fredag 29. oktober 2010

Hurra! Utvidelse av dataregistrert 1875 telling på nett!

DIS-Norge har samarbeidet med Registreringssentralen og Familysearch (LDS) for å få fullregistrert 1875-tellinga. Nå har første bolk av det registrerte materialet blitt lagt ut, foreløping ligger dette tilgjengelig her.

Om dette blir liggende kun her, eller om det blir flyttet inn også til Digitalarkivet, vet jeg ikke enda, men du kan lese mer om registreringsprosjektet hos DIS-Norge her.

Bolken som er tilgjengeliggjort i dag er: Aker, Aremark, Ås, Askim, Aurskog, Berg, Borge, Eidsberg, Glemmen, Kråkstad, Hobøl, Hvaler, Idd, Nannestad, Råde, Rakkestad, Rødenes, Rygge, Skjeberg, Skiptvet, Spydeberg,Trøgstad, Tune, Varteig og Vestby. Dette vil si at Akershus og Østfold er ganske komplett (i tillegg til det som ligger ute på Digitalarkivet fra før), og altså Aker som har vært et stort savn for mange. Det sies at noe av Akermaterialet må fotograferes på nytt, før det kan registreres.

Jeg håper dette blir lagt ut på Digitalarkivet, da jeg ikke er helt glad i søkemetodene som nå er tilgjengelig for. 1875-tellingen på FS. Det er ikke så lett å jobbe seg fram til en person som det er i Digitalarkivet.

Men gratulerer med dagen da dere, dette er superdupert!
Og husk slektsforskerdagen i morra over hele landet!

tirsdag 26. oktober 2010

Fra vugge til grav - i Oslo Byarkiv!

Hva finnes i arkivene? Hvilke spor etter meg og mine, meg og mine omgivelser og meg og mitt liv kan jeg finnes i arkivene? Oslo Byarkiv følger oss byborgere fra vugge til grav - se denne lille snutten fra Byarkivet, så skjønner du at du setter spor etter deg!

Det er ikke bare slektsforskeren som kan ha glede av å vite hva som finnes i arkivene. Følgende kan være aktuelt for alle å vite at finnes i arkivet:
Fødselsmelding, paseientjournal, barnehagemappe, elevmappe, arbeidskontrakt, personalmappe, valg, ekteskap, eiendom, skilsmisse, bidrag, pensjon, dødsmelding, skifte, arv. (kilde: filmen Fra vugge til grav)Liv foran Oslo Byarkiv en deilig sommerdag...

lørdag 23. oktober 2010

Sarithas Amerikagåte

Saritha på Slektsplassen har vel i utgangspunktet ikke spurt om hjelp til å lete etter folkene sine som reiste til Amerika, men jeg fant ut at jeg i formiddag ville prøve å se om ikke litt av løsningen kan finnes - så kan hun kanskje jobbe videre selv, eller spørre ute på vårt fabelaktige Slektsforum!

Familien Saritha leter etter er denne

Pernille Karoline Simonsdatter (f. 15.6.1855) og Jakob Andreas Maas Jakobsen (f. 09.6.1856) giftet seg i Hamarøy 21.5.1877. De hadde ti barn, og bodde her på Husøen på Hamarøy i 1900  (mange av barna bodde ikke sammen med foreldrene)
  1. Ida Sofie
  2. Adin Maas (lenke til 1900-tellinga),
  3. Antora Amalie
  4. Ingeborg Neonora
  5. Edvart Korelius
  6. Ragnhild
  7. Ida Sofie
  8. Kristen Olai
  9. Jacob Pareli
  10. Ellida Kristine (lenke til fødsel, foreldrene var utmeldt av statskirken)
1. Fødselsdata på alle som reiser.
Saritha lurer på hvor hun bør begynne. Jeg regner med at hun har alle fødselsdatoene på barna. Dette er i såpass nyere tid, viktig. Særlig fordi nyere kilder ofte har med seg fødselsdatoer, og da er det lett å bekrefte at funn er rett.

