torsdag 24. november 2011

Snakk i baren... Irsk eller ikke!

For minst 10 år siden møtte vi Ellen her i Englewood, hun var en venn av en venn. Siden møtte vi henne ikke så mye mer, annet enn et nikk på butikken.. så var hun borte i flere år.. men så forrige uke..

Rart med det når du ser et fjes ved fiskedisken, et usikkert smil. Så neste dag en som fyller opp vannflasker i hyllene, ser ut som et tungt arbeide! Jeg hilser og smiler, sier "hi, thank you how are you"  - usikkert smil tilbake, jeg ser at hun har sett meg før, men det kan like gjerne være i kassa....

Forrige dagen var jeg i en litt annen butikk  - klær og ting, ved håndklær og annet møtte jeg det samme rødhårede vakre mennesket, hun så på meg med litt sjenert smil - "jeg tror jeg kjenner deg men husker ikke helt..."

I kveld var vi på det lokale vannhullet, og der var den samme kvinnen, og jeg måtte bare si :"Ellen is that you " - hun så lenge på meg - og sa at " I have seen you all over the place all week - and I know you but I don't remember from where"!!!

Jeg måtte bare fortelle henne at vi hadde en felles god venn, og Ellen slappet igjen av, skjønte at hun ikke hadde et "senior moment" som er litt for vanlig når man lever her i varmen...

Ellen hadde besøk av datteren sin, og vi ble sittende og prate, om Europa og verden, Elen sa: "With my hair - you can't really say you are not Irish - .. så jeg sa .. har du sjekket.. og hun sa: Oh yeah - I am sort of in to genealogy....

Så da har Englewood Genealogical Society fått et nytt medlem, for jeg kommer til å ta med meg Ellen over når vi har julemøtet neste uke.... utrolig hva man finner ut av felles interesser over et glass!  E-postadresser er utvekslet - og her blir det nok flere hyggelige samtaler!

Sånn er det i barer.. man møter hyggelige folk og andre slektsforskere!! :D

mandag 21. november 2011

Slekt i flere verdenshjørner!

Jeg har jo visst at jeg har slekt i Amerika. Og i Sverige. Og i Holmestrand. Men i Sør-Afrika da!

For noen dager siden fikk jeg igjen en e-post fra noen som har funnet slekt ved å google seg inn til mine hjemmesider. Denne gangen fra en dame i Sør-Afrika som mente seg medlem av vår familie!  Jeg måtte jo kaste meg rundt og sjekke databasen, og joda, hun var etterkommer etter vår "stamfar" på Myhrer, Jens Olsen!

Jens Olsen
Jens Olsen er født på Høgslund i Skedsmo den 14. januar 1790. Sammen med sin kone Anne Christensdatter, født i 1794 på Berger i Skedsmo, og de fire eldste ungene Kristine f. 1817 (min tippoldemor), Anders f. 1819 (tippoldefaren til damen i Sør-Afrika), Berthe Marie f. 1822 og Hans f.  1824, alle fire på Høgslund, flyttet han til Myhrer i Sørum. Det neste barnet som er funnet født i familien er sønnen Ole, født på Myhrer i 1834.

Jens og Anne har enormt mange etterkommere, og noen av dem har jeg en viss kontroll på. Særlig min egen tippoldemor - har jeg bra kunnskap om, noen dro inn til hovedstaden og bosatte seg der, kjøpnenn og fattigforstandere, lærer og arbeidsfolk. En  datterdatter (søster til min oldefar) dro til Amerika og fikk en stor familie (faktisk 11 barn!), der har jeg kontakt med flere linjer. Min egen oldefar ble på Myhrer, ble gift og fikk 11 unger! Så vi kan vel sies å ha spredd oss bra!

Jens og Annes sønn Anders Jensen f. 1819 ble gift med sin kusine Ana Marie Olsdatter fra Berger i Skedsmo. Disse fikk også mange barn, 8 i tallet. En av de mange barna til Anders og Ana Marie, Jens Christian f. på Myhrer i 1852 ble lærer, giftet seg med Ingeborg Augusta Buaas fra Trondheim, og flyttet til Nittedal. Denne linjen har jeg ikke helt oversikt over enda, det fant jeg ut forleden dag da jeg fikk denne eposten:

"I would be very grateful for any information about my Grandmother - Lydia Augusta Kent (nee Buaas). She was married to Herbert Hounsell Kent (my Grandfather) on 20 May 1919, Certificate no. A37213, in Registration District of Hampstead, County of London. Entry No. 187 in the Register Book of marriages No. 35. On their Marriage certificate her father is listed as Jens Christian Jensen Buaas (deceased)

She came out to Eshowe, KwaZulu-Natal, South Africa after marrying my grandfather and lived here, with him, till her death"
I mailen fra min nyfunne slektning i Sør-Afrika var vedlagt marriage-certificate - fra London hvor Lydia Augusta og hennes Herbert Kent ble gift den 20.mai 1919. Det var pussig  å se at Lydia hadde brukt sin mors pikenavn som etternavn, men dette var jo tidlig, og før navnelover osv ble vedtatt, så da kunne man jo bare velge og vrake på øverste hylle.

