søndag 28. februar 2010

17 februar - 9 års bryllupsdag...

Vi er ikke akkurat så veldig feirete gubben min og jeg. Men... for en som studerer kinesisk er visstnok tallet 9 helt spesielt lykkelig... og i dag fikk jeg gaven som ikke rakk å bli ferdig til bryllupsdagen vår 17. februar....

Vi har en egen helt privat gullsmed, som lager smykker på bestilling. Jeg har vandret rundt i 13 år med en g-nøkkel (for den som kjenner meg vet at jeg var en ihuga korpsikant i 25 år før jeg ble slektsforsker). Nå fikk altså Kjerstin nytt oppdrag... et 9-tall. På kinesisk selvsagt!

Tusen takk for en utrolig betydningsfull gave, mannen min!!!! 

lørdag 27. februar 2010

Slektskafé i Slektsforskernes Hus!

I dag har vi hatt kafé i Slektsforskernes Hus, med godt og aktivt besøk. Synnøve har svingt vaffelpressa og kaffetrakteren har putra og gått gjevnt og trutt. En utrolig flott måte å møte medlemmene våre på!  Per Steinar og Solveig var hjertelig til stede,  godt å ha med flere til å "prate" med folk. Mange havner på kjøkkenet - det er noe rart med det.

Vi hadde godt besøk, faktisk 10-12 gjester! Flere var innom for å jobbe med sine svenske aner, og i hvertfall 3 eller 4 gikk hjem med nye funn i veska. Det var jubel og klapp og koselig prat over alt, og NSF sin bibliotekvakt fikk også en del å gjøre.

Ingen bilder denne gangen, men dere får lukke øynene og inbille dere vaffelduften...

tirsdag 23. februar 2010

Oslo Byarkiv - Kinderegg - en hel dag med både egen slekfsforskning, KraFT1923 og sjopping!

Det er litt krampe på arkiv-fronten om dagen, Den vågne leser har jo sett at jeg begår Slektsforskerstudiet på Høgskulen i Volda, og den selvvalgte oppgaven vi skal jobbe med utover våren krever sitt. Særlig fordi jeg har valgt å jobbe med noen skikkelige nøtter, som krever en del litt kreative metoder, og en del utradisjonelle grep.

I dag var det altså Kinderegg på Byarkivet.

Først hadde jeg 2 kosetimer på lesesalen. Når jeg kom inn, så satt Elsa der, et veldig aktivt medlem i DIS-OA. Hun ser jeg over alt, både kurs, medlemsmøter og annet. Så plutselig kom de inn - kjente og kjære. Bildet nedenfor er Else og Solveig som jobber intenst med Adressebøkene for Oslo
Så kom Terje - som har masse Vålerenga-slekt, og han er også med og registrerer KraFT1923. Her har han fått kopi av en folketelling for Hedmarksgata på Vålerenga, og er veldig fornøyd!

Det er mange unge og håpefulle slektsforskere, historikere og byarkivarer som har fått gleden av å være med mor go far på jobb denne vinterferieuka. Så også med denne lille karen, som har lovet å jobbe iherdig, så han blir den neste byarkivaren! (bildet er lagt ut med godkjenning av mamma)

Etter å ha skravla litt, jobbet jeg meg gjennom kildene jeg bestilte opp fra magasinet, både folketellinger og annet. Jeg fant en del av det jeg trengte, men andre opplysninger må jeg jobbe videre med. Koselig å se at jentene fra Holmestarnd fant vegen! Bildet under viser 2 nye allmenninger, Anne-Lise og Solveig

Så andre avdeling... Etter intens jobbing og iherdig utnytting av heisen og lesesalspersonalet, var det tid for KraFT-møte. Det er alltid viktig å ha et møtested, et forum å diskutere både problemer og løsninger. Bildet under viser stor-registratorene Solveig og Bjørn. Bjørn er også med i koordineringsgruppa som support-ansvarlig.


Det var flere med på møtet, blant annet Liv og før nevnte Terje med stor slekt i Tigerstaden. Liv har blitt den nye overkikkadoren i KraFT-prosjektet, og sammen med Bjørn på Support er de dynamitt!


