tirsdag 29. juni 2010

Lois from Engewood Genealogical Society FL...

At my first visit to Elsie Quirk library in Englewood I met Lois. Or ... I actually attacked her .... I was in a line to get som copies from a genealogy-book for my own projects, when I saw her... in her hand she had a book... Cradled in Sweden! I just "Heey - are you a genealogist"... and she looked at me and said... "Yes".... And I said.. "I am norwegian, I can see you are working on Swedish people..." .. Lois just "Oh - you must be sent from heaven, I need help with some translations...."

I told her to come to the next meeting in the Englewood Genealogical Society, - Scandinavian Special Interest group. And who met me there a few days later? Lois of course!!

Now I have helped her with some translations, I have also helped her finding her husbands ggggrandmother in Sweden, and I think I have found her some living relatives in Sweden! A fast search in DISbyt - the swedish DIStreff (the norwegian site only in norwegian right now) - both huge databases ment to find other people working on the same names and folks and farms and places.. (remember - this i NOT a primary source, this is other peoples research, use it for what it is made for, to find other researchers)

.

Maybe I can give Lois a living relative for Christmas???

mandag 28. juni 2010

Skal jeg virkelig orke å gå på med malerkosten? Jada det skal jeg!

De fleste veggene i det gamle huset vårt er ubehandla panel. Nå begynner den å bli veldig vedig mørk! Jeg har veldig lyst til å male den lys, i hvertfall en del av første etasje. Men... så leste jeg om hva jeg må gjøre.. ikke en rent liten jobb heller! Men jeg tror kanskje at det er verdt jobben... Har lest ett eller annet sted at det er lurt å ikke ta noen snarveier...
 • Støvsuge veggene (og det er liggende panel, så det er nok helt tvingende nødvendig)
 • Vaske med vann og vaskemiddel
 • Kvistlakk - og her er det brukt minst 3-sortering, så det er mye - si snakker mye! kvist...
 • Sparkling
 • Grunning
 • Pussing av grunning
 • Eventuell sparkling av flere sår og pussing
 • Støvsuging av den pussede veggen
 • 2 strøk med vakker maling. 
Så et glass rv til maleren!

Innimellom her skal inngangsdøra pusses og males. Den er grønn og pen, men slitt i kantene. Trenger en omgang med min nye fine pussemus og penselen den og ja....

Så et glass rv til maleren!

Etter døra skal pussemusa virkelig få kjørt seg, da skal trappa til pers. Den er stygg og fæl, og har gammel blank lakk med svarte stygge spor i trinnene. Det er også satt på antiskli-lister, og disse skal vekk! Trinnene skal få lov å være trehvite, men gelenderne skal males. Da blir det samme runden som med veggen ja...

Og til slutt - om det er igjen noe, et glass rv til maleren!

søndag 27. juni 2010

Sensur, fotball-VM og slektsforskeroppdrag!

I disse fotball-VM-tider er det stille i heimen (fordi gubben heldigvis stikker ut når han skal se fotball, kampene går ikke på "vår" TV! Jippi! Da kan jeg kose meg med pc'ene mine :)

22 juni fikk jeg en gledelig melding  fra Høgskulen i Volda, jeg ble veldig fornøyd når jeg fikk B på min eksamen! Det har vært mye jobb, og jeg vet at enkelte ting kunne ha vært gjort bedre, så jeg er faktisk kjempefornøyd! Nå får jeg papirer på det jeg kan, pluss at jeg har lært litt nytt også!

På slektsforskerfronten har det vært hektisk denne uka, fordi jeg har fått et oppdrag som må være ferdig til tirsdag. (noe måtte leveres til skriving allerede i dag, søndag) Spennende! Jeg har greid å fylle en slektstavle med 6 generasjoner (inkl. probanden) - selvom det kan være enkelte "døds-år" som mangler. Navnene er der i hvertfall. Og stort sett alle har bekreftet fødselsdato/år i fra kirkebøkene. Stoler ikke blindt på bygdebøkene, det er utrolig mye feil i dem. Bare ett eksempel i denne tavla var en vielsesdato som sto oppgitt i bygdeboka, den var skrevet ett år feil. Fy bygdebokforfatter!

