onsdag 29. august 2012

En gjørtler og en overskjærer, en halvkar eller en høker?

Før i hine hårde var det mange fine yrkestitler. Noen av dem er ikke til å forstå i dag, enten fordi ordet er "rart" eller fordi selve yrket er utdødd. Hva var en possementmaker, eller en pudrettkjører? Eller en gjørtler? Og en kipper eller en klamper?

En av våre nye kirkebokregistratorer kom med et spørsmål på Slektsforum, om hvor hun kunne finne en liste over disse titlene, slik at hun kunne enklere lese kirkebokskriverens kråketær.

Og et sted finnes faktisk en liste, om enn helt sikkert ikke komplett, men mange står der. Ta deg også tid til å snuse litt rundt på slektssiden til Jan.

Et annet sted man kan finne omtale av forskjellige yrker er hos på lokalhistorie.no - nærmere bestemt her: Norsk Historisk Leksikontirsdag 28. august 2012

Mer fra helgens arrangement i Gävle....

Denne standen brukte vi litt tid i, Liv og jeg. For noen produkter de viste frem! Flotte anetavler og slektstavler, vakkert design, kvalitet på både materialer og utseende var helt ypperlig, og prisen veldig bra! Dette kan bli til noe veldig spennende.Denne tavlen ble produsert til et slektsstevne "Gustav  och Olivia Libergs ättlingar. Fantastisk! Jeg telte ikke hvor mange navn den hadde plass til, men det er en stor familie!
 

Jeg har allerede bestemt meg for å få laget en tavle hos homedeco.se selv, den som henger på veggen til venstre var utrolig flott. Den kan ses her.
mandag 27. august 2012

En flott helg i Gävle er til ende! (eller: Släktforskardagarna 2012 i Gävle)

En av årets store "happening" for mange slektsforskere, i hvertfall hos våre naboer i øst, er de årlige svenske slektsforskerdagene. Men, selvom dette er et stort svensk arrangement, er også Norge godt representert. DIS-Norge, Slekt og data har vært med i flere år, og også Norsk Slektshistorisk Forening. Begge også representert i år.  Jeg bestemte meg tidlig for å være med i 2012,  og ble ikke skuffet selvom forventningene var skyhøye!

Først opp i otta for å få være med bussen fra Øvre Slottsgate 2b sammen med 16 andre forventningsfulle og en finsk bussjåfør, (som må sies å være en av de hyggeligste bussjåførene jeg har vært på tur med). Lang busstur hadde første ordentlige stopp i Hagfors hvor vi provianterte

Noen måtte passe provianten mens andre bunkra...
Skal man på tur så skal man på tur, og det er viktig med både vått og tørt. På bildet  Liv, bæreposer, Torill passelig påpasset av Sigbjørn og Carl Birger.
God stemning på bussen, selvom vi synes veien var både lang og lenger enn lang. Vel framme på hotellet, rask dusj, og vi var klare for middag. Den som ble heldigst med bordplasseringen var helt klart Sigbjørn, som likte dekorasjonen på veggen:

Kvaliteten var så som så på bildet, men Sigbjørn var utrolig fornøyd med motivet!
 
Men- grunnen til at vi var her i Gävle er altså de Släktforskardagarna 2012, med tema "Varthän - Resor i tid og rum.

ArkivDigital er alltid hjertelig tilstede
Mange av utstillerne var der på grunn av temaet, andre på mer generell basis.  Spennvidden på utstillingen var stor,  alt fra enkeltpersoner som tilbød sine tjenester innen slektsforskningens irrganger til storebjørn Ancestry var representert. I tillegg hadde både Arkiv Digital og Familysearch store stands. ArkivDigital hadde satt om en menge pc'er som man kunne sette seg og prøve ut deres produkter. (Det var pc'er på den andre siden av veggen også)


DIS-Sør-Trøndelag var også reprsentert, her er Målfrid borte og slår av en koseprat mens vi har en liten rolig stund. Det er en av de mange positive sidene ved å dra på slike arrangementer. Møte andre slektsgale, møte folk man bare har møtt på Facebook  eller andre sosiale medier, eller rett og slett møte folk!


