mandag 26. september 2011

Kursdag 2 for nybegynnere i Slektsforskning...

Her skal alle telles og krysses av
Da er vi klare i Øvre Slottsgate 2b med kursdag 2.  Liv Kursadminidiktator har tatt navneopprop -  og Torill er også denne kvelden hoved-lærer med oss småpikene som side-kicks.

Før vi gjør noen nye forvirringer, så repeterer vi litt av det vi forvirret våre elever med sist.

Torill må finne seg i å være hovedlærer.

Flere har startet med slektsprogram for første gang, og det er spennende. Noen går fra "nett" ned til maskinen igjen, etter at de har blitt overbevist om å ha full kontroll på slekta sjøl Spørsmål om kurs for slektsforskerprogrammer blir stilt, Og det er da det er fint at vi kan fortelle elevene våre at DIS holder kurs i flere av programmene.


Nesten alle elevene våre har tatt med seg egen pc i dag. Noe som gjør at vi kan vise dem konkrete ting de lurer på - og noe som gjør dem enda mer forvirret!

Teknikken er ikke på min side, så mine foredrag blir litt amputert. Men vi tar det på sparken, og med godt humør.

Det er utrolig moro å holde kurs, folk er så interesssert og takknemlige. Denne klassen er faktisk enda mer spørrelystne og "med" enn tidligere klasser har vært, kan være at det er enda flere helt nybegynnere denne gangen. Både på "data" og som slektsforskere.

I morra blir det forskning på egen slekt og andres slekt i Oslo byarkiv...torsdag 22. september 2011

Nå må vi ta oss sammen... (eller: snakk med de eldste i familien)

I går hadde jeg et lite treff med "fettern til fattern" - ute i gata - for å overta en diger boks med bilder og papirer etter mamman til "fettern til fattern".

Igjen, jeg begynner med begynnelsen...

en tiendel av skatten jeg fikk av fettern til fattern...
Etter at jeg starta med slektsforskning i 199ettellerannet, tenkte jeg... hvem vet noe i den familien jeg har vokst opp med om den delen av familien jeg ikke kjenner noe til?  Hvem var der når de som ikke er her, levde, eller hvem var interessert i hvem som ikke var her når de som var her ikke lenger var her?  Og det første som smalt inn i hodet mitt, er den klokeste personen jeg vet om som i tillegg husker det jeg ikke tenkte på kunne være lurt å vite når jeg ... puh ... og det var mamman min! Og hun er fremdeles den jeg snatrer med - på telefon, MSN, Facebook... ja - mamman min er moderne og overalt! (og passer på at jeg oppfører meg - som før)

Men - det var en annen person i tillegg til mamma som visste masse om vår familie på pappas side, nemlig en fantastisk mann som jeg heldigvis rakk å bli kjent med før han ble borte i 1999! Jeg kontaktet grandonkel Arnfin i 1997, og fikk den utrolige gleden av å blir kjent med ham, og fikk "pumpet" ham for slektsopplysninger. Han var et oppkomme!!! Tenk om jeg hadde starta før?! Tenk om jeg hadde blitt kjent med denne fantastiske mannen før!  Og... tenk om jeg hadde fått kloa i alt det jeg fikk i går .. den gangen! (fordi jeg fikk vite at tante S. (mamman til "fettern til fattern" - hun var ikke så klar som hun en gang var, og da var det ikke så lett å kontakte henne!

Men - tilbake til boksen fra "fettern til fattern".... den er full. Den er en skatt!  Attester fra alle min oldefars arbeidsgivere gjennom et langt skredderliv. Bilder av oldefars karriere som skredder ansatt i det militære, familie, slektninger, venner, hus, biler, motorsykler.... og en hel haug med folk vi ikke aner en tøddel om!

Tenk om jeg hadde starta noen år før. Bare et par år! Det er ikke snakk om "for tyve år siden" men - et partre år før, da hadde de eldre i familien vær friskere og orket å ta i mot besøk!

