fredag 23. desember 2011

God jul - Merry Christmas - 圣诞快乐 - Naragsak a Paskua - Krismasi Njema

Her er julestemningen på topp, lys og nisser og pingviner og snømenn strutter under palmetrær og andre steder de føler det naturlig. Damene drar på butikken i mer eller mindre kledelige nisseluer, både rosa, blå, røde og grønne, noen med hvit pelskant, andre har en mer dyrisk variant med leopardmønster... Og vi alle har t-skjorter med diverse fantasifulle julemotiver (mine har mest pingviner og flamingoer med martiniglass og julelys, noe som er et helt vanlig skue rundt her...). Og nei, jeg svømmer ikke til vanlig rundt i poolen med nisselue, den var kun til glede for fotografen og meg selv.

Julen er allerede "feiret" i flere uker, med hygge og kos blant venner. Julestria startet allerede dagen etter Thanksgiving, med handlepress av en annen verden på Black Friday. Folk lå i kø i timesvis for å få kjøpt ting de ikke trenger til halv pris. Nå har netthandelen tatt over mye av det styret, man har fått Cyber Monday i tillegg/i stedet.  Dette tar nok av litt på ryggvondt etter å ha ligget på et håndkle på asfalten utenfor Walmart i timer....

Julegaver er utvekslet og julekort både skrevet og mottatt. Selv har jeg tatt med norske julekort hit til USA for å gi til våre venner her, og så har jeg sendt Floridianske julekort hjem. At nissen også må ha julefri og skal surfe og få en drink i julehengekøya må jo alle forstå!

Juletreet har stått her og gitt lys i et par uker, med "pynt" og pynt. Her er det en tradisjon å gi bort juledekorasjoner - og neste år må jeg nok ha et større tre!

Pingviner med nisselue, saxofonspillende frosker, juledekorerte små martiniglass, flamingoer med julelys, og diverse andre  julestemnings-skapende kreaturer henger i det grønne, og det er en pingvin på toppen.... altså et helt normalt Floridajuletre, og jeg digger det!

Den som kanskje ikke er så veldig fornøyd med julestasen sin er Gunnar - Arubagiraffen... vi kan vel kalle dette å være pyntet til trengsel?Den flotteste julegaven vi har fått utenom flere nye venner, gjensyn med gamle venner og hilsner fra famiie og venner hjemme, er et lite veggheng - quiltet av min gode venn Tish. Hun er en mester med symaskin og stoff! Quilten har selvsagt pingvin-tema (og da snakker vi keiserpingvin!!)Med dette ønsker vi alle våre venner og
vår store familie hjemme en god jul!

lørdag 17. desember 2011

Minnesotagutt med norske aner - igjen!


En venn av oss, Jim fra Minnesota, bor her i Englewood mye av året. Han er halv norsk halv franskcanadisk. Og veldig stolt av den norske delen!

For et par år siden fortalte han at hans bestefar het Bauer. Jeg prøvde å ymte om at det navnet var brukt i Norge, men kunne ha tysk opprinnelse. Jim ble litt snurt på meg, han ville ikke være tysk, han ville være Norsk...

Så i går kom Jim bort til meg og fortalte at hans mor akkurat har gått bort, men han hadde rukket å spørre moren om navnet på sin bestefar en gang til. Jims mor fortalte at navnet nok ikke opprinnelig var Bauer, men kanskje Bore eller noe i den retning. Han husket også at fornavnet på bestefar var noe med Sig, og at han kom til Minnesota før 1. verdenskrig, fordi han var med og kjempet i WW1, og da måtte han kanskje være født en gang etter 1890, han døde på 1990-tallet og Jim husket at han ble nærmest  100 år. Det var det Jim visste om bestefar. 

Heldigvis er yndlingsvannhullet utstyrt med trådløst nett. Jeg fant fram min lille røde HTC dro i gang Ancestry, og fikk treff i 1930 census på første forsøk! 


