tirsdag 8. juli 2014

Kilder kilder kilder kilder!

Mikrofilmede adressebøker, en kilde....
Gjenbruk av tidligere blogginnlegg i sommervarmen. Dette fordi jeg igjen har sett flere nybegynnere som ikke noterer hvor de har funnet informasjon, og andre som oppgir ikke-permanente sidelenker til informasjon på Digitalarkivet. Dette innlegget ble lagt ut i oktober 2012.

-----

Jeg har tidligere skrevet om at det stadig kommer spørsmål fra venner og kjente om hvordan de kommer i gang med å finne slekta. Blant annet har jeg ett innlegg her. 

I dag kom det inn en på DISchat som minnet meg på noe jeg fremdeles sliter med, nemlig oppstarts-iveren. Å samle så mye som mulig så fort som mulig... uten en eneste liten tanke på å notere kilder eller opphav til opplysningene.

Dette straffer seg veldig i ettertid, dersom man faktisk må gå sin slektsforskning nærmere etter i sømmene for å få bekreftet om det man tidligere har gjort er rett....

Så - uansett hva du finner/får av informasjon: Noter hvor du får dette fra. Får du vite noe om oldefar av tante Magda på telefon den 22. oktober 2012, ja da noterer du det sammen med den opplysningen du fikk av tante Magda. Har du slektsprogram, legger du selvsagt inn alle kildene systematisk. Prøv deg fram hvordan dette funker i ditt program, slik at dette blir en grei rutine, og enkelt å finne fram i.

Husk at bare selve lenken til f.eks nettstedet du fant en opplysning ikke er bra nok som kildereferanse. Lenker har en tendens til å dø, eller er helt uforståelige på papir om det ikke er en beskrivelse av i tillegg. Du må altså ha med beskrivelse/henvisning til selve kilden, altså boken, protokollen, esken osv, slik at det går å finne det igjen. Egentlig skal din kildehenvisning være så bra at en fremmed skal kunne se på din henvisning, og se hvordan/hvor/når og hva slags medie kilden finnes på. Men uansett hvordan du gjør det, Gjør Det!

Hvorfor det er så viktig å vite om en opplysning kommer fra en telefon med gamle tante Magda eller fra f.eks. en kirkebok? Tante Magda kan huske feil, eller hun vet ikke alt, eller hun vil ikke fortelle alt hun vet.  Kirkeboka kan også ta feil, men da ser vi opplysningene med egne øyne, kan sammenligne med det tante Magda har fortalt, kanskje gå inn i flere kilder og bekrefte/avkrefte en historie eller teori.  (vi går ut fra at kirkeboken/annen primærkilde er korrekt, men det viser seg gang på gang at det også er feil der, men dette er tema for en annen dags blogginnlegg).

For eksempel kirkebok:
Dette er henvisning til selve boken:
Kildeinformasjon: Østfold fylke, Aremark, Ministerialbok nr. III 1 (1814-1834)
Dette er den permanente lenka til f.eks. en dåps-side:
Permanent sidelenke:   
http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=341&idx_id=341&uid=ny&idx_side=-4
eventuelt kan man bruke lenka til bildefilen, den er ikke så "grisete".
Permanent bildelenke:
http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060604030004.jpg

Om man velger å bruke den permanente bildelenken, kan man skrive følgende kode rett etter lenken i nettleseren, for å få opp protokollen (se det i kursiv med rødt)
Permanent bildelenke: 
 http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060604030004.jpg?visbok=ja

hvis du i tillegg legger inn en detalj som forteller sidetall, årstall og gjerne også linje/innføringsnr. vil det være lett som plett å finne tilbake. 
Kildedetalj: Fødte og døpte 1814, side 1-2 nr. 3 (Inger)  

Dette gjelder ALT skannet materiale på Digitalarkivet. Også skiftemateriale, adressebøker, panteregister osv osv osv  

NB - om lenkene: Det viktige med de lenkene du ser over, er at de er permanente, det vil si at de er lovet å bestå på den måten, i overskuelig framtid. (Så får vi jo se om det stemmer) - om de da ikke skulle bestå, har vi altså informasjonen om selve kilden, som kan hjelpe oss til å finne tilbake til opplysningene vi fant, og som vi kanskje vil se igjen! 

Jeg har laget ett innlegg på Slektsforum som forteller om hvordan du finner de permanente lenkene:


utsnitt av kildelisten i mitt program, Legacy
Dette er bare en måte å gjøre ting på, man må finne den metoden som er best for seg selv, og som fungerer best i eget slektsprogram. Men husk i tillegg at det skal være et system som andre kan skjønne noe av. Det kommer kanskje noen etter deg som har lyst til å fortsette ditt arbeide, eller du skal dele ditt arbeide med en slektning? Det viktige er at du noterer kilden, og er systematisk og logisk! 

Moralen i dette innlegget: 
Uansett hvordan du gjør det, Gjør Det!
 

 

Ingen kommentarer: