fredag 31. desember 2010

Årets Slektsforskerbragd - Queens of Slektsforum!
Vidars slektsblogg skrev tidligere om en slags "kniving" mellom en del av oss jentene på Slektsforum. For egen del har jeg vel aldri tenkt på antall innlegg på Slektsforum, men han har nå dratt fram tallene. Og tallenes tale er klar, det er jentene som for tiden er de mest aktive på Slektsforumet.  Det å være i samme kategori som Høgskulen i Volda og DIS-Norges gravminner, ja det er ikke å kimse av! :D Jeg har tatt meg friheten til å legge ved "Queen's: We are the champions".

Og at vi blir "tildelt" årets bragd, det synes jeg vi fullt ut fortjener, alle fem. "Queens of Slektsforum"  Det er med stolthet jeg presenterer oss fem "Queens of Slektsforum": (bildene er fra avatarene våre på Slektsforum, og derfor pitte pitte små :) men søte! Tusen takk til Vidar for omtale og heder!
 • Lillian med over 4.250 innlegg er allestedsnærværende, hun løser nøtter, stiller spørsmål og hjelper der hun kan. Lillian er også leder i DIS-Hedmark, og jeg vet hvor mye slike tillitsverv krever av en.
  Så enda større bragd å være så aktiv på Slektsforum!

 • Else B. med sine 3.800 + innlegg, er "et råskinn" på å tyde kråketær alle andre bare tror er kruseduller  ment for å imponere bestemor. Men, Else er også med på leting, hjelper og kommer med gode råd, løsninger og ren slektsleting.

 • Marit  med over 3.270 innlegg er også over alt med sine løsninger på nøtter og husker stadig på alternative kilder og metoder til hjelp når det gjelder å finne slekt.

 • Margit - vår amerikanske Queen of Slektsforum, har vist seg helt uslåelig på å hjelpe folk i USA, og selvom hun ikke snakker norsk 100%, er hun over alt, hele tiden, vet hvor hun skal finne svar på spørsmål, og har Midtvesten generelt (selvsagt) som hoved-nedslagsfelt, men Minnesota spesielt,  hun kjenner Minnesota som sin egen bukselomme.
 • Sjøl er jeg litt her og litt der, både i Sverige, USA og Oslo/Akershus, og spør og graver. Mine spørsmål går ofte på å "oppdra" -  få de som leter etter slekt til å bli flinkere til å jobbe med etterlysningene, legge ut mer informasjon, komme med det lille ekstra som ofte finnes , men som ble glemt eller utelatt. Dette er bare supermoro.

For min del er slektsforskning en dille, og det er ikke bare det å finne egen slekt som er moro. Det er metodene, lete i kildene, bruke hodet og kunnskap, kontaktflate, vite hvem man skal spørre.... alt kobles sammen og man kan hjelpe både seg sjøl og andre.

Til sammen har vi jentene altså over 18.660 innlegg - mange av innleggene har faktisk bakgrunn i en god del tids arbeide, både når det gjelder leting, kanskje gjennomlesing av bygdebøker, slektsbøker, besøk på arkiver og biblioteker, for egen del bruker jeg mine abonnementer på Genline, Svar, Arkiv Digital, Ancestry, GenealogyBank og Genealogy.com mer til å hjelpe andre enn til egen slekt i flere måneder av året. Og jeg regner med at det er sånn for mange av de andre hjelperne og.


Gratulerer QofS - jeg har tatt meg friheten - lagt ved Queen og We are the champions.... 


Godt nytt år jenter! :D


torsdag 30. desember 2010

Kindle - og genealogy-books

Rett etter at vi kom hit til USA i november, kjøpte mannen i huset sin etterlengtede Kindle fra Amazon.com . Han synes den er super, og jeg tjuvlånte den for å se om dette var noe jeg kunne tenke meg. Og det kunne jeg. Så jeg bestilte også, og fikk den få dager etterpå. Nå koser jeg meg med den i bekmørke, ute i sola og på verandaen. Skinn i skjermen er ikke noe problem!