Jeg fikk i hvert fall se svart på hvitt at Sig. G. Bauer var født i Norge.  Hans kone Alma J. var født i Minnesota, men hennes foreldre var også norske, og alle barna, Garmond J.  9 år, Erlaine A. 7 år, Dona L. 5 år og Susana J 1 år var alle kjente navn for Jim.  Erlaine er Jims mamma, hun skrev senere navnet sitt Ilaine.  Dette var utrolig moro, men hvor kommer  så Sig. G. Bauer fra? Og jeg trengte hans fødselsdato for å kunne jobbe videre i Norge.
ancestry.com
Og det var en smal sak å finne ham i Minnesota Death Index, 1908-2002. (Familysearch.org)
Name: Sigvart Bauer
Event: Death Event Date: 21 May 1994
Event Place: Freeborn, Minnesota
Birth Date: 11 May 1895
Birthplace: Born in Minnesota: N o
Parents: Hermansen

Dette fortalte meg det viktigste, nemlig fødselsdatoen. Jeg fikk også bekreftet at det Jim husket, bestefar Sig. ble 99 år og 10 dager. Jeg tok en titt i Minnesota Historical Society sin death index, people/mnhs.org/dci  for å se om det var noen flere opplysninger der. Samme informasjon, men i tillegg  at Hermansen var mors pikenavn. Interessant. 

Men så var det det navnet han brukte når han kom til Norge, før han endret det til Bauer. Hvis Jim hadde fått rett informasjon fra moren sin, kunne altså Bore være et navn fra Norge. Jeg kastet meg igjen over Ancestry.com og hentet fram søkemotoren igjen, og søkte på Sig* Bore. Og jammen fant jeg ham ikke også i Freeborn Co., Minnesota i 1920-census, da som single. Moro! Der sto det også at han immigrerte i 1913, var single. Passet fint med fødselen til alle ungene det!

Ancestry.com
Så da var det å finne emigrantinfo fra Norge. 1912 burde være greit  Og ved å kjøre et landsdekkende søk i arkivverket.no/digitalarkivet fant jeg ham med en gang, han dro fra Stavanger 23. januar 1912, bodde i Vikedal, og skulle til Minnesota. Og han var født i 1895. Kunne ikke passe bedre.

digitalarkivet

Så var det 1910 tellinga i Norge da – passer fødselsdatoen nå da tro?  Kjapt søk, fornavn Si* - ingen flere opplysninger unntatt fødselsdato, satser på at de for en gangs skyld har oppgitt/skrevet rett, og bingo.

Men fødestedet var litt rart oppgitt, og jeg fant ham ikke i kirkebok for Sandnes, prøver å finne ham heller i 1900 først.  Jeg tok landsdekkende søk i 1900 tellinga, satset på at etternavnet som ble brukt var Bore, og at de fremdeles var i Rogaland, og der fant jeg ham med foreldre.
digitalarkivet
Siden jeg er under ”tidspress”, jeg vil gi Jim familien sin i Julegave, måtte jeg ha litt hjelp hjemme av lokal-kunnskap og folk med litt mer tid, og la en etterlysning på Slektsforum. Imens jeg sov, har Carsten funnet dåpen til Sigvart i kirkeboka for St. Petri Sigvarts dåp i 1895i Stavanger, denne stemmer med den fødselsdatoen jeg har funnet i døds-attestindexen, så da satser jeg på at vi har funnet korrekt person, og jeg kan skrive ut alle funn og sette i en pen perm til Jim! 

Og han blir glad, det skal alle vite! Helt norsk! Nesten da. (faren hans var tross alt franskcanadisk….)

fredag 16. desember 2011

MyHeritage app for telefonen min...

Dick Eastman nevnet i sin blog at MyHeritage har laget en "app" til flere smarte telefoner, blant annet min lille røde Androide HTC Incredible.


Siden et par av mine slektninger der ute bruker MyHeritage, har jeg også registrert meg som bruker, men ikke lagt ut noe slekt. Jeg tenkte jeg skulle laste ned "appen" til min telefon, og etter at jeg oppdaterte operativsystemet på telefonen, fikk jeg en liten bakoversveis med hakeslipp. Jeg har jo lest om dette før, men....

