søndag 27. februar 2011

Emigranter i Digitalarkivet


Dersom man ikke helt vet hvor en person emigrerte fra, var det tidligere litt jobb å søke gjennom de forskjellige basene hos Digitalarkivet. Nå har de laget opplegg for søk i alle baser samtidig.

Velg først  http://arkivverket.no/digitalarkivet

og finn "Emigranter" midt på siden. 

Sitat fra Digitalarkivet:

"Her har me samla databasar/sider over alle som flytta på seg eller registrerte seg for å flytte. Begrepet emigrant er såleis tolka svært vidt. Med emigrant tenkjer ein gjerne på dei som flytta ut av landet. For å finna dei kan ein sjå i emigrantprotokollar og passregistre, men ein kan og finna dei i skipslistene.
Dei originale kjeldene til desse databasane/sidene ligg bevart i ulike arkiv på ulike stader. Storparten av databasane er registrert frå norske kjelder, men det er og nokre databasar frå utenlandske kjelder".
Her får du fram databaseveljaren, og de underkategoriene som finnes med emigrantmateriale.

Du får også mulighet for globalt søk, riktignok så søker man her i alle basene i Digitalarkivet, men det er allikevel enklere enn å kjøre enkelt-søk i hver av utreisehavnenes politiprotokoller.

Lykke til!

6 kommentarer:

Torill Aasegg sa...

Så bra!! Det er jo ikke lenge siden jeg sa på chatten at jeg ønsket meg dette!! :)

Britt sa...

Når det gjelder søk i alle basene er det fortsatt mangler. Tidligere søkte jeg etter min bestefar som emigrerte fra Ålesund i 1900. På søk i ”alle basar” skrev jeg etternavn og fornavn nøyaktig slik som det står i emigrantprotokollen i Ålesund, men får han ikke opp. Det samme skjer med hans søster som reiste 7 år tidligere. Når jeg prøver igjen i dag får jeg de fortsatt ikke opp. Men utfra et svar som ble gitt fra Digitalarkivet skal ”alle basar” bli tilsluttet i løpet av året. http://forum.arkivverket.no/index.php?/topic/216-soek-i-alle-basar/

Vera Lynn sa...

Så flott, det skal jeg jammen teste ut. Har forsøkt å finne opplysninger om deler av min mors familie som flyttet til USA, uten å ha klart å finne noe.

Laila Christiansen sa...

Britt, så det du mener, er at f.eks. emigrantene fra Ålesund ikke er med i denne søkinga? Da burde de si fra om det synes jeg.

Britt sa...

Ved søk i alle baser ser jeg stadig vekk emigranter over Ålesund, så noe er der. Men ikke disse to. Siden jeg finner andre tror jeg ikke feilen ligger hos meg, men navn magler i alle fall. Uvist av hvilken grunn. Dette har gjort at jeg ikke stoler på at jeg finner det jeg leter etter i "alle baser". Jeg kan sende en forespørsel om dette.

Laila Christiansen sa...

Britt, hvis du er helt sikker på at dine "mangler" så bør du absolutt melde dette fra til Digitalarkivet. Hadde vært interessant å se innføringa, om du kan sende meg en epost på lailanc@gmail.com