lørdag 31. mars 2012

1940-tellingen for USA blir lansert 2. april!

http://www.1940census.net/index.php


Det blir spennende å se hvor stort presset på serverne blir - kanskje det kneler? Jeg vet at de organisasjoner og firmaeer som har dette ute (uvisst hvilke pr. nå)  har jobbet på spreng for å bygge opp og finpusse maskineriet.

I mens går jeg gjennom basen for å se hvem jeg skal lete etter. Jeg har blant annet min oldemors tante Selma som fikk minst 3 barn, ble gift minst 3 ganger. Og har mange barnebarn. Men ingen vet hvor hun selv ble av. Jeg blogget om Selma og hennes 2 søstre (som også dro til Amerika) her og jeg har håp om å finne Selma i 1940-tellingen. Spennende!

Jeg lurer også på farmors onkel Kristoffer/Christopher som var i Amerika i flere år (vi aner ikke hvor lenge) - og jeg har blogget om ham også her

Så får vi se da - finner jeg dem tro? Du hører nok noen hyl her etter hvert!

I mens kan man jo se på skjemaet som ble fylt ut, her er det mye interessant informasjon å finne - dersom man altså finner sin slektning.. (klikk på bildet så blir det større)

 1940 Census Form (Population Schedule) (National Archives)

søndag 25. mars 2012

Arkivverket stenger sine lesesaler!

Har du planer om å gå på et arkiv for å begå slektsforskning denne uka, bør du sjekke åpningstidene til den institusjonen du har tenkt å besøke!

Arkivverket forteller:

Stengt lesesal 28. og 29. mars

Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo stenger lesesalen 28. og 29. mars 2012. Det samme gjelder flere andre statsarkiv/Samisk arkiv. Andre har redusert åpningstid disse dagene. 


Så da får man heller ta en tur på et bibliotek kanskje? Jeg digger Deichman, det norske biblioteksystem er helt suverent. Et annet bibliotek jeg sjelden besøker, men burde frekventere ofte, er Nasjonalbiblioteket.  Men nå vet jeg at de har en artikkel jeg vil lese, så da må jeg dit i begynnelsen av mai!

Jeg prøvde å søke på "bibliotek" i min egen blogg, og ser at jeg har blogget om det mange mange ganger.

Et av mine yndlingsbilder fra Deichman:

Foto: meg sjøl

onsdag 21. mars 2012

Skatter fra arkivverket - endelig på nett!

De av oss som er så heldige og har anledning til å besøke Riksarkivbygningen, glemmer tid og sted når vi dukker inn i Skattkammeret.

Utrolig mye spennende har blitt vist fram i dette lille utstillingslokalet, og nå har endelig Arkivverket lagt bilder av kilder og skatter som nettutstilling for dem som aldri har mulighet til å besøke vakre Oslo.

Sitat fra Arkivverkets side:
”Skatter fra arkivet” er en utstillingsrekke der Riksarkivet og Statsarkivet i Oslo viser eksempler på spennende originalmateriale fra magasinene. Årets utstilling har smakebiter fra mange ulike temaer, som gruvedrift, regnskap for heksebrenning, andre verdenskrig, arkitektur, et omstridt bokmanus og nytelsesmidler."

Ta deg tid til å besøke nettutstillingen her!


tirsdag 20. mars 2012

Svenske slektsforskerdager 2012

Slektsforskerdagene i Sverige er store greier, det er nemlig ett stort arrangement en gang i året ett sted i Sverige. Jeg var i Falköping i 2009, og har hele tiden hatt lyst til å være med på nytt. Mine eskapader i Falköping ble blogget her.

I 2012 er det Gävle som skal arrangere, og det passer meg fint, jeg har jo tidligere blogget om min farmors halvsøskens far fra Gävle. Kanskje jeg finner stedet han bodde? Han hadde barn der og,  men jeg vet ikke helt om jeg "tør" å kontakte dem.... noen ganger kan slike ting være litt sårt selvom det er kjent. Jeg får se hva jeg gjør.

