mandag 30. juli 2012

Ny slektsside! Endelig...

Endelig har jeg fått rota meg til å få laget ny hjemmeside - som skal fullstendig ta over den gamle!
Mitt nye "domene" er http://www.lailanc.net - og der vil slekta være i høysetet, og så kommer bunader og reiser sånn litt etter hvert!

Om du stikker innom, så hadde det vært hyggelig om du la en hilsen i gjesteboka - både ros og ris vil bli tatt imot (det første med åpne armer, det andre litt mer avventende ;)

Selve maler og databasehåndteringen er gjort med TNG - The Next Generation - et fantastisk program som er laget av den utrolig dyktige Darrin Lythgoe - som ikke bare er flink, men også tar seg tid til å svare på epost fra utålmodige og fortvilte (med snev av lese-vegring) . Darrin er en god grunn til å kjøpe dette programmet, og programmet i seg selv er også en god grunn til å kjøpe seg. Eller hvordan det var!

Jeg har jobbet noen timer, og er ikke helt i mål, men har valgt å lansere barnet, og heller få kommentarer! (Hilsen i gjesteboken, som bare er flytta fra den forrige hjemmesiden, er velkommen!)

http://www.lailanc.net  stikk innom da!

English verion available!

søndag 22. juli 2012

Tilfeldighetenes spill....

I dag ryddet jeg litt i min egen slektsdatabase. Det er ikke så ofte jeg har tid til å åpne den for tiden, men desto hyggeligere er det å kikke på den, finne ut noe mer om en enkeltperson, gå inn i folketellingen for 1910 og se om jeg finner noe mer om en familie.

I dag gikk jeg litt lenger bakover, Min tipptippoldemor Birthe Marie Andreasdatter Bruun f 1814 i Akersgata av foreldre Andreas Jensen Bruun og hans hustru Dorthe Marie Jørgensdatter Schultz. Begge disse var også født her i Oslo.

Men - den jeg egentlig så litt på var søsteren til Birthe Marie, nemlig Karen Mathea Andreasdatter Bruun, født i Bergfjerdingen 29. april 1810, og døpt i Aker  13 mai samme år. Karen Mathea giftet seg aldri, men fikk en sønn utenfor ekteskap da hun 35 år gammel. Faren var en Mons Hansen fra Laurvig, (som jeg ikke har jobbet noe videre med).

Sønnen, Carl Magnus Hansen ble født på Rikshospitalet 20. september 1845.  Han arbeidet på sjøen nesten hele livet, sjømann, som kokk, og senere var han fisker. Han giftet seg i Oslo Domkirke 15. desember 1872 med Josefine Andrine Johannesen fra Fjerdingen (i dag Christian Krogs gate). Disse to fikk mange barn, jeg har hittil funnet 9, født mellom  1873 og 1894.

Jeg skrev for en stund siden om det å "google slekta" - og det gjorde jeg med denne familien og - for å se om det var noen andre der ute som kanskje har lagt ut noe om dem. Og hva fant jeg!? (jeg har fjernet adresse og navn til den personen som la ut etterlysningen) - dette kom til Norway-List, i 1999. Rart å tenke på at man var aktiv allerede den gang!
mc**** wrote:


Good Morning List


I am looking for information on my grandparents Otto Karl Pedersen
born June 1, l868 in Skien. Married to Gulborg Josephine Hansen
in December 1901 (I believe in Oslo). Gulborg was born May 19, l880
in Christiana. They came to the US around 1904 and settled on the
south side of Chicago, Illinois. 

Thanks,
Diana


At 03:38 PM 2/1/99 +0100, Laila wrote:
 

Hi!
I think I found you grandmother in the 1900-census (not online).
The family lived in Munkedamsveien 31 in Kristiania (Oslo) Johannes
Parish

Carl Magnus Hansen, Head, Married, Fisherman, born 1845
Josefine Andrine Hansen, Wife, born 1848
*Gulborg Josefine Hansen, Female, unmarried, Saetterlaerling* born 1880
Astrid Laurentse Hansen, Female, unmarried, Saetterlaerling* born 1882
Thorbjørn Emanuel Hansen, Male, born 1885
Sverre Thorleif Hansen, Male, born 1891
Svanhild Titania Hansen, Female, born 1894

Hope this is your family!

Laila in OsloSubject: Re: another newbie
Date: Wed, 03 Feb 1999 00:52:14

Dear Laila,

I can't believe this. This is definitely my grandmother and her family.
Thank you Thank you Thank you. I just wish my mother was still alive.
She would be very excited.

