torsdag 30. september 2010

På flyttefot - hvordan i allverden finner vi dem?

Slektsforskerdagen 2010 har tema "På flyttefot". Det er ikke helt enkelt å finne slekta når den ikke holdt seg i ro. Særlig må jeg si at jentene kan sette et par grå hår i hodet på en stakkars slektsforsker!

Jeg skrev en artikkel i DISputten (DIS-Oslo/Akershus' medlemsblad) for noen år siden. Om Svigermor Ellens forsvunne tante Gjertine. Det var altså ingen som hadde hørt om damen, og jeg visste bare at hun var født og levde i 1900. (Svigermor Ellen døde før jeg egentlig kunne begynne å kalle henne svigermor).

Kirkebok, Nordland fylke, Hol i Buksnes, Ministerialbok nr. 882A01 (1886-1898): fol. 50 - jentefødsel nr. 5:

Vi begynner med begynnelsen. Johanne Gjertine ble født på Ure i Hol 2. november 1892 av foreldrene Johan Greger Johansen og Gjertine Pauline Torgersdatter. Folketellinga for 1900 forteller at familien da fremdeles bodde på Ure, og de hadde fått en datter til, nemlig Sigrid Gurine Olette Johansen (tok senere etternavnet Greger) Sigrid er altså min svigermors mor.

Sigrid har jeg fulgt helt til graven, hun flyttet sørover, ble gift i 1919 med Johannes Thorseng, og fikk tre vakre jenter (deriblant min svigermor), levde et langt liv, har mange etterkommere, og ble begravet på Vestre Gravlund i Oslo i 1981.

Men, søsteren Gjertine har altså vært et mysterium. De eldste i familien har knapt hørt om henne, og langt mindre visst noe om henne! Rykter om Kina, misjonærer og en bok. Ingenting av dette lot seg finne. Så da ble detektiv-gnisten tent i meg, og jeg startet jakten. Men de første årene var den resultatløs. Jeg hadde jo ingen anelse om hun ble gift, om hun flyttet på seg eller om hun døde ung. Jeg lette og lette. Til DIS-Norges gravminner kom på nett!

Dette er nemlig en utmerket måte å finne kvinner på, som gjerne byttet navn når de inngikk ekteskap. I hvertfall om de har et navn det er mulig å gjenkjenne. En dag jeg satt og lette litt tilfeldig fant jeg dette:

Jeg søkte altså etter:
Født år = 1892
Født dato = 0211
Fornavn inneholder: erti (de bokstavene var jeg rimelig sikker på)

Så fikk jeg altså opp en Gjertine Klaussen, som var begravet i Stamnes, Vaksdal. Uten at dette egentlig sa meg stort. Så jeg kikket videre på DIS-Norges eminente sider: Genress  - der kan  man søke etter kommuner! Men - jeg visste jo ikke hvor denne Stamnes og Vaksdal var så jeg måtte få litt hjelp.


Og under Vaksdal fant jeg noe veldig interessant...

Jeg åpnet denne databasen, søkte kjapt på "fornavn inneheld" ertine - og se hva jeg fant! Dette var mer enn jeg håpet på - etter år med leting. Her fant jeg nemlig også svigermors bestemor, som jeg heller ikke hadde funnet ut hvor havnet, men en del av kirkebøkene for Buksnes er tapt pga brann, så jeg tenkte ikke videre over det. Men, hun flyttet altså til datter og svigersønn.
Så - Gjertine giftet seg altså med en Konrad Klausen, flyttet til Stamnes. Jeg sjekket videre på Genress, og fant at det var gitt ut en bygdebok for områdeet. Vaksdal bygdebok, band 3 - Gards- og ættesoge - Stamnes Sokn. På Deichman med meg, og der fant jeg familien, med barn og bosteder og alt jeg trengte av informasjon. Konrad Klausen var også nordfra, han var fra Borge, og jeg har selvsagt kartlagt han også.

Svigermor hadde tre fettere, men jeg vet jo ikke om hun kjente til dette eller ikke, jeg ble jo dessverre aldri kjent med Svigermor Ellen. Vi får se etter hvert om mannen i huset er interessert i sine firmenninger, men foreløpig ser han bare på meg med et litt spørrende blikk.....