For å se forskjell på mannen sin lesedings og min sin lesedings, fant jeg ut at jeg måtte pynte min med frisk grønn skinnbekledning, og siden jeg bruker halve natta på å lese, så var lampe også en fin ting. Nå ser den sånn ut i grønne skinnklær:
Jeg har allerede pløyd gjennom flere bøker, og har faktisk spart inn igjen de 150 dollarene som lesebrettet kostet. Har sikkert også spart ei buske eller to! Vi har mange venner her i USA som er lesende mennesker, og jeg har reklamert så mye for Kindle at det i hvertfall er 3 nye Kindlebrukere her i "bygda". En annen venn har kjøpt B&N sin Nook, som også er fin, men den var forferdelig vanskelig å komme igang med. Med min Kindle hadde jeg nye bøker på plass i løpet av 4 minutter!

Jeg søkte på Amazon.com etter "genealogy" i Kindle-store, og fikk faktisk opp over 800 treff. Det er ikke dårlig! Jeg har kjøpt "How to do Everything Genealogy" og et par andre, men jeg tror nok jeg foreløpig liker å ha disse bøkene i bokhylla mi hjemme i hulen....Foreløpig er det bare engelskspråklige bøker som kommer for Kindle, siden Amazon holder til kun i USA og England. Kanskje kjøper jeg et lesebrett for norske bøker og? Time will show!

Digitalbok.noer den norske ebok-handelen foreløpig.

lørdag 25. desember 2010

God jul - Part II - Naragsak a Paskua - Merry Christmas - - Mele Kalikimaka


Julaften i Florida er egentlig en veldig rar dag, som liksom er dagen før dagen. De fleste her nede feirer jo egentlig 1. juledag, så julaften er ofte forbeholdt samvær med venner.

Siden vi egentlig ikke er så forferdelig julejulete er det faktisk i år første året vi i det hele tatt har juletre, og i tillegg har lys ute på rekkverket på svalegangen. Føler det faktisk helt riktig, når man er i Roma gjør man som romerne. Blir litt "smågal" og overjulete. Her blander man sammen 2 deler julejul, 2 deler religion av diverse varianter og 1 del lys kos klem og vennskap, og får en blanding de fleste koser seg med. Eller, de godtar at andre koser seg med det. Vi får utallige spørsmål om hva vi skal gjøre "for Christmas" - folk er redde for at vi skal "bli alene" - og det går ikke an.


Jeg svinger meg rundt i t-skjorter med julemotiver, det være seg pingviner midt i julestria, flamingoer på randen av nervøst sammenbrudd over julelys som har floka seg eller også flamingoer iført nisseluer på martinifylla. Hva er feil med det? Ingenting. Jula i historisk tid handlet like mye om å feire at sola snur som det kristne innhold. Her i huset er det ikke en gang stjerne i toppen på juletreet, det er (dvs var) en liten mini nisselue!

Julebukett kom på døra fra Morten!
Julaften. Litt kjølig men klart i dag, knall blå himmel men gradestokken gikk kun opp til 20 grader, og det var en sur vind som gjorde at poolen ble stående tom og urørt, i hvertfall når det gjalt besøk av oss. Men - midt på dagen knakka det på døren, og der var det jammen blomst fra Morten på Nordpolen! Varma godt den! Takk!!

Poolen forble urørt i dag.
Tradisjonen tro var vi invitert hjem til et vennepar av oss, Jim og Ron (Jim har giraff-dilla og svenske aner, og det er ingenting feil med det!) - og et vakrere hjulehjem skal man lete etter. De er utrolig kreative, også utenom julesesongen. Og Ron er en glitrende kokk! I tillegg har de blitt våre veldig gode venner her nede. Problem: de flytter til New Hampshire til sommeren!  Vi kommer til å savne dem, ikke bare i jula, men også resten av året. Takk og lov for Fjesboka, så jeg kan slarve litt med Jim i sene nattetimer!

Jim og Rons patio er alltid utrolig flott dekorert!