Hos Gull-Maj - hvor vi fikk bevist at det ikke bare er Norge som har vakker drakt-tradisjon! De brukte sine flotte drakter da de skulle ta sine produkter til torgs, for å vise at her kom det folk med kvalitet i kjerrer og sekker!


Mette er i full gang med å hjelpe en svenske med norske problemer!


Vi hadde selvsagt en flott og feiende innpisker til standen, som sørget for et hyggelig førstemøte med oss som ikke hadde tid til å stikke nesen over dataskjermen. Et veldig god ide!

Det tar på å være publik og på slike store arrangementer, og denne gjesten lånte hot-flash-viften for å kjøle seg ned litt!! Han og søsteren fikk i tillegg god hjelp til å finne slekt i Norge.

Til sist, et koselig bilde fra lørdagens festmiddag,
Carl Birger (sittende styreleder) og meg selv.torsdag 23. august 2012

Kort innlegg før avgang til Gävle i morgen... (eller: Emil Westerberg til besvær)

de fleste har vel fått med seg at det er årets skandinaviske happening  Svenske Slektsforskerdager denne helga - og der er altså undertegnede.

Siden dette evenementet vil finne sted i Gävle - vil jeg bare legge ut lenker til innlegg om min farmors halvsøskens far  Emil Nikolay Westerberg, som var fra Gävle! Her er de to innleggene:

Farmors halvsøskens far til besvær episode 1

Farmors halvsøskena far til besvær- en oppdatering

Det kan jo hende at det er noen som kommer innom som leter etter slekt og heter Westerberg fra Gävle???? Stikk innom oss på DIS-Norges stand da!

onsdag 22. august 2012

Arkiv Digital er igjen gratis til helgen! - (svenske kilder på nett)

For noen måneder siden skrev jeg litt om at jeg hadde meldt meg på til å være med til Gävle og de svenske slektsforskerdagene.

Nå er snart dagen kommet, og det skal bli arti med litt påfyll utenfra. Jeg skal være med og hjelpe på standen til DIS-Norge både lørdag og søndag, og jeg håper og tror den nye pc'n er klar for de store søk. Forrige gang jeg var med, var i Falköping, og da var det fullt trøkk hele dagen på vår stand, av  svensker som ville ha hjelp til å finne sine norske røtter.

Gratis gratis gratis!!!
En ting som er flott under disse helgene, er at mange av de som vanligvis tar betalt, "gir seg bort gratis" for et par dager. Dette igjen med Arkiv Digital!

Fra Arkivdigital.se leser vi:

ArkivDigital är gratis 25-26 aug 2012

ArkivDigital är en av de större utställarna och vi firar årets släktforskardagar med att erbjuda alla gratis tillgång till ArkivDigital under helgen. Alla har inte möjlighet att besöka Gävle, men vi vill ändå göra så att alla får ta del av festligheterna på något sätt.

Gå inn og se hvordan du kan gjøre dette selv, det er enorme ressurser som ligger tilgjengelig, kanskje du finner ut at en helg ikke er nok?


Og mer fra turen, ja det kommer vel når den starter tenker jeg! Skal du dit sier du? Da finner du oss på DIS-Norges stand i utstillingshallen "Balder" - på stand nr. 3 sammen med DIS-Danmark! (lenka går til en pfd-fil med utstillerkart.

søndag 19. august 2012

Have you hit a swedish brickwall? or: Swedes on tour!

I know I have some readers in Massachussettes, Richmond and Pennsylvania, and some genealogy friends from the rest of US with friends in those states.

SwedGenTour is a group of incredibly savvy Swedish genealogists. For several years they have gone to the US with the sole purpose of helping people in need. Of help with their Swedish ancestry.