Dette viser altså at DIS-Norges gravminner, Genealogiske ressurser og dataregisstrert materiale sammen kan hjelpe oss å finne umulige slektninger som har flyttet på seg og byttet navn!

Slektsforskerdagen 2010 - 30. oktober!

Om en måned er det en stor dag for slektsforskere i dette lange land! DIS-Norge har fylkeslag/regionslag i alle fylkene, 19 i alt. Og i flere av fylkene vil man finne enda mindre enheter der geografien gjør dette naturlig. I 2009 ble rundt 30 små og store arrangementer meldt inn til DIS-Norge som "Slektsforskerdag-arrangementer". Så dette baller på seg!

Etter flere år på Høgskolen i Oslo, både i gamle trange klasserom og over i de nye flotte lokalene i Pilestredet 35, blir det i år forsøkt med noe helt nytt. Et stort samarbeide med Riksarkivet! Dette blir utrolig spennende, og et fantastisk tilbud både til drevne durker og nye grønne slektsforskere. Riksarkivet er jo liksom vårt "Mekka" - når det gjelder kilder og kunnskap!

Jeg er ikke lenger med i styre og stell i DIS-Oslo/Akershus, men jeg har fått lov å være "konsulent" - og så har jeg svingt pisken når det gjelder informasjonsmat og annonser osv. Moro. "Messeavis" blir det også, med både artikler og informasjon om noen av utstillerne som kommer. Og så plakat - Anita i Bergen er designer av ypperste merke, og hun har også i år designa plakat. Den er superfin, og jeg håper vi kommer til å se den over hele Oslo og Akershus. Og over resten av landet!

Har du holdt på i mange år, men ikke kommet deg ut av stolen liksom? Har du akkurat begynt og ikke helt vet hva du skal gjøre? Ta deg en tur da vel! T-banen går helt til døra, og det er parkeringsplass til "hele byen" der oppe ved Sognsvann. Foredrag om både selve temaet "På flyttefot" og om slektsforskning som sådan, hjelp til slektsforsning både i Norge og Sverige, informasjon om hvilke institusjoner i Oslo og Akershus som kan hjelpe til med å finne den vanskelige tippen.... og kafe. Mat må vi ha. Uten den og kaffe, blir vi veldig daffe! Så ta turen da vel! Jeg kommer nok til å mase mer om denne dagen framover....

Bilde av Riksarkivet: Eier: Riksarkivet
Plakat: design Anita S. Johannesen, bilder: Monica Betten

onsdag 29. september 2010

DISserne er i Amerika... uten meg!

For et par år siden kastet jeg ut en ide til Torill om en felles DIS-tur til det norske Amerika. Torill kastet seg over ideen, og nå er den faktisk virkelighet. DIS er i Amerika. Uten meg! Livssituasjonen endret seg brått her for et og et halvt år siden, så jeg måtte prioritiere anderledes. Men, det er gledelig å se bilder på Torills blogg hver dag at folk trives og er fornøyde. Det blir spennende å lese bloggen til Torill i morgen tidlig, og se bilder, fra høstfest i Minot!

Men - det er jo fordi de har slekt i USA at de reiste! Og mange steder er besøkt på noen dager. Et av stedene  (bilde knæbba fra Torills blog)
På reisen rundt i Minnesota var gjengen innom Foss log Cabin i Underwood, på bloggen til Torill sto det at de som drev her ønsket å vite hvor Ole og Anna Foss kom fra. Jonny fra Møre la ut en kjapp etterlysning på vårt eminente Slektsforum . Noen kjappe søk i Ancestry, sammenstilling med en del opplysninger jeg fant på Familysearch, og jeg tror jammen vi fant løsningen i løpet av veldig få timer!

Jeg tror jeg skal lage en liten artikkel om den søkeprosessen, hvordan en liten E kunne gi løsningen til et mysterium "Ole og Anne fra Norge"  - Foss kunne vært tatt fra alt mulig, jeg har tidligere nevnt Andrew Foss, som tok navnet sitt fra Fossveien i Oslo der han bodde før han emigrerte.

Lykke til på turen, DISsere på Tur! Lyst til å følge med folka? Les bloggen til Torill her.

mandag 27. september 2010

Amanuensis Monday - Obituary of Martin Larsen

I got this obituary by mail several years ago, it did not give the name of the newspaper where it was printed. Martin died July 16th, 1977.   Martin was my great grandfathers sisterson. 

Martin Larsen, 97, Dickenson, N.D., died at Dickenson. He was born April 26, 1880 in the Town of Lessor, the son of the late Mr.& Mrs. Lars Larson.

He married Mattie Johnson in Lessor in 1905. He owned & operated a cheese factory in Advance for several years, before moving to Pulaski, where he was employed by Kraft Cheese Co., as a buyer. His wife preceded him in death in 1947,, and he married May Cale in Illinois in 1952 She preceded him in death on Sept. 11, 1974. He moved to North Dakota in 1974.

Survivors include one son, Dr. James, Dickenson, N.D, three grandchildren, Kimberly, Barbara & James, & one brother, Oscar, Los Angeles Cal.

Two sons, five sisters, and three brothers preceded him in death.

---

For norske lesere: dette er altså en nekrolog (obituary) som er vanlig å finne i amerikanske aviser etter avdøde. For et vell av opplysninger!

onsdag 22. september 2010

DIS-Øvre Romerike medlemsmøte igjen!

Da har vi kommet i gang på Øvre Romerike igjen. Kveldens fremmøte var som vi håpet - drøyt 25 personer. Alle like interessert i å høre Torkel R. Bråthen fra Statsarkivet i Oslo fortelle oss om hva slags slektsopplysninger vi kan finne i skifter til forskjellige tider, og hvordan vi skal jobbe med dem. Torkels lysark vil vi få tilsendt, og vil bli lagt på DIS-Øvres web senere.

Torkel fortalte etter foredraget en utrolig gledelig nyhet. Og siden han fortalte den til forsamlingen, tar jeg sjansen på å fortelle litt om den her, selvom det ikke blir lansert riktig enda. Nemlig at Statsarkivet i Oslo har dataregistrert alle skiftekortene som står i de flotte gamle skuffene på lesesalen. Materialet skal masseres og jobbes litt mere med, for så å bli lagt på Digitalarkivet! Alle hjerter gleder seg, dette blir superbra! Noen dato for offentliggjøring er ikke gitt.
 
Skifter vil være tema i Arkivmagasinet som kommer ut nå i oktober, og skiftter vil også være tema for Riksarkivets utstilling i Skattkammeret. Her vil det bli vist fram godbiter og rariteter, og det er flott om utstillingen blir klar til Slektsforskerdagen 2010 - 30. oktober!

Tema for Slektsforskerdagen 2010 er "På Flyttefot". Skifter kan være en viktig kilde til å finne igjen utflyttede slektninger. Kanskje noen barn hadde reist til Amerika? Giftet seg og flyttet ut av bygda, inn til byen? Døtre som hadde gifta seg står ofte oppført med mannens navn og bopel. Altså kan dette være en gullgruve.

Husk dog at de aller fattigste,  usmenn og jordløse oftest ikke hadde noe å skifte, så her ble det sjelden holdt noen skiftebehandling.Men - uansett så skulle alle dødsfall meldes. Sjekk dødsfallsprotokoller - de finnes også her på Digitalarkivet sammen med skiftematerialet!! Torkel har lovet oss lysarkene fra foredraget sitt, så jeg sier ikke mer om det her og nå, men ta titten på materialet!http://www.arkivverket.no/URN:sk_read


  

mandag 20. september 2010

Et herlig bilde!

Jeg har i sommer skannet en del gamle familiebilder. Det bildet jeg faktisk falt mest for - var dette, av lillebroren min (som fyller 40 år i januar), mormor Sigrid Myhrer (f. Karlsen) 1904-1986 og farfar Birger Normann (1907-1987). Bildet var tatt en julaften, kanskje i 1976-1977. Farfar døde på julaften i 1987, altså kanskje akkurat på dagen 10 år etter dette bildet ble tatt.


