onsdag 31. mars 2010

Online Searchable Death Indexes & Records in the US - Søkbare indexer over dødsfall i USA

Oppdateringer på http://www.deathindexes.com/

Denne siden inneholder en oversikt over linker til forskjellige websider med dødsfallsindekser. Den er sortert etter stater, og så listet etter county (fylke). Det finnes ofte både dødsnotiser, dødsfallsbøker, dødsattester, nekrologer (obituries), skifteregister og begravelsesregistre. Du finner også en del om hvordan og hvor du kan søke etter SSDI. (Noen av indexene kan være bak "betalingsmuren".  For å følge med på oppdateringer på denne siden, er det greit å lese bloggen til Joe Beine. Genealogy Roots Blog

This website is a directory of links to websites with online death indexes, listed by state and county. Included are death records, death certificate indexes, death notices & registers, obituaries, probate indexes, and cemetery & burial records. You can also find information here about searching the Social Security Death Index online.

To get info on the updates on this site, I follow Joe Beines' blog here: Genealogy Roots Blog

søndag 28. mars 2010

Ny slekt via hjemmeside og gjestebok!

Jeg har en hjemmeside på mitt domene www.lailas.net som ikke har blitt oppdatert på kjempelenge.
Note to self: oppdatere slektsopplysningene på hjemmesiden


På siden har jeg slektslinjene både på mammas og pappas side, og dette er helt åpent og "googlebart" for alle. Heldigvis!

For den siste måneden har jeg nemlig fått melding i gjesteboka fra to slektninger som begge driver og leiter etter slakta. Og det på to vidt forskjellige linjer, den ene, Oddvar på pappas side - og den andre, Roger på mammas side. Kjempemoro!

Roger - som er min firmenning via svensk slekt, sendte over bilde av sin tippoldemor og hennes etterkommere, og kom på DISchat i dag og vi fikk snakka litt slekt. Supermoro. Jeg har allerede sendt avgårde en slektsrapport til Oddvar,  vår felles slekt er i Oslo. Jeg får vel få sendt noe til Roger og? Roger er etterkommer etter Augusta Fredrika, som er nevnt i rammen under her.

Dette er altså hva man kan få til ved å tørre å legge slekta ut på nett. Selvsagt uten nålevende, og uten for nærgående opplysninger, men nok til at felles slektnnger kan finne dem, og identifisere felles aner!

Jeg kommer etter hvert til å presentere noen nøtter og løsninger her på bloggen, vi får se hva det kommer ut av det.

mandag 22. mars 2010

US Census 2010... ååå nå telte han deg også sa gjeitekillingen...

Vi er jo vant med folketellinger vi slektsforskere.... men å være med sjøl? Vel det var en i Norge i 2001, og altså nå har vi fått skjema for US Census 2010. "To the residents at ..."

Tror vel ikke vi egentlig skal være med i den, vi er jo ikke akkurat bofaste, men det er artig allikevel å se hva de blir spurt om! Og vi har jo postboks her som er like aktiv og full av regninger som den i Norge så....


Vel - jeg synes skjemaet var greit å forstå jeg....  noen jeg kjenner syntes det var litt personlig noen av spørsmålene, men sånn må det vel være...

lørdag 20. mars 2010

Slekt i Sverige? Arkiv Digital gratis denne helgen!

Denne helgen er det Slektsforskerdag-arrangementer rundt om i Sveriges ganske lange land. I den forbindelse holder Arkiv Digital åpent hus - gratis for alle!

Kast deg rundt, dette er bra saker! Har du mer enn en svenske i slektsdatabasen, bør du kanskje abonnere, dette er en fin måte å få smaksprøven på!

torsdag 18. mars 2010

Englewood Genealogical Society - SIG (Special Interest Group) Scandinavia

Again a great meeting with the "vikings" in Englewood Genealogical Society Even though they are refurbishing the Elsie Quirk library - trying to make it look modern and nice, we were able to have a good meeting. "The dusty halls of wisdom" now have a new meaning!


I brought with me some translations for Lois on her Grek-family from Sweden, and she was of course very happy to be able to read all the church-records she had from Genline.se. And, I was able to help Dottie on her research in Värmland (Gunnarskog) - we found both birthrecords from 1770, death record from 1839 and household-examination records from years in between have now been sent over to her by email. We also found some other people looking into the same family on Anbytar-forum, this might be Dotties relatives (also in the USofA).

It was also fun to see Maren, she has found her way into the Digitalarkivet, and was able to help others in their research in Vestfold. (Larvik) Also, Maren her self realized that the "Wee" name she is looking into, is a farm in Sande in Vestfold, and that we might be able to help her further in her research. 