Og - tredje godsak i kinderegget (den innerste og mest spennende.. Sjopping!!! Oslo Byarkiv kjenner vår besøkelsestid og de setter bøker, videoer og annen snacks i resepsjonen. Og... jeg er ikke vanskelig å be! 2 bøker ble med hjem i sekken, nemllig

Begge disse bøkene er interessante i forhold til egen slekt, da jeg har hatt minst to slektninger som av ukjent grunn vandret rundt i Mangelsgården (Prindsen) og mange av mine slektninger bodde i de fattigste forstedene av gamle Kristiania på midten av 1800tallet og framover til godt utpå 1900tallet :-) Spennende lesning som skal bli med i Slektsforskerstudentens Ryggsekk  i begynnelsen av mars.

mandag 22. februar 2010

LOST i Slektsforskning - der alle er vinnere!

Helgen har vært preget av slekt, både nålevende og i støvete kirkebøker.

Det som har tatt mest tid har nok (dessverre?) vært de støvete kirkebøker og andre kilder og litteratur som inneholder slektsopplysninger. Alle på DISchat har snakket om og vært LOST i Slektsforskning, som ble arrangert via Slektsforum for andre gang. Saritha har vært utrolig kreativ når det gjelder å sette sammen oppgavene, og jeg tror alle deltakerne har lagt inn noen nye personer, fått noen nye kilder og lært noe nytt om slektsprogrammet sitt.

At vi kan "konkurrere" i Slektsforskning, samtidig som vi får økt kvalitet på egne data i slekts-basen vår, er en unik mulighet for dem som liker konkurranse-aspektet. Noen vil vel si at det å "konkurrere" i Slektsforskning er håpløst, tullete, vanskelig eller andre negative ord, men disse har ikke nok ikke vært med på LOST i Slektsforskning!

Uttalelelser etterpå i "snikksnakkeriet" på Slektsforum sier litt om hva dette har gitt deltakerne.

 • Oppgavene ha gitt meg kjempemasse nytt. I den siste oppgaven spesielt mye!  (Tone)
 • Dette var helt topp. Jeg tok de oppgavene jeg fikk tid til. Det var morro å lete fram informasjon, både i kirkebøker, bygdebøker og annen litteratur. (Oddvar)
 • Jeg har i løpet av helga gått opp i eksamen i slektsforskning, føler jeg.
  Lørdagens morgensjokk, ble et ekstra sjokk da kirkebøker og skifter ramlet ut av weben. Tok meg en tur ut i stedet og gikk på biblioteket. 
  (Tale)

Saritha satte sammen en bolk oppgaver som ga alle deltakerne noe å bryne seg på. Man trengte ikke være med på alle, men for å stå øverst på pallen, måtte man selvsagt være med på flest mulig, eller sanke poeng i de oppgaver der det var mulig å få til ekstra poeng. Og, denne konkurransen er ikke bare for "ungdom" og heller ikke bare for DISsere. Bli med neste gang!

Pallen? Selvom alle er "vinnere" er det alltid noen som kommer på pallen. I år tre damer selvsagt. Tone, Tale og Hilgunn. Gratulerer!

Min søndag var en koselig blanding av middag hos mamma (ååå skinkesteik..) og så kaffe og 18-års bursdagsfeiring hos lillebror Terje og konemor Lani. Alltid kos å komme til deres vakre hjem på Jessheim!

lørdag 20. februar 2010

For my Florida-friends...

Ok, I feel sorry for you, the weather is not nice. But then, I know you don't have this!! This red thing under the white stuff is my car sunday morning!

It is still snowing, actually it is a storm out there! Looks pretty but.... totally uninteresting!

Looking forward to see you all in March! Stay warm!

fredag 19. februar 2010

LOST i Slektsforskning

Jeg vil bare minne om Sarithas LOST konkurranse som jeg blogga om for noen dager siden her

Bli med! Det er kjempemoro at noen tar initivet - og ikke minst - tar ansvaret for at vi kan ha det litt moro med slektsforskning også! Lag deg  noe godt og masse kaffe (eller te) og sett deg godt til rette foran pc'n. Kanksje finne fram yndlingsbygdebøkene og Våre Røtter?