For å laste ned denne applikasjonen, som jeg skal se på slekt med.... må jeg godta følgende:
1. Telefonsamtaler - Appen kan lese telefontilstand og -identitet. Jeg må gi applikasjonen tilgang til telefonfunksjonaliteten i enheten. En app. med denne rettigheten kan finne telefonens telefonnr. og serienr. om en samtale er aktifv, nummeret det ringes til og lignende.
2. Maskinvarekontroll. Når jeg tar bilder og videoer, skal applikasjonen ta bilder og videoer med kameraet. Programmet kan dermed til en hver tid samle inn bilder som kameraet fanger inn. Jeg må også gi applikasjonen tilgang til opptakstien for lyd.
3. Jeg må gi programmet full nettverkstilgang, og la applikasjonen opprette vilkårlige nettverkstilkoplinger.
4. Jeg må gi programmet tilgang til nøyaktige plasseringskilder (GPS) - her er det satt på en advarsel: ondsinnede applikasjoner kan bruke dette for å finne ut hvor du er, og den kan bruke mer batteri...)
5. Applikasjonen kan slektte og redigere innhold på minnekort - La applikasjonen skrive til minnekortet.
6. Forhindre telefonen i å gå i hvilemodus, og slå av tastaturlåsen, inkludert enhver tilknyttet passordsikkerhet...


Jeg er veldig lite paranoid når det gjelder å fortelle hvor jeg er, hva jeg gjør osv - dette gjør jeg ofte og titt på Facebook. Men  - det er da voldsomt som MyHeritage vil ta seg til rette? Er dette nødvendig da?

Jeg skjønner jo at jeg må gi tilgang til å lagre ting, kanskje et bilde jeg tar skal lastes inn i programmet osv...men da får de heller skrive det og ikke la det virke som om MyHeritage virkelig skal romstere på minnebrikken, slette og lagre i vild sky!

Regner vel med at dette egentlig handler om en standard advarsel alle må godta på alle rare apper, men...  jeg blir jo litt nervøs. Kommer appen med 2 valium og en dram tro?

RootsWeb Removes its Free SSDI Database

This is for my Norwegian genealogy friends that don't subscribe to Ancestry. Since Social Security Death Index has been an important resource for us - looking for our relatives in the US, this is sort of serious news.

From Genealogy Insider; - Diane Haddad;

"One of the free resources we’ve recommended for years to search the online Social Security Death Index (SSDI) has been taken offline.

RootsWeb’s SSDI database is no longer available, with a message that
Due to sensitivities around the information in this database..............."
To read the whole thing go here


fredag 2. desember 2011

Julekalendere for oss lett gale....

Det er julekalendertid over det hele, både i hjemmets lune rede, og der ute på nettet.

DIS-Norge har i år som i fjor sin julekalender- "lukene" legges ut hver morgen ca klokken 0900, og "lukene" kan være trekninger av diverse eller kanskje en  ny kilde blir lagt ut? 1. desember var trekning av 1 plass på kurset til Folkeuniversitetet, og dette er en flott "luke-gave".  Følg med på DIS-Norge.no

Riksarkivet har også en julekalender, dette er bilder de legger på Flickr - et nytt bilde hver dag som har tilknytning til jul eller juleforberedelser.  Se kalenderen her.

Jeg har ikke tenkt å nevne flere, man finner de man er interessert i sjøl. Men - denne er søt synes jeg, og gir kanskje noen ideer både til varme saker og julepynt? Garnstudio julekalender .

Her i leiligheten vår i Englewood er juletreet på plass (men ikke helt ferdig dresset) som i veldig mange Floridahjem, man nyter førjulstiden her - hjemme i Norge er det jula som sådan som nytes. Dette har nok like mye med at det er mange forskjellige religioner og levevis, pluss at her i USA har veldig få "vanlige folk" fri i romjula sånn det er mange andre steder. Mange av våre venner har fri 1. juledag.  Selvsagt er mange her pensjonister, men de har gjerne familie og venner på besøk - og de reiser igjen 2. juledag! Så - som vi sier - different strokes for different folks. Og - er man i Roma gjør man som romerne.


Lar denne hyggelige nissen, som har vært 3 ganger over dammen, få være mitt bidrag til å starte julesesongen herfra. 

Ha en herlig førjulsstri og førjulstid! Kos dere med lys og varme, og vær forsiktig med lys og varme....