The informal way of meeting, to be able to talk and help, work together discuss and have fun with our research it is a great way to meet. Our next meeting will be in late April, hopefully with lots of new questions from the "vikings"!


After the meeting we went out with friends to do some St. Patrick-eating... corned beef and cabbage. My first. And I liked it! Even Obama claims Irish ancestry on St. Patrick's day...

mandag 15. mars 2010

Gratulerer til Arkivverket med nye hjemmesider!

En gledelig nyhet på nettfronten i dag, nemlig Arkivverkets nye nettsider! Lekkert og lettlest design og spennende stoff allerede på forsiden.

Ved å gå vekk fra Arkiweb (som DIS-Norge også har brukt inntil nylig, og som lokal-lagene fremdeles bruker) har de nok nå fått en mer moderne nettside-plattform, som kan gi mer avanserte funksjoner og et mer moderne preg og design.

Allerede på forsiden ser vi hvordan den nye teknikken kan brukes - Utstillingene er lette å se, og frister til lesing! Under "menyflippen" Tema kan vi lese om -akkurat- forskjellige tema Arkivverket ønsker å ta opp. Her finner en flere forskjellige tema som man kan fordype seg i. Slektsforskning,  Eiendom, Personlig, Kart og tegninger, Foto og Båter og Kjøretøy. Under de forskjellige temaene her kan man altså finne informasjon og svar på spørsmål. Lett og oversiktlig å finne fram.

Jeg savner en liten detalj, men regner med at den kommer fortere enn svint (krever jo mye jobb) - nemlig engelsk oversettelse slik at vi kan være litt internasjonale. (Kanksje jeg bare er blind og ikke finner knappen "English"?

Gratulerer, Arkivverket, dette ser bra ut!

onsdag 10. mars 2010

Who do you think you are?

Sarah Jessica Parker ble født i Nelsonville, Ohio i 1965. Hun er best kjent fra serien Sex og Singelliv, men har også medvirket i flere Broadway-musicaler.

Sarah er først ut i serien "Who do you think you are" fra NBC. Siden jeg ikke fikk sett første episode på fredag, lastet jeg ned og så den i dag. Det eneste negative jeg har å si om episoden, var reklamepausene, men i nett-versjonen var disse pausene på bare ca 20 sekunder, og det er til å leve med.

Sarah er en utrolig sympatisk "superkjendis" og viser jo også med sitt engasjement både politisk og medmenneskelig, at hun er et "tenkende menneske". Oppvokst i en stor familie, har hun også "familie-følelser" som gjør henne til en god hovedperson i episode av "WDYTYA".

Med hjelp fra Progenealogist, historielag i California, slektsforskerforeninger i Massachussetts og også i Ohio fikk Sarah "møte" sine aner. Det virket litt "lett" men vi som kjenner metodikken, vet at det ligger enormt mye arbeide bak. Man kan jo ikke vise hele gangen i arbeidet, det er kun interessant for oss ihuga slektsforskere. Men - at vi fikk se originaldokumenter, søking i Ancestry.com og censuses brev og hvordan de fant Sarahs tipptippoldefar John S. Hodge som døde på gullgraverfeltet i California, , , og en annen 10. tippoldemor som ble beskyldt for å være heks under heksejakten i Salem i 1692.  Det var utrolig å se Sarahs reaksjon når hun fikk vite om denne tippe-moren fra flere hundre år tilbake. Hun var først livredd for at anemoren hadde vært en av de som beskyldte noen for hekseri, og håpet at hun ble beskyldt for det. Og så reaksjonen når det viste seg at Sarahs 10-tippoldemor var blitt beskyldt for hekseri!
.

Jeg gleder meg stort til neste episode som kommer på fredag, da får jeg den med live. Da er det Emmet Smith som skal få hilse på sin historie. Det blir spennende!!

Jeg fikk sett hele 1. episoden  via denne lenken

tirsdag 9. mars 2010

Oslo Byarkivs nabo vinterpyntet...

 

Før vi dro tilbake til USA var det en hektisk arkivaktivitet pga. studiene på Høgskolen i Volda. Selvom dette er et rent nettstudium, krever den selvvalgte oppgaven litt arbeide også i arkivenes gjemmer. 

Siden mitt valgte "hovedpar" i oppgaven er Oslo-folk, så er det klart at Oslo Byarkiv så mye til mitt rødmussede småstressa fjes i de 2 siste ukene før vi dro av gårde.