I hvertfall har jeg sendt min påmelding til Mette på DIS-Norges kontor, som lover å sende meg regning om lenge (det passer fint) - og holder av både buss-sete og enkeltrom til meg. Jeg har meldt meg til å være med og hjelpe litt svenser også, så da får vi se.

Temaet for de svenske dagene er "Varthän? - Resor i tid och rum" og de sier selv om arrangementet:

Sitat fra hjemmesiden til Svenska säktsforskardagar 2012:

Varthän? - Resor i tid och rum

Det har alltid funnits människor som drömmer om något annat, som har en önskan att resa bort, att se världen eller kanske bara till närmaste stad.

Att resa är temat för Släktforskardagarna 2012, med tåg, med hästskjuts, med båt eller på annat sätt. Oavsett vilket färdsätt, alltid mot ett nytt mål i vilken tid det än skedde.

Från Gävle emigrerade man tidigt till Nordamerika, Gävle sjömanshus registrerade sjömannen som ville se världen, hästskjutsen tog pigan och drängen till marknaden, apostlahästarna soldaten som marscherade till regementet, ångfartyget och tåget gjorde resan till ett äventyr!

Otaliga är exemplen på resan och målet för den.

Välkomna till Gävle och Släktforskardagarna 2012!

Og jeg har da meldt meg på fellesturen til DIS-Norge, som går med buss fra Oslo en vakker dag i august. 


mandag 19. mars 2012

Ny nordmann i Florida identifisert..

Denne gangen maleren Paul Meyer Cold. Han bodde på Key West, og immigrerte i 1872.

Jeg har valgt å legge disse som "sider" i bloggen, slik at de er enklere å finne tilbake til senere.  Lenker til sidene ligger til venstre.

Du kommer rett til siden her:torsdag 15. mars 2012

ArkivDigital er gratis i helgen i anledning Släktforsningens dag i Sverige

Igjen en hyggelig mail fra ArkivDigital! Har du slekt i Sverige, bør du skrinlegge alle andre planer, la hestehov være hestehov og vårlig vær ditto.

Fra Arkiv Digitals epost:

ArkivDigital är gratis 17-18 mars 2012

Sedan ett antal år tillbaka är det Släktforskningens dag den tredje lördagen i mars månad. Föreningar, bibliotek och arkiv runt om i landet har utställningar och föredrag på lördag. Om du inte har möjlighet att besöka något evenemang, så kan du alltid titta in i vårt digitala arkiv. Fira Släktforskningens dag tillsammans med oss i vårt stora bildarkiv, helt i färg.

Släktforska i våra snart 34 miljoner färgbilder gratis under helgen 17-18 mars 2012. Du hittar mycket spännande bland kyrkoböcker, domböcker, bouppteckningar, mantalslängder och andra handlingar.

Lykke til!!

tirsdag 13. mars 2012

Nordmenn i Florida del II - Eric Danielsen fyrvokter på Charlotte Harbor Lightouse

Charlotte County er et ganske nytt county her i Florida. Charlotte County etablert 23. april, 1921. Navnet kommer fra  Bay of Charlotte Harbor. "Charlotte" fra "Carlos" eller "Calos" (Calusa indianere). I 1565 ble bukten kalt "Carlos Bay," av spanierne, mens i 1775 ble navnet Charlotte Harbor til ære for Dronning Charlotte Sophia, kong George III sin dronning.. Punta Gorda er den eneste byen i Charlotte County. Tidligere var Charlotte County en del av DeSoto County, som i dag ligger nord for Charlotte. (kilde: e-reference desk)

kart linket inn fra e-reference desk

En av de få nordmenn jeg har funnet i vårt område er en Eric Danielson, født i 1854 i "Norway". Han har forekommet i folketellingene under forskjellige navn.

