lørdag 22. september 2012

Familiebibler og nekrologer (Family bibles and obituaries)

 Et av de store utfordringene for en slektsforsker kan være å finne igjen kvinnelige slektninger. Disse gifter seg og bytter navn. Kanskje til og med opp til et par-tre ganger i livet.

Vi har vært så heldige å få kontakt med  firmenning Colleen i USA som er etterkommer etter min oldefars søster. Colleen googlet sine oldeforeldre, og fant min hjemmeside der jeg har lagt ut slektsforbindelsene.

Fra Colleen fikk jeg så kopier av 2 sider av en familiebibel hvor Lars Larsen og Karine Christofersdatter (Myhrer) og deres barn er skrevet sirlig inn. Den ene siden med Fødsler, den andre siden med Dødsfald. Fødslene hadde jeg allerede fra andre kilder i USA, men dødsfallsdatoene er ikke alltid like lett å finne.

Familiebibel - eier: Colleen's familie i USAFamliebibel - eier: Colleen's familie i USA
Den viktigste informasjonen på denne siden over dødsfallene, er faktisk at alle døtrene er skrevet med sine gifte navn! Dette gjorde at jeg kunne bruke Social Security Death indexen til å finne ut hvor de døde. Men - også finne ut mer om dem og familiene.Fra Dødsfaldsiden:
Karine Larsen døde den 13 Oktober 1899. Begraven den 17de Oktober 1899. Karl Larson døde den 26. Februar 1875. (Parents) Dette har nok Lars selv skrevet inn, siden det står på norsk!
Lars Larsen died May 13th 1926 (Taylor Co. was burried in the Lessor Cemetery May 17th 1926
Charlie Larsen died Jan 7th 1947 buried Sat. Jan 11th in West Duluth Cemetery
Lorenz Larsen died Oct 5th 1951
Christine Gordon died Jan 1952
Albert died June 1953
Hilda Muchert died Jan9th 1960
Martha Hecker died April 13th 1963
Inga Dugan Jan 30 190
Emma Johnson died
Martin Larsen died
Oscar Larsen died

Dette var utrolig nyttig informasjon. Sæelig da jeg så fikk tak i en obituary etter sønnen Charles som døde i 1947. I denne obituarien var det nemli listet hvem av søsknene som levde etter hans død. Og en nyttig oppdagelse, i obituarien er søstrene ført inn kun som sine menns koner!

Fra Obituary, Duluth News Tribune:
Charles Larsen, 68 .. died yesterday...
Surviving are [...] four brothers, Lawrene Coteur d'Alene Idaho, Martin, Pulaski, Wis; Albert, Racine, Wis, and Oscar, Burbank, Calif.
Så det interessante:
five sisters, Mrs. Edward Dugan, Mrs Emma Johnson and Mrs. Hilda Mther, all of Chicago; Mrs Elmer Hecker, Racine and Mrs Christine Gordon, Whitewater, Wis.

I obituarien er listet alle de nærmeste pårørende til Charles. Særlig interessant er det i dette tilfellet at søstrene ikke er nevnt som "seg selv" - men som sine menns koner!
Christine Gordon var gift med en (John) Gordon,(han døde i 1926)

Hilda Muchert (Muther) var gift med George Muther (han døde i 1922)
Martha Hecker er i obituarien mrs. Elmer Hecker
Inga Dugan er i obituarien mrs. Edward Dugan
Emma Johnson var enke etter en Johnson (som vi ennå ikke har greid å finne ut av) - Emma døde i 1972, 101 år gammel!

Det er også notert hvor brødrene bodde, og det er fullt mulig å finne dem i 1940-census på bakgrunn av denne obituarien, og med siden fra Familiebibelen med fødselsdatoer.
torsdag 20. september 2012

Postkassen min... igjen! Våre Røtter - 2012!

I går kom  melding om nytt innhold til bokhyllen i Slektsforskerens hule.

