onsdag 22. mai 2013

Hvor finner vi bygdebøker i Oslo?

Når jeg er på Deichmans hovedutlån her i Oslo, ser jeg hvor mange som kommer inn for å bruke bygdebøker og annen slektsrelevant litteratur. De har ikke mange plasser i slektslitteratur-avdelingen, og disse få plassene er ofte opptatt av studenter eller andre brukere. Til og med de plassene som er reservert brukere av lokal/slektshistoresamlingen er opptatt av andre brukere - som ikke skjønner skiltet som er satt opp fordi de ikke leser norsk... Noen ganger sitter det faktisk personer der for kun å bruke nett for å snakke(!!) med venner og familie i utlandet via Skype! Dette synes jeg faktisk er en uting som ikke bør tillates inne på lesesalen i det hele tatt. På grunn av dette, kan det være aktuelt å dra andre steder for å kunne sitte i fred og lese bygdebøker og annen relevant litteratur.

Derfor spørsmålet: "Hvor finner vi bygdebøker i Oslo":

Deichman - en favoritt tross alt! (foto: meg selv)

Først altså, Deichmanske Hovedutlån som har en nær komplett samling av bygdebøker, og veldig mange slektsbøker i sitt magasin. Deichman har et plassproblem, slik at det mangler en del bygdebøker "på hylla", men ved å henvende seg til de travle men hyggelige veilederne, får man opp det man trenger. Husk lånekortet ditt! Dersom de har mer enn ett eksemplar av bøkene, er det som regel mulig for hjemlån. Deichman har egen søkemotor for sin samling på forsiden sin.Riksarkivbygningen i vinterskrud (foto: meg selv)

Lesesalen til Riksarkivet/Statsarkivet i Oslo, kan man få tilgang til den flotte bygdeboksamlingen for hele landet, pluss at de har en mengde annen personalhistorisk litteratur.  Riksarkivets bibliotek har ikke bøker til hjemlån. Les mer om biblioteket her. Biblioteket har også en mengde tidsskrifter fra forskjellige foreninger i inn og utland, både slektshistoriske og mer lokalhistoriske. På lesesalen står foruten bygdebøkene, også f.eks  "Norges Tannleger" , Norges Urmakere",  Studenter, og en rekke andre bøker hvor håndverkere/akademikere/politikere og annet er beskrevet med biografier.

Vakre Nasjonalbiblioteket (foto: meg selv)
Nasjonalbiblioteket har også alle bygdebøkene fra Norges land. Jeg har ikke vært der for å bruke denne samlingen, kun for å lese gamle aviser. Men jeg kjenner flere som sverger til Nasjonalbiblioteket fremfor Deichman. Nasjonalbiblioteket har de samme regler for hjemlån som Deichman, altså at du kan låne med deg hjem bøker de har i flere enn ett eksemplar. Nasjonalbiblioteket jobber med å digitalisere hundretusener av bøker, og mange av disse er bygdebøker. Noen bøker er tilgjengelig på nett (der boken har falt i det fri) mens andre bøker er tilgjengelig digitalt på lesesalen hos Nasjonalbiblioteket. At den er tilgjengelig digitalt kun på lesesalen er allikevel et pluss, de er nemlig søkbare!

Norsk Slektshistorisk forenings bibliotek i Øvre Slottsgate 2b er også innholdsrikt. Biblioteket har ikke en komplett samling av bygdebøker, men de har mange. Og de har en unik samling av slektsbøker og personhistorie. Mange av bøkene som finnes her, finnes ikke andre steder. Kontakt dem om du ønsker å vite om de har en spesiell bok du leter etter. Biblioteket er kun åpent  og betjent torsdager 17–20 og lørdager 10–14.
Til sist vil jeg nevne mulighet for fjernlån av bøker til lokale bibliotek i andre landsdeler. Det er stadig at slektsforskeren ikke tenker på denne muligheten, uansett hvor du bor i landet vårt, kan du fjernlåne bøker til ditt lokale bibliotek! Sjekk med biblioteket der du bor!

Norsk Lokalhistorisk institutt har også et bibliotek, men jeg ikke har besøkt dette noen gang. Jeg har visst ikke egentlig vært klar over at det eksisterte. Men nå vet jeg det, og må nok dit og bese og besikte.  Her har de over 21 000 bind i hyllene, hvor man finner generelle bygdebøker, gards- og sleksthistorieverk, lokalhistoriske årbøker og tidsskrifter, historiske oppslagsverk, litteratur om historisk metode i tillegg til generelle verk og tidsskrifter om historie. De har i tillegg et klipparkiv om lokalhistoriske utgivelser fra hele landet. Biblioteket inneholder også noe lokalhistorisk litteratur fra andre nordiske land. I tillegg har NLI brevsamlingen Norgesbrev, innsamlede brev skrevet og sendt fra Norge til utlandet, det er mulig å få kopier av brevene på forespørsel. Kilde: Norsk Lokalhistorisk Institutt

3 kommentarer:

snusmumriken.wordpress.com sa...

Hei.
Du har glemt Norsk lokalhistorisk institutt sitt lokalhistoriske bibliotek, som ligger i bakbygninga på Nasjonalbiblioteket i 4. etasje.

Laila Christiansen sa...

Ah takk, - eh.. snusmumriken - jeg har faktisk aldri benyttet det biblioteket! JEg legger det inn i innlegget!

snusmumriken.wordpress.com sa...

Storveis!