1900 -  Charlotte Harbor, DeSoto County
"Alex" Danielson født i Norge i mai 1851 hadde vært gift i 19 år. Han immigrerte i 1868. Han var fisker, og hadde sendt inn papirerer til søknad om statsborgerskap. Familien var gjeldfri, de eide sitt hjem. Stedet de bodde på var ikke en gård, kun bolig.
Familien til Alex bestod av hans kone Clara, født i August 1865, hun hadde født 5 barn som alle var i live. Barna var datteren Brita, født i september 1885, sønnen Eric født i mai 1888, sønnen Osman født i juli 1891, sønnen Harold født i mai 1894 og sønnen Clarence født i juni 1897.

1910 - Charlotte Harbor, DeSoto County
Erick Danielson og familien er nesten som den i 1900. Mor Clara har fått et barn til, det står at hun har født 6 barn, men bare 5 er i live. 4 av barna bor hjemme, nemlig Osman, Clarence, Eveline og Errick Jr. Erick Jr. har giftet seg med Jessie, hun er bare 17 år gammel, født i Florida, faren var født i Alabama, moren i Georgia. Erick jobber som skips-snekker. Han immigrerte i 1870


1920 -  Charlotte Harbor, DeSoto County
 Eric Danielsen, født i 1854 i Norge av norske foreldre. Han var gift med Clara, født i Georgia, USA. Hjemme i huset bor også to av barna, Evelyn på 15 og Osmond på 28. Eric var "lighthouse keeper", mens sønnen Osmond var fisker. Rart var det at det var kona Clara som står som hovedperson i familien

Eric Danielson dør i Charlotte County i 17. november 1931, og hans hustru Clara dør 15. november 1932. 
(kilde State of Florida. Florida Death Index, 1877-1998. Florida: Florida Department of Health, Office of Vital Records, 1998 og http://www.findagrave.com

Erik Danielson Sr. www.findagrave.com

Clara D. Danielson www.findagrave.com

Fra "Hardee County, Florida - 1917-18 Civilian Draft Registration (CREECH-HEYN)" på USgenweb finner vi sønnene med fødselsdatoer
Clarence var født 28. juni 1897, og bodde på Boca Grande, Florida
Erik jr. var født 3. mai 1888, og bodde i Naples, Florida
Osmond var født 27. juili 1891 og bodde i Charlotte Harbor
sønnene er også begravet på Charlotte Harbor cemetery
Charlotte Harbor Cemetery

Å finne Erik i Norge ble en "smal" sak. Jeg fant nemlig først en Erik Danielsen Hovde i Haugesund i et landsdekkende søk på http://www.rhd.uit.no - han var midlertidig losjerende sjømann. Han skulle være født i 1848 i Sveens prestegjeld. Sveen (Sveio) var fram til 1861 en del av Finnås prestegjeld i Hordaland. Jeg kastet meg over kirkebøkene og der var det jammen en som passet perfekt!
født 11. mai 1848, sønn av Daniel Osmundsen (Hovde) og hustru Birthe Eriksdatter.  Med navnene på ungene i Florida friskt i minne fra folketellingene, datter het Birthe og sønn som het Osmond, og i tillegg en sønn som var oppkalt etter far og morfar Erik. Jo dette sier jeg er 100% full treff. Selvom Erik i 1900 skrev av 3 år på alderen, og han ble yngre med årene, men på gravsteinen hans står årstallet 1848, og jeg tror nok det er rett.

kilde: Hordaland fylke, Finnås, Ministerialbok nr. A 6 (1836-1850)

Erik er også listet hjemme på gården Hovde i Sveio hos foreldrene (som sømand). Her ser vi også navnene som går igjen på Eriks familie i Florida.

kilde:Digitalarkivet, 1865-telling for 1216 Sveen, HoralandJeg håper jeg finner koblingen mellom Erik og fyret i Charlotte Harbor, det kan ikke være noe annet fyr han eventuelt var Lighthouse keeper på i 1920 dersom han bodde i Charlotte Harbor. Det var for langt å reise på jobb.

Det så ganske ensomt ut om han jobbet på Charlotte Harbor Lighthouse: (jeg har ikke funnet bevis for at det var her Erik jobbet, men forespørsler er sendt!

Charlotte Harbor lighthouse (takk til http://www.lhdigest.com/ for tillatelse til å bruke bilder og annen informasjon fra deres hjemmeside.