I know Sverre came to the US because I got to meet him when I was about 5 yrs. old, but I don't know about the others. Unfortunately, everyone old enough to remember have all passed away.

Thank you again
Diana
Og - den Laila i Oslo - det var Meg - og jeg visste ikke den gang at dette var "tjukke slekta"!! Vel tjukke slekta er vel å ta i, men det er slekt - om enn noe perifer. Og jeg hjalp altså Diana uten å vite at det var min egen slekt det var snakk om! Det var datteren *Gulborg Josefine Hansen som emigrerte til Amerika - mer om henne senere.

Nå håper jeg at Diana har samme epostadresse, så får vi se om hun vil ha kontakt. Jeg har også funnet et slektstre på Ancestry.com med familien, og regner med at det også er Diana.Spennende!mandag 9. juli 2012

Lapskaus på Vålerenga - eller: Verden er liten!

For flere år siden hjalp jeg en dame i USA med slekt fra Tinn og Meråker. Den Meråkerske linja var kurant som nygrilla marsipangriser, det var verre med linja i Tinn. Jeg greide rett og slett ikke å finne hode og hale på informasjonen jeg fikk fra amerikaneren "min". Det var så mye navneforvirring og jeg skjønte etter hvert at det måtte være feil. Flere slektshefter er skrevet om familien i USA, de er omtalt i Tinnsoga, og flere steder på nett. Og jo mer jeg sjekka og leste, jo mer forvirrende var det. Men tiden strakk ikke til den gangen, og det var ikke alt som var på nett.

Etter hvert måtte jeg kaste inn håndleet, men valgte å først spørre på Slektsforum om noen hadde noen tanker rundt den familien jeg hadde sett på. Jeg har ikke tenkt å gjenta noe av denne historien, de som ønsker å se hva jeg fant og hva som etter hvert ble nøstet, kan se her på Slektsforum. Men - det endelige beviset fikk vi ikke tak i den gangen.

Vinteren 2010 jobbet vi med runde 2 av Alt for Norge som skulle gå høsten 2011. En dag fikk jeg en epost fra en slektsforskerkollega som jobbet med en av kandidatene som skulle være med i 2011-runden. Hun hadde samme Tinn-slekten som jeg hadde jobbet med noen år før, og spurt om på Slektsforum!!!! Så arti! (Dette forteller faktisk hvorfor vi ikke sletter gamle etterlysninger!!!) Men jeg kunne ikke hjelpe, dessverre hadde jeg ikke hatt anledning til å jobbe videre med Tinn-slekta den gangen. Dette var jo ikke min slekt heller. Så - dessverre kunne jeg ikke hjelpe til med Mary's slekt da.

Noen uker fikk vi beskjed fra produksjonsselskapet, det var nevnt at det var en Hurdal-linje også i slekta til kandidat Mary, om vi kunne gjøre noe med den? Torill og jeg tok den med oss til Salt Lake City i februar 2011, og fant selvsagt nålevende slekt.  Videosnutten under viser når Mary fikk "Slektsboken" da hun måtte reise hjem fra Alt For Norge. Videoen over er hentet fra YouTube, der den er lagt ut av TvNorge.

Senere har Arnfinn Bernaas som også var med i tråden på Slektsforum funnet beviset for det jeg tenkte i 2008 - det de hadde av informasjon i USA var veldig feil. Noe på bakrunn av feil i Tinnsoga, men også en del feil pga at en del etterkommere av emigrantene husket feil, og andre slektsforskere hadde gjort feil i sine analyser av kilder. Arnfinn har vel sett det vi fant på Slektsforum, og han har også fått hjelp av gode hjelpere på Digitalarkivets brukarforum (jeg må skryte av Hanne Line, hun er super - og aktiv også på DIS-Norges slektsforum). Saken med denne familien og hva som er feil, er nå oppklart!

Akkurat nå har Arnfinn Bernaas besøk av Mary Hakes, og Torill og jeg har vært ute i kveld med Mary og hennes hyggelige (og slektsinteresserte) mann (han har ikke en dråpe norsk blod i årene, men det tilgir vi ham).

På Vålerenga kan man spise det meste, men i dag ble det deilig lapskaus med flatbrød og eplemost! Til dessert: lun hjemmelaget eplekake med iskrem. Og - på vei tilbake til bilen så Mary et kjent dalføre på veggen, nemlig Numedals(gata).