Før vi dro til Jim og Ron, måtte jeg selvsagt høre stemmene til mamma og pappa hjemme, og ringte over. Hjemlengsel når jeg hører de er sammen, god tid, kaldt og gnistrende snø, og har spist julemat og kost seg! Dette er den eneste dagen jeg fatkisk har hjemlengsel! SÅ herlig å høre stemmene til alle kjære hjemme!

Så var gleden stor når vi møtte vi igjen vår kjære gode venn Pam, som har kjørt ned fra Nashville for å være sammen med sin mor og søsken, og datter og barnebarn i morra. Så trivelig å se henne igjen i dag. Pam har vært gjennom flere tøffe år med sykdom, men mister aldri motet, og egner sin positivitet og ekstra tid til de som har det værre enn seg. Hun er et fantastisk menneske som fortjener mange varme klemmer og tanker. Oversendes herved, selvom hun ikke kan norsk!

Ailo - årets nye lille blad på slektstreet!
 Så kommer vi hjem, jeg setter meg ved pc'en og får vite at min eldste nevø Thomas har gått i knestående og fridd til sin nydelige Nina. For en glede! Gratulerer, dette skal vi hjelpe dere å feire! Jeg gleder meg allerede. Først er det Ailos barnedåp, og så er det lillebrors yngstemann Bjørnar i Sandnes som skal konfirmeres, så er det altså Bryllup! For en vår og sommer vi går i møte! Huske på å rense bunaden!

Så hva har denne  julaften gitt av julegaver? Ikke så mange fysisk å ta med hjem, men mange nye gode minner, og hendelser vi kan glede oss over utover sommeren.

Er vi heldige eller hva!?

torsdag 23. desember 2010

God jul - Naragsak a Paskua - Merry Christmas - Frohe Weinachten - Mele Kalikimaka -

Merry christmas!
 Genealogist's Christmas Eve

'Twas the night before Christmas
When all through the house
Not a creature was stirring,
Not even my spouse.

The dining room table with clutter was spread
With pedigree charts and with letters which said...
"Too bad about the data for which you wrote;
Sank in a storm on an ill-fated boat."

Stacks of old copies of wills and such
Were proof that my work had become too much.
Our children were nestled all snug in their beds,
While visions of sugarplums danced in their heads.

And I at my table was ready to drop
From work on my album with photos to crop.
Christmas was here, and such was my lot
That presents and goodies and toys I'd forgot.

Had I not been busy with grandparents' wills,
I'd not have forgotten to shop for such thrills,
While others bought gifts to bring Christmas cheers,
I'd spent time researching those birth dates and years.

While I was thus musing about my sad plight,
A strange noise on the lawn gave me such a great fright.
Away to the window I flew in a flash,
Tore open the drapes and yanked up the sash.

When what with my wondering eyes should appear,
But an overstuffed sleigh and eight small reindeer.
Up to the house top the reindeer they flew,
With a sleigh full of toys and 'ole Santa Claus, too.

And then in a twinkle, I heard on the roof
The prancing and pawing of thirty-two hoofs.
As I drew in my head, and bumped it on the sash,
Down the cold chimney fell Santa--KER-RASH!

"Dear" Santa had come from the roof in a wreck,
And tracked soot on the carpet, (I could wring his short neck!)
Spotting my face, good 'ole Santa could see
I had no Christmas spirit you'd have to agree.

He spoke not a word, but went straight to his work
And filled all the stockings, (I felt like a jerk).
Here was Santa, who'd brought us such gladness and joy:
When I'd been too busy for even one toy.

He spied my research on the table all spread
"A genealogist!" He cried! (My face was all red!)
"Tonight I've met many like you," Santa grinned,
As he pulled from his sack a large book he had penned.

I gazed with amusement--the cover it read
Genealogy Lines for Which You Have Plead.
"I know what it's like as a genealogy bug."
He said as he gave me a great Santa hug.

"While the elves make the sleighful of toys I now carry,
I do some research in the North Pole Library!
A special treat I am thus able to bring,
To genealogy folk who can't find a thing."

"Now off you go to your bed for a rest,
I'll clean up the house from this genealogy mess."
As I climbed up the stairs full of gladness and glee,
I looked back at Santa who'd brought much to me.