Vielsesattest - takk til Lynn M. i Sør-Afrika!


Min nye slektning Lynn kunne også fortelle at bestemoren muligens hadde bodd i Frankrike med en tante, hun snakket nemlig flytende fransk. Men slike historier tar jeg forsåvidt med en stor klype salt. Dette må vi finne ut av. Lynn visste ikke en gang at bestemoren var norsk. Bestemoren hadde fortalt at hun var fra et lite land i Europa de nok aldri hadde hørt om....


Men nå har vi altså fått Sør-Afrika inn på slektskartet, og for en vakker pike denne Lydia var! Bildet har jeg fått fra Lynn, og fått lov å bruke det i bloggen min!

Lydia Augusta Jensen (Buaas) f. 1885 i Nittedal (fotograf ukjent )

torsdag 17. november 2011

mer slikt enn slekt...

Det er bekmørkt rundt meg, og sirisser lager sildrelyder... omtrent samme lyd som kjøleskapet hjemme i Sverigesgate faktisk.Men denne lyden er ikke laget av kjøleskap, men av små rare insekter. .. og...det er andre lyder som er enda  mer påtrengende. Hvis jeg da ser bort fra lyden av air-conditionmaskinen som drar på og av ettersom temperaturen i heimen stiger.

Nei... det er en helt annen lyd jeg sikter til. Det knaser og knekker. Knusler og snatter, grynter og skvetter, og.. jeg vet at det er en av to store saktegående raringer - enten er det en stor og tung gris, eller så er det en lav og tung alligator. Jeg tror vel helst at det er en gris for jeg hører at han jobber litt med vegetasjon. Alligatorer pleier som regel å lurke sakte rundt, eller rase fort av gårde, ikke gnure grisefjes ned i jorda!


En tuslende og taslende.... (foto: megsel)
Jaja - dette hadde vel ikke egentlig noe med Slekt eller/og Slikt å gjøre, men... dog!tirsdag 8. november 2011

Arkiv Digital - igjen gratis!

Klipper rått fra mail jeg har fått fra ArkivDigital, har ikke råd til å fikse noe. Har du svensker i slekta, er dette en flott måte å bli kjent med ADonline før du eventuelt bestemmer deg for å abonnere! Vel verdt pengene!

ArkivDigital är gratis 12-13 november

Arkivens dag ger dig en möjlighet att besöka ett arkiv och titta in lite bakom kulisserna och se vad arkivet erbjuder för spännande saker. ArkivDigital är ett av de största digitala arkiven i landet och vi har precis passerat 31 miljoner bilder i över 127.000 volymer. Detta motsvarar ungefär 7 hyllkilometer med handlingar. Om du inte har möjlighet att besöka ett arkiv i verkligheten, så kan du alltid titta in hos ArkivDigital. Under nästa helg har vi Öppet Hus och erbjuder gratis släktforskning för alla. Så passa på att bekanta dig med ArkivDigital och vad vi erbjuder.

Specialpris på årsabonnemang

Du har även möjlighet att köpa ett årsabonnemang till specialpris från den 8 november till 20 november 2011. För endast 995 kronor får du ett årsabonnemang (ordinarie pris 1.195 kronor). Erbjudandet kan bara köpas av privatpersoner och gäller 8/11 2011 till 20/11 2011. Självklart kan även du som redan har ett pågående abonnemang köpa detta. I så fall läggs det nya på efter ditt nuvarande.

Hur gör jag för att få tillgång till ArkivDigital gratis?

