søndag 7. oktober 2012

Fremmedregisteret - en kilde til mange opplysninger!

I Statsarkivet i Oslo sine gjemmer finnes det en del kilder mange ikke vet eksisterer. Blant annet Fremmedregisteret. Dette finnes fra 1901, og er underlagt Oslo-politiet. Klausulen på materialet er 80 år, slik at dersom du har en "utlending" i slekta i 1900-tellingen, kan vedkommende være i registrert sirlig på disse kortene. Dette gjelder altså for personer bosatt i Oslo - det er mulig disse registrene finnes for andre deler av landet, det skal jeg undersøke.

Jeg bestilte opp et par skuffer (ja - dette materialet er oppbvart i kartotek-skuffer) med kort. Alfabetisk på etternavn, og enkelt å finne frem i. (Noen av skuffene er veldig fulle så det var litt vanskelig å lese, og jeg hadde litt dårlig tid.

Jeg visste egentlig ikke hva jeg ville få opp, men heldigvis fant jeg faktisk kjente i skuffen jeg hadde bestilt opp:

Fremmedregister I, Oslo Politidistrikt, 1901 (Statsarkivet i Oslo) - original.
Denne damen var moren til min farfars tantes mann (puh) som emigrerte til Amerika på begynnelsen av 1900-tallet. Emilie dro (som man kan se) også til Amerika, men kom altså tilbake til Norge.

Emilie døde i følge dette kortet i 1932. Det visste jeg ikke. Og - siden det utfra dette kortet så ut til at hun var tilbake i Oslo, så sjekket jeg dødsfallsprotokollen for Oslo Skifterett for den aktuelle datoen, og der var hun. At hun var fraskilt var jeg heller egentlig ikke klar over. Og i dødsfallsprotokollen så står det da også at de ikke hadde lovlig skillsmisse, men de hadde ikke levet sammen på over 40 år. Og mannen? Han var på gamlehjem i Ørebro!

Kildeinformasjon: Oslo fylke, Oslo skifterett, Avd. I, Dødsfallsprotokoll B 17 , 1931-1933, oppb: Statsarkivet i Oslo
Finnes på Digitalarkivet.. 

Jeg måtte dobbeltsjekke 1910-tellingen også - hvor var Emilie da? Jo hun bodde i Brogata 19 (der bodde min oldefar også) -

Statlig folketelling 1910 - Oslo, Brogata 19 - Digitalarkivet.


Så - det ene drar det andre med seg. Nå skal jeg se hvordan det gikk med det andre barnet til Emilie (sønnen Georg har jeg full kontroll på).
Ingen kommentarer: