fredag 30. april 2010

Internett har kommet for å bli.. også for slektsforskeren!

Noen mente at Internett var en flopp, så ble det sagt den var kommet for å bli.... .   Noen fant den siste siden på Internett ..
Endelig var det en gjeng slektsforskere som så lyset i enden av tunnelen, og fant den glitrende ideen å starte DIS-Norge. 12. januar 1990, for 20 år siden. Da fylte jeg 27 år...  utrolig som tiden flyr! Og i år er altså DIS-Norge 20 år! DIS-Norge.. Databehandling i Slektsforskning. Sier litt det!


For noen år siden var den gjengse oppfatning av en slektsforsker en pensjonist med hentesveis og høy lusekoftefaktor, en med god tid og gode myke lave sko. Han var å finne i de støvete saler fulle av historie og visdom, med hånda hardt knyttet rundt sveiva på mikrofilm-maskinen.  Har dere sett slektsforskeren nå? Han er like gjerne en hun, sveisen kan like gjerne være lang og lekker blondstripet, og de myke gode skoene er like gjerne høye heler som klakker bortover gulvet... de kommer gjerne på lesesalen, men da med en liten mini-pc i hånda, med trådløst internett og  bluetooth-dingsen til mobilen på øret, fordi de snakker med oldemor mens de går gjennom en bygdebok her og et skifte der!  Verden går jo framover må vite!

Nå er det viktigste hjelpemiddelet vi har i slektsforskerverdenen ikke lenger mikrofilm-leseapparater, men altså internett og pc'n! De yngste slektsforskerne nå i dag har ikke en gang sett et mikrofilm-leseapparat. Det var i de gode gamle dager det, for ca 2-3 år siden!  Nå har vi alt der ute på det som ikke hadde livets rett, Internett,  som så hadde kommet for å bli! Og som vi nå i dag ikke aner hvor stopper. Og vi greier oss ikke uten....

For noen år siden var det noen kloke hoder som startet   "DISchat".  Det var også noe rart og ukjent
Jeg ble lurt inn av min gode venn og slektning LivO, og siden har jeg bodd der på denne chattekanalen for slektsforskere i alle aldre. Noen har kommet andre har gått. Faktisk har flere av de faste chatterne blitt både far, mor eller besteforeldre, om ikke akkurat mens de chatta..Tiden går,  DISchat består. Jeg snakker ikke lenger med folk, jeg chatter...

Det eneste problemet med DISchat er at den ikke tar hensyn til tidsforskjellen mellom USA og Norge.. nå vil jeg snatre, og da sover alle i Norge!

God natt Norge, jeg sitter nå her i skumringen... hva jeg har på pc'n? Chatzilla selvsagt...

mandag 26. april 2010

Marthe Haagensdatter - 46 år i 1801

I Akersgaten i 1801 bor mine tipptipptipptippoldeforeldre, Jørgen Schultz og Marthe Haagensdatter. Jeg har enda ikke fått hull på det harde nøtteskallet på disse to. Jeg hadde et ørlige håp på Jørgen, fordi jeg fant en Jørgen Schultz som var gift et par ganger i Arendalsdistriktet. Men, når vi gikk ham nærmere etter i sømmene, så raknet sømmen. Her er etterlysningen min på Slektsforum, og all jobben fantastiske slektsforskerkollega Linda har gjort! Så - her er det bare å jobbe videre.... men hva med kona, Marthe?

Noen spor finnes altså om Marthe. Hun er 46 år i 1801, altså født ca 1754. Disse årstallene er utrolig upresise i 1801-tellingen, så jeg velger å se det som alt fra 1750-1760.

Et annet spor, er at hun selvsagt har en far som heter Haagen. Og "o' lykke"!, "konens moder" bor i samme hus. Lykke for meg i hvertfall, vi vet jo ikke hvordan Jørgen hadde det med svigermor!

Dorthe Maria Jørgensdatter ble gift med skomakermester Andreas Jensen Bru(u)n. Han er foreløpig helt grei å ha med å gjøre, vi har hans forfedre i hvertfall tilbake til tidlig 1700tall.

Men hva altså med Marthe?

Jeg prøvde meg på den nye pilot-søkemaskinen til Familysearch. Denne gir anledning til å søke litt friere enn den gamle.