They offer lectures and one-on-one sessions.

Their tour will start in Sturbridge MA October 5th 2012 and then they will travel to Cranston, RI and Pittsburg, PA. Their scedule is as follows:

Schedule of lectures
* Friday and Saturday, October 5-6, 2012 - Sturbridge, MA
* Tuesday, October 9, 2012  - Cranston, RI
* Saturday, October 13, 2012 - Pittsburg, PA

Read more about their lectures and what they can offer on their website, I hope they will blog every day of their trip as they have done the last years. 

Have a fantastic tour, Anneli, Charlotte, Olof and Anna-Lena! You are awesome!

And to my US/Swedish friends, don't even think about it if you are in the area, go and see them!


Read about the tour here: SwedGenTour


torsdag 16. august 2012

LOST - i slektsforskning! Da er det dags!

For et par uker siden skrev jeg at vi igjen er i gang med LOST - for 3 gang!
her legger du inn poengene dine:
http://www.disnorge.no/slektsforum/viewtopic.php?t=108700 og Oddvar har lagt inn et eksempelinnlegg hvordan du gjør for å legge inn poengene dine.

og her finner du oppgavene etter hvert:
http://www.disnorge.no/slektsforum/viewforum.php?f=2396

Bli med da! Dette er uhøytidelig moro, og helt egennyttig!! :D
 
Saritha har lagt ut tidsplanen:

Timeplanen i helga blir som følger:

Fredag 17.08.2012
Kl 18.00: Lett oppvarming
Kl 21.00: Utlevering helgeoppgave og innlevering av Lett oppvarming
kl 23.00: Kveldsoppgave som skal innleveres kl 01.00

Lørdag: 18.08.2012
Kl 08.00 Morgensjokk
Kl 12.00 Utlevering Lunsjnøtt og innlevering Morgensjokk
Kl 13.00 Døgnoppgave (går over 12 timer) og innlevering Lunsjnøtt
Kl 17.00 Ettermiddag/kveldskos
Kl 19.00 Hurtignøtt
Kl 20.00 Innlevering av Hurtignøtt
Kl 23.00 Innlevering av Ettermidag/kveldskos
Kl 01.00 Innlevering Døgnoppgave

Søndag 19.08.2012
kl 12.00 Kaffekos med nonstop til
Kl 20.00 Innlevering helgeoppgave
Kl 21.00 Premietrekking

Du er selv ansvarlig for å føre poengene i egen poengtråd!


onsdag 15. august 2012

Arkivmagasinet - eller [arkiv]magasinet og Norges dokumentarv

Forsiden på [arkiv]magasinet nr. 2/12 -
design:Morten Hernæs, 07 Aurskog
Gjengitt med tillatelse fra Riksarkivet.
 Om  [arkiv]magasinet:
.. er Arkivverkets faglige tidsskrift og retter seg mot et bredt, historieinteressert publikum. Arkivmagasinet skal være et orienterende og debattskapende tidsskrift som medvirker til å utbre kunnskap om arkivenes egenart og deres viktige rolle i samfunnet.
Arkivmagasinet ønsker å stimulere til økt interesse for og bruk av arkivmateriale i Riksarkivet, statsarkivene og Samisk arkiv.
Redaktør: Leif Thinsrud
fra kolofonen i siste nr, 2/12
I det siste nummeret av [arkiv]magasinet er det Norges dokumentarv som blir presentert i bilder og tekst. UNESCO (United Nations Educational, Scietific and Cultural Organization) lanserte i 1992 programmet Memory of the World (MOW). Vår nasjonale Norges dokumentarv er et register over en del av de viktigste dokumentene i norsk historie, næringsliv, kulturliv og samfunnslivet for øvrig. Formålet med dokumentarv-programmet er at det skal bidra til å verne og tilgjengeliggjøre verdens dokumentarv og framstå som menneskehetens kollektive hukommelse. Her kommer [arkiv]magasinet til sin rett som en formidler av hva som finnes.