Dette blir moro. Jeg skal være med, om enn ikke på alle oppgavene! Det er ikke om å gjøre å svare fortest tror jeg, men flest oppgaver skal leveres inn. Les reglene og bli klok!

torsdag 18. februar 2010

Bøker og blader - postkassa mi!


Den vågne leser har skjønt at jeg er mer enn middels glad i min kjære postkasse. Den føler seg alltid veldig viktig rett rundt nyttår, fordi da er det storsesong både på regninger og blader/tidsskrifter fra inn og utland.

Siste del av 2009 og første del av 2010 har jeg hatt et usedvanlig fjernt forhold til postkassa mi. Den er rett og slett neglisjert av adressaten! Heldigvis har vi hatt huspasser som har tatt god vare på alle blader, og brent alle regningene. Så da har vi bare kosen igjen!! Faktisk var de fleste regningene fra foreninger.... DIS, Ringerike Slektshistorielag, Romerike Historielag, Ullensaker Historielag, Wisconsin Historical Society, NRK (ja, jeg betaler den med forholdsvis grei følelse foreløpig).

Men den hyggelige posen på benken var den med alle bladene!!! Åååå for en samling. Og når skal jeg få tid til å lese alle???? Nevner i totalt vilkårlig rekkefølge:
Bøker. Lag Slektsbok, og et par historiske romaner. Skriver mer om dem senere! Levert hos mamma da, postkassa er for liten... (noe må hun gjøre for å ha gavemedlemsskap i DIS-Norge  ...
 • Bunad (desember 2009)
 • Slekt og Data - DIS-Norges medlemsblad 4. 2009
 • Columns - The Newsletter of the wisconsin Historical Society Nov/Dec 2009
 • St. Hallvard - Oslo Byes Vel nr. 3 2009
 • Gransposten - Gränsbygdens Slätforskare, December 2009
 • Skytilen - Romerike Historielag - nr 4 2009
 • Historiske Glimt fra Ullensaker - Ullensaker Historielag.
 • Sørum-speilet - Sørum Historielag
 • Mer gammelt enn Nytt - Vålerenga Historielag, nr. 4 2009
 • Norsk Slekstshistorisk Tidskrift - Norsk Slektshistorisk Forening - Bind XLI hefte 4.
 • Lokalhistorisk Magasin - Norsk Lokalhistorisk Institutt, nr. 4. 2009
 • Wisconsin magazine of History - State Historical Society of Wisconsin winter 2009-2010
 • Family Tree Magazine - January 2010
 • Columns - The Newsletter of the wisconsin Historical Society, January/February 2010
 • Family Tree Magazine - March 2010
 • Bunad (Februar 2010)


For en haug å gå gjennom! Jeg har valgt å bare stappe alle bladene ned i kofferten sammen med litt annet, håper jeg får tid til å lese dem når jeg igjen sitter og fryser i Florida...

lørdag 13. februar 2010

GeneaBloggers vinterleker 2010 - Winter games 2010!

To keep up the Olympic spirit, and to have something fun to do while DH (DearHubby) stares constantly at the television hoping for medals of any color, I decided to go for the Geneabloggers 2010 Winter games.
Geneabloggers on Facebook
Geneabloggers.com


The competition categories:

1. Go back and cite your sources (this will be a good thing, still lots of sourcing and citing to do
2. Back up your Data! (this is sort of already done)
3. Organize your Research (oh well, my chaos is also unorganized... good good) 
4. Expand your Knowledge (yes I am working on it)
5. Write write write!
6. Reach out and perform Genealogical acts of Kindness! (this one is easy!)

I think category 4
Expand your Knowledge looks fun, might go for platinum on that one!

 • Task B: Create a timeline related to one of your lines of research, a specific ancestor or location.  Get creative using a free application such as TimeToast. Post your timeline on your blog.
 • Task E: Create a surname visualization using Wordle, Word It Out or a similar application.  Post the graphic to your blog. (done)


Have a look at my results in the summer games!

 

 

fredag 12. februar 2010

Gratulerer DIS-Norge! Dette har vi venta på så lenge!

Dette er så stas. Jeg bobler! Fryd og glede! Fyrverkeri og ballonger!