Iskalde dager i Oslo den måneden vi var hjemme, og den siste uken heldigvis uten snøvær! Så se den blå fine himmelen, og det vakkert dekorerte taket til Byantikvaren i Oslo!

Hovedformålet med dette innlegget var å teste sending av blogginnlegg med bilde via epost på mobilen. Og det virket!

fredag 5. mars 2010

Slektsforskere, noe for seg sjøl! (Eller: Hjelp til medstudenter på HiVolda)

 Jeg pleier å si at slektsforskere er noe av det mest hjelpsomme som finnes. Dersom noen har mulighet, så er det aldri nei til å gjøre oppslag, til å ta med et spørsmål til et arkiv eller bibliotek, eller andre behjelpeligheter. Mye av bøkene og basene jeg har bruker jeg mer til oppslag for andre enn til egen slektsforskning, selvom det i utgangspunktet var egen slekt eller lokalhistorieinteresse som var grunnen til innkjøp eller abonnement.

Et av arbeidskravene på SLG102 i Volda er hjelp til medstudenter. Jeg tok med meg noen forespørsler til Oslo byarkiv i går, fra 2-3 ivrige studenter. Tiden strakk ikke til slik jeg ville, men jeg fant i hvertfall litt til begge jeg tok med meg. Jeg legger ut skanning av folketellingene her, slik at de kan laste ned og lagre på egen pc.

Først Heidi som trengte hjelp til å finne ut hvor en slektning bodde oppunder det året han døde. Det nærmeste jeg fant var Nissensgate 3 i  desember 1921. Han er ikke her i  folketellingen 1922, heller ikke den familien han bodde hos. Forslag til videre leting er i dødsfallsprotokollregisteret som ligger under skanna skiftemateriale for Oslo på Digitalarkivet (siden dødsdatoen er i 1923 og kjent, bør det være den veien å gå, eventuelt gå direkte inn i dødsfallsprotokollen - de er kronologisk ført). Nissensgate tilhørte Paulus menighet i 1900, er usikker på om den bytta senere. Kirkeboka over begravelser fra Paulus er ikke lever/skanna, kanskje en telefon til menighetskontoret kan gi svar? Det er bare å klikke på bildene for å få dem større, høyreklikke på dem og lagre på egen pc.-----------

Så er det Lilly Anne som hadde mange hun lurte på, jeg rakk dessverre ikke mer enn en - men en pekepinn på hvor de bor gir denne folketellingen fra Uelandsgata i 1916. Det er bare å klikke på bildene for å få dem større, høyreklikke på dem og lagre på egen pc. Lagermann Odd Horrem bodde i Drammensveien 42 i 1931, dette iflg. Oslo Adressebok for 1931. Jeg fant ham ikke i folketellingen for samme år i Drammensveien 42. (Adressebøkene tegner situasjonen for senhøsten året før påført årstall, altså for 1931 viser den hvor folk bodde senhøsten 1930) 1930 var det statlig telling, derfor ikke kommunal telling.Ved å ha dette som utgangspunkt, går det an å sende epost til Oslo Byarkiv om enkeltoppslag. De gjør ikke forskning for deg, men de kan se om personer eksisterer i en adressebok, for så å sjekke en folketelling.torsdag 4. mars 2010

Lykke til Stig Ove og DIS-Oslo/Akershus!

Gårsdagen var spesiell, det må jeg innrømme. Da sa jeg nemlig "hade" til DIS-Oslo/Akershus!

Det var vel på høy tid nå, jeg har vært med altfor lenge. Nå er det slutt. Nye koster skal ta over, og jeg må si at jeg hadde en god og varm magefølelse når jeg hilste på Stig Ove i går, han virker interessert og oppegående, og har en del kvalifikasjoner som kan være veldig bra å ha når man skal dra en så stor organisasjon videre fram og inn i den digitale framtida.  Med PR- og komunikasjonsbakgrunn (og trekkspill!!!) tror jeg Stig Ove har mye å tilføre, samtidig som han har erfaring fra andre organisasjoner, og at han er ung og tilfører noe friskt blod til vår forening. Dette trenger vi! Og han har fått med seg både "gamle travere" og flere nye, så dette kan bli kjempeflott. Jeg tror skuta kommer til å gå med fulle seil fram til både 20 og 30 årsjubileum!

"Blomsten" jeg fikk skal få ligge til vi kommer tilbake til Norge, jeg trenger jo litt kos da også! 

Takk for meg!

onsdag 3. mars 2010

Oslobilder.no er lansert!

oslobilder.no er en ny nettportal for historiske bilder og fotografier fra Oslo Denne nettportalen ble i dag lansert med stor festivitas og viktige gjester. Jeg hadde dessverre ikke anledning til å være med selv, selvom jeg hadde fått invitasjon.


