søndag 27. februar 2011

Emigranter i Digitalarkivet


Dersom man ikke helt vet hvor en person emigrerte fra, var det tidligere litt jobb å søke gjennom de forskjellige basene hos Digitalarkivet. Nå har de laget opplegg for søk i alle baser samtidig.

Velg først  http://arkivverket.no/digitalarkivet

og finn "Emigranter" midt på siden. 

Sitat fra Digitalarkivet:

"Her har me samla databasar/sider over alle som flytta på seg eller registrerte seg for å flytte. Begrepet emigrant er såleis tolka svært vidt. Med emigrant tenkjer ein gjerne på dei som flytta ut av landet. For å finna dei kan ein sjå i emigrantprotokollar og passregistre, men ein kan og finna dei i skipslistene.
Dei originale kjeldene til desse databasane/sidene ligg bevart i ulike arkiv på ulike stader. Storparten av databasane er registrert frå norske kjelder, men det er og nokre databasar frå utenlandske kjelder".
Her får du fram databaseveljaren, og de underkategoriene som finnes med emigrantmateriale.

Du får også mulighet for globalt søk, riktignok så søker man her i alle basene i Digitalarkivet, men det er allikevel enklere enn å kjøre enkelt-søk i hver av utreisehavnenes politiprotokoller.

Lykke til!

lørdag 26. februar 2011

Siste dag i Salt Lake City!

 Siste dag av en utrolig trivelig og givende kort uke er nå over, og Torill er godt plassert på flymaskinen fra Chicago til København. Regner med at hun blogger om det når hun kommer ned på landejorda igjen!

Dagen startet med fruekost i JB-restauranten (som vanlig) - og Torill og jeg fikk selskap av en lokal herremann, det var hyggelig å møte Steve, som jeg hjalp med Gjerdrum-slekts i 2001!

Jeg fant ut at det var på sin plass å stille i tyttebær-trøye (DIS-tur 2010) som har på ryggen: 
"Genealogy is fun, you solve one problem and create 2 more!"

Et fornøyd tyttebær, og legg merke til cooleren på vannflaska! Takk for gaven, Torill!

Lenora er ett av 10 nye medlemmer vi fikk til DIS-Norge denne uka! Utrolig men sant! Her legger hun siste hånd på betalingsverket...
Etter en lang dag i biblioteket med egen slektsforskning og med å hjelpe til med oversetting og tyding, gikk vi over i Joseph Smith Building for å spise "middag". I underetasjen er det også et FamilySearch Center med mulighet for å sitte og bedrive slektsforskning. Her satt en mann og indexerte, se bildet under. Det han jobbet med ble vist på den enorme flatskjermen vi så. Og - legg merke til det gule skiltet til venstre! 
 
Do not feed the Indexer

En nydelig utsikt over tempelet fra 10ende etasje i dag også!

For å holde kostnadene nede, spiste vi i et konferanserom i JSB-bygningen, det var helt greit.

Jeg spiste en ganske smal middag...

16 personer var til stede...

Utsikt ved bordet

Mannen i beige genser er Hartvig fra Norge - som har bodd i USA i 50 år

Lusekoftene var representert

de er stolte av koftene sine!

Bursdagsbarnet Elaine hadde med kake "Alt for Norge" og vi sang "Gratulerer med da'n" for henne. En nyyydelig gulrotkake ut av en annen verden.

Noen greide ikke å la være å bedrive slektsforskning selv når vi hørte på foredrag.... (bakerste benk er vel alltid ulydig?

 Og - Steve hadde med en flaske rv til meg som takk for hjelpen for 10 år siden! Det var greier det, i denne ganske tørre byen :D

Kanskje vi ses neste år?

fredag 25. februar 2011

Familysearch og Oslo

Nye Familysearch er super for oss som jobber med Oslo/Kristiania. (og andre steder selvsagt, men Oslo har jo problemet med mange kirkesogn).

De har lagt ut mye nytt materiale, og de har også registrert en del begravelseslister. Husk også at du finner folketellingen for blant annet Aker på Familysearch.

Jeg hadde imidlertid et lite problem når jeg fikk treff på Osloslekt i FS - nemlig at de på mange regisrtreringer ikke hadde listet hvilken kirke en dåp/vielse fant sted, bare Oslo, Oslo, Norway - eller enda værre, Oslo, Akershus Norway.

Jeg tok dette opp med Elaine som er vår dame her i SLC, og nå vet jeg hvordan vi kan finne dett ut!