Området jeg har jobbet med har vært totalt ukjent, nemlig Møre og Romsdal, så det tar litt tid å finne ut av kirkesokn og andre grenser. Men det er utrolig gøy det også! Og Møre og Romsdal er jo noe mer intrikat og vanskelig når det gjelder grenser og geografi enn mye annet her i vårt lange land, jeg har full forståelse for at DIS-Møre og Romsdal består av mer enn 10 lokale grupper!

Jaja - mei talast som Ingmar sier... og han er jo fra de trakter...

tirsdag 22. juni 2010

Utfordring fra Greta...

Jeg fikk en oppfordring fra Greta om å finne det tiende bildet jeg la på bloggen min, samt å lenke til innlegget. Det tok sin tid, for jeg ble sittende og mimre og lese og kose meg over mange DISsete aktiviteter!

Det var arti å se at det var dette bildet som var det tiende: - dette er nemlig fra en kveld for nybegynnere - både som DIS-medlemmer og som slektsforskere. Dette var en arti måte å komme i kontakt med nye medlemmer på, altså ikke bare ren slektsforskning men også det at de fikk litt opplæring om foreningen vår!


Lyst til å lese innlegget? Du finner det her

Så skulle jeg altså sende oppfordringa videre... da oppfordrer jeg Anne-Lise, Viggo og OddvarJ!

tirsdag 15. juni 2010

Nå begynner det å ta av ... monopolisten Ancestry?

Det spiller ingen rolle om Genline.se er en betalingstjeneste. Og at også Ancestry.com er det. Men først kjøpte  Ancestry.com opp Rootsweb.com - den største og første for oss gærningene. Heldigvis har Rootsweb forblitt gratis, men jeg bruker ikke det lenger slik jeg gjorde før. Og jeg tror vel at det sjelden blir lagt ut noen nye baser der, kanskjeg må ta meg en tur inn der og sjekke litt før jeg bombastisk sier mer. Rootsweb huser dog en stor samling av prosjekter som er vel verdt å kikke på! Ta turen og les, lær og bidra!

Så kommer altså sjokkmeldinga - i hvertfall for meg! Nå har altså Ancestry kjøpt Genline!

meldinga fra Ancestry kan leses her

Foreløpig ser jeg ingen info på Genline.se - de kommer kanskje med det. Det blir spennende å se hvordan dette utvikler seg.

For tiden har jeg ikke abonnement på Genline, jeg bruker ArkivDigital fordi de har kilder lengre fram, og i tillegg har de andre kilder enn kirkebøkene. Jeg sverget faktisk lenge til Genline, men behovet gjorde at jeg måtte bytte.

Jeg skal ikke kjøre noen stor politisk diskusjon på dette, det kan være at dette er bra for oss, at vi får mer for pengene våre???

Takk Norge for at vi har Arkivverket, og jeg regner ikke med at Ancestry greier å by over det norske stas-budsjettet!!!!

Takk for oppmerksomheten

Aftenpostens arkiv - en gullgruve!

Aftenposten har nå kommet med en fantastisk tjeneste. De har nemlig lagt ut alle aviser fra 1860 til i dag - og hver dag kommer nyeste utgave inn i arkivet.


 Klikk her for å gå til arkivet

Nå skal sant sies, de eldste avisene er langt fra søkbare. De er nemlig trykket i gotisk skrift, og dette har ikke skanninga tatt høyde for. Så der er det lite å finne søkbart. Men man kan bla og lese! Jeg regner med at skanninga har gått fra mikrofilm, siden det er veldig mange aviser med noe dårlig kvalitet. Men, de er lesbare!
Noe kunne også vært gjort med brukergrensesnittet, for eksempel en knapp med "se neste dags avis", når jeg leter etter en dødsannonse (disse er ikke søkbare som regel, det er kun redaksjonelt stoff som er søkbart. Men, lister over anmeldte dødsfall er søkbare, slik at man kan ta utgangspunkt i disse og så lete seg framover/bakover etter en dødsannonse. Det blir en del museklikk for musesyke armer sånn det er nå. Jeg noterer meg en del, og sender inn en epost etter hvert.

