tirsdag 31. mai 2011

Skanna manntall for Aker lagt ut på nett!

Jeg har skrevet om Oslo Byarkiv og alle deres hyllemetre med godsaker for oss som har slekt i tigerstaden og dens omkringliggende bondeland.

Eksempel: Grønland 1834
 Nå har de gjort det igjen, nemlig tenkt på oss slektsforskere (og andre som måtte være interessert i disse vakre gamle gulnede ark med snirklete håndskrift).

For Aker er det nemlig bevart flere tellinger fra 1832 og fram til 1845. For enkelte år skal det være nesten komplette tellinger. For å finne enkelt fram i roder osv, bør man lese Leif Thingsrud (nå på Riksarkivet) sin eminente artikkel om Grenser i Aker..

Les mer, og finn tellingene her

fredag 27. mai 2011

En rask reiseskildring....

 For den bereiste leser, i hvertfall den som av og til tar turen nord for Sinsen-krysset pluss litt, vet at første stopp på en hver tur langs Mjøsa er Espa.... og....
Og vi brukte våre første kroner på turen...

Vi fant det greit å ta bolle og kaffe i friluft,  det er rimelig greit vær, og bollene smaker fortreffelig. Men - beklager Bolleland, jeg har smakt bedre boller. Men, ikke i dag!

   
LivO koser seg med kaffe og bolle...  

Vi føler oss trygge og gode, bare få meter unna står det noen skikkelige kjekkaser.. de hadde også kjøpt boller og kaffe... men plutselig så måtte de dra!


Vi fikk i oss frokosten, og fartet videre. Vi hadde bestemt oss for at dersom en så et interessant skilt, så måtte vi stoppe. Og... hva så vi? Norsk Utvandrermuseum på Ottestad selvsagt. Vi skrubbet ned fra 100 til 20 på no time, sladda inn og fikk oss en hyggelig time med Kari og flere av de fine utstillingene. Disse kommer jeg litt mer seriøst tilbake til senere.

 På Utvandrermuseet kan man se både gamle hus....

gamle bøker..... (dette er faktisk gamle amerikanske skolebøker fra et skolehus i en av Dakota-statene, tatt ned og skal bygges opp på friluftsmuseet på Ottestad)

Rønnaug Petterssens fantastiske bunaddukker (som jeg også vil komme tilbake til....

og... en stor og flott utstilling om N.A.L - Norske amerikalinje - som jeg også vil komme nærmere innpå i løpet av noen dager.


Etter besøket på Ottestad, fant TomTom GpS veien til Hamar, og etter noe leting fant vi også denne beskjedne døren - Statsarkivet i Hamar.


Vi skulle bare oppom for å sjekke et par bygdebøker, og for å se om det var noen kjente. Det var vel ikke mer enn et par besøkende der. Vi fant bygdebøkene vi ville se i, jeg sjekket noen skiftekort, og så kunne vi fyke videre...

Vi måtte innom Rema 1000 (tannkrem og... Livs aller største favoritt i verden......
 På Rudshøgda bestemte vi oss for å nyte medbragt matpakke og kaffe - jeg hadde selvsagt med meg DISskopp..... 


borti rundkjøringa hilste vi på Hedmarkens mest misforståtte og høyest elskede - Alf Pørysen.


Så var vi innom mange fine kirker (disse kommer det også mer seriøst om senere, vi var innom bla. Øyer, Fåvang, Ringebu, Sør-Fron, (hvor vi traff på en gjeng med Pilgrimsvandrere i store regnfrakker), og Kvam.

Lokalbefolkningen kom oss i møte....

Nydelige klassiske biler utenfor Vågå Hotel som skal være vårt hjem i hvertfall til lørdag morgen!

Vi koser oss på hotellet, service er utpåklagelig, personlig og positiv! Et fint bilde av eieren og hans vakre kone kan du se her. Mer seriøse blog-innlegg fra turen vil komme etter hvert!

torsdag 26. mai 2011

Matpakke og pc på tur!

Da er atter kofferten pakket - det kan se ut som kofferter er en del av interiøret i vårt ringe hjem her på Enga... utenom klær og det vanlige er også pcn med (den inngår forsåvidt i det "vanlige" - og så har vi med matpakke og termos med kaffe. Det er jo vakkert vær, og vi finner sikkert en fin plass vi kan spise litt lett lunsj....

Denne gangen skal Liv og jeg på tur uten menner, og jeg tror i hvertfall at gubben i huset her gleder seg litt til noen dager frue-fri. Vi er jo sammen ca 24 timer i døgnet stort sett....