En del av dokumentene er presentert og omtalt i dette nyeste nr. av Arkivmagasinet. Bare det å se den spennende kreative forsiden designet av Morten Hernæs, ga meg lyst til å åpne bladet og lese mer! Gode artikler, som med bilder og illustrasjoner blir lett lesbare og lærerike. Mange av dokumentene som blir presentert er "kjente og kjære" for slektsforskere, mens andre artikler kanskje har interesse for en som er generelt historie/samfunns-interessert, eller for en slektsforsker som ønsker mer "kjøtt på bena" om sine slektninger. Altså noe for en hver smak!

I det siste nr. av magasinet er blant annet følgende dokumenter/arkiv presentert:
 • Olav Engelbrektssons arkiv 1277-1537
 • Dronning Margretes valgbrev 1388
 • Kirkebok for Andebu 1623-1738
 • Åkers gårds arkiv 1670-1933
 • Rettsprotokoller 1620-1813 fra Finnmark
 • Røros Kobberverks arkiv 1644-1977
 • Nils Trosners dagbok (fra den store nordiske krig 1710-1714)
 • Lepraarkiva i Bergen
 • Grensetraktaten fra 1751
 • Weyses modellbok 
 • Folketellingen 1801
 • Larvik Grevskaps arkiv 1671-1821
 • Riksforsamlinga på Eidsvoll 1814
  • Peter Motzfeldts grunnlovsutkast (originalt manuskript)  • Originalfullmaktene til de 112 representantene som møtte på Eidsvoll, samt til representantene fra Nord-Norge som ikke rakk fram i tid
 • Flaggresolusjonen 1821
 • Kongsberg Våpenfabrikks arkiv 1824-1987
 • Emigrantprotokoller fra Oslo 1867-1966
 • Telemarkskanalenes arkiv 1850-1980
 •  Kistrand kommunearkiv 1845-1914
 • Venstres stiftelsesprotokoll 1884
 • Oscarsborgs vaktjournal 1940
 • "Kongens Nei" 1940
 • Edvard Munchs testamente 1944
En fyldig liste med gode lesbare artikler for den som ønsker å vite litt mer om disse dokumentene/arkivene som altså er på denne listen, og det fine designet gir så artiklene det lille ekstra.

Magasinet i papirutgave får du kjøpt i vestibylen i Arkivbygningen  (og ja, de tar kort). Her får du også kjøpt bøker som kan være gode å ha i egen bokhylle, bla. håndbøker for bruk av både statsarkiv og riksarkiv!  Man kan også laste ned pdf-utgaven av [arkiv]magasinet

En del av artiklene kan leses hos arkivverket som nettutstillinger

En fullstendig liste over Norges dokumentarv finner du her

Memory of the world - UNESCO herKilder:
[arkiv]magasinet
www.arkivverket.no
www.norskkulturrad.no
takk til designer Morten Hernæs, 07 Aurskog for bildefil av forsiden!

tirsdag 14. august 2012

Oslo var også full av bønder - eller: Kart over gårdsinndelingen i Oslo

Den som trodde at Oslos befolkning alltid har vært "byfolk" tar skammelig feil. Mesteparten av byen vår var faktisk bondeland, kun en del av det aller mest sentrale kunne kalles gater... men der var det jammen ei ku eller gjeit der og, og høner over alt! Så - ja, Oslo var full av bønder. (Selvsagt, en del av "skylda" for dette var jo Aker som etter hvert ble mindre og mindre ettersom Oslo ble større og større, og Aker tilslutt "forsvant" med den siste byutvidelsen i 1948.

Kart er noe man ofte glemmer når man leter etter slekt. Men det å kunne få slekta inn i et geografisk område, se nabogårder, gater, hus og navn, kan gi flere pekepinner til hvorfor ting ble som de ble.
Mange tok slektsnavn etter en gård, kanskje greit å vite hvor den gården kom fra? Ta deg tid til å sjekke ut kart for de områdene du har slekt!