Her er et eksempel:
Jeg gikk gjennom flere kirker og begynte selvsagt med Oslo Hospital, men denne vielsen var ikke der.

1. Kopier/noter deg Source Film Number (her 1282976.)
2. åpne en ny fane/nettleservindu, og gå til forsiden på www.familysearch.org - klikk på "Library Catalog".

Filmnummeret du legger inn, er unikt, og du får opp hvilken kirke dette er!
Da var det bare å gå i Trefoldighets-kirkens kirkebok, og finne vielsen der.

Å dra over bekken etter vann? Eller.. dammen etter norsk info?

I dag har jeg brukt mye av tiden på kos med egen slektsforskning. Og - det er jo nesten flaut å si at mesteparten av det jeg har jobba med, er faktisk norsk slekt.

Marilyn, vice-president i Bygdelagenes fellesråd - en utrolig søt og hyggelig
spretten dame, og min kjære Toshiba (Marilyn bak)

Jeg prøvde å se litt på gubbens tysk-danske slekt, men det må jeg se mer på i morra, der må jeg ha "eksperthjelp" fra de som sitter i skranken. Jeg har knekt koden på hvordan jeg finner fram i Library Catalog, selvom jeg ikke alltid skjønner helt resultatene av søkene jeg gjør. Men, med alle de hjelpsomme sjeler som er her i biblioteket, så er det ikke vanskelig å få hjelp til å forstå den koden man har knukket!
Torill og jeg satt på bakerste benk og bølla. Her representert ved meg.

Etter dagens dont i biblioteket var det foredrag om Familysearch Community Tools, noe jeg skal gå dypere inn i - og skrive et par artikler om. Utrolig mye bra, og utrolig mye som må forbedres. Men - jeg lar meg gjerne og lett imponere, LDS er langt framme når det gjelder å jobbe fram nye verktøy for oss slektsgale!

Etter slektsforskning og faglig påfyll, ble det tatt klassebilde i dertil egnede lokaler med flott og passende bakgrunn.
Hele delegasjonen - og alle har en Ole Olsen i slektstreet!

Utsikt fra Joseph Smith Building 

Torill og jeg gikk så ut for å finne mat som ikke var frityrstekt eller levert med Freedom Fries, og det fant vi på The Market Grill. Nydelig sjømat og god vin, et skikkelig fruemåltid ble det!

Utrolig mye flott kunst for almuen at besiktige, her representert ved en Dragonfly.
Alt har en ende, og i morgen reiser Torill hjem til steinrøysa. Regner med at hun har et lett snev av hjemlengsel etter 10 døgn på hotell, jeg blir en dag til, før jeg reiser tilbake til Engleskogen og mannen i heimen.

Fortsettelse følger.

torsdag 24. februar 2011

Jeg er her!

Torill har tatt bilde av meg foran hovedinngangen til Family History Library. Og for et bibliotek!
 Først fikk jeg en velkomst av en annen verden, og ble loset inn i et lite rom for å se film. Jeg fikk "newbie"-sticker (se bilde hos Torill) - og en fin blyant med "Familysearch" trykket på. (Jeg må innrømme at jeg vel har 2-3 stk liggende i sekken nå...

Newbie-skiltet mitt....
 Dagen har gått med til å hjelpe damene (flest av dem) med diverse "brickwalls" - og noen brickwalls ble bare høyere og tykkere etter som vi lette... vi får håpe de finner noe etter hvert!
Avd. B1 - international - har bøker fra hele Europa, Asia, Oceania og et par andre  deler av verden, og her er det mye bøker!

Norge...
Norge....
Norge...
Sverige og Finland...
Litt annet av Europa til høyre...


Asia... med noen nydelige bøker med silkeinnbinding....
Torill er veldig fornøyd med dagen, og vi har løst et par monstrøse gåter, noe vi er veldig stolte av!
Lunsjen spiste vi i kantinen til LDS, billig (jeg spiste en nydelig lunsj for 5 dollar) og jeg ble mett og glad.
I kjelleren på bygningen i midten var kantinen... (med 3 etasjer parkeringshus under selvagt)

The Temple - nydelig byggverk med nydelig blå himmel!onsdag 23. februar 2011

Møte med gamle kjente og nye bekjente...

Torill holder foredrag tirsdag kveld
Etter en helt kjempekjedelig flytur (og det er jo bra) - har jeg altså ankommet Salt Lake City. Med egen privatsjåfør (dvs shuttlebus uten andre passasjerer enn meg sjøl) ankom jeg hotell Plaza med stil, og fikk sjekket inn, pakket ut og så ned for å møte Torill på JB på hjørnet.

