søndag 18. august 2013

Finner du ikke de du leter etter i norske folketellinger?


Mer om Fødestedskoder:
Jeg har tidligere skrevet om Registreringssentralen for Historiske Data - www.rhd.uit.no - som har en fabelaktig funksjon - nemlig i den avansere søke-motoren, hvor du kan bruke "fødestedskoder"

Dette innlegget  er et som blir henvist til fra flere kursholdere, for å fortelle om dette med fødestedskoder og hvordan dette fungerer. Dette er faktisk særlig aktuelt i 1910-tellinga, siden det er en "bug" i det registrerte materialet hos RHD. Dersom du skriver inn navn på fødested i det vanlige søkebildet, vil ikke de som er registrert med fødested "t" (som vi fant i 1900 hos Digitalarkivet, og som ikke er fjernet i RHD sin base) bli vist. Derfor: Bruk avansert søking, da får du større fleksibilitet til søkingen din.

Jeg fikk i dag spørsmål om å hjelpe en venn til å knekke en Nes-i-Akershus nøtt. Personen det dreide seg om var husmoren i denne familien, hentet fra Digitalarkivets 1900-telling for Nes, Akershus.

Andreas Nielsen m b Hf g Husmand m J, jordbr. og skogsarbeider 1835 T  
Kajsa Pedersdatter k b Hm g Husmandskone 1837 Gunnarskog, Sverige

Det å finne Kajsa, var ikke lett i folketellingen for 1910. Ved å bruke Digitalarkivets (noe håpløse må jeg si) søkeskjema for 1910-tellingen var det vanskelig (for å si det mildt) å finne Kajsa. Kajsa døde ikke før på 1920-tallet, så vi visste at hun burde være der!

Jeg tok saken på sparket, og ved å søke på denne måten: (du finner FT Avansert i menyen på venstre side hos www.rhd.uit.no )


 Resultatet av søket ble faktisk bare to, og en av dem var "vår":

Antall treff i databasen for dette søket er: 2. Trykk på for å se på bostedet.
KommuneFornavnEtternavnFødestedFødselsårBosted
Nes Kaisa Johns. Vermeland, Sv. 28.02.1836 Fjeldet
Nes Keisa Peders. Gunnarskog Sverige 05.12.1838 Hukelien

Og når jeg ser at hun har fått skrevet fornavnet sitt Keisa og gårdsnavnet har blitt til Hukelien, ja da er det ikke rart det kan være litt trøblete! Men vi fant henne altså! Og hun bor sammen med en sønn,Olaf Andreas. som var hjemme også i 1900-tellingen, og Inga Edvarts. som faktisk også var tilstede i 1900-tellingen.


  • Tellingsår: 1910
  • Kommune: Nes
  • Kommunenummer: 0236
  • Navn på bosted: Hukelien
Antall personer registrert på bostedet: 3

NavnFamilie-stillingSivil-standYrkeFødselsårFødestedEtnisitet
Keisa Peders.hmugHusmand05.12.1838Gunnarskog Sverige
Olaf Andreas.hfugArbeider07.09.1869t
Inga Edvarts.tjugTjenestepike30.04.1886t

Kilde: Registreringssentralen for historiske data
les mer om RHD her:
 ----

Faktisk kunne denne saken ha løst seg helt uten fødestedskoder også når jeg prøver på det, nemlig ved å søke på denne måten, siden Kajsa ikke byttet hverken navn eller bosted, men det kunne vi jo ikke vite:

http://www.rhd.uit.no/folketellinger/folketellinger.aspx


Så igjen, sliter du med å finne personer i folketellingene hos Digitalarkivet, prøv den avanserte søkefunksjonen hos www.rhd.uit.no


6 kommentarer:

Lars Jørgen sa...

Fødestedskoder er veldig nyttig, og du forklarer det veldig enkelt og lett forståelig på bloggen din. Jeg gir ut lenke til bloggen på de slektsforskerkurs jeg holder. Bra med slike praktiske eksempler også :)

Laila N. Christiansen sa...

Takk for hyggelig kommentar, Lars Jørgen! Det er det jeg prøver på bloggen min og jeg får også meldinger tilbake om at det er nyttig!! :D

Liv Ofsdal sa...

Veldig nyttig tips Laila!! :D

Laila N. Christiansen sa...

Takk Liv! Vet det er mange som ikke vet om denne funksjonen!

John Ludvigsen sa...

Jeg har sagt det før, og sier det gjerne igjen. Følg med på Lailas blog for her er det mange gode tips som dukker opp. Også for de av oss som har holdt på en stund med slektsforskning. Nettopp dette at man stadig kan lære noe nytt gjør at slektsforskning forblir like spennende og motiverende som da jeg startet med det :)

Laila N. Christiansen sa...

Takk John, for gode ord. Jeg er helt enig med deg! :)