DIS-Norges hjemmesider har i mange år vært gjenstand for diskusjoner. Mange meninger har vært lagt fram både for og imot. Jeg har faktisk hatt et godt forhold til den "gamle" disnorge.no - med Knappene. Brukte den som bokmerkeside til alle de flotte ressursene som lå under. Synes det var veldig greit. Men nå er nok den en saga blott, og jeg som ikke har tid før til uka med å virkelig gjøre meg kjent...

men en ting ser jeg og det er to ting... 
nemlig
1. RSS-feed på aktuelle sider, jeg trenger ikke lenger å følge med  for å se nye ting og saker, og
2. En mye bedre og mer intuitiv menystruktur, som gjør det enklere for alle å finne fram.

Lekker design, ikke tvil om hva foreninga driver med, og rett på nyheter! Supert supert!
Herlig, Jan, Espen, Torill, de flinke jentene på kontoret,  og alle dere andre som har jobba med dette. Gratulerer med dagen DIS-Norge!!

torsdag 11. februar 2010

LOST i Slektsforskning....

å være "Lost" i noe... fortapt? forgapt? jo .. vi er vel alle litt "Lost" i slektsforskning!

Saritha - et av våre unge og håpefulle medlemmer (i DIS-Salten) har tatt tak i dette med konkurranseinstinktet, gjøre noe ut av ting, få i gang noe, være aktiv, og sist men ikke minst..  h a    d e t   m o r o !!! Vi hadde en stor runde i fjor, den var superduper.

Jeg skrev om dette fenomentet i april  og så et par dager senere om vinneren av den første konkurransen (gratulerer Oddvarj)

Saritha er en aktiv ung student og slektsforsker som gir masse av seg selv og er utrolig kreativ. Hun samler på postkort, (så jeg har selvsagt sendt flere fra reisene våre) og er student i Bodø. Saritha var også med i det som i dag er DIS-Ungdom (for få for få - meld dere folkens, vi må ha nytt blod!!!)Men nå er det 2. offisielle runde i Lost i Slektsforskning! Les mer om konkurransen på Slektsforum her: -
bli med, det er kjempemoro! I fjor var jeg for seint ute, men i år!!!!

Saritha forteller:

LOST er en konkurranse med forskjellige oppgaver som går over en hel helg. Vi starter 19. Februar kl 18.00 og ender alt på søndag 21. februar med premieutdeling. Det vil bli mange oppgaver som går på alt fra en time til flere timer.

Oppgavene vil variere i vanskelighetsgrad så godt det lar seg gjøre og du vil selv være ansvarlig for å holde deg oppdatert på poenger i en egen tråd.

Stikk innom på DISchat da vel! Der snakker vi om oppgavene, ler og har det moro, og vi har bunkrings-stasjoner..... 

Tror faktisk det er premier og jeg!

onsdag 10. februar 2010

Kristiania 1885 - 131.578 tusen personer søkbare! Juhu!

Mette Kontorleder hadde et lite utspill på DISchat i dag.... "noen som kjenner til Kristiania 1885...." hvorpå jeg sier bare Hææææ? og så ... fryd og glede! Jeg ville ikke blogge om denne før den var offentlig ute fra Digitalarkivet. Og i ettermiddag kom annonseringa! Flere tellinger fra 1885 har blitt lagt ut, og Digitalarkivets medarbeidere har fortalt meg at det er Digitalarkivets registreringsenhet på Voss som jobber med 1885-tellingen.

Det at denne 1885 tellingen for Kristiania kom ut  er en ren og skjær herlighet, da det var en enorm innflytting til Krisitania mellom 1865 og 1900. Vi kan følge slektningene våre fra 1865 til 1875-tellinga, (som nå blir registrert for resten av landet i samarbeide mellom DIS-Norge, Riksarkivaren og LDS) og nå har vi altså 1885 tellinga for bla. Krisitania! Se bildet til høyre for å se hva som er registrert for hele landet foreløpig!


Fra Digitalarkivet:
"1885 vart det bestemt at ein skulle ha folketeljingar i år der årstalet slutta med 0 og at den neste teljinga skulle haldast i 1890 Likevel vart det halden ei folketeljing i 1885 i nokre byar. Teljinga skulle gjennomførast mellom 31. desember 1885 og 1. januar 1886. Alle, inkludert midlertidig bortreiste heimehørande og besøkande, skulle teljast på teljingsstaden."


