onsdag 29. februar 2012

A new (for me) blog - genie-ology....

I found this blog the other day - and it is now included in my blog-list.

This blog is filled with both educational, interesting and fun posts. I loved his post about genie-ology.....
http://www.thepersonalpast.com/2012/02/26/genie-ology/


Daniel Hubbard is currently serving as First Vice President of the Lake County Illinois Genealogical Society, and as a member of the Advisory Board of the Nordic Family Genealogy Center at the Swedish American Museum in Chicago. He also helps out occasionally as a graphic designer and editor for his wife’s business, glimling.com. (from

Lots of interesting posts, and maybe you need help with your genealogy in Illinois? Maybe Daniel Hubbard can be of professional help!

http://www.thepersonalpast.com/ 

Enjoy!

søndag 26. februar 2012

Spring Grove, Minnesota - det norskeste Amerika?

Norwegian Ridge var et historisk navn på området rundt Spring Grove, Minnesota. Dette området ble snart hjemmet til mange mange norske innvandrerfamilier på 1850-tallet.View Larger MapCensus for 1860 forteller at det bodde flere titalls tusen mennesker født i Norge i Houston County - hvor Spring Grove ligger.  I selve Spring Grove var det bare noen hundre, altså et område hvor nybyggerne akkurat hadde startet utbyggingen. På NAHA (Norwegian American Historical Society) sine hjemmesider finnes mange artikler om Det Norske Amerika, og en av dem er om "The typical Norwegian Settlement - Spring Grove, Minnesota" (av Carlton C. Qualey.)


Jeg fikk tips om en flott side med informasjon om ressurser for området, hvor også lenker til kilder og bøker og en del andre godsaker kan leses:
Norwegian Ridge

Kos deg!

lørdag 25. februar 2012

Lokalhistorie-wiki!

Det er mange måter å tilegne seg kunnskap på, som regel er det ved å lese. Lese og lese. Høre kan også være bra, at noen forteller og foredrar. Men for meg er det lese som er tingen.

Et sted jeg har "gjenoppdaget", som jeg ble gjort oppmerksom på for noen år siden, er Lokalhistorisk institutt og deres Lokalhistorie-wiki.

I denne wikien finnes en mengde interessante artikler fra hele landet, og dersom jeg ser på noen av mine interesseområder spesielt, med "Østlandet" som utgangspunkt, ser jeg at det er et vell av artikler jeg bør lese.

Under "Østlandet" går jeg videre til "Akershus" hvor jeg har slekt i mange kommuner, så ser jeg at det kunne vært mye mye mer, men Rom ble vel ikke bygget på en dag. Jeg har vel også fått forespørsel om å bidra i wikien, noe jeg ikke har tatt meg tid til. Kanskje jeg en vakker dag skulle skrive litt om de gårdene jeg har slekt fra her?

Hvis jeg så går videre til "Oslo" og sjekker litt rundt, finner jeg mye informasjon, men lite om mitt kjære Vålerenga.... her får vi nok få historielaget til å spe på litt etter hvert tenker jeg! Mye fin historie rundt der!

 Men - en flott kategori ja det er Brugata! Her bodde mine oldeforeldre i flere år i nr. 19. Her har instituttet hatt et spesialprosjekt, denne lille gatestubben som i dag er fylt med "innvandrerbutikker", Teddy's softbar og svenske ungdommer.
Brugata 13-19 (fra Digitaltmuseum.no - cc-lisensiert)
foto: ukjent

Et viktig prosjekt på Lokalhistorie-wikien som jeg bruker mye er Historisk Leksikon, her kan man finne ord og oppslag man om både militære, mål og vekt og andre historiske ord vi ikke bruker i dag.


"Norsk historisk leksikon, med undertittelen «Kultur og samfunn ca. 1500 – ca. 1800», er et oppslagsverk som dekker emner fra Norges historie fra middelalderen til 1800-tallet. Det kom først ut i 1974. I 1999 kom en gjennomrevidert 2. utgave. Norsk lokalhistorisk institutt tok initiativ til boken, og NLIs styrer Rolf Fladby var prosjektleder for den første utgaven.