Og - jeg fikk et utrolig interessant treff nemlig:


Så kastet jeg et blikk til på 1801-tellingen, og noe annet interessant slo meg, svigermor sto nemlig som "ugift". Dette vil jo nærmest si at det er 100% sikkert at Marthe er født utenfor ekteskap?

Jeg gikk inn i kirkeboka Østfold fylke, Våler, Ministerialbok nr. I 3 (1730-1770), Kronologisk liste 1759, side 240. og der står det faktisk at den Marthe jeg fant på FS var født utenfor ekteskap. Interessant! 

 
Her står det at moren Berthe Holgersdatter bor på Wildshoug (i dag Vildskog), og den udlagte far er Haagen Mortensen. Fadderne tar jeg ikke med nå, men tenker så videre, og jeg tenker høyt.

For å kunne finne ut noe mer om denne Berthe for eksempel i bygdebøker osv, må jeg finne ut om hun er født i Våler.  Heldigvis er kirkebøkene for Våler i Østfold rimelig greie å lese, og det går ikke lange tiden før vi finner en passende Berthe døpt i Våler til passe tid, nemlig Berthe Holgersdatter, døpt i 1730 (og dette godtar vi, "min Berthe Holgersdatter" er 74 i 1801, altså født ca 1727. Når vi ser dette i lys av 3-4 års feilmargin også på datteren Marthe, ja da er det hele nokså greit)En etterlysning i www.disnorge.no/slektsforum ga kjapt resultat angående denne Berthe,Bjørn D. ga følgende informasjon fra bygdeboka:

Holger står oppført i Våler Bygdebok bind 5 (Einar Pedersen) på side 359. Da bodde han på Holm nordre. Han heter der Holger Hansen og to av hans barn heter Berthe og Iver. Han var gift med Dorthe Hansdatter og de fikk i alt 9 barn. 4 av dem døde som små. Det står ingenting om hva som skjedde med Berthe annet at hun var født i 1730.

Holger var bonde, det står at han leide Holm av sin far fra 1728 til 1739, da tok han over farsgården Fløter. Broren Lars tok over Holm. 
Jeg går så videre med Berthe Holgersdatter - datter til Holger Holm, for å se om jeg kan finne ut om hun  ble gift i Våler. Noe ekteskap er ikke funnet i kirkebøkene for Våler. Et søk i 1801-tellingen på landsdekkende søk, finner jeg kun "vår" Berthe Holgersdatter i passende alder. 3 andre, men disse er fra 25 år og yngre. Ingen i Våler.

"Vår" Berthe fra Våler kan selvsagt ha gått hen og dødd, men ingen Berthe dør i Våler mellom 1757 og 1800 etter en ganske rask skumming av kirkebøkene.  Har Berthe reist fra bygda?

Tilbake til bygdebøkene, og her får vi enda et lite tips, blant annet blir gården Vildskog nevnt sammen med familien:
I Våler bygdebok bind 2 (Einar Pedersen) står det at Dorthes mann Holger brukte Holm fra han giftet seg til 1739, da flyttet han til Fløter. Hans, flyttet med moren, Dorthe, til plassen Vildskog da faren, Holger, døde i 1752. Hans var den første bruke av Vildskog etter at Vildskog ble selveierbruk. 


og dette styrker i hvertfall teorien om at den Berthe som får Marthe på Wildshoug i 1759 er "vår" Berthe. Berthes mor Dorthe står nevnt som Dorthe Wildschou: Østfold fylke, Våler, Ministerialbok nr. I 3 (1730-1770), Kronologisk liste 1770, side 284.
I bygdeboka er det nevnt disse barna:
Holger og Dorthe hadde, som nevnt, 9 barn, Hans f. 1726, Iver (1728-1729), Berthe f. 1730, Aase (1733-1734), Ingeborg f. 1735, Anne, f. 1736 (min ane), Marthe (1744-1745), Hans, 1746-1748) og Hans f. 1749 (flyttet fra bygda).
Hans som flyttet fra bygda er faktisk også et spor. Han ble gift med Berthe Svendsdatter (antagelig fra Spydeberg). De er nevnt i bygdeboka slik:
Når jeg tar et landsdekkende søk etter Hans og hans familie... så finner jeg en som passer veldig godt  i Christiania! Her med konemor Berthe Svendsdatter, en av døtrene som enke, Dorthe (i riktig alder), og et  barnebarn. Denne Hans som finnes i 1801 er en av Hans Holgersønner, mest sannsynlig Hans f. 1726, og som kjører gården på dunken. Han finner vi  igjen i 1801 ca "60 år" gammel: Her må originalen sjekkes, jeg tror det er tyde- eller knottefeil i den transkriberte versjonen. Det er litt mye med 15 års feil aldersangivelse, og det er såpass mange andre opplysninger i 1801-tellingen som stemmer (kone Berthe Svendsdatter, datter Dorthe ca 30 år gammel) Så her må det sterkere lut til.