Salt Lake ligger vakkert til mellom en masse fjell, og med vakre kirkebygg og andre store monumentale bygninger. Rett bak hotellet vårt ligger Slektssenteret - og dette gleder jeg meg til å utforske nærmere de neste dagene! Dette skal bli moro!

Akkurat nå holder Torill foredrag om DIS-Norge, (på engelsk) - og hun er flink :D

Ca 20 mennesker er på plass i computer-laben, og til og med kjente har funnet veien! Kanskje VidarH leser bloggen min: Priscilla er her, Vidar!!!

tirsdag 22. februar 2011

Da er jeg klar for Salt Lake City!

Torill er allerede på plass, og deltakerne fra Bygdelagene i USA (16-18 stykker i tallet) er også på plass. De har startet på sitt program, som består av både foredrag og leksjoner om slektsforskningens irrganger og gleder. Jeg skal bare være hjertelig til stede, hjelpe til og kaste ball med Torill når hun trenger noen å kaste ball med.

Det er kanskje litt usmart å reise fra snøfonnene i Norge hit til deilige grønne plener og fuglekvitter, 25 varme grader og gubben, til fordel for enda mer snø og kulde... men på den annen side... det er greit at det ikke er så fint vær i Salt Lake, vi skal jo være innendørs stort sett hele tiden!

Jeg håper også på å få brukt litt tid til å forske på gubbens slekt i Tyskland/Danmark, de har jo kilder for hele verden der i slektssenteret. Håper det er lov å bruke kameraet innendørs...

Genealogy tip of the day


Genealogy Tip of the Day  is written by Michael John Neill, nationally know genealogical researcher, writer and lecturer. He also writes a weekly newsletter, Casefile Clues that covers a variety of genealogy how to topics. Every week Casefile Clues brings you one or more on sources, methodology, studies of cases, source citations, and a lot of other genealogy topics.

In the Genealogy Tip of the Day you'll find some great tips and suggestions, Have a look and enjoy. Actually many of the tips goes where ever you are in the world doing genealogy research, but of course, some also only goes for the US research.

Some of the tips are like "of course - I knew that" - some are more "aaah yeah I will try that one".

I will put it on my blog-roll so I remember to go in there every day.

mandag 21. februar 2011

Who do you think you are, Rosie O’Donnell


Dette er 3.episode i sesong nr. 2 av denne serien i USA, som opprinnelig startet i England, og nå går sin seiersgang rundt i flere land. Også i Norge, hvor nest siste episode gikk i kveld, med Kristin Krohn-Devold. Jeg får satse på å få sett den senere i uka når en av mine kjære venner forbarmer seg over meg!

Og – jeg må si, slektsforskningsmessig er dette den aller beste episoden jeg har sett til nå fra NBC sin serie Who do you think you are.

foto: fra Wikipedia.
Roseann «Rosie» O'Donnell (født 21. mars 1962 i området Bayside av bydelen Queens i New York City i New York) er en amerikansk standup-komiker, skuespillerinne, sangerinne, forfatter og mediakjendis. Mellom 1996 og 2002 ledet hun det Emmy-vinnende TV-showet The Rosie O'Donnell Show. Siden november 2009 har hun ledet et to-timers daglig radioprogram som sendes på Sirius XM Radio. (Kilde: Wikipedia)

Rosie O'Donnell visste at hun hadde irske røtter – med et navn som O’Donnell så bør det være irsk i bunn. Hun ble morløs allerede som 10-åring, noe som gjorde at hun ikke visste så mye om sin mors familie.

Who is the woman in the picture?
Episoden viser en Rosie som startet med å snakke med sin bror. Hun er heldig som har en bror som visste å ta vare på papirer og bilder. Og Rosies historie startet med et bilde de var vokst opp med, som ingen egentlig visste hvem var! Ryktene i familien mente at det var bestefarens ”stepmother” . Dettevar en  av historiene hun ville finne ut av.
Fødselsdato er nevnt på Draft Registration card for WW1 (klikk for å forstørre)

Rosies oldefar helt nederst - bestefaren noe lenger opp (Murtha) 1900census
Først må Rosie dra til Jersey City, NJ – hvor bestefaren Daniel Murtha, ifølge Draft Registration card  for WW1 (bilde over), ble født i 1894.  Vi ser henne reise til Jersey City Free Public Library, hvor hun får den hjelpen hun trenger fra en lokal slektsforsker. Det er vel kanskje LITT antikvarisk at de setter seg ved rullfilm-leseren, men på den annen side, det er litt sjarm ved det og! Det er også moro å se at Rosie får lov å lete selv, selv om jeg er sikker på at genealogen allerede var sikker på at de så på rett mikrofilm.  Rosie fant sine besteforeldre og oldeforeldre i Jersey City.  Hun fikk en ny opplysning om sin oldefar, han var nemlig født i Fransk Canada. 