Turen har utspring i et oppdrag jeg har fra USA, hvor klienten er tippoldebarn av familie på Vågå. Hun ønsket først å få bekreftelser på flere konkrete slektslinjer, datoer på hendelser, emigrasjon osv, og neste fase av oppdraget er nå å finne nålevende som kan ha bilder av slektningene.

Jeg har funnet nålevende, bosatt på Vågå, og har avtale med dem om å møtes. Dette kommer jeg sikkert tilbake til senere. Flere andre stopp for bildetaking og annet er også planlagt. Så får vi se om klienten blir fornøyd! Så vi tar turen, både som en frue-tur for ren skjær kos, og altså litt oppdrags-tur, og vi skal innom biblioteker og arkiver på veien. Så får vi se om vi får anledning til å dra innom Gardsbutikken på Valbjør, jeg har fått bestilling på Ekte Gjeitost!

Detaljer og historier fra turen vil helt sikkert komme både her og i Livs digitale verden....

lørdag 14. mai 2011

Emigranter fra Kristiania - oppdatering!

Databasen(e) over emigranter fra Kristiania/Oslo denne som dekker 1867-1930 og denne, som dekker 1871-1930 er svært mangelfulle. Det mangler tusenvis av emigranter, særlig fra år det virkelig dro mange! Det finnes en oversikt over hvilke mangler i hvilken database, som kan være lur å kikke i dersom man ikke finner "sin" emigrant. Dokumentasjonen finner du her.

Endelig har det kommet ut en oppdatering, med over 38.000 linjer. Dette er superbra! Følgende står å lese i dokumentasjonen:

Denne databasen dekker de største lakunene/manglene som er felles for begge de to tidligere utlagte emigrantdatabasene fra Kristiania (gammel database og ny database). Den inneholder 38.284 emigranter og er satt sammen av filer transkribert ved Digitalarkivets registreringsenhet i Stavanger og i Riksarkivet i perioden 2009-2011. Denne tilleggsdatabasen vil eksistere inntil hele emigrantmaterialet blir nyordnet ved utlegging i det nye Digitalarkivet, etter planen høsten 2011.
Emigrantene i denne databasen fordeler seg på følgende protokoller og år (jf. dokumentasjonen til de to andre databasene):

 • Protokoll 1 (1867-1868): 4101 emigranter
 • Protokoll 2 (1867-1869): 4728 emigranter
 • Protokoll 3 (1869-1874): 1090 emigranter
 • Protokoll 6 (1880-1880): 4312 emigranter
 • Protokoll 11 (1884-1885): 6961 emigranter
 • Protokoll 15 (1888-1890): 7126 emigranter
 • Protokoll 17 (1893-1893): 385 emigranter
 • Protokoll 34 (1922-1923): 6603 emigranter
 • Protokoll 35 (1923-1927): 2978 emigranter
Da er det bare å glede seg til høsten, når alle databasene blir til en stor - slik at det blir enklere å søke. Men - dette har vi venta på lenge, og søker og søker etter de vi ikke har funnet tidligere! Takk Lars!

Kilde: Digitalarkivet.no (v/Lars Nygaard)

fredag 13. mai 2011

Blogger har rota bort innlegget mitt :(

I går laget jeg et langt blog-innlegg med bilder, innarbeidede lenker, og fortellingen om et fantastisk teaterstykke vi var på i går.

Etter en stund kom denne meldinga.... (jeg hadde lagret - og fått publisert)
Så i dag morges ser jeg...


Men.... mitt blogginnlegg kom aldri tilbake! Så jeg får se om jeg lager et nytt - eller kanskje jeg finner på noe helt annet? Takk blogger for at dere gjør meg så varm og god inni meg... hrmf.

Ser nå - lørdag 14. mai - at innlegget er på plass igjen. Rotekopper!

torsdag 12. mai 2011

En dag med rusletur fra Enga til byen, gjøglere og Gjøgleren, smuglersprit og lady of the night!


For 2 dager under to år siden (14. mai 2009) skrev jeg om Jakten på Gjøgleren, smuglerspriten, Avholdskafebestyrer Lund, kantoren og lille løpegutten David. Dersom man tar seg tid til å gå gjennom dette animerte historiske spillet, så er det en utrolig fin måte å lære litt om byen, historien, østkanten, kultur, smuglersprit og stærte biler!


For et par uker siden fikk vi en hyggelig e-post fra Anette på Oslo Byarkiv,  om vi hadde lyst til å være publikum i gårdrsommet i Hausmannsgate 37-39. Jeg har leita etter historie om denne store verkstedsbygningen, og må nok på arkivet for å finne noe - men etter det jeg kan se, skal det etter hvert bli barnehage i denne vakre store teglsteinsbygningen.


