torsdag 27. mai 2010

Vårstille på bloggen...og slekt i Bergen!

Det er litt tørke her om dagen, av flere årsaker. Mest fordi jeg har innleveringsfrist i begynnelsen av juli på semesteroppgaven ved Høgskulen i Volda - Slektsforskerstudiet del 2. Det går i slektsforskning og knekking av slektsnøtter så øyne blir såre og våte og knokene hvite. Kilder studeres minst 2 ganger før de åpnes en tredje gang for ny studering. Var det virkelig det det sto?

For å kunne knekke en av de største nøttene, måtte jeg til arkivene. Og - jeg har vel slått meg til ro med at den bergenseren jeg har funnet er min bergenser, og må altså innrømme at jeg har en liten del bergenser i meg. Jaja.. Bergen er en fin by, så det er vel greit!

Det er jo også spennende da, å finne nye geografiske områder man må jobbe med. Jeg rekker vel ikke å sette meg så veldig inn i Bergen og hva som finnes før 1. til 7. juni, men litt må jeg få til der og. Bergen har et flott Statsarkiv, og der jobbes det iherdig med utlegging av kilder, både transkriberte og skannede. Dette kommer jo meg til gode nå!

Jeg er vant med å jobbe med by-slekt slik at det bør være mulig å få hode og hale på denne bergenseren min, som døde på Christiania Sindsygeasyl i 1857, ikke fordi han var så sindssyg, men fordi han hadde vært maler, og var blyforgiftet og løsemiddelskadd. For en forferdelig sykdom!

Det kommer mer om Niels Johnsen her etter hvert når jeg har fått full kontroll på ham.... om jeg får.

Nedenfor ser du kirkeboka for Oslo Domkirke i 1857, der Nils Johnsen ble begravet fra. Her var det første gang vi så tydelig at det er skrevet "Bergen" som fødested. 

mandag 3. mai 2010

Kristiania 1923 - kommunal folkelling - utvidelse lagt ut!

Fryd og glede, oppdatering av databasen for Kristiania 1923-tellinga har nå blitt lagt ut på Digitalarkivet. Nå er 20.469 (6,3%)personer lagt ut! Det som er utrolig med denne tellingen, er at samtidig med dataene som blir lagt ut, blir også de skanna bildene av originalen lagt ut. Dette gir en enorm brukervennlighet, og man kan selv kontrollere originalen der og da!Jeg regner med at Koordinator for prosjektet kommer med mer informasjon om selve prosjektet senere, både på KROAs nettsted, og i sin blogg.

Sjøl har jeg trukket meg litt ut av prosjektet, jeg korrekturleser litt, men det går sakte. Siden jeg er så mye vekk fra gamlelandet nå, så fant jeg det lurest å overlate pisken til Liv, som har registrert masse, og også korrekturlest en del. Liv har hatt med utsending av "bunker" og materiell, samt at hun har svart på spørsmål fra registratorene. Så da jeg ville ut, var det helt naturlig å spørre Liv om hun ville overta. Hun har fått god hjelp av en av de andre registratorene, slik at mye av supporten nå er tatt over av ham.

Lykke til KROA, dette er supert! Gleden over utleggingen er minst like stor selvom jeg ikke lenger er aktiv i prosjektgruppa! Når jeg kommer hjem, skal jeg ta en runde korrekturlesing - lover!