For noen dager siden fikk jeg vite at Stoa og Sandberg har begått enda en ny revidert utgave av Våre Røtter., og da må man jo bare følge det opp og løpe og kjøpe. Dvs... man trenger ikke løpe lenger enn til tastaturet i disse dager, og jeg må bare få dobbeltskryte av Haugen bok, de har leveringstid på 2 dager, og i tillegg leverer de fraktfritt. Jeg er alltid veldig fornøyd. Og om det skulle være noe, og man kontakter dem, ja det er bare smil og selvfølgelig! En gang ringte de fordi jeg hadde somla med en betaling, det var nesten så de ba om unnskyldning fordi jeg hadde rota med fakturaen! Kjempehyggelig service og flott levert! Utrolig bra.

Våre Røtter 2001 - 2007 og nå 2012 på plass i Slektsforskerens hule!
Men altså, Våre Røtter, utgave er 4 er nå ute Første utgave ble utgitt i 1992. Etter hvert følte Stoa og Sandberg (forfatterne) at det var på tide med en mer moderne utgave, og kom med utgave 2 i 2001. Med den rasende utviklingen på Internettfronten, mente forfatterne at det igjen var på tide med en nyrevidering, og denne  kom i 2007. Og - som de sier i forordet til utgave 4, "...og denne siste utgaven er ytterligere oppdatert i tråd med den digitale utviklingen..."

Spennende. Og de har gitt boken en ny undertittel, fra å være Våre Røtter - Håndbok i Slektsgransking er den nå blitt Våre Røtter - Slektsgransking som hobby. Likte vel bedre Håndbok i Slektsgransing jeg da (og jeg kunne tenkt meg at de kalte det Slektsforskning i tillegg... men man får jo ikke alt her i verden! Jeg gleder meg til å bla i boken! Det er også en ny Sandberg som er forfatter sammen med Nils Johan Stoa i den nyeste utgaven, nemlig Lars-Jørgen Sandberg. Stoa er leder ved Statsarkivet på Kongsberg, mens Sandberg er underdirektør i Riksarkivet (seksjon for bevaring og kassasjon). (kilde: Våre Røtter 2012).

Våre Røtter 1992 - den er pakket vekk for lenge siden


onsdag 19. september 2012

Nasjonalbiblioteket - et nydelig bygg med nydelig interiør....

full av skatter og hyggelige hjelpere!

I går gikk turen til Nasjonalbiblioteket for å se i noen gamle aviser. Det er en del år siden sist jeg var der, men det kommer det ikke til å være til neste gang. Det er enkelt å "glemme" dette fantastiske skattkammeret til fordel for Riksarkivets bibliotek/lesesal og Deichman, noe som egentlig er helt uhørt!. Og så vakkert som det er der! Bildene mine yter ikke rettferdighet, men man får en viss følelse i hvertfall! Det eneste triste med hele opplevelsen var at jeg hadde litt dårlig tid, så jeg fikk ikke hilst på Greta! (og at jeg ikke fant det jeg lette etter på rull nr 1126)


Nydelig bygg ikledd høstfarger, og bussen stoppet rett utenfor døren! Det er trikkestopp her også, så her kan den offentlige kollektivbruker bare gasse seg i valgmuligheter!Nydelige rekker med bokskap - og i mellom bokskapene en del av utstillingen til Ytringsfrihetsdagene 2012

Vakre detaljer over alt - også inn til utlånssalen. Her inne fant jeg hyggelige hjelpere som viste meg hvordan jeg fant fram i de gamle kortskuffene, jeg trengte mikrofilm som ikke sto oppe og framme. Og etter å ha levert min lille grønne rekvisisjon til den hyggelige svenske veilederern, tok det knapt 5 minutter før hun kom smilende, og viste meg hvordan jeg kunne skanne avissider inn på en pc som sto ved sidenav, eller lagre til minnepinne. (note to self: ta med minnepinne neste gang...)


Men det var mange mikrofilmruller  som sto framme, meter på meter med mikrofilmruller! Siden min tid var litt kort, rakk jeg ikke å sjekke hva alle disse boksene inneholder.  (Ville ikke ta mere bilder på lesesalen, da det var en del gjester der).