Jaja - sånn er det nå  - men derfor sier jeg nå til alle som har en viss følelse av familiehistorie, ønske om å vite mer.... IKKE VENT TIL DU HAR BEDRE TID! Stikk innom gamle tante nå, eller få foreldrene dine til å skrive navn på alle bilder i album og kasser og bokser og ... mamman min har gått gjennom snart alle bildene i fotokassa - der står det sirlig "onkel Johannes M.. ca 1898" - "Ole Olsen, sønn av Marie og Ole på A... - må være tatt ca 18..."

Den boksen jeg har fått nå er full av bilder vi ikke har peiling på hvem er. Mange kjenner vi - noen kan vi kanskje finne ut av... men - tenk om vi hadde spurt om bilder for noen år siden, da den forrige generasjonen enda var der og husket! En bibel, medaljer, et album, og minst 200 bilder...

Så dette er altså budskapet:
Finn ut den eldste av fettere, tanter, kusiner, tremenninger.. og kanskje nabo gjennom alle år?

tirsdag 20. september 2011

Husmannsplasser i Ullensaker - et glemt kapittel i bygdeboka!

Ivar tar opp et stort problem med de eldre bygdebøkene for oss slektsforskere. De mangler en stor del av bygdas befolkning, nemlig husmannsfolket.Dette har Ivar tenkt å gjøre noe med.

Ivar har gått rundt og snakka med med de eldre i bygda, og fått mye godt stoff om bygdefolket. Han bruker alle standard kilder som finnes, men også utvidet med bilder, kart og matrikler. Et nytt bekjentskap for meg var digitalmuseum.no

Dette prosjektet har jeg fått lov til å hjelpe Ivar med, hovedsaklig å finne de som  flytter ut av byga, til Aker, Kristiania og Amerika.

Spennende, takk for at du deler historien med oss, Ivar!

Les mer om prosjektet til Iar her!

og OBS! Husk å like oss på Facebook da!

mandag 19. september 2011

Slektsforskere på skolebenken igjen!

Da er trekløveret Torill, Liv og megselv igang med nybegynnerkurs for DIS-medlemmer i Oslo/Akershus. En ordentlig blandet forsamling både geografi og nivå.

Vi bruker DIS-Norges "Ti Tips" med litt modifisering, og Torill har laget en god presentasjon som jeg så hiver meg inn og kaster litt ball, og har forberedt noen foredrag om enkelte emner.

Torill er i gang.

en utrolig lydhør, blandet forsamling!
Vi skal gjennom mange forskjellige temaer, og elevene våre, 19 i tallet,  er med i praten. Dette blir et flott kurs!

SwedGenTour 2011

Four swedish genealogists have been traveling in the US for one purpose only - to help Swedish-Americans to find their swedish relatives. I don't know how many earlier SwedGenTours, but I know there have been several before.

The SwedGenTour homepage with information 

Tomorrow they arrive in Salt Lake City, and their schedule for the 2 days of Swedish genealogy is fully packed with lectures and speeches. I am sure the swedish genealogists will have their afternoons filled with questions from people in need of help with their swedish ancestry!

I follow their blog, and it looks both fun and interesting.


fredag 16. september 2011

Mexico 1930 national census

Det fantes faktisk noen med fødested Noruega i den mexicanske census 1930!

Censusen er gratis hos Ancestry.com akkurat nå, så dersom du mener du har slekt der, bør du ta deg en titt!

Jeg fant 19 stykker når jeg ba om fødested Noruega uten å putte inn navn!

Lenke rett til censusen:
http://search.ancestry.com/search/db.aspx?dbid=1771

torsdag 15. september 2011

Facebook - både privat og forening! - (eller: DIS-Øvre Romerike er på Facebook!)


Selvsagt er jeg der. Og utrolig mange jeg kjenner. Og enda flere jeg ikke kjenner. Mamman min er der og nesten alle tantebarna. Faktisk nesten hele familien når jeg tenker meg om (og det skal vi jo gjøre).

Jeg er vel mer aktiv på Facebook enn mange - men så sitter jeg mer foran pc'n hjemme (les: mesteparten av dagen) enn de fleste jeg kjenner. Slektsforskning, både av typen egen, oppdrags- og hjelpeandre forskning, artikkelskriving, , blogging, e-poster, chatting, og alle de andre viktige tingene man gjør ved tastene....