While settling in bed, I heard Santa's clear whistle,
To his team, which then rose like the down of a thistle.
And I heard him exclaim as he flew out of sight,
"Family history is Fun! Merry Christmas! Goodnight!

tirsdag 21. desember 2010

Arkivenes åpningstider i jula - følg med!Selvom vi lever i verdens beste slektsforsker-land, hvor hovedkildene til arbeidet vårt ligger på nett, må vi av og til besøke "the dusty halls of wisdom" - Arkivene og bibliotekene våre.

Mange har fri i disse 2 siste ukene av året, og det kan derfor være aktuelt å ta en tur for å finne tippoldeonkels videre skjebne i arkivene.

Arkivverkets hjemmesider har undersider for alle arkivenes lesesaler, hvor du kan sjekke åpningstidene. 


På riksarkivets sider står dette å lese om romjulens åpningstider:

Åpningstider julen 2010

23.12: 09.00-15.30
24.12:  Stengt
27.12: 09.00-15.30
28.12: 09.00-15.30
29.12: 09.00-15.30
30.12: 09.00-15.30
31.12:  Stengt
Ordinær åpningstid  fra 03.01.2011


Og husk, du bør lese om det elektroniske bestillingssystemet før du stikker opp, slik at du er forberedt. http://www.Arkivportalen.no kan være lurt å stikke innom og gjøre seg kjent med, dette kan føles vanskelig, men selvom jeg sjøl enda ikke har brukt dette systemet, tror jeg det bør være greit når man først skjønner hvordan det skal brukes.

På Oslo Byarkiv sine hjemmesider kan vi se at de holder stengt hele romjula, og hos Deichman har de også redusert åpningstidene en del.

Så moralen er - sjekk før du drar!

søndag 19. desember 2010

Vote for Astrid!

one of my favorite bloggers is Astrid - Of Trolls and Lemons.

She is nominated in the Family tree magazine 2011 best genealogy blogs. So - folks, if you enjoy bloggers with  a scandinavian view.... vote!

Astrid has both Norwegian (TROLLS) and Italian (LEMONS) ancestry, and does a really good job blogging about findings and such. I woted for her.! GO GIRL

lørdag 11. desember 2010

Folketellinga 1910 - noe tenner og litt gnidsel...

Vel - jeg har jo ymta om det før, og fortsetter litt, det er mye rart, særlig på datosiden i 1910-tellinga. Jeg har nå en god liste jeg skal sjekke  (hvis jeg får lov) på Riksarkivet når jeg kommer hjem.

Denne er et godt eksempel:


Min tippoldemor Hilda Amalie var født 21. november 1861. Men hennes ektemann nr. 2 - han ble født 11. august 1870. I Kristiania. Og de bodde lenge sammen med min oldefar Torbjørn og familien, så det kan ikke ha vært noen stor hemmelighet.

En ting jeg lurer veldig på er - var dette en "selvtelling" eller var det en person som rusla rundt og noterte informasjon sirlig inn i skjemaer? Jeg skjønner at det er feil i tellingene. Det kunne være naboen som oppga info, eller det kunne være at man ikke helt visste.  En slik tellemann som rusla rundt i nabolaget og telte og telte, ja han kunne jo bli ør i hodet av all informasjonen, han kanskje hadde ikke flere skjemaer igjen når han kom til Brugata 19... hmmm mye som kan ha skjedd!

Jaja - det å se originalen vil uansett være interessant!

torsdag 9. desember 2010

Bruk Familysearch til å finne slekt i USA!

Jeg har før skrevet om min oldefar Andreas sin søster Karine som dro til Amerika med sin kjære Lars i 1868.  Blant annet har jeg skrevet om den ene datteren Kristine. I fjor fikk jeg kontakt med hennes etterkommere, og selvom slektsopplysninger ikke har vært hyppig delt, så har vi i hvertfall sporadisk kontakt via Facebook.

I dag har jeg vært litt på tilfeldig visitt i Ancestry sine baser, og igjen så jeg litt på donerte data i Public Family Tree. Der finner man utrolig mye rart. Og feil. Men - noe av det jeg fant gir spore til videre leting. 