Men nå var det altså dette nye kartet over gårdsgrensene. Oslo Byarkiv kommer stadig med godbiter, og denne gangen et kart som gir svar på hvor gårdene faktisk lå! Liste over gårdsnummerne finner du i kartets nedre del.

Kartet finner du her, og dersom du lar musen gli over kartet, kan du se forstørrelse av det du markerer. Det er også mulig å klikke på kartet, for å laste ned en stor versjon.

Ta deg tid til å kikke litt rundt på Byarkivet sine hjemmesider, der kan du finne mye interessant om byen vår!

søndag 12. august 2012

Mange har så lyst til å finne ut litt om slekta!

Dette innlegget blir visst ikke uaktuelt, så jeg reposter det. For på fredag spurte Gry, og hun har kanskje ikke lest dette, som er "basis"-starten for de fleste. Det viktigste jeg sa til Gry på fredag: Snakk med foreldrene dine NÅ - du er så heldig å ha begge i live! Så det skulle hun gjøre, så skal vi ta en dag med krumme rygger over pc'en, og jeg skal låne henne den ene av mine "Våre Røtter". Jeg kommer også til å anbefale at hun tar med seg et par andre bøker ned til Spaniens land, hvor hun jobber og sliter med gamle nordmenn.

Så - dagens reprise:

Jeg får stadig spørsmål fra venner og kjente som: "Laila, du som har sånn peiling, hvordan begynner man å lete etter slekta"?

Faktisk så går det ikke ei uke uten at jeg får dette spørsmålet, fra pubverten på hjørnet, fra en eller annen perifer kompis, en stakkar som kommer til meg fordi noen andre skumle personer har sendt dem....eller noen på Fjesboka som har oppfatta at jeg bedriver denne obskure hobbyen. Slektsforskning har fått en enorm oppsving både blant helt unge og de litt eldre, særlig fordi man nå kan sitte hjemme i sofaen og lete. Men, noen spaserturer ut av huset bør man gjøre før man kan kalle seg en slektsforsker/slektsgransker.

Snakk med slekta.
Det er mange tips man kan gi men et som er viktig, og som man bør gjøre før det er for seint:
Snakk med de eldste i slekta.  De blir snart borte. De husker snart ikke lenger. Jeg pumpet modern for alt hun husker, (og det er ikke reint lite) og tok også tak i hennes fetter. På pappas side var jeg så heldig at jeg ble kjent med en gammel grandonkel, som var et oppkomme av familiehistorie. Når du drar på slike slekts-tokt, husk å ta med deg papir og blyant, ta med deg en opptaker (mange mobiltelefoner har opptaker), kanskje du har et videokamera (ikke alltid heldig) - og ta med deg fotoapparat. Ta flittig bilder! (Husk også at det kan være andre og yngre i slekta som vet mye, mange er så heldig å ha en tante som har notert ned alt av fødselsdatoer og dødsdatoer, samlet på bryllups-takkekort.... Husk å notere ned hvem som har fortalt deg hva, slik at du eventuelt senere kan gå tilbake og få utfyllende opplysninger. Spør også slekta om det finnes gamle familiebibler, konfirmantbøker. De kan ha viktige notater. Se bildet, den gamle familiebibelen fra bestefars tante Karine som emigrerte til Amerika. Bibelen er nå i Norge, på gården der Karine ble født!.