Det begynner å bli mange mennesker, sider og grupper der ute på Fjesboka. Jeg må nok rydde litt i min liste ser jeg.  Men, det er ok å bruke FB til å følge med på hva som skjer. Nyheter fra fjern og nær tikker inn, cruise-tilbud, slektsforskningsgrupper jeg er med på kommer med innspill og tips, hilsner fra kjære slekta, venner og kjente i inn- og utland,  mye ræl som jeg prøver å fjerne opphavet til, og mye tull og fjas og moro. Alt i  alt -en totalt uoverkommelig mengde fra "venner" og "sider" og "grupper" - heldigvis er nok de aller fleste "stille"....

Forening: 1. DIS-Øvre Romerike
I går startet jeg en egen Facebook-side for DIS-Øvre Romerike - den er åpen for alle, og planen er å komme med litt om mangt for de som bedriver slektsforskning eller er spesielt interessert i kommunene der oppe. Den skal ikke erstatte hjemmesidene til DIS-Øvre Romerike, den er mer på det "formelle" og på "foreningsplan" - mens FB-siden kanskje kan være litt mer løs, mer kjapp informasjon og kanskje en diskusjon i ny og ne? Vi får se hva tiden bringer! Det er ikke meninga at den skal være en statisk side, så fint med innspill, hilsner, tips om bøker eller kilder, lenker til blogger med interessant innhold osv osv osv. Bare fantasien setter grenser!

DIS-Norge har i sine strategi-planer sagt at foreningen skal være aktiv på sosiale medier, så da er dette et skritt i riktig retning. Så får vi håpe at mange kommer innom, sier noe, "LIKER" og kanskje forteller litt om slekt fra Øvre? eller som havna på Øvre?

Forening: 2 Slektsforskerdagen 2011
En annen "side" jeg har opprettet er markedsføringsside for Slektsforskerdagen 2011. Dette er en ren arrangements-side, som blir borte igjen etter dagen har vært. Men her vil det også komme info om selve arrangementet.


onsdag 14. september 2011

Scandinavian obituaries in Wisconsin

 Har du slekt som slo seg ned i Wisconsin (som mange andre?)


Mer enn 2000 "obituaries" er lagt ut i fulltekst på denne hjemmesiden. Jeg vet ikke bakgrunnen til personen, men dette er en fantastisk mulighet til å finne slekt som slo seg ned i Wisconsin!

Ta turen innom og se om du finner egne eller naboens slektninger!


"I am a second-generation Norwegian American who has been fortunate to obtain a collection of Scandinavian immigrant obituaries from a neighbor, family scrap-books and family biographies from Wisconsin. The list will continue to grow as I will be adding deceased off-spring and spouses"

OBS! Den dagen lenka ikke virker, så si fra! :D (jeg har ingen ansvar for oversetting av teksten på sidene) tirsdag 13. september 2011

Slektsforskerdagen 2011 del 1
Ved årsmøtet i DIS-Oslo/Akershus i mars 2009 gikk jeg av som leder etter alt for mange år i førersetet. Jeg blogga om det dagen etter årsmøtet. På grunn av sykdom måtte den nye førstepropellen gi seg, men han hadde heldigvis en bra andrepropell - og Carl Birger har også sagt ja til å være propell fra årsmøtet 2011 til å ta vare på "barnet" mitt.

Jeg føler at det er i gode hender, og styret i DIS-O/A lar meg få være litt med, ved å ha ansvar for litt av markedsføringa og informasjonsmateriellet til Slektsforskerdagen 2011, også ved SFD 2010 fikk jeg være med som "konsulent".  Ved årets arrangement har jeg også fått lov å være med, og jeg setter faktisk pris på å bli spurt! Det er utrolig moro å få lov til å være med, og det er godt å vite at jeg er viktig i sammenhengen. Men det er også deilig å vite at det er nye koster med nye ideer. 

Og - som Torill skrev om i bloggen sin i dag,  jeg får lov å være med som "gamling" og dele ut litt av erfaring og kunnskap om slektsforskning til nybegynnere i DIS-OAs nybegynnerkusr de neste 3 mandagene! Og det er supermoro!