På veggene rundt mikrofilmleseapparatene sto bygdebøkene oppstilt, og de stikkprøvene jeg tok, fra flere fylker, fortalte at det ser ganske greit og komplett ut. Og jeg vet at de har et magasin full av godbiter. Dessuten kan man å pc'er bruke de digitale bøkene som kun er tilgjengelig på lesesalen. Dette er flott - fordi mange av de digitalt skanna bøkene er søkbare etter det jeg har forstått!

En annen skatt de har på Nasjonalbiblioteket vårt er klipp-arkivet, som jeg skal skrive litt om senere.

På Solli Plass hilste jeg på Gunnar Fridtjof Thurmann «Kjakan» Sønsteby (født 11. januar 1918) (kirkebok hos Digitalarkivet) Rjukan, død 10. mai 2012 (artikkel i Aftenposten i Oslo)

Statuen, som er laget av Per Ung ble avduket av Kong Harald i mai 2007.Per Ung er forøvrig pappas firmenning - de deler svensk tippoldefar Olof Andersson Ung.fra Mo i Bohuslän. Arti!
mandag 17. september 2012

Slektsbloggere - hvor er dere???

Jeg har en blogg"rull" som inneholder mer enn 20 bloggere - 18  av dem er slektsblogger og si minst  15 er norske. For tiden er det kun noen få - si 3-5 av disse bloggene som blir oppdatert med et innlegg - (for ikke å underdrive) si hver fjortende dag - egentlig enda sjeldnere!

Dette er trist, men også betegnende for det som var og det som er. Vi så en stor iver på DISchat for et år siden, alle startet sin blogg, alle chattet, og alle delte informasjon og hjalp hverandre. Og  - lista på leder Torill sin side er lang - men den er dessverre ganske betengnede, få oppdaterer sine blogger, noen er til og med råtne lenker.

Hva er grunnen til at det nå har blitt så dønn stille på de norske slektsbloggerne?? 

Noen bloggere kommer innom med et innlegg som forteller om blogg-tørke. Eller at det ikke er noe å skrive om fordi noen har allerede skrevet om de de hadde tenkt å blogge..... dette er jo forståelig - men - det var vel en grunn til at man starta en blogg i utgangspunktet, og da må man jo ha et formål med bloggen!

Kom igjen slektsblogger! Du jobber med slekta, kom med en liten historie, et tips om noe du har funnet, en bok du har lest, en kirkegård du har besøkt, en gård du har vært på eller en slektning du har snakket med!! En lenke du har snubla inn på - ikke tenk at alle sikkert vet om det - det er MANGE nybegynnere som trenger hjelp, og viderekommende som trenger en påminnelse!!!!

Det er utrolig spennende å høre om andres jobbing, kom igjen!

lørdag 15. september 2012

U.S Board on Geographic Names

I stumbled across this site today, and it might come in handy for other researchers out there.

This site is great to find places that no longer exists, or it is a very rural/small place, maybe a mountain or a stream, a cemetery or other geographical places.

It is an official site, so the link might actually be a permanent one in my lifetime...

U.S. Board on Geographic Names

From their site:

The U.S. Board on Geographic Names is a Federal body created in 1890 and established in its present form by Public Law in 1947 to maintain uniform geographic name usage throughout the Federal Government. The Board comprises representatives of Federal agencies concerned with geographic information, population, ecology, and management of public lands. Sharing its responsibilities with the Secretary of the Interior, the Board promulgates official geographic feature names with locative attributes as well as principles, policies, and procedures governing the use of domestic names, foreign names, Antarctic names, and undersea feature names. "

Enjoy!

onsdag 5. september 2012

Det var en spennende dag for... Meg!

nyklipt førsteklassing...
Da er studiene i gang ved Boston University - dvs hos Boston University Distance Education.

Jeg var ganske så spent da jeg gikk inn med følelsen av "nyklipt førsteklassing" med nye bøker og penalhus i dag morges! Jeg hadde, som alle førsteklassinger, sniktitta og prøvd meg litt på å stave meg gjennom noen setniger, og synes jeg fikk det greit til! ...