Mormor vokste opp på Hvaler i en stor søskenflokk på 12. Mine oldeforeldre fikk 11 barn sammen, og oldefar hadde en sønn fra sitt første ekteskap. Et av barna døde bare 8-9  år gammel, men resten av ungeflokken vokste opp. Her er det mange etterkommere! Mormor ble gift i 1938 med Reidar Myhrer (1898-1970) fra Myhrer i Frogner (Sørum). Mormor og bestefar bosatte seg på Kløfta. De fikk bare en datter, nemlig min kjære mor!

Farfar vokste opp i Oslo en litt mindre ungeflokk, de var bare 4 søsken. Alle søsknene ble gifte og fikk barn. Ingen store søskenflokker her heller, men det ble da etterkommere der og. Farfar ble gift med Ida Solveig Thorshaug 18. januar 1930. Farfar og farmor bodde stort sett hele sitt ekteskap i Oslo, men de bodde også i Trondheim i noen få år. De fikk 4 barn, blant annet pappan min (som ved et uhell ble født i Trondheim).

Så koselig å se dette bildet, mange minner strømmet på!

tirsdag 14. september 2010

Utfordring fra Greta... (igjen)

Greta utfordrer meg for 2. gang... uten egentlig å være utfordrende (for det er noe helt annet, og jeg vil ikke si at Greta er det...) Den forrige utfordringen fra Greta var denne som jeg svarte på på denne måten

Denne gangen gjelder utfordringen Bøker, og da må jeg si jeg måtte tenke litt! 

Hvilken bok leser du akkurat nå?
Det første spørsmålet ga allerede en liten utfordring, fordi jeg leser nemlig flere bøker på en gang. Ikke fysisk på en gang, men på nattbordet ligger akkurat nå tre bøker. Men dette blir nok ingen kort blogg.....

1. Thor Gotaas og Roger Kvarsvik: Ørkenen Sur, som jeg er nesten ferdig med. Boken forteller om en norsk bosetting i New York som jeg aldri har hørt om. Uteliggerkolonien i Brooklyn - bestående av mange skandinaver og noen andre europeere, gjerne avmønstra sjøfolk som ikke fikk  nytt hyre eller ikke hadde penger til å reise hjem, menn som ikke greide å tilpasse seg, menn som ikke fikk jobb osv. En flott bok med gode kildehenvisninger, navneregister og en bra litteraturliste. Anbefales!


2. "Vi, de druknede", av Carsten Jensen, med handling fra fiskersamfunnet Marstal, på øya Ærø i Danmark, gjennom fire generasjoner, fra den tyskdanske krig i 1848, og fram til mai,1945. En rar bok, både morsom og trist, både om krig, sult, savn glede og kjærlighet, med flere hovedpersoner og seilskutetid! Flere av hovedpersonene er blant "de druknede"...Spennende og morsom. Og tung. over 800 sider! Herlig lesning.

3: Greg Roberts: Shantaram: som er en helt annen type bok, kanskje litt mer "mannebok"? Røverfortelling, skjebnedrama, gangsterhistorie og kjærlighetsroman... Jeg jeg leser den faktisk for andre gang! En bok fylt av krydder, India, en utrolig morsom "turistguide" Prabaker, og hovedpersoenne som rømmer fra en fengselsdom for væpnede ran i Australia til India, bosetter seg i slummen og livnærer seg som "lege".  Også en "tung" bok på nesten 900 sider. Masse bok for penga!


Hvor liker du best å lese?
Denne var lett. I senga. Jeg sover veldig lite (dersom man ikke kan greie seg med 8 timer søvn, får man ta natta til hjelp)....  og ofte sluker jeg en halv bok i løpet av en natt (derfor leses Shantaram for 2. gang). Jeg leser også mye på en balkong på cruisebåt, eller når jeg ligger ved svømmebassenget i Florida...  Noen ganger må en bok leses med full konsentrasjon, eller den bør ikke være i nærheten av vått, som for eksempel en vakker bok jeg gleder meg til å lese mer i nemlig: China - People, Place, and Cultury Story, som har permer laget av noe som ligner silke! En utrolig flott bok. Da koser jeg meg ute på lanai'en.


Hvilken bok skulle du ønske ble filmet?
Jeg er ingen film-person i det hele tatt, har aldri tid til å sitte rolig og se en hel film. Det er da mye morsommere å lese en bok, snatre på nett, forske slekt, møte venner.... så her melder jeg faktisk pass. Jeg skal dog se siste Harry Potterfilmen når jeg kommer over til USA i november...

Hva er favorittboka di?
Det må være Vilhelm_Mobergs bøker om Utvandrerne. Jeg har lest bøkene mange ganger, og koser meg med dem. Jeg tror det var disse bøkene som gjorde at jeg ble så opptatt av emigrantforskning og utvandringa til Amerika.

Er det noen bøker du ser fram til å lese de neste månedene?
Flere bøker ligger og venter på meg i leiligheten vår i Englewood. Blant annet Carl Hiaasens siste "Star Island". Jeg har lest alle hans bøker, og de er helt vanvittige. Gleder meg!  En annen bok som venter på meg der er "Norwegians in America - their history and record". Denne boken er en oversatt nyutgivelse av Martin Ulvestads bøker fra 1907 og 1913. Spennende!
På båten over regner jeg med at jeg finner noen slitne krimbøker i biblioteket, som skal slukes mellom flere tidsskrifter og artikler jeg har samlet på pc'n. Tiden flyr!
Hva synes du er den fineste forsiden på en bok?
Denne var heller ikke lett. Det er noen tusen bøker som har gått gjennom mine hender. Men - noen bøker har selvsagt vakrere forsider enn andre! Den som slår meg akkurat nå er faktisk "Vi, de druknede" - som er avbildet lenger opp.  Men - det er vel som det sies - "den fineste bilen i væla er den jeg kjører nå....." så jeg skal ikke si at jeg ikke har sett finere.


Så skal altså utfordringen gå videre, og da ufordrer jeg Viggo, som jeg vet leser en del, TorillJ som jeg vet skulle ønske hun kunne lese mye mer bare hun finner tid og bøkene, og OddvarJ som leser mye men helt andre ting enn mange andre!

God bok!

søndag 12. september 2010

Hvem tror du at du är?

Gikk du glipp av Who do you think you are (tidligere blogginnlegg fra undertegnede om samme) fra NBC i  høst og vinter? Nå kommer serien på Svensk TV, vi norrbaggar er jo kjente med denne vår første "utenlandske" TV-stasjon....


Jeg syntes serien var artig selvom jeg kanskje skulle ha ønsket mindre reklame og enda mer slektsforskning, men alt-i-alt var det faktisk ganske ok! Noen synes også at det ble litt mye "kjendiseri" - men så lenge kjendisene faktisk var litt med i slektsforskninga - om enn ikke så mye, så var det greit for meg.

Nå altså - svensk tv på tirsdag 14 september. Les mer her hos Sveriges Televisjon. Først ut er Lisa Kudrow.

fredag 3. september 2010

Ancestry.com - free immigration records this weekend!

Search the world’s largest online collection of U.S. immigration records free through Sept. 6th! This is a wonderful opportunity to try out this huge site for yourself. 
Immigration records are more than what is available on www.ellisisland.org - have a look!

New York City, Ellis Island Oral Histories, 1892-1976 NEW

Listen to the incredible true stories of Ellis Island, from people who were there.

U.S. Naturalization Record Indexes, 1791-1992 (Indexed in World Archives Project) UPDATED

Discover new details about your relatives in 4.5 million records — 1.8 million from 11 states have just been added.

Boston Passenger and Crew Lists, 1820-1943 UPDATED

Learn about immigrant ancestors and the people who helped with their passage into Boston.

New York Passenger Lists, 1820-1957

Did your ancestors come through New York? Find out in this extensive collection.

Passenger and Immigration List Index, 1500s-1900s

Trace your relatives to early colonial America and beyond.

U.S. Passport Applications, 1795-1925

Get invaluable information like physical appearance, occupation and more from these detailed records.

Border Crossings, from Canada to U.S., 1895-1956

Learn about your immigrant ancestors who arrived in America via Canada.