Jeg visste at et par av Karine og Lars sine barn bosatte seg i Chicago. Og - jeg kom på at Sue i Englewood Genealogical Society fortalte noe om at Familysearch.org har lagt ut en drøss med kilder fra Illinois/Cook County!

Jeg vet at Familysearch nå prøver å markedsføre sin nye "beta" - men jeg bruker en del tid på å bli venn med nye ting, så foreløpig har jeg satsa på pilot...


Ved å klikke på Canada, USA og Mexico, fikk jeg opp en liste over alle de kilder som foreløpig ligger her. Alt er avskrifter, og mye er faktisk indexer med lenke til originale kilder! Bruk litt tid til å bli kjent, dette er et godt alternativ til de store betal-tjenestene. Census 1900 er fullindexert, 

Men - jeg tenkte jeg skulle lete etter søstrene Hilda og Inga Larsen, som jeg visste havnet i Chicago. Disse kildene for Chicago (som jeg vet ligger i Cook County) ligger foreløpig ute på FS søkbare:

Jeg har tidligere sett i en obituary etter en bror av Inga og Hilda at de giftet seg med hhv. en Dugan/Dogan og en Muthert. 


Dette enkle søket ga meg faktisk det jeg lette etter!Og her er faktisk kopi av original Marriage License for Inga - min bestefars kusine! 
"Illinois, Cook County Marriages, 1871-1920," index, FamilySearch (https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/N7HL-L88 :), Lewis Edward Dugan and Inga Larsen, 23 Jun 1908.


Inga og Louis Dugan bodde hos Ingas søster Hilda (Muthert) i Chicago i census 1910 (fra Ancestry.com) . Da er det bare å lete videre og se om det finnes etterkommere etter dem.

Jeg byttet så ut navnet Inga med Hilda i søkemotoren hos Familysearch,og der fikk jeg også full treff i ekteskaps-databasen fra Chicago. "Illinois, Marriages, 1815-1935," index, FamilySearch (https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/V2G6-D1M : ) George H. Muthert and Hilda Larson, 1898.
Dette ble kanskje ikke så pedagogisk, men jeg ville mest vise at du kan finne mye på Familysearch. Som sagt, ta deg tid til å bli kjent med hvilke kilder de har der, og gå innom ofte! De legger stadig inn nytt. 

Særlig interessant kan det være for oss å bla gjennom f.eks Minnesotakildene, mange stater hadde egne censuser som ble tatt opp mellom de store føderale tellingene. 

Lykke til, kos deg!Hvem tror du at du er?

Nå på norsk! Fryd og glede!

Etter flere runder både på engelsk og amerikansk tv, og så et par runder hos naboen i Sverige, var det endelig på tide at vi i Norge får være med! Jeg tror dette vil bli veldig bra, særlig når NRK røper hvilke personer som har fått røttene sine ristet i friluft....

Med en gang jeg så lista over personene som er valgt ut, tenkte jeg at dette må bli bra

Bjarne Brøndbo, Christian Ringnes, Benedicte Adrian, Mari Maurstad, Kåre Willoch, Petter Schjerven
Kristin Krohn Devold og Unni Lindell har stilt seg spørsmålet "hvem er jeg i slekt med, og har historien noe å si for meg som person".

Særlig gleder jeg meg til å se programmene om Unni Lindell og Kåre Willoch. De andre blir også spennende, men særlig disse to står for meg som kanskje ekstra spennende. Jeg har lest alle bøkene til Unni, noen av dem veldig mørke. Er det fra sin bakgrunn hun har dette talentet for dette mørke innen krimlitteraturen? Unni Lindell forteller litt her på NRK sin webside

Unni Lindell med sin svenske bakgrunn, blir særlig spennende, hvordan denne gripes an. Jeg har selv flere svenske oldeforeldre, med noe av den samme fattige backstuga-bakgrunnen som Unni forteller om.'

– Jeg ville finne ut hvor navnet Lindell kommer fra. Jeg visste at det er svensk, men heller ikke mer enn det, forteller forfatteren til NRK.no som begrunnelse på hvorfor hun valgte å delta i programmet «Hvem tror du at du er», som kommer på NRK etter nyttår.

