lørdag 30. juni 2012

DISchat er fremdeles et godt sted å være - stikk innom da!

Ungdom hjertelig velkommen til et trygt chattemiljø!

For et par år siden skrev jeg om en av de beste møtestedene for slektsforskeren, nemlig DISchat. Jeg så plutselig at innlegget er et av de flere som har blitt borte fra blog-arkivet, så jeg tenkte jeg skulle re-poste det. Blant annet fordi vi ønsker flere nye fjes på DISchat, og vi ønsker at "gamle fjes" skal komme tilbake. Vi begynner nemlig å bli noe få hverdagsgjester. Skoleungdommen har blitt travle studenter, og er blitt mer sjeldne, men kanskje dette innlegget viser andre unge at det finnes et "moderne" sted å møte andre artsfrender? Besøkene på bloggen min viser at det er enormt med slektsinteresse der ute, så kanskje om dere får vite litt om dette lille slektsforskerparadis, kommer innom?


Så - jeg gjentar meg selv - og så får heller de som har lest dette før gjøre som de gjør i Friidrett - hoppe stav eller tresteg over dette innlegget! :D Jeg har valgt å ikke endre noe - selvom altså litt har endret seg i de to årene siden jeg skrev dette - men jeg ser at essensen er der.

Dette skrev jeg i oktober 2010:
  • De fleste av de som følger med på min blogg, er slektsforskere (noen kaller seg noe annet, men de er slektsforskere uansett for meg. Den diskusjonen får vi ta over en øl en annen gang).
  • De fleste av de slektsforskerne som følger min blogg, er DISmedlemmer. (noen er det ikke, og det er jo frivillig, men jeg synes du bør melde deg inn om du ikke er....)
  • De fleste DIS-medlemmer som følger min blogg har vært innom DISchat (men ikke alle, og det
  • synes jeg de skal.....) 
  • De fleste DISchattere er medlemmer av DIS-Norge, men slett ikke alle (dette betyr at dersom du følger min blogg, er slektsforsker, ikke medlem av DIS-Norge og ikke har tenkt å bli det enda, kan du allikevel komme på DISchat).

Ok. DISchat.
Mye er sagt om “chatting” - “chatrooms” og andre skumle nettmøtesteder. De skumle stedene skal jeg la ligge i fred, de får politi og andre myndigheter ta seg av. De får også masse gratis presse i de aviser man enten må betale for, eller plages av reklame med. Men, DISchat, den er helt uskummel!
Fri for skumle menner og skumle damer, og full av hjelpsomme slektsforskere!

Hva chatten kan gjøre for deg?
Og hva du kan gjøre for chatten?

Vi slektsforskere liker å yte og å nyte. Så da tenker vi begge veier. Man kan vel oppsummere praten på
DISchat til disse punktene:
DISchat-døgnet:

Kaffeslabberas på morraskvisten med både litt avislesing og lett slektsprat. De skikkelig morrafriske kommer på i sekstiden, tar en kaffekopp med andre morgenchattefugler, før de tar buss eller tog eller fly eller sykkel til jobb. Bloggene blir lest og oppdatert, og epost blir lest, alt sammen i et slags “chattefellesskap” - selvom man kanskje ikke sier noe. Man er allikevel der! 

Formiddagen  
er ofte stille, men de som er hjemmeværende, trenger kanskje tydehjelp på egetslektsmateriale, eller de sitter med kilderegistrering. 

Da er det godt å ha “tydere” på chatten, slik at øyeblikkelig hjelp kan fås. Folk som er på arkiv /museums/bibliotekbesøk kommer innom og spør ofte om det er noen som har behov for oppslag
i en kilde. På dagtid er også DISkontor jentene tilgjengelig - om enn ikke for direkte prat alltid, men det er fullt mulig å få tak i dem. En super tjeneste for medlemmene.
Ettermiddagen 
begynner skoleungdommen å komme på plass, lett ertete tone men også med slektsprat. De unge trenger også tydehjelp, eller de forteller gledestrålende om besøk hos slekt med mp3-båndopptaker og digitalkamera. Resultatene blir ofte blogget eller vist oss på annen måte. 

Kveldene
er mer travle, slektsspørsmål hagler, man tyder for hverandre, oppslag i en bygdebok her, hjelp til å finne en kirketilhørighet til en gate i Oslo, forespørsler om noen skal på arkiver neste dag, Gedcomproblemer, man får løsning på hvordan man sletter en feilplassert tippoldemor eller man kan få tak i DIStreff-guruene eller andre guruer i foreningen. Noen kvelder i året er mindre slektsrelaterte enn  andre, Grandprix-fester, sportsfinaler og annet er lov om man ikke “forstyrrer” den generelle slekts- freden.
Natta
er til for de som ikke får sove, og de som sover om dagen, de som bor i utlandet. Noen ganger kommer en norskamerikaner innom og trenger hjelp til å finne familien, vi har faktisk kunnet hjelpe flere, og jeg har selv fått en ny slektning Viola via DISchat (hun bor altså i USA). Vi har sjøfolk,  nordmenn i utlandet (både Sverige, Spania, USA og Bergen er representert). Det er stadig folk innom.

Som du kanskje skjønner, er altså DISchat en kanal full av hyggelige folk, og mange av oss har vært
på kanalen i mange år. Derfor blir det lett til at vi kjenner hverandre veldig godt, og tonen blir ofte familiær. Mange har jo også i årenes løp funnet ut at de faktisk er i slekt! 

Men, ikke la deg skremme. Kommer du inn, og du synes vi er veldig interne, så kremter du og så
sier du “Hei, jeg er her for første  gang”.... som regel kommer en av oss deg i forkjøpet og ønsker deg velkommen. Ha gjerne et slektsproblem for hånda, det kan være greit å ha noe å “bli kjent på”..... og -  husk! Kaffekoppen! Du blir sittende :-)

Har du lyst til å bli bedre kjent med oss, forske slekt sammen med oss, få hjelp, hjelpe til, få tips og  råd, være med og tipse og råde, få innspill til egen slektsforskning og informasjon om DIS og  foreningens arbeide? Kom deg til DISchat! Du må ikke være medlem, kom innom og se hvor  hyggelig vi har det! 


Gå inn her: http://www.disnorge.no/irc/  - legg inn fornavnet ditt og den  første bokstaven i etternavnet
ditt.  Da kommer det opp en “javaapplet”  som hjelper deg å kommunisere  med oss!


Hopp i det, bli med i fellesskapet du og!

Ingen kommentarer: