torsdag 25. august 2011

Viking Roots - nytt navn og korrekturlesing gir terningkast 5+

For et par måneder siden skrev jeg om VikingRoots, et nytt norsk e-magasin for slektsinteresserte. Jeg ga det den gangen terningkast 4, og en av grunnene til at de ikke fikk full rulle var navnet på magasinet. VikingRoots skurret veldig på et magasin som gis ut hovedsaklig i Norge.

Utgiverne har tatt innspillene seriøst, og de har byttet navn til det mer norske SlektsNytt. Jeg synes dette klinger mye bedre, og det er ikke tvil om hva magasinet inneholder! Terningkast 5!

Siste nummer har mange gode artikler, og det er deilig å lese artikler som nå er nesten renset for skrivefeil! Terningkast 5+.  (Det skal mye til å få en ren sekser, da vi ikke har noen andre å sammenligne med, så 5+ får være bra!

Gratulerer til dere alle fire i redaksjonen, jeg gleder meg til neste nummer!


onsdag 24. august 2011

Arkiv Digital har jobbet iherdig i sommer!

Hyggelige meldinger fra Arkiv Digital; til de av oss som jobber med slekt i Sveariket: (gratulerer med ny logo og nytt fresht design på hjemmesiden ).


1. ArkivDigital är gratis 27-28 augusti
Vi vet att inte alla har möjlighet att besöka släktforskardagarna, men för att alla skall få möjlighet att forska på bästa sätt så erbjuder vi ArkivDigital gratis till alla under helgen. (Nederst i mitt blogginnlegg har jeg kopiert inn hvordan du bruker dette tilbudet - du må installere ADOnline2).

Dette er altså et tilbud i forbindelse med de svenske Slektsforskardagarna i Norrköping til helgen: 
Jeg har sjøl vært nødt til å nedprioritere slike aktiviteter dette året av økonomiske grunner, men håper resten av DIS-Norge/NSF-gjengen er flinke og kloke og hjelper mange med sine norske røtter der borte!

Så fra Arkiv Digital sin Facebook-side om stor produktivitet i løpet av sommeren!


Klart under sommaren 2011
* För Gävleborg, Kalmar, Kronoberg, Jönköping, Värmland och Östergötland. Kyrkoböckerna som är avslutade innan 1940 är färdigfotograferade.
* För Göteborg och Bohuslän, Skaraborg, Älvsborg. Kyrkoböckerna som är avslutade innan 1940 är nästan färdigfotograferade.
* För Örebro. Kyrkoböckerna som är avslutade innan 1935 är färdigfotograferade.
* För Gotland och Jämtland. Kyrkoböckerna som är avslutade innan 1940. Just nu finns församlingarna Alanäs till Norderö tillgängliga för Jämtland och församlingarna Akebäck till Näs tillgängliga för Gotland.
* För Västernorrland. Kyrkoböckerna 1895 till de som är avslutade innan 1940. Just nu finns församlingarna Alnö till Multrå tillgängliga.
* För Stockholm. Kyrkoböckerna 1895 till de som är avslutade innan 1940. Just nu finns församlingarna Adelsö till Malsta tillgängliga.
* För Södermanland. Kyrkoböckerna 1895 till de som är avslutade innan 1935. Just nu finns församlingarna Aspö till Dunker tillgängliga.
* För Blekinge, Halland, Kristianstad och Malmöhus. Bouppteckningar från äldsta tid till 1800 är klara. För tiden 1801-1850 är häraderna Albo till Oxie klara och tillgängliga.
* Göta Hovrätts renoverade domböcker från äldsta tid till 1700.


Dette er utrolig bra, jeg har ventet på noen av Bohuslän-bøkene for nyere tider, og da er det bare å kaste seg rundt og kose seg med de avfotograferte kildene. Husk at Arkiv Digital ikke bare jobber med kirkebøker, men også med andre kilder, så som militære ruller, boupptekningar (skifter) og domsprotokoller. Mye snacks for oss som leter i Sverige altså!

På Facebooksiden til Arkiv Digital står det også hva de kommer til å jobbe med utover høsten, så det er jo bare å "like" dem og følge med!

tirsdag 23. august 2011

Ancestry.com - 1940 census!

Etter en måneds ferie, jobber jeg med å komme ajour med diverse blogger og info-sider om slektsforskning i inn og utland. Ikke så enkelt å være nesten uten nett i 2 uker!

Men nå er man hjemme i hulen igjen, og det var med stor glede og lett forundring jeg leste en av nyhetene til Ancestry.com!

De annonserte nemlig 17. august at 1940-census som vil bli lansert i midten av april 2012 med over 130 milloner navn indeksert, skal legges ut for gratis søk! Dette er selvsagt et "salgstriks" for å få tak i nye slektsforskere, som ikke vil si seg fornøyd med 1940-censu, men også trenger å gå bakover, og dermed må abonnere på Ancestry.com for å komme videre.

Sitat fra Ancestry:
 “By making this hugely important collection free to the public for an extended period, we hope to inspire a whole new generation of Americans to start researching their family history.”

Eksempel på census 1930 - www.ancestry.com
Dette er et supert tilbud for oss som leter etter nålevende i USA - men vi skal være forsiktige på Slektsforum, da vi ikke bør legge ut for mye info om nålevende der, heller ikke fra USA. Dette selvom opplysningene ligger ute på nettet.  Datatilsynet er opptatt av at det vi gjør, er nemlig å sammenstille data fra flere kilder, som gjør informasjonen om nålevende til en gullgruve for folk med uærlige hensikter. Vi skal også huske på at det ikke er alle i verden som driver slektsforskning.