I 2008 ble verket, etter avtale mellom forlaget og NLI, lagt ut på lokalhistoriewiki.no i sin helhet, se Leksikon:Hovedside.  Sitat fra Lokahistorie.no

fredag 24. februar 2012

Sometimes Genealogy can be murder...

Today another book arrived from Amazon, "Only a few bones" by  John Philip Coletta.

From the back of the book:
John Philip Coletta, Ph. D. is one of Americas most popular genealogical lecrureres. He is based in Washington DC. He conducts workshops for the National Archives, teaches courses for the Smithsonian Institution and lectures nationally. He is also on the faculty of three genealogical institutes held annually.

Coletta's family history say his ancestor was murdered in Mississippi. Newspaper articles and court records said the man and four other victims were killed and incinerated in his remote country store.  This case was never solved.  This book gives the answers to what really happened the night of March 4th, 1873.

The "Only a few bones" is a tour-de-øforce of tenealogyical and historical sleuthing. It deserves to be read at least twise by every family historian! (Helen Hinchliff, professional author and genealogist).

The prologue can be read here: http://www.genealogyjohn.com/page10.html

I am  really looking forward to tomorrow, then I will be out in the pool, reading!

onsdag 22. februar 2012

Bloggen min oppfører seg rart

jeg har de siste tre-fire dagene hatt litt problemer med bloggen min. Den oppfører seg ikke som den skal!

Nå ser jeg også at den viser kun de 2 siste innleggene - men til vanlig er det mange innlegg på "første siden"

I tillegg er det noe grums med "feeden" ut til blogspot-venners blogger.

noen som har tips??? :( jeg sliter!

torsdag 16. februar 2012

Slektsdata i fra Sverige... slaktdata.org


Jeg rekker ikke å skrive så mye om akkurat dette - men jeg vet at dersom jeg sier:

Har du slekt i Sverige? og du sier "Ja"!!  ja da har du store muligheter for å finne slekt på denne siden. Lite fra Värmland, men mye fra Bohuslän og andre fylker. (Värmland har en egen cd med masse kirkebøker søkbare, og den er verd sine kroner om du har mye slekt der, sjekk ut under prosjekter her http://www.varmlandsrotter.se/


Men dersom du altså har slekt i Sverige, sjekk ut denne siden, og det flere ganger i måneden, her kommer stadig nye dataregistrerte kirkebøker ut - gratis for oss å nyte!! :)

Har du slekt som kom fra Sverige og havnet i Østfolk, ja da kan denne basen være nyttig:

Sverige er ikke så utilgjengelig som du tror, men mye koster peng.

Lykke til!
onsdag 15. februar 2012

Adressebøkene for Kristiania/Oslo

Det er aldri kjedelig for en slektsforsker med en liten dugnadsånd i magen. Sist jeg var på Oslo byarkiv fikk jeg vite at de hadde skannet flere adressebøker som lå klar til indeksering. Siden de nå har laget til slik at man kan sitte hjemme og indeksere, så har jeg kunnet være med også her fra USA:


Det er lovet at man skal få ut flere i løpet av året, så det er bare å være tålmodig. Foreløpig er følgende bøker lagt ut:

Jeg har en drøm om et par andre prosjekter fra Oslo Byarkiv, vi får se hva det blir til :)

mandag 6. februar 2012

New book in my little private library!

Waiting for me in the mailbox when returning to Englewood, FL, was this little book:
Norwegians in Minnesota (The People of Minnesota) by Jon Gjerde and Carlton C. Qualey.

On the back it says:

"This work is a superg introduction to the story of Norwegians in Minnesota. Jon GJerde's writing is accurate, engaging and up to date, and an array of illustrations offers an intimate welcome to the life of the group. This book belongs in the hands of anyone with an interest in Norwegian American life"
Todd W. Nichil, Norwegian-American Historical Assosiation"

"The images of the Vikings professional football team, the stereotype of the "Norwegian bachelor farmer," and even Minnesotans' speech patterns proclaim the state's Norwegian heritage. But Norwegian settlers have contributed much more to Minnesota. This book examines how their settlements, urban trades, and industries helped define the Minnesota of today"


The book is filled with pictures, and it also has an index to names and places. I am looking forward to read this, maybe I find some names I have researched?