Etter en helt nydelig spasertur, fra Enga via Grønland og opp Hausmanns gate, møtte jeg gode venn Liv. Gårdrommet vi ventet i ble fylt opp av flere skoleklasser, nydelige ungdommer som koste seg sammen med oss i solskinnet! Etter en stund hørte vi trekkspillmusikk innimellom mursteinene. Denne vakre jenta spilte oss inn i selve bakgården der de hadde satt opp krakkerader og vi kunne sette oss midt i ungdoms-flokken for å være med på en utrolig fin opplevelse. Nordic black theater hadde gjort en fabelaktig jobb med å gi liv til de forskjellige karakterene jeg før hadde sett som animerte figurer på byarkivets nettsted om Jakten på Jøgleren!.

Historien er morsom, og inneholder både avholdsfolk, avholdskafe, komunister og kantorer, nattens dronning og dagens helter. 

Dette er Ruth Larsen. Født i 1895 i Nittedal. Hun er gift med Albert og har tre barn. Hun jobber ved Withs tobakksfabrikk, og vasker i synagogen. Ruth fortalte tidlig om sin oppvekst med alkoholisert far som ikke helt greide å ta vare på familien sin, og hun var derfor veldig glad for forbudstiden, avholdskafeer og dens like...
Politioverkonstabel Erlandsen rusler rundt og klirrer med et enormt nøkkelknippe, og ønsker at alt skal være rolig og stille, og at alle skal ha det bra i byen. Nesten som en liten Politimester Bastian!

Han (hun) stiller de rette spørsmålene, og finner etter hvert spritsmugleren og hans medhjelpere.

På bildet til høyre er Erlandsen sammen med lille løpergutten David Schwarts, som er født i 1913 i Kristiania. Hans foreldre er Josef og Sara fra Polen, som innvandret til Norge i 1893 og 1898. David går på skole, i 4. klasse ved Møllergata Skole, og på ettermiddagen går han i Den Israelittiske menighets synagoge i Calmeyers gate. Det er i denne synagogen det finnes et treffpunkt i denne spritsmuglersaken som utspiller seg.

Kantor Lehman fra den ovennevnte synagogen er også fra Polen, han er født i Polen i 1865.

Mannen som spilte Kantor Lehman var en fantastisk skikkelse, og levde seg inn i sin kanton-karakter med utrolig liv og lyst. Han fikk fram godmodig latter også hos de unge, og veivet lystelig med armene hver gang noen tok en liten akkord enten på trekkspell eller gitar!

Harald Lund er mannen som driver Fredly Avholdskafe, og som også fikk sin lastebil stjålet, og senere funnet igjen i ei veigrøft. Bilen var da full av smuglersprit...

Hr. Lund på bildet med frøken Simonsen, og hun ble faktisk skikkelig irritert når hun fikk vite at Hr. Lund var gift, og hadde kone i Drøbak....

Jeg skal ikke fortelle løsningen på Mysteriet om Smuglerspriten og Gjøgleren, det er enda en forestilling på lørdag 14. mai, og har du anledning - ta turen! Supermoro, og også interessant for den som er interessert i historien.

Og - har du anledning til å gå gjennom gåten på Jakten på gjøgleren først, er det mer enn bare selve gåten der, også historie og informasjon om det som skjedde i byen på den tiden ligger gjemt i små detaljer! Ta turen da vel!

Etter teaterstykket gikk vi over til Domkirken og Bacchus Cafe for en nydelig liten lunsj. Liv spiste Fløyelsfisk (og etter sukkene å dømme var den fløyel) og jeg koste meg inderlig med deilige blåskjell i kremet hvitvinssaus. Nydelig avslutning på en fin formiddag!


På Stortorget er det livlig aktivitet, og jeg måtte selvsagt innom og kjøpe med en stor plante til å henge på veggen!

Så med denne nydeligheten er det vel sommer!?

onsdag 11. mai 2011

Slektsforskerens hule - bokhylla har fått nye beboere

Bokhyllene i hula mi buler, og jeg må gjøre  noe med den ene, for den detter snart ned! Kanskje grunnen er at jeg stadig fyller på med nytt?

I koffertene hjem fra USA hadde jeg med meg færre bøker enn vanlig, særlig når det gjelder krim og annen moro, men slektsforsker-bøker, ja det drar jeg med meg. Og - disse fagbøkene veier gjerne mer enn en liten paperback med et mord eller tre...