Byarkivet har mer enn en halv million fotografier etter kommunale virksomheter i samlingene. De arbeider kontinuerlig med å digitalisere de fineste og mest betydningsfulle fotografiene, både bilder som dokumenterer kommunalt arbeid og virke, og bilder som viser byen slik den en gang var. Dette er i samarbeid med  Oslo Museum avd. Bymuseet som har en av de største og viktigste fotosamlinger i landet. Den består av alt fra negativarkiver etter profesjonelle fotografer som Szacinski, Rude og Ørnelund, til enkeltbilder og album fra private. Samlingen inneholder anslagsvis halvannen million bilder på ulike registreringsnivåer, omlag 150.000 er umiddelbart søkbare i kortkatalog eller dataprogrammet Primus. (Oslo Museum består av tre av hovedstadens museer, Bymuseet (tidligere Oslo Bymuseum), Teatermuseet og Interkulturelt Museum (tidligere Internasjonalt Kultursenter og Museum – IKM). 

Gled dere Oslo-venner, her er det utrolig mange flotte bilder. Jeg har allerede funnet bilder av bygninger der slekta har bodd. Det er utrolig morsomt å se! (pga opphavsrett osv velger jeg å ikke kopiere noen av disse bildene her). 

DIS-Oslo/Akershus og årsmøte!

Da har dagen kommet. Mitt "siste årsmøte". Det skal bli rart å trekke seg helt ut av styret i DIS-Oslo/Akershus etter 10 år som medlem av styret, hvor de siste 6 som leder (med ett års pause inni der ett sted). Vet ikke helt hvordan jeg skal venne meg av med å sjekke DISsepost som det første og siste jeg gjør hver dag, og tenke DISsetanker hele døgnet. Skal bli rart!

Selvom jeg kommer til å fortsette med et par DISsete aktiviteter for DIS-Norge, vil nok livet bli litt roligere, og jeg håper alle mine gode forsetter om både studier, egen slektsforskning, korrekturlesing, og diverse andre gjøremål slår til! (ser at hus og hjem trenger litt omtanke og.... kanskje en malingsskvett og litt ny tapet er på sin plass når våren virkelig kommer?

God vår alle sammen, DISs i vei!

mandag 1. mars 2010

Farvel papirer!

I Slektsforskerens Hule her i huset sto det 8-10 store tjukke permer fulle av papirkopier. Nå begynner "haugen" å minke, og den består nå kun av 4 litt mindre permer. Disse permene har inneholdt papirkopier av kirkebok-sider fra tiden før kirkebøkene kom på nett, og kopier av alle mulige andre kilder som jeg synes det var nødvendig, interessant eller moro å ta vare på. Nå er det slutt!

Først har jeg kasta alle kirkebok-kopiene i resirk-boksen ute. De er jo helt unødvendige nå, dessuten er det mye bedre kvalitet på det som ligger ute på Digitalarkivet.no. Deretter har jeg jobba meg gjennom folketellingskopier fra særlig Oslo-slekta, disse har jeg skanna inn og lagt på en minnepinne. Det er viktig dokumentasjon for flytting og yrkesliv, og i en del av tellingene står det også andre opplysninger, og slekt som er på besøk!

Jeg har også skannet inn eposter og bygdeboksider til pdf-filer. Det å ta vare på eposter og brev er viktig synes jeg, slik at jeg har dokumentasjon av hjelp og muntlige overleveringer fra andre familiemedlemmer. Bygdebøkene jeg har jobbet med er også greie å kunne gå tilbake i.

Ved å lagtre alt på en minnepinne, brenne det på en cd og i tillegg laste det opp på box.net vil jeg ha tilgang til alt når jeg er ute, og kan også være sikker på at jeg har tilgang dersom nettet skulle knele, ja da er jeg sikra med både belte og bukseseler.

Jeg har i tillegg skanna en mengde bilder og brev som skal være med i oppgaven jeg har valgt å jobbe med ifbm SLG102 i Volda. Disse bildene vil jeg også legge opp på box.net, slik at jeg har dem tilgjengelig over alt jeg ferdes. Da burde jeg være klar!?

Denne karen fant vi i en folketelling i Johannesgate 7 på Enerhaugen. Bernhart Johansen, Lystreisende Enkemand! En dag finner jeg kanskje ham og familien i Portland i  USA, jeg har ikke lykkes i det enda.
Ikke rart jeg liker å farte med sånne slektninger. Dette synes jeg det er moro å ta vare på.