Så jeg føler at vi er på rett spor når det gjelder Berhte Holgersdatter og datteren Marthe Haagensdatter.

Foreløpig ingen 100% bekreftelse, her må det jobbes mer, og det bør finnes skifter etter f.eks. Hans Holgersen Wæhlen. Når og hvor døde han? Kanskje et skifte etter ham vil avsløre at han har en søster eller et onkelbarn i byen? Hvor er Wæhlen?

Hans Holgersen hadde en datter Helene, og Marthes barnebarn Karen Dorthea Andreasdatter Bruun hadde en fadder Helene Hansdatter....

Dette er spennende!

fredag 23. april 2010

Who do you think you are!


I kveld er det nest siste episode av WDYTYA som vi kaller den. Det blir min "favoritt" siden jeg liker Susan Sarandon veldig godt. Hun har en lang skuespiller-karriere bak seg, og sikkert foran seg også!

Hadde en prat med en (norsk) slektsforskerkollega her en dag, som synes det er for mye kjendiseri i denne serien. Jeg er vel litt enig i det. Men - jeg synes det er ok med en slik kjendis-serie og. Nå har vi jo Tore på Sporet og Sporløs, som handler om mannen i gata (eller helst på fortauet). Så da er det jo greit at kjendisene får sitt og? Den blir kanskje litt mer promotert fordi den er akkurat om kjendiser, skaper vel litt mer reklamepenger. Men jeg synes Tore på Sporet (har ikke sett Sporløs) er vel så bra, bare anderledes! TpS er vel mer i leia "finne slektning" mens WDYTYA går like mye på å finne bakover og familiehistorie. Så sånn sett er egentlig den siste litt mer interessant for meg.

Jeg synes (som jeg også synes om Tore på Sporet) at vi skulle sett mer av selve letingen. Hvordan de har kommet fram til akkurat den løsningen, den kilden, den personen. Jeg vet litt hvordan Tore jobber med enkelte saker, fordi jeg har jobbet for ham sjøl, og jeg vet jo at kjendisene i WDYTYA absolutt ikke gjør sin leting sjøl. Så hvordan gjør de det?

Det er utrolig artig å se når vi får være med inn i arkiver og bibliotekhyller, inn i samlingene til en"genealogy-society" (slektsforskerforening). Flere av hovedpersonene vi har møtt i WDYTYA har startet i en slik, Brook Shields i New Jersey, og Sarah Jessica Parker fikk hjelp i Massachusetts. En annen viktig fokusering de gjør i denne serien, er fokus på "snakk med dine nærmeste".


Jeg synes faktisk serien er bra, når en ser bort fra at det er forferdelig mye reklame (takk for reklamefritt tv, NRK) noe som gjør seeropplevelsen veldig blandet. Det er faktisk bedre å se den på nett-tv, selvom det der også er reklame, men kun et lite minutt, og kun en reklamesnutt. Vi ser helt klart at serien er myntet på den kvinnelige konsument , reklamene er veldig rettet mot kvinner. Men, om man tar det for det det er, så er det altså en underholdende serie som gir litt innsyn i forskjellige (noen ganger helt ukjente) historiske hendelser. Slavehandelen, Hekseforfølgelse, Gullrushet til California og borgerkrigen er hendelser som har vært ingdredienser. De går ikke i dybden på noen av dem, eller på kilder osv, men hvis man etter programmet går til Ancestry.com så har de en blog som gir mer informasjon om kilder osv som ble brukt i episoden. Her kan du se bloggen som ble skrevet etter episoden om Brooke Shields

mandag 19. april 2010

Dødsfallsprotokoller og registre i Oslo - en ukjent kilde!