Så - de neste ukene kommer jeg til å mase vettet av mine lesere med info om årets Slektsforskerdag, klassebilder fra nybegynnerkurs og annen DISsing...

Hold av 29 oktober klokken 10-16 - ta banen til Sognsvann! Riksarkivet er stedet! Program følger på følgende sider:

Slektsforskerdagen 2011

Facebook SFD 2011Vi ses nok ikke der men det er en helt annen seilas.

torsdag 8. september 2011

Gamle Hvam - en vakker bok om... Gamle Hvam!


Forrige uke dumpet det ned en bok i postkassen min igjen. Denne gangen en stor og vakker bok  av Tom Jøran Bauer, lederen og konservato ved Gamle Hvam museum, nemlig boken om Gamle Hvam - Storgård og Museum.
Svakgabgsbygningen er den eldste bygningen på gården (foto: meg selv)

Jeg har ikke noen tilknytning til denne gården sjøl. Har bare vært på museet en gang, og det var fordi vi hadde besøk av min 4-menning Colleen. Tror det var sommeren 2006 - og før jeg begynte å blogge. Sånn er det jo også ofte, man drar ikke på severdigheter og museer i nærmiljøet utenom når man får besøk å vise det fram til!

Mamma og Colleen på svalegangen (foto: meg selv).
Men altså - Gamle Hvam - Storgård og Museum. Bak på boken står det:
 "Boka handler om den gamle storgården Hvam i Nes på Romerike. Gården er i dag museum, der bygningene ligger på samme plass som de ble bygget for flere hundre år siden...."
Så står det en del punkter bak på boken som kan være artige å vite, tar med noen:
  • Hvam-slekten var en av de rikeste og mektigste på Østlandet
  • Christen Holter på Store-Hvam betalte fem ganger mer i sølvskatt i 1816 enn Carsten Anker på Eidsvold Verk.
  • ....
  • Bygningene på Hvam var blant de første i landet som ble fredet etter bygningsfredningsloven av 1921.
  • ...
  • eventyrtegnerne Dagfin Werenskiold og Henrik Sørensen var på Hvam og lot seg inspirere.
Boken er en blanding av en historiebok om gården og slekten. En slags lokal bygdebok for en enkelt gård. Vakkert design, nye og gamle bilder, bilder av folk og hus, fra før i tiden og nå, og bilder av interiør og saker inne i bygningene. Delikat og godt for øyet.

Jeg gleder meg til å lese den, og begynner litt med å lese om gården her: Gamle Hvam

Denne boka kommer til å bli med i bok-kassa som skal være med over dammen denne gangen sammen med flere andre. Vi har kjøpt ekstra plass på flyet til en kufjert med bøker.....

onsdag 7. september 2011

Lurer du på hva som skjer i DIS-Norge?

De som kjenner meg vet at jeg er "DISer" - medlem av DIS-Norge (Norges største organisasjon for slektsforskere).  Her er det mye flinke folk som gjør en stor innsats for slekts-Norge.

DIS-Norge har flere kanaler der de informerer om hva som skjer i foreningen og lag de samarbeider med. Det er 3 DIS-plasser jeg er innom hver morgen på min nettrunde:

1. DIS-Norges leder, Torill Johnsen blogger hver dag om ting som rører seg i hennes sfære


2. På DIS-Norges nyhetsside vlir store og små nyheter fra slektsforskermiljøet generelt og DIS-lagene spesielt lagt ut:


og sist men absolutt ikke minst - DIS-Norge er hjertelig tilstede der folk er, nemlig på Facebook. Nå er det riktignok sånn at mye av det som står på Facebook er lenker og info til hva som står på nyhetsiden og lederbloggen, men det er også andre som kommer med innspill, noen med slektsrelaterte spørsmål og en etterlysning nå og da (som bør henvises til Slektsforum.

DIS-Norge har mange verktøy for oss slektsgale, jeg nevner: Gravminner og Genealogiske ressurser . Det er også en rekke kilder på DIS-Norges web som ikke er så kjent for alle, ta deg tid til å bli kjent! (Noe er forbeholdt medlemmene, noe er åpent for alle).

tirsdag 6. september 2011

Genealogy tip of the day...