Vi hadde det utrolig hyggelig - praten gikk livlig i de 2 timene vi var sammen, og Mary takket Torill og meg veldig fordi vi greide å finne slekt på en annen linje enn den hun egentlig kanskje følte seg mest knyttet til. Og - det at vi greide å finne nålevende slekt sørget for at hun fikk være med i finalen i Alt for Norge! Synes det er flott at hun var Hurdøling og jeg da!!!

Takk for mat, Torill!

onsdag 4. juli 2012

En liten nøtteknekker-suite på morgenen....

Nøtteknekkere - fra Wikipedia
I går kveld kastet min kjære slektning Liv over et fortvila skrik om hjelp, en mann var som sunket i jorden... eller forsvunnet som dugg for solen. Kom visst litt an på hvordan man så det.

Mannen det gjaldt, var inngift, og det eneste hun visste om ham var følgende:
Navn:  Johan Lamborg
Yrke. lærer
Født: 15. august 1893
Død: 13. september 1942
Gift 20. januar 1920 med Livs slektning Anna Elisabeth Simonsen.


Ingen stedsnavn var oppgitt på Johan, ei heller sted for dødsfall eller liv. Fruen Anna Elisabeth Simonsen er iflg. 1910tellingen født i Drammen

Inngift eller ikke, jeg kjenner Liv, og hun lar ingen sten være usnudd i en sak dersom hun har satt seg fore noe. Men her måtte hun be om hjelp av en ekte sporhund... 

Liv lot seg først forvirre av et Google-søk som ikke førte noe sted, og som ga Johan navnet LARS Johan Lamborg men med f. 1893 og d. 1942.. Dette viser seg vel å være rett person, men den som har lagt dette ut (på MyHeritage) har gitt Johan feil navn, og derfor ført oss på ville veier. Jeg trakk oss heldigvis raskt inn igjen på den smale sti.

Liv fant en interessant registrering med bilde av gravminne på http://www.disnorge.no/gravminner det eneste registrerte gravminne med navnet Lamborg - nemlig

foto: DIS-Norges gravminner

Siden jeg er helt uforbederlig og uhelbredelig og kan ikke si nei til en nøtt, (var jeg et ekorn i mitt forrige liv?) så måtte jeg bare se litt mer på denne. Så mens Liv har sittet på kontoret og vært flink DISarbeider, har jeg knukket...knekket... knekt.. nøtta:

Folketellingen 1910

Jeg valgte å jobbe litt videre med denne Ernst, kanskje han hadde en slektning ved navn Johan (evt Lars Johan).

Han var lett å finne - med fornavnsøk på 1910-tellingen, og fødselsdatoen oppgitt:

Fra Dititalarkivet

Og - Ernst hadde en bror som het Johan! Johan Osvald riktignok, men han var født i august 1893 - og med etternavn Lassesen... kan det ha vært her navnet "Lars" hadde blitt forvirret inn i det vi fant på nett?

Det passet jo veldig fint med at Johan var elev af Gymnaset, de må jo gjerne dit for å bli lærere. Men - med feil fødselsdato (5. august 1893) måtte det flere bevis enn magefølelse til for å kunne banke denne i bordet til min kjære slektning som er like hard som meg på kilder.

Adressebøkene for Oslo
Jeg pleier alltid å sjekke om folk jeg leter etter kom til Oslo - det virker jo som om hele verden vil til vår fagre by. Så jeg sjekket i Adressebøkene som er skannet og lagt ut her - og litt flaks skal man da ha!

Fra Oslo Adressebok - 1939 (Arkivverket/Byarkivet)

Liv visste at Johan og frøken Simonsen ble gift i 1920 - dvs det sto det i den slektsboken hun har fått tak i om sin morfars slekt. Så det ville si at i 1939 var han altså gift, og bosatt i Vestre Aker. Det smaker av fugl. Utfordringen er akkurat dette med "Aker" - da adressebøkene ikke alltid har med seg de som er bosatt utenfor Oslos grenser, og derfor var denne innføringa i 1939 utrolig flaks. Tenkeboksen jobbet videre, hvilke andre kjente parametere hadde vi.. jo! Dødsdato! Hadde vi like flaks med denne Johan igjen? Han døde et eller annet sted i Norges lange land 13. september 1942. Og det kunne jo like gjerne ha skjedd i Oslo som i andre deler av dette langstrakte land... Neste step ble derfor

Dødsfallsprotokollregistrene
finnes både for Oslo og Aker. Jeg kikket først i registeret for Oslo for 1942, men man kan jo ikke ha like flaks hele tiden. Jeg kastet meg over "Aker kriminaldommer  - skifte- og auksjonsforvalterembete," 
og fant fort Johan Lamborgs dødsfall, med rett dato! Nå er ikke selve dødsfallsprotokollen på nett for såpass nye dødsfall fordi de kan nevne dødsårsak, noe som er klausulerte opplysninger. Men - datoen for dødsfallet var i hvertfall sammenfallende med den Liv hadde fått oppgitt i slektsboken!