Den lokale slektsforskeren hadde så gått gjennom 1880-census, og funnet den eneste Michael Murtha (Murther) som passet, og da var han gift med en Anna – og de hadde en liten gutt William. William, sønnen, som er 10 måneder i 1880 er utelatt helt, også når de snakker om denne censusen. Dette synes jeg var litt rart. 
Her finner Rosie at oldefaren var gift med en Anna  før han ble gift med moren til hennes bestefar Daniel. (familie nr. 30)

Rosie drar videre til New York Municipal Archives for å finne Anna – tippoldefarens første kone. Her finner hun en sjokkerende opplysning, nemlig at Anna dør etter brannskader fra en oljelampe i hjemmet. En annen sjokkerende opplsyning finner hun i Brooklyn Historical Society – i de gamle avisene. En notis forteller at det fantes et annet barn, en liten pike Elizabeth, som kom uskadd fra ulykken!  Rosie jobber videre med hjelp av slektsforskeren i New Jersey, og hun finner faktisk etterkommere etter denne piken som overlevde.Familien der visste faktisk ikke noe om ulykken. Rosie fikk imidlertid bekreftet at det gamle bildet, som i alle år hadde hengt på veggen i barndomshjemmet, var denne Anna, Oldefarens første kone. Rosie fikk også se obituarien til Elizabeth, hvor Daniel, Rosies bestefar er nevnt. Dette beviser i hvertfall at Elizabeth og Daniel visste om hverandre. (Men - hvor ble det av William?)

Mer slektsforskning

Resten av episoden ble brukt til å finne ut av oldefaren, Michael Murtha, og hans røtter i Irland. Hvorfor dro tippoldeforeldrene, Andrew Murtag og Ann Doyle fra Irland?  Hvordan hun fant ut hvor i Irland han kom fra. Rosie reiser til Montreal og får se kirkebøker. Hun drar til National Archive of Quebec – og finner der både censuser og andre kilder som alle gir ”Irland” som fødested på hennes tippoldeforeldre.  Den forløsende informasjonen finner hun faktisk i en avis for 1876, dødsnotis for hennes tippoldemor, Ann f. Doyle – hun var fra Kildare, Irland. Så da kunne endelig Rosie O’Donnell reise til Irland og finne sine røtter.

Denne episoden ga oss faktisk innblikk i litt metodikk, hvordan det går an å finne ut av både dato/navn/geografi informasjon, men også at det går an å finne ut noe om historien til menneskene vi jobber med, hvordan de hadde det og hvorfor ting ble slik som det gikk!

Jeg går ikke i detalj om forskingen i Irland, men Rosie dro til Kildare i Irland, der en del av familien kom fra, og hvorfor de dro. Potet-døden, enorm fattigdom og nød. Det var hovedgrunnene  til at Rosies familie - som millioner av andre irer - dro fra Irland til "the land of hope and glory".fredag 18. februar 2011

Koffertmodus igjen...

Da er vår 3 ukers skiferie i Norge over, og nesa skal igjen vendes vestover. Det ble mer enn nok vinterland på oss, faktisk litt i overkant festlig. Har forresten ikke satt føttene i en skisko heller bare for å ha sagt det. Men - det har vært utrolig kos å være hjemme, fikk hilst på flesteparten av østlands-familien, Rogalands-delen får vi ta til våren!Så nå er det altså vestover, Florida venter på oss, sola er hengt opp har jeg hørt, og det har blitt godt og varmt etter en barsk vinter. Og - jeg vet at plaskedammen og baderingen min er klar....


Jeg skal riktignok videre vestover allerede etter et par dager, for å møte Torill i Salt Lake City. Det blir utrolig moro, det er tross alt litt "Mekka" for oss slektsforskere. Kanskje jeg finner ut litt mer om besteforeldrene til manden i huset?  Det blir uansett spennende, og vi skal møte en gjeng med norsk-amerikanere og lose dem inn i de norske kirkebøker og ut gjennom folketellingene.


Så den neste uka blir alstå kun i Slektsforskningens tegn, og så får manden seile sin egen sjø :D

søndag 13. februar 2011

Genealogybank.com

En av mange betalttjenester i USA for oss slektsgærne, er www.genealogybank.com . Dette er en enorm base med blant annet obituaries, de har Social Security Death Index og søkbare aviser fra tidlige tider.