Veldig kort blogpost i dag - denne bloggen er fra USA, og har selvsagt mest innhold om slektsforskning der over den store dam, men! Mange av tipsene gir faktisk en aha-opplevelse om egen forskning, enten det er i Norge, Bergen eller USA!

Genealogy Tip of the Day

Hva med - sitat:
Every so often I review various relatives and realize that I'm "missing" one or another in a certain census record. Sometimes I still don't find them, but other times I discover that when I originally looked for them I must not have really looked all that hard.

-
mange gode tips, husk å ta backup, spør gamletante Anna om å få navn på bilder i et album, onkel August visste kanskje hvor det gamle huset til oldefar Olaola var? Mange gode tips, uansett geografi!


mandag 5. september 2011

Alt for Norge....


Bildet er "snagga" fra TV-Norges side, de har bedt oss om å reklamere :)
Hva er oppskriften på vellykka galskap?

Sett en annonse i avisene i Midt-Vesten ( Minnesota, Wisconsin, Dakotaene og omegn) og håp at det er en haug med gærne folk med vikinghorn og lusekofter, bestemødre med lefseoppskrifter og rosemalende oldefedre eller andre slektninger som arriverte ”The land of hope and glory” for hundre år siden…. som leser den!

La en gjeng flinke Monstrøse reise til USA og intervjue og sjekke alle ovenfor for så å....

....få en gjeng med totalt sprø slektsforskere til å grave seg ned i bygdebøker og kirkebøker, alt i hemmelighet selvsagt, og la dem  finne alle de ovennevntes hyggelige nålevende  ørtenmenninger.....

Sett så gjengen med gærne sjarmerende og fargerike amerikanere, gjerne med kåbbåihatt eller, og/ eller lusekofte på flymaskin til Norge, og så opp i et helikopter over vakre fjell - vi hører ropene: Ååååå mai gåååååd! Nårwai is a beautiful køntri! Og så får de servert både skinkeost på tube, makrell i tomat ... og pottitball stakkars folk! En av dem sa til og med at de likte det. Bare vent til smalahovedet kommer på bordet!

Så til slutt sitter vi da - publikum. Og ler oss dønn ihjæl. Hva er det med disse rare (norsk-) amerikanerne som så gjerne vil være enda mer norske? Hva er det med Norge som er så magnetisk? Hva er det med oss publikum som synes dette er moro!? Er det synet av oss sjøl og våre norske spesialiteter som blir latterliggjort på en ufarlig og snill måte? Moro er det i hvertfall.

Søndag kveld har jeg hadde jeg den utrolige fornøyelse av å være med på premierefesten  for "Alt for Norge" -  Monster/TV-Norge. For en gjeng med flinke folk!

Spente Monsterpiker og DIS-Sjef. Brita og Torill - Signe bak (foto: meg)
Jeg må bare si - heia Paul og heia Mary - mine to "prosjekter"!!! Jeg vet ikke hvem som vinner og jeg vet ikke hvem som taper - men for en flott gjeng.  Gleder meg til neste episode! Gratulerer TV-Norge/Monster,  DIS-Norge og  NSF! Jeg tror dette blir enda bedre enn forrige runde!søndag 4. september 2011

Karl Kristoffer Dahl - (Mannen med barten)...

Jeg blogger til det kjedsommelige om farmors rare og vanskelige familie.

Farmors mor, Marie Lauritsia Dahl ble født 22. september 1877 på Nedre Hammersborg i Oslo. Hun ble døpt i Trefoldighetskirken i juli året etter. Oldemor Marie Lauritsia var eldst av 3 helsøsken, foreldrene var faktisk gift også, hele 1 måned før Marie Lauritsia ble født! Foreldrene til Marie Lauritsia var Hans Laurits Christophersen (Dahl) - født på Olstad i Ullensaker i 1851, og Maria Charlotta Larsdotter (Ersdotter) født i Stockholm i 1855.