torsdag 2. februar 2012

Lyst til å bryne deg på gotisk skrift?

fra DIS-Møre og Romsdals hjemmeside.
En av mine favoritter i slektsforskerverden er Jonny Lyngstad. Han er leder i DIS-Møre og Romsdal. Laget startet for noen måneder siden sitt "gotiske kvarter" - hvor de legger ut forskjellige kilder fra hine hårde. Den siste for februar sier min kjære all-menning Liv dette:

.... er fra tingboka for Sunnmøre, mens den andre er fra ei sak på Nordmøre i 1751. Teksta fra Nordmøre er ikke fullstendig oversatt. Det betyr at dere MÅ prøve å oversette det som er igjen. Om ei uke vil forslag til fullstendig oversettelse bli lagt ut på våre sider

Lyst til å prøve deg? Sjekk DIS-Møre og Romsdals "Gotiske Kvarter"

onsdag 1. februar 2012

Slekt i Minnesota? Da er du heldig!

Det er nesten ikke til å komme forbi. Nesten alle som driver med slekt har en emigrant eller fler i databasen sin. Dro slekta etter 1892, ja da er sjansen stor for at de dro via www.ellisisland.org uansett om de dro fra Oslo, Stavanger eller Bergen. (Eller andre fine steder)  Når de kom til New York, var det selvsagt en del som rusla ned til Brooklyn og ble der, men langt de fleste hadde bare kommet litt over halvveis. Med båter innover elver og "laker" gikk turen med alt de eide i kasser og lader. Reisemålet var langt der inne, "Midtvesten" - kanskje prærien?

Kanskje dro de i Wilhelm Mobergs "innvandrere"s fotspor til Minnesota. Jeg har stadig kommet borti "Stillwater". Hvem husker vel ikke Ulrika som gifta seg med pastor Johnson i baptistmenigheten is Stillwater?. 

Men har man slekt som endte opp i Minnesota, ja da er man faktisk veldig heldig. Mye gratis søkbart materiale ligger ute på nett. Det eneste problemet vi har, er at slekta gjerne byttet navn!

Selve utreisebasene finner vi på Digitalarkivet,   Disse er dog ikke komplette, og vi skal huske at ikke alle som er listet dro. (Eller de kan ha blitt sendt tilbake av helseårsaker). Her finner vi også noen censuses (folketellinger) hvor folk med norsk tilknytning er listet.  På Digitalarkivet ligger også en rekke kirkebokavskrifter fra "norske kirker i USA.

På Familysearch finnes et vell av databaser til gratis glede for alle. For Minnesota er det særlig mange, både søkbare folketellinger statlige tellinger som er tatt opp mellom de føderale, fra 1865 til 1905 og selvsagt de føderale - som er mange og hvert tiende år.

For Minnesota er Familysearch.org en gullgruve også på både BMD (Birth/Marriage/Death).
Minnesota Historical Society har også databaser over fødsler og dødsfall og her kan du bestille attester direkte. 9 dollar - som også dekker porto, ja det er ikke noe å si på den prisen. Fødselsattestene får man til og med tilsendt digitalt umiddelbart, noe som er helt utrolig bra! En annen gullgruve er findagrave.com hvor flere av de "norske" gravlundene (cemetery) er med, og de har lagt inn nekrologer og familiehistorier, samt koblinger mellom familier.

Som om ikke det er nok, kan vi også få tak i vielser - Minnesota Official Marriage System. Det er forskjellige startår til de forskjellige countiene ("fylkene") så dersom du vet hvilket county dine giftet seg, kan det være lurt å sjekke her først.

Det finnes også slektsforskerorganisasjoner over hele staten Minnesota (som i de fleste andre stater), prøv deg fram på Google og se hva du finner. På DIS-Norges Genress finner du en del mer, og er det noe du ser mangler, ja klikk på "foreslå ny lenke" og legg den inn! Denne ressurssiden er ikke ment å være noen konkurrent til Cyndislist.com, men fint å ha det mest brukte der.

Er du ikke enig? Minnesota er en gullgruve. Og ja - det er mye mer enn jeg har listet opp over, men altså, dersom du havner i Minnesota, ja da er du heldig!

Lykke til!