2. Kilder til at familien reiser ut.
Sarithas kilde var en slektsbok etter mormor. Denne kilden er ikke alltid helt pålitelig, og som muntlige overleveringer kan minnebøker og annet ofte bli feil. Av og til kan det være at man ikke ønsker å vite eller å skrive hele sannheten, eller man vet ikke? Kilder til at familien reiser finnes ofte i utflyttelistene i kirkebøkene, og etter 1867 som her - i politiets emigrantprotokoller.

Det virker som om pappa Jakob A. M. Jakobsen var en tur på rekognisering alene i 1901. Jeg fant ham nemlig i emigrantprotokollen for Trondheim 16. oktober 1901.  
Jacob Maas ankom Ellis Island  3. november 1901 - og dersom du nå søker selv på Jacob Maas så får du ham opp som et av mange treff (kun en i 1901). For å se shipsmanifest må du registrere deg, dette er ufarlig og gratis. (Det kan være at de spør om noe donasjoner, men det trenger du ikke).
 
Det kan altså se ut som det ikke er helt rett årstall i slektsboken til Saritha, for utfra det man finner i de samme emigrantprotokollene, er at resten av familien kom etter allerede i 1902. Men det ser ikke ut til at alle barna dro sammen med moren Pernille,  noen dro for seg sjøl.  Adin dro i 1903, med kone og barn!  Han hadde altså giftet seg før han dro, dette bør sjekkes ut litt mer hjemme i Norge.
Datteren Ingeborg dro også alene i juli 1902I 1910 kan Saritha finne ut om det kanskje var noen av barna som ble igjen hjemme i Norge?  Da har vi i hvertfall bevist at meldte seg for politiet for emigrasjon til Rice Lake, Wisconsin. 1910-tellingen viser en kolonne om USA-tur, så den kan være interessant.

3. Kilder til at familien virkelig ankom USA.
Dette kan være mange forskjellige kilder. Den viktige i første omgang er å finne dem i shipsmanifestene som sirlig ble ført over alle passasjerer. Det var viktig for kapteinen at han ikke hadde for mange passasjerer på lista si i forhold til riktig antall, og det var viktig for havnemyndighetene i USA at det var riktig antall på listene. Dette pga at de måtte betale en avgift for hver passasjer som kom i land. Så de som ikke er strøket over eller på andre måter "anullert" på shipsmanifestene, de kan man nesten alltid regne med tråkket i land i USA (eller i Canada).

De fleste kildene til familien i USA finnes på Ancestry.com. Dette er dessverre en betalingstjeneste. Det finnes også mye på Familysearch.org - sjekk ut pilot.familysearch.org

Jeg foreslår at med den informasjonen jeg har funnet om Emigrasjonen fra Norge, lager nå Saritha et innlegg på DIS-Norges Slektsforum, under Emigrasjon til USA. Bare husk på å ta med lenker til kirkebøkene for alle fødselsdatoer på barna, så blir hjelperne lykkelige :) Husk også familien til Adin.
                                                               

mandag 18. oktober 2010

Kirkebøker du savner på Digitalarkivets skanna?

Arkivverket har lagt ut en liste over kirkebøker som vi muligens kan savne i det skannede materialet.

"I utgangspunktet skal nå alle mikrofilmede kirkebøker være tilgjengelige gjennom Digitalarkivet. En håndfull kirkebøker er likevel holdt tilbake. Her bringer vi ei liste over disse, inkludert årsaken til at de er holdt tilbake. Løsningen vil være skanning fra original, noe som kan bli aktuelt når statsarkivene høsten 2010 utstyres med egne skannere."

Når dette vil skje, er vel vanskelig å si. Lista over kirkebøker som må skannes på nytt fra original ligger her

Ved å se her vil du se om det er lagt ut noen kirkebøker siste uke.

lørdag 16. oktober 2010

Høstens vakreste eventyr!

Høsten i seg selv er vakker. Med farger og klar luft. Lørdagen opprant med nydelige høstfarger, og for en himmel!


Vålerenga Historielag fikk årets kulturpris fra bydel Gamle Oslo. Det er vel fortjent! Årets fotoutstilling viser igjen hvilken jobb de legger ned. I fleng kan nevnes fotobevaring, boklanseringer, kalenderproduksjon, bevaring og framvisning av ting og tang fra hine hårde.

Vålerenga Skoles musikkorps fyller 90 år, de har satt opp en fyldig utstilling med bilder og faner og uniformer. Vålerenga Håndball er i vinden, og de har fått et eget rom. Før og nå-bilder fra Vålerenga, Kalenderen kom fra trykken i går, Kyter'n-boka er for salg, konfirmasjons-utstilling... noe for en hver smak!Og i kroken sitter altså vi da, DIS-Oslo/Akershus representert ved tyttebærligaen som vanlig!
 Altså noe for en hver smak, og i kroken vår har vi hatt besøk av mange interesserte som både har trengt hjelp til å komme igang, til å komme videre, hjelp i Amerika og hjelp på Grønland. Kjempegøy!

Velkommen tilbake i morra!

fredag 15. oktober 2010

Fotoutstilling med Slektsforskerstand!

Da er vi klare i Vålerengen kirke, hvor Historielaget skal ha sin årlige fotoutstilling. LivO og ego skal sitte og forske slekt, og så håper vi at folk kanskje har med seg noen "nøtter" til oss, som vi kan hjelpe til med!


Øverste bildet ser vi Knut Roar, med i styret i Historielaget, som hjelper oss med å sette opp staffeli til slektstavla. LivO under, klar tl å ta i mot hordene i morra!

Kanskje vi får noen nye medlemmer i helgen?

mandag 4. oktober 2010

Hvor er dette? Noen som vet? (Noen visste)


På dette bildet ses fra høyre: min tippoldemor Marie Charlotta Dahl (f. Eriksson) f.i Stockholm 10 mai 1855. Carl Edon Theodorsen Thorshaug, f. i Gjerdrum 6. februar 1874, Anna Dahl f. 27. november 1880 i Oslo, disse er tante og onkel, og pleieforeldre til den lille jenta foran Anna, som er min farmor Ida Solveig Thorshaug f. på Strævopbråten i Ski 15. mars 1911. 

Jeg regner med at barna og paret stående nedenfor er noen av farmors onkler og tanter, med barn, det gjenstår å identifisere dem.

Men hvor er bildet tatt? Nede i hjørnet står "Pedersen's Eftf., Lysaker. Men, hvis familien er dem jeg tror, så bodde ingen av dem på Lysaker, men i Nittedal og på Lørenskog. Nå er det jo ikke sikkert at fotografen var Pedersen, men det ser ut som dette er trykket sammen med rammen streket opp rundt bildet, det ser ut som bildet er profesjonelt limt på bakplaten. Tett og uten luftbobler

Er det noen som kjenner igjen huset? Bildet må være tatt ca 1916-1920 (farmor er altså f. i 1911 og hun er vel 7-10 år på bildet. 

--------
Oppdatering 1 time etterpå: Dette er huset til Anna og Carl Thorshaug, den gang i Skårerveien 2 på Lørenskog. Men - da er jo neste spørsmål, hvem er de andre menneskene jeg ikke har greid å identifisere?

lørdag 2. oktober 2010

DISserne er fortsatt i Amerika...

For bare noen dager siden skrev jeg om DISserne som raser rundt i Amerika helt uten meg. Nå er det andre som har funnet ut at det finnes to busser fulle av rødkledte norwegians på amerikanske veier i ville vesten!

Torill holder oss oppdatert med bilder hver dag  og det har blitt et av høydepunktene det nå, å se hvordan de har det! Men altså - ikke bare Torill! Men slektsforskernes verdensmester når det gjelder blogging, nemlig Dick Eastman har også fått øynene opp for denne gjengen som fyker rundt. Han har blogget om fenomenet i dag - og du kan lese om det her Dick Eastmans blog. Oppholdet i Hendricks har nok vært turens store høydare,  med privat overnatting og diverse aktiviteter. Torill har lagt ut en del bilder på sin blogg her og neste dag her

Men det er ikke bare på bloggene dette besøket i Hendricks, Minnesota har blitt foreviget, også avisen Independent har tatt tak i saken!. I juli var det oppslag i en annen lokalavis hvor de lette etter adoptivfamilier til våre DISsere på tur!

Arti å følge dere folkens!