Den største og tyngste boken (på nærmere 2 kilo) er Elizabeth Shown Mills sin "Professional Genealogy". Denne boken er læreboken som blir brukt til studiet med samme navn, og jeg har valgt å lese den før jeg eventuelt melder meg igjen til studiet. (meldte meg opp i fjor, men valgte å trekke meg pga tidsforskjellen når vi er i Norge, det er vanskelig å være virkelig med på nett-diskusjoner osv midt på natta). Men - boken, den skal jeg lese. Mye om det å bedrive egen bedrift, det leses med harelabb, men mye annet interessant:

Fra bokens innholdsfortegnelse - og de kapitlene jeg kommer til å lese:
 • Ethics and Legalities
  • Ethical Standards
  • Copyright and fair use
  • Executing contracts
 • Professional Research Skills
  • Problem analyses and research plans
  • Research procedures
  • Transcripts and Abstracts
  • Evidence analysis
 • Writing and compiling
  • Research reports
  • Genealogy columns
  • Proof arguments
  • Books and Media reviews
  • Record compilations
  • Family histories
  • Lineage papers
Dette er en stor og tung bok, på over 700 sider - store sider, nesten A4...  og kun tekst! Så her er det bare å ta på seg strisjorta og spise havrelefsa og gå på med krum hals og merkepenn...

Et par andre spennende bøker som ble med hjem i kufjerten var bla.
 • Maureen A. Taylor - "Uncovering your Ancestry through Family Photographs", en bok som tar for seg for eksempel det å identifisere bilder, tidsette, ta vare på, og alt annet vi trenger å vite, vi som bruker fotografier som en del av slektsforskningsmaterialet.
 • Judy Jacobson - History for Genealogists - Using chronological Time Lines to find and understand your ancestors. - en bok som bla. inneholder en mengde tidslinjer (amerikanske selvsagt) - til og med for hver enkelt stat. Interessant!
 • Jeffery W. Hanckss - Scandinavians in Michigan - er en liten pocketbok-sak med gul/svensk utside (ikke så rart, det var vel flest svensker i Michigan når det gjelder de skandinaviske land). Boken er fremdeles ikke lest, og jeg ser at den inneholder navneindex og oppskrifter...
Så - når 17. mai er over, og bunaden igjen er hengt inn i sitt lune gjemme på loftet, så skal jeg lese...

fredag 6. mai 2011

Skriverstuen har igjen levert slektstavle....

Da har en ny slektstavle forlatt Skriverstuen i Holmestrand, og har blitt med i kufjert sammen med romeriksbunad over fjellet til Stavanger. Den har ikke fått noen fin ramme, da det er vanskelig å dra med på flymaskin, men jeg regner med at det kan bli korresksjoner av lokal-kjenskapsart, og at dette kanskje blir mer for en "kladd" å regne. Vi får se hva lillebrors svigerser sier!

Det er familien til min svigerinne Tone fra Rogaland, med en avstikker til Agderfylker og Hordaland som er utredet, om enn kun i rette linjer. Kanskje jeg får tid til å gjøre mer med den senere, det er mye fine bygdebøker fra områdene!

Det skal bli koselig å se hele familien i morgen, først konfirmasjon i Hommersåk kirke, så festligheter i leide lokaler med deilige mater etterpå! Kjempegreier!


Gratulerer med dagen og lykke til med fremtiden Bjørnar, du er en kjekk ung mann, og får nok til å få drømmer og planer til å gå i oppfyllelse!

Bilder av tante m/konfirmant kommer nok senere.

torsdag 5. mai 2011

Riksantikvarens arkiver skal digitaliseres....

og overlates til Riksarkivaren! Jeg håper det blir lagt på nett også, slik at det kan bli greit å se i. Der finnes helt sikkert gamle dokumenter om Vålerenga og husene!

Dette er hva som står på Riksarkivets sider:

Det unike historiske arkivet til Riksantikvaren skal bli digitalisert og overlevert til Riksarkivaren. Torsdag 5. mai vil riksantikvar Jørn Holme signere avtalen med riksarkivar Ivar Fonnes.

Les mer om overtagelsen hos Riksarkivet

Jeg bor jo på Vålerenga i et av de fine gamle husene, og det er alltid moro å finne mer informasjon om huset, området og de som bodde her. Jeg vet ikke hvor mye Riksantikvaren har hatt å gjøre med vår del av byen, det er jo gjerne Byantikvaren som har forholdt seg til byens ting, mens Riksantikvaren mer har brydd seg om og med Rikets tilstand. Men, det skal uansett bli spennende å se hva som finnes - hvis det altså blir lagt på nett....