Eksempel på hva man kan finne:

14. august 1860 var denne notisen å lese på side tre i "Christiania Adresseblad":Mange slektsforskere vil nok kjenne igjen familienavn i denne anmeldelsen, både overtoldbetjent Michelet,  grosserer Parelius fra Christiansand og Lensmand Olsen fra Hamar, her er  Skipper Schjelderup fra Grimstad og kjøpmand Andersen fra Lillehammer. Og selvsagt, og selvsagt, Hofgaard fra Landet!

28. oktober 1947 hadde oldefaren min 50 års jubileum som skredder: Her var det til og med bilde av ham! Utrolig gøy!


Og, i 1960 døde oldefar, den 29. mars sto følgende lille notis i Aftenposten på side 13:Her er det bare å bla og kose seg, det er jo ikke akkurat den store sommer-følelsen, så da har man jo litt å pusle med innendørs...


Slik så Aftenpostens morgenutgave den dagen jeg ble født:

søndag 13. juni 2010

Farmors halvsøskens far til besvær

Farmoren min, Ida Solveig Dahl (Thorshaug) ble født på Strævopbråten i Ski i 1911. Foreldrene hennes ble aldri gift, og når farmor ble døpt i Ski kirke, står det at faren hadde reist til Amerika. Jeg har ikke egentlig jobbet noe særlig med å finne ham, siden jeg ikke er 100% sikker på hvem han er. Men kanskje det også er på tide?

Farmors mor, Marie Lauritzia Dahl, hadde 3 barn fra før farmor ble født, også utenfor ekteskap. Disse er født mellom 1896-1900, alle i Kristiania. Disse er altså halvsøsken til farmoren min. Jeg tror at hun og faren til de andre barna bare var veldig forut for sin tid, de var nemlig samboere! I folketellinga i 1900 så står nemlig familien oppført i samme husstand, og de står som gift. Dette er dog ikke riktig. Marie Lauritzia Dahl og Emil Nikolai Westerberg ble aldri gift. Men jeg forstår at de lot som, i den tiden de levde i, så sant de kunne. Jeg regner ikke med at folketellingen krevde vielsesattest..

Emil Nikolai Westerberg har gitt meg noen grå hår. Jeg har lett etter Emil Westerberg i mange år, uten å finne noe sikkert. Men, når folketellingene for Sverige dukket opp i søkbar form (om enn ikke gratis), fant jeg altså en kar i Gävleborg som kunne passe.Med navnet Emil Nicolay Westerberg, født i Sverige på 1860-tallet, kun en som passet, og jeg har i dag jobbet meg framover på denne karen, og funnet en del sammenfallende informasjon som jeg nå tar for "bevis" på at det er min farmors halvsøskens far!

Utsnittet under er fra Jacob kirkebok i Kristiania, Ingrid Charlotte er farmors ene halvsøster:


 Først er det altså
 • navnet - Emil Nikolai Vesterberg, født i Sverige 1861 fra dåp til den ene datteren. (folketellinga sier 1867, men jeg tar dette for greit foreløpig)
 • yrket - Emil Nikolai er malersvend ved dåpen til datteren Ingrid Charlotte, og født i 1861
 •  I folketellinga for 1900 kaller Emil Nikolai og Marie datteren Ingrid Charlotte for "Napolia". Dette er et veldig spesielt navn, som jeg ikke har sett mange andre steder.Hvor i all verden kommer dette "kjelenavnet" fra? Hun har ikke dette med i dåpen.