Den ene broren til oldemor var altså Carl Christofer (Karl Kristoffer) født 11. april 1879, også på Nedre Hammersborg har bydd på en del spørsmål og rare historier.

Jeg hadde for noen år siden kontakt med en kusine av pappa. Hun kunne fortelle at det hun hadde hørt om Carl Christofer var at han dro til Amerika, ble gift med en sirkusprinsesse som i tillegg til å være dønn vakker også kunne spille fiolin! De reiste rundt med sirkuset i hele Amerika, og ble beundret og applaudert. Men hvilket sirkus, hva piken het, eller hvor de bodde og reiste - se det visste ikke kusinen noe om!

Etter farmor var det en del fine gamle bilder. Bildet oppe i hjørnet her har følgende påskrift bak:
En hilsen til Anna og Carl fra Kristoffer, Memphis Tenn. 4. april 1910. Jeg har hele tiden visst at dette var Carl Christpher, men har aldri funnet noe som helst om han i det jeg abonnerer på i USA!


Etter et par års Carl Christpher-hvile, fant jeg fram igjen bildet av ham i dag. Jeg tenkte- det har jo kommet mye nytt på Ancestry.com de siste årene, så et søk på http://www.ancestry.com kunne ikke skade!  Problemet på Ancestry.com har vært at de forlanger 3 bokstaver i begynnelsen av navn når du skal søke. Jeg har derfor alltid tenkt "Christopher" - enda jeg jo vet at skrivemåter kan endre seg, eller at en person velger å skrive navnet sitt opp ned eller bak fram av det Prestemannen mener er bra og rett.

Søk på Kristoffer Dahl ga faktisk et interessant treff - nemlig i World War I Draft Registration Cards, 1917-1918 [database on-line]. Provo, UT, USA: Ancestry.com Operations Inc, 2005. Og - dette viste seg å være skikkelig innertier!


Dette er farmors onkel! Karl Kristoffer Dahl, født i Norge 11. april 1879 - og han nevner sin mor som nærmeste pårørende, Charlotte Dahl. Endelig kunne jeg "bevise" at han var i USA, og dette registreringskortet er datert i 1918. Spennende. Når dro han til Amerika? Søk etter søk i årevis i de norske emigrantprotokollene har vist seg resultatløse.

Jeg sjekket videre i de få resultatene jeg fikk på mitt søk "Kristoffer Dahl" - de var ikke mange! Men - enda en innertier viste det seg.

Søkeresultatet i tekst var:

Name: Kristoffer Dahl
Arrival Date: 21 Mar 1905
Birth Year: abt 1881
Age: 24
Gender: Male
Ethnicity/Race-
/Nationality:
Norwegian
Port of Departure: Cuxhaven
Port of Arrival: New York, New York
Ship Name: Patricia


Fødselsår "abt. 1881" føler jeg er veldig nære, og lastet ned skips-manifestet. Nå var det ikke noen konkrete "bevis" på at dette var min Kristoffer, men det var listet hvor han skulle! Nemlig til "Barnum and Baileys" - og det er jo et sirkus!
Jeg har fremdeles ikke funnet Kristoffer i de norske emigrantprotokollene, men jeg er helt sikker på at dette er "vår" Kristoffer. Nå skal jeg sette meg inn i sirkushistorien til Ringling Brothers, Barnum & Baileys, og når vi kommer ned til Florida så skal vi til Sarasota og dra på museum. Sirkusmuseum! Jeg skal maile dem på forhånd, kanskje de har noen lister over ansatte? Kanskje jeg finner det endelige beviset på at det er rett Kristoffer, kanskje han gifta seg med sirkusprinsessen sin?

logoen er knæbba fra http://www.ringling.com/


Var sirkus-folket med i folketellingene? Pappas kusine mente å huske at hun hadde hørt at Kristoffer hadde fått et barn med sin sirkusprinsesse.... dette gjenstår det jo å finne ut av. Dette er utrolig spennende.

Jeg vet at Kristoffer kom tilbake til Norge fordi han var på Engerhaugen i Hakadal når moren døde i 1930..Dødsfallsprotokollen  for Nittedal forteller om barna og barnebarn, hvem som levde og hvor de bodde. En fantastisk kilde!

