onsdag 30. mai 2012

Afdødes navn: ukjendt vejfarende


I dag har jeg satt meg fore å gå gjennom haugen til venstre på skrivebordet i Slektsforskerens hule. (nei - intet bilde av kaoset - kanskje kun et "etter-bilde"?). 

I haugen var det kopi fra en side i bygdeboka for Ås - som jeg ikke har fått gjort noe mer med. Jeg har notert en dato i februar 2008 bakpå, så det er flere år siden jeg fant dette i bygdeboka, og som jeg altså ikke har gjort noe  mer med. Dette er svigerfamilien til Andreas Larsen f. 31. desember 1858 i Oslo. Andreas var bror til min tippoldefar Alexander Theodor f. 22. november 1854. Andreas og Alexander bodde på den tiden i Fjerdingen - i det som i dag er Christian Kroghs gate.

Men - Andreas Larsen altså. Han ble gift med ei jente fra Ås i Akershus, Anne Marie Andreasdatter f. 14. januar 1854 på Syverud. Anne Marie og hennes familie var omtalt i bygdeboka - og det sto heldigvis hvor Anne Maries foreldre, Andreas Nilsen og Anne Helene Andreasdatter kom fra, og når de døde. Begge kom fra Hobøl, og de døde i Ås i 1899. Siden jeg da var i modus "egen slektsforskning" for en gangs skyld, fant jeg at jeg i hvertfall fikk finne dødsfalls-datoene på Andreas og Anne Helene. Men jeg falt i staver.

Jeg kom nemlig ikke lenger enn til å finne kirkeboken, slå opp på 1899 og begynne lesingen. De to første innføringene gjorde at jeg helt stoppet opp, for en trist skjebne. Jeg lurer på om familien til paret noen gang fikk vite at disse to stakkars menneksene døde i Ås?

Død dato 5.11.1898 - begravet 15.1.1899 - Ukjendt vejfarende

Fødested: vides ej (Sverige) - Bopel: Intet (Holstad) - Opbiven dødsaarsag: Indebrænd - Anmerkning: Begge kom efter vejen, bad om husly og fikk ligge på Holstad i laden, som samme nat nedbrandt. Ilden var påsat. Begge brændte inde.

Jeg lurer veldig på hvem disse to var - det er jo umulig å finne ut. Det er nok flere slike innføringer rundt i kirkebøkene, kanskje jeg bør nevne den på DIS-Norges Slektsforum under Strays...
tirsdag 29. mai 2012

1940-census, verdens største dugnad?

Jeg har flere ganger blogget om 1940-census og dens framdrift. Jeg er både stolt og glad for å være en del av denne innsatsen, selvom jeg ikke har hatt anledning til å indeksere så mye som jeg har hatt lyst til. Min gode venn og arts/slektsfrende Liv har også blogget om dette fenomen,

Jeg hadde bare lyst til å vise grafikken til Familysearch - som forteller om framdriften. Dette kan du se her:


https://familysearch.org/1940census/

I dag så det slik ut: (det "oransje" er ferdig indeksert og søkbart, de andre kommer fort og sterkt etter. Følgende stater er klare for søk:


Oregon, Idaho, Nevada, Utah, Wyoming , Arizona, Colorado, Alaska, Kansas, Florida, Virginia, New Hampshire, Vermont og Delaware