Etter at Mette slapp bomben på DISchat (ja - det lønner seg å følge med på DISchat!!) var det et par stykker som bare sa: Hurraaaa og gikk rett inn i en tilstand av letesyken. Og det tok ikke lang tid før en av gutta jubla, en "long lost" tippetippetupp ble funnet!  Under ser man min oldemor Marie med mor og søsken i 1885 (fra Thor Olsens gate) Marie er min altså farmors mor.


og her er min oldefar og hans foreldre: (der kommer Normann fra!!)


Ta turen inn i Digitalarkivet, og søk fram 1885-tellinga via Databaseveljaren!!!  Trenger du enda mer detaljerte kilder for Kristiania/Oslo, så finnes det en folketelling for 1891. Ellers kan det nytte å ta turen til Oslo byarkiv.

Lykke til!

tirsdag 9. februar 2010

Siste styremøte i DIS-O/A for dette styret...og planer for våren!


Da var siste styremøte for det sittende styret i DIS-Oslo/Akershus over, og alle var enige om at det gikk raskt og smertefritt. Årsmøteforberedelser, og tanker rundt en smertefri overgang til nytt styre var det vi snakket mest om. Noen av oss i styret  forlater ei skute som går med fulle seil og flott føring, med et medlemstall på drøyt 2000 når vi runda bøya for årsskiftet, og en grei økonomi dersom aktivitetsnivået på vaffelpressa (og kurs og andre aktiviteter) holdes på topp. Valgkomiteen er i full stim, og vi satser på nye koster som skal feie sammen med de gode freske gamle. Dette blir spennende. Sier bare lykke til jeg!

Jeg melder meg ikke ut av foreninga, så de blir nok ikke kvitt meg helt, men jeg kommer ikke til å ta på meg noen nye oppgaver akkurat nå. Kanskje ved en senere anledning? DIS er ikke en forening, det er en tilstand. Gubben i huset mener det av og til burde være listet i medisinsk ordbok som en diagnose..... jaja - det ER en flott forening med tusenvis av flinke og hyggelige mennesker. Så det er nemlig ikke bare å riste av seg DISinfiseringen og klappe henda sammen og si "dett var dett". Og det vil jeg heller ikke gjøre. :-)

Og nå planegger jeg resten av året. Etter årsmøtet 3. mars pakkes pc-sekken og en koffert med koffert i, og vi vender nesa tilbake til USA og Englewood. Først skal jeg gjøre ferdig en korrektur-bunke jeg har lovet for KraFT1923 (fikk den litt sent, så jeg rakk ikke å bli ferdig med den i første bolk av USA-oppholdet). Der blir det også å lese masse ifht studiene i Volda, kanskje til og med bedrive litt egen slektsforskning (en av oppgavene i Volda er faktisk egen slektsforskning så.... det byr seg anledning! Koselig blir det å få Norgesbesøk fra Steinrøysa i påsken også.... så det blir nok å henge tenna i! Minst 2 møter er planlagt i Englewood Genealogical Society Scandinavian Special Interest Group... og det er spennende det! Vi skal også besøke familien Christiansen på Anna Maria Island i april, noe som er veldig hyggelig! Note to self: husk å spørre Chris om familiedetaljer om familien i USA!

Når vi kommer hjem med Jewel of the Seas fra Miami, blir det nok noen deilige late dager hjemme og hilse på venner og kjente her. Det er alltid kjempekoselig å komme hjem etter å ha vært borte i flere måneder. Senere på sommern har jeg lyst til å ta en tur i Bohuslenske slekts-bygder, Kanskje kombinere med et besøk på SSFD i Ørebro? Vi får se hvor haren hopper. Noe blir det i hvertfall! 


Høsten? Ja det får vi ta senere..... mannen jobber noe veldig med reise-nettsider om dagen, og det studeres kinesisk..... ni hao!

søndag 7. februar 2010

Strilefse og havreskjorte, sol, snø og søndag!

Så er man hjemme i Norge igjen. Hjemreisa var lang men behagelig. Det var trist å reise fra Fiddler's Green når den viste seg på sitt fineste når vi dro! Sol og varme kom selvsagt når vi skulle dra! Jaja. Mamma stilte med frokost bord med masse deilig pålegg som jeg har savna! Sursild og "guttelepostei"... jumm.