I Norge sliter vi jo med å finne etterkommere etter slekt i nyere tid, og en av våre gode ressurser i så måte er dødsannonser i avisene, og DIS-Norges gravminner. Men i Norge er det ikke så mange aviser som ligger søkbare på nett. Heldigvis har Aftenposten.no kommet til fornuft, og lagt ut sine aviser (betaltjeneste) - men her er ikke dødsannonsene søkbare. Kun anmeldte dødsfall, og lister over bisettelser/begravelser i Oslo.

Men altså - i USA skriver man denne fantastiske "obituary" over veldig mange av sine døde kjære. Disse inneholder ofte informasjon om fødested/foreldre, livsløp, navn på ektefeller og barn, gjerne også søsken, både de gjenlevende og de som har gått bort før den avdøde selv. Enda en liten detalj, ofte nevner "obituarien" døtre/søstre med ektemanns etternavn, slik at disse også er mulige å finne. Altså en enorm ressurs for en slektsforsker.


Eksempel på obituary (Solveig var gift med morfars fetter Julius Aamot med aner fra Gjerdrum. Denne obituarien nevner flere barn som jeg ikke var klar over! Men, ser også at hennes mann, Julius, ikke er nevnt, han døde 10 år før Solveig.)Genealogybank.com sender meg rett som det er en epost som forteller om nytt materiale som er lagt ut. Og forleden fikk jeg en slik epost, over utlegginger i januar. Og jammen var det ikke en drøss med aviser!

torsdag 10. februar 2011

Farmors halvsøsken til besvær - en oppdatering!

Jeg har tidligere plaget mine kjære lesere (som er flere enn jeg tror) med min farmors fargerike familiebakgrunn.

Farmoren min, Ida Solveig Dahl (Thorshaug) ble altså født utenfor ekteskap på Strævopbråten i Ski i 1911. Foreldrene hennes ble aldri gift, og når farmor ble døpt i Ski kirke var faren hennes allerede i Amerika. Som jeg også skrev, farmors mor, Marie Lauritzia Dahl, hadde 3 barn fra før farmor ble født, også utenfor ekteskap. Disse er født mellom 1896-1900, i Kristiania. Faren var Emil (Nikolaus) Westerberg f. 1861 i Gävle. Jeg har jo funnet ut av hans bakgrunn, og at han faktisk hadde kone og barn i Sverige når han kom til Norge og ble samboer med min oldemor. Men, det jeg ikke fant ut av, det var hvor han ble av!

Det at vi stadig får flere søkbare kilder - på nett og cd'er og andre medier, gjør at vi kan koble flere data sammen, og gjøre funn! Det er vel kanskje ikke så rart at vi får en del regler om klausuler osv.

Og fryd og glede, i den svenske cd'en Sveriges Dödbok 1901-2009 - ja der fant jeg ham!! Om jeg etter hvert prøver å kontakte Emils nålevende slekt i Sverige.. ja se det!

18610117

Westerberg, Emil Nikolaus

Fattigvården/V

Död 11/3 1904.

Kyrkobokförd i Gävle (Gävleborgs län, Gästrikland).

Född 17/1 1861 (ingen uppgift om födelseort)

Gift man.
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Gävle Heliga Trefaldighet, Gävle kn (Gävleborgs län, Gästrikland)
Gävle Staffan, Gävle kn (Gävleborgs län, Gästrikland)
Gävle Maria, Gävle kn (Gävleborgs län, Gästrikland)
Bomhus, Gävle kn (Gävleborgs län, Gästrikland)

Källor:
DB


Kilder i Sverige er stort sett en betaltjeneste, enten det er på nett eller på CD. Igjen viser dette hvor heldige vi er i Norge. Men - jeg har ikke noe problem med å betale for hobbien min - jeg mener faktisk at jeg ikke har "krav" på en gratis hobby!!

onsdag 9. februar 2011

Har du lyst til å begynne med slektsforskning? - del 2

For noen få dager siden skrev jeg om det å bli kurset i denne ekstremsporten vi bedriver.

Et av kursene jeg nevnte i innlegget - det de arrangerer i Riksarkvibygningen 16. februar - ble fulltegnet bare et par dager etter mitt innlegg (kanskje reklamen hjalp?)

Men følg med rundt på nett, kanskje det blir et annet kurs ett sted? Jeg nevnte jo Folkeuniversitets nettbaserte kurs.....

Lykke til!