslinje som forteller om byens innviklede utvikling opp gjennom tidene, fra ca år 1000 fram til 2004, og den bør skrives ut og henges på veggen hos alle som jobber med slekt i byen vår.


Flere kart ligger også på Byarkivets hjemmesider og det siste skuddet på stammen er Kart over Aker fra 1938. Dette kartet gir et flott bilde av Aker kommune, med sin blanding av naturlandskap, jordbruk, industri, villastrøk og bymessige strøk 10 år før sammenslåingen med Oslo. Se dette flotte kartet her.

Jeg har tidligere blogget om Menighetsindelingen i Oslo her  og om Kommunale folketellinger her
Kilde: Oslo Byarkiv

Who do you think you are... Hvem tror du at du er?


Det første symptomet på den ekstremt smittsomme diagnosen Slektsforskning er spørsmålet "hvor kommer jeg fra?" eller sagt på utaskjærsk. "Who do you think  you are".

Jeg har i flere år hørt om - og også sett en del episoder av - den engelske versjonen, og den er til tider glitrende, og nå har faktisk også Svensk TV satset på denne serien. I Norge har vi den litt mer folkelige (og ikke så kjendispregede) Tore på Sporet (eller som jeg kaller den - Tore på Gråten,  (jeg sipper og griner nr jeg ser TpG)  Tore på Sporet på slutten av 2009 var bedre enn tidligere, og jeg synes Tore Strømøy fortjente prisen Årets TV-navn


I mars kommer NBC sine episoder, : (for å ikke late som om dette er eget skribleri, så oversetter jeg ikke: - rått hentet fra NBC sine hjemmesider: Dette blir spennende, og jeg gleder meg stort!

NBC's commitment to bringing A-list talent to its 2009-2010 primetime schedule includes a unique and personal glimpse into the lives of our favorite celebrities. In each episode of Who Do You Think You Are?, a celebrity embarks on a journey of self-discovery and unearths his or her family tree - revealing surprising, inspiring and sometimes tragic stories that are often linked to events in American history. We share intimate moments with the stars as they learn about their past, and how the struggles of their ancestors have shaped today's world. Stars include Lisa Kudrow, Sarah Jessica Parker and Susan Sarandon.
NBC partners with Ancestry.com to create a unique interactive microsite and an opportunity for viewers to trace their own roots.
 
Ability for users to start their own family tree, through partnership with Ancestry.com• Additional research and celebrity tree information

onsdag 13. januar 2010

Bursdag/Fødselsdag/Birthday trallala

Jeg har hatt bursdag i dag!
Tusen takk til alle dere som har sendt meg hilsener på Facebook, tekstmeldinger til mobil, ringt, sendt eposter...
over 100 hilsener på Facebook Helt sant!! , jeg begynte å lese for gubben, men ble så rørt at jeg måtte tåre litt!!!  Tusen tusen takk alle - det var helt overveldende!! Masse epost, koselige tekstmeldinger  hyggelige telefoner! Følte jammen at det var noen som tenker på meg der ute!!!

Thank you Shirley and Joannie for the birthdaycake! You girls are awesome!!!Og hva betyr det da? Deilig bursdagskake, koselige bursdagshilsener 

Jeg fikk et par hyggelige bursdagsgaver og  og den mest fasinerende var denne!


Fordi jeg har nemlig ikke lest Åsnes bok, så det er jo på tide, og jeg har nevnt det for min kjære venn Joanne  Så hun tok hintet, og nå må jeg jo lese den da!

Koselige meldinger fra mamma og pappa, tantebarn, brødre, nevøer og nieser, ..... jeg er så glad i dere alle, og savner dere masse! Men jeg lengter ikke hjem! Det er forskjell på det :-)   Vi ses i februar, da blir det  julaften. Jeg vil ha ribbe og medisterpølse! Og riskrem!


Hva sier Wikipedia?


Fødselsdag (også kalt gebursdag eller bare bursdag) er begrepet som brukes om datoen en er født og samme dato hvert år i tiden frem til ens død.

Det er i mange kulturer tradisjon for å feire ens fødselsdag. På bursdager får man ofte gaver av kjente og nære. Man snakker om en «rund» fødselsdag når alderen kan deles med et tiår eller med 25. Runde fødselsdager på 25 år eller mer markeres ofte gjennom en større fest.
Dersom en er født 29. februar kan en egentlig bare ha fødselsdag når det er skuddår, det vil si hvert fjerde år. I praksis feirer mange likevel dagen enten 28. februar eller 1. mars.

Før 1814 var det bare dåpsdagen som ble oppført i kirkebøkene, ikke fødselsdagen.
Jeg synes synd på feks. Jehovas vitner  - de feirer nemlig ikke bursdager!!
tirsdag 12. januar 2010

Timelines of Early Englewood Area History

Når jeg var på biblioteket forleden dag fant jeg en liten unnselig folder som ropte litt på meg. Det var en liten "Tidslinje - Englewoods tidlige historie" eller "Timelines of Early Englewood Area History" som den selvsagt egentlig heter. Denne er satt sammen til den første Englewood History Week i 2003, av Pat Lewis.  Han var leder for "Reference Services" på Elsie Quirk biblioteket i Englewood. 