 Utklippet over er fra folketellingen for Gävle 1890. Her er Emil gift og har barn.
 • navnet Emil Nicolaus Westerberg, født i 1861, maler

 I et husforhør fra 1860 for Gävle fant jeg Emil Nicolaus med foreldre og søsken. Og der fant jeg det som gjør at jeg er helt sikker på at jeg har funnet rett person. Søsteren tl Emil Nicolaus heter - akkurat - Napolia. Dette kan ikke være annet enn rett familie.
Så Emil Nikolay Westerberg reiste fra kone og mange barn, i Gävle. I 1900 finner jeg kona hans, Klara Marie Westin og 5 barn alene. I anmerkningen står det at hun er gift med "obefindtlig" Emil Westerberg.

Han hadde stukket av, og skaffet seg ny familie i Oslo.

Hvor han endte sine dager, det vet vi enda ikke. En tur på Riksarkivet for å se i kassene med "utlendinger" - kanskje det forteller noe?

onsdag 2. juni 2010

Fra Lakkegata til Mangelsgården....

I dag har jeg virkelig vært på utflukt! Turist i egen by nærmest, og deilig var det fra start til mål! Til alt overmål - noe som ikke helt var planlagt, gikk turen tvers gjennom områdene der slekta er født og oppvokst.

Først måtte jeg ned i Slektsforskernes Hus i Lakkegata 21. Buss 37 tar oss til alle hjørner av byen, - også fra Enga til Grønland.  Til Lakkeli fordi jeg hadde  lovet direkte og prompte levering av diverse lesestoff og film fra Kina. Litt latter og hrmf ble det selvsagt når Liv oppdaga at dvd'n ikke lå i coveret sitt...den sitter nemlig i pc'n min.... koselig å hilse på Torill og Bengt, (finansministeren i DIS-Norges søsterorganisasjon i Sverige).

Jaja, rusle-turen gikk videre  Hausmanns bru overAkerselva, du gamle og grå,  gate med ender i fri utfoldelse. Synes de er søte jeg! Opp Hausmannsgate, forbi Jacob kirke der mine tippoldeforeldre skulle være gift, men det er bare tull (fordi kirkeboka starta før kirken faktisk og fysisk sto ferdig).

Opp Rosteds-gate der en av mine oldemødre (på farfars side) traff min oldefar på  i Rostedsgate 14, hvor min tippoldemor drev utleie av hybler til unge menn i håndverkutdanning. Oldefars bror Ragnvald var typografsvenn, og jobbet hos Mallingske boktrykkeri i mange mange år. Og han bodde i Rostedsgate 14 i - på hybel hos min oldemors familie. Ikke rart  Oldefar Torbjørn kom på besøk, og det var nok da hjertebank og ungdomskjærlighet startet!

Gården er borte, og det er et stort stygt moderne mursteinskompleks der nå. Jeg skal til Byantikvaren og få tak i bilde av den gamle gården!

Jeg rusla videre og rundt hjørnet opp Fredensborveien, der kommer jeg til krysset Fredensborgveien/Wilsesgate. I 1900 bodde  min andre oldemor, (på farmors side) i Wilsesgate 4. Så det er liksom slektshistorie hele veien her.... jaja. Jeg skulle jo til Deichman!

 Men da kom jeg jo på.. jeg hadde slekt i Deichmansgate og... og den er jo også i dette området. Mellom Møllergata og Fredensborgveien ligger nemlig denne lille gatestumpen, og i Deichmans gate 2 - der ble nemlig min farfar født i 1907.Turen gikk videre, jeg hadde jo et mål - Deichman! På vei dit går jeg forbi Krist kirkegård. En slektsforsker går ikke forbi en slik plass - en slektsforsker går innom. Dette er en vakker liten kirkegård som ble anlagt ved siden av den første kirken i Christiania, Christ kirke. Den var et lite tre-kapell ble bygget et par år etter den store brannen som herjet Christiania i 1624, i påvente av den permanente kirken ,  Smijerns-porten står åpen, det er hyggelig. Da føler jeg at det er helt ok å gå inn, og ta noen raske bilder.