 Gå gjennom gamle fotoalbum.
Dette bør kanskje gå inn under punktet over, men det med fotoalbum (eller kasser, bokser, konvolutter, poser, pakker, kister...) er et stor kilde til slektsforskningen. Hvis man vet hvem som er på bildene! Ikke alle er så heldige som meg, mamma har nemlig skrevet bakpå nesten alle gamle bilder - navn. Ikke bare "fetter av oldemor" eller "sønnen til farfars bror"...  Jeg har arvet et klenodium, og på bildene hang det lapper med hvem som var avbildet. Men jeg måtte først finne ut hvem som hadde skrevet lappene. Moral: Skrive navn og gjerne årstall. Har du et album med ukjente personer, ta det med til den eldste slektningen du finner av den du har fått albumet fra. Ingen nålevende gamle slektninger? Kanskje slektningene dine hadde naboer!? Så noterer du. Jeg har tatt fotokopi av albumsidene, for så å notere under hvert bilde på papiret. Senere kan man kanskje skanne og organisere bildene, med notatene til hvert bilde.

 
Brev fra fjern og nær.
Mange familier har samlinger av gamle brev og julekort sendt fra slekt i inn- og utland. En hilsen som "God jul og godt nytt år fra onkel Fredrik og tante Tulla" forteller jo at disse to var minst i livet til det året julekortet var sendt. Altså en kilde til informasjon. En liten påskrift som "fetter Anton sender hilsner" forteller også at han var i nærheten og i live. Altså kan til og med julekortene med de få obligatoriske ordene være kilde til slektsforskeren.

Kortet til venstre fortalte meg at min oldefars søster Borghild hadde med seg sønnen Odd da hun flyttet til Tyskland, og det skjedde før 1911 (da min oldefar T(orbjørn) fikk dette gratulasjonskortet).  Borghild giftet seg med P. Hashe i Lübeck i 1914, noe jeg har funnet ut via hjelp i Lübeck, Tyskland.
Sønnen Odd har jeg foreløpig ikke funnet noe mer om. En vakker dag?

Så kan du kaste deg over datamaskinen.
Det er dette de fleste gleder seg til, å kunne søke og jobbe via datamaskinen sin. Før du raser av gårde, tenk først litt på hvordan du vil ta vare på det du samler inn. I gamle dager (for 15 år siden kanskje...) var det vanlig å bruke papir og blyant, føre sirlig inn i personskjemar. I moderne tid har vi fått en rekke dataprogrammer som tar vare på slekta. Sorterer og justerer, lager tavler og trær. Men datamaskinen gjør ikke de fine tingene av seg sjøl, du må være flink med registreringen. Vær nøyaktig. Og ikke minst, registrer kilder. Over alt. DIS-Norge har en oversikt over slektsprogrammer på sine hjemmesider, som kan være nyttig å lese før du bestemmer deg for program. Lurt å tenke på: er det den språkdrakten du ønsker? Får du ut de rapporter og tekster du ønsker? Og - har programmet mulighet for filoverføringer via formatet Gedcom (som gjør deg istand til å bytte program når du ønsker, eller flytte data fra et program til et annet). Altså er det mye å tenke på her også!

Husk bare å få all informasjon inn i slektsprogrammet ditt. Og jobb deg bakover skritt for skritt. Ikke hopp ut til den mest spennende onkelen, kast deg ikke over fettern til oldefar som reiste til Amerika. Ikke før du har kommet til dem ved å jobbe deg systematisk til dem, finn alle opplysninger om familien, vielse, konfirmasjon, dåp, søsken, bosteder... mye å jobbe med! Så har du et skikkelig grunnlag for å lete i Amerika, eller kanskje i Sverige eller andre steder hvor det er anderledes enn her i Norge.


Søk etter slekta i folketellinger og kirkebøker
Dette temaet har mange skrevet mye om, så dette skal ikke jeg kjede mine lesere med. Utgangspunktet ditt er Digitalarkivet.no, noen viktige ressurser finner du også hos DIS-Norge - særlig DIS-Norges Gravminner (se under Kilder i menyen til venstre) bør du sjekke ut. En viktig kilde som jeg har tatt utklipp av over, er dødsfallsprotokollene, som du finner under det skannede skiftematerialet på Digitalarkivet. Disse protokollene har jeg blogget om tidligere (for Oslo) her. (de finnes også for mange andre steder i landet, gjør deg kjent med ressursen!