Dette blir en spennende mann å jobbe litt mer med.
 


lørdag 3. september 2011

Obituaries - amerikanske nekrologer - mye finnes på nett!

I februar skrev jeg om betaltjenesten Genealogybank.com - her kan man finne mengder med obituaries og andre skannede avis-artikler.

Men det finnes også mye mer enn Genealogybank der ute. En ting er at man kan bruke google.com til å finne obituaries og death-notices i avisenes digitale utgaver. Men, det finnes også en nettside der Joe Beine samler det han finner om obituaries og death-notices.

Siden er verdt å sjekke ut, og er du virkelig interessert, melder du deg på Facebook-siden også. Da vil du få varsel (om du vil ha) når det kommer nytt på hjemmesidene hans!


Her finner du ressursiden
Obituaries Research Guide

Her finner du Facebook-siden
Online Searchable Death Indexes and Records

Her finner du Joe Beines blog:
Genealogy Roots Blog

Jeg har også tidligere nevnt Joe Beines Death-index side,  

Her og Her 

Sørum - Nærings og bosettingshistorie bind 4 - (og Blaker og Sørum historielag)

Endelig fikk jeg denne boken hjem i hulen min. I vinter fikk jeg bestilt boken, og levert den til slektsforskerkollega m/Sørumslekt, Henning. Boken har vært i fosterbokhylle hos Henning siden, mest fordi vi ikke har hatt anledning til å møtes. Men forrige dagen kom boken "hjem" til hyllen i hulen min! Nå har jeg bindene fra 1-4 og mangler bare det aller viktigste, nemlig bind nr. 5 hvor Myhrer gård er med.
 
Myhrer gård på Frogner i Sørum (eier av bilde: Myhrer gård)
Bøkene om Sørum blir skrevet av Jan Erik Horgen (med mange medhjelpere), og gitt ut av Sørum Kommune. Bøkene er store og flotte, har utrolig mange fine bilder (både nye og gamle) og føles gode å lese. Ryddige slekts-historier og interessant stoff om både bygd og gard.

om de fire bindene til nå:
 Sørum bygdebok, bind 1: Lørenfallet, Vølneberg og Fosserud kretser
Sørum bygdebok, bind 1: Lørenfallet, Vølneberg og Fosserud kretser
Innbundet, 704 sider - Sørum kommune 2003
Dette bindet inneholder historia til bosteder og næringsliv i den nordøstre delen av Sørum. Det omhandler de tidligere Vølneberg og Fosserud kretser, samt den delen av Sørum krets som omfatter Lørenfallet med områdene like nord for tettstedet, på gardsområdene til Gjester, Norum, Skea og Løren. Les mer om bind 1

Sørum bygdebok, bind 2: Midtbygda
Sørum bygdebok, bind 2: Midtbygda
 
Innbundet, 720 sider - Sørum kommune 2005
 Dette bindet inneholder historia til bosteder og næringsliv i den sentrale delen av Sørum, som kan kalles Midtbygda. Det omhandler den største delen av Sørum krets, men ikke de områdene som er omtalt i bind 1. Bind 2 dekker bebyggelsen fra Blakersund i øst til Frydenlundtoppen, Vestengen og Bakenga i vest, og all bebyggelse ned mot Glomma. Les mer om bind 2
Sørum bygdebok, bind 3: Sanden - Sørumsand
Sørum bygdebok, bind 3: Sanden - Sørumsand
Innbundet, 688 sider, Sørum kommune 2007
Bindet omfatter Sørumsand på øst/sør-sida av Glomma. Fynsfeltet vil være med fra gamle Blaker kommune, men ikke Orderud gård og det nye boligfeltet, som kommer i Blaker-bindet.

Sørum bygdebok, bind 4: Vesterskaun, sørøstre del av Frogner

Sørum bygdebok, bind 4: Vesterskaun, sørøstre del av Frogner
Medforfatter middelalder: Fredrik Bjørge
Innbundet, 776 sider, Sørum kommune 2010  
Bindet omfatter grenda langs Asakvegen, Arteid-grenda, grenda Vilberg - Ulverud, grendene langs Haldenvegen fra Sørvald til Ausen.