Turen gikk så ned til målet for første del av spaserturen, Deichmans bibliotek på Arne Garborgs plass  det fine været er det en fryd å rusle rundt i byen. Jeg hadde kun en liten ting jeg skulle sjekke her, og det var jeg forsåvidt glad for, alle lesesals-stoler og plasser, også de som er "reservert" brukerne av lokalhistorie og slektshistoriesamllingen var opptatt av unge flinke studenter som ni-leser til eksamen. Så jeg fant de opplysningene jeg trengte i Haus bygdebok på side 401, og rusla tilbake omtrent samme veien som jeg kom.

Jeg var tidlig ute til neste mål, Mangelsgården, så jeg valgte å ta en lett liten middag på Café Sara. De har en nydelig bakgård, og glitrende glass med hvit vin! Jeg inn, og joda, hagen var åpen, lun og koselig, masse mennesker til tross, jeg fikk meg et lite bord og fikk låne en avis. Tortilla med kylling - jummi! Jeg ville ikke ta bilder av gården, siden det var så mye mennesker der, men jeg tok bilde av døren inn til verkstedet der, som jeg synes var super kul! Følte meg jo nesten "hjemme" i Florida!

Jaja - jeg fikk nå kost meg godt med mat, koselig småprat rundt meg og nydelig vær, og det første nr. av Dagbladet jeg har tatt i på ca ett halvt år.... det er godt å være norsk i Norge og, når sommeren  er så deilig som den er nå!

Turen gikk videre til Storgata 36 - Prinds Christian Augusts Minde - vi skulle møte Wenche Blomberg, ildsjel i Prindsens Venner. 

Jeg skal skrive mer om det viktige arbeidet de gjør for å bevare dette anlegget i Storgata, og hva dette inneholdt av både asyl, sykehus, fattigstell og arbeidsanstalt. Her er det mye historie, kildene finnes i Oslo Byarkiv.


Det finnes et hefte "Prinds Christian Augusts Minde - historie og visjoner om de fattiges kvartal"- som er å få kjøpt. Jeg fikk tak i det på Oslo Byarkiv, hvor jeg også fant Pasientjournalen til min 3x tippoldefar som døde på Sindssygeasylet i 1857... det var her! Det jeg gledet meg til i dag var like mye å møte gode DIS-venner, som jeg ikke har sett og snakket med siden Årsmøtet i begynnelsen av mars 2010. Og - å så trivelig! Klemmer her og klemmer der, godord, og meldinger!  Og se...det er noe med menn på pall!!!

Gleder meg allerede til første medlemsmøte til høsten! Kanskje de til og med inviterer til en sommer-vaffe-seanse i Lakkeli i løpet av sommeren? Jeg blir gjerne med jeg.

 Og - når jeg så meg rundt inne i gårdene.. hva så jeg? Joda, et Vålerenga-flagg! Da skjønte jeg at dette komplekset faktisk blir brukt, her bor det folk  Det var nå de siste dagene at stillaser og plast var fjernet fra dette bygget, hvor det i dag er omsorgsboliger. Prindsen tar vare på Vålerenga-supportere og!

Prindsens venner har en egen side på Facebook, og her finner man mer informasjon om deres arbeide, og lenker til annen relevant informasjon. Wenche Blomberg er en ildsjelen! Det hun ikke vet om dette kvartalet og denne institusjonen, om planer, kilder og informasjon, ja det er nesten ikke verdt å vite!

Foreningen er en frivillig organisasjon som jobber for bevaringen av dette kvartalet med en utrolig historie. For oss som bedriver slektsforskning i byen vår, kommer ikke utenom denne gården. I hvertfall hvis vi har slekt fra den delen av samfunnet som ikke hadde råd til huslege. Sykehusvesen var for fattig-folket i den hine hårde tid.

Bildet til høyre er Wenche omviser som fortalte med hele seg! Takk for utrolig omvisning, vi koste oss!

Takk til DIS-Oslo/Akershus  for invitasjonen