For mange er det en nesten marerittaktig opplevelse, det å oppdage at man har en slektning som kom til eller fra Oslo. Egentlig er det ikke så vanskelig, dersom man vet hvordan man skal angripe saken. Siden jeg har skrevet om mange av metodene tidligere, som for eksempel:
Dødsfallsprotokoller med register

En kilde mange ikke tenker på, er dødsfallsprotokollene - protokoller over dødsfallsmeldinger som ble sendt til byfogden i Christiania, og senere Oslo skifterett. Alle personer som døde i byen, skal stå i disse protokollene, fattig som rik.  (Dette gjelder også for resten av landet, men der har jeg ikke brukt denne kilden så mye som for Oslo).

Disse protokollene, (og skiftene fra ca 1701-1814) er skanna og ligger ute på Digitalarkivet. Disse protokollene startet i 1822.  Husk at Aker er egen kommune, og ligger for seg sjøl i materialet. Du må også vite når hvilke deler av Aker ble innlemmet i byen, det kan du lese om her (Byarkivets tidslinje om byens administrative historie).

Utsnittet under er fra den aller første innføringen fra 1822.


Protokollene er mikrofilmet til utpå 1950-tallet, men på grunn av at det kan finnes adopsjonsinformasjon i dem, er de ikke tilgjengelig på Digitalarkivet nyere enn 1935.  Men, det finnes registre til protokollene fra 1894 og tilgjengelig fram til 1950! Registrene er riktignok kun med navn og dato for dødsfall, og nummer på innføring og hvilken "avdeling" - protokoll de er innført i.

Noen protokoller inneholder mer opplysninger enn andre, og kan gi uvurderlig informasjon. Jeg fant innføringen til min 3xtippoldemor først i kirkeboka for Oslo Domkirke: nr. 267 her. Denne gir jo ikke mer enn vanlig informasjon....


 Men se på denne. Dette er fra Dødsfallsprotokollen

Kildeinformasjon: Oslo fylke, Christiania by, Dødsfallsprotokoll A 4 , 1846-1853,
Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:sk_read/25419/132
Det artige i denne inføringen er at alle barna er listet (ikke vanlig i disse protokollene) og her fant jeg en datter som ikke tidligere var kjent! Hun var ugift, men hadde en sønn, som har en stor etterslekt. Så - dette var utrolig interessant å finne.
 Registrene som starter i 1894 er satt opp alfabetisk på etternavn. (men ikke alfabetisk innenfor bokstavregisteret). Min tippoldemor var Hilda Amalie - gift 2. gang Hildrum. Ca 8-10 sider å lete igjennom, de er ført kronologisk innenfor hver bokstav:


Kildeinformasjon: Oslo fylke, Oslo skifterett, Dødsfallsprotokollregister 12 , 1912-1912,
Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:sk_read/27223/20
Legg merke til nr. 1306, og avd II - datoen er også grei å ta med.  Ved å finne denne innføringen, kunne jeg så gå til selve protokollen


Kildeinformasjon: Oslo fylke, Oslo skifterett, Avd. II, Dødsfallsprotokoll C 6 , 1911-1913
Permanent sidelenke: http://www.arkivverket.no/URN:sk_read/27306/137
og hva ser jeg? Hun har kun 1 barn i live (min oldemor fra første ekteskap). Og hennes mann har fått tillatelse til nytt giftermål, og jeg kan jobbe videre med ham! Ny og ukjent informasjon igjen! Dersom man ikke vet hvilken menighet Oslo/Kristiania-slektningen bodde i, kan man med hell bruke dødsfallsprotokollene. Særlig dersom personen døde etter 1894 er det ikke så mye å lete i. Disse protokollene inneholder informasjon om det ble holdt skifte etter den døde. Nr., datoer og jrnl-nr er å finne her. Dette er en utrolig kilde, som i tillegg er veldig tilgjengelig, da den stort sett er skrevet ganske lesbart for de fleste.

Test ut om du finner dine byfolk her da vel!

Endelig! SLG102 Våren 2010 første del er over! - Eple til lærern!