Trenger du hjelp? Forsøk et innlegg på Slektsforum

Flere gode og viktige tips finner du her hos DIS-Norge: Ti tips for slektsforskning på Internett.


Bøker en slektsforsker bør ha i  hylla:
"Våre Røtter" av Stoa og Sandberg, siste utgave kom i 2007 (fås kjøpt hos DIS-Norge)
"Herred sogn og Prestegjeld-med forandringer gjennom tidene" av Norunn Klettum (fås kjøpt hos DIS-Norge

Sjekk på biblioteket eller hos www.disnorge.no om de har noe du trenger, det kommer av og til noe nytt som kan være nyttig!

Bygdebøker fra stedene der du jobber mest. Disse kan være å få kjøpt via kulturkontor/historielag, eller du kan fjernlåne via bibliotek.

torsdag 9. august 2012

Frelsesarmeen - hjelpsomme i alle etasjer!

Jeg jobber for tiden med en sak hvor en gutt ble adoptert etter at moren døde. Adopsjonen skjedde ca 1920, og gutten ble adoptert av et amerikansk ektepar. Selve saken vil jeg ikke si mer om, men en liten detalj vil jeg fortelle om. Ekteparet hadde en norsk hushjelp som var medlem i Frelsesarmeen. Hver lørdag fikk hun bladet Krigsropet. Dette bladet er fullt av artikler både om frelse, suppe og såpe, allerede den gangen. Og på bakerste side er annonsene. En hel kolonne til høyre med annonser som etterlyser mennesker både i Norge og utlandet, av typen:

fra Krigsropet mai 1918 (med godkjennelse av Frelsesarmeen).

og i den første kolonne var det stort sett annonser om møter rundt om i landet, men også stillingsannonser, og altså, annonser hvor man søkte etter pleieforeldre/fosterforeldre uten vederlag. Jeg skulle finne en slik annonse, uten at jeg helt visste hva jeg lette etter, men da jeg fant den visste jeg at det var "min" tass jeg hadde funnet, selvom det ikke sto noe navn. Jeg legger ikke ut den annonsen her. Men, en annen som eksempel med sladdet navn:

fra Krigsropet mai 1918 (med godkjennelse av Frelsesarmeen).
Frelsesarmeens var ansvarlig for bortadoptering/fosterhjems-plassering av mer enn 500 barn. Motivet "godt hjem uten vederlag" var for å "protestere" mot fattigvesenets bortsetting av barn mot betaling, særlig til gårdsbruk, hvor mange av barna ble brukt til billig arbeidskraft. Frelsesarmeen ville at barna skulle få et godt hjem, ikke bli brukt til arbeid.

Det finnes arkiver etter disse adopsjonene, og disse skjedde før den sterke adopsjonsloven kom i 1935, slik at loven om 100 års taushetsplikt egentlig ikke gjelder her. Men, de er veldig strenge på hvem som skal få opplsysninger, og jeg fikk ikke med meg noe, men må få han jeg hjelper til å skrive et brev og dokumentere at han er sønn av den lille gutten som ble adoptert 9 måneder gammel. Så dersom man vet at ens foreldre/besteforeldre ble adoptert via Frelsesarmeen, er det kanskje mulig å få ut litt informasjon, om man sender dem et brev og forklarer situasjonen. Dette gjelder da kun direkte linje - slekt.

Spennende! Det er helt utrolig hvor man kan finne informasjon!

onsdag 8. august 2012

Boston University - Genealogical essentials

In October 2011 I wrote about trying out the genealogy-courses at Boston University.  I have now signed up for the first 4-weeks "Essentials"!  I had one of the text-books already (on my Kindle), and the other one came a couple of days ago (now on the shelf in "the Genealogists cave").