Akershus fylke, Aker kriminaldommer, skifte- og auksjonsforvalterembete,
Dødsfallsprotokollregister 4 (Hbg 0004), 1941-1947, oppb: Statsarkivet i Oslo
Permanent side-link: http://arkivverket.no/URN:sk_read/27401/110/

Da var det vel forsåvidt egentlig løst, men det endelige beviset - som beviser magefølelsen, er ikke der helt enda. Det er ikke bevist at den Johan Lamborg som dør i 1942 virkelig er den som var gift med Livs slektning Anna Elisabeth Simonsen. Siden slektsboken hadde en annen fødselsdato, og det vi ble forvirret av på nett hadde et annet navn, så må vi lete litt videre.  Vi kan selvsagt sende en epost til vårt fantastiske Statsarkiv i Oslo og få vite hva som står om Johan Lamborgs død i selve dødsfallsprotokollen.  Og det kommer Liv helt sikkert til å gjøre. Men vi er utålmodige sjeler.

Mer adressebøker for Oslo
I 1910 bodde (Anna) Elisabeth med sin mor og søstre i Drammen. Moren var enke. Jeg finner en Anna Simonsen, Enkefru i Ole Vigs gate 6 i Adresseboka for 1918 i Oslo... har jeg flaks igjen? Dette navnet er jo ikke så veldig sjelden men - en tanke slo meg så - Elisabeth var voksen, ugift i 1918 om vielsesåret 1920 var riktig - bodde hun hjemme hos moren ville hun stå i Adresseboka hun også! Og jammen gjorde hun ikke det! Og da er jeg sikker på at vi er på rett spor her også! Elisabeth Simonsen, bor også i Ole Vigs gate 6 i 1918, og hun er Kontorist, som hun var i 1910 tellingen! Jeg er på sporet. Tore - du har konkurranse!

Vielsen 20. januar 1920 - men hvor?
Liv hadde allerede lett i kirkebøkene i Drammen og omegn, siden hun visste at Anna Elisabeth var født der, og ofte blir jo jentene viet i det sognet der foreldrene bor. Men... der var hun ikke. Jeg hadde jo funnet en kvinne som kunne passe med Anna Elisabeths mor i adresseboka for Oslo (over)...

Jeg jobber best i Oslo-området, og tenkte med håpefult sinn at de kanskje ble gift der? Først en titt i vielsesprotokollen for Vestre Aker på 1920 - men der var de da ikke. Det skal ikke være så enkelt! Men - jeg holdt meg på "vestkanten".  Samlagsafstemmingen - som forteller hvilken gate til hvilket kirkesogn, gir bildet i 1900 - og i 1920 har mye skjett i vår fagre by. Jeg tar allikevel sjansen, Ole Vigs gate tilhørte Fagerborg.

Jeg har mer flaks enn forstand - se her!

Fra Arkivverket.no:
Oslo fylke, Fagerborg, Ministerialbok nr. 7 (1917-1934), Ekteviede 1920, side 30.
Permanent sidelenke
 


Så da har du slektningene dine servert på et sølvfat, Liv, og kan legge inn de rette opplysningene, og kanskje fortelle den som har dette på MyHeritage at mannen nok ikke het Lars Johan Lamborg, men Johan Osvald Lassesen Lamborg....


søndag 1. juli 2012

Familysearch vinner vel dette rotteracet!

Jeg har tidligere blogget om 1940-census og indexeringen av denne.
Blant annet her:  og her - hvor nedenfornevnte Selmas søster ble funnet.

pluss flere andre innlegg.

Jeg har nå funnet Selma, den "vanskelige" søsteren, men det kommer mer om henne litt senere. Nå ville jeg bare fortelle at det snart er ferdig indexert på Familysearch! over 75 prosent av tellinga er indexert, California, New Jersey og Carolinas er forsløpig "hvite - men alle de andre er godt i gang, og de "oransjebrune" er ferdig og søkbare!
Det meste av midvesten og de "Norske" statene  er klare, jeg ser at Minnesota er 100% ferdig men ikke lagt ut for søking. Den kommer nok i løpet av kort tid!

Jeg er dønn imponert, dette er fantastisk frivillig innsats! Ytere - ikke bare nytere!


https://familysearch.org/1940census/?cid=fsHomeT1940Text_v2