Og nå altså - hjemme på Vålerenga. Deilig det og da! Særlig når det er en vakker vintersøndag ute og godt og varmt inne. Kanskje ut og spasere en liten tur? Men først litt "må gjøre" ting.... En artikkel skal skrives til DIS-Norges 20-års jubileumsbok. Har begynt da, inni hodet mitt og litt på pc'n. Så er det siste styremøte i DIS-Oslo/Akershus for meg til uka. Årsmøteforberedelser må gjøres. Valgkomiteen har vært i sving, så det blir nok flinke folk som skal ta over! Lærerne i Volda forventer også at jeg gjør en del, må lese noen artikler, og høre Knut sin forelesning en gang til. Arbeidskrav 1 var greit, men krever litt arbeide. Morsomt og da!

Som om ikke dette er nok, fikk jeg et oppdrag fra Mygenealogist rett før vi dro fra USA. Dette måtte jeg få hjelp til fra en god svensk slektsforskervenn, og jeg har fått masse info jeg skal oversette og putte i system før jeg sender det over. Vet om en dame som blir glad når hun får slekta servert på et fat..... takk for hjelpen!

Jaja, det var den søndagen ja... sport på TV hører jeg fra stua.......

mandag 1. februar 2010

SLG102 og Høgskulen i Volda første forelesning

I dag har jeg fått satt meg til med første forelesning fra Arnfinn Kjelland og Høgskulen i Volda
. En del av pensum-artiklene er ferdig tygd, og noe må jeg ta når jeg kommer hjem til uka. Men sånn verden har blitt, kan man altså sitte i Florida med beina på en stol, strikke og høre forelesning.... ser jo ut som en helt vanlig studentsituasjon?? (Jeg har hørt på den en gang før da, dette var bare en repetisjon med bedre øretelefoner)

Forelesningen er interessant, temaet veldig relevant, og oppgaven vi har fått tildelt og som skal jobbes med fram mot våren ser faktisk morsom ut! Den kan jobbes med som en del av egen slektsforskning, og da blir det enda mer moro! Så dette blir bra. Jeg må bare ha tak i "Lag Slektsbok" boka mi hos mamman, og finne ut fra Arnfinn om det er endringer i pensumet fra de artiklene jeg har fått fra ham. Så blir dette superbra!

Hvordan det gikk i fjor?  Les her

52 Weeks To Better Genealogy - Challenge #5

Challenge: Play with WorldCat.org. WorldCat is a massive network of library content that the public can search for free If you are looking for a specific book or publication, enter the identifying information into the WorldCat search box and see which libraries hold the item. The goal is to play with WorldCat and examine its possibilities for your own research.  The network and collection grow and change constantly. If you have a genealogy blog, write about your experiences with searching WorldCat for this exercise. 


www.geneabloggers.com 
Geneabloggers on Facebook

--------

And I did. What a search-engine! What a network.  I put in the word "Bygdebok" and got 791 hits - mostly in the US Library system, (not all books are located in the US of A, I found books in the Danish Libraries as well!.

I could choose to see what library had the book in their collection, and ... of course, the University of Alaska library got the book about Torsken (far far north in Norway) in their dusty halls of wisdom!

The system found me and my zipcode from my ISP, I did not enter it!  But then, Alaska is the closest library to Florida having the book about Torsken in their collection... far away! But then - I also got a few "Sorry, no libraries with the specified item were found". . many books are located on this side of "the Pond" though.Are you in the US and need a book about beautiful Vålerenga in Oslo? Have a look! They have access to a copy in Washington!


I created an account, and this is what the e-mail told me.
"Build a personal profile that lets you tell other WorldCat users about your interests, personal Web pages and messaging addresses. (You can provide as much or as little information as you want, and hide your e-mail address if desired)"
and:

Maintain public and private lists of books, videos and other items owned by libraries, and share your public lists with friends and colleagues

This looks like an extended "LibraryThing.com" maybe more advanced and more "professional - but I have already fallen in love......

Note to self: I have to find out how to do the Inter Library loans - also on old newspapers. Might be on microfilm? I have to find out.