För att få tillgång till ArkivDigital och tjänsten ADOnLine gratis under helgen 12-13 november 2011, så måste du göra ett par saker. Det är inte svårt och Du skall nog klara det. Följ bara nedanstående punkter. Var noga med detta.
 1. Registrera Dig hos oss
  • Om du redan har registrerat dig så går du vidare till punkt 2.
  • On du inte kommer ihåg ditt lösenord gå till http://www.arkivdigital.se/users/forgot_password och skriv in din registrerade e-postadress så skickas ett nytt lösenord till dig.
  • Om du inte är registrerad som medlem hos oss sedan tidigare så måste du göra detta. Gå till: http://www.arkivdigital.se/users/register och fyll i de uppgifter som efterfrågas. Var extra noga med att skriva rätt e-postadress och lösenordet väljer du själv. Lösenordet skall bestå av minst 6 tecken.
 2. Installera programmet ADOnLine, http://www.arkivdigital.se/produkter/adonline/installation. Om du inte har den senaste versionen så är tipset att du installerar denna. Den senaste versionen heter 1.4.2 (rev 610). Du kan se vilken version du har om du i programmet trycker på Hjälp-menyn och sedan på Om.
 3. Under installationen så kommer du att få ett antal frågor. Du skall svara på dessa "positivt" och när installationen är klar så har du en ikon på din dators skrivbord som heter ADOnLine2.
 4. Dubbelklicka på ikonen för att starta programmet.
 5. Nu kommer en inloggningsruta upp. Här fyller du i dina inloggningsuppgifter (e-post och lösenord). Var noga med att skriva in exakt samma som du gjorde när du registrerade dig. Det är t.ex. skillnad på stora och små bokstäver. Om du får felmeddelande om fel e-post/lösenord så är det något som inte stämmer. Klicka bort meddelandena och tryck sedan på Arkiv-menyn och Logga In. Nu kommer inloggningsrutan upp igen. Sudda ut det som står och fyll i uppgifterna igen.
 6. När du har loggat in så är du nu inne i programmet och kan börja forska.
 7. Till vänster finns en lista med arkivbildare. Sök efter "din" församling i listan eller skriv in det direkt i sökfältet ovanför. Klicka på namnet för att välja.
 8. Till höger kommer nu en lista med volymer upp från just din valda församling. Leta efter rätt volym i listan och dubbelklicka på den med vänster musknapp för att öppna volymen.
 9. När volymen är öppnad så bläddrar du i den med -5, -1, +1 och +5 eller direktvalet mellan -1 och +1.
 10. På installationssidan hittar du även en manual till programmet.

Vanliga frågor och problem

 • Givetvis förlänger vi alla pågående abonnemang med 2 dagar på grund av gratisdagarna (12-13/11 2011).
 • Om du har problem med programmet och vill ha hjälp. Tala direkt om så mycket du kan, vilken version använder du, vad gör du och vad händer? Kommer det några felmeddelanden och vad står det i dessa? Ju mer du kan berätta, ju lättare är det för oss att snabbt kunna svara dig.
 • Du kan prova att installera en äldre version av programmet. Längst ner på installationssidan finns länkar till äldre versioner. Ibland kan dessa fungera bättre.
 • Om du har automatisk inloggning ikryssad och får felmeddelande om fel e-post/Lösenord, klicka bort felmeddelandena och tryck sedan på Arkiv-menyn och därefter på Logga In. Nu kommer inloggningsrutan upp igen. Sudda ut de uppgifter som står där och skriv in dem på nytt.

Kundtjänst under helgen

En del av oss är ute på arkiven och visar upp ArkivDigital. Vi lovar att svara på mailfrågorna som kommer till oss så fort vi kan, men ibland kan det dröja lite. Det är alltid bäst att skicka via e-post till: kundtjanst@arkivdigital.se
Vi ses på Arkivens dag, antingen i verkligheten eller inne i ArkivDigitals öppna hus.
ArkivDigital

lørdag 5. november 2011

Tore Vøien – en lun, kreativ og saklig skald med et stort hjerte for DIS

Bildet er lånt fra DIS-Oslo/Akershus
Tore  var med som varamedlem i ”mitt” første styre og flere år framover.  Han hadde alltid en lun kommentar. Saklig og lun. Det er slik jeg husker ham. Saklig og lun.  På styremøter og medlemsmøter ble jeg møtt med en klem, og det var alltid veldig veldig hyggelig.  

Torill skriver i sitt minneord  om Tore hva han fikk til for foreningen vår. De  prosjektene han tok på seg var utrolig viktige. Heldigvis fikk han se både ”Lag Slektsbok”, og  selve prosjektets konklusjoner i for Testamentering av slektsmateriale lagt fram for styret i DIS-Norge, men boken som skulle skrives om dette, fikk han dessverre ikke bladd i.  Torill nevner også stemmen til Tore, som kunne lese det kjedeligste dokument og få det til å høres ut som et eventyr. Lun var stemmen. 

Torill nevner også Tores kvad til Landsmøtet i 2008. Dette vil jeg aldri glemme, det var skrevet med hans lune humor og kreative penn.  Jeg hadde ikke hørt den siden av ham før. Men når jeg hørte det, var det liksom ”selvsagt  - det er en typisk side ved Tore”.  Stemmen hans bar godt. Lun men stor var stemmen. Hans kvad om  runeristere,  blafreskjermer, dronninger og husmenn,  vi lo så vi ristet.  Jeg husker jeg laget et ”takke-kvad”  etterpå. Tore fortalte meg at han syntes det var kjempemorsomt.  Heldigvis.

Jeg har ikke hatt så mye kontakt med Tore de siste 2-3 årene etter at jeg gikk av som leder for DIS-Oslo/Akershus. Men da jeg fikk beskjed om at han hadde gått bort ble jeg sittende og stirre inn i pc-skjermen lenge, og skjønte liksom ikke helt det jeg hadde blitt fortalt. 

Nå som Tore skulle ha god tid til alt han hadde lyst til å gjøre, ja så ble den tiden altså altfor kort.

Jeg lyser fred over Tores minne.