Kåre Willoch er også spennende fordi han er så veldig kjent, seriøs og stram, hva slags hemmeligheter kommer fram her? Spennende!

Jeg gleder meg, kanskje jeg til og med får fulgt med her i USA siden serien sendes og er laget av NRK?!

Bilde fra NRK.no

onsdag 1. desember 2010

Folketellinga 1910 - fryd og glede! (og litt gråt og tenners gnidsel)


For oss slektsforskere var det julaften, bursdag, nyttårsaften 1. desember 2010 norsk tid midnatt (kl 06.00 PM her i Florida). Da slapp Arkivverket løs 1910-tellinga, søkbar på både Digitalarkivet og Registreringssentralen for Historiske data.

Serverrommet i Bergen gikk nok varmt, og det satt nok en del data- og arkivmennesker der og bet negler og holdt seg for ørene, men jeg tror at etter som tiden gikk, kunne de puste ut og smelle sjampanjen! Gratulerer til Arkivverket med nok milepæl.

Jeg har kost meg noen timer, stort sett er ting som de skal være i min familie, men litt nytt har jeg funnet, og fått rettet opp noen feil jeg selv har gjort.

Det ble meldt om en del feil i selve dataene, fødselsdatoer er ført feil (om dette er feil i original, feil tastet eller mangelfull korrekturlesing, ja det er umulig å si foreløpig). Navn er skrevet på andre måter enn de pleide å skrive dem (dette er ikke uvanlig for oss slektsforskere) og gårdsnavn og stedsnavn har også en ny skrivemåte enn f.eks. 1900.

Men det er enda en liten ting vi skal huske på når det gjelder den nyutlagte folketellinga. Det mangler mange, eller de er godt skjult.

 • Jeg leter etter en søster av min oldefar, som jeg vet giftet seg i Tyskland i 1914. I 1900 bodde hun i Sandefjord, der hvor min tippoldefar også bodde med ny kone. Nå kan det hende at Borghild Marie hadde reist til Tyskland allerede (hvor hun giftet seg i 1914) men dette er jeg usikker på... Jeg ser imidlertid av RHD sine data at det kun er registrert 1.638 personer i Sandefjord i 1910, mens det i 1900 var registrert 5.180. Hvor har alle disse menneskene tatt veien?
 • Jeg leter etter faren til farmors adoptivfar Theodor fra Gjerdrum. Etter det jeg har sett av andre kilder led han av en eller annen sinnsykdom. Men, uansett hvordan jeg har lett etter ham, finner jeg ham ikke. Kona hans er heller ikke med, hun bodde i Gjerdrum i 1910. Kanskje hun var og besøkte mannen sin?
Digitalarkivet har lagt ut denne siden som forteller om noen av manglene, men jeg tror det mangler mye mer, og det er skremmende.

Kilde: Digitalarkivet:
I motsetning til for tidligere folketellinger mangler det i 1910-tellingen ikke  hele kommuner i originalmaterialet. Kompletthetskontrollen har avdekket:
 • at én hel tellingskrets (i Gjerstad i Aust-Agder) og en mengde huslister og familielister i en rekke kommuner mangler. Så langt er det listet opp ca. 125 manglende huslister  i tillegg til den hele kretsen. Den manglende kretsen og huslistene skal ifølge hoved- og kretslistene inneholde ca. 4 850 personer.
 • I tillegg mangler altså noen familielister i byene (det blir spennende å se hvilke)
 • alle skipslistene (og dette må være en del personer)
 • alle mentalsykehus og asyl i landet. (dette forklarer nok hvor min Theodor har tatt veien)
 • for slottet i Drammensveien 1 i Kristiania mangler én av tre familielister, som kanskje inneholder kongefamilien?
En fullstendig mangelliste for 1910-tellingen forventes å bli ferdigstilt omkring 1. februar 2011, og vil da bli publisert

Men altså, det mangler mer enn det som står over. Lurer på hvem som har stukket av med alt dette papiret.....