Da har jeg endelig levert inn utkastet til årets hovedoppgave for oss stakkars skoleungene ved SLG102 på Høgskulen i Volda. SLG102?? spør du kanskje? Har du ikke fulgt med? svarer jeg da... :-)

Jeg har jo som den vågne leser husker vært student ved Høgskulen i Volda - nå for andre semester. Kjempegøy! I fjor var jeg kjempeflink (synes jeg sjøl) - og dette skrøyt jeg vilt og uhemmet her på bloggen min.... Nå er det altså del to, jeg har vært gjennom de første oppgavene, hørt på alle forelesningene og lest nesten alt jeg skal lese av artikler og bøker. Så nå er det å finpusse på de oppgavene jeg har fått tilbake med kommentarer og få sendt dem tilbake til rettelærer Jonny sammen med et stort rødt eple. (er det ikke det man smører læreren med?)

Terminoppgaven var utrolig morsom, vi skulle lage et utkast til et hefte om slekta  som skulle deles ut på et slektsstevne. Detaljene i oppgaven får jeg sikkert ikke lov til å røpe, men jeg koste meg når jeg satte sammen sidene i dette "heftet". Mitt "hefte" vil nok eventuelt bli en slekts-dvd med bilder og tekst, vi er jo i dataalderen, sant? Men, med muligheter for at den som ønsker det skal kunne skrive resultatet på papir, og at det da skal se bra ut!

Vi er fremdeles i USA, og ser med store øyne på det som skjer i Europa..Ikke bare at flyene er på bakken og ikke i lufta, men Island da? Hører svært lite om Island og hvordan de har det der - på nyhetene altså. Alt dreier seg om flymaskinene! Vi skal ta båt hjem vi, så for oss er det greit. Vi har til og med bestilt billett på båten fra København, i tilfelle vi blir "askefast" i London. For et flott nytt ord! Askefast! Dette nydelige bildet knæbba jeg fra en norsk stor avis, som har kjøpt det dyrt hos Reuter.

Både Askeladden og Askepott flytter vel til Island nå...

fredag 16. april 2010

Slektsforskning i soloppgangen

Jeg sitter her med flere prosjekter på en gang, akkurat nå prøver jeg å hjelpe en på Slektsforum med å finne ut av en svenske som kanskje dro til Amerika. Jeg har hatt liten tid til å hjelpe folk med USA og emigranter de siste årene, men nå blir det kanskje tid til det også?

Et annet prosjekt jeg jobber med, er semesteroppgaven jeg skal levere på mandag, - heldigvis bare første utkast, for den blir langt fra ferdig til da. Har en liste så lang som et vondt år over hva jeg må sjekke når jeg kommer til Norge igjen. Det blir minst en dag på Nasjonalbiblioteket for å sjekke dødsannonser og annen snacks i aviser, minst 2 dager på Oslo Byarkiv for å jobbe med folketellinger og fattigvesenets protokoller. Jeg skal også sjekke litt i Sinnsykeasylets gjemmer... spennende! Sist men ikke minst må jeg på Riksarkivet/Statsarkivet i Oslo for å finne et par skifter, og så skal jeg jobbe med en kilde jeg ikke har sett noe særlig på tidligere, nemlig presteattester. Jeg har nemlig funnet ut at jeg har en tipptioppoldefar fra Bergen. Det er skremmende. Nesten mer skremmende enn at Pappa er født i Trondheim. (Ved et uhell selvsagt).

men så var det soloppgangen ja! Sjekk dagens!

onsdag 14. april 2010

Sol inne Sol ute...

Jeg la ikke merke til det før Viggo skrev om stafettpinnen som gikk videre... og aprilvalg! Men jeg har altså igjen fått "gleden" av å være Sol-guru Mette sin "utvalgte blogger" denne måneden!

Takker, Mette, jeg får være ekstra flink med bloggen de neste par ukene!

tirsdag 13. april 2010

Englewood Genealogical Society Florida...