I dette bindet nr. 4 er det særlig interessant å lese om Sagen, hvor min 5x tippoldemor Rosina - som jeg blogga om før jul i 2007  er nevnt. Hun var gift med min 5x tippoldefar, Ole Nilsen f. ca 1720 på Sagen (Vestre Sagen - Øver Sagen). Ole døde i  1786 iflg. Bygdeboka. Oles far, Nils Børgersen kjøpte denne garden i 1741, og med en sønn f. i hvertfall ca 1720, så er nok Nils født før 1700. Spennende med så "gamle" aner! Må studere nøye det Jan Horgen har funnet, og gå inn i skiftene og kildene han har brukt. I bind nr. 1 omtales Norum, hvor min 4x tippoldefar (sønnen til Ole Nilsen) - Ole Olsen bosatte seg. Han ble nemlig gift med ei datter på Østre Norum. I dette bindet er det også en transkribert versjon av føderådskontrakten til min 4x tipp Ole Olsen Sagen og hans hustru Helene Andersdatter.

Blaker og Sørum Historielag som selger bøkene er et aktivt historielag på Romerike. De gir ut bladet "Sørum-speilet" som i år kom med ny redaktør og ny drakt, og de har eget slektshistorisk utvalg som ledes av Palmar Huse. Palmar er aktiv og ivrig også på vårt Slektsforum, både under Nes og Sørum i Akershus.fredag 2. september 2011

Over 61.000 besøk - hvor stopper det tro?

Og det kan se ut som en av de som var nærmest nr. 61.000 faktisk googla seg inn og lurte på noe om Slektsforskning på nett.

Det har blitt litt roligere på blogg-fronten her fra Vålerenga. I hvertfall på Slekt og Slikt. Jeg jobber med flere prosjekter som ikke kan blogges om, og da blir jeg litt sånn "kneblet og bundet" på både tenner og negler. Kanskje jeg kan si noe om noe av det jeg holder på med senere, men akkurat nå er det så hysj at fysj!

Jeg har også hatt flere forespørsler fra USA om slekt i Norge - men der er løsningene "nålevende" - og da blir det også litt begrensa hvor mye man kan si om de sakenes anledning....

Jaja - jeg kommer nok sterkere tilbake, ting skjer også i den "åpne" sfære om dagen, så kanskje det blir mer å blogge om etter hvert?

Takk til alle som følger bloggen, jeg er ydmyk og takknemlig!

Forrige gang jeg blogget jubileum var på 50000, og det var i februar! Så - takk for besøket alle sammen!


torsdag 1. september 2011

Svenske Släktsforskardagerna 2012 - til Gävle

Årets i Norrköping gikk til uten mitt glade nærvær av rent praktiske og økonomiske hensyn. Det kan nå se ut som jeg kanskje får muligheten neste år, takket være forespørsler om kurshold og et par andre aktiviteter som kan øremerkes "lommepenger til Gävle-tur". Jippi?! Jeg har dessuten også liggende i en hemmelig skuff noen sedler fra tidligere utflukter, så da er jeg godt i gang!
 
Peng til glede og slektsforskning!
Neste års svenske arrangement vil altså foregå i Gävle (les her om tildelinga hos Helsingborgs dagblad), Det blir nok ikke noe kortere å kjøre, heller lenger, men det går vel i lystelig lag? Vi får lage sangbok og quiz og så får Torill synge og danse litt der foran i bussen....
Kanskje vi like godt kunne leid en tønne....
Og jeg har faktisk en slags slektning herfra, så jeg har litt "tilknytning" til byen. Kanskje jeg kan finne ut hvor han og familien bodde? Et besøk i kirken han ble gift og døpte sine barn, som er halvsøsken med min farmors halvsøsken? Jeg har blogget om denne mannen tidligere - et par steder faktisk. Siste gang her....


Men altså - da blir det kanskje tur da - til Gävle. Og da blir det vel bussing med DIS-Norge om de reiser i flokk og følge. Kanskje vi stopper på systemet og tar med litt dryck?


View Larger Map