The book I am most excited about, is The Researcher''s Guide to American Genealogy by Val D. Greenwood. The book is more than  650 pages of genealogy methods, citing sources, on-site research in the archives, libraries, courthouses..., terminology.... and one of the topics I need to learn more about, using land records.

Greenwood's guide has long been regarded as the best of its kind, it is easy to read also for people with English as their 2nd language. The book I have in my hand is the 3rd edition, first copyright was issued in 2000. I am really looking forward to reading this book. 

The other text-book is "The everything guide to Genealogy" - I have both the 2nd and the 3rd edition, and have read both, also a really good book about American genealogy. That book is more about the different sources, and more about online research. Actually it is more about the research itself. Also very interesting and informative. It has more illustrations than the Researcher's guide, I like to see how the different sources looked like during time, from country to country, state to state.

I am really looking forward to this, and also meet other genealogists online, and learn from them!

Wish me luck!søndag 5. august 2012

Er det mulig??

Say no more....

Jeg har ikke analysert hva som er mest populært eller når folk kommer innom, men jeg ser at treff fra google, og tilbakemeldinger fra folk som har vært innom, går på at de synes det jeg skriver er folkelig og forståelig - og to the point Noen ganger moro noen ganger seriøs. Litt av hvert!


lørdag 4. august 2012

DIS-Norges gravminner og Anne-Lise...

I dag vil jeg omtrent bare lenke til en annens blogg - nemlig min kjære "2nd cousin 1nce removed sin sister-in-law" Anne-Lise. (er det familie så er det familie!)


 Anne-Lise har en del kvaliteter jeg virkelig liker - foruten at hun er i familie med min slekt, så har hun også et søke/lete-hode som overgår mange jeg kjenner. Om hun ikke finner det umiddelbart finnes det også hos henne en en imponerende tålmodighet! I tillegg har hun frivillighets-genet, som gjør at hun blir med i både indekseringa av 1875-tellinga og gravminne-registrering.

Så i dagens innlegg fremhever jeg Anne-Lise, og hennes siste innlegg om DIS-Norges Gravminner. Takk Anne-Lise, for den supre jobben du gjør,  Vi trenger flere frivillige som deg!! :D

Anne-Lises bloginnlegg om gravminner finner du her


fredag 3. august 2012

Rotteracet 1940 i USA ble vunnet av....-

http://www.ancestry.com/

Dette var forsiden på Ancestry i dag - fantastisk jobba! Det er 4 måneder siden den ble lansert (2. april 2012) og allerede nå har Ancestry altså greid å få den ut! Den ligger vel gratis ute tror jeg, så det er bare å søke ivei!

Familysearch.org har også kommet langt, her er status pr. i dag 3. august. Alle de statene som ikke er lagt ut, er 100 % ferdige, så det er nok bare dager om å gjøre før denne også vil komme ut.

Familysearch.org
Gratulerer til de som leter etter slekt i USA!

torsdag 2. august 2012

Folketellingen 1910 - feilene...

Jeg har skrevet og skreket om alle feil i 1910-tellingen.  Og jeg lurer fremdeles på hva som er bakgrunn for alle disse feilene. Et av innleggene i sakens anledning er her:

Jeg har nå begynt å sende melding om alle feilene jeg finner - og det har nå begynt å komme inn bekreftelser på at de blir sjekket. Jeg regner ikke med at jeg får tilbakemelding om det er rett eller ikke at det er feil.....

Slik ser eposten fra Digitalarkivet ut:

Foreslått fødselsdato: 1892-06-19

Korrekturmeldingen blir nå sendt til kontroll i Riksarkivet. Der blir det gjort oppslag i den originale kilden. Hvis det viser seg å være en avskriftsfeil, vil den bli rettet og synlig på nettsidene ved neste oppdatering av kilden.

Spørsmål eller kommentarer angående dette kan rettes til Digitalarkivet: digitalarkivet@arkivverket.no

Så får vi se da - om feilen er feil eller rett... eller om det er rett at det er feil...eller omvendt!