SIG = Special Interest Group.
And... we are the Scandinavian SIG. So - we are not only the Special Interest Group! We are the Special Interest Group for the very special Scandinavians!!! My pictures from the meeting are so bad, I can't put them on my blog! Sorry guys!
A great meeting, 11 people with blond hair and/or viking blood in their veins! (and a swede, she is also scandinavian and a viking, so .... :D
Sue is my twin genealocical soul. She is so involved, so happy, so knowledgeable, so in to it... I feel like we are actually ... yeah.. sort of twins... (not identical .. not identical only in our genealogical soul!!! )

Maren, one of the EGSF girls, sort of talked me into trying \Family Tree Maker without uttering a word. I am not going to switch, I am a Legacy fan, addict, user ... need the norwegian sting to it.. but, by putting my Legacy database (don't even have to go via Gedcom) - into FTM - I can go there in the cyberspace, into the Ancestry world, and see if I get a small green leaf!
I will tell you how this turned out in another blog, because I already found a 3rd cousin out there, by going into the Ancestry.com family trees!! (oh yeah, I know there might be errors, but this is newer stuff, I am sure these people know who their grandparents are, and I know exactly where their grandmother came from... she came from Myrer farm in Frogner, Sørum, Akershus Norway!!

fredag 9. april 2010

Facebook og slektsforskning


Alle er der. På Facebook. Nesten i hvertfall. Jeg skal ikke si at Facebook er noe man være på. Men, jeg er nå der. Og er innom flere ganger om dagen, dersom jeg allerede sitter ved en pc. Når jeg meldte meg på Facebook for et års tid siden, visste jeg vel ikke helt hva dette var (som de fleste andre). Nå er jeg vel ganske kjent rundt, og bruker en del tid på å holde kontakt med familie og venner den veien. Særlig artig er det jo å finne gamle skolekompiser, og andre gamle venner og kjente. Det er mange som har motforestillinger, og som ikke ønsker å melde seg inn i et slikt nettsamfunn. Det er lov. Jeg skjønner også foreldre som ønsker å begrense ungenes aktivitet i slike fora, der man kanskje ikke helt har kontroll med hvem de er i kontakt med. Dette gjelder forresten ikke bare ungene, voksne bør også være litt forsiktige med hva de skriver til hvem...

En annen viktig del utenom "vennene" på Facebook for meg, er grupper og sider, særlig de med slektsforsknings-relatert informasjon. Flere og flere organisasjoner, magasiner, firmaer og annet har laget seg sin egen lille sfære der ute i Facebook-verdenen.

Organisasjoner og magasiner promoterer møter, artikler eller andre aktiviteter de ønsker mer blest om eller innspill til. En glede er det å se at etter at DIS-Norge laget sin nye Facebook-side, har aktiviteten tatt seg veldig opp, det skjer noe på siden hver dag, og det kommer innspill og kommentarer. Utrolig flott!


Jeg er også medlem av siden til f.eks. Ancestry.com hvor jeg hver dag får melding om artikler, nye blogg-innlegg, nye databaser og annet de ønsker at medlemmene skal lese. På siden til ancestorville.com kommer det stadig tips og vink om slektsforskning i USA, og på hjemmesiden deres er det faktisk en genealogy-chat, hvor man kan snakke med amerikanske slektsforskere. Jeg tester ut denne chatten litt for å se om den kan være nyttig for oss norske. De er veldig hyggelige, og imøtekommende. (men alt går selvsagt på engelsk).

Jeg er medlem i en rekke andre slike grupper/sider også men det er altfor mange å liste opp. Søk litt selv, det er mye nyttig. (og mye dårlig). Er du allerede på Fjesboka? Ta deg en titt, søk litt rundt, eller sjekk hva andre slektsforskervenner er medlem i!Jeg ser også at mange har opprettet egne grupper for etterkommere etter en "stamfar" eller "stammor" - eller for alle som har slektsnavnet Detogdet. Noen oppretter side for et slektsstevne, eller for å få inn informasjon til en ny digital bygdebok eller slektsbok. Dette er også utrolig nyttig.

Husk: Personinnstillinger og sånn - ja det må du finne ut av, og dette er noe du faktisk bør se litt på.....dine venners venners venner er ikke alltid dine venner!

Og mange av oss er så barnslige at vi farmer.... (dersom du ikke orker alle hestene og alle kuene og... så be om "skjul" ved innlegget - da kan du fjerne innleggene om den applikasjonen uten å skjule vennen....

Ses vi på Fjesboka!!