When I was at the library the other day, I found saw this little paper, screaming at me: "take me home take me home".  It was "Timelines of Early Englewood Area History" compiled by Pat Lewis, Head Reference Services in the Elsie Quirk Library. It was made in celebration of the first Annual Englewood History Week in 2003.


Sources;
Englewood: The first 100 years - (Newton Studios, 1996)
Florida's Hurricane History, Jay Barnes (University of North Carolina Press. Chapel Hill 1998)
History of Early Englewood from the Newspaper Columns of Josephine Cortes
Newspaper articles from the Englewood Sun and the Englewood Herald (included in the collection of the EQL)
(Click to get larger images)

mandag 11. januar 2010

52 Weeks To Better Genealogy - Challenge #2

Go to your local public library branch again. Examine the local history, archives and/or special collections section. Ask a librarian if you don’t know if your library has special collections or where they are located. Be sure to check the reference section, too, as many of the newer and more valuable books are held in that area. If you have a genealogy blog, write about what you find in your library’s local history and special collections. (www.geneablogger.com)


My 2nd visit to the library on 100 West Dearborn Street in downtown Englewood FL was a very brief one. I had to get a book on the local history, from the county/area. And, I found two books I am really looking forward to go into:


 • Charlotte Harbor, the early years / by Lindsey Williams and U.S. Cleveland.
 • Charlotte Harbor, the later years / by Lindsey Williams and U.S. Cleveland


Since I have started to look into some norwegians in the area, I first have to study the maps and county borders. I know that Charlotte County (where we live)  was established April 23, 1921. Before that, we talk about Desoto County or Manatee County.The map is from 1886, when Charlotte Harbor and Punta Gorda was part of Desoto County, but Grove City where we live, was part of the Manatee County, today we are in Charlotte County.

Lots of other resources and sources have to be looked into, I will put some of the info on my blog if I find what I am looking for. Or maybe even if I don't fint it?

Map from Exploring Florida


torsdag 7. januar 2010

52 Weeks To Better Genealogy - Challenge #1


Week 1: Go to your local public library branch. Make a note of the genealogy books in the collection that may help you gain research knowledge. Don’t forget to check the shelves in both the non-fiction section and the reference section. If you do not already have a library card, take the time to get one. If you have a genealogy blog, write about what you find in your library’s genealogy collection.

This challenge actually got me to get a library card at the Englewood Charlotte (FL) Public Library where I am one of the infamous "Snowbirds". First I went down this Monday... and have to admit - I read the directions, but not the  hours (only 3-4 lines below on the same page)... so I had to go back Tuesday.(Mondays are hard in this part of the world...)

I got my brand new Library card, and started to ask about their Genealogy section and Local History .... they did'nt have any at that location! So I have to go to the other place later to check out their genealogy-section.

But, with my new card I got access to some nice electronic collections and databases that I am to check out. I am working on a project about norwegians in Florida from 1850 till 1930, and all resources are welcome, especially those online and searchable. Really looking forward to look into these resources.


With my new Library card from Charlotte County, I am also allowed to use the Elsie Quirk Library in the neighoring Sarasota County. I know they have a good genealogy-collection there, and I will try to take a trip down there tomorrow to test out my new card! This weather really makes a trip to the Library sound like a great idea!

Part 2
I have now been at the Elsie Quirk Library, and with the Charlotte Co.-card, I also got a card for the Sarasota Co. Library-system.

They have a pretty good genealogy-collection, and I even brought a couple of books with me home.

 • "Guide to finding your Ellis Island Ancestors" - A genealogist's essential guide to navigating the Ellis Island Database and Passenger Arrival Lists (author Sharon DeBartolo Carmack)
 • "They Became Americans" - finding naturaliszation records and etninc origins (author Loretto Dennis Szucks).
I also went through the Florida-section, since and grabbed with me "Boca Grande - Once a raiload town" (by Robert F. Fisher) because I love Boca Grande.

I will surely go back to both the libraries, but I think the EQL will see most of me because of their good Genealogy-collection. They also have wireless Internet , so if I need to do any work while there, I can bring my own computer with all my subscriptions from both sides of "the Pond".

søndag 3. januar 2010

Online Death Records and Indexes - New Additions and Updates

Av og til kommer det oppdateringer i bloggen til Joe Beine. For en ressurs! Lar hans engelske intro være engelsk:

The Genealogy Roots Blog is for finding online genealogy databases, records and resources. The focus is on vital records (birth, marriage, divorce & death records), obituaries, census records, naturalization records, military records and ship passenger lists. The Genealogy Roots Blog is based in the USA, but online European, Canadian, and other records sources are sometimes included. Mixed in with all this you will occasionally find a fun post, a book review or genealogy news.

I dag fikk jeg melding om oppdatering:
Online Searchable Death Indexes & Records

"This website is a directory of links to websites with online death indexes, listed by state and county. Included are death records, death certificate indexes, death notices & registers, obituaries, probate indexes, and cemetery & burial records. You can also find information here about searching the Social Security Death Index online"

Kanskje du er "heldig" og finner noen av dine slektninger der?