Det er nok litt forskjell på Laila som førsteklassing i 1970 eller når det var, og Laila i dag som logget seg inn på Boston University sin Online Campus! Men sommerfuglene i magen var der! Det er så moro å lære noe nytt, og det er så arti å gjøre det sammen med andre som er genuint interessert i det samme, og følelsen av at det ikke er "konkurranse" men hyggelig hjelpsom iver om å støtte og heie på hverandre er den fremtredende. Herlig!

Jeg koste meg med online-studiene i Volda, hvor jeg kunne strikke mens jeg hørte på enkelte av forelesningene. Her må jeg lese sjøl... det får gå, og det gjør nok litt med meg! Men - diskusjonsfora og hyggelige medstudenter var det på Volda - og vil også være i Boston!

I dag har jeg spisset blyanter og funnet fram notatbok, lest og lest til øyet ble stort og vått, og jeg har faktisk fått litt nye innfallsvinkler og måter å se på forskjellige kilder! 

Dette blir moro!

mandag 3. september 2012

Alt for Norge - enda bedre enn i fjor!

Hele den flotte gjengen som er med i år! Av "mine" finalister er herlige Barbara i midten foran,
"nerden" CJ i midten bak, flotte Todd bak med hvit caps,
vakre Stephanie i rød kjole og utrolige Mary Caryl i lys jakke.
Om deltakerne kan du lese mer her.
Bildet er brukt med tillatelse fra TV-Norge.
Jeg har vært så heldig å få være med på laget (igjen) i arbeidet med deltakerne for Alt for Norge. Og det er med litt stolthet jeg kan si at jeg faktisk har jobba med noen av finalistene! De startet ut med ganske mange, og har til slutt endt med en flott gjeng på 12 stykker.

Jeg blogget om fjorårets runde her og her er artikkelen jeg skrev for TV-Norge om hvordan jeg fant slekten til en av deltakerne, Paul.  Artikkelen ligger her hos TV-Norge

Henriette programleder, og undertegnede i en lystig passiar..
I går var altså premieredagen, og vi var invitert på fest. Greit plassert lokale og, Collett cafe på St.Hanshaugen, rett over gaten for 37-bussens stoppested. Lekkert. Mange blide kjente fjes, og mange blide nye fjes. Vi var 3 fra DIS-Norge, og jeg tror Aina greier å skrive noe bra til neste Slekt og Data!

Her sitter vi som tente lys - Barbara på skjermen! Foto: ego
Første episode tegner bra, og produseren hos Monster fortalte meg at de har lagt mer vekt på slekts-delen i år. Noe vi merket allerede i starten, da deltaker Alf Viking finner sin oldefars bror på Wall of Honor på Ellis Island. Jeg tror det han viste av følelser, er typisk for de som kommer dit og finner sine slektningers navn på denne veggen. Navnene blir satt på etter at en slektning/venn sender inn minst 3.000 $. Vi så også at Barbara med aner fra Trøndelagen satt med sin mor og så gjennom fotoalbum og snakket om familie før hun reiste til Norge. Og vel fremme i Norge så vi at en av deltakerne dro til gården der familien hennes bodde før de emigrerte til USA, Løken gård i Trøgstad, der hvor skapet står. Skapet som gav ideen til broderiene på Løkendrakten.

Spente damer venter på første episode: Aina (redaktør i DIS-Norges medlemsblad Slekt og Data) og Mette, Generalsekretær i samme eminente forening! (Kvaliteten på bildet er så som så - mobil er ingen erstatning for et godt kamera) Foto: Ego


Vi ble behørig omtalt og beblomstet, og siden jeg satt ytterst fikk jeg blomsten tiltenkt DIS. Tok den med hjem jeg, fordi jeg fortjener den!

Blomsten som ble med hjem til bygdebokhylla... Foto: Ego

 Lykke til med neste episode, gratulerer til Alf Viking som vant trollet for neste runde (han er "immun" og blir ikke sendt hjem), og gratulerer til Halden som fikk byen ettertrykkelig satt på kartet, og vist at det viktigste i norsk historie er Rune Rudberg....